köpeklerin ezanda uluması / Ezan okunurken köpekler neden ulur? Ezan okunurken köpekler neden havlar? - Haberler

Köpeklerin Ezanda Uluması

köpeklerin ezanda uluması

Ezan okununca köpekler neden ulur? Uluyan köpek ne görür? Ezanda köpeklerin havlaması

Ezan okununca köpekler neden ulur? Uluyan köpek ne görür? Ezanda köpeklerin havlaması

Dikkat edecek olursak; bazı vakitlerde ezan okunduğunda köpeklerin birden havlamaya ya da ulumaya başladığını duyarız. Peki ezan okunurken köpeklerin uluması iyi mi kötü mü? Ezanda köpeklerin havlaması

Gündelik yaşantımız içerisinde genellikle birçoğumuzun şahit olduğu ancak anlam veremediği durumlardan birisi de ezan okunurken duyduğumuz köpek uluma sesleridir. Özellikle de sabah namazı vaktinde rastladığımız bu ulumanın hayra mı yoksa şerre mi işaret olduğu merak edilebilmektedir. Sahih hadis-i şerif kaynaklarına bakıp hareket ettiğimizde ise elbette ki ezanda köpeklerin havlamasının bir hikmeti vardır.

Öyle ki Sevgili Peygamberimiz (SAV), hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: “Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezânı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezân bitince geri gelir. Kâmet başlayınca yine uzaklaşır, bittiğinde ise geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve: «Şunu hatırla, bunu düşün!» diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir. Öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekât kıldığını bilemeyecek hâle gelir.” (Buhârî, Ezân, 4; Müslim, Salât, 19)

Öldürülmesi günah olmayan hayvanlar! Zarar veren hayvanı öldürmek günah mı?İLİŞKİLİ HABERÖldürülmesi günah olmayan hayvanlar! Zarar veren hayvanı öldürmek günah mı?

EZAN OKUNURKEN KÖPEKLERİN HAVLAMASI NE ANLAMA GELİR?

Yukarıdaki hadis-i şerife baktığımızda ezan okunurken şeytanın koşar adım uzaklaştığını görürüz. Bu esnada uluyarak ya da havlayarak görmediğimizi gören, duymadığımızı duyan hayvanlardan biri olan köpekler gördükleri ya da duydukları birtakım cisimlerden dolayı ürkebilir.

Ezan okurken şeytanların kaçtığı hadis-i şerif ile bildirilmiştir. (Buhârî, Ezân 4) Dolayısıyla ezan okunurken köpeğin uluması hayra alamet olarak yorulabilmektedir; şeytanların kaçışını görmüş olabilirler.

Hz. Cabir (seafoodplus.info) anlatıyor: "Resulullah (SAV) buyurdular ki:

"Geceleyin köpeklerin havlamasını ve merkeplerin anırmasını işittiğiniz zaman, şeytandan Allah'a sığının. Çünkü onlar, sizlerin görmediklerinizi görürler." (Ebu Davud, Edeb, , no: )

Hayvanları kısırlaştırmak günah mı? Kedi kısırlaştırmak caiz mi?

İLİŞKİLİ HABER

Hayvanları kısırlaştırmak günah mı? Kedi kısırlaştırmak caiz mi?Sabah namazının kazası kılınışı ve kaç rekat? Sabah namazının sünneti kaza edilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Sabah namazının kazası kılınışı ve kaç rekat? Sabah namazının sünneti kaza edilir mi?

hocam selamün aleyküm

ezan okununca köpeklerin uluması hakkında bir malumat verirmisiniz?

*******

Ve aleyküm selam. 

Ezan okurken şeytanların kaçtığı hadis-i şerifle sabittir. Nitekim horozlar da melekleri görünce öterler. [Bkz. Buhari, Sahih, Bed’ü’l-Halk, 15] Hayvanlarda bizim görmediklerimizi görebilme hassası / özelliği vardır.

Ebû Hüreyre (r.a.) anlatıyor: “Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki:

Namaz için ezan okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezanı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezan bitince geri gelir. İkamete başlanınca yine uzaklaşır, ikamet bitince geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve şunu hatırla, bunu düşün diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir. Öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rek’at kıldığını bilemeyecek hale gelir”. [Buhârî, Sahih, Ezân, 4, Amel fi's-Salât, 18, Sehv 6, Bed'ü'l-Halk 11; Müslim,Sahih, Salât 19, Hadis no: , Mesâcid 83, H. no: ; Ebû Dâvud, Sünen, Salât, 31, H. no: ; Mâlik, Muvatta, Nidâ, 6, (1, 69); Nesâî, Sünen, Ezân 30, (2, 21)]

Velhâsıl, ezan okunurken köpeğin uluması da hayra alamettir, diyebiliriz. Kim bilir, belki de Şeytanların kaçışını görüp havlıyor olabilirler

Arşiv Bağlantısı
  • P. J. Reid. Conditioning A Dog To Loud Noises. (18 Şubat ). Alındığı Tarih: 18 Şubat Alındığı Yer: Petfinder

    Köpekler Ezan Okunurken Neden Ulur? Köpek Uluması Sebepleri!

    Köpeklerin Ezan okunurken ulumaları birdenbire gelişebilir. Tarihlerden beri atalarımız köpeklerin ezana, çağrıya kulak vermesi ve ezana eşlik etmeleri konusundaki hikayesini anlatmıştırlar. Yeryüzündeki bütün yaratılmış canlıların, Allah’ı andığını bilindiği zaman, aslında normal bile geliyor. İlk zamanlarda özellikle sabah ezanına karşı hemen bir tane köpeğin uluduğunun duyulması ile insana bir ürperti getirirdi.

    Zamanla köpeklerde başta olmak üzere her yaratılmış kulların Allah’ı zikrettiği öğrenildiği zaman, köpekler ezan okunurken ulumaları da gayet normal oluyor. Tek yaratılmış canlı biz değiliz sonuçta ve köpeklerinde sahiplerini anmaya ve onu göstermeye hakları var. Köpeklerin ulumasının anlamına dini ve bilimsel açıdan bakılması daha doğru olacak. Böylece köpeklerin ulumasının altında yatan nedenlere inerek özü daha iyi anlaşılacaktır.

    Dini Açıdan Bakıldığı Zaman Köpekler Neden Ulur?           

    Dini Açıdan Bakıldığı Zaman Köpekler Neden Ulur?           

    Dini açıdan bakıldığı zaman, köpeklerin uluması, Allah’ı anmak için olduğunu bilince gayet normal hale geliyor. Bununla ilgili Allah Kuran’da şöyle buyuruyor. &#;Yedi gök, arz ve bunların içinde bulunanlar, O’nu tesbih ederler. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, ama siz onların tesbihlerini anlamazsınız. O, Halîm’dir, çok bağışlayandır.&#; (İsrâ, 17/44)

    Görüldüğü üzere yeryüzünde ya da gökyüzünde hatta arzda Allah’ı anmayan hiçbir varlık yok. Bu da demek oluyor ki, köpeklerin ezan ile insanlığa çağrı yapıldığı zaman tepki vermeleri de oldukça normal ve sıradan hal alıyor. Tabi insanoğlu buna pek yatkın olmadığı ve aldırış etmediği için maalesef yalnızca ürperti ve korku gözüyle olaya bakıyor.

    Bilimsel açıdan Bakıldığı Zaman Köpekler Neden Ulur?

    Bilimsel açıdan bakıldığı zaman köpeklerin uluması, neden her zaman değil de belli zaman dilimlerinde olduğu konusunda bazı görüşler vardır. Bu görüşlerin en doğru olanı köpeklerin, duyduğu ve kendisini etkilediği her sese tepki vermelerinden kaynaklıdır.

    Köpekler ortamlarında alışık oldukları sesin dışında kendilerini rahatsız eden ya da tepki vermelerine neden olacak seslere karşı duyarlıdır. İnsan kulağının duymayacağı frekansları rahatça duymaları ve ona tepki vermeleri köpeklerin en sık uluma tepkilerinin arasında yer alır. Bu nedenle köpeklerin dikkatini çeken her sese karşılık verdiği bilinir.

    Özellikle köpekler köy veya vahşi hayvanların rahatça kol gezdiği yerlerde daha çok uludukları görülür. Bunun nedeni ise gayet basittir. Köpeğin fıtratında insana dost ve korumacı yaklaşımları vardır. O yüzden sahiplerini koruma amaçlı bir kurtla ya da ayı, domuz, çakal, tilki gibi canlılarla gözü kara olarak dövüşmeye gider. Türkiye&#;de bu türün en iyi örneği kangal köpekleridir. Tabi her köpeğin kendisine has özellikleri olan hayvanlara veya seslere tepki verdiği bilinir.

    Bilimsel açıdan köpeklerin uluması, her zaman aynı nedenle olmamaktadır. Mesela   bir kangal köpeğinin vahşi hayvana verdiği tepki ile süs köpeğinin verdiği tepki bir olmaz. Biri aşırı tepki vererek ulumayı seçerken diğer köpek saklanmayı tercih edebilir. Yani her köpeğin seslere verdiği tepki ve uluması farklıdır.

    Köpeklerde Şartlanmışlık ile Uluma

    Köpeklerde şartlanmışlık ile uluma denildiğinde, etkiye tepki vermek için de birbirlerine bakarak uluyabilir. Bir köpeğin uzaktan uluduğunu duyan bir köpek tepki vererek ulumaya başlayacaktır. Bu da canlılar arasında normal davranışlardan biridir. Örnekleme yapılması gerekirse &#;Pavlov&#; un köpeklere yaptığı deney akla gelebilir.&#; Pavlov köpekler üzerinde yaptığı deneyde onlara et vermeden önce zili çalar.

    Deneyde daha sonraki aşamada et vermese dahi zili çalarak köpeklerin tepkilerini ölçer. Bu deneyde köpekler etin geleceklerini bildikleri için etkileşimle salyaları akmaya başlar. Köpeklerde şartlanmışlıkile uluma, deneylerle ispatlanmıştır. Yine aynı deney ile etkileşim yapmak için zili çalan Pavlov köpeklerin salyalarını akıtmayı başarırdı. Bu durumda köpeklerin bu etkileşim ile nasıl tepki verdikleri izlenmiştir.

    Aynı durum çevremizdeki köpekler için de geçerlidir. Bir köpek herhangi bir olaydan dolayı etkilendiği zaman, diğer bunu algılayan köpekler de etkileşime girerek havlamaya ya da ulumaya başlar. Bu duruma köpekler ve her türlü köpeklerde şartlanmışlık ile uluma deneyi adı veriliyor.

    Halk Arasında Köpek Ulumasının Görüşü ve Kabulü Nedir?     

    Halk arasında köpek ulumasının görüşü ve kabulü, nasıl olduğu belli başlı fikirlerle sabitlenmiştir. Köpeklerin ulumalarının farklı bir nedeni de yaklaşan tehlikeye karşı birbirlerini uyarmalarıdır. Örneğin köy ortamında bulunan bir köpek sürüye ya da köye yaklaşan tehlike karşısında ulumaya ve havlamaya başlayacaktır. Bu hareketi ile hem çevredeki köpekleri çağırarak yaklaşan tehlikeyi haber verir. Hem de çevredeki köpeklerden yardım isterken, gelen tehlikeye havlayarak korkutmaya ve kaçırmaya çalıştığıdır.

    Halk arasında köpek ulumasını kendilerinden gelen iç güdüleri ile yaparlar. Uluma veya havlama yoluyla cevrede olup biteni yine diğer köpeklere bildirerek dikkatli olmaları için uyarır. Köpekler Ulumak ve havlamak için yalnızca yaklaşan tehlikeyi beklemez. Köpeklerin gece ulumalarının dışında gün içinde uluyarak havladıkları bilinir. Bunun belli başlı bazı sebepleri bulunmaktadır.  Ulumalarındaki sebepler arasında bazıları şöyledir.

    Farklı Bir Bakışla Köpeklerin Ulumaları!    

