b b1f m ehliyeti / B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? » TechWorm

B B1f M Ehliyeti

b b1f m ehliyeti

M Sınıfı Ehliyet Nedir ve Hangi Araçlar Kullanılabilir?

Motorlu veya motorsuz, herhangi bir araçla trafiğe çıkıyorsanız aracınızın türüne göre sürücü belgenizin ya da bilinen adıyla ehliyetinizin gerekmektedir. Kullandığınız aracın türüne göre de alacağınız ehliyetin sınıfı değişmektedir. Ülkemizde yaygın olarak B tipi ehliyet alınmaktadır. Ancak trafiğe moped dediğimiz bir araçla çıkıyorsanız, M sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir.

M sınıfı sürücü belgesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik:

Hangi araç tipleri için M sınıfı ehliyet gerekir?

M sınıfı sürücü belgesi Motorlu bisiklet, yani bilinen adıyla Moped tipi araçları kullanmak için gereklidir. Bu ehliyet sınıfı ile kullanılabilecek araçların özellikleri:

  • 2, 3 ya da 4 tekerlekli mopedler için kullanılabilir.
  • Araçların azami hızı saatte 45 km’yi geçemez. Eğer araçta içten yanmalı motoru varsa silindir hacmi 50 cm3’ü, elektrik motorlu ise azami güç çıkışı 4 kilovatı geçemez.
  • Yaş sınırı 16’dır.

MOPED’lerin avantajları nelerdir?

Motorlu Bisiklet trafikte bazı avantajları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde ifade edebiliriz:

  • MOPED’ler, diğer motorlu araçlar gibi trafik sigortası yaptırmak zorunda değiller. Çünkü bu araçların azami hızı saatte en fazla 45 km’dir.
  • B sınıfı sürücü belgesi ile de kullanılabilir. Eğer B sınıfı bir ehliyetiniz varsa, M sınıfı ehliyet almanıza gerek yoktur.
  • Son olarak bu araçlar için MTV ödemesine de gerek yoktur.

Görüldüğü gibi, MOPED araçlarının çok fazla avantajı bulunmaktadır. Sizler de eğer moped kullanımının güvenli olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, bu tip araçları tercih edebilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyetim Var, Aynı Zamanda M Sınıfı Ehliyet Almam Gerekir Mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer B sınıfı bir ehliyetiniz varsa, moped kullanmak için ayrıca bir sürücü almanıza gerek yoktur. Ancak hiçbir ehliyetiniz yoksa bunun için M sınıfı ehliyet almanız gerekecektir.

M Sınıfı Ehliyet Alabilmek İçin Hangi Şartları Sağlamam Gerekiyor?

M sınıfı ehliyet alabilmeniz için ilk olarak 16 yaşını tamamlamış olmanız gerekiyor. Bunun dışında TC vatandaşı olmalı ve yetkili bir sürücü kursundan eğitim almalısınız. Bunun dışında sizlerden istenilecek bazı belgeler bulunmaktadır:

  • Vesikalık fotoğraf
  • Sağlık raporu (Yetkili kurum tarafından verilmiş olması gerekmektedir)
  • Öğrenim belgesi

Eğer M sınıfı ehliyet alacak kişi yabancı uyruklu ise, buna bağlı olarak da evraklar değişecektir. Yabancı uyruklu ehliyet almak isteyen kişilerden istenilecek belgeler şu şekildedir:

  • Pasaportun Türkçe tercümesi
  • Öğrenim vizesi ya da ikametgâh örneği (Türkiye’de 6 aydan fazla kalacak adaylar için)
  • Öğrenim belgesi
  • Sağlık raporu
  • Vesikalık fotoğraf

M sınıfı ehliyet alabilmek için en fazla 4 sınav hakkı verilmektedir. Hem teorik hem de direksiyon sınavından başarılı olmanız gerekmektedir. Ehliyeti almak için yukarıdaki şartları taşımak yeterli olacaktır. Ayriyeten bir ehliyet deneyimine gerek olmayacaktır. Ehliyeti aldığınızda geçerlilik süresinin 10 yıl olacağını belirtmemiz gerekiyor.

Ehliyet Sınıfları Hakkında

Ehliyet, ya da resmi adıyla Sürücü Belgesi, karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu veya motorsuz taşıtların sevk ve idare edilmesi için gerekli olan bir belgedir.  Ehliyet sınıfları şunlardır:

M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, DE, D, D1E, F ve G

Kullanılan aracın çeşidine göre ihtiyaç duyulan ehliyet sınıfı değişkenlik gösterir. Ehliyet sınıfına göre deneyim, yaş grubu ve geçerlilik süresi de değişkenlik göstermektedir.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Herkese Merhaba. Bu yazımızda “B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Sürücü Belgesi veya diğer adıyla Ehliyet yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan ve kimlik işlevi görebilen resmi bir belgedir. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 1 Ocak tarihinden itibaren eski tip sürücü belgeleri yeni tip sürücü belgelerine çevrilmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri 31 Aralık tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır. Yenilenen sürücü belgesi sınıfları M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi olmak üzere 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

Yapılan yeni düzenlemeye göre; B Sınıfı Sürücü” belgelerine sahip olanlar “B, B1, M, D1 ve F Sınıfı Sürücü Belgesine” sahip olmuş olacaklardır. Yani hali hazırda eski veya yeni tip B sürücü belgeniz varsa aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz.

  • B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanır.
  • B1 sınıfı sürücü belgesi 4 tekerlekli motosiklet (ATV gibi) kullanır.
  • M sınıfı sürücü belgesi tekerlekli motorlu bisiklet (Moped) kullanır.
  • D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanır.
  • F sınıfı sürücü belgesi traktör kullanır.

Peki B, B1, M, D1 ve F Sınıfı Sürücü Belgesine sahip olanlar hangi araçları kullanabileceklerdir?

B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B Sürücü Belgesi almak için bakımından 18 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Bunun dışında ki şartlar genel şartlardır. Deneyim şartı yoktur.

B1 sınıfısürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. B1 ehliyet için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekir.

M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. Ancak M ehliyet dışında bütün ehliyet sınıfları da MOPED kullanabilir. M sınıfı ehliyet almak için en az 16 yaşını tamamlamak gerekir.

D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir. Bu ehliyet ile otobüs sürülemez. Bu sınıf 16+1 kapasiteli minibüsleri kullanır. Aynı zamanda alt sınıflarına ait ehliyetlerden B, B1, M, F sınıflarına ait araçları da kullanabilir. Yaş şartı olarak 21 yaşını tamamlama şartı vardır. D1 deneyim şartı olarak B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Yani B ehliyet sahibi olmadan D1 ehliyet alamazsınız.

F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir. Bu ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ayrıca deneyim şartı aranmamaktadır. Her sürücü adayında olduğu gibi F sınıfı almak isteyen sürücü adayları da yetkili olan pratisyen yada uzman hekimden sürücü olur sağlık raporu almak zorundadır.

  • Yeni Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Ehliyet Sınıfları ve Kapsamları +R10
    • Merhabalar B ehliyetim var ve A1, A2 ve A ehliyetlerini almak istiyorum fakat sanırsam A ehliyeti 2 yıl deneyim istiyormuş o yüzden şu anlık A2 almak istiyorum.
      Ne gibi süreçden geçicem?
      A2 ehliyeti ne kadar sürede alabilirim?
      Kısa süre önce alan biri var mı ve B'den A2'yi ekletmek için ne kadar ücret gerek?
      Yoruma bekliyorum&#;
      • 24 yaşın üstündeyseniz A ehliyete başvurabilirsiniz.

        B ehliyetiniz olduğu için yazılı sınava girmezsiniz. Yalnızca direksiyon sınavına gireceksiniz.

        Fiyatlar ise bulunduğunuz ile göre değişir. B ehliyetiniz olduğu için 0dan ehliyet alanlara göre daha az ücret ödersiniz.
    • Merhabalar B ehliyetim var ve A1, A2 ve A ehliyetlerini almak istiyorum fakat sanırsam A ehliyeti 2 yıl deneyim istiyormuş o yüzden şu anlık A2 almak istiyorum.
      Ne gibi süreçden geçicem?
      A2 ehliyeti ne kadar sürede alabilirim?
      Kısa süre önce alan biri var mı ve B'den A2'yi ekletmek için ne kadar ücret gerek?
      Yoruma bekliyorum&#;
      Merhaba fiyatlandırma bağlı bulunduğunuz ile göre değişiyor. Yazılı sınava girmeyeceksiniz. Direksiyon eğitimi ve direksiyon sınavına gireceksiniz ortalama ay süre sonunda sınava girmiş olursunuz.
    • #Sürücü kursuna yazıl
      #Ödemelerini yap
      #Sınava girmiyorsun sadece direksiyon sınavına giriyorsun
      #Ardından kazanırsan ehliyetini yeniliyorsun
      #Alacağın sınıf A1,A2
      #Kazanırsan ehliyette toplamda b,b1f,m,A1,2 sınıfları olur
      #A sınıfı ehliyet 24 yaş ve 2 sene tecrübe gerektirir.
    • A ehliyetini alabilmek için ya en az 2 yıl a2 ehliyetiniz olmalı ya da 24 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir. B sınıfından A sınıfına geçerken yazılı sınava girmiyorsunuz, sadece direksiyon dersi ve sınavından sorumlusunuz. Ücret konusunu bilmiyorum kurs ile görüşüp bilgi edinebilirsiniz.
    • -2 yıl deneyim olayını hiç duymadım 24 yaş şartı var bildiğim kadarıyla. Benim motor ehliyetim yokken geçen sene B ehliyetime direk A sınıfı ehliyet aldım. Şuan tüm motorları ve B kategorilerini kullanabiliyorum. B ehliyetin olduğu için teori derslerinden muafsın gitmene gerek yok ancak uygulama eğitimlerine gitmen gerekiyor. Uygulamada kendinden ne zaman emin olursan kursuna sınava girmek istediğini beyan eder ve sınava geçersin.
      -B ehliyete A2 işletmek lira
    • 12 gün önce A2 sınavını geçtim ve geçen çarşamba B ehliyetime A2'yi eklettim. tl ücreti var ekletmenin. 24 yaşından küçükseniz A2'ye kadar alabiliyorsunuz ve cc'ye kadar kullanabiliyorsunuz. 24 yaş ya da 2 senelik A2 tecrübesinin ardından A alabiliyorsunuz. O zaman cc sınırlaması olmuyor. A1 ise 17 yaşında alınabiliyor ve cc'ye kadar kullanabiliyor. Yani A2 alın ve keyfinize bakın.
    • 12 gün önce A2 sınavını geçtim ve geçen çarşamba B ehliyetime A2'yi eklettim. tl ücreti var ekletmenin. 24 yaşından küçükseniz A2'ye kadar alabiliyorsunuz ve cc'ye kadar kullanabiliyorsunuz. 24 yaş ya da 2 senelik A2 tecrübesinin ardından A alabiliyorsunuz. O zaman cc sınırlaması olmuyor. A1 ise 17 yaşında alınabiliyor ve cc'ye kadar kullanabiliyor. Yani A2 alın ve keyfinize bakın.
      Düzenleme: A1 16 yaşında alınıyor, bende var süs niyetine gezdiriyorum, B aldım şimdi, bir daha A2 alıp NS almayı düşünüyorum

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır