yavru köpek parazit ilacı / Yavru Köpeğinizin Sağlıklı Bakımı | Royal Canin

Yavru Köpek Parazit Ilacı

yavru köpek parazit ilacı

Yavru köpeklerde parazit tedavisi ilaç yöntemi ile yapılır. Yavru köpeklerde parazit tek bir tür değildir. Bu türler oluşturdukları etki nedeniyle farklı kategorilerde incelenir. Buna göre parazitin türüne göre tedavi programı uygulanır.

Oldukça geniş bir alana yayılmış ve uzun süreler vücuda yapışmış parazitlerin tedavisi daha zor ve uzun sürer. Yavru köpekte oluşan parazitin türünü öğrenme için köpeğin dışkısı çıplak gözle incelenmelidir.

Dışkıda tespit edilen parazitin türüne göre veteriner hekime bilgi verilir ve tedavi de bu doğrultuda yapılır. Dışkıda gözle görülür herhangi bir parazit tespit edilmediğinde köpeğin dışkısı veterinere götürülür ve laboratuar ortamında incelenir.

Kalp kurdu vakalarında ameliyat da gerekir. Ancak tehlikeli bir operasyon olan parazit ameliyatı veterinerlerin sık başvurmadığı bir yöntemdir. Bunun yerine ilaçlar tercih edilir.

Parazitin türü ve boyutu saptandığında ilaç tedavisine başlanır.

  1. Tenizol
  2. Drontal
  3. Caniverm
  4. Endopet’tir. Yavru köpeğin parazit tedavisinde bu ilaçlar kullanılır. Hap olarak kullanılan bu ilaçların yavru köpekte mide bulantısı ve kusma oluşturmaması için köpeğin tok olmasına dikkat edilmelidir.

Yavru Köpeklerde Parazit Türleri ve Özellikleri

  • Yavru köpeklerde Parazit Türleri ve Özellikleri

Köpeklerde parazit türleri birbirinden farklı ve etkileri ile de çeşitlidir.

  1. Askaraidler (yuvarlak kurtlar): Sindirim sistemi kurtları olan askaraidler yavru köpeklerde en sık görülen kurtlardır. İnsanlara da bulaşma eğilimi taşırlar. Yavru köpekte büyüme geriliği görüldüğünde sebebi büyük ihtimalle bu parazittir. Yavru köpeğin midesinde kısmen sindirilmiş olan besinlerle beslenerek köpeğin gelişimini yavaşlatır.
  2. Kancalı kurtlar: 2-3 cm boyutunda olan bu kurtlar gözle görülmezler. Ağızlarıyla bağırsaklara tutunarak yaşarlar. Kan ile beslenen bu kurtlar bulaşıcı olan parazitlerdir. Anne sütü, deri teması ve doğumdan önce anne karnında plasenta ile bulaşabilirler. Kan ile beslenir ve köpekte anemi oluştururlar. Yavru köpeklerin halsiz ve solgun olmalarına neden olurlar.
  3. Tenyalar: yavru köpekte anüs çevresindeki kılların içinde yaşarlar. Bulaşma riskleri vardır. Bağırsak tıkanıklığı, anemi ve büyüme geriliğine neden olurlar.
  4. Kamçılı kurtlar: Yavru köpeğin kalın bağırsağına yapışarak önemli sorunlara neden olurlar. Sinir hali, iştahsızlık, kanlı ishal ve halsizlik yaparlar. Çıplak gözle teşhis edilemezler.
  5. Kalp kurdu: en tehlikeli parazit türüdür. Dişileri sürekli olarak üreyerek yeni yavrular doğururlar. 5 yıla kadar yaşarlar. Kalbin çevresine konumlandıkları için kalp damarlarını etkileyerek ölümcül sonuçlara neden olurlar. Sivrisinekler tarafından yavru köpeklere bulaşırlar.

Yavru Köpeklerde Parazit Belirtileri Nelerdir?

Yavru köpekte parazit belirtisiköpeğin yaşam standardını düşüren ve yavru köpeği ölüme götürür. Belirtiler görüldüğü anda veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

  • Karında şişkinlik ve ağrı
  • Aşırı gaz oluşması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal ve kanlı ishal
  • Büyüme geriliği
  • Kansızlık (anemi)
  • İştah ve kilo kaybı gibi belirtiler yavru köpekte parazit oluştuğunu gösterir.