    Köpekler Ulumak ve havlamak için yalnızca yaklaşan tehlikeyi beklemez. Farklı bir bakışla köpeklerinulumaları birçok nedenleri bulunmaktadır. Köpeklerin gece ulumalarının dışında gün içinde uluyarak havladıkları bilinir. Bunun belli başlı bazı sebepleri bulunmaktadır. Köpeklerin Uluma sebepler arasında bazıları şöyledir.

    1. Etkiye Tepki Vermek İçin Ulumaları:

    Köpeklerin ulumasının nedenleri arasında, bir aracın koruması, ambulansın sireni ya da polis aracının sireni etken olabilmektedir. Köpekler yüksek frekanslı seslere yürekli olarak ulumayı seçerler. Bu onlar için etkiye tepki vermek anlamına gelir. Bazı durumlarda köpeklerin ulumaları uzun süreli olabilir. Uzun süreli olmasının nedeni ise köpeğin yavrusunu kaybetmesi ya da eşinin ölmesi neden olabilir. Sahibinden ayrılan bir köpek de üzüntüsünü uluyarak gösterebilmektedir.

    1. Terk Edildiği Hissine Kapılarak Uluması:

    Köpeğinizi evde yalnız bıraktığınız zaman size seslenme yöntemlerini kullanmak isteyecektir. Bunun için uzun süreli olarak ulumaya başlayabilir. Komşularınızı rahatsız edecek şekilde uluması, sizin köpeğinizi terk ettiğini sanmasından dolayıdır. O yüzden köpeğinizi uzun süreli olarak evde yalnız başına bırakmanızı tavsiye etmiyoruz.

    1. Hastalığa Bağlı Ulumalar:

    Köpeğinizin siz yanındayken ulumasının farklı nedeni olabilir. Bunun için köpeğinizi veterinere götürerek kontrol ettirmenizi öneririz. Belki de sancısından dolayı   uluyabilir. Bu nedenle ulumalarındaki ses tonuna bakılması ve değişik bir ses tonu dikkatinizi çekiyorsa ihmal edilmemesi gerekir.

    Köpek Ulumasının Sebepleri!        

    Köpek Ulumasının Sebepleri!        

    Köpek ulumasının sebepleri denildiği zaman birçok etken akla gelmektedir. Köpeğin ulumasının belli başlı nedenleri yoktur. Bazen sıkıntıdan uluyabilirken, bazen hastalıktan uluyabilmektedir. Ayrılık acısı ya da aşk acısı köpeğin ulumasına neden olabilir. Sizin evde yalnız bırakmanıza dahi üzülerek tepkisini uluyarak gösterebilir. O halde köpeklerin uluması için tek bir nedene ihtiyaçları yoktur. Birçok nedene bağlı olarak uluma potansiyeline sahip hayranlardır.  O halde köpeklerin ulumalarını tetikleyecek nedenler nelerdir onları incelemekte fayda vardır. Ayrıca bulundukları bölgede aralarındaki hiyerarşiyi sağlamak ve haberleşmek için uluyabilirler.

    Köpekler Neden Ulur?      

    Köpeklerin uluma nedenleri denildiği zaman en başta, köpeklerin kökeninin, ırklarının kurt sürüsünden geldiği unutulmamalıdır. Kurtlar sürü halinde dolaştıkları için, avlarını yakaladıkları zaman veya avlarını gördüklerinde diğer sürü ekiplerine bildirmek için ulumayı tercih eder. Köpek familyasının kökeninde kurt sürülerinden geldiğini unutmayarak, köpeklerin ulumalarının altında yatan nedenini bulmak çok da zor olmayacaktır. Yalnız köpekler her zaman gerektiğinde olduğu için uluma yolunu seçmez. Bazı sebeplere bağlı olarak da uluyabilir.

    Köpeklerin Seslere Tepki Vermek İçin Uluması    

    Köpeklerin seslere tepki vermek için uluması onların tercih sebeplerinden biri olabilir. Bunun için köpeklerin uluma şekline ve süresine bakılması doğru olacaktır. Ulurken acı çeker gibi uluması dikkatinizi çekiyorsa veterinere göstermenizde fayda vardır. Lakin uluma esnasında polis sireni yahut ambulans sireni çalıyorsa, duydukları sese tepki vermek istemiş olabilirler. Yine köpeklerinizin uluma şekline bakarak farklı bir ses tonu yakalarsanız veterinere baş vurmayı ihmal etmeyin.

    Köpeklerin Bölgesini Belli Etmek İçin Uluması           

    Köpekler bölgelerini belli etmek için uluma yöntemi ile iletişim kurmak isteyebilir. Bu köpeklerin ya da tüm canlıların doğasında olan bir davranış türüdür. Köpekler diğer köpeklere yerlerini belli ederek bölge savunmasına geçebilir. Köpeklerin akrabası olan kurtlar avlanma sırasında buldukları avı diğer sürü ekiplerine haber vermek için uluma yolunu seçer.

    Köpeklerin kurt sürüleriyle akraba olduğu bilindiği için sizin köpeğinizi evde yalnız bıraktığınız zamanlarda uluyarak sizinle iletişime geçmeye çalışıyor olabilir ya da köpeğiniz sizin onu terk ettiğini sanarak kendi bölgesinden sizin bölgenizdeki köpeklere frekans yoluyla haberleşiyor olabilir. Köpekler arasındaki hiyerarşinin nasıl işlediği kesin olarak netlik kazanmamıştır.

    Sürüler halinde yaşamayı seven canlıların uzaklardaki bir köpek ile iletişime girerek haber alması olası durumlar arasında yer alır. Böylece bulundukları bölgeleri belli etmek için aralarındaki hiyerarşiden faydalanacak ve sizin nerede olduğunuzu öğrenmek isteyecektir.

    Köpeklerin Yabancı Birini Gördüklerinde Uluması        

    Köpeklerin yabancı birini gördüklerinde uluması her kesin başına mutlaka en az bir kez gelmiş olmalıdır. Çünkü yabancı birisini gördükleri zaman ya da yabancı bir araç köpeklerin bulundukları mahalleye girdiği zaman uluyarak tepkilerini belli ederler. Şehir merkezlerinde pek rastlanan bir durum değildir. Lakin köy ya da kasabalarda bulunan Köpekler de daha çok yaygın olarak görülür. Köy yoluna giren bir aracın sesini duydukları zaman ulumaya başlayabilirler. Bu nedenle yabancılara karşı tepkilerini uluyarak belli ederler. Bu köpeklerin bölgelerini savunma şeklidir.

    Farklı bir uluma nedeni ise kendi bölgelerini diğer köpekleri sokmak istemedikleri zaman uluyarak bölgelerini savunurlar. Bu köpekler için oldukça normal bir durumdur. Bölgelerine yaklaşan işgalcileri uluma yöntemiyle uzaklaştırabilirler.

    Köpekler İçgüdüsel Olarak Uluması             

    Köpeğinizin içgüdüsel olarak uluması köpeklerde görüldüğü gibi tüm canlılarda farklı şekillerle tepki vererek gösterilir. Bu davranış özelliği köpek türleri için normal bir davranış şeklidir. Hiçbir nedene bağlı olmaksınız durup dururken uluyabilir. İç güdülerinin sesini dinleyerek ulur ve bir süre sonra kendiliğinden susar. Uzaklardan gelen tiz şeddeli ulumayı siz duyamasanız bile köpeğiniz duyarak cevap vermek isteyebilir.

    Köpeklerin Ezan Okunurken Uluması   

    Köpeklerin ezan okunurken uluması eskilerden bu yana süre gelen klasik davranışlarından bir tanesidir. Köpeğiniz dışarıdan gelen seslere karşı aşırı duyarlı havanlardır. Çok uzaktaki bir sesi bile duyarak cevap vermek isteyebilir. Ezan sesine karşı özellikle köpeklerin ayrı bir zaafı vardır. Bunun manevî önemi konusunda bir-çok teori ortaya atılmaktadır. Ayrıca köpeklerin ezan sesine karşılık vermeleri ve ezan okunurken ulumaları belki de kendilerini ifade etme şekilleridir. Manevi yönü pek bilinmese de sese karşı duyarlı ve tepkili oldukları doğrudur.

    nest...
  • batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir