havale ve eft arasındaki fark / Havale ile Eft arasındaki fark nedir? | Havale ve EFT ücreti ne kadar?

Havale Ve Eft Arasındaki Fark

havale ve eft arasındaki fark

 Elektronik Fon Transferi

EFT  kısa adı olan Elektronik Fon Transferi , Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.) tarafından ülkemizde  1 Nisan 1992 tarihinde yaptığı uygulama ile iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işidir.

Kısaca EFT Sistemi bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan elektronik ödeme sistemidir.

EFT ‘nin Türkiye’deki Tarihçesi

Teknolojideki gelişmeler ve artan gereksinimler nedeniyle sistem yeni özelliklerle geliştirilmiş ve ikinci kuşak EFT Sistemi Türkiye‘de EFT 2 ile 24 Nisan 2000’de devreye alınmıştır.

EFT 2 Sistemiyle birlikte çalışan ve bu sayede menkul kıymetlerin ödeme karşılığında teslim edilerek el değiştirmesine olanak sağlayan EMKT Sistemi ise, türünün dünyadaki sayılı örneklerinden biri olarak 30 Ekim 2000’de hizmet vermeye başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.), 2012-2013 yıllarını kapsayan dönemde, kendi iş gücü ve kaynaklarıyla yürüttüğü projeler sonucunda ödeme sistemlerini tamamen yenilemiştir. Teknoloji ve altyapıda gerçekleştirilen iyileşmenin ötesinde, çok sayıda olan düşük tutarlı ödemeleri az sayıdaki yüksek tutarlı acil ödemeyi etkilemeden işleyen bir sistem geliştirilmiştir. Bunun sonucunda, yeni EFT Sisteminde perakende ödemeler 7 Aralık 2012 tarihinden itibaren Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) adı verilen bileşen tarafından işlenirken, bankalar arası işlemler 12 Temmuz 2013 tarihinde hizmete alınan EFT-III bileşeninde ve yeni kuşak EMKT Sisteminde gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’de EFT(Elektronik Fon Transferi) sistemi T.C.M.B. tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir. Gün içi işlemler 08.30 – 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup, sistem ile ilgili sorumluluk T.C.M.B.’na aittir. Yarım iş günlerinde sistem saat 13.00’te kapanır.

Bugün, EFT(Elektronik Fon Transferi) Sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler, bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak, diğer şahıslara yönelik ödemelerini, kredi kartı borçlarını, telefon, doğalgaz, elektrik, su, yakıt, okul taksiti, trafik cezaları gibi birçok türdeki ödemelerini son ödeme tarihine kadar ödeyebilir.

Havale ile Eft arasındaki fark nedir?

EFT Kullanım ücreti ne kadar?

Bankaların hepsi EFT işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (T.C.M.B.)’na ücret öder. Ama o kadar da can yakacak türden değil. 2015 yılındaki ödedikleri rakam T.C.M.B.’nın kendi sitesinde yazmakta. Tutarı 8.000 TL’den az olan ödemeler için alınan ücret 20 Kr (en düşük ücret), tutarı 792.000 TL ve üzerinde olan ödemeler için 19,80 TL’dir (en yüksek ücret). Tutarı bu iki değer arasında kalan ödemelerden alınacak ücret tutara bağlı olarak hesaplanır.
Fakat Bankalar müşterilerine, EFT yaptıklarında yüksek ücretler almaktadırlar. Her bankanın ayrı bir EFT fiyatı vardır.

Havale ile EFT arasındaki fark nedir?

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

ETİKETLER:eft, Elektronik Fon Transferi, havale, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Havale ve EFT Arasındaki Farklar Neler?

Diyelim kira ödeyeceğiz ve ev sahibinin hesabına para yatıracağız ya da şehir dışında okuyan çocuğumuza para göndermek istiyoruz; bunu ATM'den mobilden veya online olarak yapabiliriz. Fakat para gönderirken karşımıza iki seçenek çıkıyor. EFT ve Havale. Peki neden bazılarımız EFT ile gönderirken bazılarımız havale yoluyla gönderiyor?

EFT Nedir?

Elektronik Fon Transferi olan EFT'yi farklı bankalar arasında transfer yaparken kullanıyoruz. Örneğin X bankasından Y bankasına göndermek için bizim EFT işlemini kullanmamız gerekiyor. Farklı bankalar arası gönderim yapılacağı için belli bir miktarda işlem ücreti ödeniyor.

EFT ile yapılan para gönderimi sadece belirli saatler içinde yapılıyor. O da bankaların resmi olarak çalıştığı saatler. Eğer bu saatlerin dışında para aktarımı yapmak istiyorsak, bu mümkün değil. Bu kural hafta sonu için de geçerli. Örneğin cumartesi günü para göndermek istedik; evet yine para gönderebiliyoruz ama karşı taraf gönderdiğimiz miktarı pazartesi günü alıyor. EFT işlemlerini istediğimiz zaman gerçekleştirebiliriz ama sonuç için bankaların mesai saatiniz beklememiz gerekiyor.

EFT ile işlem yapmak için IBAN'ı ya da hesap numarasını, göndereceğimiz banka adını, şubesini ve parayı ileteceğimiz kişinin kimlik numarasını bilmemiz gerekiyor. Şubeden yapabileceğimiz gibi ATM'lerden, internetten ve mobil uygulamalardan da para göndermek mümkün. Eğer ATM'den gönderim işlemi gerçekleştirmek istiyorsak, para gönderme seçeneğini ve neden gönderdiğimize dair ufak bilgiyi girmemiz gerekiyor.

Havale Nedir?

Havale, X bankasından yine X bankasına gönderdiğiniz para transferi. Bazı bankalar havale için ücret alsa da bazı bankalar ücret almayı tercih etmiyor. Havale işlemleri aynı bankadan olduğu için istediğimiz zaman aralığında gerçekleştirebiliyoruz. Havale işlemlerini IBAN no ya da hesap numarasıyla yapmak mümkün. Mobil uygulamadan bile rahatlıkla yapabileceğimiz havale işlemleri maksimum bir dakika sürecek.

Havale ve EFT Arasındaki Farklar Ne?

En önemli fark banka. Havale işleminde aynı banka üzerinden işlem yaparken EFT'de farklı bankalar üzerinde işlem yapıyoruz. Bu da yapacağımız işlemin süresini belirlemiş olacak. EFT'de bankaların mesai saatini beklememiz gerekirken havale işlemlerini dilediğimiz her an gerçekleştirebiliriz.

BİRİKİM YAPMANIN YENİ ADRESİ MONEYE!🎈🎉🎊🌟

App Store için
https://apps.apple.com/us/app/id1510261685

Play Store için
https://play.google.com/store/apps/details?id=co.moneye.android

Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır? Havale Saatleri Neler?

Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır? Havale Saatleri Neler?

Bankacılık işlemleri arasında ilk sırada para transferleri geliyor: Kiramızı ödüyoruz, şehir dışında yaşayan çocuğumuza para gönderiyoruz, bir arkadaşımıza borç veriyoruz, işyerimizle ilgili ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Ancak birçok para transferi yöntemi olduğundan bazen kafamız karışabiliyor.

Gelin bu yöntemlerden biri olan havale nedir ve havale nasıl yapılır yakından bakalım. Belli bir saat sınırlaması var mıdır ya da havale ücretleri nelerdir inceleyelim…

Havale ne demek?

Banka hesabında bulunan bir paranın, yine aynı banka içerisindeki diğer hesaba veya başkasına ait bir hesaba gönderilmesi işlemine havale denir. Buradaki kilit nokta, tüm hesapların aynı bankada kayıtlı olmasıdır. Bu nedenle haftanın 7 günü 24 saat havale talimatı verilebilir. Banka havaleleri; banka şubeleri, internet, mobil, telefon ve ATM üzerinden yürütülür.

İstenildiği takdirde yapılan bir havale işlemi kaydedilebilir veya düzenli havale talimatı verilebilir, böylece bir sonraki havale işlemi çok daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.

Havale işlemi ile yapılmak istenen ödeme miktarı gönderenin hesabında bulunduğu takdirde, havale talimat saniyeler içinde onaylanır ve para alıcının hesabına aktarılır.

Havale Nasıl Yapılır?

Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN’ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak ‘para transferi’ kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır. Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur. Bir sonraki ekranda da para aktarılacak kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri, işlemin teyit edilmesi için gösterilir.

TCMB ve BKM’nin sunduğu yeni altyapı olan “Kolay Adres” ile beraber IBAN bilgisi yerine cep telefonu, TCKN, VKN, e-posta, pasaport numarası eşleştirilmesi de yapılabilir hale gelmiştir.

Havale işlemiyle yapılmak istenen ödeme miktarı gönderenin hesabında bulunduğu takdirde havale talimatı saniyeler içinde onaylanır ve para alıcının hesabına aktarılır.

Bir havale işlemi için ne kadar ücret talep edileceği bankalar arasında farklılık gösterir. Ayrıca işlemin hangi kanal aracılığıyla (ATM, mobil bankacılık vs.) gerçekleştirildiği de ücreti değiştirebilir.

TCMB ve BKM'nin sunduğu yeni altyapı olan "Kolay Adres" ile beraber IBAN bilgisi yerine cep telefonu, TCKN, VKN, e-posta, pasaport numarası eşleştirilmesi de yapılabilir hale gelmiştir.

Havale ile EFT arasındaki farklar nelerdir?

Para gönderirken karşımıza çıkan bir diğer yaygın işlem ise EFT (Elektronik Fon Transferi).

İlk fark bankada yatar. Havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılır ancak EFT işlemleri farklı bankalar arasında yapılır. Bu nedenle havale, EFT’ye göre genelde daha kısa sürede gerçekleşir.

İkinci önemli fark ise zamandır. Havale işleminde gün ve saat sınırlaması yoktur, ama EFT işlemini hafta içi bankaya göre değişmek üzere genelde saat 17:00’ye kadar gerçekleştirmek gerekir.

“Havale nedir?”, “Bu işlemin EFT’den farkı nedir?” ya da “Havale nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını aldığınıza göre; bir sonraki işleminizi daha profesyonelce yapabilirsiniz.

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır