hamilelikte tarçın içilirmi / Hamileler 'Tarçın' tüketebilir mi? - TGRT Haber

Hamilelikte Tarçın Içilirmi

hamilelikte tarçın içilirmi

Hamile kadınlar tarçın yiyebilir mi. Tarçın hamilelikte neden faydalı ve tehlikelidir ve erken ve geç dönemlerde yenilebilir mi? Emzirmeyi teşvik etmek için iç

Bir düette bal ve tarçın harikalar yaratır. Temellerinde hazırlanan bir içecek, toksinlerin ve toksinlerin uzaklaştırılması nedeniyle metabolik süreçleri hızlandırır ve yağların bel ve kalçalarda sığınak bulmak için zamanları yoktur.

Kilo kaybı için ballı tarçın çok hoş ve lezzetlidir ve aynı zamanda çok fazla kilo vermenizi sağlar. Bu, yorucu ve ağır diyetlerden muzdarip olmak istemeyenler için gerçek bir keşif.

Bir içki nasıl yapılır

Bu bileşenlerin mümkün olduğu kadar işe yaraması ve ağırlığın mümkün olduğu kadar gitmesi için ürün seçimine dikkatli yaklaşmak gerekir. Bal doğal olmalı, doğrudan arıcılardan veya bal fuarlarından satın almak idealdir. Biraz daha pahalı olabilir, ancak gelecekte karşılığını fazlasıyla alacaktır. Ancak toz tarçın herhangi bir mağazadan satın alınabilir.

Kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacak bir içecek hazırlamak için yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın gerekir. Bir bardak kaynar su ile demlenmeli ve demlenmeye bırakılmalıdır. Yaklaşık yarım saat sonra bir çay kaşığı daha bal ekleyin ve karıştırın. Bundan sonra, içecek hala yaklaşık 10 dakika demlenmelidir.
Sabahları aç karnına, yaklaşık yarım bardak için. İçeceğin geri kalanı buzdolabına konabilir ve akşam yatmadan yarım saat önce içilebilir.

Artık limon ilaveli çok popüler bir içecek tarifi de var. Bu durumda limon tadı iyileştirmeye ve çok hoş bir ekşilik katmaya yardımcı olur. Bu arada limonun kendisi yüksek C vitamini içeriği nedeniyle çok faydalıdır. Bu nedenle, bir önceki tarife göre hazırlanan bal ve tarçın içeceğine bir çorba kaşığı sıkılmış limon suyu eklemeyin. Bu içeceği bir öncekiyle aynı şekilde iç. Forumlardaki zayıf cinsiyetin birçok temsilcisi, ona biraz rendelenmiş zencefil kökü eklemenizi tavsiye ediyor.

Düşündüğümüz içeceklerin bir aydan fazla olmamak üzere arka arkaya içilmesi tavsiye edilir. Eğer sonuçtan memnun kalmazsanız iki haftalık bir aradan sonra tekrar tekrar yapabilirsiniz. Ama mucizevi tarçın ve bal içeceğine bir çeşit diyet eklerseniz, o zaman olumlu sonuç mümkün olan en kısa sürede garanti edilirsiniz.

Kontrendikasyonlar

İşin garibi, ama görünüşte zararsız ve lezzetli bir kilo verme yönteminin bile kontrendikasyonları var. İçeceğin bileşenlerinden en az birine karşı bireysel hoşgörüsüzlüğü olan kişiler tarafından tam olarak alınmamalıdır. Ayrıca doktorlar kanaması olan kişilere içmelerini önermezler, yüksek kan basıncı, hamile kadınlar ve tabii ki emziren anneler. Bunun ana nedeni, içeceğin bileşenlerinin oldukça güçlü alerjenler olmasıdır.

Kontrendikasyonunuz yoksa, kilo vermek ve vücudu iyileştirmek için tarçını balla güvenle kullanabilirsiniz.

Hamur işlerine ve tatlılara mis kokulu bir baharat katan anne adaylarının çoğu, hamile kadınların tarçın alıp alamayacağını düşünmez. Baharatın hamilelik sürecini olumsuz etkileyebileceği ve hatta düşüklere neden olabileceği ortaya çıktı. Mutfağınızdaki tüm tarçın stoklarını çöp kutusuna atmak için henüz koşmamışken, baharatın sadece belirli bir kadın kategorisine ve çok miktarda kullanıldığında zarar verebileceğini açıklayalım. Kontrendikasyonların yokluğunda, en sevdiğiniz yemek ve içeceklere bir tutam kokulu toz eklemek sadece mümkün değil, aynı zamanda çok faydalıdır! Gelin birlikte tarçının hamileler için ne gibi tehlikeler oluşturabileceğini ve kimlerin kullanmaması gerektiğini görelim.

Hamile kadınlar tarçın alabilir mi?

Tarçın şüphesiz en popüler baharatlardan biridir. Sıcak, zengin aroma hiçbir şeyle karıştırılamaz. Baharat, toz veya kahverengi tüpler şeklinde satışa devam ediyor - bu iç kısım defne ailesinin bir ağacının kabuğu - tarçın. Tarçın sadece tatlı keklere, tatlılara, sıcak şaraba ve kahveye eklenmez. Tarçın aroması et yemeklerini, atıştırmalıkları, tahılları tamamlayabilir.

Bir çocuk doğurma döneminde, birçok kadın menülerini gözden geçirerek potansiyeli dışlamaya çalışır. tehlikeli ürünler. Tarçın çok faydalı özelliklere sahip olduğundan hamilelik sırasında iyi bilinen bir baharatın kullanımının yasaklanması şaşırtıcı olabilir.

Tarçın kimyasal bileşimi

Tarçın vitamin ve mineral kaynağıdır. AT kimyasal bileşim baharatlar aşağıdaki vitaminleri içerir:

  • - katılımıyla, çocuğun gözünün retinasının oluşumu gerçekleşir, kadının vücudundaki uygun metabolizma, görme keskinliğini, cilt güzelliğini ve sağlıklı tırnakları korumak için gereklidir;
  • - bağışıklık sistemini güçlendirir gelecekteki anne, soğuk algınlığından kurtulmayı destekler;
  • E vitamini - serbest radikallerle savaşır ve onkoloji riskini azaltır, hücre yenilenmesi sürecine katılır, esnekliği arttırır kan damarları, kan dolaşımını iyileştirir, vücuttaki hormonların sentezini etkiler, plasentanın gelişimi ve içindeki normal kan dolaşımı için gereklidir;
  • K vitamini - kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve bir kadını doğum sırasında ciddi kan kaybından koruyan protrombinin sentezinde yer alır;
  • B1 vitamini - bebeğin tüm organlarının tam büyümesi için gerekli, işi iyileştirir gergin sistem beyin hücrelerinde kadın ve metabolik süreçler;
  • B2 vitamini - çocuğun görsel aparatının gelişimi için gerekli, hemoglobin üretimine katılır, bir kadında kilo alımını düzenler, yağların ve karbonhidratların parçalanmasını sağlar;
  • B6 vitamini - nörotransmiterlerin üretiminde, enerji metabolizmasında, amino asitlerin sentezinde yer alır, kalp fonksiyonunu iyileştirir;
  • B5 vitamini - vücuttaki metabolik süreçleri, adrenal bezler tarafından hormonların sentezini, sinir sisteminin işleyişini düzenler, vücuttaki "kötü" kolesterol üretimini azaltır.

İz elementler arasında en çok tarçın, manganez, demir, kalsiyum ve çinko bulunur. Potasyum, magnezyum ve sodyum içerir. Hepsi için gerekli uygun büyüme ve çocuğun vücudunun gelişimi ve anne adayının sağlığının korunması:

  • manganez - çocuğun kemiklerinin oluşumunda rol oynar, hematopoez süreci için gereklidir, kalsiyum emilimini artırır;
  • demir - anemi gelişimini önler, uyarır enerji metabolizması hücrelerde;
  • kalsiyum - bebeğin iskelet ve kıkırdak dokusunun oluşumu için gereklidir, bir kadının dişlerinin gücünü sağlar, etkili kan pıhtılaşması için gereklidir;
  • çinko - korumaktan sorumlu normal seviye kan şekeri;
  • potasyum - kalbin ve beynin düzgün çalışması için gerekli, eliminasyonu teşvik eder;
  • magnezyum - depresyon gelişimini önler, sinirliliği azaltır;
  • sodyum - vücuttaki su metabolizmasını düzenler.

Tarçın faydalı özellikleri

Bu güzel kokulu baharatı günlük öğünlerinize ekleyerek, bir kadın kendi sağlığı ve hamileliği için önemli faydalar elde edebilir:

  • tarçın kan şekerini düşürür (bu özellikle tip 2'den muzdarip kadınlar için geçerlidir);
  • baharat, kan damarlarının duvarlarında kolesterol plaklarının oluşumunu azaltır;
  • hamilelik sırasında tarçın sindirimi iyileştirebilir ve baharat bağırsak hareketliliğini arttırdığından, bununla başa çıkmaya yardımcı olur;
  • baharat baş ağrısını ve kas ağrısını hafifletebilir;
  • idrar söktürücü özellikleri nedeniyle tarçın, özellikle ödemden muzdarip kadınlar için yararlı olan fazla sıvının vücuttan atılmasına yardımcı olur;
  • tarçın kan dolaşımını iyileştirir, kanın oksijenlenmesini destekler, metabolik süreçleri aktive eder;
  • baharat kullanıldığında, tarçın antiseptik bir özelliğe sahip olduğundan, ağız boşluğunun mikroflorası normalleşir.

Ayrıca tarçın kokusunun ruh halini iyileştirdiğine inanılıyor! Bu nedenle, depresyon eğilimi, sık ruh hali değişimleri ve ilgisizlik ile diyetinize baharat eklediğinizden emin olun.

Hamile kadınlar için tarçının olası zararları

bolluğa rağmen faydalı nitelikler Baharat, kullanım için kontrendikasyonları olduğu için tüm hamile kadınlar için güvenli değildir. Tarçın özellikle hamilelik sırasında tehlikeli olabilir. erken tarihler ve 3. trimesterin sonunda. Gerçek şu ki, kokulu baharat rahim kasılmalarını arttırma yeteneğine sahiptir. Hamileliğin başlangıcında, özellikle ilk haftalarda, baharatın bu özelliği rahmin embriyoyu reddetmesine ve düşük yapılmasına neden olabilir. Üzerinde sonraki tarihler Aşırı tarçın tüketimi doğumun erken başlamasına neden olabilir.

Hamilelik sırasında koruyucu kullanıyorsanız veya jinekolog uterus hipertonisitesinin varlığını belirlediyse tarçın kullanmamalısınız. Tabii ki baharat çok miktarda tüketildiğinde zarar verebilir. Elmalı turtaya eklenen bir tutam tarçın rahim tonunu etkilemez. Ancak günde bir çay kaşığından fazla tarçın yerseniz, yine de zarar görme ihtimaliniz var.

Not: Hindistan'da doğum yapan kadınlara tarçınlı çay içirilir, çünkü içecek rahmin kasılmasına yardımcı olur. Ek olarak, baharat emzirmeyi arttırır.

Ayrıca akılda tutulmaya değer: Tarçın kisvesi altında mağazalarda satılan her şey beyan edilen özelliklere sahip değildir. Kokulu baharatın bir "çift" - sinameki vardır. Bu bitki tarçına çok benziyor ve kokuyor, ancak kimyasal bileşimi ve dolayısıyla faydalı özellikleri farklı. Çin tarçını yetiştirmek ve işlemek tarçından daha ucuzdur, bu nedenle baharatın düşük fiyatı sizi tetikte tutmalıdır.

Ayrıca tarçın alırken üretildiği ülkeye de dikkat edin. Çin ve Vietnam'da üretilen bir ürünü reddetmek daha iyidir. Fetüs için toksik olmasa da, bir kadında baş ağrısına ve karaciğer sorunlarına neden olabilen çok miktarda kumarin içerebilir. Brezilya, Hindistan, Endonezya'da üretilen bir baharat almaya çalışın.

Tarçın, tanıdık yemeklerin tadını çeşitlendirebilir, refahı ve ruh halini iyileştirebilir, bu nedenle hamileliğiniz iyi gidiyorsa, baharatı kullanmayı reddetmemelisiniz. Ancak kendinizi günde üçüncü yarım çay kaşığı baharatla sınırlamak daha iyidir, çünkü bildiğiniz gibi yüksek doz, ilacı zehirli bile yapabilir.

Tarçın, likörler, hamur işleri, muslar veya diğer tatlılar için yaygın olarak kullanılan bir baharattır. şekerleme. Aroması ve tadı birçok kişi tarafından sevilir ve genellikle yemeklerde renk kontrastı olarak kullanılır. Ancak baharat hamilelik sırasında çok faydalı mı ve kullanmadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Hamilelik sırasında defne ağacı ailesinin tropik bölgelerine veya kabuğuna özgü baharat

Tarçın, bölgemizde ağırlıklı olarak yemek pişirmek veya yemek pişirmek için baharat olarak kullanılır. et yemekleri, kokulu ve sağlıklı sıcak şarap veya baharatlı kokteyl hazırlamak için.

Bununla birlikte, birçoğu, yalnızca menşe ülkesinde değil, aynı zamanda farklı olan, böyle bir baharatın birkaç çeşidi olduğunu bilmiyor. niteliksel kompozisyon, tat notları. 4 çeşit tarçın vardır:

  1. Keskin baharatlı aroması olan Çinliler, ağızda kalan tatta hafif ekşilik.
  2. Seylan s hassas aroma, ama biraz yanan tat ve tatlılık.
  3. Malabar - tatlı hamur işleri için değil, baharatlı ve baharatlı her şeye bağımlılığı ile et ve doğu mutfağı için uygun olan en acı tarçın.
  4. Tarçın aynı zamanda güzel kokulu ve baharatlı bir baharat olarak, doğu mutfağında mükemmel bir yemek antiseptiği olarak kullanılır.

Bölgemizdeki mağazalarda en çok Çin tarçını veya Hint tarçını satılır, hafif bir tatlılık ve çiçek baharatı ile anlayışımızda geleneksel bir tada sahiptir.

Hamilelik sırasında tarçın: mümkün mü değil mi?

Hamilelik sırasında baharatın faydalı özellikleri, güvenlik ve orta derecede kalite ve sonuç oranı açısından düşünülmelidir.

Yemek pişirmede kullanılan herhangi bir baharatın bir vitamin, yağ ve içerik karışımı olduğunu anlamak önemlidir. AT sıradan hayat faydalı olabilirler, ancak hamile bir kadın için risk oluştururlar. değişen dereceler zorluklar.

Tarçın, içerdiği yağlar, kas güçlendirici unsurlar nedeniyle hamilelikte kullanılması tehlikelidir. farklı terimler. Hamilelik sırasında, elbette, haşhaş tohumu ve tarçınlı bir çöreğin uterus kasılmaları ve düşük yapma şeklinde komplikasyonlara neden olabileceğini düşünmemelisiniz. Ancak bu tür baharatların kullanımı kontrol edilmelidir.

Son araştırmalar, öginol elementini içeren tarçın yağlarının mikroorganizmaların oluşumunu engellediğini göstermiştir. Bu nedenle, güçlü bir antiseptiktir.

Erken evrelerde

Rahimde plasenta oluşumu sırasında (16 haftaya kadar), tarçın kontrendikedir. Herhangi bir miktarda kullanımı uterusun kas tonusunu provoke edebilir.

Sonuç olarak, olabilir Olumsuz sonuçlar olarak:

  • rahim hipertonisitesi;
  • kas kasılması;
  • düşük;
  • plasenta gelişimindeki anomaliler ve uterus duvarına yapışması.

Hamileliği belirlemeden önce, bir kadın düzenli olarak tarçın tüketirse, döllenmenin başlangıcını bilmeden, ayrıca bir doktora danışmaya değer. Jinekolog ayrıca onaylayan veya çürüten çalışmaları da reçete edecektir. tehlikeli sonuçlar fetüs veya plasenta üzerinde böyle bir muamele.

Testler alınana kadar fetüse olası zarar konusunda endişelenmeyin. Erken evrelerdeki stres ve endişeler, yalnızca gebelik sırasında patolojilerin olasılığını artıracaktır.

Daha sonraki bir tarihte

Geç gebelik, gebeliğin haftasından gebeliğin sonuna ve başlangıcına kadar olan süredir. emek faaliyeti. Oluşumdaki fetüs için risk göz önüne alındığında kas tonusu rahim, bir çocuğun doğumuna kadar böyle bir baharatın düzenli kullanımını reddedin.

41 haftadan sonra tarçın yiyerek emeği teşvik etme tavsiyesi tehlikelidir. Ürünlerin etkilerini doğru bir şekilde tahmin etmek imkansızdır ve halk yolları uyarım emek faaliyeti fetüs ve anne organları üzerinde. Her durumda, tüm uyarıcı eylemler, testlerin sonuçlarına ve doğumdaki kadının mevcut hastalıklarının geçmişine dayanarak doktor tarafından yapılır.

Hamile tatlı diş için

Hamile bir kadın için un ve şekerden yapılan hamur işleri veya tatlılar kendi başına çok sağlıklı bir muamele değildir. Fazla maya, sıvı ve katı yağlar kanda zararlı kolesterol birikimine, kilo alımına katkıda bulunur.

Ayrıca, fazla ağırlık anne plasentanın beslenmesini olumsuz etkiler. Pişirme çok miktarda tarçın içeriyorsa, hamileliğin bir komplikasyonunu tetiklememek için böyle bir incelik atılmalıdır.

Tarçın miktarı önemsizse ve baharat yalnızca lezzet için eklenirse (ve bir hamur tabakası için şekerli bir macunun parçası olarak değil), endişelenmenize gerek yoktur. küçük miktar Tarçın düzenli olarak kullanıldığında baharat yağının zararı olmaz. saf formu.

Faydaları ve kontrendikasyonları

Baharat çok şey içeriyor faydalı bileşenler, mineraller ve vitaminler. Bunlar arasında tanenler, kolin, pantotenik asit, A, C, E vitaminleri, magnezyum, potasyum, manganez, demir ve çinko bulunur. Tarçın yardımcı olur:

  • sindirim sisteminin normalleşmesi;
  • fazla sıvıyı gidermeye yardımcı olur;
  • baş ağrısını ve kas ağrısını hafifletir;
  • kolik ve böbrek spazmlarını ortadan kaldırır.

Bununla birlikte, kontrendikasyonlar vardır:

  • mide ülseri ve diğerleri inflamatuar süreçler gastrointestinal sistemde;
  • hamilelik sırasında düşük yapma tehditleri;
  • 12 yaşına kadar çocukların yaşı;
  • emzirme.

Tüm bu kontrendikasyonlar, defne ailesinden bir ağaç kabuğunun baharatlı ve aromatik tadını çıkarmanıza izin vermez. Özellikle tehlikeli olan, doktorun doğrudan kontrendikasyonları ile düşük yapma tehdidi durumunda baharatların kullanılmasıdır.

Tarçın, misk, vanilya ve limon aromalı baharatlı bir baharattır. çiçek kokusu. Bununla birlikte, hamilelik ve emzirme döneminde her zaman böyle bir baharat kullanılamaz. Her halükarda, bazen tarçın ilaveli veya içermeyen ürünleri yiyebilirseniz bir doktora danışmanız gerekir.

faydalı video

Temas halinde

Tarçın, insanların çeşitli tatlılara, keklere, kurabiyelere veya reçellere eklemeyi sevdiği bir baharattır. Aroması hassas ve tadı tatlıdır. Bu özelliğinden dolayı hamileler mucize beklerken bile bunu reddedemezler. Ancak yine de fikrinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor. tat tercihleri. Bir kadının hamileliği patolojilerle ilerlerse, hamilelik sırasında tarçın kullanımı kontrendikedir. Nedenmiş? Anlayalım.

Tarçın ve hamilelik iki uyumsuz kavramdır

Tabii ki tarçın bağışıklığı artıran, böbreklerin, karaciğerin ve pankreasın işleyişini destekleyen bir baharattır. Faydalı özellikleri vücudun detoksifikasyon sürecinde de görülür. Ağır metallerin, radyonüklidlerin ve toksinlerin vücuttan atılmasını destekler. Hamilelik sırasında, bir kadının bacaklarının ve kolların şişmesiyle başa çıkmasına yardımcı olur.

Dezenfektan özellikleri, akut dönemde hamile bir kadının vücuduna giren zararlı virüs ve bakterilerle mücadele etmeyi amaçlar. solunum yolları rahatsızlığı. Çay ve kompostolara eklenir. Bir kadının üreme sistemi hastalıkları yoksa ve doktorlar hamileliğinde patoloji bulamazsa, tarçın kullanmasına izin verilir, ancak küçük miktarlarda. Günde yarım çay kaşığı tarçın yemek caizdir.

Ancak hamilelik sırasında tarçın zararlı olabilir. Vücuda girdiğinde rahim kaslarının kasılmasını uyarır. Bu etki erken dönemde düşüklere ve erken doğum. Tabii ki, böyle bir etki, çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan, toksikoz vb.

Tarçın kime kontrendikedir?

Hamilelik sırasında tarçın yağı veya öğütülmüş tarçın kullanımı, bu sorunu yaşayan kadınlar için kontrendikedir. rahim kanaması, patolojileri var, koruma üzerine yalan söylüyorlar. Çocuk doğurma döneminde zayıf kadın sağlığı, uterus kaslarının aşırı aktivitesine dayanmayacaktır.

Yine de bir kadın kendine kokulu tarçın çayı vermeye karar verdiyse, bu baharatı yalnızca güvenilir satıcılardan satın almanız gerekir. Bu baharat, çekicilik ve küf içermeyen, yüksek kalitede ve taze olmalıdır. Ürününüzü dikkatli seçmelisiniz. Doğal tarçın Seylan'dan, bir vekil ise Çin ve Vietnam'dan getiriliyor. Doğumdan sonra, rahmin yenilenmesine yardımcı olduğu için tüm kadınlara tarçın önerilir. Bir kadının daha hızlı normalleşmesine yardımcı olan bir baharattır. hormonal arka plan emzirme döneminde.

Bu sorunun cevabı, Hint "Yaşam Bilimi" - Ayurveda'da birkaç bin yıldır var olmuştur. Bu, insan vücudunun nasıl sağlıklı hale getirileceğine, ruhsal uyumun nasıl sağlanacağına ve mutlu hayat. Tabii ki, en iyi sonuçlar deneyimli bir öğretmenin rehberliğinde Ayurveda uygulayarak başaracaksınız. Ancak bazı ilkeleri bağımsız olarak kabul edilebilir. Örneğin beslenme ile ilgili olanlar.

Baharatlar, Ayurveda tarafından vücuttaki enerji dengesini sağlamanın araçlarından biri olarak kabul edilir. Hamilelik sırasında baharat ve baharatların temel özelliklerini bilerek, sağlığa zarar vermeden tat ve aromalarının tadını çıkarabilirsiniz. Yemeklere eklenen baharatlar ruh halini iyileştirir, artırır canlılık besinlerin emilimini ve toksinlerin yok edilmesini teşvik eder. Baharat kullanımında hamilelerin uyması gereken en önemli kural ölçülü olmaktır.


Hamilelik sırasında maydanoz.


Hamileliğin ilk üç ayında kesinlikle kontrendikedir ve iki ay orta derecede kullanılabilir. son üç aylık dönemler. Ancak burada bile önlemi bilmek gerekir: Maydanoz değerli bir demir kaynağı olmasına rağmen, onu bütün salkımlarda almamak gerekir. Kendinizi bir salatada birkaç dalla sınırlayın. Maydanozun emziren kadınlarda süt akışını arttırdığı bilinmektedir.


Hamilelik sırasında dereotu.


Rus mutfağının baharatlarının en geleneksel olanı, gerekli olan demir de dahil olmak üzere bir vitamin ve mikro element deposudur. gelecekteki anne. Ancak, hamilelik sırasında denizaşırı baharatlarda olduğu gibi, dereotu için "her şey Ölçülüdür" kuralı geçerlidir. Hamile kadınlar dereotu çayı (veya dereotu içeren bitki çayı) içmemeli veya tüm yemekleri üst üste baharatlarla cömertçe baharatlamamalıdır - bu rahim kasılmalarına neden olabilir. Rusya'da dereotu obstetrik için kullanılmasına şaşmamalı. Sonrası için saklayın: doğumdan sonra dereotu içeceği emzirmeye yardımcı olacaktır (akışı artırır) anne sütü), bebeğinizdeki koliği önleyin ve gazı azaltın. Rezenenin benzer özelliklere sahip olduğunu unutmayın - Erkek kardeş Dereotu. Piyasada satılan ve genellikle salataya konulan dereotuna "Kokulu Dereotu" denir. Bir de eczane dereotu var, ikinci adı "Rezene Sıradan". Dereotu salatası tarifleri genellikle çok sağlıklı ve iştah açıcıdır.

Bu baharata "Hint Kimyonu" da denir. Dıştan, gerçekten kimyona benziyor, ancak kimyon tohumlarının daha keskin ve baharatlı bir kokusu var. Baharat, gastrointestinal sistemin çalışması üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir: iştahı arttırır, gaz oluşumunu azaltır, böbrek fonksiyonunu iyileştirir. Bütün tohumlar kızarmış yiyeceklerde, yahnilerde, çorbalarda kullanılabilir; öğütülmüş kimyon salatalara, süzme peynirlere veya ısıl işlem görmeden diğer yemeklere eklenir. Ayurvedik uzmanlar, kimyondan bir içeceğin hamileliğin başlangıcında mide bulantısını ve halsizliği ortadan kaldırdığını ve doğumdan sonra emziren annelere emzirmeyi arttırması tavsiye edilir.


Hamilelik sırasında defne yaprağı.


Baharat, Rus ev kadınları arasında çok popülerdir, ancak hamilelik sırasında büyük miktarlarda tüketilmemelidir - bu, uterusun kasılma aktivitesini heyecanlandırabilir.


Hamilelik sırasında zerdeçal.


Az miktarda zerdeçal bile mutluluk verir turuncu renk tonu eklendiği herhangi bir yemek. Popüler köri baharatının zorunlu ve ana maddesi odur. Eski günlerde, bu baharatın anavatanı Hindistan'da, hamile bir kadın düzenli olarak yemeklerine zerdeçal eklerse çocuğunun her zaman güzel olacağına inanılıyordu. pürüzsüz cilt. Ve Hintli kadınlar, doğumdan önceki son iki hafta içinde ılık sütte seyreltilmiş zerdeçal tükettiler - bunun annenin ve doğmamış çocuğun sağlığını güçlendirdiği varsayıldı. Böyle bir "kokteyl" doğum sırasında da kullanıldı: zerdeçal doğal bir analjeziktir ve kısmen zayıflatabilir ağrı. Yine de Hint geleneklerini aktif olarak takip etmenizi tavsiye etmiyoruz; zerdeçalın temel özelliklerinden biri idrar söktürücüdür (idrar söktürücüdür) ve bu anne adayının sağlığına zarar verebilir. Ancak köri soslu tavuğun küçük bir kısmı zarar vermez.

Hamilelik sırasında zencefil


Gebeliğin ilk üç ayında mide bulantısı için başka bir çare zencefil kökü, daha doğrusu zencefil infüzyonudur. Öğütülmüş zencefilin (çoğunlukla bu formda satılır) tazeden çok daha konsantre olduğunu unutmayın, bu yüzden dikkatli kullanmalısınız. Zencefil eklenebilir, dikkat, sadece pişirmeye (hepimiz, denemediysek, o zaman en azından zencefilli kurabiye ve zencefilli pudingi duydum. Et ve balık yemeklerine, sebze mezelerine keskin bir tat verir. Zencefilin etkisi çok yönlüdür - sindirimi iyileştirir, toksinleri giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı ile etkili bir şekilde savaşır.

hamilelikte kişniş

Bir baharat olarak, sadece kişniş tohumları değil, yapraklar da kullanılır - bu bizim için iyi bilinen kişniş. "Soğutucu" bir tada sahip olan bu baharat, canlandırır, mide ekşimesini giderir, sindirimi iyileştirir, alerjilerle baş etmeye yardımcı olur ve hafif bir idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bu baharatın hamilelik sırasında etkisi zayıftır, bu nedenle öğütülmüş halde salatalara ve çorbalara eklenebilir. Ayurveda tıbbı, kişnişin mide bulantısını hafifletebildiğine ve hamile kadınlarda sabah bulantısı ile başa çıkabildiğine inanmaktadır. Kolik için bir çare olarak, çocuklara zayıf bir kişniş infüzyonu verilir.

Hamilelik sırasında tarçın.


Hintli doktorlar, büyük tarçın bölümlerinin hamile anneler için kategorik olarak kontrendike olduğunu söylüyor - rahim kasılmalarına neden olabilir. Yasak ayrıca tarçın esansiyel yağı için de geçerlidir (saf formda ve makyaj malzemeleri. Ancak yemek pişirme konusunda sakin olabilirsiniz: turtalarda, kurabiyelerde, çöreklerde bir tutam tarçın sağlığınıza zarar vermez.

Hamilelik sırasında karabiber


Kokulu karabiber tonları, sindirimi iyileştirir ve göre modern araştırma savaşmaya bile yardım eder kilolu. Özellikle bütün bezelye kullanıyorsanız, az miktarda biber zarar vermez. Karabiber, mide hastalıklarında kontrendikedir (ülser, yüksek asitli gastrit.

Hamilelik sırasında safran

Ayurveda tıbbındaki uzmanlar, bu baharatı kullanırlarsa hamile kadınlara tavsiyede bulunurlar, o zaman sadece yetersiz miktarlarda. Ancak, herkes bunu karşılayamaz: seçilen İspanyol safranının toptan maliyeti 1 kg başına Euro'dan fazladır. Baharatı elde etmek çok emek ister. Safran, kesin olarak tanımlanmış iklim koşullarında yetişen ve yılda sadece iki hafta çiçek açan bir çiğdemin ercikidir. bin çiçekten bir kilogramdan fazla safran elde edilmez. Öyle ya da böyle, baharatların kralı - gurmelerin safran dediği gibi - hamile kadınların diyetinde yeri yoktur. En azından uzman gözetimi olmadan.

Baharatlar nasıl seçilir, kullanılır ve saklanır?

Baharatları hamilelik sırasında sadece pişmiş olarak yiyin, asla çiğ olarak tüketmeyin. Örneğin tarçını kahveye dökmeyin. Hint mutfağında geleneksel olarak baharatlar önce yağda kızartılır, ardından neredeyse hazır bir yemekle karıştırılır.
Baharatları içinde tutun karanlık yer kapalı bir kapta. Tat ve aroma yıl boyunca değişmeden kalır.
Hamilelik sırasında baharat karışımlarını reddetmenizi tavsiye ederim. Hazır baharatların çoğuna tuz eklenir (genellikle miktarı tüm karışımın% 50'sine ulaşır. Ek olarak, karışımın bileşeninden neredeyse kesinlikle gelecekteki anneler için kontrendikedir. Yani, popüler Baharatlı şerbetçiotu suneli, hamileler için zararsız olan kişniş ve dereotu yanında maydanoz, Defne yaprağı, safran, dikkatli olmanız gereken.
Toz baharatların (öğütülmüş zencefil gibi) çiğ baharatlardan (taze zencefil kökü gibi) daha yoğun olduğunu ve yemeklerde daha az kullanılması gerektiğini unutmayın.
Kişniş ve zerdeçal patatesle iyi gider ve kimyon, biber, zencefil baklagillerle iyi gider. Yağlı yiyecekleri sindirmeyi kolaylaştırmak için zencefil veya zerdeçal ile pişirin.

Maydanoz, dereotu, fesleğen, kişniş en sevilen ve tanınan bitkilerimizdendir. Ancak hamilelik sırasında her kadın bunu mu yoksa bu ürünü mü yemeli diye düşünür, doğmamış çocuğa zarar verir mi? Bazen bu şüpheler, kişniş gibi bir tür yeşille ilgili olarak ortaya çıkar.

Bildiğiniz gibi kişniş et yemeklerinin yanına çok yakışıyor. İnce kıyılmış kişniş, hem birinci hem de ikinci herhangi bir yemeğin üzerine serpilebilir. Ve kurutulmuş kişniş tohumları (kişniş) kokulu bir baharattır. Bütün veya toprak olarak kullanılabilirler.

Kişniş, herhangi bir yenilebilir yeşil gibi, çok fazla içerir. faydalı maddeler insan vücudu üzerinde yararlı bir etkiye sahip olan. Vitamin ve minerallerin yanı sıra içerdiği uçucu yağlar, asitler, bu nedenle bu bitki kesinlikle diyetinize dahil edilmelidir. Bu özellikle hamile kadınlar ve hamile kalmayı planlayan çiftler için geçerlidir.

kişniş vardır benzersiz mülk- insan vücudundan uzaklaştırır ağır metallerçok zehirlidir ve genellikle gebe kalmayı engelleyebilir. Kişniş vücudu nazikçe temizler ve toksinleri ve zararlı maddeler Zayıf diüretik etkisi nedeniyle. Eğer bir metropolde yaşıyorsanız, eviniz otoyol üzerindeyse, bu bitki ile beslenmenizi zenginleştirmeniz yeterlidir.

Hamilelik sırasında, kişniş öncelikle onun için yararlıdır. benzersiz kompozisyon. Bu bitkinin idrar söktürücü özellikleri de hamile kadınların daha sık yemesi için mükemmel bir neden olmasına rağmen. Gebeliğin sonlarında kadınların genellikle ödeme eğilimli olduğu bir sır değil. Kişniş yeşilliklerinin düzenli kullanımı ile bu sorun çözülecektir. Ek olarak, önemli ölçüde artan böbrekler üzerindeki yük ile başa çıkmaya yardımcı olacaktır. Kişnişin içerdiği yağlardan birinin dezenfekte edici etkisi vardır, bu nedenle piyelonefritten de korkmazsınız.

Kişniş hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, üzerinde son haftalar hamilelik, bir kadın düzenli olarak yemek yemeli taze veya bir kaynatma şeklinde. Aynı özellik, kurutulmuş kişniş tohumlarının bir infüzyonuna sahiptir. Ayrıca hamile kadınlarda sık görülen krampları önlemenize yardımcı olurlar.

Herhangi bir yiyeceğin ölçülü olarak iyi olduğunu unutmayın. Bu özellikle hamilelik sırasında geçerlidir ve Emzirme. Bu nedenle, kişniş gibi faydalı bir ürüne bile tek bir ürüne güvenmemelisiniz. Her gün diyetinizi sağlıklı baharatlarla tamamlayarak çeşitli ve besleyici bir diyet yapın.

Popüler baharatlardan biri olarak kabul edilen karabiber, her yemeğe unutulmaz bir tat verir. Bu baharatın özelliklerinden biri, vücudun tonunu arttırdığı için sindirimi iyileştirmek ve refahı iyileştirmektir. Ancak karabiberin başka bir özelliği daha vardır, küçük miktarlarda iştahı artırabilir veya yoğun susuzluğa neden olabilir (çok fazla tüketilmesi durumunda). Büyük bir sayı baharatlar). Hamilelik sırasında bu, vücutta şişmeye ve aşırı su tutulmasına neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında karabiber, preeklampsi (bozulmuş böbrek fonksiyonu) gibi bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun olmasını önlemek için, küçük miktarlarda ve bezelye şeklinde kullanmanın daha iyi olduğunu hatırlamanız gerekir. Böylece yemek aromasını alacak ve bundan kaçınacaksınız. hoş olmayan sonuçlar. Ayrıca okuyun:

Tarçın bir baharattır. Baharat, Laurel cinsinden tropik ağaçların kabuğundan elde edilir. Bu baharat çeşitli türlerle temsil edilir - Çin, Seylan, Malabar, tarçın. Bu türlerin tat nitelikleri farklıdır. Tarçın kendisi yeterli miktarda doymuş yağ asitleri ve protein ve yağlardan daha fazla karbonhidrat. Bu baharatta monosakkaritler ve disakkaritler bulunur.
Tarçın alabilirsiniz, ancak çok az Reçinenin bileşimi şunları içerir: Tanenler ve uçucu yağlar da tarçında yeterli miktarda bulunur. Tabii ki, baharat var faydalı özellikler, anne adayının durumunu olumlu yönde etkileyebilir. Örneğin tarçın idrar söktürücüdür, sindirim sistemi üzerinde iyi bir etkisi vardır. Bu, anne adaylarının kabızlığa direnmesini kolaylaştırır.

Hamile kadınlara genellikle yatıştırıcı, rahatlatıcı ve spazm önleyici olarak kediotu veya anaç reçetesi verilir. Fakat zencefil çayı daha kötü bir şey yok. Sakinleştirir, baş ağrılarını ve baş dönmesini ortadan kaldırır, tüm organizmanın işleyişini iyileştirir, iyileştirir. genel refah ve canlandırıcı. Sadece 50 gr soyulmuş zencefil kökünü bir bardak kaynar suda demleyin - ve 10 dakika sonra tadını çıkarın. Kontrendike değilse, ekleyebilirsiniz limon suyu ya da bal. Lezzetli! Ana şey, çayın güçlü olmamasıdır. Ve akşamları bir termosta böyle bir içecek hazırlarsanız, sabahları acı çekiyorsanız yataktan kalkmanıza yardımcı olabilir. şiddetli mide bulantısı ve hatta kusma.

Beslenme uzmanları ve doktorlar hamilelik sırasında yeşil çayı tercih etmenizi tavsiye ediyor, ancak siyah çayı seviyorsanız, kendinizi zevkten mahrum etmemelisiniz ve zencefil ile birlikte sağlıklı ve daha da lezzetli hale gelecektir!

Başka bir çok değerli mülk Zencefil: Bu mükemmel bir soğuk algınlığı ve iltihap önleyici ajandır. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen çay demleyin! Ve hamile kadınlara hiçbir şeyle tedavi edilemeyeceği gerçeği ışığında, bu tür çaylar iki kat daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Soğuk algınlığı ve grip için zencefilin yalnızca yokluğunda veya sıcaklıkta hafif bir artışla kullanılabileceğini unutmayın. Ancak sıcağında, kategorik olarak kontrendikedir!

Bazı durumlarda hamile kalmak zor olabilir. Bunun nedenleri farklı olabilir, ayrıca farklı muamele görürler. Bununla birlikte, her iki cinsiyet için de, bünyelerine uygun bir yağ ile günlük kendi kendine masaj yapılması, yiyeceklere afrodizyaklar eklenmesi önerilir, örneğin: tatlı havuç, safran, Gül suyu ve zencefil. Ayrıca kimyon (erkeklerde idrar yollarını, kadınlarda rahmi temizler), zerdeçal (progesteron ve östrojenin bağlanmasını iyileştirir, hamile kalma şansını arttırır). Pelvis için faydalı asanalar, pelvik halkanın kaslarını güçlendirir, kan dolaşımını ve genital organların işleyişini iyileştirir. Yumurtlamayı kolaylaştırmak için meyveler, özellikle ananas ve papaya iyidir. Kuşkonmaz erkeklerde testosteronu iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bol miktarda fesleğen, kişniş, patlıcan, taze biber ve domates gibi hamileliği önleyen yiyecekler de vardır. Hamile kalmak istiyorsanız, bunlardan kaçınılmalıdır. Kadınlarda kısırlık veya döllenme güçlüğü olması durumunda, çoğu durumda Kapha'nın artırılması ve Vata'nın azaltılması önerilir. Kısırlıktan en sık muzdarip olanlar Vata tipinin temsilcileridir ve tam tersine Kapha en az olasıdır. Kadınlar için Ayurvedik tonikler de yararlıdır: Shatavari (en güçlü tonik kadın Sağlığıüreme sistemi dahil); Safran (Ayurveda tarafından doğum sırasında düşük veya kısırlık tehditleri ile kullanılır - onları önemli ölçüde hızlandırır ve uyuşturur); Ashwanganda (amenore veya menorajiyi tedavi etmek için kullanılır, hamilelik sırasında veya düşük yapma olasılığında faydalıdır, kombinasyon halinde - kadın kısırlığının tedavisi için); Aloe suyu; Meyan kökü (hormonal dengeyi geri yükler).

Doğmamış çocuğun cinsiyetini planlamak

Ayurveda ayrıca çocuğun cinsiyetinin nasıl planlanacağına dair tavsiyelerde bulunur: aylık döngü kadın. Çift günlerde (özellikle 6, 8, 14, 16) büyük olasılıkla bir erkek çocuğu gebe bırakmak, tek (7, 9, 15) - bir kız. İlk 5 gün, ayrıca 11, 13 ve 17 gün genellikle gebe kalmak için elverişsizdir. Beslenmenin etkisi. Bu veya bu gıda, ortaya çıkan tohumun gücü üzerinde farklı bir etkiye sahiptir ve doğmamış çocuğun cinsiyeti, doğrudan erkek veya dişi tohumun daha güçlü olmasına bağlıdır. Bu nedenle, bir erkek çocuk sahibi olma olasılığını artırmak için, bir kadının birkaç gün boyunca acı, büzücü veya baharatlı yiyecekler yemesi, hatta tüm gün oruç tutması gerekir. Şu anda bir erkeğin tatlı, tuzlu / ekşi veya yağlı (limon, meyve, Süt Ürünleri, hamur işleri vb.) Bir kız daha arzu edilirse, bunun tersi doğrudur: bir erkek tohumu güçlendiren ürünleri yer ve bir kadın zayıflatıcıları yer. Kavram süreci. Ayurveda, çocuğun cinsiyetinin de eşlerden hangisinin daha fazla deneyimlediğini belirlediğini belirtir. cinsel istek ve gebe kalma sürecinde daha fazla tatmin oldu. Kocası erkekse, karısı kızsa. Hava. Ayrıca gökyüzü bulutsuz ve yıldızlar görünürse erkek çocuk sahibi olma olasılığının arttığına inanılır. Gebe kalma gününde gökyüzü bulutluysa, büyük olasılıkla bir kız doğacak.

Ayurveda, istenen cinsiyette bir çocuğun doğumu için% garanti vermez, ancak bir erkek veya kız çocuğunun ortaya çıkma olasılığı önemli ölçüde artar.

Zerdeçal hakkında genel bilgiler

Genellikle baharatlı zencefil olarak adlandırılan zerdeçal, aslında bu harika bitkiyle bağlantılıdır. Bu baharat, bugün dünyanın birçok ülkesinde oldukça iyi bir şekilde dağılmıştır, ancak ana vatanı Hindistan'dır. Orada, zerdeçal hafif olduğu için çok sevilir. baharatlı aroma ve birçok yemeğe eklenir. Milli mutfak. Bu bitki sadece yemek pişirmede kullanılmaz, elde ettikleri zerdeçal yardımıyla iyi sonuçlar yara, kesik ve çeşitli tedavilerde bulaşıcı hastalıklar. Zerdeçal - oryantal baharatların yararları ve zararları.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Hamilelikte Tarçın Tüketmek

Bitki çayları ve şifalı otlar eskiden olduğu gibi son yıllarda da hayatımızda önemli bir yer edinen içeceklerden. Özellikle hastalıklardan korunmak, hastalıklara yakalanmamak için tüketilen bitki çayı ve otlar, bilimsel verilere dayanmasa da kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye dayanıyor. Ancak bitki çayı içerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Özellikle hamilelik döneminde bilinçsizce tüketilen bitki çayı ve otlar, hem sizin için hem de karnınızdaki bebeğiniz için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bitki Çayları Gebelik Süresince Güvenli midir?

Gebelikte bitki çaylarının bir kısmı günlük belirli miktarda içilmek koşulu ile tavsiye edilir. Bir kısmına ise gebelik süresince izin verilmez. Örneğin kimi bitkiler, ishal, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklara yol açar, bazı bitki ve otlar ise rahim kasılması için uyarıcı etki yaratır. Birçok kadın gebeliğinde rezene, ıhlamur, papatya, kuşburnu, normal çay ve yeşil çay gibi içecekleri bulantıyı azaltmak ve sıvı ihtiyacını gidermek için tüketir. Ancak bu tip çayları da günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde içmek önemlidir.

Hamilelikte İçilmesi Tehlikeli Olan Bitkiler

  • Karanfil yağı : Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
  • Ardıç ve ardıç yağı : Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
  • Ökseotu : Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.
  • Yalancı Ginseng : Doğum anomalilerine sebep olabilir.
  • Kınakına : Körlük ve komaya sebep olabilir.
  • Yabani yer elması : Uterus uyarıcıdır. Rahim kasılmalarını başlatabilir.

Hamilelikte Aşırı Miktarlarda İçilmesi Tehlikeli Olabilecek Bitkiler

  • Melekotu : Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Akçaağaç : Kuvvetli bir müshildir, yüksek dozda kullanılması önerilmez.
  • Anason ve anason tohumu yağı : Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Kimyon : Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Papatya yağı : Karnınıza sürmeniz durumunda gebelik çatlağı oluşumunu azaltacaktır. Rahim kasını uyarıcı etkisi vardır, belirli dozda çay olarak tüketilebilir.
  • Tarçın : Düşük dozlarda bağışıklık sistemini güçlendiririr. Kışın tüketilmesi grip ve soğuk algınlığını önlemede etkili olacaktır. Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Rezene ve rezene yağı : Düşük dozlarda sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Sarımsak : Yüksek dozda tüketilmesi mide yanmasına yol açabilir. Ayrıca emzirme döneminde süte kendi kokusunu verebilir.
  • Lavanta : Yüksek dozlarda alınması rahim kasılmalarını tetikler. Düşük dozlarda ve yemeklerde belirli miktarda kullanılabilir.
  • Sinameki : Kuvvetli bir müshildir, yüksek dozda kullanılması önerilmez.
  • Siyah çay : Fazla içilmesi çarpıntıya yol açabilir. Ayrıca diüretik etkisi olup, vücüdunuzda su ihtiyacını artırabilir.

Özetlemek gerekirse gebelik döneminde bitki çaylarını aşırı miktarda ve bilinçsizce tüketmemenizi, tüketeceğiniz durumlarda ise mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm.

HAMİLELİKTE BESLENME REHBERİ

Gebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğinizin tek besin kaynağı sizin yediklerinizdir. Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp gelişmesi hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle, gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ila 12kg kilo artışı görülür. Gebeliğin her döneminde değişik ihtiyaçlar dolayısıyla bu artış ilk üç ay içinde ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü üç aylarda ise ayda 1 ile kilo düzeyinde tutulmalıdır. Aşırı bir ağırlık artışı var ise hem anne de hem bebek de gebeliğe bağlı bazı sağlık sorunlarına işaret edebilir.

 

Gebelik ne beslenme alışkanlıklarının ne de damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez. Dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir. Yapacağınız tek şey doğal taze ve bol çeşitli besinler almak ve alkali beslenmeye özen göstermektir. Gebelik tespitinden sonra  düzenli olarak hangi yiyecekleri yediğinizi ve yiyecekleriniz arasında bebeğe zarar verecek bir şey olup olmadığını araştırın.

SAĞLIKLI BEBEK İÇİN BESLENME

KALSİYUM

Gebeliğin 8. haftasından itibaren bebeğinizin oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum önemlidir. Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Aksi takdirde; bebeğiniz kalsiyum depolarınızı kullandığı için daha sonrasında annede diş veya kemik sorunları gözlemlenebilir. Dişler, kemikler ve kaslar için kalsiyum şarttır. Hormonlara da çok yardımcıdır. Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı baharatlar sayılabilir. Ancak süt ürünlerinde inek sütünün bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Bu yüzden keçi ve manda süt ürünleri tercih edilmelidir.

Artan günlük kalsiyum gereksinimini şunlardan giderebilirsiniz :

- Yulaflı ekmek

- Keçi sütü

- Keçi peyniri

- Manda yoğurdu

- Kuru kekik

- Kuru nane

- Tarçın

- Toz keçi boynuzu

- Taze badem

- Kuru incir

Emilimi arttırmak için potasyum ve magnezyum zengini sebzeler ile kullanılmalıdır. 

Tarçın ve keçi boynuzunu meyvelerin üzerine serpebilirsiniz.

Demir zengini gıdalarla aynı anda tüketmemek gerekir.

Bol güneş ışığı emilimi arttırır.

PROTEİN

PROTEİN

Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler almalısınız. Büyüme, dokuların onarımı, hormon ve enzimler için protein gereklidir. Kas sisteminizi kuvvetlendirir ki, doğumunuz da özellikle kuvvetli bir kas sistemine ihtiyaç duyucaksınız. Balık, et, kuru baklagiller ve sütten ürünleri, yer fıstığı ve fıstık ezmesi protein açısından zengindir. Ancak yer fıstığı, fıstık ezmesi ve hayvansal besinler yağ açısından zengin olduğu için aşırı alınmamalıdır.

- Tavuk eti

- Balık

- Yağsız kırmızı et

- Yumurta

- Yoğurt

- Peynir

- Yer fıstığı

- Fıstık ezmesi

- Kabak çekirdeği

- Mercimek

- Bulgur

- Yulaf

Gebelik boyunca her gün et ürünleri yememenizi veya sınırlı olarak tüketmenizi tavsiye edilir. Çünkü, et ürünlerinin de bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Baklagil, tohum ve kuruyemiş karmasından oluşan günlük protein alımı, size gerekli olan aminoasitlerin önemli bir kısmını sağlayacaktır.

C VİTAMİNİ

C vitamini; plazenta (anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu kese) için çok yararlıdır. Aynı zamanda, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır. C vitamin, taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitamininin çoğu kaybolur. Bu nedenle besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz.

- Lahana

- Portakal

- Greyfurt

- Domates

- Karnıbahar

- Kırmızı ve yeşil biber

- Patates

- Çilek

C vitaminli gıdalarla, demir içeren gıdalar birlikte alındığında bağırsaklardaki demir emilimini yükseltir.

LİF

Lifli gıdaların tüketimi; gebeliğe bağlı kalp hastalığı, şeker, obezite ve hipertansiyon riskini düşürür. Fazla yağları vücuttan dışarı atar. Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli gıdalar bol su ile birlikte alındığında, gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca tüketilmelidir. Kepekli besinler de lif içerir, ancak kepekli besinlerin bağırsak emilimini bozduğundan fazla yenmemelidir.

- Tam tahıl ekmek

- Bulgur

- Barbunya

- Tarçın

- Kekik

- Kabak çekirdeği

- Badem

- Ahududu

- Pırasa

- Domates

Ne kadar lifli yersek, o kadar karnımızın doyacağını unutmamak gerekir.

Lifli yiyecekler ile birlikte günlük su tüketimimize uymak önemlidir.

FOLİK ASİT

Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına ihtiyaç duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Pişirme ile içlerindeki folik asit azalacağı için çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz.

- Ispanak

- Fındık

- Kepekli ekmek

- Yer fıstığı

- Karnıbahar

DEMİR

Demir; alyuvar yapımını ve oksijenin kanda taşınmasını sağlar. Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınızda yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden daha fazla miktarda demire ihtiyaç vardır. Demirin emilimini arttırmak için aldığınız besinlerin C vitamini açısından zengin olmasına dikkat ediniz. Sadece yiyeceklerle, demir eksikliğini gidermek için tek başına yeterli olmayabilir. Dolayısıyla artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçların alınması gerekir. Demir, bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi ve konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozada solukluk, saç dökülmesi gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilir.

- Kuzu eti

- Balık

- Kimyon

- Nane

- Fındık

- Yulaf

- Ispanak

- Mercimek

Siyah çay ve kahve, demir emilimini azaltır. Bu yüzden kahvaltı ve akşam yemeğinin içinde değil, 2 saat öncesinde veya sonrasında tüketilmelidir.

Gebeliğiniz sırasında aldığınız besinler plazenta aracılığı ile bebeğinize de geçmektedir. O yüzden bebeğinize zararlı olabilecek besin maddelerinden korumanız gerekir.

 

BEBEĞİNİZİ KORUYUN

YAĞLAR

Dengeli bir diyette toplam enerji ihtiyacının % 30’u yağlar tarafından karşılanmalıdır. Tüketilecek yağların seçiminde bitkisel kökenli olanlar (zeytinyağı) hayvansal olanlara (tereyağı, iç yağı) tercih edilmektedir.

 

SÜT ÜRÜNLERİ

Tam mayalanmamış peynir ve pastörize edilmemiş süt de zararlı olabilir. Mutlaka pastörize edilmiş süt içmelisiniz. Ayrıca, inek sütü ve inek sütü ürünlerinin hazmının ve bağırsak emiliminin zor olduğu bilinmektedir. Bu yüzden keç ve manda ürünleri tercih edilmeli ve bu ürünlerde sınırlı şekilde tüketilmelidir.

 

İŞLENMİŞ YİYECEKLER

Konserve ve paketlenmiş ürünler gibi işlenmiş yiyeceklerden gebeliğiniz süresince uzak durmalısınız. Bu tür yiyeceklere genellikle fazladan şeker ya da tuz katılmıştır; fazlaca yağ içerebilirler, içlerinde koruyucu, tatlandırıcı, renklendirici gibi zararlı maddeler bulunabilir. Ürünlerin etiketlerini dikkatlice okuyup yapay maddeler içermeyenleri ya da en az içerenleri seçmelisiniz.

 

DONDURULMUŞ YİYECEKLER

Yemekhanelerde verilen sıcak yemeklerden, önceden pişirilmiş süpermarket yiyeceklerinden, yeni pişirilmiş ve sıcak olmayan tavuk etinden sakınmanız gerekir. Bu gıdalarda bebeğinize geçip tehlike yaratabilecek bakteriler bulunabilir. Tüm yiyeceklernizi doğal ve taze tüketmeye dikkat ediniz.

 

SU

ÇAY, KAHVE, KAKAO

Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek için bolca sıvı içilmesi yararldır. En yararlı içecek sudur. Bu nedenle gebelikte istediğiniz kadar bol su içebilirsiniz. Suyunuza biraz tat katmak için çeşitli sebze ve meyveleri içinde bekletebilirsiniz. Bu öneriler için lütfen doktorunuza danışınız.

 

Siyah çay, kahve ve kakaoda bulunan kafeinin sindirim sistemine bazı zararlı etkileri vardır. Kafein içeren içecekleri günde üç fincan ile sınırlı tutmanız doğru olur. Hatta dayanabilirseniz bu tür içeceklerden gebeliğiniz boyunca uzak durun. Yemeklerden saat öncesinde veya sonrasında tüketmeye özen gösterin. Yemeklerle birlikte kullanmayın.

 

ŞEKER

Kek, bisküvi, reçel ve meşrubat gibi şekerli yiyecek ve içecekte gerekli temel besin maddeleri azdır, kilo almanıza neden olabilir. Enerjinizi lifli yiyeceklerden almanız, şekeri azaltmanız önemlidir.

 

BİTKİ ÇAYLARI

Gebelik sırasında bitki çayları içmek istiyorsanız bunların etkilerini iyice araştırmakta ve doktorunuza danışmakta yarar vardır. Paketlenmiş olarak satılan hazır bitki çaylarının bir bölümünde bebeği etkileyebilecek katkı maddeleri olabilir.

 

TUZ

Gebelikte aldığınız tuzun miktarını düşürmeniz önemlidir. Fazla tuz bacaklarda şişmelere ve sonuç olarak tansiyonunuzun (kan basıncı) yükselmesine yol açar.

 

AŞERME

Gebelikte, turşu, muz, karpuz, soğan gibi bazı yiyeceklere karşı aşırı istek doğabilir. Çok arzuladığınız bu yiyecekleri sindirim düzeninizde bozukluğa neden olmuyorsa ve şişmanlamanıza yol açmayacak ise uygun miktarda yemenizde bir sakınca yoktur.

 

HAMİLELİK ÇAYI (Hamilelik döneminde doğal destek)

Aslanpençesi : Geleneksel hormonal durum destekleyici, rahim güçlendirici
Ahududu yaprağı : Küçük pelvisteki doku ve kasları gevşettiğinden rahmi güçlendirir. Bütün gebelerin yardımcısıdır. Metabolizmayı destekler, boşaltım ve detoks sürecini bağırsak üzerinde hızlandırır.
Isırgan otu ve atkuyruğu : Böbrek çalıştırır. Limon ile beraber alındığında demi emilimini arttırır.
Melisa : Rahatlatıcıdır.
Civanperçemi : Damarları güçlendirir, kanın fizyolojik oranda koyulaşmasını destekler.

 

Bu çayı içen gebelerin hazım problemlerinin olmadığı, bacaklarında ödemin azaldığı, demir oranının arttığı bilinmektedir. Anne adayları için kan dolaşımının sağlamlaştırdığı ve ruh halini dengelediği söylenir. Mucizeler hemen olmaz, vücut fonksiyonları raydan çıkmış veya senelerdir bozuk ise bir kaç günde değişim beklenmez. Hamileliliğin erken döneminden itibaren bir kupa ile başlanır, eğer olumsuz tepki gözlenmiyor ise ikinci hafta iki kupa, üçüncü hafta üç kupa içelebilir.

Dozaj Hazırlama: Her bitkiden birer tatlı kaşığı alınarak karıştırılır, bir kupa bardakta süzgecin içinde 10 dk. demlenir. 

 

Gebelikte en zararlı besinler

Gebelikte en yararlı besinler

- Keçi ve manda süt, yoğurt, peynir : kalsiyum, protein

- Yeşil yapraklı sebzeler: C vitamini, lif, folik asit

- Kuzu eti: protein, demir

- Meyveler: C vitamini, lif

- Balık: protein, demir

- Tam yulaflı ekmek: protein, lif, folik asit

 

- Genel olarak tatlı ve şekerlemeler

- Şekerli marmelatlar

- Alkol

- Gazlı ve şekerli içecekler (kola, gazoz vb.)

- Kızartmalar

- Çok fazla kahve ve/veya çay

- Tüm paketlenmiş ürünler

- Tüm dondurulmuş ürünler

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir