akvaryuma çim ekimi / Bitki nasıl dikilir?

Akvaryuma Çim Ekimi

akvaryuma çim ekimi

Akvaryum Bitki Kumu

Aquadeco (Hagen) Siyah Kuvartz Kum

Akvaryum bitki kumu seçimi şüphesiz ki bir aquascaping projesinde önemli bir tercihtir. Kurulumdan sonra da değişimi zor olduğundan yanlış seçimin geri dönüşü yoktur da diyebiliriz. Yanlış bir kumla yapılan bitkili akvaryum kurulumu, er yada geç bozulmaya mahkumdur.

Gübre Emilimine Yardımcı Akvaryum Bitki Kumu

JBL Manado, aquaclay gibi akvaryum bitki kumları bu sınıfa girer. Bu tür bitki kumları, doğal akvaryum kumlarına kıyasla daha hafiftir. Sebebi ise bu tarz kumların kilin fırınlanmasıyla elde edilmesidir. Fırınlanma esnasında kumun içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu kabarcıklar bakterilerin kolonileşmesi için uygun yaşam alanı oluşturur. Bitki kökleri ise bu kolonileşmenin neticesinde iyon değişimi kolay yaparlar ve gübre emilimi artar.

Aquaclay Bitki Kumu

Aquaclay veya JBL Manado ile hazırlanmış bir bitkili akvaryumu bozarken veya bakımını yaparken bitki köklerinin bu kuma ne kadar da sıkı sıkıya tutunduğunu inceleme fırsatınız olacaktır. Bu sınıfta bahsi geçen Aquaclay kumu hesaplı bir kum olmasına rağmen, aşırı hafif olması ve içindeki hava kabarcıkları nedeniyle bazen suyun içinde batmayabilir. Bunu engellemek için gün önceden klorsuz su içinde bekletilip batması sağlanabilir. JBL Manado da yapısındaki mikro hava kabarcıkları sayesinde hafif bir kumdur ancak suda batmamak gibi bir sorun yaşatmaz. Kızıl renge sahip bu kumlar görsel açıdan doğal görünmediğinden daha çok taban kurulumunda alt katmanlarda veya zemin bitkileri ile tamamen kaplanacak alanlarda kullanılırlar.

Aquaclay ve Manado gibi lav taşları da taban kurulumunda bitki köklerinin tutunması, maliyeti düşürmek ve tasarımda yükselti sağlamak amacıyla kullanılabilir.

Bitkili Akvaryum ile İlgili Tüm İhtiyaçlarınız Sanal Mağazamızda

Şimdi Göz Atın

Doğal Akvaryum Bitki Kumları

Silis Kum

Bu tür akvaryum bitki kumları doğal kumlardır ve aktif bir gübre değeri yoktur veya yok denecek kadar azdır. O yüzden bitkili akvaryum kurarken bu tür kumların altına gübre katmanı oluşturmakta fayda vardır. Doğal akvaryum kumuna verilebilecek ilk örnekler eski ismiyle Hagen siyah kum, yeni ismiyle AquaDeco siyah kuvartz kum, dere kumu ve silis kum türleridir. Bu kumlar doğal görünümleri sebebiyle taban kurulumunda en üst katman olarak kullanılırlar. Ağırlıklı olarak görünümü nedeniyle tercih edilen bu kumlardan Aquadeco kumu bitkilendirilecek alanlarda da tercih edilirken, silim kum gibi kumlar ince taneli yapısı ile tasarıma derinlik de kattığı için genelde bitkilendirilmeyen alanlarda tercih edilir.

Görünüm olarak da ele alındığında kömür siyahı rengiyle ve hobideki eski lakabıyla Hagen, yani Aquadeco siyah kum rengi ve ekonomik bir kum çeşidi olması sebebiyle tercih edilebilir. Siyah ışığı yansıtmayan bir renk olduğu için siyah kum üzerinde bitkilerin canlı yeşil tonu daha da göze gelir.

Silis kum ise görünüş açısından hagen&#;in tam tersi bir etkiye sahiptir. Çünkü genellikle beyaz ve sarı arası tonları vardır. Bu tonlar da ışığı fazlasıyla yansıtırlar. Bu özelliği ile odak noktalarında tasarım açısından bir tercih sebebi olabilir. Açık renkli kumlar insan gözünde inci ışıldaması (pearling effect) etkisi yaratır.

Aktif Topraklar

Tropica Aquarium Soil

Bu kumlar killi ve bol gübreli bataklık alanlardaki verimli çamurun defalarca fırınlanması ile elde edilir. Böylece gübre yönünden zengin bir kum elde edildiği gibi fırınlanma aşamasında kum taneciğinin içinde mikro kabarcıklar oluşur. Böylece kum üzerinde bakteri kültürleri de kolonileşebilir ve gübre emilimi kolaylaşır. Ayrıca kaliteli aktif topraklar aynı zamanda akvaryumda uygun pH derecesinin sabitlenmesine de yardımcı olurlar. Bu bitkili akvaryum kumlarında dikkat edilmesi gereken nokta, ilk kullanıldığı zamanlarda suya yaptığı azot salınımıdır. Bu sebeple kurulumdan sonraki ilk 4 hafta boyunca 3 günde bir % civarında su değişimi önerilir. Aksi takdirde yosunlanma sorunları yaşanabilir.

Aktif gübreli bitkili akvaryum kumları zemini bitkilerle kaplanacak bölgelerde tek başlarına kullanılırken, tasarımın diğer bölgelerinde üzerine doğal kum sererek de kullanılabilir. Bitki üretimi konusunda dünya çapında uzman Tropica firmasının üretimi olan Tropica Aquarium Soil ve ince granül yapısı ile zemin bitkilerine uygun olan Tropica Aquarium Soil Powder aktif toprağa örnek zemin kumlarıdır.

Bitkili Akvaryum Tabanı için Gübre Katmanları

Aquabasis ile taban kurulumu

En sık kullanılan ve tercih edilen toz gübre katkısı JBL Aquabasis Plus&#;tır. Tank kurulumunda 1cm yüksekliğinde tabana serilecek Aquabasis plus bitkilerinizin gübre ihtiyacını karşılayacaktır. Aquabasis Plus&#;ın dezavantajı ise kurulumdan sonra ek bitki ekimi gibi işlemlerde tabanın kurcalanmasıyla, suya serbest olarak karışır ve gübre sorunlarını tetikler.

Size tavsiye edebileceğim gübre katmanlarından biri de Tropica Substrate&#;tir. Lav kayası, aquaclay ve manado gibi killi bir yapıya sahiptir ve ayrıca besin değeri yüksektir.

Çok Katmanlı Bitkili Akvaryum Tabanı Kurulumu

Bitkili akvaryum kurulumlarında taban kurulumu birden fazla katmandan meydana gelebilir. Böyle kurulumlarda katmanlar arasına malzemelerin birbirlerine karışmaması ve ilerideki kurulumlarda da kullanılabilir kalması amacıyla sineklik teli gibi ayıraçlar kullanılabilir.

Tasarım açısından da hardscaping aşamasında tamamlanması gereken taban kurulumunda, zemine doğal bir şekil vermek önemlidir. Bu aşamada, kum şekillendirici aparata sahip olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Taban kurulumu, uygun malzemelerin uygun katman sırasıyla yerleştirilmesi kadar ayrıca tasarımın ve oluşturulan yapının da bir parçasıdır. Simetrik ve/veya asfalt kadar düz taban kurulumları kontrollü şekilde oluşturulmuş gözüktüğü için gözümüze doğal gelmez. Taban kurulumu hardscaping aşamasının da bir parçasıdır ve doğal taban şekilleri yaratmak önemlidir.

Katmanları ise dipten yukarı sayacak olursak:
1- Kolonizasyon Katmanı (Lava taşı, bakteri kültürü tozları gibi katkılar bu katmanda kullanılmalıdır)
2- Gübre Katmanı (1cm kalınlığında JBL aquabasis plus toz gübre veya Tropica Substrate gübre katkılı kil subtsrat)
3- Örtücü Katman (Hagen kum gibi mm kalınlığındaki doğal kumlar)
sıralamasıyla yapılabilir.

Giriş

Canlı bitkilerin olduğu akvaryumlar en güzel ve en popüler dekorasyon örnekleridir. Bitkiler sadece evin sualtı köşesinde uyumlu görünmekle kalmaz, aynı zamanda büyük faydalar da sağlarlar. Hayati oksijen salgılarlar, sudan azotlu metabolizma ürünlerini tüketirler ve nihayetinde de balıklar için doğal barınaklardır.

Yeni başlayan birçok akvarist, canlı bitkilerin inanılmaz derecede karmaşık bakım gerektirdiğini düşünmektedir. Ancak gerçekte, bakımı son derece basit olan oldukça iddiasız türleri de satışta bulmak mümkündür.

Hızlı büyüyen bitkiler mi yoksa yavaş büyüyen bitkiler mi?

Büyük emek ve sürekli dikkat gerektirmeyen amatör bir bitki akvaryumu için iki bitki grubunu inceleyelim: yavaş büyüyen ve hızlı büyüyen bitkiler. Aynı zamanda, farklı çevre koşullarına kolayca uyum sağlayan iddiasız türlere de odaklanacağız.

Bitki türünün seçiminde belirleyici faktör aydınlatma gücüdür.

Yavaş büyüyen türler fotosentez için nispeten az ışık gerektirir ve fazla aydınlatma alglerin büyümesini tetikleyebilir. Tetra Discover Line 30 ve 60 litrelik akvaryumlar, yavaş büyüyen gölgeye dayanıklı bitkilerle dekore edilmiştir.

Hızlı büyüyen türler hızla biyokütle kazanırlar ve dolayısıyla daha fazla ışık gerektirirler. Bu bitkileri, yüksek güçlü diyot lambalarıyla donatılmış olan litrelik Tetra Evolution Line serisi akvaryumlarda kullandık.

Hızlı büyüyen veya yavaş büyüyen bitki türlerinin olduğu bitki akvaryumunun seçimi, büyük oranda, akvaryumla ilgilenmek için harcadığınız süreye bağlıdır. Hızlı bitki akvaryumları, hızlı büyüme ve düzenli &#;ayıklamaya&#; duyulan ihtiyaç nedeniyle daha fazla dikkat gerektirir. Benzer bir akvaryumdaki bitkilerin büyümesini kontrol etmezseniz, kompozisyon orijinal görünümünü hızla kaybedecektir. Yavaş büyüyen bitki türleri büyümeye uzun zaman ayırır ve kompozisyonun temelini oluşturan fikir için endişeye gerek olmaz. Başka bir fark, farklı büyüme oranlarına sahip bitkilerin renk şemasıdır. Hızlı büyüyen bitkiler genellikle açık yeşil renklere sahipken, rakipleri koyu yeşil renktedir.

Bitki akvaryumlarında, farklı büyüme oranlarına sahip bitkiler bir araya getirilebilir. Bunlar birbirleriyle iyi bir kontrast oluşturacaklardır. Akvaryum kurarken, aktif büyümeleri sayesinde alglerin gelişmesini önleyerek, besin maddelerinin fazlasını alacak olan hızlı büyüyen türlerle başlamak daha iyi olacaktır. &#;Yavaş&#; türler de aynı anda veya biraz daha sonra ekilir. Bunların birçoğunun parlak aydınlatmayı sevmediğini belirtmek gerekir, bu nedenle ekim sırasında, bu türlere dağınık ışığın düşmesinin sağlanması için çaba gösterilir.

Dekorasyon için farklı boyutlarda bitkilerin seçilmesi gerekir.

Bodur cüce türler ön plana ekilir, cm yüksekliğindeki rozetli bitkiler orta kısımlara ve daha büyük olanlar da arka plana, duvara daha yakın yerlere ekilir. Böylece tüm bitkiler görünür olacak ve birbirlerini gölgede bırakmayacaklar, akvaryum daha derin ve daha hacimli görünecek, perspektif oluşturulacaktır.

&#;Yavaş&#; (”tembel&#;) bitki akvaryumu

Akvaryumların, su florasının büyüme temposunun düşük olduğu yavaş ya da &#;tembel&#; bir bitki akvaryumu olması koşullu olarak belirlenir. Bu, belirli bitki türlerinin seçimi, ölçülü aydınlatma, karbondioksit arzının reddedilmesi ve minimum gübre eklenmesiyle elde edilir.

Böyle bir akvaryum iyidir çünkü içindeki bitkiler görünümlerini çok uzun süre bozulmadan korurlar, budama ve ayıklama için uzun zaman gerektirmezler. Bunları yetiştirmek için minimum miktarda ışık ve gübre yeterlidir. Gündüz aydınlatması saattir.

Yavaş bitki akvaryumu örneği

Cava yosunu ve Noel yosunu (Vesicularia sp.)

Satışta en yaygın olanı ve bakım açısından iddiasız olanı – Cava yosunu (Vesicularia dubyana) ve Noel yosunudur ”Christmas&#; (Vesicularia montagnei). Köklenmesine gerek yoktur. Bunları ince bir misina ile bir odun kütüğüne veya kayaya bağlamak yeterlidir. İlk başta, bu yosun buruşuk ve biraz dağınık görünecek ama çabucak toparlanacak ve güzel bir hal alacaktır. 

Bu çeşitler orta derecede ışığın olduğu bir akvaryumda büyüyebilirler. Işık ne kadar parlak olursa, yosun çalılıkları da o kadar yoğun ve bodur olur.

Noel yosunu

Lineat lomariopsis (Lomariopsis lineata)

Yosunlara benzeyen minyatür bir eğrelti otudur. Tıpkı yosunlar gibi bu da bir ağaç kütüğüne bağlanabilir, ya da sadece dibe bırakılabilir, ilginç bir &#;çimenlik&#; oluşturacaktır. Lomariopsisin çok fazla ışığa ihtiyacı yoktur ve diğer bitkilerin gölgesinde büyüyebilir.

Lineat lomariopsis

Anubias nana (Anubias barteri var. Nana)

Yeni başlayan bir akvarist için tüm Anubiaslar önerilemez. Birçoğu sürekli olarak su altında yaşamaya uygun değildir; paludaryumlar ve ıslak seralar için daha uygundurlar. Takas anubias akvaryumdaki yaşama tamamen adapte olmuş bir türdür. Birkaç çeşidi vardır, bunlardan, cüce bir form olan Takas anubias nana bizim hacmimiz için en uygun olanıdır.

Gölgeye dayanıklı bir bitkidir. Akvaryumda, yapraklarında alglerin oluşmasını önlemek için bunu ışıktan uzak bir yere ekmek iyi olacaktır. Anubias nana&#;nın toprağa ekilmesine gerek yoktur, ayrıca ana köksap toprağa gömülmemelidir. Anubiası ince bir misina ile bir ağaç kütüğüne veya kayaya bağlamak iyi olacaktır. 

Anubias nana

Tayland eğreltiotu (Microsorum pteropus)

Tayland eğreltiotunun çok sayıda çeşidi vardır. Tüm alt türler için bakım koşulları benzerdir. Tıpkı Anubiaslar gibi, bu eğrelti otlarını da toprağa dikmemek, bir ağaç kütüğüne bağlamak daha iyi olacaktır,  daha ileride, kendi kendilerine rizoidlerle alt tabakaya doğru büyüyeceklerdir. Anubias gibi, eğrelti otları da gölgeye dayanıklıdır, ancak ışıkta daha aktif büyürler. Bu yüzden onları ağaç kütüğünün ışığın altındaki üst kısmına dikmek daha iyi olacaktır.

Tayland Eğreltiotu

Kriptokorinler (Cryptocoryne sp.)

Hem çok büyük (yaprak uzunluğu 60 cm veya daha fazla) hem de küçük çeşitleri vardır. Büyük türler arka plan için, küçükler türler de ön veya orta plan için uygundur.

Dikim yaparken köklere dikkat edin. Kriptokorinlerde, köklerinden çok daha kalın olan bir köksap (rizom) vardır. Köksapa zarar verilmemelidir, bunda hayati öneme sahip besin kaynağı rezervi bulunmaktadır. Kesilebilen kökler, cm bırakılarak rizomdan ayrılır. Kriptokorinler, yeraltında filizlenen köksap katmanlarıyla çoğalırlar ve bebek bitkiler ana çalıların yakınında ortaya çıkar. İddiasız kriptokorin türleri (Wendt, Balance, Parva, vb.) farklı ışık koşullarında büyüyebilir ve her türlü akvaryum için uygundur.

Wendt Kriptokorin

Hızlı bitki akvaryumu

Hızlı bitki akvaryumu, canlı bitkiler için maksimum büyüme hızı sağlayan koşulların oluşturulduğu akvaryumların genel adıdır. Bu yoğunlaştırma için parlak aydınlatma, düzenli gübre ilavesi ve ek CO2 enjeksiyonu gereklidir.

Böyle bir bitki akvaryumunun temeli hızlı büyüyen, ışık seven bitkilerdir. Bunlar aktif olarak biyokütle kazanırlar, dolayısıyla, daha fazla ışık ve gübre gerektirirler. Düzenli budama ve ayıklama gereklidir. Bununla birlikte, böyle bir kompozisyon daha dinamiktir ve sürekli değişir. Gündüz aydınlatması saattir.

Hızlı bitki akvaryumu örneği

Cüce Sagittaria (Sagittaria subulata var. pusilla)

Yüzen Su Otunun yavaş büyüyen bir çeşididir, uzamış açık yeşil yaprakları olan küçük rozetli çalılar şeklindedir. Yaprak uzunluğu genellikle cm&#;yi geçmez. &#;Bıyıkları&#; ile çoğalır, yoğun bir yeşil halı oluşturur. Ön plana ekilebilir.

Cüce Su Oku

Vallisneria (Vallisneria sp.)

Güzel uzun yapraklı tabakalara sahip iddiasız bir bitkidir. Satışta farklı türlerine rastlanır: Spiral, Dev, Kaplan vb. Çok hızlı bir şekilde yeşil çalılıklar oluşturur. Genellikle, kendine özgü yeşil bir plan oluşturmak için arka planda kullanılır. Dayanıklılık ve gösterişsizlik ile birleşen hızlı büyüme, bunu yeni başlayanlar için mükemmel bir seçim haline getirmektedir.

Işık nispeten çoksa (iki veya daha fazla floresan lamba veya yüksek güçlü LED&#;ler), bu durumda, kompozisyonda hızlı büyüyen ışık seven bitkiler kullanılabilir.

Spiral Vallisneria

Çınar (Hygrophila difformis)

Çınar uzun, yoğun çalılar oluşturur. Sıra dışı bir şekle sahip açık renkli kesikli yaprakları bu bitkinin özelliğidir. Bu durumda, koşullar ne kadar iyi olursa, rozet o kadar büyük olur ve yaprağın kesikli dokusu daha belirgin hale gelir. Bununla birlikte, yüzey formunda, genç bir bitki gibi, en yaygın mızrak şeklinde yaprak tabakası vardır. Bitki arka plan için uygundur, periyodik olarak kısaltılmalı ve inceltilmelidir.

Çınar

Zeytin (Hygrophila polysperma)

En yaygın higrofil türlerinden biridir. Arka plan için uzun gövdeli bir bitkidir. Aktif olarak büyür ve biyokütle kazanır, bu nedenle sık sık budama ve ayıklama gereklidir. İyi koşullarda, parlak ışık altında, üst kısım güzel bir yumuşak pembe renk tonuna sahiptir. Koşullar kötüleştiğinde yapraklarını oldukça hızlı bir şekilde döker.

Zeytin

Kanada Elodea (Elodea canadensis)

Arka plan için uzun gövdeli bir bitkidir. Elodea&#;ya genellikle iddiasızlığı ve büyüme hızı nedeniyle &#;su vebası&#; denir. Elodea, dünyadaki en yaygın su bitkilerinden biridir. Akvaryumda orta ve yüksek ışık seviyelerinde kendilerini iyi hissederler ve fazla biyokütle zamanında temizlenmezse, bitki komşularının geri kalanını yerinden edebilir. Düzenli budama ve ayıklama gereklidir.

Kanada Su Yosunu

Sürünen Ludwigia (Ludwigia repens)

Genellikle yoğun kırmızı bitkilerin kaprisli olduğu düşünülür ve amatör akvaryumlar için önerilmez. Sürünen Ludwigia istisnalardan biridir. Bu nispeten iddiasız, uzun ömürlü bir bitkidir, ancak buna rağmen, dekoratif nitelikleri büyük ölçüde bakım koşullarına bağlı olacaktır. Koşullar ne kadar iyi olursa, yaprak tabakası da o kadar parlak ve küçük ve internodlar da o kadar kısa olur. Geriye kalan durumlarda, Ludwigia hemen hemen her türlü düzgün akvaryumda aktif olarak büyüyecektir. Arka plana dikilir.

Sürünen Ludwigia

Akvaryumu kurarken alglerden nasıl kaçınılır

Zahmetsiz, hızlı büyüyen bir bitki olan  Boynuz Otu (Ceratophyllum sp.) kullanın. Çoğundan farklı olarak, bunda kök sistemi yoktur. Genellikle başlangıç aşamasında kullanılır. Bu bitki aktif bir şekilde büyür, yeni akvaryumda strese girmez, fazla besin maddelerini alır ve yosun salgını olasılığını azaltır. Birkaç ay sonra, bitkiler büyümeye başladığında, bu kaldırılabilir. Ayrıca, Boynuz Otu, yavrular için yuva olarak da kullanılır. Aynı zamanda, aşağıya inme ihtimalinin olmaması nedeniyle, nadiren kompozisyonun bir parçası olarak da rastlanır.

Boynuz Otu, akvaryumu kurarken alg salgınının önlenmesine yardımcı olur

Sonuç

Canlı bitkilerin bulunduğu akvaryumlar her zaman daha doğal görünürler ve bunlarda biyolojik dengeyi sürdürmek genellikle daha kolaydır. Çok sayıda akvaryum bitkisinin bakım konusunda iddiasız olduğunu ve hemen hemen her akvaryum için uygun olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte, akvaryumunuzun hacmine ve aydınlatma gücüne odaklanın.

This entry was posted in Akvaryum, BİTKİ. Bookmark the permalink.

Akvaryum Bitkisi Nasıl Yetiştirilir

Bu yazımızda akvaryum bitkisi nasıl yetiştirilir, bitkili akvaryum kurulumu nasıl olur, bitkili akvaryum dizaynı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız şimdi akvaryum bitkisi nasıl yetiştirilir sorusunu cevaplamaya çalışalım.

Akvaryumda bitki bulunması hem daha doğal bir görünümün hem de daha sağlıklı bir ortamın elde edilmesini sağlar. Doğal ortamı taklit edilen balıklar daha huzurlu olur. Özellikle Amazonlar&#;da yaşayan türler için bitki akvaryumu kurmak elzemdir. Çünkü bu balıklar doğal ortamında sık bitki örtüsünün içinde yaşam sürer. Bitkiler sayesinde akvaryum suyundaki nitrat miktarının azalması ve oksijen miktarının artması ortamı daha sağlıklı hale getirir. Akvaryumunuzu izlemenin daha keyifli olacağını söylememize gerek yok sanırım.

Bitkili Akvaryum Dizaynı

Aydınlatma gücünü ve türünü tespit edin. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık yoğunluğu farklıdır. Mevcut aydınlatmanız yeterli değilse güçlendirmeniz gerekir.

  • Loş ortamı seven bitkiler her 1 litre su için lümen ( watt),
  • Normal aydınlıktaki ortamı seven bitkiler her 1 litre su için lümen ( watt),
  • Yoğun ışığa ihtiyaç duyan bitkiler ise her 1 litre su için 40 lümen  ve üzeri ışığa ihtiyaç duyar.

Kullandığınız aydınlatmanın özellikle yaz aylarında akvaryum suyunu ısıtmadığına dikkat etmelisiniz. Bir de aydınlatmayı sürekli açık bırakmamalısınız, çünkü balıklarınızın da uyumaya ihtiyacı vardır. &#;Balıklar uyur mu hiç?&#; diye itiraz ettiğinizi duyar gibiyim. Evet balıklar göz kapaklarını kapatarak olmasa da, geceleri uyur. Bu yüzden aydınlatma geceleri kapatılmalı ve gün içinde saatten fazla açık tutulmamalıdır.

Sıradan floresanlar bitkili akvaryumlar için uygun değildir. Bunun yerine T5 floresan, LED aydınlatma, CFL floresan, VHO floresan veya metal halide ampül kullanabilirsiniz. Floresanlar genellikle 60 santimetre derinliğe kadar etkindir. Daha derin akvaryumlar için güçlü aydınlatma sağlayan metal halide ampüllerin kullanılması gerekir. LED aydınlatma ise çok uzun ömürlü ve verimlidir. Kaliteli bir LED lamba, ışık kalitesi bozulmadan 10 seneden daha uzun süre kullanılabilir.

Akvaryum bitkisi nasıl yetiştirilir

Akvaryum bitkisi nasıl yetiştirilir?

Yetiştirmek istediğiniz bitkileri seçin. Hobiye yeni başlayanlar için bakımı kolay olan ve karbondioksit takviyesine (CO2 sistemi) ihtiyaç duymayan bitkiler daha uygundur. Akvaryum çınar bitkisi, java moss, anubias ve amazon bitkisi bunlardan bazılarıdır.

Taban malzemesi edinin. Bitkiler kumda da büyütülebilir, ancak daha geçirgen olduğu için çakıl taşı kullanılmasında fayda vardır. Çünkü kumun oluşturacağı sıkı taban, bitki köklerinin besin ve hava almasını güçleştirir. İstenirse kum ve çakıl taşları katman katman serilebilir. Toplam yükseklik en fazla santimetre olmalıdır.

Bazı bitkiler ise taban malzemesine ihtiyaç duymaz, çünkü gerçek kökleri yoktur. Bu bitkiler ihtiyaç duyduğu besin maddelerini yaprakları vasıtasıyla sudan temin eder. Java yosunu bitkisi bunlardan biridir.

Bitkilerinizi kontrol edin. Aldığınız bitkileri kontrol etmelisiniz. Salyangoz ya da salyangoz yumurtalarının olmadığına emin olun. Kendisi hastalıklı olmasa bile, hasta canlıların olduğu bir akvaryumdan bitki almayın. Çünkü parazitleri akvaryumunuza taşımış olursunuz. Yaprakları yırtılmış ve sararmış bitkileri almayın. Bitki kap içerisinde yetiştirilmişse kabından çıkartın. Birbirine dolanan köklerini bir kürdan ya da cımbız yardımıyla nazikçe açın.

Bitkilerinizi akvaryuma yerleştirin. Bir kurşun kalem kullanarak çakılların içinde oyuk oluşturun. Bitkiyi oyuğun içine koyun ve köklerini kapatın. Varsa taç kısmını örtmeyin çünkü çoğu bitki bu durumda ölür. Neon balığı gibi küçük balıklar besleyecekseniz sık bitki örtüsü oluşturabilirsiniz. Ancak melek balığı gibi büyük türleri besleyecekseniz, akvaryumun orta kısmını açık bırakmalısınız.

Doğru gübreyi doğru sıklıkta kullanın. Sıvı ya da tablet bitki gübresi kullanabilirsiniz. Gerçek kökleri olmayan bitkiler için tablet gübrenin faydası olmaz. Bu bitkiler için akvaryum suyuna karıştırılan sıvı bitki gübresi kullanılır. İçinde demir gibi mikro besinlerin olduğu gübreleri tercih edin. Kullandığınız su içerisinde bu mikro besinlerden bulunuyorsa gübre kullanmanıza gerek yoktur. Artık bitkilerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

&#;Akvaryum bitkisi nasıl yetiştirilir&#; yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Tatlı Su Akvaryum Bitkileri Forumu&#;nda merak ettiklerinizi sorabilir, Bitkili Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Akvaryum bitkisi üretimi nasıl yapılır?

Akvaryum bitkileri bölünerek ya da bir kısmı kesilerek çoğaltılabilir. Tabii bunun için bitkinin sağlıklı ve yetişkin olması gerekir. Amazon kılıcı gibi kumun altından yeni sürgünler vererek akvaryuma yayılan bitkileri, sürgün kısmından ayırarak farklı akvaryumlarda değerlendirebilirsiniz. Çalı formundaki akvaryum bitkilerini üst kısımdan budayarak çoğaltabilirsiniz. Kestiğiniz dal parçasının alt kısmındaki yaprakları temizleyin ve bitki parçasını kuma gömün. Kök verdikten sonra büyümeye başlayacaktır. Java moss gibi yosunları ise bölerek çoğaltabilirsiniz. Bitkiye zarar vermeden iki parçaya ayırın ve her bir parçanın büyümesini bekleyin.

Akvaryum için canlı bitki nereden bulabilirim?

Canlı bitkileri online alışveriş sitelerinden ve akvaryumculardan tedarik edebilirsiniz. Online alışveriş sitelerini tercih edecek olursanız, satıcıların almış olduğu yorumları değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Güncel olumlu yorumlar alan satıcıların sizi mağdur etme ihtimali daha az olur. Kendi sitemizde alışveriş alt yapısı hazır olduğunda, online mağazamızdan canlı bitki temin edebileceksiniz.

Akvaryum bitkileri neden kararır?

Bu durum bitkinin ölmekte olduğunu gösteriyordur. Sebebi bitkinin potasyum, fosfat ve azot gibi ihtiyaç duyduğu besinleri yeterince alamaması olabilir. Bu durumda bitki gübresi kullanmalısınız. Belki de suda aşırı miktarda fosfat veya nitrat bulunuyordur. Bu durumda kısmi su değişimi yapmanızı tavsiye ederiz. Kararan dalları keserek bitkinin iyileşmesini kolaylaştırmalısınız. Çünkü kararan kısımlar tekrar canlanamaz.

Su dolu akvaryuma bitki dikimi nasıl olur?

Bunun için öncelikle elektrikli tüm cihazları fişten ayırın. Akvaryumu biraz boşaltırsanız işiniz daha kolay olur. Gerçek kökleri olan bitkileri kuma gömün. Java fern gibi kökleri olmayan bitkileri iple dekorlara bağlamanız gerekir. Aksi halde bitki su yüzünde yüzmeye başlar.

Akvaryum bitki yetiştirme lambası çeşitleri nelerdir?

Bitkili akvaryumda T5 floresan ya da LED aydınlatma kullanabilirsiniz. T5 floresan kullanacaksanız, LED aydınlatmaya göre çok daha kısa ömürlü olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca bir süre sonra verimliliği azalmaya başlar. LED aydınlatma çok daha uzun ömürlü ve stabil bir kaynaktır.

Etiketler:bitkili akvaryumyeni başlayanlar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir