basketbol topu nasıl atılır / Basketbol Pas Çeşitleri | Sneaks cloud Blog

Basketbol Topu Nasıl Atılır

basketbol topu nasıl atılır

Basketbol Nedir, Nasıl Oynanır? Basketbol Oyun Kuralları Ve Saha &#;l&#;&#;leri Nelerdir?

Son Dakika Haberler

OyunBasketbol Nedir, Nasıl Oynanır? Basketbol Oyun Kuralları Ve Saha &#;l&#;&#;leri Nelerdir?

Basketbolda Şut Atma

BlogBest Basketbol

Basketbolda Şut Atma Tekniği ve Formu

Basketbolda şut atma tekniği oyuncular arasında farklılık gösterebilir fakat doğru bir şut tekniği için bazı temeller vardır.

Harika bir şutör olmak için harika bir atlet olma zorunluluğu yoktur. En azından ortalama koordinasyon ve güçle bu başarılabilir. Bu noktada temel şut ilkelerine hakim olmak gerekir.

Temellerin ne şekilde ve nasıl öğretildiği konusunda her zaman varyasyonlar vardır, ancak çoğu koç aynı temel şeyleri öğretir. Önemli olan, onları ustalaştırmaktır. Birçok oyuncu temellerde ustalaşır, ancak rahatlayamaz veya konsantre olamaz. Bu alanlarda çalışmayı göz ardı etmemek gerekir.

Temelleri öğrendikten sonra, güven çok önemli hale gelir. Beyin her şeyi kaydeder! Tüm isabetli şutlarınızı ve kaçırdıklarınızı&#; Dolayısıyla kaçırılandan daha fazla şut sokulan uygulamalar planlanmalıdır.

İyi kural şudur: Eğer iki tane üst üste kaçırırsanız, üst üste üç tane sokmadan oradan ayrılmayın. Kötü bir şut antremanı için kendinizi kurmayın. Ağırlıkları kaldırdıktan sonra veya bacaklarınız çok yorgunsa şut atmayın. Her antrenmanı iyi bir şutör olduğunuz konusunda kendinize güvenerek bitirin.

BASKETBOLDA ŞUT ATMA TEKNİĞİ VE FORMU

Aşağıdaki noktalar şutunuzu geliştirmek için çok önemlidir. Farklı şut türlerini öğrenmeye çalışmadan önce bu temelleri mükemmelleştirmek üzerine yoğunlaşmak önemlidir.

1. Parmak ucu kontrolü – Avucunuzun topa temas etmesine izin vermeyin. Top, her zaman parmak uçları tarafından kontrol edilmelidir. Bu, yönü kontrol etmede ve iyi bir dönüş elde etmede yardımcı olacaktır.

2. Şut eliniz topu kontrol eder – Ters el denge için kullanılır ve serbest bırakılıncaya kadar kontrol edilir. Ters elin, topun yan tarafında olduğundan ve topun gidiş yolunda olmadığından emin olun.

3. Dirsek Hizalama – Dirseğiniz (şut kolunda) vücudunuza yakın olmalı ve hedefle hizalı olmalıdır. Dirseğiniz vücudunuzdan dışarı çıkarsa ve vücudunuzdan uzaklaşırsa, topun uçuş yönünü değiştirebilir.

4. Serbest Bırakma – Topun serbest bırakılması tamamen kolunuzla değil, bileğinizle birlikte olmalıdır. Kolunuzu çok fazla kullanırsanız, topun mesafesini kontrol etmekte zorlanırsınız. Son serbest bırakmada, destek elinin düştüğünü görmeli ve şut eli, bir bilek salınımı ile gitmeli. Parmaklar yayılmalı ve takipen, top fileden geçene kadar devam etmelidir.

ŞUT ESNASINDA ÜÇ KABUL EDİLEBİLİR HEDEF VARDIR

5. Hedef – Şut attığınızda nelere bakmanız gerektiği konusunda birçok farklı fikir vardır. Şut gereksinimlerinize ve arzularınıza bağlı olarak üç kabul edilebilir hedef var.

a) Çemberin ÖNÜ – Bu yönün belirlenmesinde yardımcı olur, ancak bazen mesafenizi kötü etkiler. Eğer çemberin ön tarafını hedefiniz olarak kullanırsanız, çemberin üzerini gözünüzde canlandırmalısınız.

b) Çemberin ARKASI – Bazı koçlar bunu şutları kısa düşen oyuncular için öneriyor. Sorun, şutunuz uzun kaçabilir ve hedefiniz görüşünüzden engellenebilir.

c) Çemberin HAYALİ MERKEZİ – Bu, topun mükemmel bir şekilde geçeceği noktayı seçmeyi içerir. Sonra bu görünmez noktadan geçen topu gözünüzde canlandırın. Bu yöntem çok fazla konsantrasyon gerektirir, ancak eğer ustalaşırsa en iyi sonucu verir.

6. Yay – Topta iyi bir yay olması önemlidir. Bu, hedef alanını artırarak, basket şansını arttırır. Düz bir şutun girmesi için mükemmel bir atış olmalıdır. Düz bir şutunuz varsa, yayınızı arttırmak için yapay bir bariyer üzerinden şut atabilirsiniz. Bunu geliştirmenin en iyi yolu, bir kusursuz şut için atmayı öğrenmektir.

7. Dönüş – İdeal şutta top geri dönüşe sahiptir. Bu geri dönüş, topa iyi bir dokunuş sağlayan şeydir. İyi dönüş ile, topun çembere çarpması durumunda bir sekme elde etme şansınızı artırırsınız. Dönüş, parmak ucu kontrolü ile oluşturulur ve takip edilir. Topun dikişlerini parmaklarınızla dik olacak şekilde çevirerek dönüşü kontrol edebilir ve dönüşü kontrol etmek için topu yukarı doğru çevirebilirsiniz.

8. Konsantrasyon – Eğer iyi bir konsantrasyona sahip değilseniz tüm doğru temeller yeterli değildir. Daha sonra konsantrasyon talimlerini ele alacağız.

Basketbolda Şut Atma

BASKETBOLDA ŞUT FORMLARI

1. Şut Formu (Topsuz)

Bu talim formunuzu değerlendirmek için. Hayali bir atış yapın ve formunuzu izleyin. Dirseğinizi kontrol etmek için aynaya karşı şut atın. Tüm temellerinizi kontrol etmek için talimi yavaşça başlatın.

2. Şut Formu (Top ile)

Bu da formunuzu değerlendirmek içindir. Topu havada düz şekilde bırakın. Topun dönüşünü izleyin. Takiplerinizi izleyin. Tutarlı temelleri geliştirmek için gerektiği kadar tekrar yapın.

3. Çevirme Talimi

Çemberin hemen yanında durun ve bir elinizle şut atın. Formunuza konsantre olun (özellikle bileğin çevirimi ve takibi). Gözünüzü hedefte tutmaya ve kusursuz bir şut için çalışmaya devam edin. Çemberin etrafında çalış, ama yakın durun. Dip şutlara da çalışın. Panyadaki yerinizi seçin ve gözlerinizi o noktada tuttuğunuzdan emin olun. Üst üste kaç tane atabileceğinizi görün. Bir partneriniz varsa, talimden bir rekabet yapın.

ZIPLAYARAK ŞUT (DRİPLİNGSİZ)

Temel ilkeleri öğrenene ve yeterli fiziksel güç geliştirene kadar bir zıplama atışı yapmaya teşebbüs etmemelisiniz.

1. Bacaklarınızı atışa dahil etme – İdeal sıçrama atışı, zıplama ile birlikte sadece normal bir atıştır. Sıçrama, başka bir oyuncunun üzerinden şut atmanıza yardım eder. Şutun geri kalanı aynı kalmalıdır.

2. Ritim – Sıçrama atışı yapmanın en zor yanı, sıçrama zamanlaması ve şut hareketinin zıplamayla koordine edilmesini sağlamaktır. Aşağıdakiler son derece önemlidir:

a) Duruşunuz dengeli ve rahat olmalıdır.
b) Sıçramanızın zirvesinde serbest bırakmalısınız.
c) Savrulmamalısınız (sıçradığınız noktadan aşağı ininiz)

3. Mesafe – Sıçrayarak şutu öğrendiğinizde, çok yakın bir yerde ve rahat bir sıçrayış ile başlayın. Zamanlamanızı tamamlayana kadar yakın durmalı, sonra yavaşça yolunuzu ayarlayın. MESAFENİZ DIŞINDA ASLA ŞUT ATMAYIN. Bu temel formunuzu ve güveninizi bozar. Mesafenizi artırdıkça, bacaklarınızın topu hedefe ulaştırmak için daha fazla iş yapmasına izin verin. Mesafenizi artırmak için kollarınızı daha fazla kullanırsanız, isabet ve tutarlılıktan vazgeçersiniz.

Kaynak: seafoodplus.info

>>DİĞER BLOG YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ<<

BASKETBOLDA ŞUT ATMA TEKNİKLERİ

BASKETBOLDA ŞUT ATMA TEKNİKLERİ

Top ile birlikte, rakip takımın potasına sayı kaydetmek amacı ile hücum oyuncusunun yaptığı harekete şut denir.

Genel olarak şut atılırken oyuncunun vücut ağırlığı her iki ayağa eşit olarak dağıtılırken dizler hafif bükülür ve bacaklar omuz genişliğinde açılır.

Şutu atacak kişi topu genel olarak hafif öne eğilmiş gövdenin önünde, yaklaşık olarak göğüs hizasında iki elle tutulur. Top parmak uçları ve başparmak yardımıyla tutulur. Oyuncunun avuç içi topa müdahale etmez.  Başparmak ve işaret parmağı V şeklini alır. Dirsekler ise yanlarda vücudun yanındadır.

Hedef alınırken mutlaka tam konsantre olunmalıdır. Ayrıca hedef alırken çemberin orta veya arka kısmı hedef alınmalıdır. Orta ve uzak mesafeli şutlarda normal bir kavisle gitmesi yeterli olacaktır. Yakın mesafelerde çok, uzak mesafelerde ise az sıçrayarak şut atılır.

Şut atılırken dirsekler pota yönünü gösterir, şut kolu yukarı &#; öne doğru uzatılır. El bileğinin bükülmesi ile birlikte top pota yönüne doğru harekete geçer. Şutu atan oyuncu en son topun işaret parmağından çıktığını hissetmelidir.

Temel olarak 4 şut çeşiti vardır. Bunlar ise şu şekildedir.

  a-) Durarak Şut:

Genel olarak sadece serbest atışlarda kullanılır. Metre aralığında uygulanır.

 b-) Sıçrayarak Şut:

Sıçrayarak atılan şut üç bölümden oluşmaktadır.

1-) Stop: Oyuncu topu sürdükten veya aldğı pastan sonra yukarıda belirttiğimiz şut özellikleri ile pozisyon almasıdır.

2-) Oyuncu stoptan sonra hiç zaman kaybetmeden her iki bacağı ile dikey olarak sıçrar, aynı anda topu baş üzerinde atış pozisyonuna getirir.

3-) Topun elden çıkarılışı ise sıçramanın en üst noktasında gerçekleşmektedir.

 c-) Çengelli Atış:

Potaya yakın mesafelerde yakın yapılan müdafalara karşı uygulanmaktadır. Harekete başlamadan sağa doğru aldatma hareketi yapılabilir. Vucüt potaya dönük. Omuzlar ve dirsekler topu koruyor. Dizler bükülü ayaklar paralel şekilde top göğüsten omuz hizasına getirilir. Sol ayak savunmasının yanından pivot yapılır. Top şut atan kişinin baş hizasının üstünde iken eli terk etmektedir. Şut rakipten uzak elle atılırsa rakibin savunmasını zorlaştıracaktır.

d-) Turnike

Turnike basketbolun en temel ve en kolay sayı elde etme yöntemidir. Çembere yakın bir kısımdan hareketli olarak panya yardımı ile atılan atışın hareketli olanına turnike adı verilir. Esas amacı ise pota altına kadar top sürmeden belli bir mesafe geçerek çembere hızlı ulaşmaktır.

Basketbol Pas Çeşitleri

Basketbol bir takım oyunudur ve başarmak için takım olarak hareket etmek son derece önemlidir. Pas atmak kadar pası doğru kullanmak, karşı hamleleri öngörmek ve pasın ulaşması da çok büyük önem teşkil eder.

Basketbolda Pas Neden Kullanılır?

Pas bazı durumlarda boşluk yaratır, avantaj sağlar.

Sayı olarak önde olunması halinde zaman eritmek için kullanılabilir.

Rakip savunmasını denemek ve taktiklerini öğrenmek için kullanılabilir.

Pas aldatması ile savunmadan kaçma ve pası alacak oyuncunun kendine alan açmasına imkan tanır.

Pas atarken öngörülü olunmalıdır. Direkt takım arkadaşına da atabilirsin ya da biraz daha ileri atıp pası karşılayan kişinin adımlarını hesaba katabilirsin. Top etkili bir şekilde karşı sahaya taşınmalıdır.

Basketbol Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda birçok pas çeşidi bulunmaktadır bunlardan bazıları:

  • Baş üstü pas
  • Yerden pas
  • Göğüs pası
  • Tek el pas
  • Beysbol pas
  • Arkadan pas

Baş Üstü Pas

Genelde savunma tarafında kullanılan bir pastır. Rakibin takım arkadaşınla arana girmesi halinde kullanılır. Top yanlardan tutulduktan sonra, pası alacak kişiye doğru bir adım atılır. Dirsekler hafif bükülür, top tam olarak baş üstüne çıkarılır, baş parmaklar aşağı avuç içi dışarı bakacak şekilde pozisyon alınır ve pas kullanılır. Kuvvetli itiş gücü kullanılmalıdır.

Yerden Pas (Bounce pas)

Kısa mesafe savunma pasında tercih edilir. Bu atışta topun yere vuruş noktasındaki mesafe önemlidir. Pas öncesi bir ayağın önde olması denge sağlamada önemlidir. Top karına yakın, dirsekler vücut arkasında kalacak şekilde bükük olmalıdır. Topun yere vuruş noktası, pası alacak takım arkadaşınla arandaki mesafenin 3/2 kısmına denk gelecek şekilde yerden pas atılır. Topun sıçrayışı pası alan kişinin bel hizasına denk gelmelidir. Topun yere vurduktan sonra hız kaybedeceği hesaplanmalıdır. Top yere 1 kere değdikten sonra takım arkadaşın topu almalıdır.

Göğüs pası

Basketbol oynarken en çok kullanılan pas çeşididir. Geçiş hücumlarında tercih edilir. Sert savunmada kullanılması top kaybına sebep olabilir. Top iki elle, baş parmaklar topun arkasında kalacak şekilde tutulur. Top gögüs kısmına konumlandırılır. El bilekleri pası alacak oyuncuya doğru bakacak şekilde atış sağlanır. Pas atışı öncesi atış yönüne doğru bir adım atmak denge ve doğrultu sağlamada faydalı olacaktır. Pası alan kişinin yine gögüs bölgesinden tutuşu planlanmalıdır.

Tek El Pas

Tek el pas, düşük kol savunması veya kapalı pas açısı olmasına karşı kullanılır. Tek elle tutulan topun göğüs hizasından yine takım arkadaşının gögüs hizasına gidecek şekilde ya da yerden pas şeklinde atılmasıyla kullanılır.

Beysbol Pas

Uzun mesafeli paslarda kullanılan bir atış çeşididir. Karşı sahaya hızlı geçiş için tercih edilir.

Diğer paslara göre daha fazla dönüş barındırır. Beyzball pası atarken ayak bir adım öne atılır, kalça döndürülür, top baş hizasına ve başın biraz arkasına geldikten sonra takım oyuncusuna güçlü bir itiş kuvvetiyle atılarak pas kullanılır. Atışta kol tam uzatılmalıdır. Atış sonrası avuç içleri yere bakar.

Arkadan Pas

Arkadan pas, baskılanmadan kurtulmak için kullanılan bir pas çeşididir. Top tek elle yandan kavranır, bel hizasından vücudun arkasına doğru itilerek pası alacak kişiye atılır. Pas sonrası bilek kıvrık, avuç içi yukarı bakar durumdadır. Bu atışta pası atacağın kişiye bakmamalısın, bu sebeple de isabet oranı pozisyona göre değişkenlik gösterir.

Basketbol’u daha rahat ve keyifli bir şekilde oynamak için ihtiyacın olan her şey Sneaks Cloud’da. Basketbol ayakkabısı, basketbol şortu , tişörtü ve daha fazlası için websitemizi ziyaret edebilirsin. Özelikle bir Michael Jordan hayranıysan Jordan basketbol ürünlerini incelemeni tavsiye ederiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.