Parazit Yavru Köpeği Öldürür Mü?

Yavru köpekte parazit ölümcül olur. Bunu köpeğe bulaşa parazitin türü belirler. Kalp kurdu olarak bilinen parazitler kalp kapakçığı etrafında kümelenerek kalpteki damarların sıkışmasına neden olur. Sıkışan damarlardan hayati organlara kan akışı sağlanmaz ve bu gibi durumlar ölümle sonuçlanır.

Diğer parazit türlerinden bazıları da vücuttaki hayati organların işleyişini sağlayan damarlara girerek kan emerler. Kan ile beslenen bu parazitler vücudun sistemlerini sekteye uğratır ve yavru köpeklerde parazit sonuçlu ölümlere neden olur.

Yavru Köpeklerde Parazit İnsanlara Bulaşır Mı?

Parazitler insanlara bulaşır. Bulaşıcı parazit yumurtaları bilinçsiz olarak insanlar tarafından yutulduğunda insan vücuduna da yapışarak yaşamaya başlarlar. Oldukça yoğun olan bu parazitler insan organlarında kist oluşturarak daha önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Çocuklara bulaşması durumunda ise daha etkili olan bu kurtlar karaciğere yapışarak büyük sorunlara neden olur. Bu sorunlar neticesinde çocuklarda körlüğe de sebep olur.

Yavru Köpeklerde Parazit Oluşumunu Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Yavru köpeklerde parazitleri önlemek için köpeğin kontrol altında tutulması gerekir. Özellikle hareketli ve sosyal hayvanlar olan köpekler diğer türdeşleri ile sürekli ilişki halinde olup parazit bulaşmasını kolaylaştırır.

Köpeklerin birbirlerinin dışkısını yeme ile de parazitler bulaşır. Bunu önlemek için dışarı çıkıldığında tasma kullanılarak köpeğin diğer köpeklerin dışkısını eşelemesinin önüne geçilmelidir.

Dışarıda yapılan her dışkı doğada bırakılmadan hızlı bir şekilde atılmalıdır. Diğer bir önleme yöntemi ise parazit oluşmadan parazit önleme ilaçlarıdır. Veterinerden yeteri dozda alınarak köpeğe verilen bu ilaçla yavru köpeğin korunması sağlanır.

Köpek Parazitleri Ne Sıklıkla kontrol Edilmelidir?

  • Köpek Parazitleri Ne Sıklıkla kontrol Edilmelidir

Yavru köpek parazitleri kontrolü yılda en az 1 kez yapılmalıdır. Mide sorunları yaşayan yavru köpeklerde bu kontroller daha sık yapılmalıdır.

Doğal Yollarla Parazit Tedavisi Yapılır mı?

Doğal yollar ile parazit tedavisi olmaz. Köpeğin parazite yakalanmasından sonra mutlaka veteriner yardımı ile ilaç tedavisine başlanması gerekir. Ancak köpek henüz parazit diye bir sorun yaşamıyorsa çeşitli müdahalelerle buna yakalanması önlenir.

Köpeğin suyuna konulacak az miktarda bir elma suyu kokusundan dolayı parazitlerin bulaşmasını önler. Köpek elma suyunu içmiyorsa su ile elma sirkesi karıştırılır ve sprey olarak köpeğe sıkıldığında bu koku yine etkisini gösterecektir.

Diğer bir teknik ise sarımsaktır. Bit, pire, kurt ve parazitlerin kokusuna dayanamadığı sarımsak tüketimi de bu sorunun oluşmamasına yardım eder. 1 adet çiğ sarımsak yutulduğunda parazitler yavru köpekten uzaklaşır. Yavru köpeklerde parazit bu doğal yöntemler ile engellenir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?

Tenizol Kedi Köpek İç Parazit 5 Tablet

  • SKT/04.24
  • Seri no bakanlık onaylı
  • Köpek ve Kedi Canlı ağırlık verilecek tablet sayısı:
  • 3 - 5 kg ½ tablet,

    6 -10 kg 1 tablet

    11 -15 kg 1.5 tablet

    16 -20 kg 2 tablet

    21 -25 kg 2.5 tablet.

     

  • Tenizol oral tabletin köpek ve kedilerdeki pratik dozu 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Tedaviye günde bir defa olmak üzere, birbirini takip eden 3 gün süreyle devam edilmelidir. Köpek ve kedilere sosis içine konularak (veya sosis ile sarılarak), diğer yiyeceklerinin içine kırılıp karıştırılarak veya doğrudan yutturulmak suretiyle verilebilir. Müstahzarı kullanmadan önce hayvanlara herhangi bir diyet uygulamaya gerek yoktur. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde köpek ve kedilere uygulanacak pratik dozlar tablodaki gibidir.
  • İçeriğinde her tablette 50 mg praziquantel ve 500 mg fenbendazol bulunan, yuvarlak kurtlara karşı mücadelede etkin olan, kedi ve köpeklerde kullanılan, 2 çentikli bölünebilecek şekilde dizayn edilmiş, ağızdan alınan tablet şeklinde parazit ilacıdır.
  • Kullanım Amacı:
  • Tenizol, kedi ve köpeklerde Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina kaynaklı askarit; Ancylostoma caninum, Ancylostoma tubaeforme, Uncinaria stenocephala kaynaklı kancalı kurt; Trichuris vulpis kaynaklı kamçılı kurt parazit mücadelesinde kullanılır.
  • Kullanım Şekli ve Dozu:
  • Veteriner hekiminiz başka bir şekilde kullanımını tavsiye etmediği sürece kullanımı, kedi ve köpeklerde her 10 kg canlı ağırlığının başına 1 adet Tenizol tablet kullanıma uygundur. Örnek verecek olursak köpeğin canlı ağırlığı 15 kg ise 1 tam 1 de yarım tablet olarak verilmelidir. Tenizol tablet tedavisine 3 gün süreyle aralıksız olarak devam edilmelidir. 3 ayda bir tekrarlanmalıdır. Tenizol tablet, kedi ve köpeğe yutturulabileceği gibi, sevdikleri yiyeceklerine karıştırılıp da verilebilir.
  • Hakkında Önemli Uyarılar
  • 6 haftalıktan küçük yavru kedilerde, 4 haftalıktan küçük yavru köpeklerde kullanılmamalıdır.
  • Gebelikde kullanımı hakkında herhangi bir bilimsel çalışma olmadığından dolayı gebelikte kullanımı önerilmemektedir.

Ürün Kodu: tenizol3

Köpeklerde İç Ve Dış Parazitler

4 dakika

Köpeğinizin kaşındığını fark ederseniz, bir tür iç veya dış parazite sahip olup olmadığını ve ne tür bir parazit tedavisi uygulamanız gerektiğini merak edebilirsiniz.

Köpeklerde İç Ve Dış Parazitler

Bir köpeği satın aldığınızda veya sahiplendiğinizde, onu aşılamak ve bu şekilde hem iç hem de dış parazitlerden arındırmak son derece önemlidir. Bu önlem sadece evcil hayvanınızın sağlığını değil, aynı zamanda etrafındaki her canlının sağlığını da koruyacaktır. Köpeklerde iç ve dış parazitler, her köpek sahibinin bilgili olması gereken bir konudur.

Bu parazitlerin çoğu insan bedeninde yaşamaya adapte olabileceğinden, köpeğinizin sağlığının kendi sağlığınızı da etkileyebileceğini unutmayın. Sonuçta kan kandır ve farklı canlı türleri arasında bulaşabilen tonlarca hastalık var. Bu nedenle tüylü arkadaşınızla düzgün bir şekilde ilgilenmek, kendinizle de ilgilenmeniz anlamına gelir.

Yavru köpeklerin ilk aşılarından önce parazitlerden arındırılması gerekir. Yani köpek dünyaya geldikten sonra yaklaşık 20 ile 30 günü arasında bu işlem yapılmalıdır.

Yavru köpekler iç ve dış parazitlerden arındırılmalıdır

Yavru köpeğinizi nasıl parazitlerden arındıracağınız konusunda size tavsiye verecek en iyi kişi bir veterinerdir. Yavru köpeğiniz hala annesini emiyorsa, veterineriniz yeni doğmuş köpekler için kullanılan özel bir çözüm önerecektir.

Yavru köpeğiniz aşı olmaya başladığı zaman herhangi bir parazite sahip olmaması gerekiyor. Örneğin ilk aşılarından yaklaşık yedi gün önce parazit tedavisi görmeleri önerilir.

Altı aylık olduklarında ise, sonraki tedavileri planlamak için bir parazitler programı oluşturmalısınız. Tekrar etmeye gerek yok; bu aşı takvimine sıkı bir şekilde bağlı kalmanız gerekiyor. 

Örneğin köpeğiniz sık sık dışarı çıkıyorsa veya başka hayvanlarla temas ediyorsa iki ayda bir kez veya iki kez parazit tedavisi uygulamanız gerekiyor.

Köpeğiniz evin içinde çok fazla zaman geçirdiğinde veya diğer hayvanlarla çok fazla temas kurmadığında ise parazit tedavileri arasındaki zaman üç veya dört aya kadar uzatılabilir.

beyaz köpek kaşınıyor

Pire ve kenelere ek olarak, köpekler kolayca fark edilmeyen iç parazitleri de vücutlarında taşıyabilir.

Yeri koklamak, enfekte nesnelerle oynamak, anne sütü, enfekte olmuş köpeklerle temas etmek gibi birçok durum iç parazitlere neden olur. Örneğin bağırsak kurtları, iç parazitlere bir örnektir.

Köpeklerde iç ve dış parazitler: Kurtulma yöntemleri

Parazit temizleme yöntemleri birçok farklı şekilde karşınıza çıkabilir. Köpeğinizin yemeğine ekleyebileceğiniz formda, hap olarak, çiğneme tableti olarak veya likit halde birçok farklı parazit ilacı bulunmaktadır. Bu ilaçlar yuvarlak solucan, kurt ve tenyalar gibi iç parazitleri tedavi etmek içindir. Tüm bunların yanında, dış parazit hastalıkları için de etkili olan tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

  • Parazit tasması: Bu tür eşyalar, evcil hayvanınızda mevcut olan pireleri, keneleri ve diğer parazitleri ortadan kaldırabilen aktif bileşenleri içerir. Hangi marka olduğuna bağlı olarak iki veya sekiz ay boyunca etkili olabilirler. Ancak belirtilen zaman geçtiği zaman bu tasmaları yenilemeniz gerekir.
  • Tüpte bulunan ilaçlar: Bu ilaçların içinde bulunan sıvı köpeğinizin ensesine uygulanır. Etkisi bir aya kadar sürse de bu süre markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu süreden sonra tedaviyi tekrarlamanız gerekebilir. İki aylık ve daha büyük yavru köpekler için özel pipet ilaçlar bulunmaktadır.
  • Parazit karşıtı bir solüsyon püskürtülmesi: Bu yöntem sadece birkaç gün işe yarasa da, geçici olarak pire ve keneleri ortadan kaldırabilir. Tedaviyi gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz.
  • Pire şampuanları: Bu tür şampuanlarla evcil hayvanınızı dilediğiniz sıklıkta yıkayabilirsiniz. Etkisinin geçici olduğunu unutmayın. Şampuanlar yalnızca köpeğinizin vücudunda o an bulunan pire ve keneleri öldürür, ancak koruyucu bir önlem olarak işe yaramazlar.

İç parazitler

Bir köpeğin iç parazit problemi yaşadığına dair açık ve net semptomlar yoktur; ancak belirti olmasa bile, aslında birkaç farklı bağırsak paraziti taşıyor olabilirler. Bu parazitler bağırsakta, böbreklerde ve karaciğerde ciddi hasara neden olabilir.

Aslında mesele sadece bu da değil, aynı zamanda bu tür iç parazitler köpeğinizle beraber aynı evde yaşayan insanları da etkileyebilir. Bu gerçeği hesaba katmalısınız. Örneğin çocuklar bu tür parazitlere karşı özellikle daha savunmasızdır.

Aşağıdaki belirtiler genelde parazitlerle birlikte görülür:

  • Açıklanamayan kabızlık, ishal, şişkinlik ve şişkinlikle bağlantılı sindirim sorunları
  • Açıklanamayan kızarıklıklar; egzama, kurdeşen ve kaşıntı gibi cilt sorunları
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Uykudan sonra bile yorgunluk hissi

Parazitlerden düzgün bir biçimde kurtulma

Parazit giderme yöntemlerinin işe yaraması için parazit karşıtı aktif içeriğin veya ürünün hem yetişkin solucanlarda (veya kurt) hem de larvaları üzerinde etkili olması gerekir. Çünkü söz konusu parazitlerin çoğalmasını kesin olarak önlemenin tek yolu budur.

Köpeklerde iç ve dış parazitler: Yan etkileri

sarı köpek kendini yalıyor ve köpeklerde iç ve dış parazitler

Bazı köpekler olumsuz yan etkiler yaşayabilir; özellikle daha ciddi durumlar için daha sert parazit ilaçlarına maruz kaldıkları zaman bu durum gerçekleşir. Bunun yanında, ishal ve kusma, parazit ilaçlarının en yaygın yan etkileri arasında gösterilir.

Siz veya başka bir kişi köpeğinize parazit karşıtı ilaçları veya ürünleri aşırı dozda verirse, hayvanı mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmeniz gerekir. Başka belirtiler de görülebileceği gibi, doz aşımı durumunda en sık gözlemlenen semptomlar şunlardır: salya akması, halsizlik, titreme, yalpalayarak yürüme, kafada basınç hissi ve felç. 

İlginizi çekebilir ...

Bugün köpeğime iç - dış parazit ilaçları verildi. İlacı aldıktan 4 ay sonra denge problemleri başladı. Şu an yürürken birden yalpalıyor, yana düşüyor ve koltuğa sıçrarken tam olarak çıkamıyor. Haptan kaynaklı bir yan etki olabilir mi?

Öncelikle bilinmesi gereken iç parazitler düşündüğümüz kadar korkutucu canlılar değildir. Bunu söylememizin sebebi kediniz ya da köpeğiniz için "o da yaşasın ben de yaşayayım" düşüncesinde olduğu için çoğu zaman ölümcül düzeyde birikim yaşanmaz.

Kedi köpeklerde iç parazit uygulaması

Kedi köpeklerde iç parazit uygulaması en az 3 ayda bir kez düzenli olarak tekrarlanması gerekmektedir.

İç parazit uygulaması sonrası gerçekleşen belirtiler tabletin iç parazitlere verdiği etki sebebi ile olur. Mide ve bağırsak başta olmak üzere birçok yere yerleşebilir ve üreyebilirler. Buraya kadar herşey normal fakat bizler iç parazit uygulaması yaparak onların ölmelerini sağlayacak olursak tamamı bu durumdan kurtulmak isteyecektir. Tam o sırada neler olur?

  1. Parazit tutunduğu yeri bırakıp yer değişitirmek isteyecek
    • İşte iç parazit uygulaması sonrası oluşan kanlı ishalin sebebi budur.
  2. İç parazitler ölmek istemediği için kendilerini savunmak için toksinler (zehirler) üretecektir.
    • Bu zehirler kedinizin ya da köpeğinizin zehirlenmesine sebep olur. Ne kadar çok parazit var ise o kadar çok zehirlenme belirtileri görülür.
  3. İç parazitler dokulara zarar vererek döküldükleri için bedende gerekenden fazla histamin salgılanır.
    • Bedende aşırı Histamin salgılanması şok görünümü, genel duruşta bozukluk, halsizlik vb gibi belirtileri açığa çıkarır.

köpek iç parazit tableti

İç parazit ilacı yan etkileri: Kusma ve ishal en bilindik yan etkileridir. İkisi de sindirim sisteminin bakteri florasını bozması sebebi ile oluşmaktadır. 

Dikkat edilmesi gerekenler: İç parazit sonrası birkaç saat içerisinde 1-2 kez kusma, ilk 3 gün içerisinde 1-2 kez dışkı yumuşaması normaldir. Fakat bunun üzerine çıkması, kusma ve ishalde kan görülmesi, hareketlerde dengesizlik, birkaç saatin üzerinde iştahsızlık ve halsizlik kesinlikle normal değildir. Yazdıklarımız dışında bir belirti görüyorsanız acil veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir. 

UYARI :Yukarıdaki bilgiler ışığında birkaç tekrar uygulama yapmadan önce kedi ve köpeklerinize iç parazit uygulamasını kendiniz yapmayınız. Kedinlikle bir veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. 

köpeğim iç parazit sonrası kustu ishal oldu

Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır