mikoplazma pnömonisi ilk belirtisi / Çocuklarda Zatürre: Mikoplazma Pnömonisi | Doktor Amcam

Mikoplazma Pnömonisi Ilk Belirtisi

mikoplazma pnömonisi ilk belirtisi

Çocuklarda Kronik Öksürük

Mikoplazma pnömoni solunum sistemini etkileyerek zatürreye  yol açan bir bakteridir. Mikoplazmanın neden olduğu zatürre büyük çocuk ve genç erişkinleri etkilemektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikoplazmalar  çoğu kez diğer solunum yolu  enfeksiyonuna benzer bulgular verir. İnatçı öksürük vakalarında öncelikle mikoplazma enfeksiyonu düşünülmelidir.
M.Pnömoni  alt solunum yollarını etkilediği zaman oluşan tablo akciğer enfeksiyonu : zatürredir. Atipik  pnömoni  olarak tanımlanan bu tabloda  bulguların  özgül olmayışı tanının atlanması  veya gecikmesine neden olmaktadır.

M.Pnömoni  damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşır hasta bireyler aksırık ve öksürük ile bakteriyi  yayarlar.

M.Pnömoni bakteri ile enfekte olan bireylerde belirtiler hemen  gelişmez uzun kuluçka dönemi  sonrası klinik tablo gelişir. Kuluçka süresi 1-4 haftadır  ve genellikle ev halkının  enfekte olduğu  görülür. Okul , yurt, bakım  evleri  ve  kışlalarda salgınlara neden olur. Hastalık dünyanın her bölgesinde ve tüm mevsimlerde görülür. Dört ile sekiz yılda bir salgınlara neden olabilir. Klinik tablo yaşla birlikte değişiklik gösterir  özellikle okul çağı çocukları ve genç erişkinlerde   zatürrenin önemli bir nedenini oluştururken beş yaşından küçük çocuklarda zatürrenin nadir bir nedenidir. Çocuklarda görülen zatürrenin % 20-30 ‘la neden  mikoplazma  pnömonidir. Görülme sıklığı yaş büyüdükçe artış gösterir.

Klinik belirtiler

  • Öksürük
  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • İştahsızlık
  • Baş ağrısı

Başlangıçta kuru olan öksürük hastalık  ilerledikçe balgamlı öksürük  şekline dönüşür. Klinik bulgularda değişkenlik görülür. Bu belirtiler diğer solunum yolu enfeksiyonlarında  görülürse de mikoplazma enfeksiyonunda kronik  öksürüğün oluşu tipiktir.  Bazen klinik tabloya döküntülerde iştirak eder.

Hastanın genel  durumunda bozulma görülmez. Dinleme bulgularında özellikle yoktur ve çoğu kez ciddi bir zatürre  tablosu düşünülmezken radyolojik  bulgularda belirgin değişiklikler  görülür.Ciddi vakalarda  göğüs ağrısı ve solunum zorluğu tabloya iştirak eder. Hırıltıya neden  olur ve bakteri astımlı hastalarda tablonun şiddetlenmesine yol açmaktadır.

Radyolojik bulgular ;

  • Lober tutulum
  • Hilus adenopati
  • Plevrada sıvı birikmesi görülebilir. Hekimi telaşlandıran bu görüntülerin sadece mikoplazmaya özgül olmadığı  birçok nedenin bu tabloya yol açabileceği

Çocuklarda Zatürre Tanısı

Laboratuvar incelemeleri yapılır.

  • Balgam
  • Solunum yolu sıvıları (Bronkoalveolar lavaj, Endotrakeal aspırat)
  • Nasofarenks sürüntüsünden mikoplazma  tanımlanmaya çalışılır.

Serolojik  inceleme hastalığın başlangıcında  ve iyileşme döneminde alınır. Bu süre genellikle 3-6 haftadır. M.Pnömoni  * lg    *lg  G  antikorları  hastalığın başlangıcında ve  iyileşme  döneminde  değerlendirilir.Mikoplazma pnömoni vakalarda kültür rutin olarak önerilmez. Serolojik inceleme tercih edilir.

Çocuklarda Zatürre Tedavisi

Mikoplazma  pnömonisi kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyondur. Hafif vakalarda spesifik tedaviye  gereksinim olmayabilir.

Ciddi vakalarda antibiotik tedavisi önerilir.

Azitromisin kg / 10 mg  1 gün , takiben  kg/ 5mg  2-5 gün

Klaritromisin  kg/ 15 mg 10 gün

Eritromisin kg / 20-50 mg 10-14 gün verilebilir.

Mikoplazmaların hücre duvarı yoktur. Penisilin ve sefalosporin gibi hücre duvarına etkili tedavide önerilmez.

Mikoplazma bağışıklık sistemine etkisi önemlidir. Ciddi vakaları da kortikosteroid ve intravenöz immunoglobulin tedavisi uygulanabilir.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Boğmaca Hastalığı” hakkında bilgi veriyor.

Atipik Pnömoni ve Mikoplazma

Bu yazımızda çocukluk çağının bir baş belası bakterisi olan mikoplazmayı ve onun yaptığı ateşli alt solunum yolu enfeksiyonlarını anlatacağız.

Çocuklarda Atipik Pnömoni Hakkında Genel Bilgi

Mikoplazma, insanlarda solunum yollarında enfeksiyon yapan bir bakteridir. Ancak ilginç bir şekilde bu bakterinin hücre duvarı olmadığı için penisilin ve sefalosporin adlı antibiyotiklere karşı dirençlidir. (Mesela Augmentin®, Duocid® gibi süspansiyonlar veya Rocephin® veya Novosef® gibi iğneler) Hatta ilk yıllarda bu bakteriye antibiyotikler etkili olmadığı için virüs sanılmış ve onu keşfeden bilim adamının adına ithafen "Eaton ajanı" adı verilmiş. Daha sonra ince uzun, yapışkan bir uca sahip ve hiç hücre duvarı bulunmayan bu canlının, bir bakteri olduğu anlaşılmış ve mikoplazma adını almış. Bu garip bakterinin yaptığı zatürreye de atipik pnömoni denmiş.

Mikoplazma bakterisi diğer birçok bakteri ve virüslerden farklı olarak yıl boyunca hastalık yapabilme özelliğine sahiptir. Yani bahar veya kış aylarında daha sık hastalık yaptığı söylenemez. Ancak 4-5 yılda 1 salgınlara neden olduğu görülmektedir.

En sık okul çağı çocuklarda akciğer enfeksiyonu yapar. 3 yaş altında enfeksiyon yapması çok nadirdir. Daha çok 4-15 yaş arasındaki çocuklarda toplumdan kazanılmış pnömoni enfeksiyonlarının %10 ile 30’u mikoplazma kaynaklıdır.

Çocuklarda Atipik Pnömoni Klinik Belirti ve Bulguları

Mikoplazmanın yaptığı ana hastalık zatürredir. Bakteri alındıktan sonraki ilk günlerde ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, ses kısıklığı, halsizlik başlar. Zamanla alt solunum yolu enfeksiyonu tablosu yerleşir: balgamlı öksürük, göğüs ağrısı, hırıltı… Klinik seyir değişken olmakla beraber 2 haftadan sonra tablonun iyice kötüleştiği görülmektedir. Büyük çocuklar beyaz köpüklü balgam çıkarabilir. Klinik şikayetler, muayene ile saptanandan daha ağırdır.

Mikoplazma bakterisi astımlı hastalarda önemli.

Mikoplazma ayrıca daha nadiren sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı da yapabilmektedir.

Mikoplazma teşhisi nasıl konur?

Bakteri kültürü

Mikoplazma bakterisi çok özel besleyici ortamlarda ve teknik olarak çok zor ve nazlı üretilebilmektedir. Bakterinin balgam kültüründe üretilmesi bundan dolayı özellikle ticari amaçlı laboratuarlarda pek yapılmamaktadır.

Akciğer filmi

Mikoplasmaya özel bir görüntüsü yoktur.

Kan testleri

3 hafta arayla 2 kez yapılan kan testlerinde yükselmesi mikoplazma bakterisine karşı antikorların yükselmesinin gösterilmesi tanı koydurucudur.

Salgılardan mikoplazma DNA tespiti

Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR veya PCR denir) testi ile mikoplazmanın gösterilmesi hem çok doruluğu yüksek hem de hızlı ve özgündür.

Atipik Pnömoni Tedavisi

Penisilin grubu antibiyotikler etkisizdir. Makrolid denen antibiyotik grubundan antibiyotiklerle 10 günlük tedavi gerekir.

Atipik Pnömoni Komplikasyonları

Mikoplazma bakterisinin tanısı ve tedavisi kolay ancak komplikasyonları çok ve uğraştırıcıdır.

Antibiyotik tedavisinin tam ve zamanında uygulanmasının komplikasyonlarda azalmayı sağlayıp sağlamadığı bilinmemektedir.

Deri lezyonları

En sık deri lezyonu döküntülerdir. Nadiren Steven Johnson sendromu denen ağır ağız yaraları ve döküntü yapan bir tabloya neden olabilir.

Nörolojik Komplikasyonlar

Aseptik menenjit (menenjit gibi ama beyin zarında mikrop veya virüs yok), transvers miyelit, Guillan-Barré sendromu, yüz felci vs. Nörolojik komplikasyonlar hastalıktan yaklaşık 10 gün sonra (maksimum 4 hafta) ortaya çıkabilir. Nörolojik komplikasyonlarda tanı için bel suyu alınması, MR, EEG vs tetkikler gerekecektir.

Kan komplikasyonları

Hemoliz (kan hücrelerinden alyuvarlarda erime), trombosit sayısında azalma olabilir.

Mikoplazma Pnömonisi Nedir?

Mikoplazmal pnömoni (MP), solunum sıvıları ile temas yoluyla kolayca yayılan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Salgınlara neden olabilir.

MP, atipik pnömoni olarak bilinir ve bazen "yürüyen pnömoni" olarak adlandırılır. Okullar, üniversite kampüsleri ve huzurevleri gibi kalabalık alanlarda hızla yayılıyor. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, MP bakteri içeren nem havaya salınır. Enfekte olmayan kişiler çevrelerindeki bakterileri kolayca soluyabilirler.

Tüm akciğer enfeksiyonlarının beşte birine kadar İnsanların kendi toplumlarında (hastane dışında) geliştirdiği enfeksiyonlara Mycoplasma pneumoniae bakterisi neden olur. Bakteriler trakeobronşite (göğüste soğuk algınlığı), boğaz ağrısına ve kulak enfeksiyonlarına ve ayrıca zatürreye neden olabilir.

Kuru öksürük, enfeksiyonun en yaygın belirtisidir. Tedavi edilmeyen veya ağır vakalar beyni, kalbi, periferik sinir sistemini, cildi ve böbrekleri etkileyerek hemolitik anemiye neden olabilir. Nadir durumlarda, MP ölümcüldür.

Olağandışı semptomların az olması nedeniyle erken teşhis zordur. MP ilerledikçe, kayıtlar ve laboratuvar testleri bunu tespit edebilir. Doktorlar MP'yi tedavi etmek için antibiyotik kullanırlar. Oral antibiyotikler işe yaramazsa veya zatürre şiddetliyse intravenöz antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir.

MP semptomları, Streptococcus ve Haemophilus gibi yaygın bakterilerin neden olduğu tipik pnömoni semptomlarından farklıdır. MP ile hastalarda genellikle şiddetli nefes darlığı, yüksek ateş ve prodüktif öksürük yoktur. Daha sıklıkla, özellikle efor ve yorgunluk ile düşük sıcaklık, kuru öksürük, hafif nefes darlığı vardır.

Daha fazlasını öğrenin: Pnömoni »

Mikoplazma pnömonisine ne sebep olur?

Bakteri Mycoplasma pnömoni en tanınabilir hastalıklardan biridir. Bilinen 200'den fazla farklı tür vardır. Mycoplasma pneumoniae'nin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonu olan çoğu insanda pnömoni gelişmez. Vücuda girdikten sonra bakteri akciğer dokusuna bağlanabilir ve tam bir enfeksiyon gelişene kadar çoğalabilir. Mikoplazmal pnömoni vakalarının çoğu hafiftir.

Kimler mikoplazmal pnömoni geliştirme riski altındadır?

Birçok sağlıklı yetişkinde, bağışıklık sistemi bir enfeksiyona dönüşmeden önce MP ile savaşabilir. En büyük risk altında olanlar şunları içerir:

  • daha yaşlı yetişkinler
  • HIV gibi bağışıklık sistemini tehdit eden hastalıkları olan veya kronik steroid, immünoterapi veya kemoterapi alan kişiler
  • akciğer hastalığı olan insanlar
  • orak hücre hastalığı olan insanlar
  • 5 yaşın altındaki çocuklar

Mikoplazmal pnömoninin belirtileri nelerdir?

MP, bir alt solunum yolu enfeksiyonu veya pnömoniden ziyade bir üst solunum yolu enfeksiyonunu veya soğuk algınlığını taklit edebilir. Yine, bu belirtiler genellikle aşağıdakilerden oluşur:

  • Kuru öksürük
  • kalıcı ateş
  • zayıflık
  • hafif nefes darlığı

Nadir durumlarda enfeksiyon tehlikeli hale gelebilir ve kalbe veya merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Bu bozuklukların örnekleri şunları içerir:

  • eklemlerin iltihaplandığı artrit
  • perikardit, kalbi çevreleyen perikardın iltihabı
  • Guillain-Barré sendromu, felç ve ölüme yol açabilen nörolojik bir bozukluk
  • ensefalit, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir beyin iltihabı
  • böbrek yetmezliği
  • hemolitik anemi
  • Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz gibi nadir ve tehlikeli cilt rahatsızlıkları
  • büllöz mringitis gibi nadir kulak problemleri

Mikoplazma pnömonisi nasıl teşhis edilir?

MP genellikle maruziyetten sonraki ilk bir ila üç hafta boyunca belirgin semptomlar olmadan gelişir. Vücut mevcut enfeksiyonu tespit etmediği için erken bir aşamada teşhis zordur.

Daha önce de belirtildiği gibi, enfeksiyon akciğerlerinizin dışında da ortaya çıkabilir. Bu olursa, enfeksiyon belirtileri kırmızı kan hücresi yıkımını, deri döküntülerini ve eklem tutulumunu içerebilir. Tıbbi testler, ilk semptomların ortaya çıkmasından üç ila yedi gün sonra MP enfeksiyonunun kanıtını gösterebilir.

Tanı koymak için doktorunuz nefesinizdeki anormal sesleri dinlemek için bir stetoskop kullanır. Göğüs röntgeni ve BT taraması da doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olabilir. Doktorunuz enfeksiyonu doğrulamak için kan testleri isteyebilir.

Mikoplazma pnömonisi için tedavi seçenekleri nelerdir?

Antibiotici

Antibiyotikler MP için ilk tedavi seçeneğidir. Çocuklar, potansiyel olarak tehlikeli yan etkileri önlemek için yetişkinlerden çeşitli antibiyotikler alırlar.

Çocuklar için ilk antibiyotik seçimi olan makrolidler şunları içerir:

  • eritromisin
  • klaritromisin
  • roksitromisin
  • azitromisin

Yetişkinler için reçete edilen antibiyotikler şunları içerir:

  • doksisiklin
  • tetrasiklin
  • levofloksasin ve moksifloksasin gibi kinolonlar

kortikosteroidler

Bazen antibiyotikler tek başına yeterli değildir ve iltihabı yönetmek için kortikosteroidlerle tedavi edilmeniz gerekir. Bu tür kortikosteroidlerin örnekleri şunları içerir:

  • prednizolon
  • metilprednizolon

immünomodülatör tedavi

Şiddetli MP'niz varsa, intravenöz immünoglobulin veya IVIG gibi kortikosteroidlere ek olarak başka "immünomodülatör tedaviye" ihtiyacınız olabilir.

Mikoplazma pnömonisini nasıl önleyebilirim?

Sonbahar ve kış aylarında MP piklerine yakalanma riski. Yakın veya kalabalık yerler enfeksiyonun kişiden kişiye bulaşmasını kolaylaştırır.

Enfeksiyon riskini azaltmak için aşağıdakileri deneyin:

  • Bir gece altı ila sekiz saat uyuyun.
  • Dengeli bir diyet yapın.
  • MP semptomları olan insanlardan kaçının.
  • Yemekten önce veya enfekte insanlarla etkileşime girdikten sonra ellerinizi yıkayın.

Mikoplazma pnömonisi çocukları nasıl etkiler?

Çocuklar genellikle enfeksiyonlara yetişkinlerden daha duyarlıdır. Bu, çoğu zaman diğer, belki de bulaşıcı çocuklardan oluşan büyük gruplarla çevrili olmaları gerçeğiyle daha da kötüleşir. Bu nedenle, MP için yetişkinlerden daha yüksek risk altında olabilirler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuğunuzu bir doktora götürün:

  • kalıcı düşük ateş
  • 7-10 günden uzun süren soğuk algınlığı veya grip semptomları
  • kalıcı kuru öksürük
  • nefes alırken hırıltı
  • yorgunlar veya kendilerini iyi hissetmiyorlar ve iyileşemiyorlar
  • göğüs veya mide ağrısı
  • kusmak

Çocuğunuzu teşhis etmek için doktorları aşağıdakilerden birini veya birkaçını yapabilir:

  • çocuğun nefesini dinle
  • göğüs röntgeni çek
  • burnunuzdan veya boğazınızdan bakteri kültürü alın
  • kan testi iste

Çocuğunuza teşhis konulduktan sonra, doktoru enfeksiyonu tedavi etmek için 7-10 gün boyunca bir antibiyotik reçete edebilir. Çocuklar için en yaygın antibiyotikler makrolidlerdir, ancak doktorları ayrıca siklin veya kinolon da reçete edebilir.

Evde, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için çocuğunuzun bulaşıkları veya bardakları paylaşmadığından emin olun. Bol sıvı içsinler. Herhangi bir göğüs ağrısını tedavi etmek için bir ısıtma yastığı kullanın.

Bebeğinizin enfeksiyonu genellikle iki hafta sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonların tamamen iyileşmesi altı hafta kadar sürebilir.

Mikoplazmal pnömoninin komplikasyonları nelerdir?

Bazı durumlarda MP enfeksiyonu tehlikeli hale gelebilir. Astımınız varsa MP semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. MP ayrıca daha ciddi bir pnömoni vakasına dönüşebilir.

Uzamış veya kronik MP nadirdir ancak aşağıdaki bölümlerde önerildiği gibi kalıcı akciğer hasarına neden olabilir. bir çalışma fareler üzerinde çalışır. Nadir durumlarda, tedavi edilmeyen MP ölümcül olabilir. Herhangi bir semptom yaşarsanız, özellikle iki haftadan uzun sürerse derhal doktorunuza görünün.

Uzun vadeli beklentiler nelerdir?

M. pneumoniae ikinci en yaygın neden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre yetişkinlerde zatürree nedeniyle hastaneye yatışlardan.

Çoğu insan, akut bir enfeksiyondan sonra MP'ye karşı antikor geliştirir. Antikorlar onları yeniden enfeksiyondan korur. HIV'li ve kronik steroidler, immünomodülatörler veya kemoterapi ile tedavi edilenler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar MP enfeksiyonuyla savaşmakta zorluk çekebilir ve gelecekte yeniden enfeksiyon için daha büyük risk altındadır.

Diğerlerinde, semptomlar tedaviden bir ila iki hafta sonra kaybolmalıdır. Öksürük devam edebilir, ancak çoğu vaka dört ila altı hafta içinde kalıcı sonuçlar olmadan geçer. Hala şiddetli semptomlarınız varsa veya enfeksiyon günlük yaşamınızı etkiliyorsa doktorunuzla iletişime geçin. MP enfeksiyonunun neden olabileceği diğer durumlar için tedavi veya teşhis aramanız gerekebilir.

Kategorije sağlıknişanlar mikoplazma, Zatürre, nedenler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir