istiklal marşı 10 kıta resimleri / İstiklal marşı 10 kıta tamamı | Üçüncü sınıf, Ilham veren alıntılar, Okuma çalışması

Istiklal Marşı 10 Kıta Resimleri

istiklal marşı 10 kıta resimleri

İstiklal Marşı Okunuşu Ve Anlamı - Mehmet Akif Ersoy'un Yazdığı İstiklal Marşı 10 Kıta Sözleri

İstiklal Marşı Okunuşu

İstiklal Marşı 1. Kıtası

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.

İstiklal Marşı 2. Kıtası

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!

Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal

Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal!

İstiklal Marşı 3. Kıtası

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

İstiklal Marşı 4. Kıtası

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,

'Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

İstiklal Marşı 5. Kıtası

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.

Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.

Doğacaktır sana va'dettigi günler Hakk'ın

Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

İstiklal Marşı 6. Kıtası

Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

İstiklal Marşı 7. Kıtası

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.

Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

İstiklal Marşı 8. Kıtası

Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.

Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,

Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

İstiklal Marşı 9. Kıtası

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,

Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır ruh-i mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek arsa değer belki başım.

İstiklal Marşı Kıtası

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!

İstiklal Marşının kabulünün Yılına atfen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültemiz Resim Bölümü öğrencileri tarafından “ Yılında İstiklal Marşımız: 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum” temalı  sanal sergi düzenlendi.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan serginin açılışında Proje Koordinatörü Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dalila ÖZBAY, konuşma gerçekleştirdi. “Dünya’da çok az milletin marşı böyle büyük bir istiklal mücadelesi sonunda yazılmış ve her mısrası hatta her kelimesi böyle derin bir anlam yüklenmiştir.” sözlerine yer veren Doç. Dalila ÖZBAY, Mehmet Akif ERSOY’un hasta yatağında söylediği sözleri hatırlattı: “Allah bir daha bu millete ‘İstiklal Marşı’ yazdırmasın.

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ konuşmasında İstiklal Marşımızın, milletin onurlu mücadelesini ve bağımsızlığını vurguladığını kaydederek, “Her defasında dinlerken ve okurken derin duygular yaşadığımız, milletimizin bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren İstiklal Marşımızın Yılını ülkemizde, şehrimizde ve üniversitemizde kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif  ERSOY’u, o zamanki İstiklal Marşımızın kabulünü sağlayan merhum milletvekillerimizi ve bu vatan için göğsünü siper etmiş tüm şehitlerimizi saygı ile yad ediyorum.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, katılımcıları “Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültemizin organize ettiği “ Yılında İstiklal Marşımız: 10 Kıta, 10 Resim ve Yorum” temalı sergimize öncelikle hepiniz hoş geldiniz.” sözleriyle selamladı.

Milli Marşımızın yılını kutluyor olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN İstiklal Marşı’nın yazılması sürecinden bahsederek “O günün şartlarını düşündükçe hangi şartlarda milli marşımızın yazıldığını, o günün şartlarında hangi mücadeleler verildiğini ve milli şairimizin hangi duygularla yazdığını çok iyi biliyoruz. İstiklal Marşı bildiğiniz üzere Türk Milleti’nin, beka mücadelesinde hep var olduğu,  Kurtuluş Savaşı’nın ölümsüz kahramanlarının yazdığı destanın adıdır. Yine Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan şanlı zafer ve uğrunda verilen bu mücadeleyi sembolleştirerek kağıda döken Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY’un muhteşem eseridir. şairin milli marşımızın yazılması içi davet edildiği yarışmaya Mehmet Akif ERSOY, yakın arkadaşının ısrarları sonucu katılmış, kazandığı altına tekabül eden Ödülü de kabul etmemiştir. Aziz milletimiz tarafından bağrına basılmış ve milli marş olarak kabul edilmiştir. Bu vesileyle ben Milli Şairimizin hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Milli Marşımız olarak bizlere kazandırdığı abidevi eserine konu olan yine destansı mücadeleyi veren Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, silah arkadaşlarını, tüm kahramanlarımızı ve şuanda vatanımızı savunan, bu uğurda can veren tüm şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla ve rahmetle anıyorum. İstiklalden istikbale giden bu yolculukta Rabb’im bir daha bize “İstiklal Marşı” yazdırmasın.  Biliyorsunuz yılı İstiklal Marşı’nın yılı olması nedeniyle TBMM tarafından “İstiklal Marşı” yılı kabul edildi. Bu vesileyle 19 Mart Cuma günü biz de Sayın Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamızın himayelerinde sempozyumumuzu gerçekleştireceğiz. Bu günkü serginin düzenlenmesinde emeği geçen Resim Bölümü öğrencilerimize, Proje Koordinatörü Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dalila ÖZBAY’a ve Dekanımız  Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ hocamıza teşekkür ediyorum.” dedi. 

Daha sonra Resim Bölümü öğrencileri tarafından yorumlanan İstiklal Marşımızın 10 kıtasına dair resimlerin gösterimi yapıldı.

 


kaynağı değiştir]

Türkiye'de her yıl 12 Mart günü resmî olarak "İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü"dür. Düzenlenen etkinlik ve törenlerle İstiklal Marşı'nın kabulü kutlanır, Mehmet Akif Ersoy anılır.[15]

Galeri[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir