deride mantar belirtileri / Kara Mantar Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? - Acıbadem Hayat

Deride Mantar Belirtileri

deride mantar belirtileri

Mantar hastalığı nedir?

Tıpta mikozis olarak da adlandırılan mantar hastalığı, tek hücreli mantarların neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Cilt yüzeyinde kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, döküntü gibi bulgulara neden olur, tedavi edilmediğinde yayılma gösterir. Deride enfeksiyonlara yol açabilecek birçok mantar türü bulunur. Farklı mantar türleri vücudun çeşitli bölgelerinde değişik belirtilerin görülmesine neden olur. Eller, ayaklar, saç, sakal, gövde, tırnaklar ve genital bölge mantar enfeksiyonun sık görüldüğü bölgelerdir. Enfeksiyon tedavi edilmediğinde ilerler. Mantar hastalıkları insanlardan, hayvanlardan ve topraktan bulaşır.

Mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Mantar enfeksiyonu vücudun her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediğinde ciltte kızarıklık, pullanma ve dökülmeye neden olur. Saçlı deriye yerleştiğinde saçlarda kaşıntı, saç uzamasında yavaşlama, dökülme, yumrular ve lenf bezlerinde büyümeye neden olur. Ayaklarda mantar hastalığı kuruma, kalınlaşma, parmak aralarında kızarıklık, kötü koku, nemli görünüm oluşmasına sebep olur. Erkeklerde kasık mantarı kaşıntı, kızarıklık, yanma hissine sebep olur. Bayanlarda genital mantar idrarda yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrıya sebep olur.

Tırnak mantarı tek tırnağa yerleşebileceği gibi tüm tırnaklarda da görülebilir. Tırnak altında beyaz ve sarı renk değişikliği, kalınlaşma, boşalma şeklinde belirtilerle kendini belli eder.

Mantar hastalıkları nedenleri nelerdir?

Mantarın hastalık oluşturabilmesi için en önemli sebep ortamın nemli olmasıdır. Çok sıcak ve nemli hava mantarların üremesi için elverişli ortamdır. Vücut temizliğine dikkat etmemek, aşırı terlemek, banyo sonrası iyi kurulanmamak, dar ve sentetik kıyafetler tercih etmek mantar için uygun zemin hazırlar. Bağışıklık sistemindeki zayıflık mantar hastalıklarına yakalanma riskini artıran bir diğer önemli sebeptir. Kanser hastaları, kemoterapi ve kortizon tedavileri gibi bağışıklığı baskılayan ilaç kullanan kişiler mantar hastalıklarına daha kolay yakalanırlar. Mantar hastalıkları ortak kullanım alanları ve burada bulunan malzemelerle bulaşabileceğinden gerekli hijyenin sağlanması öseafoodplus.infoör ve güzellik salonları, yaz mevsiminde ise havuzların düzenli şekilde dezenfekte edilmemesi mantar enfeksiyonun kolayca yayılmasına neden olur.

Mantar hastalıkları bulaşıcı mıdır? Tekrar eder mi?

Mantar hastalıkları bulaşıcıdır. İnsandan, hayvandan ve topraktan direkt temas ile yada bu enfeksiyonun bulunduğu maddelere temas ile bulaşabilir. Ayakkabı, terlik, havlu, çarşaf ve nevresim, kıyafetler, çoraplar gibi eşyaların yanı sıra havuz, hamam, sauna, banyo, plajlar gibi ortak alanlardan da mantar hastalıkları bulaşabilir. Çocuklarda mantar enfeksiyonları genelde okul ortamından bulaşır. Ortak alanlarda yeteri kadar hijyenin olmadığı her koşulda kolaylıkla enfeksiyon çoğalabilir. Hayvanlarda bulunan mantar hastalıkları genelde hayvanın üzerinde bulunan tüylerin dökülmesiyle insanlara geçer.

Hastalık düzenli ve yeteri sürede tedavi edilmediği sürece kısa sürede tekrarlayabilir. Hastalığın tekrarlamasını önlemek için kişilerin kişisel hijyene ve kıyafet seçimi gibi konulara özen göstermesi önemlidir.

Mantar hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Bulaşıcı bir hastalık olduğu için hijyene dikkat etmek çok önemlidir. Tedavide hastalık görülen bölgeleri kuru ve temiz tutmak gerekir. Tedavide lezyonların özelliği ve yerleşim yerine göre mantar öldürücü krem, losyon, sprey yada tabletler kullanılır. Genelde yeni başlangıçlı ve dar alan tutulumlu lezyonlarda harici tedaviler önerilirken, uzun süreli ve geniş yüzeyli lezyonlarda tablet tedavisi tercih edilir. İlaçların düzenli kullanılması önemlidir. Vücut mantarları ortalama 30 gün, tırnak mantarları ise 6 aylık bir tedavi gerektirir. Tablet tedavisi başlamadan önce hastalardan kan testleri istenilir.

Mantar hastalıklarının doğal tedavisi var mıdır?

Mantar hastalıkları tıbbi tedavi gerektiren bir durumdur. Tedavinin eksik ve yeteri sürede yapılmaması hastalığın yayılmasına neden olur. İlaç tedavisinin yanında tamamlayıcı ve destek ürünler kullanılabilir. Elma sirkesi, çay ağacı yağı, sarımsak, Aloe vera, Hindistan cevizi yağı mantar tedavisinde kullanılan en popüler destek ürünleridir. Bu ürünlerin ilaçlar ile bir arada kullanılması tedaviyi olumlu yönde etkiler. Ancak tek başına etkinlikleri ve kullanılmaları gereken süre netlik kazanmamıştır.

Kara Mantar Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs (Covid) pandemisi ile birlikte tüm dünyanın algıları salgınlar konusunda daha açık hale geldi. Covid pandemisi sürecinde dünya halklarının kaygı duyduğu ve salgına dönüşeceğinden korktukları bir hastalık da kara mantar hastalığı oldu. Kara mantar hastalığı ya da mukormikozis adlı bu hastalık mantar türleriyle oluşan ve nadir görülen bir tür enfeksiyon. Mukormikoz tedavi edilmediğinde ise ilerleyip ölümcül olabilir. Hastalık erken evrede teşhis ve tedavi edilmediğinde yüzde ölümle sonuçlanabilir. Peki kara mantar hastalığı nedir, kara mantar hastalığı nasıl bulaşır, kara mantar hastalığı insandan insana bulaşır mı?.. İşte bu soruların cevapları ve mukormikoz ile ilgili merak edilenler…

Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Kara mantar hastalığı, “mukormiset” adlı bir grup küf mantarının neden olduğu nadir görülen bir mantar hastalığıdır. Kara mantar hastalığı, Covid gibi bağışıklık sisteminin düştüğü viral enfeksiyon, immün sistem bozuklukları, kanserler, kronik hastalıklar gibi dönemlerde ortaya çıkar. Mukormisetler, havada yayılarak çok sayıda sporlar (mikroskobik yapılar) üretilirler. Bu sporlar ise bitki, kompostlar, hayvan gübresi veya toprağa düştüğünde nemle birlikte filizlenirler ve misel adlı ipliksi yapılar üretirler. Miseller dallara ayrılıp çevrelerindeki şekerler sayesinde beslenip büyürler. Soluduğumuz tüm mukormisetlerden uzak kalmamız mümkün değildir. Genellikle bu sporların çoğu zararlı değildir. Ama bağışıklık sisteminin zayıflığı bu spordan etkilenmeyi kolaylaştırır. Bu mantarlar kan damarlarına saldırıp dokulara zarar verip doku ölümüne neden olabilirler.


Kara Mantar Hastalığı Nasıl Bulaşır?

“Kara mantar hastalığı bulaşıcı mı?” sorusu hastalık yayıldıkça büyük küçük herkesin merak ettiği bir soru oldu. Mukormisetler, özellikle hayvan gübresi, kompost atıklarda, toprakta, yapraklarda, çürüyen bitkilerde ve odunlarda yaygın olarak bulunur. Çürüyen meyvelerde ve ekmeklerde kolaylıkla gözlemlenebilirler. İnsan vücudundaki açık yaralar, soluma ve nefes yoluyla bulaşabilir. Ancak mukormikoz insandan insana, insanlarla hayvanlar arasında direkt bulaşmaz. Bu mantarlar bağışıklığın düştüğü bünyeler için istilacı olabilirler. Mukormisetler vücuda girdikten sonra daha çok akciğerleri ve sinüsleri, daha sonra beyni ve cildi hedef alarak etkiler. Kullanılan ilaçlar yüzünden ya da hastalıktan dolayı düşük bağışıklık ise şu durumlarda daha çok görülür:

  • HIV veya AIDS
  • Kanser
  • Diyabet (özellikle kontrol altında tutulamayan diyabet hastalığında)
  • Organ nakli
  • Kök hücre nakli
  • Düşük beyaz kan hücresi sayısı (nötropeni)
  • Uzun süreli streoid kullanımı
  • Yüksek demir seviyeleri
  • Enjeksiyon ilaç kullanımı
  • Kötü ve yetersiz beslenme
  • Düzensiz asit seviyeleri
  • Prematüre doğum ya da zayıf doğma

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kara mantar hastalığının belirtileri mantarın vücudun neresinde büyüdüğüne bağlı olarak değişebilir. Kan yoluyla vücudun farklı yerlerine yayılabilen bu hastalık ise “dissemine mukormikoz” olarak bilinir. Dalak ve kalp gibi organlar etkilenebilir. Daha ileri durumlarda zihinsel bulanıklar görülebilir ve tablo komaya kadar gidebilir. Kara mantar türleri yerleştiği bölgeye göre adlandırılabilir. Cilt mukormikozu, mide-bağırsak mukormikozu, pulmoner (akciğer) ve rinoserebral (beyin ve sinüs) mukormikozu bulunur.

Solunum ile ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Sinüs ve burun tıkanıklığı
  • Göğüs ağrısı
  • Ateş
  • Öksürük (bazen kanlı olabilir)
  • Yüzün bir tarafında şişlik
  • Baş ağrısı
  • Bulanık ve çift görme

Sindirim sistemi ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • İshal
  • Dışkıda kan
  • Sindirim sistemiyle ilgili kanama
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Göbekte ağrı

Ciltle ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Ülser (alın, burun, elmacık kemiklerinin arkası, göz ve dişlerin arasında bulunan hava ceplerinde cilt ülseri veya cilt enfeksiyonu olabilir)
  • Kabarcıklar
  • Ciltte hassasiyet, kızarıklık ve şişme
  • Kararmış bir cilt dokusu
  • Ağzın iç kısmında veya burun köprüsünde siyah lezyonlar

Cilde bulaşmış bir virüs, bulaştığı alan kabartı, kızarıklık hatta şişlik oluşturabilir. Bu renk daha sonra siyaha dönebilir. Acı hissinin olması normaldir. Kara mantar hastalığı belirtisi ciltte genellikle bu şekilde ortaya çıkar.

Kara Mantar Hastalığı Hangi Ülkelerde Görülür?

Seyrek görülen kara mantar hastalığı bazen salgın halini alabilir. Çoğu salgının sebebi ise su sızıntıları, sağlıksız hava, inşaat ve doğal afetlerle ortaya çıkar. Kara mantar hastalığı Covid ile ciddi derecede görülmüştür. Çünkü Covid bağışıklık sistemini baskılamış ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirmiştir. Kara mantar hastalığı daha çok Hindistan’da yayılmıştır. Hindistan kara mantar hastalığı ile mücadele ederken Pakistan, Bangladeş, Nepal, Mısır, İran, Irak, Afganistan, Umman ve Rusya’nın yanı sıra Orta Amerika’da Honduras ve Meksika; Güney Amerika’da Uruguay, Paraguay, Şili, Arjantin de etkilenmiştir.

Doktorlar Covid’u atlatan ama kara mantar hastalığına yakalanan pek çok vaka saptamışlardır. Bunun bir nedeninin de Covid sürecinde kullanılan streoidler olduğu düşünülür. Çünkü streoidler iltihabı azaltırken, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini düşürür. Covid atlatmış diyabet hastalarının da riskli olduğu bilinir. Mukormikoz hastalığı yaş farkı olmaksızın herkeste görülebilir.

Covid gibi bulaşıcı olmayan kara mantar hastalığını önlemek için alabileceğiniz birkaç önlem var. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yoğun toprak ve tozlu alanlarda yüz maskesi kullanın. Hafriyat ve şantiye alanlarından uzak durmaya çalışın. Bu inşaat alanlarında bulunmanız gerekiyorsa N95 maskelerden kullanmanız sağlıklı olacaktır.
  • Yine bağışıklık sisteminiz düşükse kompost yığınlarının olduğu, toz ve toprak olan bahçe işleri gibi işlerden kaçının. Bahçe işleri yapmak zorundaysanız pantolon, eldiven ve uzun kollu kıyafetler giyin. Sıyrık ve kesik gibi yaralarınız varsa toz ve toprakla temas halinde vakit kaybetmeden sabun ve suyla yıkayın. Cilt enfeksiyonunu önlemek için yaralarınızı antiseptik sıvı ile temizlemeniz önemli.
  • Kirli sulardan kaçınırken, evinizde sudan dolayı zarar görmüş alanlar varsa tamir ettirin.
  • Vücut hijyenine dikkat edin.
  • Organ nakli ya da kök hücre nakli olduysanız mukormikoz veya diğer mantar enfeksiyonlarına karşı mantar önleyici ilaç kullanmak için doktorunuza danışın.

Kara Mantar Hastalığı Tanı Süreci

Kara mantar hastalığı belirtilerinden biri bile fark edildiğinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmeli. Doktorun fiziki muayenesi ve şikayetler üzerine teşhis konur. Doktora mantar sporlarının yoğun olduğu bölgelerde zaman geçirip geçirmediğinizi söylemeniz faydalı olabilir. Genellikle mukormikoz teşhisi burundan alınan örneğin test edilmesiyle yapılır. Kara mantar hastalığının teşhisi için doku biyopsisi yapılırken hastalığın beyne ve diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını anlamak için MR ve BT görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılabilir.

Kara Mantar Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Mukormikoz tedavisi genellikle mantar önleyici ilaçlarla yapılır. Posakonazol, isavuconazole, amfoterisin B etken maddeli bu ilaçlarla kara mantarın ilerlemesi durdurulur, yok edilir ve enfeksiyon kontrol altına alınabilir. İlaçlar ağız veya damar yoluyla verilir. İlk etapta daha yüksek dozlarla bir tedavi başlanabilir.

Amfoterisin B etken maddeli ilaçların hayatı tehdit eden mantar enfeksiyonlarına karşı mücadelede son derece etkili olduğu bilinir ancak yan etkilerinin de ciddi boyutta olabileceği unutulmamalıdır. Dışkıda kan, böbrek fonksiyonlarında bozukluk (az veya sık, ağrılı veya zor idrara çıkma, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme), nörolojik sorunlar, akciğerlerde sıvı birikmesi, sarılık ve felç gibi ciddi yan etkiler görülebilir.

İlaçların mide bulantısı, mide ekşimesi ya da nefes almada zorluk gibi yan etkileri de olabilir. Böyle bir durum olursa mutlaka doktora söylenmelidir.

Ağır kara mantar hastalığı vakalarında enfekte olmuş veya ölmüş dokular söz konusu ise, bunlar cerrahi olarak çıkarılır. Bazı durumlarda burun ve gözlerin bir kısmı ameliyat ile alınır. Bu da kişilerde ruhsal ve fiziksel olarak hasarlar yaratabilir.

Kara mantar hastalığı tedavisi aksatılmamalıdır. Çünkü geç teşhis edilen ya da tedavi edilmeyen mukormikoz, kalıcı göz ve sinir hasarına (görme kaybı), kan pıhtılaşmasına ya da damar tıkanıklıklarına yol açabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Mantar Hastalığı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Mantar hastalıkları, mantar adı verilen parazitler tarafından oluşturulur. Mantarların bazıları saprofit (yararlı mikroorganizmalar) olarak canlıların üzerinde yaşar. Ancak bazı koşullarda (patojen) hastalık yapıcı hale geçerler. Bazıları her zaman hastalık yapıcıdırlar.

Mantar Hastalığının Etkenleri Nelerdir?

Mantar hastalığı etkenleri, maya mantarları ve küf mantarları olarak kabaca iki gruba ayrılır. Mantar hastalıklarının oluşmasında konağın bağışıklık sistemi (immünitesi), hazırlayıcı faktörler (kötü hijyen, ıslaklık, uzun süreli antibiyotik kullanımı, immünosupressiv tedavi görme) büyük rol oynar. Mantar enfeksiyonları saçtan tırnağa kadar tüm deri bölgelerini ve eklerini tutabilir.

Saçlı Deri Mantarları (Tinea Kapitis) Nedir?

Saçlı deri mantarlarının çoğu küf mantarları tarafından oluşturulurlar. Saçlı deri mantarları genellikle çocukluk çağında görülür. Aile içi enfeksiyon sık görülür. Bazıları ergenlik çağında kendiliğinden geçer. Yüzeyel ve derin tipleri vardır. Yerleşim yerlerine göre farklı görüntüler oluştururlar.

Yüzeyel tiplerde saçlarda birkaç iri yuvarlak alanda; kepeklenme, saçlarda kırılma, matlaşma görülür. Bu tip ergenlik döneminde kendiliğinden geçebilir.

Favus (Kuru Kel) Nedir?

Halk arasında kuru kel olarak adlanddırılan favusun özellikleri şunlardır:

  • Mantarlar daima derin yerleşirler.
  • Hasta bölgede saçlar dökülmüştür.
  • Kalan saçlar cılız, grimsi-kül rengindedirler.
  • Garip kötü bir kokusu vardır.
  • Kıl diplerinde sarımtırak, kabuksu yapılar vardır.
  • Kıllar kolayca çekilir.
  • İz bırakarak iyileşir.
  • Kalıcı kellikle sonuçlanır.

Kerion Selsi Nedir?

Favusda mantar daha derine yerleşirse kerion selsi adlı hastalık oluşur. Kerion selsinin özellikleri şunlardır:

  • Saçlı deride tek veya birkaç tane nodül oluşur.
  • Lezyon cerahatli görünümde ve yumuşaktır.
  • Bunlardan zaman içinde irin akar.
  • Saçlar dökülmüştür ya da tereyağından kıl çeker gibi kolayca çekilir.
  • Hastalıklı bölgenin yakınındaki lenf bezleri şişmiştir.
  • İz bırakarak iyileşir.
  • Bu hastalığa daha çok çocuklarda rastlanır
  • Derin yerleşen mantarlar, yetişkin erkeklerin sakallarını tutabilir
  • (Sycosis Paraziteria) Saçlı derideki belirtilerin aynısını oluştururlar.

Vücut Mantarları (Tinea Korporis)

Çoğu küf mantarları tarafından oluştururlar. Mantarlar gövdede, ekstremitelerde, el ve ayaklarda, kasıklarda ve koltuk altında hastalık oluşturabilir. En sık görülen, gençlerde ve orta yaşlarda çok rastlanan mantar enfeksiyonu “pitriyazis versikolar”dır. Hastalığın boyun, gövde, sırt, koltuk altı bölgelerinde kahverengi beyaz lekeler ve üzerinde gelişen kepeklenme seyreden tipik görüntüleri vardır.

Küçük plaklar bazen birleşerek deride haritaya benzer bir görünüm oluştururlar. Hastanın hiçbir subjektif şikayeti yoktur, ancak görünüm sorunu vardır. Hastalık daha çok yaz aylarında sıcak ve nem nedeniyle artış gösterir. İmmün yetmezliği olanlarda, kronik enfeksiyon olanlarda, diyabetiklerde, gebelerde daha sık görülür. Gövdeye yerleşen diğer bir form da halk arasında “temriye” olarak bilinen “herpes sirsine” denen formdur. Gövdeye bazen yüze bile yerleşebilir. Ortası kızarık, kepekli, çevreye doğru küçük çıkıntılar şeklinde ilerleyen yamalar yapar. Kaşıntı, sulantı görülebilir. Bu form egzamalarla sıklıkla karıştırılır. Bu tip, hayvancılıkla uğraşanlarda, evinde kedi, köpek besleyenler de daha sık rastlanmaktadır.

El Ayak Mantarları (Tinea Pedis ve Manum)

Ayaklarda görünen mantar enfeksiyonunun tıp dilindeki adı tinea pedis, elde görünen enfeksiyonu ise tinea manumdur. Bu enfeksiyonlara küf mantarları sebep olur. Mantar hastalıkları el ve ayaklarda farklı görüntüler oluşturabilir. El ayak mantarlarının şu özellikleri vardır:

  • Bazen tipik egzama görüntüsü verirler. Bazen kızarık, kepekli plakalar oluştururlarken, bazen de kuru kabuklar, yarıklar şeklinde görüntü oluştururlar.
  • Kaşıntı mutlaka vardır.
  • Karışık görüntüleri nedeniyle egzamalarla, sedef hastalığıyla ve diğer mikrobik hastalıklarla sıklıkla karıştırılabilirler.
  • Lezyonlardan mantar etkeninin saptanması (native preperat) en kesin teşhis yöntemidir.

Kasık Mantarı (Tinea İnguinalis)

Çoğu küf mantarı tarafından oluşturulur. En sık görülen mantar hastalıklarından biridir.Özellikleri şunlardır:

  • Hastaların çoğu inguinal bölge muayenesinden utandıklarından uzun süre doktora gitmezler.
  • Eczaneden ya da komşudan aldıkları ilaçlarla idare etmeye çalışırlar. Bu da tabloyu ağırlaştırır.
  • Kasık mantarı, çoğu simetrik olarak, her iki kasık bölgesinde net sınırlı lezyonlar oluşturur.
  • Lezyonların kenarlarında belli belirsiz çıkıntılı kızarıklıklar mevcuttur.
  • İç tarafı daha pembemsi ve kepeklidir.
  • Yer yer yoluntu izleri vardır
  • Kasık mantarı lezyonları bazen makat bölgesine ve kalçalara yayılabilir
  • Bazı hastalarda; özellikle şişmanlarda ve diyabetiklerde, şiddetli kaşıntı, koku, sulantı ve çatlaklara neden olabilir.

Tırnak Mantarı (Onnikomikoz)

Tıp dilinde onnikomikoz adı verilen tırnak mantarlarının özellikleri şunlardır:

  • Çoğu küf mantarları tarafından oluşur.
  • Tüm tırnakları tutabilir.
  • Ayak başparmaklarında diğer tırnaklardan daha sık görülür.
  • Hastalığa tutulan tırnaklarda, renk değişikliği (sarı-siyah) , kalınlaşma, kabalaşma görülür.
  • İleri aşamalarda tırnaklar ufalanır.
  • Kalınlaşan, kabalaşan tırnak deri içine batarak ağrı ve şişliğe neden olabilir.
  • Bazen de kesilmeyen tırnaklar boynuzsu bir hal alır.

Maya Mantarları (Kandidiazis)

Maya mantarlarında, genelde organizmada saprofit yani çürükçül olarak bulunan kandidalar(mantarlar) bağışıklık (immune) sistemindeki bozukluklara bağlı olarak patojen yani hastalık oluşturacak hale geçer ve hastalık oluştururlar. İmmune yetmezlik hastalıkları, diyabet, kemoterapi, yüksek doz antibiyotik, steroid tedavisinde ve deride maserasyona bağlı çatlakların oluşumu kandidalara zemin hazırlar. Maya mantarları, küçük bebeklerde “pamukçuk” adı verilen ve çok sık görülen tabloyu oluştururlar. Gene kötü beslenme ve kundaklama sonucu, kundak dermatiti denen “pişiklere” neden olurlar. Maya mantarları direnci düşük erişkinlerde ve yaşlılarda ağız içinde ve dilde, dudak kenarlarında pamukçuk gibi beyazımsı plaklar, kızarıklık ve sıyrılmalar yapabilir.

Kandidal Glossit ve Kandidal Perleş: Maya mantarları diyabetik, gebe, kilolu ve uzun süreli antibiyotik kullanan kadınlarda, kokulu, peynir kesiği görünümünde vajinal akıntıya neden olabilirler. Tablo aşırı kaşıntılı ve rahatsız edicidir

Kandidal Vulvovajinit: Maya mantarları tırnaklarda da mantar hastalığı oluşturabilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir