namaz lar kaç rekat / Miraç Gecesi Nasıl İbadet Edilir? - Foto Galeri - Memurlar.Net

Namaz Lar Kaç Rekat

namaz lar kaç rekat

Namaz Rekatları

Sabah Namazı: 4 Rekat

- 2 Rekat sünnet,
- 2 Rekat farz.
Bakınız: Sabah namazı kılınışı

Öğle Namazı: 10 Rekat

- 4 Rekat ilk sünnet,
- 4 Rekat farz,
- 2 Rekat son sünnet.
Bakınız: Öğle namazı kılınışı

İkindi Namazı: 8 Rekat

- 4 Rekat sünnet,
- 4 Rekat farz.
Bakınız: İkindi namazı kılınışı

Akşam Namazı: 5 Rekat

- 3 Rekat farz,
- 2 Rekat sünnet.
Bakınız: Akşam namazı kılınışı

Yatsı Namazı: 13 Rekat

- 4 Rekat ilk sünnet,
- 4 Rekat farz,
- 2 Rekat son sünnet,
- 3 Rekat vitir.
Bakınız: Yatsı namazı kılınışı

Cuma namazı: 16 rekat

- 4 rekat cumanın ilk sünnet,
- 2 rekat cumanın farz,
- 4 rekat cumanın son sünnet,
- 4 rekat Zuhri ahir,
- 2 rekat vaktin son sünneti.
Bakınız: Cuma namazı kılınışı

 

Namaz rekatları tablosu

namaz rekatları tablosu

Namaz rekatları konusunda açık bir ayet bulunmamaktadır. En büyük delil, Hz. Peygamber'in (Sav) kıldığı namazladır.

Peygamber Efendimiz (Sav); "Benim nasıl namaz kıldığımı görüyorsanız siz de öyle kılın." (Buhari, Müslim)

Peygamber Efendimiz (Sav), namazların rekat sayılarını ve kılınış şeklini uygulamalarıyla öğretip açıklamış, kendisine bu konuda soru soran kişiye, "İki gün bizimle kıl" diyerek onu uygulamalı olarak öğrenmeye yönlendirmiştir. (Müslim)

Hadis kaynaklarına göre Miraç gecesinde namaz önce 50 vakit olarak bildirilmiş, Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklinde ikazları üzerine İslam Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (Sav) birkaç kere geri dönüp Yüce Allah’tan namazı hafifletme dileği üzerine namaz rekatları 5 vakite indirilmiştir.

Ramazan aylarında kılınan Teravih Namazı 20 rekattır. İkişer rekat veya dörder rekat olarak kılınabilinir. Bunula beraber bayram namazları 2 rekattır ve cemaatle kılınır.

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

rabbi yessir

Namaz rekatları, namaz nasıl kılınır? 5 vakit namaz tablosu

Öğle namazı, 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır. İlk olarak öğle namazının 4 rekatlık ilk sünneti kılınır.

Öğle namazının ilk sünneti

1. Rekat:
"Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının ilk sünnetini kılmaya" denilerek niyet edilir.
"Allahu Ekber" denilerek tekbir getirilir.
Sübhaneke okunur.
Euzü besmele çekilir.
Fatiha suresi okunur.
Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur.

Allahu Ekber denilerek Rüku'ya gidilir.
Rükuda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir.
Rükudan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir.

Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir.
Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır, kıyama durulur.

2. Rekat:
Besmele çekilir.
Fatiha suresi okunur.
Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur.

Allahu Ekber denilerek Rüku'ya gidilir.
Rükuda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir.
Rükudan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir.

Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir.
Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve oturuşa geçilir ve Ettehiyyahatü okunur. "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır, kıyama durulur.

3. Rekat:
Besmele çekilir.
Fatiha suresi okunur.
Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur.

Allahu Ekber denilerek Rüku'ya gidilir.
Rükuda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir.
Rükudan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır, kıyama durulur.

4. Rekat: Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur. Allahu Ekber denilerek Rüku'ya gidilir. Rükuda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve oturuşa geçilir. Sırasıyla Ettehiyyahatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. "Esselamu aleykum ve rahmetullah" denilerek önce sağa sonra sola verilir ve namaz tamamlanmış olur.

Öğle namazı kılınışı...

5 Vakit Namaz Kılınışı: Namaz Nasıl Kılınır? Vakit Namazları Kaç Rekattır?

Beş vakit namazın her biri kılınacağı zaman gerekli durumlarda gusül abdestli alınmış olmalı ve her namaza ise, namaza abdesti ile başlanmalıdır. Namaz abdesti olmadan namaz kılınamaz. Sonrasında ise namaz kılınacak yerin ve namaz sırasında giyilen kıyafetin ve vücudun temiz olması gerekir. Namaz öncesi şartların yerine getirilmesinden sonra artık namaza başlanabilir.

5 Vakit Namaz Nasıl Kılınır?


Kılınacak olan her beş vakit namaza ilk olarak niyet edilerek başlanır. Örneğin sabah namazı kılınacak ise ve bu namazın ilk olarak sünneti kılınacağı için " Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya" denilerek niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" denilerek vakit namaza başlanır.

Erkekler bu sırada ellerinin avuç içleri kıbleye bakacak şekilde ve baş parmakları kulak memesine değdirilerek tekbir alırlar. Bayanlar ise, namaza başlarken ellerini göğüs hizasında kıbleye bakar şekilde tekbir alırlar. Ardından erkekler ellerini göbek hizasında sağ eli sol elin üzerine koyup baş parmak ve seçe parmak ile sol elin bileğini kavrayarak bağlarlar.

Kadınlar ellerini göğüs hizasına koyup sağ el son elin üzerine gelecek şekilde bağlarlar. Eller bağlandıktan sonra ise ilk olarak Sühaneke okunur ve ardından Eüzü besmele çekilip Fatiha süresi okunur. Fatiha suresi okunduktan sonra " Amin" denir ve ardından namaz sürelerinden biri okunur.

Daha sonra "Allhu Ekber" denilerek rükûya gidilir. Rükûda iken üç defa

"Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denilir ve ardında doğrulur. Doğruluş esnasında ise "Semi Allahu li-men hamideh"denilir ve tam olarak doğrulunca da "Rabbenâ leke'l hamd"
denilir ve ardından "Allahu Ekber" denilerek secdeye gidilir. Secdede iken üç defa:
"Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denilir. Sonrasında "Allahu Ekber" denilerek oturulur ve ardından
tekrar "Allahu Ekber" denilerek secdeye gidilir ve secdede yine üç defa :
"Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denilir. Secdeden "Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır ve bu şekilde namazın birinci rekatı tamamlanıp ikinci rekat başlamış olur.

Vakit Namazları Kaç Rekattır?

Her vaktin namazının rekat sayısı farklı olmaktadır. Buna göre;

  • Sabah namazı;  iki rekatı sünnet ve iki rekatı farz olmak üzere toplam dört rekattır.
    - Öğle namazı; dört rekatı ilk sünnet, dört rekatı farz ve iki rekatı son sünnet olmak üzere toplam on rekattır.
    - İkindi namazı; dört rekat sünnet ve dört rekat farz olmak üzere toplam sekiz rekattır.
    - Akşam namazı; üç rekatı farz, iki rekatı sünnet olmak üzere toplam beş rekattır. (Akşam namazının diğer vakit namazlardan farklı olarak ilk farzı kılınır)
    - Yatsı namazı; dört rekatı ilk sünnet, dört rekatı farz, iki rekat son sünnet ve 3 rekat vitir olmak üzere toplam on üç rekattır.

Namazda Kur'andan Bir Ayet Okunabilir Mi?

Beş vakit namaz sırasında kısa süreler yerine dileyen Kur'an'dan üç ayet ya da buna denk uzunlukta bir ayet okuyarak da namazını kılabilir. Bunda herhangi bir sakınca yoktur.

Namazlarda Son Oturuşta Hangi Dualar Okunur?

Namazlardaki son oturuşlarda; Allahümme salli, Allahümme barik ve bunların sonrasında da Rabbena duaları okunur. Bu duaları okumak sünnet olup okumadan namazlarını bitirenlerin namazı bozulmaz.

Namaz rekatları - namazlar kaç rekat, kaçı sünnet ve farz şeklinde kılınır?

Haberin Devamı

Birçok müfessirin ortak görüşüne göre İsra Suresinin 78. ayetinde geçen ''sabah namazı şahitlidir'' ifadesiyle, meleklerden bahsedilmektedir.

''Sabah namazı kılan, Allah'ın himayesi altındadır.''

Himaye etmek, korumak ve gözetmek anlamına gelir. Sabah namazını eda eden kişi, bizzat Allah tarafından korunur. Hz. Muhammed, bu sözüyle sabah namazının önemine işaret etmiş ve Müslümanları sabah namazlarını ihmal etmeme konusunda uyarmıştır.

2- Öğle Namazı - 10 rekat

3- İkindi Namazı - 8 Rekat

4- Akşam Namazı - 5 Rekat

5- Yatsı Namazı - 10 Rekat

6- Cuma Namazı - 10 rekat

Cuma Namazı ile İlgili Ayet ve Hadisler

Cuma günü tüm Müslümanlar için kutsaldır. Bu kutsal günde, Müslümanların önceliği ibadet etmek ve Allah'ı güzel isimleriyle birlikte tespih etmektir. Başta Cuma Suresi olmak üzere birçok surede Cuma Namazının faziletlerinden ve öneminden bahsedilir.

Cuma Suresi / 10.

Ey iman ederler. Cuma günü ezan okunduğunda Allah'ı zikretmek için elinizdeki alışverişi bırakın ve salat etmek için camilere koşun.

Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde Cuma günü tatildi. Bu nedenle Müslümanlar, Cuma günü şehirlerde ve köylerde kurulan pazarlara giderek alışveriş yaparlardı. Cuma Suresinin 10. ayetinde ''alışverişi bırakın'' ifadesiyle kurulan bu pazarlar anlatılmaktadır.

Haberin Devamı

Namazların Kaçı Sünnet ve Farz Şeklinde Kılınır?

1- Sabah Namazı - Diğer adı salat-ı fecr olan sabah namazının, önce 2 rekat sünneti, sonrasında 2 rekat farzı kılınır.

2- Öğle Namazı - Toplam 10 rekat olan öğle namazının önce 4 rekat sünneti, ardından 4 rekat farzı, son olarak 2 rekat son sünneti kılınır.

Ebu Davud'un Tatavvut adlı eserinde naklettiği bir hadise göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: ''Kim ki öğle namazının 4 rekat farzından önce 4, sonra 2 rekat sünnetini kılarsa, o cehennemden uzak tutulacak ve sonsuza kadar cennette kalacaktır.

3- İkindi Namazı - 4 rekat sünneti kılındıktan sonra, 4 rekat farzı kılınır.

4- Akşam Namazı - Önce 3 rekat farzı, ardından 2 rekat sünneti kılınır.

Haberin Devamı

5- Yatsı Namazı - Salat-ı vitir adıyla da bilinen yatsı namazı 10 rekattır. Yatsı namazının dört rekat farz, altı rekat sünnettir.

6- Cuma Namazı - Cuma namazı ile öğle namazının farz ve sünnet sayıları aynıdır.

Önce - 4 rekat sünnet

Sonra - 4 rekat farz

Sonra - 2 rekat sünnet

Not: Diğer namazlar farz değil, farz-ı kifaye ve Sünnet olduğu için, o namazlarda farz - sünnet ayrımı yoktur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır