lezzet haritası malatya / Lezzet Haritası Malatya'da videosu izle - Video Galerisi - video haberleri

Lezzet Haritası Malatya

lezzet haritası malatya

Türkiye'nin Lezzet Haritası Çıkarıldı!

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı.

81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke

İLGİNÇ İSİMLİ LEZZETLER

Amasya ve Afyon'un "sakala çarpan çorbası", Aydın'ın "kulak çorbası", Bolu'nun "kedi batmaz"ı, Denizli ve Çanakkale'nin "kaçamak"ı, Rize'nin "enişte lokumu", Şanlıurfa'nın "şıllık tatlısı", Kocaeli'nin "otur fatma tatlısı", Kütahya'nın "tosunum"u, Tokat'ın "bacaklı çorbası", Amasya'nın "kesme ibik çorbası" ve "eli böğründe"si, Balıkesir'in "mafiş tatlısı", Artvin'in "püşürük çorbası", Bartın'ın "pumpum çorbası", Malatya'nın "kurşun geçmez köftesi", Kırklareli'nin "sulu kaçamak" ve "kuru kaçamak"ı, Isparta'nın "kuyruğu sulu"su ve "derdimi alan"ı, ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor.

"Sakala çarpan çorba", yeşil mercimek ve tel şehriye ile yapılıyor. "Kedi batmaz" ise suda haşlanmış ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurların üzerine şekerli su ve tereyağı dökülerek yenen bir tatlı "Kesme ibik çorbası" da küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurtla yapılıyor.

EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP

Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep Gaziantep mutfağı tam çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.

Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinden bazıları

İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor.

93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip. Başkent'in ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavası'nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor.

İÇ ANADOLU BİR NUMARA

Bölgeler arasında Iç Anadolu, çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi çeşit ile Doğu Anadolu, çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi çeşit, Ege Bölgesi çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.

PAYLAŞILAMAYANLAR

Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor. Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan ‘çiğ köfte'ye, Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, ‘künefe'ye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor. ‘Mantı' da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı

Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan ‘keşkek' ya da "helise" de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor. Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, keşkek'in özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor.

Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan "höşmerim" ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşak'ın ortak lezzeti

Daha çok İç Anadolu'da bilinen ‘madımak' da Amasya, Çorum ve Yozgat'ın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip.

İL İL DAMAK LEZZETİ

Kebabıyla ve şalgam suyuyla ünlü güney ilimiz Adana'da yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı da yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Adıyaman'ın ise "basalla", "yapıştırma" ve "hıtap'ı ünlü

En ünlü yiyeceği kaymaklı ekmek kadayıfı olan Afyon'un en ilginç yemeği ise sakala çarpan çorba Zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize ve cücü kadayıf da Afyon'un özel yemekleri arasında bulunuyor. Pek çok ilin mutfağında yer alan ‘karnıyarık'a Afyon'da ‘yanıyarma' deniyor.

Doğu illerimizden Ağrı'nın yöresel yemekleri ise abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa. Aksaray'ın soğanlama, bamya çorbası ve çiğlemesi meşhur

Amasya denince akla "elma" geliyor. 56 çeşit yemekle Türkiye'nin en zengin mutfakları arasında ilk sıralarda gelen Amasya'da çatal çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç da hemen her evde sık sık pişirilen yemekler arasında

ATO BAŞKANI AYGÜN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yemek konusunun sadece biyolojik bir ihtiyaç, karın doyurmak için yapılan bir eylem değil sosyal, kültürel ve ekonomik bir olay olduğunu, belirterek "Bölgesel kalkınma için yerel ekonomik fırsatlar iyi değerlendirilmeli. Lezzet ve tatlarda ekonomik bir fırsat. Maraş dondurmasının, kırmızı biberin ihracatı her il'e, ürüne örnek olmalı" dedi.

Yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhana gibi yiyeceklerin Türk buluşu olduğunu hatırlatan Aygün, "Türkiye, sağlıksız, damak tadımızla bağdaşmayan fast food kültürüne esir olmamalı. Ülkemiz, üzerinde bulunduğu toprakların uzak geçmişiyle birlikte benzersiz bir mutfak kültürüne sahip. Göçebelik, hayvancılık ve tarıma dayalı geçmişten gelen bu kültür ürünleri, aradan geçen yüz yıllara rağmen bugün halen illerimizde yaşatılıyor. Hatta sadece yiyecekleriyle meşhur olan illerimiz bile var" dedi.

Aygün, Türkiye'nin tanıtımında yemek kültürünün de ayrı bir yer teşkil etmesi gerektiğine dikkati çekti.

KAAN DERİCİOĞLU

Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu da, coğrafi işaret (menşei adı veya mahrec işareti) tescili için bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Dericioğlu, "Yapılan işlem yalnız bu adla başkalarının haksız yere ürün işaretlemelerini önlemek amaçlıdır. Belirtilen yörede üretim yapmayanlar bu işareti kullanamaz. Örneğin Türkiye'de üretildiği zaman Türk Kahvesi, Türk Baklavası, Türk Lokumu birer coğrafi işaret ya da menşe adı olarak işaretlenebilir ve pazarlanabilir. Bu işaretleyiş biçimi, Yunan Baklavası, Yunan Kahvesi, Güney Kıbrıs Lokumu olarak başka ülkelerdeki uygulamalara engel olamaz. Rumların ya da Yunanlılar, Türk Lokumu, Türk baklavası, Türk Çiğ Köftesi demediği sürece sorun yoktur. Bu ürünleri dünyada kimse tanımaz ve herkes Türk ürünü olarak bilir" dedi.

İL İL LEZZETLER

Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli.

Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama)

Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası

Aydın: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı

Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi.

Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.

Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı.

Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası,

Bingöl: Dut pekmezi

Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav,

Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı.

Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi.

Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana.

Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda, erik macunu, ahlat suyu.

Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı.

Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel.

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, gındıra çorbası.

Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.

Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.

Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı.

Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi

Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır,

Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası.

Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava

Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu.

Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron.

Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik.

Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü.

Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan.

İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi, beyinli Beykoz kebabı.

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı.

Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.

Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak,

Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte,

Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti.

Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra

Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside,.

Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma.

Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,

Kırşehir: Keykef, temal.

Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası

Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma.

Konya: Düğün yemeği, etli ekmek

Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı.

Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye

Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter.

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli.

Muş: Muş köftesi, çorti aşı

Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt

Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası

Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.

Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.

Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura

Sakarya: Pekmez, yoğurt

Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.

Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı

Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika

Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu

Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı

Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

Tekirdağ: Tekirdağ köftesi

Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba

Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi

Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila,

Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur

Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger

Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi,

Yozgat: Testi kebabı, arabaşı

Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

MALATYA&#;DA GEZİLECEK YERLER

Malatya&#;nın tüm gezilecek yerleri ve kaçırılmaması gereken yerlerini kapsayan gezi rehberimize hoş geldiniz.

Lafa yeni lezzet rotaları arayan gurmeler için Malatya&#;nın güzel bir alternatif olduğunu söyleyerek başlayalım. Aynı bir Hatay ya da Gaziantep gibi sırf yemek yemek için haftasonu uçağa atlayıp gelmelik. Üstelik hem lezzetler çok başarılı, hem de fiyatlar uygun.

Yemekler bu kadar ön planda olunca haliyle Malatya gezisi için önerimiz, asıl durakları yeme-içme noktaları olarak tayin ederek, Malatya&#;da gezilecek yerleri daha çok iki öğün arası zaman geçirme noktaları olarak planlamanız. Ve güzel haber şu ki; yemek aralarını keyifle dolduracak önerilerimiz de var.

Son olarak, niyetiniz bir gastronomi kaçamağı ise Malatyasız bir Elazığ, Elazığsız bir Malatya gezisi düşünülemez. Pantalonları biraz zorlar ama ikisini birden bir haftasonuna sıkıştırmak da mümkün. Düşürseniz, nöbetçi Elazığ rehberimiz de burada: Elazığ Gezilecek Yerler

Index

Malatya Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

Malatya&#;ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Malatya&#;ya uçakla geliyorsanız Malatya Havalimanı&#;na ineceksiniz. Türkiye&#;nin birçok şehrinden Malatya&#;ya direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Fiyatları karşılaştırarak uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Malatya&#;nın Gezilecek Bölgeleri

Malatya Merkez &#; Gezilecek, görülecek, yenecek şeylerin %60&#;ı burada. Buraları gezmek çok rahat 1 gününüzü alır.

Battalgazi Merkez &#; Malatya&#;da görülecek şeylerin bi %20&#;si de burada. Merkezden de zaten araba ile 20 dakika sürüyor. Malatya&#;nın ilk filizlendiği yer olduğundan &#;e kadar adı Eski Malatya&#;ymış. Hem turistik, hem de Malatyalılar bolca ikamet ettiği bir bölge. Köklü tarihi olan ilçede gezerken Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin izlerine rastlayabilirsiniz. Battalgazi, aynı zamanda Malatya’nın en verimli topraklarına sahip ve ilçe kayısı bahçeleri ile dolu.  Genel olarak turistler Battalgazi ve merkezi gezmeyi tercih ediyor.

Yeşilyurt &#; Yeşilliklerin ve her yerden akan suların arasında arasında insanların şehrin karmaşasından uzaklaşıp dinlendiği, özellikle de kahvaltı ve yemek yemek için tercih ettiği, bir çok mekana ev sahipliği yapan adı gibi yeşil bir yer. Bunun dışında turizm açısından çok fazla şey barındırmıyor.

Arapgir &#; Yukarıda Malatya favorilerimiz arasında yer verdik ama merkezden 2 saat sürdüğü için ulaşımın çok da kolay olmadığını kabul ediyoruz. Her ne kadar Malatya&#;ya bağlı olsa da yemekleri, müzikleri daha çok Harput&#;tan etkilenmiş. Doğa olaraksa ne Elazığ&#;a, ne de Malatya&#;ya benziyor. Daha çok komşusu Kemaliye gibi yemyeşil ve şırıl şırıl.

Levent Vadisi & Darende &#; İkisi aynı güzergahta olduğu için beraber anlatmayı uygun gördük. Levent Vadisi hem çok geniş, hem de derin bir vadi. Üzerine bir tabanı cam olan bir cafe yapmışlar. Klasik cam teras muhabbeti; insanlar üzerine çıkarsın/ çıkamazsın, korkarsın/ korkmazsın yapmaya geliyorlar. Üzeri kapatılarak bir cafe yapılmış, birşeyler içebilirsiniz.

Darende ise daha çok inanç turizmine ilgi duyanlara hitap ediyor. Somuncubaba kompleksinde cami, türbe, piknik ve oturma alanları var.


Malatya&#;da Seçtiğimiz Oteller

Malatya&#;da şehir otelleri ağırlıkta. Her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var. Aşağıda buradan seçtiğimiz birkaç otel opsiyonunu bulabilirsiniz.

Mövenpick Hotel Malatya $$$

Malatya Park AVM yakınında, alışveriş merkezi bağlantılı, tam donanımlı bir spa merkezi olan, beş yıldızlı lüks bir konaklama seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Ramada Plaza Altın Kayısı Hotel $$

5 yıldızlı Ramada Plaza Altın Kayısı Hotel, spa merkezi, spor salonu, saunası, Türk hamamı, açık büfe kahvaltısı olan klasik Ramada hizmetini bulabileceğiniz seçeneklerden. Otelin havalimanına ücretli transfer servisi de bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

– Malatya&#;daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Kesinlikle! Çünkü Malatya yüzölçüm bakımından çok geniş bir yer. Malatya&#;nın Darende, Yeşilyurt, Arapgir gibi çevre ilçelerini kendi programınıza göre ve kendi temponuzda keşfetmek istiyorsanız araç şart. Malatya Havalimanı&#;ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Malatya&#;da Öne Çıkanlar

1. Yemekler


Malatya&#;nın bu kadar güzel yemekleri olur da nasıl kayısıdan başka birşey ile anılmaz aklım almıyor. Biz de gidince öğrendik. Paylaşılamayan içli köfte, kaburga dolması gibi lezzetlerin bir talibi de Malatya. Hele bir zırh kebabı yedim ki aklımdan çıkmıyor. Asıl memleketi Adana diye biliyorum ama ben gönlümde onlara verdim gitti. 🙂 Yemekleri ayrıca anlatacağız diye şimdi çok girmiyorum ama özetle;

&#; Öz Güngör&#;de zırh kebabı
&#; Hacı Baba&#;da kağıt kebabı, incik ve kaburga
&#; İçli köfte, kiraz ya da dut yaprapında sarma yemeden dönmeyin.

&#;Özeti boşver, ver gazı &#;derseniz, çok tehlikeli bir Malatya gastronomi rehberimiz var: Malatya&#;da Ne Yenir & Nerede Yenir

2. Arapgir


Arapgir Malatya&#;da en beğendiğimiz yer oldu. Doğası güzel, tarihi derin, insanı lokum, yemekleri nefis, kültürü zengin&#; Daha az keşfedilmiş, daha doğal ama turizmin de ucundan uğradığı yerleri sevenlerdenseniz, pişman olmazsınız.

Yemyeşil bir vadi, içinde çeşitli köyler ve bir de tarihi bir ilçe merkezi düşünün. Zamanında İpek Yolu üzerinde olduğundan hem çok işlek, hem de çok nüfuslu bir yermiş. Ermenilerin göçü, ticaret yollarının değişmesi ve sanayi devrimi gibi faktörler Arapgir&#;i yalnızlaştırmış. Bugünse eski heybetli günleriden kalan taş konakları restore edilerek, fotokamplar düzenlenerek, devlet desteği ile yeniden popülerleştirilmeye çalışılıyor.

3. Fotoğraf Makinası & Radyo Gramafon Müzesi


Malatya&#;da iki tane harika müze gezdik. Fotoğraf Makinası Müzesi Asya ve Avrupa&#;nın en büyük fotoğraf makinası müzesiymiş. Gizli servislerin kullandığı fotoğraf makinelardan tutun da tarihin ilk fotoğraf makinelerine çok eğlenceli ve zengin bir sergi oluşturmuşlar.

Neler yok ki? Casus güvercinlere takılan kameralar (eski zamanların casus drone&#;u), saate saklanmış fotoğraf makineleri, hain radar cihazları, dünyada sadece belli adette üretilen altın fotoğraf makineleri, kömür ile çalışan sobalı sinema projektörleri&#;. Çok beğendik. Mutlaka müzeye vardığınızda rehber eşliğinde gezdirilmeyi talep edin, tek başınıza gezerseniz çok birşey anlayamayabilirsiniz.

Fotoğraf Makinası müzesi eski konakların restore edilerek düzenlenmesi ile oluşturulmuş Sanat Sokağı&#;ında. Onun birkaç dakika ilerisinde de Radyo Gramafon Müzesi var. Orada da elbette tarihi gramafonlar, radyolar üzerine yine keyifli bir koleksiyon var.

Her iki müzede de koleksiyoner Baki Tamer Selçuk Bey&#;in büyük katkısı var. Özellikle de fotoğraf makinesinin neredeyse tamamı onun şahsi koleksiyonunu hediye etmesi ile oluşturulmuş. Kendisini alkışlıyoruz.

4. Gezi Planlarınızı Yaparken Bu Videoyu Mutlaka İzleyin

Bu videomuzda turumuzun en önemli duraklarını izleyebilirsiniz. Böylece en çok ilginizi çeken yerleri aralarından seçersiniz.

5. Nemrut&#;ta Gün Doğumu

Nemrut aslında Adıyaman&#;a bağlı ama Malatya&#;dan da kolayca ulaşılıyor. Buraya kadar gelmişken Nemrut&#;a da çıkmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Buyurun Nemrut rehberimiz.

Malatya&#;da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Malatya Şire Pazarı
  2. Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi
  3. Malatya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi
  4. Malatya Kültür Evi
  5. Radyo Gramofon Müzesi
  6. Beşkonaklar Etnoğrafya Müzesi
  7. İstanbulluoğlu Konağı
  8. Battalgazi Kent Müzesi
  9. Malatya Müzesi
  10. Atatürk Evi Müzesi
  11. Gazi İlkokulu
  12. Kanal Boyu Caddesi
  13. Yeşilyurt
  14. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
  15. Poyraz konağı
  16. Ulu Cami
  17. Aslan Tepe Hoyüğü
  18. Karakaya Barajı

Yeme-İçme

  1. Öz Güngör Kebap
  2. Hacı Baba Et Lokantası
  3. Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri
  4. Karın & Bumbar Restaurant
  5. Sami Kasap
  6. Çamlıca Restaurant
  7. Dondurmacı Abdullah Usta
  8. Grand
  9. Gündüzbey
  10. Su Sesi Kır Lokantası

Alışveriş

  1. Erdem Kuruyemiş
  2. Mutlu Kayısıları

1. Malatya Merkez

Öz Güngör&#;de Zırh Kebabı


Vedat Milör, ben ve Bilgehan pek de buluşmayan bir et zevkine sahipiz. Sanki üçümüz beraber takılıyormuşuz gibi oldu, demek istediğim şu; Vedat Bey&#;in yazılarında övgü ile bahsettiği etlerin bize ağır geldiği, Bilgehan&#;ın çok beğendiği yerlerden benim hiç etkilenmediğim, benim çok beğendiğim etleri Bilgehan&#;ın sevmediği durumlar sıkça oluyor. Bu tamamen bir damak zevki meselesi. Ama Öz Güngör hepimizden yıldızlı pek iyi kapabilmiş nadir yerlerden.

Fırat turunda 8 günlük bir et yeme bombardımanından çıkan yorgun bir sebzesever olmama rağmen zevkten ölerek yedim. Burdur şişle birlikte son senelerde yediğimiz en iyi kebaptı.

Mekan klasik salaş sanayi tarzı esnaf lokantalarından. Sıkışık bir asma katta, taburelerde yiyorsunuz. Yemeklerin fotoğraftaki gibi bakırda gelmesi de bir otantiklik katıyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Kendileri acılı ayran yapmıyor, ama bizim için çarşıdaki ayrancıdan aldırdılar, siz de rica edebilirsiniz. Böylece Malatya&#;ya özgü bu lezzeti de denemiş olursunuz.

Son olarak Malatyalı arkadaşlarımızın bir uyarısı vardı, onu da iletelim. Dediklerine göre her zaman istikrarlı bir şekilde aynı lezzeti yakalayamıyormuş. O yüzden onlar Malatya Zırh Kebabı&#;na gidiyorlarmış.

Hacıbaba Et Lokantası


Aklınıza gelecek her gurmenin mutlaka bir kere uğramış olduğu bir mekan da Hacıbaba. &#;de kurulmuş ve hala o zamanki geleneksel yöntemlerle et yapmaya devam ediyor. Yani meşe odunun yandığı bir fırında saat ağır ateşte ve devamlı ustanın gözetiminde pişen bir etten bahsediyoruz. Mutlaka kağıt kebabı ve kuzu inciğini denemelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Yöresel Malatya Yemekleri


Gelelim Malatya&#;nın ev tipi lezzetlerine.  Bunları bulması haliyle daha zor, çoğu zaman gün önceden arayıp özel olarak hazırlatmanız gerekiyor. Ayarlayın, denemeden dönmeyin çünkü sadece burada bulabileceğiniz bazı yemekleri var:

Kiraz yaprağı sarması (ya da dut) &#; Bence aralarında en orjinalleri. Vejetaryen bir tarif. Kiraz yaprağına dürülen bulgur dolgulu ufacık sarmalar, yoğurtlu bir sosta pişiyor. Üzerine karamelize soğan konuyor. Tatlı-eşki farklı bir lezzet.

Malatya usulü analı-kızlı &#; Tanıdık analı kızlıdan farklı yapan yoğurt yerine salça ile yapılması.

Malatya usülü içli köfte &#;  Bilindik içli köfteden en büyük farkı kızartmak yerine haşlanıyor olması. Daha sonra üzerine tereyağ dökülüyor.

Pirpirim çorbası &#; İçinde bulgur ve kıyma da olan bir semizotu çorbası.

Peki nerede bulabiliriz?
Ahmet Bey Lokantası &#; gün önceden ararsanız istediğiniz Malatya yemeğini çıkarıyorlar. Önceden haber veremediğiniz durumda da her şekilde arayıp, şehir dışından geldiğinizi ve Malatya yemeklerini yemeyi çok istediğinizi belirtirseniz bazen yardımcı olabiliyorlar. Konum için tıklatyın. Haritada 3 numara.

Karın & Bumbar Restaurant &#; Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Sami Kasap Ev Yemekleri &#; Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Çamlıca Restoran &#; Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Şire Pazarı&#;nı Gezin

Şire Pazarı, Malatya&#;nın kalbinin attığı yer. Tüm alışveriş, ticaret, esnaf kültürü burada yaşanıyor. Günün her saati işlek ve kalabalık. Kuru kayısı, dut, üzüm, erik, pestil, muska, cevizli sucuk, lokum, pekmez, kuruyemiş gibi Malatya mamüllerinin hepsinin en tazesini burada bulabilirsiniz. Alışveriş yapmak için iyi adresler arasında Erdem Kuruyemiş ve Mutlu gösteriliyor. Haritada 1 numara.

Erdem &#; Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Mutlu &#; Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Sanat Sokağı&#;nı ve Müzelerini Gezin

Sanat Sokağı Malatya Belediyesi tarafından sonradan &#;te oluşturulmuş, keyifli bir sokak. Eski binalar restore edilecek çeşitli şekillerde amaçlandırılmışlar. Bizim önerdiklerimiz:

Fotoğraf Makinaları Müzesi &#; Yukarıda Malatya favorilermiz arasında genişçe yer verdiğimizden tekrar uzun uzun anlatmayacağız, ama kısaca içinde yılından yılına kadar üretilen bin fotoğraf makinesi bulunuyor. Önemli iki not: 1) Müzeden mutlaka rehber talep edin, 2) Tarihi bir fotoğraf makinesi ile çektirmeyi de talep edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Çocuk Oyunevi ve Oyuncak Müzesi &#; Çocukların kendi oyuncaklarını yapabildikleri ve oyun oynayabildikleri müze özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekecektir. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kültür Evi &#; İçindeki Malatyalılar&#;ın yıllık günlük yaşamını canlandıran bir müze. İçerisi geleneksel bir Malatya evi şeklinde düzenlenmiş, balmumu heykeller ile  gelenek ve görenekler örneklenmiş. Malatya&#;ya dair önemli haberlerin yer aldığı basın müzesinin yer aldığı bir var. Bir diğer özelliği, Kemal Sunal ile  Ahmet Kaya&#;nın balmumu heykellerinin de yer aldığı odaların olması. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.


Gramafon ve Radyo Müzesi &#; Yine favorilerimiz arasında yer verdiğimiz müze, Sanat Sokağı&#;nın içinde değilse de çok yakının da yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Hala Müzeye Doymadıysanız Bunlar Da Var

Beşkonaklar Etnografya Müzesi &#; Bulunduğu Sinema Caddesi boyunca başka konaklar da restore edilerek Beşkonaklar adı verilmiş. ’lı yıllara ait, iki katlı, bu kerpiç konak da Beşkonaklar Etnografya Müzesi haline getirilmiş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

İstanbulluoğlu Konağı &#; ’lü yılların başında inşa edilen, taş temelli, iki katlı, bir kerpiç yapı olan İstanbulluoğlu Konağı ise, Malatya merkezdeki restore edilip yeniden ziyarete açılmış tarihi konaklardan. Malatya’nın en eski evlerinden biri olan yapı, restorasyonla eski günlerindeki ihtişamına kavuşturulmuş. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kent Müzesi &#; Yine Sanat Sokağı&#;ndaki Kültür Evi gibi Malatya&#;nın kent belleğini, tarihini ve kültürünü sergilemeye yönelik müzeler. Malatya sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan evver Malatya kültürünü yansıtıyor. Pazartesileri kapalı. Konumiçin tıklayın. Haritada 8 numara.

Malatya Arkeoloji Müzesi &#;  Malatya ve çevresindeki Arslantepe Höyük, Cafer Höyük, İmamoğlu Höyük, Pirat Höyük, Köşkerbaba Höyük&#;te gibi yerlerde yapılan kazılardan çıkma Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği Kernek&#;teki arkeoloji müzesi. Ziyaret Saatleri: Her gün Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Atatürk Evi Müzesi &#; Kesme taştan yapılmış bir yüzyıl Osmanlı yapısı olan Atatürk Evi&#;nin bu ismi almasının nedeni, Atatürk&#;ün, ve yıllarında Malatya’ya geldiğinde bu binada kalmış olması. Önceleri halkevi ve halk eğitim merkezi olarak kullanılan bina, yapılan düzenlemelerle müzeye dönüştürülmüş. İçinde Atatürk’ün Malatya’ya geldiği zaman kullandığı eşyaların sergilendiği odayı ve fotoğraf koleksiyonunu bulabilirsiniz. Müze haftanın her günü saatleri arasında açık. Girişler ücretsiz. Konumiçin tıklayın. Haritada 10 numara.

Gazi İlkokulu

Eğer yolunuz önünden geçerse Bu güzel binaya da bakmayı ihmal etmeyin deriz. Eski adı Kışla Caddesi olan Atatürk Caddesi üzerinde, ordu karargahı alay binası olarak yapılmış. yıllından beri ise okul olarak kullanılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Kanalboyu&#;nda Gezin, Yalama Caddesi&#;nde Dondurma Yiyin


Şehrin en hareketli caddelerinden biri olan Kanalboyu, üzerindeki onlarca dondurmacı sebebiyle halk arasında Yalama Caddesi diye adlandırılıyor. Genellikle Abdullah Usta (Ado) tercih ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

2. Yeşilyurt

Malatya&#;nın, malzemesi bol, sofrada boş yer kalmayan serpme kahvaltıları meşhur. Buraya geldiğinizde, adını mekanın içindeki yıllık çınar ağacından almış, nehrin hemen kenarında ve yeşillikler içindeki Grand &#;e kahvaltıya gidebilir, iki katlı, cumbalı, aslına uygun olarak restore edilmiş, Safranbolu evlerine benzeyen Gündüzbey Evleri&#;ni görebilir, Su Sesi restoranda semaverde çay içebilirsiniz. Haritada 13 numara.

Grand &#;in konumu için tıklayın. Haritada 8 numara.
Gündüzbey Evleri&#;nin konumu için tıklayın. Haritada 9 numara.
Su Sesi Restoran&#;nın konumu için tıklayın. Haritada 10 numara.

3. Battalgazi

Battalgazi ilçesinin adı Malatya’da doğan ve Anadolu’da İslam’ın yayılmasına büyük katkı sağlamış bir komutan olan Battalgazi’den geliyor. Babası Malatya komutanı Hüseyin Gazi, annesi Saide Hatun. Battalgazi ismini, bir savaşta yendiği rakibinin Müslüman olmasıyla onu öldürmekten vazgeçtiği için Arapça’da “vazgeçti” anlamına gelen “battal” kelimesinden almış ve savaşlardaki kahramanlıkları sebebiyle de gazi ünvanını almış.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı


İpek Yolu başta olmak üzere ticaret yollarının geçtiği Malatya’dan birçok kervan geçermiş. yılında buraya bir kervansaray yapılmış. Aynı zamanda askeri işlevlerinin de olduğu biliniyor. Günümüzde sanat ve kültür faaliyetlerine ev sahipliği yapan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı haftanın her günü saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Ertunan (Poyraz) Konağı

Yapım yılı olduğu tahmin edilen, Osmanlı son dönem sivil mimarisinin bugüne kadar korunarak gelebilmiş bir örneği olan konak, Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda yörenin en güzel yapılarından biriymiş. Kerpiç, taş ve ahşap karışımı, iki katlı olan Ertunan Konağı&#;nda ahşap işçiliği dikkat çekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında okul olarak hizmet veren konak, Eski Malatya’nın yani Battalgazi bölgesinin ilk okulu. yılında restorasyon geçiren konakta, mahalle yaşamından kesitler bulabileceğiniz cansız mankenli sahnenler ve dönemin günlük yaşamına dair eşyalar var. Konumiçin tıklayın. Haritada 15 numara.

Ulu Cami

yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde inşa edilmiş. Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun İran sınırları içerisindeki cami mimarisi geleneğini temsil eden Anadolu’daki ilk ve tek örnek örneği. Yapının en en eski bölümleri tuğladan, sonradan yapılan ilave bölümleri ise taştan. İnşa edildikten sonra camiye bazı dönemlerde ilaveler yapılmış ve cami onarımlardan geçmiş. Caminin çini mozaikleri ilginç renkleri ve şekilleri ile görülmeye değer. Haftanın her günü ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Aslantepe Höyüğü

Aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı, resmi, dini ve kültürel bir merkez olmasıyla, UNESCO tarafından da Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınan Arslantepe&#;de buraya geldiğinizde mutlaka görün diyeceğimiz yerlerden biri. Alanda yapılan kazılar sonucunda, milattan önce yıllarına ait bir kerpiç saray ve milattan önce yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkarılmış. Ayrıca tarihin en eski metal kılıcı burada bulunmuş olup kent müzesinde sergileniyor.

Bölgenin su kaynakları bakımından zengin ve tarım yapmaya son derece uygun olması nedenleriyle milattan önce yılından Bizans Dönemi’ne kadar Arslantepe’de yerleşimin sürdüğü tahmin ediliyor.

Alandan çıkarılan diğer önemli heykellerin ise sadece replikaları Malatya Arkeoloji Müzesi&#;nde görülebiliyor. Heykellerin orjinalleri, Ankara&#;daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi&#;nde. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

4. Arapgir


Arapgir çok derin bir yer. Yazmaya başladım, baktım burda birkaç maddeye sıkıştırmamın imkanı yok, hemen ona özel bir rehber oluşturdum. Daha önce de bahsettiğim gibi merkezden 2 saat uzak. Yol gözünüzde büyüyebilir ama bence okumadan, fotoğraflarına bakmadan karar vermeyin. Hadi tık: Arapgir

5. Akçadağ & Darende

Levent Vadisi ve Seyir Terası


Her ili anlaşılmaz bir şekilde saran cam teras modasından Malatya da geri kalmamış. Derhal Levent Vadisi&#;ne itina ile çift ayıran, evlat reddettiren bir cam teras kondurmuşlar. Korkan sevgilisini kucaklayıp terasın ortasına bırakıp gelenler, annesinin emekleyerek gelişini kahkahalarla kameraya çekenler, neler neler&#;

Vadi &#;de en uzun slackline yürüyüşüne ev sahipliği yapmıştı. İsviçreli Samuel Volery, metre yükseklikte 1,2 kilometre boyunca ipte yürüyerek rekor kırdı. Merak ederseniz, 1 saat 14 dakikada sürmüş.

Malatya &#; Kayseri karayolu üzerinden Levent Köyü tabelasında saparak 10 dakika sonra vadiye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Malatya merkezden Levent Köyü’ne her saat başı minibüs kalkıyor. Konum için tıklayın.

Tohma Kanyonu ve Somuncubaba Külliyesi


Tohma Kanyonu&#;nun içindeki bir mesire bölgesi, yeniden düzenlenerek içinde cami ve türbenin yanı sıra mesire alanları, yüzme havuzu, alışveriş yerleri de olan dini nitelikli komplekse çevrilmiş. Caminin mimarisini yenilikçi bulduk. Özellikle ahşap tavan süslemesinde modernist güzel bir çizgi yakalanmış ama sadece erkekler görebiliyor. Haliyle ben sadece Bilgehan&#;ın çektiği fotoğraflardan görebildim.

Çevre düzenlmesi yapılırken de minimum beton, plastik gibi yapay madde kullanılmış. Piknik alanlarında mangalın yasaklanması da yerinde bir uygulama olmuş. İçinde bir de doğal kaynak suyunun havuzlara yönlendirilmesi oluşturulmuş yüzme havuzları var. Suyunun sürekli yenileniliyor olması hijyen açısından çok iyi ancak 6 gün erkekler, 1 gün kadınlar şeklinde bir haremlik selamlık düzen getirmelerine sitem etmedim değil.  Konum için tıklayın.

Günpınar Şelalesi

Şelale yaklaşık 50 metre yükseklikten akıyor. Şelalenin yanındaki kaynak suyu kış aylarında donuyor ve Pamukkale travertenlerini andıran bir görüntü oluşuyor. Konum için tıklayın.

Hazır Malatya&#;ya Gelmişken Kaçırmayın

Kömürhan Köprüsü&#;nden Geçerek Karakaya Barajı Manzarasına Karşı Mola Verin

Elazığ&#;ı Malatya&#;ya bağlayan ve Karakaya Barajı üzerinden geçen Kömürhan Köprüsü, aslında asıl köprünün yeniden yapılmış ikinci versiyonu. Tarihi ilk köprü, baraj yapımı sırasında sular altında kalmış. Yerinde bu yeni köprü yapılmış. Fırat Nehri üzerinden geçeceğiniz köprüden geçip harika baraj manzarasına karşı bir şeyler yemek veye çay kahve molası vermek için Kömürhan Dinlenme Tesisleri&#;ne gidebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Nemrut Dağı&#;na Çıkın

Nemrut Adıyaman sınırları içinde ama Malatya’dan da çıkıseafoodplus.info kadar yakınındayken fırsatı kaçırmayın deriz.

Malatya merkezden Nemrut Dağı 1 saat 50 dakika sürüyor. Gişeden servis araçları ile yaklaşık 7 dakikalık yolculukla da zirveye gidiyorsunuz. Zirveye ulaştığınızda karşınıza çıkacak manzara tek kelime ile enfes. Tek şart, buraya ya gün batımında ya da gün doğumunda gelmeniz ve yanınıza yaz da olsa kış da olsa kalın bir şeyler almanız. Konum için tıklayın.

Karakaya Barajı&#;ndan Elazığ&#;a Geçin

Vaktiniz varsa, Karakaya Baraj&#;ından feribotla Elazığ tarafına geçebilirsiniz. Baraj çok büyük olduğu için size deniz gibi geliyor. Malatya&#;nın Battalgazi-Elazığ&#;ın Baskil ilçeleri arasında hizmet veren feribotlar, Malatya tarafından , Baskil tarafından ’de başlıyor; son seferler ise Malatya tarafından , Baskil tarafından ’de yapılıyor. Elazığ&#;a geçtim burada ne yapılır derseniz sizi Elazığ&#;da Gezilecek Yerler rehberimize alalım.

Kemaliye&#;yi Görün

Arapgir&#;e sadece 1 saat mesafede kalan, eski adı Eğin olan Kemaliye, Erzincan&#;a bağlı ama Malatya sınırına çok yakın bir ilçe. Vaktiniz varsa burayı da listenize ekleyebilirsiniz.

Burada, tarih müzesi, hamamı, kültür merkezi, tiyatro salonu ve helikopter pisti ile Türkiye&#;nin parmakla gösterilen köylerinden biri olan Ocak Köyü&#;ne uğrayabilir, Dutluca Köyü&#;nde keçi sütünden dondurma yiyebilir, dünyanın en önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupanın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiş olan Karanlık Kanyon&#;da kano, rafting, bot safari yapabilir, doğa sporlarına elverişli doğasında dağ bisikleti, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, delta kanat ve ultralight ve Fırat&#;ta tekne turu yapabilir, Kemaliye’nin hemen hemen tüm içme suyu ihtiyacını karşılayan hayat kaynağı Kadıgölü gözesine gidebilir, Lökhane&#;de, geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan, kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle yapılan lök tatlısı&#;nı tadabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Kayısı Bahçelerinde Hasata Misafir Olun

Malatya&#;ya geldiğinizde kayısı veya kiraz hasatına misafir olabiliyorsunuz. Kayısı hasadı için özellikle Kale ilçesi veya Karakaya Baraj Gölü&#;nün kenarında bulunan ilçelerde, kiraz hasadı içinse Yeşilyurt ilçesini tercih edebilirsiniz. Malatya&#;da kayısı hasadı, Haziran sonunda veya Temmuz başında başlıyor.

Fırat Turumuzun Diğer Durakları

Bizim 10 gün kadar süren Fırat turumuzun diğer duraklarının rehberlerini buradan okuyabilirsiniz:

1. Bingöl &#;  Biz Bingöl&#;e uçarak başladık. Bir gün orayı gezdik ancak turistik anlamda pek bir şey olmadığı için ayrı rehber yazmadık. Tunceli rehberimizde notları var.
2. Tunceli rehberimiz için tıklayın.
3. Elazığ rehberimiz için tıklayın.
4. Malatya rehberimizi şimdi okudunuz.
5. Nemrut Dağı rehberimiz de burada.

Malatya&#;ya Ulaşım

Malataya&#;ya en yakın il merkezleri olarak,

Elazığ Malatya arası yaklaşık kilomertre, 1 saat 30 dakika,
Diyarbakır Malatya arası yaklaşık kilometre, 2 saat 45 dakika,
Adıyaman Malatya arası yaklaşık kilometre, 2 saat 6 dakika,
Kayseri Malatya arası yaklaşık kilometre, 4 saat,
Tunceli Malatya arası yaklaşık kilometre, 3 saat sürüyor.

Malatya&#;da sivil havaalanı yok. Bu nedenle de şehir merkezine 30 kilometre mesafedeki Erhaç Askeri Havaalanı kullanılıyor. Türk Hava Yollarının yanı sıra özel havayolu şirketlerinin İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir&#;den Malatya&#;ya uçak seferleri ve havaalanından kent merkezine transfer hizmetleri var. İkinci bir şeçenek olarak da Malatya&#;ya 1,5 saat mesafedeki Elazığ Havalimanı&#;na uçup buradan araç kiralayarak Malatya&#;ya geçebilirsiniz. Otobüs yolculuğu ise, İstanbul&#;dan en az 16 saat, araba yolculuğu ise en az, mola vermeden 12 saat sürüyor.

Instagram&#;a Da Bekleriz!

Son Not

Teşekkürler

Fırat Kalkınma Ajansı&#;na, bu rehberi çıkarmamızdaki desteğinden ötürü çok teşekkür ederiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir