yenidoğan bebek parası nasıl alınır / Manual 46 079487 000 010 2128 PDF | PDF

Yenidoğan Bebek Parası Nasıl Alınır

yenidoğan bebek parası nasıl alınır

Önemli bir sorumluluk, koğuşunun yavruları getireceğini öğrenir öğrenmez atın sahibine aittir. Bu sürenin kolayca ve komplikasyon olmadan ilerleyebilmesi ve doğanın yavruya veya ata zarar vermemesi için, çoban, dikkatini gelecekteki anneye vermelidir.

At Gebeliği

Kısraklarda gebelik on bir ay boyunca normaldir. Genellikle, yeterince iyi bitiyor - at nalı iken veya bunun aksine erken doğum yaparken istisnalar olsa da, sağlıklı bir yavru doğumla.

Önemli!Atların ergenliği bir yıl ve altı ay içinde ortaya çıkar, ancak hayvan yine de bebeğe fizyolojik olarak tahammül edemez.Bu bakımdan ilk döllenme genellikle üç yaşında yapılır.

İşaretler ve belirleme yöntemleri

Atlarda dış gebelik belirtileri altıncı ayda görünür ve erken aşamalarda, hayvanın konumu ultrason kullanılarak veya veterinerin yaptığı testlerin sonuçlarına göre belirlenir. Tohumlamadan birkaç hafta sonra atınızın hamile olup olmadığını testler yardımıyla kontrol etmek mümkündür. Ek olarak, rahim içindeki mideyi hissederek hayvanın durumu kontrol edilebilir.

Karın boşluğunun sol tarafındaki sertleşmeyi hissedebilirsiniz - bu fetüsdür. Ayrıca bir kısrağın hamile olup olmadığını ve davranışını ve fizyolojik durumundaki değişiklikleri gözlemleyerek karar verebilirsiniz. Aşağıdaki işaretleri fark ederseniz, koğuşunuz bebeğin doğmasını bekliyor:
  1. At normalden çok daha fazla yemek yemeye başladı ve iştah sakinleşmedi.
  2. Hayvan her zamankinden daha sakin davranır, şu anda at daha az enerji harcamayı ve daha fazla dinlenmeyi dener.
  3. Kısrak, bölgesini yabancıların istilasından koruyan farklı bir tavır sergiler.
  4. Gelecekteki anne yalnız olmayı tercih eder ve sürüdeki diğer atlarla iletişim kurmayı önler.

hamilelik sırasında

Her şeyden önce, çiftleşmeye başlayabileceğiniz atların yaşının önemine dikkat çekmeye değer. Hayvan, üç yaşından küçük olmamalıdır ve belirli bir amaç için yetiştirilen safkan atların, yetiştiricilerin testleri geçmeleri ve yarışmalara katılmaları gerektiği için 4-5 yaşına gelinceye kadar bu sürece izin verilmemektedir.

Ortalama olarak ne kadar at yaşadığını bulun.

Çiftleşmeye hazır olma, kısrak olan, kısır davranan davranışlarıyla kanıtlanır, erkeklerle aktif olarak ilgilenmeye başlar, idrara çıkma onunla daha sık görülür. Bütün bunlar avlanma belirtileridir. Atın bu tür bir etkinliği, döllenmeye hazırlanmakta olan vücudunun süreçleriyle tahrik edilir. Avın kendisi genellikle 5-15 gün sürer, ardından bir ay sakinleşir.

Avlanma, döllenme için en önemlisi, döllenmenin en etkili olacağı östrusun üçüncü gününden beşinci gününe kadar olan zaman olan birkaç döngüye ayrılır. Bu periyot, kısrakların erkekleri sorunsuz bir şekilde kafes yapmalarına izin verdiği ve yanlarında huzursuz davrandıkları bir ila iki gün arasında sürer. Bir atın hamileliği yaklaşık 110 gün süren trimesterlere bölünür:
  1. İlk üç aylık dönem, hayvanın döllenmesi ve yumurtanın gelişimidir.
  2. İkinci trimesterde, doğmamış bebeğin embriyosu aktif olarak gelişiyor, bu zamanda fetus yavaş yavaş bir yavru gibi görünmeye başlamıştı.
  3. Üçüncü üç aylık dönem kesindir . Bu dönemde, fetüs nihayet oluşur ve yakında dünyaya girmeye hazırlanıyor.

süre

Kısrak olarak adlandırılan kura, yaklaşık 11 ay sürer. Doğum gününü belirlemek için normal bir hamileliğin maksimum süresi olan çiftleşme tarihine 340 gün eklemeniz gerekir. Alınan tarih ve ay ahırda göze çarpacak bir yere sabitlenmelidir. Bununla birlikte, bu gösterge bir referanstan daha fazladır, çünkü farklı hayvanlarda hamilelik, tayın dayanma süresinin dayanacağı farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Sürenin seyri, yavruların büyüklüğüne, bekleyen annenin diyetine ve hatta yılın zamanına bağlı olabilir.

Biliyor musunİlk at, Dünya üzerinde yaklaşık 60 milyon yıl önce ortaya çıktı ve küçük bir köpeğin büyüklüğüydü.Modern atların aksine, hayvanın ağırlığı yaklaşık 5 kg idi ve boyu 40 cm'ye kadar çıktı İlkel atın hiçbir toynağı yoktu, bacaklarında ayak parmakları vardı.Bilim adamları “atların şafağı” anlamına gelen modern atların eogippus'unun atalarını aradılar.

Terimlerdeki sapma hem artış yönünde hem de hızlandırılmış teslimat yönünde gerçekleşebilir. Asıl mesele bu sürenin iki haftayı geçmemesidir.Bu duyarlılığa rağmen, hamileliğin zaman dilimi, ancak yavruların sayısı süreyi etkilemez. Atların gözlemleri, ikizlerin tek bir yavru ile aynı anda doğma şansı olduğunu göstermektedir.

Ortalama yavru sayısı

Bir kısrak bir seferde en fazla iki yavru doğurabilir. Bu durumda, hayvan gelecekteki yavruları etkileyen, büyük ölçüde tükenmiştir. Büyük olasılıkla, yenidoğan çok zayıf olacak ve en kötü durumda - ölü. At yetiştiriciliğinde, böyle bir hamilelik sonucu yavrulardan birinin ölü olarak doğduğu, ancak bunun diğerinin sağlığını etkilemediği durumlarda sıklıkla vakalar olmasına rağmen.

Her iki tay doğum sırasında hayatta kalırsa, o zaman genellikle çok acı verici ve zayıf doğarlar, çöpte yalnızca yavru olanlara göre daha düşük boyuttadırlar. Ancak atlarda çifte gebelik son derece nadirdir ve sadece bir yavru norm olarak kabul edilir.

Bir at için nasıl bir isim seçileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Eğer özellikle değerli bir üreme atı hamile kalırsa ve durumu endişe verici ise, hayvanı bütün bir süre boyunca gözlemleyecek bir veterinerle iletişime geçmek en iyisidir. Böyle bir at genellikle ultrason ve kan testi ile yapılır ve doğum uzmanın katılımıyla gerçekleşir.

Hamile kısrak bakımı ve bakımı

Atın hamileliğinin tüm süresine özel bir özen gösterilmeli ve dikkatlice izlenmelidir. Hayvanla daha sık iletişim kurmak gereksiz olmayacak ve güvene dayalı ilişkiler kurmak için ona bakmak daha iyi olacaktır. Ayrıca, atın yakından izlenmesi, olası sorunları görmeniz ve bunları gidermeniz için zamanında size yardımcı olacaktır.

besleme

Eğer at yaz aylarında hamileyse, kısrak iç mekanlarda örtülmemelidir. Günde en az beş saat temiz havada bekletilmelidir. Böylece, hayvanın kendisi, otu istenen miktarda sıkıştırarak kendisi için uygun bir yem bulacak. Ancak kışın atın diyetinin sahibi tarafından bakılması gerekir.

Önemli!Bir hayvan fermente edilebilecek yiyeceklerle beslenemez - pancar küspesi, talaş, maya ve baklagillerdir.

Bu durumda, hayvan aşağıdakileri içeren konsantre bir diyete aktarılır:

  • yulaf;
  • mısır;
  • kaliteli saman çayır;
  • buğday kepeği;
  • elma;
  • Vitamin otu yemeği.

Mares için içme yasakları var - her şeyden önce, hamile bir atın soğuk su içmesi yasaktır, çünkü özellikle erken aşamalarda bir düşmeyi tetikleyebilir. Yıkımlardaki at sadece ılık ve temiz suyla sulanabilir. Hayvan için yemeklerin günde beş kereye kadar bölünmesi gerekir, ancak büyük meyveler nedeniyle hayvanın karnında çok az yer olduğu için porsiyonlar azaltılmalıdır. İlk sekiz ay boyunca beslenme ve atın ağırlığı ayarlanabilir.

Beraberlik hayvanın vücudunu çok fazla tüketir, bu nedenle atın, A ve E gibi vitaminler, kalsiyum ve fosfor gibi güçlü bir ihtiyacı vardır. Bu elementler, diyete bitkisel yağ ile kayganlaştırılmış ezilmiş havuç ilave edilerek doldurulabilir. Böyle bir kütlenin günlük normu 3 kilogramdır. Ve dördüncü aydan itibaren düşük yapma riskini azaltacak ve vücudu kalsiyum ve B ve E vitaminleri ile dolduracak olan filizlenmiş buğday verebilirsiniz.

Ev yapımı yemeklere ek olarak, atlar için özel yem almaktan zarar gelmez, bunların günlük diyetinde en az% 30 olması gerekir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör, yemlerin kalitesidir. Yiyecekler küflenmemeli, şımarık ve donmuş olmamalıdır. Hiçbir durumda mantar ve pas pas yemek yapmaz. Bütün bunlar, hayvanın ve gelecekteki yavruların sağlığını ve ayrıca ayıma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler.

Atların ne yediğini bilmek ilginizi çeker.

Hijyen ve Bakım

Atın çekiciliği boyunca, çok fazla dikkat ve özel bakım gereklidir. Bu bakımdan kısrak sahibinin şu tavsiyelere uymaya hazır olması gerekir:

  1. Yük azaltma Çekilişin dördüncü ayından itibaren kısrak daha fazla dinlenmeli ve daha az çalışmalıdır. Bu pozisyonda bir hayvanı, özellikle kötü havalarda, buzda ve kuvvetli rüzgarlarda çalışmak için çekmek önerilmez. Ayrıca, özellikle bulanık veya bozuk yollarda, ağır yükleri taşımak için ata kullanamazsınız.
  2. Sakin mod Hamile at kategorik endişe olamaz. Hayvan ani hareketler yapmadan sakince ele alınmalıdır. Buna ek olarak, bir kısrakta bağırmasına izin verilmez ve daha da fazlası - onu yenmek ve itmek için izin verilmez.
  3. Rahatlık. Kısrakların tutulduğu oda sıcak ve iyi havalandırılmış olmalı, ancak taslaklara izin verilmemektedir. Çöp hayvanı da temiz, kuru ve ılık olmalıdır. Eğer at merada tutulursa, o zaman geceleri orada bırakılmamalı, ancak duraklara sürülmelidir.
  4. Güvenlik. Uzmanlar, atları soğuk havalarda sulama deliklerine sürmeyi önermez - bu durumda, hayvanın bırakılma riski artar. Bu korku, soğuk havalarda buzlanmanın atın kayabileceği ve düşebileceği toprak yüzeyinde oluşabileceğinden kaynaklanmaktadır. Bu yürüyüşler özellikle hamileliğin son aylarında tehlikelidir.
  5. Avlanmanın önlenmesi. Bazen, cinsel avlanma arzusu gebe atlarda uyanır - bu fenomen genellikle 2-3 ayda ortaya çıkar. Bu fenomen çok istenmeyen bir durumdur çünkü seminal sıvı düşüklüğe neden olabilir. Bu nedenle, karşı cins için ilk özlem belirtilerinde, kısrak bir veteriner hekime ve hayvanın muayenesine gösterilmelidir.

Fetal büyümenin en aktif aşaması son üç aylık dönem olarak kabul edilir, bu nedenle doğum yaklaşımı ile hayvana yönelik bakım ve dikkat derecesi artmalıdır. Hamileliğin son aylarında, atın, en hafif yüklerden bile olsa, tamamen kurtulması önerilir.

Bir ata nasıl doğum yapılır

Uygulama, at doğumunun genellikle geceleri, akşamları sekizden sabah yedilerine kadar alındığını, ancak bazen kuralda istisnalar ortaya çıktığını göstermektedir. Fakat sürecin nasıl gerçekleşeceği, fetüsün büyüklüğüne ve atın midesindeki konumuna bağlıdır. Bir tay doğurmak için işlem ortalama 20-40 dakika sürer. Genellikle atlar bir yavru doğurur, ancak istisnalar meydana gelirse ve sağlıklı bebeklerin ikizleri başarıyla doğarsa, işlem diğer bir yavru anneden çıkıncaya kadar 10 ila 20 dakika daha devam eder.

Ancak bu, doğum sürecinin birkaç gün geciktiği olabilir - genellikle bu olgunun nedeni uterusun zayıf açılmasıdır. Organ hazır olana kadar, at hareketsiz davranır, kuyruğunu mercanın duvarlarına sürtür, kuyruğunu yükseltir, terler.

Oda hazırlığı

Doğumun başarılı olması için odanın hazırlığına dikkat etmeniz gerekir:

  1. Her şeyden önce, taslaklar olmadan temiz ve sıcak olmalıdır. Ayrıca ahırda yabancı veya gürültü olmadığından emin olmak önemlidir, aksi takdirde at sinirlenebilir.
  2. Çalışmadaki kadın için endişelenmenin bir başka nedeni de çok parlak aydınlatma olabilir, bu nedenle odadaki ışığın loş olması gerekir.
  3. Doğum arifesinde, zemindeki çöpü taze ve temiz bir saman kaplamasıyla değiştirmeniz gerekir. Özellikle soğuk mevsimde sıcak olması çok önemlidir, bu nedenle önceden hazırlanmalı ve oda sıcaklığına ısıtılmalıdır.
  4. İşlemin yapılacağı odadaki zemini yoğun bir kumaş ile kaplamak gereksizdir, çünkü işlem sırasında kaplamaya sızabilecek birçok salgı vardır.
  5. Enfeksiyonun kadının vücuduna doğum eyleminde ve bebekte girmesini önlemek için, duvarları ve hayvanları beslemek için kullanılan tüm aksesuarları bir manganez veya iyot çözeltisiyle dezenfekte edin.

Bir hayvanın otlaması veya basit bir yürüyüş sırasında tayın aniden başladığı zamanlar vardır. Bu panik yapmak için bir neden değildir, çünkü doğal şartlarda atın kendisi doğanın yanı sıra sağlığına ve yavrusuna bakabilecektir.

Önemli!Bazen bir at, yakında doğum yapacağına dair herhangi bir davranış belirtisi göstermez.Bu durumda, kuyruğun altında bol miktarda sümüğün tezahür etmesi ve kabinin yanlarına sürtme arzusu onların yaklaşımlarından emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Doğum sırasında eylemler

Genellikle bir at, herhangi bir insan yardımı olmadan doğurabilir - çabanın amacı, tayı çıkışa itmektir. Kural olarak, yenidoğanın ağırlığı, annenin ağırlığının on beşidir. Ortalama olarak, emek yaklaşık yarım saat sürer. Bu süre zarfında yavru, doğum kanalını öne doğru öne ve baş tırnaklarını bırakır. Fakat bazen bebek zayıf doğar, çünkü kendi başına çıkışa kendiliğinden dönemez - bu durumda insan müdahalesi ve bir veterinerin yardımına ihtiyaç vardır.

Atın ve yavrularının doğumda yaralanmasını önleyebileceğinden, bir uzmanın yardımını ihmal etmeyin. Atın sert bir şekilde tekmelemediği zamanlar vardır, şu anda toynaklarını tutmanız gerekir. Bu genellikle doğum yapan anne için en zor anda meydana gelir, yavruları göğüs bölgesine ulaşana kadar itmeniz gerektiğinde, yavru kendi başına dışarı çıkabilir. Hayvan, beyaz-mavi bir tonu olan şeffaf bir balonun içinde görünür. Doğumdan sonra, bu kabuk kendi kendini kırar, aksi halde bir insan tekrar araya girmeli ve onu yırtmalı, boğmacaya kadar bebeğin burun deliklerini sümükten kurtarmalıdır.

Bunu yaptıktan sonra, tayın nefes aldığından emin olmak önemlidir. Tıpkı kabuk gibi, göbek kordonu, yavru yere düştükten ve kısrak ayağa kalktıktan hemen sonra kendiliğinden kırılmalıdır. Ancak bu gerçekleşmez veya karın bölgesinden 10 cm kopar - bu durumda göbek kordonunu karın bölgesinden iki santimetre uzakta sarmanız ve steril bir makasla kesmeniz ve ardından kesilen bölgeye% 5 iyot çözeltisi ile işlem yapmanız gerekir.

Her şey yapıldığında, yeni doğmuş anne ve yavrularına bakabilirsiniz; doğumdan hemen sonra temiz bir çarşafla silinerek daha hızlı kururlar. Kısrak ılık su ile yıkanmalıdır. Ayrıca, pisliği salgılardan kirli olarak atmak ve yenisiyle değiştirmek de önemlidir. İlk kez doğum yapan deneyimsiz bir at, iyileşmek ve dinlenmek on dakika kadar sürebilir, bunun ardından bebeği koklamaya, kokusunu hatırlamaya ve ayağa kalkmasına yardım etmek için çırpmaya başlar.

Doğumdan sonra Eylem

Doğumdan hemen sonra yavru kafasını incelemek ve intrauterin mukusu temiz bir bezle çıkarmak gerekir. Bebeğin burun deliklerini bir şırınga ile temizlemek de önemlidir. Pek çok at yetiştiricisi, yenidoğanı iyotlu bir su çözeltisinde 12 saat sonra da aynı şekilde yıkamasını tavsiye eder. Bu, tayın gövdesini enfeksiyonlardan koruyacaktır. Doğum sonrası yakın izleme, yeni bir anne gerektirir. Sonuncusunun onu zamanında terk etmesini sağlamak önemlidir. Bu üç saat içinde gerçekleşmezse, rahimde iltihaplanmaya neden olabileceğinden veteriner çağırmanız gerekir.

Ortalama at hızının ne kadar çalıştığını ve atın ağırlığını da okuyun.

Doğumdan sonra, atın vücudu doğum sonrası sıvı salgılar. Bu fenomen yedi günden fazla gözlenmemelidir. İşlem sekizinci günde bile durmadıysa, bu hemen bir veterineri çağırma fırsatıdır. Taydan beş saat sonra kısrakları besleyebilirsiniz. En iyi öğle yemeği, kepek ve yüksek kaliteli çayır samanının sıcak bir konuşması olacaktır.

Maksimum üç saat sonra yavru ayakları üzerinde durmalı ve aktif olarak annenin memesini aramalıdır. Gelecekte, bu günde kırk defa meydana gelmelidir. Aktif beslenme sayesinde yenidoğan günde ortalama bir kilograma kadar hızla kilo alır. Normalde, atın memesi dökülmeli, ancak alev almamalıdır. Diyeti her zamanki gibi aynı, ancak bol miktarda su ve sebze var. Ayrıca bu süre zarfında, günlük peynirlere süzme peynir ve haşlanmış yumurta ekleyebilirsiniz.

İlk doğum günlerinden itibaren yavruların bakımı ve beslenmesi

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, annesi olan yavru karanlık bir odaya yerleştirilmelidir, böylece parlak ışık bebeğin gözlerini tahriş etmez. Dördüncü günde, yavru ve kısrak zaten bahçeye bırakılabilir. Yeni başlayanlar için bulutlu havalarda yürümek gerekir, böylece güneş yavruların görüşlerini bozmaz, gençleri hayatının ilk günlerinden itibaren eğitmeniz gerekir. İlk adım insanlara güvenmeyi ve onlardan korkmamayı öğretmek. Bunu yapmak için bebeği çizebilir, onu felç edebilir veya okşamak edebilirsiniz. Bu tür okşamalar, yavrularla çok popülerdir.

Biliyor musunAtların oldukça gelişmiş bir vizyonu vardır - gözlerin özel yapısı nedeniyle, bu hayvanlar kırmızı ve mavi dışındaki tüm renkleri ayırt edebilir.Ek olarak, atlar karanlıkta görme kabiliyetine sahiptir,ışıkta bile olsa uzayda kolayca gezinebilir.А радиус обзора у лошадей составляет 360 градусов, так что животное всегда контролирует обстановку вокруг себя.

Ни в коем случае нельзя позволять себе грубости с малышом; необходимо следить и за тем, чтобы другие люди не обижали новорождённого. Жестокость очень сильно повлияет на характер взрослеющей лошадки не в лучшую сторону. Также нельзя удерживать жеребёнка за части тела: хвост, уши, нос и т. д. – таким образом вы можете сделать ему больно. Лучше сразу приучать животное к недоуздку, который с первых дней надевается на жеребёнка. Важным фактором для здоровья малыша является соблюдение гигиены, особенно это касается копыт. Дело в том, что копыто у новорождённого жеребёнка снизу абсолютно пустое.

В эти самые пустоты и забивается всевозможная грязь, навоз и подобный мусор. Всё это проходит вглубь и затвердевает, что приводит к возникновению воспалений и хромоты. Чтобы предотвратить эти неприятности, копыта необходимо вычищать ежедневно. Что же касается питания, то первый месяц для малыша нет ничего лучше, чем молоко матери. Именно из него жеребёнок получает все необходимые микроэлементы. Владельцу новоиспечённого семейства необходимо проследить за тем, чтобы малыш съедал полностью всё молозиво, которое способствует укреплению иммунитета и выработке мекония (первородного кала).

Через полтора месяца после рождения животное уже можно приучать к обычному корму. Для первого прикорма лучше использовать перемолотый до состояния муки овёс. Если не хотите перемалывать, можно сварить его до мягкого состояния. Начиная с двухмесячного возраста, для животного можно начинать готовить питательные смеси, используя для этого овёс, отруби и бобовые. Суточный объём такого корма следует начинать с 0, 5 килограмма, постепенно увеличивая дозу до 4 кг в полугодовалом возрасте. Кроме такой нежной пищи, нужно начинать приучать малыша к грубому питанию, такому как сено.

Узнайте сколько и в каком положении спят лошади.

Его тоже можно начинать давать уже с двух месяцев, также следует добавить в рацион морковь. Сам же малыш будет находить себе витаминную пищу, пощипывая травку вместе с матерью. А вот в холодное время года необходимо добавить в его рацион полезностей. Стоит отметить, что возраст до года – самый важный в жизни лошади. Именно в это время закладывается база на всю её дальнейшую жизнь. Поэтому растущему организму нужно давать монокальцийфосфат, а также различные премиксы, кормление которыми необходимо осуществлять строго по инструкции, которая к ним прилагается.

Ek ipuçları

Кроме всего вышеописанного, существуют некоторые внештатные ситуации и мелочи, на которые следует обращать внимание. Именно для этого специалисты-коневоды дают несколько дополнительных советов:

  1. Чтобы облегчить роды кобыле и сделать их более комфортными, можно подвязать лошади хвост, сложив его пополам и связав бинтом.
  2. В норме новорождённый жеребёнок рефлекторно ищет вымя матери не позже, чем через два часа после рождения. Если этого не случилось, нужно сцедить молоко и дать жеребёнку попить из бутылочки.
  3. В течение пятнадцати дней после выжеребки лошадь должна находиться в состоянии покоя, чтобы её организм смог отдохнуть. Кобыле нельзя выполнять какую-либо работу.
  4. Ещё неделю после родов нужно проследить за температурой и общим состоянием кобылы. В случае любых отклонений нужно немедленно обратиться к ветеринару.
  5. До полугодовалого возраста жеребёнка нужно держать возле матери, поскольку в этом возрасте он перенимает от неё все навыки и умения. Отлучать от кобылы можно уже в 6–7 месяцев.

В руках внимательного и заботливого хозяина лошадь всегда будет под присмотром, так что проблем ни с родами, ни с беременностью не возникнет. Это животное обладает чрезвычайной силой и здоровьем, благодаря чему может справляться с самыми сложными испытаниями, в том числе и с выжеребкой. Но человек всегда должен быть рядом и вовремя оказывать помощь своей подопечной, что подарит радость от появления нового питомца.

Видео: лошадь рожает жеребёнка

Alpaka Kumaş

Keten dikmek nasıl: İpuçları kumaş, bir kat genişliği boyunca ve sağ yarısında katlanmış. Detay desen üst germe yakın kesilmiş. Detay desen katlanmış kumaş ortasında 1birleştirerek, yığın. Şekil l’de gösterildiği gibi, arka kalıp detayı kenarına doğru yerleştirilir.

Sen 2 ve 4 cm eklemek gerekmez altındaki sonra, daha alevlendi aşağı elbise olabilir.

Dikiş

Bel orta dilim yan ve omuz bölümleri. Dikiş elbise montajından sonra.

Bir elbise dikmek başlamadan önce , size yıpranmış nakış yapmak gerekir. Yer nakış veya uydurma sırasında planlanan yıpranmış.

Boyun çizgisi bu durumda, orta dikiş dikiş örgü içinde, kapalı olabilir “yıldırım.” Arkasına doğru tüm bölümleri ve dikili dikişler omuz dikişleri öğütün. Elbise alt etek. Tedavi boyun eziyet için şeritler, dikişli ve, dış 0.5 cm içeride alt paneli kesti. Sonra dilim 0,5 cm uzaklıkta elbise, ön yüz şerit, şeritler kenarında, iç anahtarı ve kör etek dikiş boyun dikmek.

Önlük üzerinde, yanı sıra elbise, yıpranmış yapmak. Etek bez şeritler ya da dışarı ve etek kör kenar dikişleri içinde 1.5 cm virajlı kenarları. Üst kenar kıvrımları döşeme ve kemer dikmek tarafından.

3Keten – çok eski bir malzeme, ve hatta sıcak havalarda, keten ürünler onların sahibi serinlik verir.

: Keten hemen her yaz kıyafet dikmek elbiseler , ceketler , pantolon , etek .

Nasıl keten dikmek için? Uzun bir süre giyilen dikişli keten öğeleri için, bu maddenin bazı özellikleri bilmek gerekir.

Kumaş Alış, kesinlikle büzülme dikkate ödenek almalıdır. Yanı sıra pamuk kumaş gibi, keten kumaş,% 10 kadar küçülebilir. Bu nedenle, kağıt ürününün tahmini değeri, bu kumaşın uzunluğu başka bir% 10 eklemek için gereklidir.

Eğer keten dikmek önce – kesmeden önce – kumaş ıslatılır ve kurutulmalıdır. Detaylı talimatlar nasıl pamuklu kumaştan bunu yapmak.

2Keten Bazı tip bir ağ yapısına sahiptir. Bu yüzden dikişleri de ürün olabilir “tarama”. Bunu önlemek için, bu ürünler ücretsiz kesim seçmek en iyisidir.

Eğer keten pantolon dikmek için karar verirseniz, çorap sürecinde, keten ölçüde uzatabilirsiniz bilmeli. Bununla birlikte, yıkamadan sonra, kendi orijinal şeklini sürdürür.

Renkli keten ölçüde dökülme olabilir. Renk kaybını önlemek için, renkli kumaşlar için özel deterjanlar kullanın.

Geneliçinde yayınlandı

Koyun yetiştiriciliğinde, diğer hayvancılık türlerinde olduğu gibi, en zor an genç hayvanların yetiştirilmesidir. Burada tüm nüanslar önemlidir - hamilelik ve kuzulama sırasında uterusa yardım, yenidoğanın uygun şekilde beslenmesi, büyümesi sırasında kuzuların uygun şekilde kontrol edilmesi, bebeğin hastalığının nedenini ve ilk belirtilerini belirleme yeteneği, zamanında tedavi etmeye başlamak, vb. Bu ve çok daha fazlası, küçük bir evde kuzuların ıslahı ile ilişkilidir.

Evde damızlık kuzu eti: özellikleri

Koyun tutmak, doğru şekilde organize edilmesi şartıyla çok karlı bir meslek olabilir. Bunun birkaç nedeni var.

Her şeyden önce, bazı kanatlı hayvan türlerinin aksine, tavşanların oldukça nadiren hastalandığı oldukça güçlü bir bağışıklığa sahip hayvanlardan bahsettiğimize dikkat edilmelidir.

Koyunlar beslenmede çok iddiasızdırlar. Üstelik, ılık mevsimde meralarda otlama ve sorunsuz bir şekilde kendi yiyeceklerini alabilirler ve bazen yıl boyunca (kış otlatma, çiftçiye izin veren sığır yetiştiriciliğinde nispeten yeni, ama zaten çok iyi kurulmuş bir yöndür. Sürüyü korumanın maliyetini önemli ölçüde azaltır).

Biliyor musunMoskova'daki Novy Arbat'ta 4 yıl önce, bir kasap dükkanı ile bir restoranın birleşimi olan "Çoban Evi" adı altında çok pahalı ve prestijli bir işletme açıldı.Burada yıl boyu ücretsiz otlatmada bulunan hayvanlardan elde edilen Kalmıka'dan enfes mermer kuzu satın alabilir veya deneyebilirsiniz.

Koyun verimi çok yüksektir, ancak spesifik performansı büyük ölçüde cinse bağlıdır.

Son olarak, bir koyun, bir dizi değerli ürünün kaynağıdır:

Ayrıca, safkan üreyen bireylerin sahibi, sperm satarak veya çiftleşerek (diğer çiftçilere ait koyunların tohumlanması) oldukça iyi para kazanabilir.

Kuzu koyun

Yıl boyunca, bir koyun iki yavru getirebilir, ancak hayvanın vücudunun erken tükenmesini önlemek için bu sayının bir kuzuya indirgenmesi daha iyidir. Dişi, belirli bir cinsin doğasında bulunan boyuta neredeyse tamamen ulaştığında, 16 aylıkken üreme için kullanmaya başlayın . Bu şartlar altında, kuzuların düşük ağırlık ve düşük sağlıkla doğma olasılığı çok daha azdır.

Koyunlarda gebelik süresi hayvanın yaşına, cinsine ve kuzu sayısına bağlı olarak 140 ila 155 gün arasındadır (genellikle bir ila beş yaş arasındadır).

Anneye doğum sırasında yardım etmek genellikle gerekli değildir (istisna sadece ilk kuzu olabilir), ancak yenidoğan ile ilgili herhangi bir problemden kaçınmak için doğum sürecini kontrol etmeniz önerilir.

Kuzuların kuzuya almasına yardım edin

Hamilelik ve doğum normalse, kuzu amniyotik sıvının ardından doğar, doğum kanalı boyunca hareket eder ve başın dayandığı ön bacaklar ile birlikte hareket eder. Düşme sürecinde, fetus göbek kordonunu kırar ve bu olmazsa, anne kendisini ısırır.

Önemli!Doğumu kolaylaştırmaya çalışırken, amniyon sıvısını delemezsiniz.Etki tam tersi olacaktır: kabarcık doğum kanalını iter, böylece fetüsün içinde hareket etmesine yardımcı olur.

Kuzulanmadan sonra dişi yükselir, bebeğe yaklaşır ve onu yalar, amniyon sıvısı ve mukustan temizler. Kendi kuzularının kokusunu hatırlatan koyunlar daha sonra kolayca memelere gitmelerine izin verir ve bu nedenle çiftçinin yapabileceği en iyi şey, süreci gözlemlemek ve müdahaleye karışmamaktır.

Bir kuzunun yardıma ihtiyacı olduğu sadece birkaç durum vardır:

Alarm işaretiNe yapmalı
Fetüsün yanlış sunumu (arka ayaklar ileri)En iyi seçenek bir veterinere danışmaktır, doğumdan önce fetusu yerleştirebilir.
Bir balonun içinde bir kuzu bulmaBalonu delin, suyun dışarı akmasına izin verin, meyveyi ters çevirin ve deneme sırasında hafifçe çekin.
Göbek kordonu sağlam kalır, ancak koyun onu kemirmezGöbek kordonunu 8-10 cm yükseklikte steril makasla kesin, kesilmiş iyotla yağlayın
Kuzu nefes almıyorBurun geçişini ve yenidoğanın ağız boşluğunu mukustan temizlemek için gerekirse ağzına hava üfleyin

Son aşamada kuzu kuru ve temiz bir havlu ya da paçavra ile ovulur.

Doğumdan sonraki ilk saatler

Kuzu sağlıklı doğduysa, doğumdan 30 dakika sonra, kendi başına ayağa kalkmaya ve memeyi aramaya başlar. Annenin bebeği yaladığından emin olmak çok önemlidir: eğer bu gerçekleşmezse koyunlar yavruları kabul etmedi ve bunu önemsemedi.

Bebek memeyi bulup yemeye başlamadan önce, biraz kolostrum sağmanız gerekir, çünkü ilk kısmında genellikle tehlikeli bir mikroflora vardır.

Kuzuların ilk yudumlarını almasına, kafasından hafifçe desteklemesine yardım etmeye değer. Böylece bebek çok hızlı bir şekilde doğru pozisyonu bulacak ve kendi başına yemeye devam edecek.

Besleme kuzu

Yaşamlarının ilk aşamasında, yeni doğmuş kuzular sadece yemek yiyip uyurlar ve beslenmeleri sadece sütünden oluşur. Daha sonra, genç hayvanların diyetleri giderek daha fazla çeşitlenir, ancak büyümeleri ve daha fazla gelişmeleri büyük oranda çiftçinin bebekleri ne kadar iyi besleyeceğine bağlıdır.

Koyun ve koyun yaşını dişlere göre nasıl belirleyeceğinizi öğrenin.

yeni doğmuş

Münhasıran anne sütü, doğumdan sonraki 1 ila 28. günde bir kuzu yemidir. İlk önce bebeğe meme ucuna 3-4 saat aralıklarla uygulanır, daha sonra yemler arasındaki zaman aralıklarında artar.

Eğer yavru anne ile birlikte tutulursa, her bir kuzu tarafından tüketilen süt miktarını belirlemek mümkün değildir, ancak aşağıdaki işaretler bebeğin aç kalmadığının kanıtıdır:

  • Bebeğin çoğu zaman uyuduğu, sadece memeye ulaşmak için uyandığı;
  • beslenme sakin bir şekilde geçer ve biter (aç kuzular sürekli ve gergin bir şekilde emilir, bacakları titrer ve bükülür);
  • Yenidoğan hızla vücut ağırlığını kazanır (ilk 7 gündeki normal günlük artış genellikle 250-350 g, daha sonra bu rakam 350-500 g'a çıkar).

Önemli!Her kilogram canlı ağırlıkta bir kuzuya anne sütü beş litre "mal olur".

Bu nedenle, 3.5-5.5 kg ağırlığında doğmuş bir kuzu, ayda 13-18 kg ağırlığında olmalı ve üç aylıktan 30-40 kg sonra ulaşmalıdır.

Büyümüş

Çocuklar bir aylıkken, beslenmeye başlarlar . İlk olarak, diyette, en iyisi en iyisi karıştırılmış (2: 1 oranında) yulaf ezmesi (önceden sıcak su ile doldurulmuş, şişmeye bırakılmış ve daha sonra sıkılmış) ve haşlanmış yağlı keki koymaktır. Ardından, aynı karışımda, yulaf ezmesi oranı, oran 1: 5'e (iki aylık genç hayvanların yaşı ile) değişinceye kadar kademeli olarak azaltılır.

Aynı zamanda çocuklar, ince kıyılmış kök bitkilerinin yanı sıra, çayır çatallarından bazı taze samanlar alabilirler. Konsantreler tarafından çeşitli diyetler sağlanır. Onların sayısı bu standartlara göre belirlenir:

Günlerde yaşGünlük konsantre oranı, g
30-6050
60-90100
90-120150
120-160250

Yapay besleme

Anne sütü, herhangi bir memelinin bebeği için ideal bir besindir, çünkü bu türün gelişimi için gerekli tüm besin maddelerini en iyi şekilde birleştirir. Bununla birlikte, bir nedenden dolayı böyle bir besleme yönteminin mümkün olmaması durumunda, yenidoğanın yapay bir yöntemle beslenmesi mümkündür.

Ne beslenir

Koyun sütünün ortak yerine yenisi inek veya keçidir. Bebekleri bu standartlara göre verilir:

Haftalık yaşBir kerelik oranı, gGünlük besleme sayısı
11456-7
22005
3-53804
6-73503

Tek süt sütündeki yaşamın 2. ayından itibaren görülen düşüş, bu yaştan itibaren tamamlayıcı gıdaların kuzuların diyetine girmeye başlamasıyla açıklanmaktadır. Bu, anne sütünde kuzu yetiştirirken kullandığınız kurallarla aynı şekilde yapılmalıdır.

Önemli!Beslenme yönteminden bağımsız olarak, yaşamın ilk 48 saati boyunca, kuzu, en azından bir kez koyunların kolostrumunu almalıdır - bu bağışıklık sistemini başlatır ve hayvanın normal büyümesini sağlar.Son zamanlarda yetiştirilen başka bir koyun yoksa, çiftlikte, bu kolostrum komşulardan satın alınabilir.

Özellikler

Kuzuların yapay olarak beslenmesi zahmetli bir süreçtir, ancak temel kurallara uymuş, acemi bir çiftçi bile başa çıkabilir. Hatırlanması gereken en önemli şey:

  1. Anneden ayrı olarak bulunan bir kuzu sıcak, temiz ve kuru tutulmalıdır.
  2. Yenidoğan kuzular emzikli bir şişeden beslenir. Bu durumda, kullanmadan önce tüm kaplara kaynar su verilmelidir.
  3. Yapay beslenmeyle, beslenme düzenine kesinlikle uymak ve önerilen kısmı aşmamak önemlidir.
  4. Bebeğin hayatının 12. gününden başlayarak, size bir kaseden süt içmeyi öğretebilirsiniz ve artık iyice sterilize edilmesi gerekmez, sadece iyice yıkayın.

Garip bir rahim altında bir kuzu dikimi

Annesi olmayan bir bebeği beslemenin bir başka yolu da onu yeni yetiştirilmiş koyunların altına yerleştirmektir. Sorun şu ki, hayvanlar diğer insanların çocuklarını kabul etmek konusunda isteksiz, bu nedenle çiftçiler çeşitli püf noktalarına başvurmak zorunda kalıyor:

  1. Kuzu yünü, taze yetiştirilen bir koyundan elde edilen amniyotik sıvı ile yağlayın veya plasenta ile sarın. “Yerli” kokusunu hisseden dişi bebeği yalar ve bundan sonra onu kendi olarak algılar.
  2. Farklı annelerden doğan kuzuların tuzlu suda ortak yıkanması . Çocukları banyo yaptıktan sonra, kokuları “karıştırmak” için birbirlerini iyice ovalamanız önerilir. Koyun bebeğini yalayarak bir yabancıyla aynı şeyi yapabilir, böylece onu kabul eder.
  3. Ölü doğmuş bir kuzu tazelemek (anne yalamadan önce) ve cildine başka bir yavru sarar. Yöntem oldukça acımasız ve çok güvenilir değil: bazen cildin 7 güne kadar ciltte kalması gerekiyor.
  4. Dişi kenarı sıkı bir tasma ile tek bir yere sabitlemek, memesini emen kuzuları görmemesine veya koklamamasına neden olur. Bu durumda, hayvan serbestçe ayağa kalkmalı ve uzanmalıdır. Böyle bir "işkence" 4-5 gün sürer ve bunun ardından rahim genellikle yabancıları kabul eder.

Ayrıca manuel makaslamanın özelliklerini okumanızı öneririz.

Bir kuzu nasıl etiketlenir

Üreme için kullanılan hayvanlar genellikle etiketlenir. Bunu üç günlük yaştan itibaren yapabilirsiniz. Etikette (pul) yer alan bilgiler hayvanı ve gerekirse sahibini açıkça tanımlamaya yardımcı olacaktır.

klips

En yaygın olanı ve aynı zamanda, hayvancılığın insanca damgalanmasının (işaretlenmesinin) yolu, hayvanın kulağına sabit bir klips biçiminde sokulan özel etiketlerin kullanılmasıdır. Önceden, tüm gerekli bilgiler etikete uygulanır : bu, veri hasarını veya silinmesini önleyecek şekilde geleneksel bir işaretleyici veya dijital (lazer) kullanarak yapılabilir.

Modern etiketler plastikten yapılmıştır (daha önce metal klipsler kullanılmıştır). Kurulumu özel bir kesme makinesi kullanılarak gerçekleştirilir. Her şey kolayca, hızlı ve acısız bir şekilde gerçekleşir, sonraki hayvanda da kulak kepçesi üzerindeki bir klipsin varlığı nedeniyle herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

Diğer yollar

Klipslere ek olarak, koyun markalaması hala aşağıdaki gibi yöntemlerle yapılır:

  • ciltte yanma izleri;
  • kulaklara çimdik;
  • bir dövme;
  • boynuzlarla ilgili bilgi yazma.

Biliyor musunNe kadar korkutucu gelse de, insanlar stigmalarla işaretlemeye başladıkları ilk “canlı ürünler ”di.Kölelere ek olarak, suçlular vücutlarında özel bir ize sahip oluyorlardı - bu şekilde sonsuza dek “dürüst vatandaşlardan” ayrılıyorlardı.

Yukarıdaki tanımlama yöntemlerinin tümü, kısa süre sonra oldukça insancıl kulak klipslerinin bile yerine geçmesi muhtemel olan yonga ile değiştirilir. Resmi veri tabanına aynı anda girilen gerekli tüm bilgileri içeren hayvan derisinin altına bir elektronik çip yerleştirilir . Gelecekte, özel bir cihaz kullanarak, her zaman çipten bilgileri okuyabilirsiniz, ancak bu verileri değiştiremez veya taklit edemezsiniz.

Kuzu seçimi

Ebeveyn sürüsünün oluşumu, herhangi bir çiftçi için, özellikle de nadir ve pahalı bir cins olan hayvanlara gelince, çok önemli bir görevdir. Üreme (seçim) için genç hayvanlar arasında en iyi örneklerin seçilmesi gerektiği açıktır, bu da kaliteli üreme materyalini doğru şekilde ayırt edebilmeniz gerektiği anlamına gelir.

Kabilede

İlk yavru muayenesi 10-15 yaşlarında yapılır. Üreme için, aşağıdaki kriterleri karşılayan bireyler seçilir:

  • doğru vücut oranları;
  • maksimum kilo alımı (sağlığı iyi gösterir);
  • güçlü fiziği.

Gençlerin uterustan ayrılması sırasında, aynı kriterler kullanılarak yeniden seçim yapılır. Sonra hayvanlar iki kez daha kontrollerden geçerler - bir yaşında iki yıl.

Önemli!Hayvanı dışardan değerlendirmek, üretkenlik göstergeleri ve ıslah programlarında kullanımı için fiziğe puanlama denir.Sonuçlarına göre, seçilen birey genellikle üç olası sınıftan birini alır - seçkinler, birinci veya ikinci.

Sağlığa ek olarak, mükemmel oluşum, saçın uzunluğu ve kalitesi, doğurganlık ve üretkenlik (koyunlar için, süt verimi gibi bir gösterge dikkate alınmalıdır, çünkü bir üreyen dişi yavrularını beslemek zorundadır), örneğin belirli bir cinse özgü özel kriterler de puanlama sürecinde kullanılır:

  • polar ile aşırı büyüme derecesi;
  • yapağı kalitesi (bazen bunun için özel laboratuar testleri yapılır);
  • deri katlama;
  • renkli liflerin yokluğu (beyaz yün en değerli olarak kabul edilir).

Tüm değerlendirme kriterleri için ideal olan bir birey bile zayıf yavrular üretebilir. Bu, hayvanda görülen dış işaretlerin yeterli kalıtsal fiksasyona sahip olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, üreme seçimi uzun bir süreçtir ve sonuçların sürekli olarak ayarlanmasını içerir.

Et için

Derecelendirmeyi geçmeyen (reddedilen) tüm kuzular, besi ve daha sonra et için kesim yapmak için kullanılır. Genellikle koç 8-9 ay içinde öldürülür. Enfes ihale etlerinin en az besi maliyeti ile mükemmel bir kombinasyonunu sağlayan yaş budur. Hayvan daha da büyüdükçe, biraz kilo alır, ancak bu kazanç önemli değildir, ancak et kalitesi yavaş yavaş azalır ve genç hayvanları tutmanın ek maliyetleri de kendilerini haklı çıkarmaz.

Aşılar ve hastalık önleme

Uygun bir diyet sağlamanın yanı sıra, kuzuların bakımı genç hayvanların sağlığının zorunlu kontrolünü gerektirir. Aynı zamanda, en tehlikeli hastalıkları, özellikle de yeterli ve etkili bir tedavisi olmayan hastalıkları önlemenin en iyi yolu, önlemedir. Ve en güvenilir önleme yöntemi bildiğiniz gibi aşılamadır.

aşılar

Kuzular için zorunlu aşı takvimi yoktur. Sorumlu çiftçiler, genç hayvanları 3-4 günlükken clostridiosis, bradzot, listeriosis'den aşılar . Dizanteriye karşı aşılar vardır, ancak genellikle yalnızca bu tehlikeli hastalığın salgınlarının gözlendiği bölgelerde verilir. Ayrıca, hamile kadınlar yavrulara değil, böyle bir işleme tabi tutulur. Manipülasyon, lamiyasyondan 3-4 hafta önce ve ilk aşıyı aldıktan 10 gün sonra iki kez yapılır. Bu şekilde, dişi koyun ve yavruları ölümcül bir hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar.

Kuduz aşısı, çiftçinin isteği üzerine gerçekleştirilen başka bir işlemdir . Tehlikeli bir hastalığın tedavisi yoktur, bu nedenle ölüm olasılığı neredeyse% 100'dür, bu nedenle, sergilerden önce veya çiftliğin bulunduğu bölgede kuduz odağının tespiti durumunda önleyici tedbirler karışmayacaktır.

Kuzuların en sık görülen hastalıkları

Kuzular arasında en yaygın hastalıklardan bahsetmek gerekir:

Hastalığın adısemptomlartedavi
braxyBağırsak zehirlenmesi (bakteriyel yapı)Teoride - antibiyotikler, pratikte - hasta bireylerin karantina ve izolasyon (ölüm 100%)
çiçek hastalığıSaç dökülmesi, ciltte kabarcıklar, uyuşuklukGeniş spektrumlu antibiyotikler
listeriaKramplar, kas krampları, yorgunlukEtkili bir tedavi yok
Akciğerlerin hiperplazisi, zatürreeÖksürük, nefes darlığı, nefes darlığıantibiyotikler
Beyaz kas hastalığıKramplar, kas krampları, solunum yetmezliği, laminessEtkili bir tedavi yok
Paronişi (toynak çürüğü)Yürüme, hareketlerin koordinasyonunda bozulmaYerel dezenfeksiyon prosedürleri
fascioliasisİshal, dehidratasyon, halsizlikAnthelmintik ilaçlar
piroplasmosisİshal, yorgunluk, ciltte sarı plak ve mukoza zarlarıAntiparaziter ilaçlar (Azedin, Berenil, Flavacridine)
ekinokokkozisinHızlı solunum, ishal, yorgunlukAntiparaziter ilaçlar, antibiyotikler

Yürüyüş ve bakım

Ahır yöntemiyle kesilmek üzere yetiştirilen kuzular genellikle gezilmez. Bununla birlikte, hayvanın tam gelişimi için, yürüyüşler gereklidir, bu nedenle üreme için seçilen bireylerin mutlaka temiz havada sıyrılması gerekir.

В процессе такого выгула овцы не только добывают себе свежий зелёный корм, но и активно двигаются, а это обеспечивает правильное пищеварение . Постоянно находящиеся в стойле овцы быстро становятся слабыми, в результате самцы теряют производительность, а самки тяжело переносят беременность и часто переживают осложнения в период ягнения.

В месте, где выпасается стадо, обязательно должны быть предусмотрены поилки, а также защитные укрытия, где овцы могут спрятаться от жары или переждать дождь

В остальном уход за молодняком предполагает соблюдение стандартных санитарных норм, прежде всего от фермера требуется обеспечить сухость и чистоту в овчарне. Среди обязательных процедур следует упомянуть регулярную дегельминтизацию, обеспечивающую защиту молодых животных от часто атакующих их паразитов.

Примерно в возрасте 6 месяцев ягнят в первый раз стригут . Эта процедура способствует более быстрому наращиванию шерсти и хорошему набору веса. Кроме того, в течение первого полугодия жизни ягнята почти не изнашивают копыт и часто испытывают затруднения от их непропорционально больших размеров. Поэтому сразу после отделения от матки копыта молодняку принято обрезать.

Видео: Обрезка копыт овцам

Выхаживание слабых ягнят

Овцы — животные сильные и выносливые, но иногда в результате неправильного ухода, болезней или наследственных нарушений у ягнят наблюдается слабость, плохой аппетит, отсутствие набора веса. Такие животные требуют более внимательного ухода и принятия некоторых специфических мер — в зависимости от конкретной проблемы.

Рекомендуем почитать, как правильно пасти овец.

Если падает на ноги

Хромота, проблемы при ходьбе и плохая координация движений, возникающие у молодняка, могут свидетельствовать о развитии в организме животного опасного заболевания (например, упомянутой выше беломышечной болезни). В этом случае важно срочно обратиться за консультацией к ветеринару и определить точный диагноз, который позволит разработать алгоритм последующих действий.

Однако если новорождённый ягнёнок с первых часов своей жизни начинает падать при каждой попытке встать либо не может сделать нескольких шагов без того, чтобы не подвернуть ногу или упасть, дело, вероятнее всего, не в инфекции.

Слабые ягнята могут рождаться в результате:

  • неправильного питания овцематки в период беременности;
  • слишком ранней случки или частых окотов (истощение организма матери);
  • недоношенности;
  • тяжёлых родов;
  • родового стресса;
  • плохой наследственности (например, близкородственного скрещивания);
  • окота в слишком холодном помещении (чаще всего плохо стоят на ногах ягнята, рождённые зимой);
  • дефицита микроэлементов и пр.

Biliyor musunОвцы, в среднем, живут 10–12 лет, но случаются и рекорды. Так, в 1988 году на британской ферме Доклеттвир Холл был зафиксирован случай успешного окота овцематкой в возрасте 28 лет.

Помочь малышу в первые дни его жизни можно при помощи:

  • выкармливания из соски (если новорождённый не в состоянии сосать самостоятельно);
  • прикрывания ягнёнку глаз во время кормления (установлено, что инстинкт сосания «включается» в темноте);
  • согревающих процедур (грелки, утеплённое гнездо и пр.);
  • инъекции препаратов, содержащих токоферол и селен (например, «Е-селен»), поскольку обычно дефицит именно этих веществ провоцирует дистрофию мышц;
  • инъекции 5% глюкозы (0, 5 см³), чтобы предотвратить гипогликемию и дать ослабленному организму дозу «быстрой» энергии.

Не прибавляет в весе

Набор веса — главный показатель, позволяющий оценить развитие ягнёнка в первые дни, недели и месяцы его жизни . Если процесс увеличения живой массы малыша проходит медленнее положенной нормы, причиной тому может быть общая слабость (недоношенность, дефицит витаминов и пр.), конкретная болезнь либо обычный голод.

В первую очередь от фермера в такой ситуации требуется исключить последнюю из трёх названых причин, то есть, если ягнёнок находится на естественном вскармливании, убедиться в том, что у овцематки достаточно молока. Лучший способ сделать это — сцеживание (дойка).

Biliyor musunЕвропейским аналогом русского фразеологизма «белая ворона» является, как ни странно, «чёрная овца», хотя чёрные овцы встречаются намного чаще, чем птицы-альбиносы.

Искусственное вскармливание позволяет более точно знать, какое количество молока было выпито малышом в процессе каждого приёма пищи. Отсутствие прибавки в весе при хорошем аппетите — тревожный симптом . Чаще всего такое случается при различных гельминтозах, поэтому для оказания помощи животному нужна помощь ветеринара.

Если отсутствие прибавки в весе связано с отказом от пищи либо вялым её приёмом (что чаще всего случается), на первых этапах малышу можно попробовать помочь описанными выше методами общей поддержки — искусственным вскармливанием, обогревом, введением в рацион витаминов. Если эти меры не помогли, необходимо искать более глубокую причину возникновения проблемы — обращаться к врачу и проводить необходимые обследования животного.

Плохой набор веса ягнят в более взрослом возрасте часто является причиной недостаточной питательности материнского молока. Ситуацию можно спасти отделением потомства от матки и перевода молодняка на высококачественный «взрослый» корм — свежую траву, сено, жмых, овощи, концентраты и пр.

Отделение ягнят от матки

Отделять ягнят от матки нужно после того, как основным источником получения питательных веществ организмом молодняка является не материнское молоко, а другие виды пищи.

Конкретный возраст, когда это происходит, зависит от многих факторов, в том числе состояния здоровья ягнят, времени года, породы овец, а также условий, в которых они содержатся. Так, например, при наличии вольного выпаса и большого количества свежих зелёных кормов ягнята 12–14 недель от роду уже вполне могут конкурировать с матерью за «место под солнцем», а, значит, их пора переводить на отдельное содержание.

Вам будет полезно узнать о каракульской породе овец.

Выращивание ягнят — процесс интересный и не очень сложный. Будучи от природы сильными и выносливыми, овцы способны прекрасно плодиться и размножаться и без помощи человека. Однако одомашнивание и последующая селекционная работа внесли определённые коррективы в исходный генофонд этих животных, поэтому для уменьшения потерь среди новорождённых и молодняка фермеру важно соблюдать основные санитарные нормы содержания, обеспечивать ягнятам и овцематкам полноценное питание, предоставлять им возможность свободного выгула, а также вовремя обнаруживать и предупреждать любые признаки развития в стаде инфекций и других заболеваний.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir