boğaz kuruluğunu ne giderir / Boğaz Kuruluğu Neden Olur? Boğazın Kurumasına İyi Gelen Şeyler Nelerdir? - Sağlık Haberleri

Boğaz Kuruluğunu Ne Giderir

boğaz kuruluğunu ne giderir

Bitki çayları iltihabın giderilmesine destek oluyor

Havalar soğumaya başlayınca hastalıklar da kapıya dayanıyor. Hapşırık, öksürük, burun akıntısı derken mendili elimizden düşüremez hale geliyoruz. Genellikle boğaz ağrısıyla gelen hastalıklara karşı güçlü olmak için bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Boğaz ağrılarını hafifletmeye ve boğazın yumuşamasını sağlamaya yardımcı olan bitki çayları iltihabın giderilmesine de destek oluyor. “Boğazım acıyor” dediğinizde, şikayetinize çözüm olabilecek bitki çaylarının doğru demlenmesi de çok önemli.


15

Adaçayını demlerken dikkat!

Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya 2-3 poşet adaçayı ilave edip 10-15 dakika ağzını kapatarak demlenmesine izin verin. Günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.

25

Boğaz kuruluğuna nane çayı

Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle günde 1-2 fincan içebilirsiniz. Fakat reflü probleminiz varsa uzak durmalısınız.

35

Boğaz ağrısına nar kabuğu

Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm olabiliyor. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklı. Bu aynı zamanda kabuğunda bulunan alkoloidin fazla tüketiminin de önüne geçilmesini sağlıyor. 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.

45

Boğaz ağrısı için karanfil

Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.

55

Meyan kökü balgam söktürüyor

İçeriğinde bulunan saponin tipi bileşenler boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı oluyor. 3 bardak suya, 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra günlük olarak tüketebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Boğaz kuruluğuna karşı tuzlu su

Formsante Dergisi – Tarih:01.01.2017

Boğaz kuruluğunun ayrıca alerjilere, sigaraya, yeterince su içilmemesine, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebileceğini kaydeden Dr. Akkurt, bir haftadan fazla süren vakalarda doktor kontrolunun şart olduğunu belirtti.

Boğazda kuruluş, tahriş, kaşıntı ve yanma şikayetlerinin son günlerde arttığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, kronik hale gelmemiş hafif şikayetlerin boğazın dinlendirilmesi, ortamın nemlendirilmesi, su tüketiminin dengelenmesi, ıhlamur, salep, limonlu çay ve çorba gibi sıcak içeceklerle boğazın yumuşatılması yoluyla giderilebileceğini önerdi.

Hafif seyirli ve seyrek görülen boğaz kuruluklarının giderilmesi için tuzlu su ile gargara yapılmasının hem boğazın nemli kalmasına yardımcı olacağını, hem de tahrişi azaltacağını ifade eden Dr. Akkurt, “Gargara boğazdaki kan akışını hızlandırır, bakteri ve virüslerle savaşır ve iyileşme sürecini hızlandırır” dedi. Gargara suyunun yutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Akkurt ayrıca “Bir çay bardağı suda karıştırılacak bir limon suyu ve bir tatlı kaşığı bal da boğazınızı yatıştırabilir. Bu karışıma zencefil-zerdeçal ekleyerek antiseptik ve antibakteriyel özelliğini güçlendirebilirsiniz.” dedi.

Boğaz kuruluğuna ne iyi gelir? Boğaz kuruluğu yutkunma zorluğu neden olur ve nasıl geçer?

Boğaz kuruluğu ve yutkunma zorluğu için evde uygulanabilecek yöntemler ancak hafif şiddetteki rahatsızlıklar üzerinde etkili olmaktadır. Alerji, soğuk algınlığı gibi nedenlerle bir haftayı geçen boğaz kuruluğu için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Boğaz Kuruluğu, Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Boğaz kuruluğu ve yutkunma zorluğuna sebep olabilecek farklı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenler kuruluğun ne zaman ve ne kadar hissedildiğine göre değişmektedir. Buna göre, sabah uykudan kalkınca hissedilen kuruluğun sebebi, uyurken ağızdan nefes almaktır.

Uyku pozisyonu ya da burun tıkanıklığı ağızdan nefes almayı zorunlu hale getirmektedir. Uykudan uyanınca içilen birkaç yudum su ile bu problem rahatlıkla giderilebilmektedir. Ancak, bu kadar kolay çözülemeyen kuruluk problemleri ile de karşılaşılmaktadır.

Bazı alerji türleri, soğuk algınlığı ve tükürük bezlerinin yeterli çalışmaması boğaz kuruluğu yaratan ciddi problemlerdir. Toz, küf, duman, polen ve hayvan döküntüsü; alerji kaynaklı kuruluklara neden olmaktadır. Alerji ve soğuk algınlığında, boğaz kuruluğuna burun akıntısı da eşlik etmektedir.

Boğaz kuruluğu, Yutkunma Zorluğu Nasıl Geçer?

Boğaz kuruluğu, şiddetine göre evde hazırlanabilecek kolay tarifler sayesinde hafifletilebilmektedir. Ihlamur, salep, ballı limonlu su ve tuzlu su gargarası bu kuruluğa oldukça iyi gelmektedir. Ihlamur ve salep gibi sıcak içecekler, boğaza istediği sıcaklık ve nemi verdiği için hissedilen kuruluğun azalmasını sağlamaktadır. Evde bulunan meyve çayları da bunlarla aynı işlevi görmektedir. Boğaz kuruluğu için hazırlanabilecek alternatif tarifler aşağıda listelenmiştir.

Zencefil

Zencefil içerisinde yer alan gingerol, tükürük bezlerini uyararak boğaz kuruluğunu gidermektedir. Buna göre, 1 yemek kaşığı zencefil rendesi ile 1 bardak kaynamış su karıştırılarak bekletilmektedir. 15 dakika dinlendirilen zencefil, içilmeye hazır hale gelmektedir. Zencefil suyundan daha iyi bir sonuç alabilmek için, yudumların ağızda çalkalayarak içilmesi gerekmektedir. Boğaz kuruluğu geçene kadar, günde 2 bardak zencefil suyu içilebilmektedir.

Papatya Çayı

Doğal ürünlerle hazırlanan papatya çayı, ağız ve boğaz kurulukları için oldukça iyi bir çözüm yoludur. Papatya hem ağzı nemlendirme hem de tükürükteki pH dengesini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Böylece ağız ve boğaz çevresinde kuruyan tüm hücreler nemlenmekte ve eski ıslak formuna geri dönmektedir.

Papatya çayı için gerekli malzemeler; 1 çay kaşığı papatya ve 1 su bardağı sudur. 1 çay kaşığı papatya yaklaşık 5 grama karşılık gelmektedir. Tarifin hazırlanışı ise önceden kaynayan suya papatyayı atıp, demlenene kadar beklemektir. Papatya çayı kuruluk ve yutkunma problemleri giderilene kadar günde 3 bardak tüketilebilmektedir.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır