rahimde baloncuk / RADYOLOJİ - SANKO Üniversitesi Hastanesi

Rahimde Baloncuk

rahimde baloncuk

Polip

Sıkça Sorulan Sorular

Polip alınmazsa ne olur?

Risk teşkil etmeyen poliplerin alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. 2 cm’ye kadar olan polipler risk şemasında en alt sırada bulunur; ancak 2 cm’den büyük poliplerde risk durumu artış gösterecektir. Riskli olduğu saptanan polipler alınmazsa zamanla ciddi sorunlara yol açabilir. Rahim içi polipler kısırlık ve düşüğe yol açabilirler.

Rahimde polip ağrı yapar mı?

Bu soru her hastaya göre farklılık gösterebilir. Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.

Rahim içi polip kanama yapar mı?

Rahim polipleri kanama yapar. Poliplerin belirtilerinden biri bulundukları bölgede sürtünmeden dolayı kanama yapmalarıdır. Özellikle rahim veya rahim ağzında bulunan polipler için kanama çok sık gerçekleşebilir. Polipin oluşturduğu kanamalar adet dönemlerinde daha da artar. Adet kanamaları uzun ve sık periyotlarla gerçekleşiyorsa polip riski yüksek demektir.

Polip adet gecikmesi yapar mı?

Rahim içi polipler adet gecikmesi yapmaz. Adetten gün sonra lekelenme tarzı kanama sık görülür. Her adet düzensizliği polip varlığına işaret etmese bile rahim içi polipler açısından hasta değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası polip tekrar eder mi?

Erken bir tanı ile tedavi edilen polipler çok nadir bir şekilde de olsa tekrar edebilir. Özellikle endometrial polip geçiren kadınlar, menopoz öncesi %15 ile %43 arasında polip tekrarlama riski ile karşı karşıya kalabilirler. Menopoz sonrası bu oran oldukça düşüktür. Kadınlarda rahim polipi sonrasında hormonal ilaçlarla tekrarlama riski en aza indirilmeye çalışılır. Her ne kadar doğru bir tedavi ile polipten kurtulmuş olsanız da, düzenli aralıklarla mutlaka kontrol olmanız gerekmektedir.

Rahimde polip cinsel isteksizlik yapar mı?

Poliplerin varlığı cinsel isteksizlik yapmaz ancak cinsel ilişki sırasında ve sonrasından oluşan ağrı, kanama gibi durumlar kişiyi cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir. Adetlerin düzensiz bir hale gelmesi de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Polipler rahim içinde enfeksiyona neden olabilir. Bundan dolayı tedavi olmadan vajinal cinsel ilişkiye girmemek hem hasta hem de partneri için daha doğru olacaktır.

Rahim içindeki polip hamileliğe engel mi?

Poliplerin hamileliğe engel olup olmadığı en çok merak edilen konuların başında gelir. Polipler hamileliğe engel olabilir; ancak bu yalnızca rahimde polip görülen durumlarda görülür. 2 cm üzerindeki polipler hem doğal yoldan hem de tüp bebek yöntemi ile hamile kalmayı engelleyebilir. Bu kesin bir sonuç değildir. Rahminde polip olan hamile kalan birçok hasta söz konusudur, ancak bu riskli bir durumdur. Bu yüzden belirli bir büyüklükte olan polipler hamile kalmayı engellememesi ve hamilelik sırasında düşüğü önlemek için alınmalıdır.

Rahmin içindeki polip ultrasonda görülür mü?

Hiçbir soruna yol açmayan polipler kendiliğinden teşhis edilemeyebilir. Polip varlığını belirlemek için ultrason etkili bir yöntemdir. Jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason görüntüleme sırasında polipin varlığından haberdar olunabilir. Yine aynı şekilde farklı bölgelerdeki poliplerde bir boşlukta tutundukları için ultrasonla teşhis edilebilir.

Polip kendiliğinden geçer mi?

Kişi, polip oluşumunu bilmez veya hiçbir belirtisi ile karşılaşmayabilir. Poliplerin kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Bu kişinin kendi bilgisi ile alacağı bir karar olmadığından doğru bir teşhis ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Endotherapeutics" src="seafoodplus.info?fit=%2C&ssl=1">

GENİTAL HERPES NEDİR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Genital Herpes Nedir?

Genital herpes, genital bölgede kabarcık ve açık yaralara (lezyonlara) neden olabilen , cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda hastalık belirti göstermeyecek yani asemptomatik şekilde de olabilir.


Genital Herpes Genel Bakış

Herpes için tam tedavi olmamakla birlikte, virüsün oluşturabileceği problemin seviyesi değişiklik gösterir. Hastalığı olan bazı kişiler uzun süre herhangi bir belirti yaşamamalarına rağmen virüsü yayabilirler.


Farklı herpes virüsü türleri nelerdir?

HSV I ve HSV II olmak üzere iki tip herpes simpleks virüsü vardır. HSV I genellikle ağızda uçuklara veya yaralara neden olur . Bu virüs, erken çocukluk döneminde üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde de ortaya çıkabilir. HSV II ise çoğu genital herpes vakasının nedenidir. Bununla birlikte, HSV I'in genital herpes'e ve HSV II'nin oral herpes'e neden olması da mümkündür.

Doktorlar tek başına fizik muayene ile türler arasındaki farkı anlayamazlar, ancak iki virüs arasında farklılıklar vardır. HSV II'nin neden olduğu genital herpes hastalığının tekrarlama olasılığı çok daha yüksektir. 


Genital herpes hastalığına ne sebep olur?

Hastalığı olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yapılması sonucunda genital herpes bulaşabilir.


Genital herpes ne kadar yaygındır?

Ülkemizde yaklaşık 10 milyon ila 20 milyon yetişkinde genital herpes olduğu düşünülmektedir. HSV II enfeksiyonu, kadınlarda ve çok fazla cinsel eşi olan kişilerde daha yaygındır. HSV II'li çoğu insan, hastalık her zaman semptomlara neden olmadığı için hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. 


Genital herpes belirtileri

Hastalığa sahip olan çoğu insan genital bölgesinde bir grup kabarcık veya lezyon fark eder. Bu lezyonlar ağrılı olabilir. Kadınlarda kalçada, anüste, uylukta, vulvada veya vajinada, erkeklerde ise penis veya skrotumda görünebilirler.

Çoğunlukla, lezyonlar ortaya çıkmadan önce, hastalar, lezyonların gelişeceği bölgede, idrar yaparken fark edilebilecek bir karıncalanma veya yanma hissinin yanı sıra genital bölgede kaşıntı veya rahatsızlık ile karakterize bir ön belirti tarif eder.

Aşağıdaki belirtilere de genital herpes varlığında görülmektedir:

Genital herpes semptomları genellikle kaybolur ve tekrarlayan enfeksiyon şeklinde geri döner. Çoğu insan için ilk enfeksiyon en kötüsüdür ve iki ila üç hafta sürer. Gelecekteki alevlenmeler genellikle daha az şiddetlidir ve uzun sürmez. Aşağıdaki tetikleyiciler, enfeksiyonun tekrar ortaya çıkma olasılığını artırabilir:

Tekrarlayan genital herpes ilk enfeksiyondan sonraki ilk yıl içinde yaygın görülür, zaman geçtikçe tekrar sayısı azalır.


Genital herpes nasıl teşhis edilir?

Genital bölgenizde kabarcıklar varsa, doktorunuz genital herpes tanısı için testler isteyebilir. Doktorunuz, çıkıntının içindeki sıvıdan bir hücre örneği alabilir veya bir kan testi isteyebilir.


Genital herpes nasıl bulaşır?

Herpes, enfekte bir kişinin vücudunda lezyonlar (kabarcıklar ve açık yaralar) olduğunda ve herhangi bir semptomun olmadığı durumlarda yayılabilir . Antiviral ilaç almak, genital herpesin cinsel partnerlerinize bulaşma riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:


Genital herpes tedavi edilebilir mi?

Doktorunuz, semptomlarınızı azaltmaya ve enfeksiyonun iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olmak için ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar, enfeksiyon başladıktan hemen sonra kullanmaya başladığınızda en iyi sonucu verir.

Enfeksiyon sırasında ağrıyı azaltmak için:


Sık Sorulan Sorular

Ya lezyonum yoksa?

Genital herpes hastalarının çoğunda lezyon yoktur. Birçok insan, bir kan testi virüse karşı antikorları olduğunu gösterene kadar genital herpes virüsü ile enfekte olduğunu fark etmez.

Prezervatif , genital uçukların yayılmasını önlemeye yardımcı olur mu?

Evet. Herpes bulaşmasını önlemek için her zaman prezervatif kullanılmasını önermekteyiz. Pek çok hasta semptomları olmadığı zaman bile hastalığı bulaştıracak haldedir. Pek çok yeni herpes enfeksiyonu, virüsü asemptomatik olarak atan partnerlerden kaynaklanır, bu nedenle prezervatif kullanımı şiddetle tavsiye edilmektedir.

Halihazırda genital herpesiniz varsa , kollar veya bacaklar gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir mi?

Hayır. Genital herpes, ilk enfeksiyon meydana geldikten sonra vücudunuzun kol, bacak veya el gibi başka bir yerine bulaşamaz. Genital HSV II'niz varsa, HSV II'yi vücudunuzun başka bir yerine bulaştıramazsınız. Bağışıklık sistemi, vücudunuzun diğer bölümlerini enfeksiyondan koruyan antikorlar üretir. 

Genital herpes oral seks ile bulaşabilir mi?

Evet: Genital herpes (tip I veya II) oral seks yoluyla bulaşabilir. 

Ağzımda uçuklar var iken genital herpes kapabilir miyim?

Evet. Uçuklara genellikle HSV I neden olur. HSV I sahibi olan kişiler, genital herpesin ortak nedeni olan HSV II ile enfekte olmaya daha yatkındır.

Genital herpes enfeksiyonu HIV ile ilişkili midir?

Herpes ve HIV, farklı virüslerden kaynaklanır. Ancak bu virüslerle enfekte hastaların her iki hastalığı da cinsel partnerlerine bulaştırma olasılığı daha yüksektir. Herpes hastaları, HIV enfeksiyonuna karşı daha savunmasızdır. Herpes teşhisi yeni konan kişiler, HIV enfeksiyonu ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından test edilmelidir.

Hem herpes hem de HIV ile enfekte olan hastalar, herpes virüsü ve HIV virüsü arasındaki etkileşim nedeniyle vücutlarında daha yüksek konsantrasyonda HIV virüsüne sahip olabilir. HIV, bir kişinin bağışıklık sistemine zarar verdiğinde, kişinin herpes simpleks virüsünü yayma olasılığı daha artmaktadır.


Genital Herpes ve Gebelik

Hamilelik sırasında herpes enfeksiyonundan kaçınmak önemlidir. Hamilelik sırasındaki yaşanabilecek bir ilk atak enfeksiyonun yeni doğmuş bebeğe bulaşma riskini artırabilir . Bununla birlikte, genital herpes olan kadınların bebeklerini enfekte etmesi nadir görülür. Doğum sırasında aktif hastalığınız varsa, sezaryen önerilebilir.

Genital Herpes Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir