hsupa nedir / Topex BYTTON HSUPA Router - Kullanma Kılavuzu - Sayfa:6 - monash.pw

Hsupa Nedir

hsupa nedir

Günümüzdeki ak&#;ll&#; telefonlarda en geli&#;mi&#; teknolojiler kullan&#;l&#;yor. Giderek daha h&#;zl&#; ve ak&#;ll&#; hale gelen telefonlarda kullan&#;lan h&#;z terimlerinin say&#;s&#; ise geli&#;imin sonucu olarak giderek art&#;yor. &#;&#;te ak&#;ll&#; ceplerde kullan&#;lan baz&#; h&#;z terimleri ve anlamlar&#;:

3G: 3G/UTMS a&#;&#; 'de &#;ngiliz sa&#;lay&#;c&#; Three taraf&#;ndan ilk kez sunuldu&#;unda GPRS/EDGE'e göre önemli bir h&#;z art&#;&#;&#; sunuyordu. 3G, art&#;k birçok telefonda standart bir özellik ve daha h&#;zl&#; indirmeler, müzik ak&#;&#;&#; ve video sohbetine izin veriyor.

Aradan geçen 8 senenin ard&#;nan 3G'nin &#;imdi GPRS/EDGE'in bir zamanlar oldu&#;u konumda denebilir. HSPA+, WiMAX ve LTE gibi teknolojiler 3G'nin yerine geçmek için s&#;ra bekliyorlar.

HSDPA: High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA), genellikle G veya 3G+ olarak adland&#;r&#;l&#;yor ve h&#;zda farkedilir bir art&#;&#; sa&#;l&#;yor. &#;u anki HSDPA a&#;lar&#; , , ve Mbps indirme h&#;zlar&#;n&#; destekliyor. Ancak bu teorik h&#;zlara yakla&#;mak gerçek hayatta pek mümkün olmuyor.

HSUPA, HSPA, HSPA+, LTE ve WiMAX

HSUPA, HSPA, HSPA+, LTE ve WiMAX

HSUPA: High-Speed Uplink Packet Access, 3G'nin geleneksel gönderme h&#;z&#;n&#; geli&#;tirerek Kbps'den Mpbs'ye ç&#;kart&#;yor. Ancak HSUPA'n&#;n kullan&#;m&#; pek yayg&#;n de&#;il.

HSPA: High Speed Packet Access, HSDPA ve HSUPA'n&#;n bir kar&#;&#;&#;m&#;. Standart, Mbps indirme ve Mbps gönderme h&#;zlar&#;na sahip G teknolojilerini tan&#;mlamakta kullan&#;l&#;yor.

HSPA+: T-Mobile ve AT&T taraf&#;ndan 4G olarak adland&#;r&#;lsa da HSPA+ asl&#;nda bir 3G standard&#;. HSPA+ deste&#;i, Samsung Galaxy S II ve Motorola Atrix 4G gibi telefonlarda mevcut. HSPA+ ile 42Mbps indirme h&#;zlar&#;na ula&#;mak mümkün oluyor.

LTE: Long Term Evolution ise gerçek bir 4G a&#;&#; çözümü. TCP/IP protokolleri ve OFDM ile indirme h&#;zlar&#; Mbps'yi a&#;abiliyor. Ancak Verizon taraf&#;ndan yap&#;lan gerçek hayat testlerinde h&#;z ancak Mbps'ye ula&#;abildi. Bu yine de 3G'den kat h&#;zl&#; oldu&#;u anlam&#;na geliyor.

WiMAX: e kablosuz a&#; standard&#;na dayanan WiMAX, LTE için bir 4G alternatifi sunuyor. Teknolojinin &#;u anki sürümü 40Mbps'ye kadar indirme h&#;z&#; sunuyor. WiMAX'&#;n bir sonraki sürümü m ise 1Gbps gibi inan&#;lmaz bir h&#;z sa&#;layabilir.

İlgili Galeri&#;de piyasaya sürülecek cep canavarları! Galeriye Gözat

İlgili VideoBu inanılmaz cam bükülüyor ama kırılmıyor! Videoyu İzle

Okuyucu Yorumları

Mobil internet

Dünya, farkında olmadan da olsa temeli bağlanabilirlik olan akıllı bir çağa doğru hızla yol alıyor. Günümüzün teknoloji çağında akıllı telefonlar, tabletler ve birçok mobil cihaz aygıtı bir lüksten daha çok bir gereklilik haline geliyor. Önemli e-postalardan haberdar olmak, güncel haberleri takip etmek, konum bilgisini öğrenmek ve araştırma gibi gereklilik arz eden vb. durumlarda her zaman ve her yerde internete bağlanmak hayatımızın artık bir parçası haline geliyor. Telefonumuz hücresel şebekeden iyi bir sinyal aldığı müddetçe herhangi bir yerden internete bağlanmak, oldukça mümkün bir hale geldi. Mobil internet, telefon operatörleri tarafından sağlanmaktadır. GSM(Global System for Mobile Communications), CDMA(Code Division Multiple Access), EVDO, EVDO-Rev1, WCDMA, UMTS / HSPA, GPRS, EDGE, LTE(Long-Term Evolution), LTE-A(Long-Term Evolution Advanced) ve 5G teknolojisi kullanılır.

CDMA

Bu teknoloji, aslında Nazilerin radyo sinyallerini karıştırmasını önlemek için İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik kuvvetler tarafından geliştirilen bir teknolojidir. CDMA’ın özellikle GSM’den farklı olarak, kullanıcılara tüm bant spektrumuna tam erişim izni verir. Böylece herhangi bir zamanda çok daha fazla kullanıcının bağlanmasına izin verir. Ayrıca, ses verilerini korumak ve gizli tutmak için her bir kullanıcının bireysel görüşmesini benzersiz dijital bir sıra aracılığıyla kodlar. CMDA’de zaman ve frekans kaynakları bölünmediğinden, şimdiler de kullandığımız veri hızlarına ulaşmamız mümkün olmuştur. Bu yönüyle CDMA, 3G teknolojisi W-CDMA&#;in temelini oluşturur.

GSM

GSM, kablosuz bant genişliğini paylaşmanın bir yolu olarak FDMA ve TDMA&#;nın bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Yani FDMA (frekans bölmeli çoklu erişim), bant genişliğinin kanallara ayrıldığı ve TDMA (Zaman Bölmeli Çoklu Erişim) kanalların kullanılabileceği anlamına gelir. Farklı zamanlarda farklı görevler için kullanılır. Bu aralıklarda telefonlar bilgi aktarabilir. Şebekenin hangi kullanıcıların şebekeye bağlı olduğunu bilmesi için, her telefon bir abone tanımlama modülü (SIM) kartı kullanmak zorundadır.

Mobil Teknoloji ve Standartlar

CDMA ve GSM temel standart olarak 2G döneminde gelmiştir. GSM 2G döneminde GPRS ve EDGE standardını kullanmıştır. CDMA ise CDMA standardını kullanmıştır. Daha sonra yaygın olarak mobil veri aktarımlarında UMTS, HSPA, HSPA+, LTE, LTE-A, 5G teknolojileri kullanılmıştır.

GPRS

İnternet erişimine doğru üçüncü nesil teknoloji adımıdır. GPRS, bu sistemin kullanıcılarını çevrimiçi tutan, sesli arama yapmasına ve hareket halindeyken internete erişmesine izin veren teknoloji olduğu için GSM-IP(Global Sistem Mobil İletişim İnternet Protokolü) olarak da bilinmektedir.

EDGE

EDGE, resmi olarak G ismine sahiptir. Fakat genel olarak günümüzde kullanıcılar tarafından &#;2G&#; olarak adlandırılıyor. GSM ailesinin bir parçası olarak 3GPP tarafından da standartlaştırılmıştır.

UMTS

UMTS, mobil ağ operatörlerine daha fazla spektral verimlilik ve bant genişliği sunmak için Geniş Bant Kod Bölmeli Çoklu Erişim (W-CDMA) radyo erişim teknolojisinden faydalanır.

HSPA

Yüksek Hızlı Paket Erişimi (HSPA), 3G mobil terminallerinden internet bağlantı kapasitesini artırmak için tasarlanmış bir kablosuz erişim teknolojisidir. HSDPA(High Speed Downlink Packet Access)  ve HSUPA(High Speed Uplink Packet Access) standartlarını içerir. İndirme ve yükleme için paket iyileştirmelerini ifade eder.

HSPA+

HSPA dan sonra geliştirilen bu teknoloji G olarak da adlandırılıyor. 3G teknolojisinin en gelişmiş üyesidir.

LTE

Mobil telefon ağlarının kapasitesini ve hızını artırmak için tasarlanmıştır. Eski nesil mobil telekomünikasyon ağları toplu olarak 2G veya 3G olarak adlandırılırken, 4. nesil (4G) radyo teknolojilerine doğru bir adım olan bu teknoloji 4G olarak adlandırılmaktadır.

5G

5. nesil teknoloji olan 5G şu an biraz karmaşık gibi. Üç farklı çeşidi ile ortaya çıktı. Farklı dalga boylarına sahip olan bu teknoloji her bant aralığında çok farklı performans sergilemektedir. En yaygın olarak kullanılan düşük bant 4G ye çok benzer şekilde çalışır.

Veri aktarım hızları ise;

GPRS,  Kbit/s

Edge(E), Kbit/s

CDMA , Kbit/s

UMTS(3G),  2 Mbit/s

HSPA(H), 14 Mbit/s

HSPA+(H+), 42Mbit/s

LTE(4G), Mbit/s

LTE-A(G), Mbit/s

LTE-A Pro Mbit/s

5G, Gbit/s

ETİKETLER: 5G, Mobil, W-CDMA, GSM-IP, GPRS, 3G

Tanımı - Yüksek Hızlı Downlink Paket Erişimi (HSDPA) ne anlama geliyor?

Yüksek hızlı aşağı bağlantı paket erişimi (HSDPA), yüksek hızlı paket erişimi (HSPA) ailesine ait bir mobil iletişim protokolüdür. HSDP (UMTS) tabanlı ağların daha yüksek veri aktarım hızlarına sahip olmasını sağlar.


Mevcut HSDPA dağıtımları MBPS, MBPS, MBPS ve MBPS indirme hızlarını desteklemektedir. Yakın gelecekte bu hızlar büyük oranda artmalıdır. Ağlar daha sonra ilk sürümünde 42MBPS aşağı bağlantı hızları sağlayan Evolved HSPA'ya yükseltilecek.

Techopedia, Yüksek Hızlı Downlink Paket Erişimini (HSDPA) açıklıyor

HSPA'nın bir parçası olan HSDPA, UMTS'de (Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi) yapılan iyileştirmelerin bir sonucudur. 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) tarafından standartlaştırılmaktadır. Ayrıca, 3GPP girişimlerinin bir sonucu olarak, HSDPA gelişmiş GSM çekirdek şebekelerine yöneliktir.


HSDPA, HSPA ailesinin sadece yarısıdır. Diğer yarısı HSUPA. HSDPA daha çok yüksek aşağı bağlantı hızlarına odaklanırken, HSUPA yüksek yukarı bağlantı hızları için tasarlanmıştır. Ancak, HSPA ağı son kullanıcıları yüklemelerden daha fazla indirme gerçekleştirdiğinden, HSDPA hızları doğal olarak HSUPA'dan çok daha yüksektir. HSDPA sistemlerinin HSUPA muadillerinden çok önce konuşlandırılmasının nedeni de budur.


Apple iPhone 4, Nokia N8, BlackBerry Storm 2, HTC Desire S ve LG Optimus 2X gibi birinci sınıf akıllı telefonlar HSDPA'yı destekliyor. Ancak, HSDPA'yı destekleyen tüm cihazların aynı aşağı bağlantı hızlarına sahip olmadığını belirtmek gerekir.


Bir HSDPA cihazının aşağı bağlantı hızı, kategori numarasına bağlı olacaktır. Örneğin, kategori 6'ya sahip bir aygıt 3, 6 Mbps aşağı bağlantı hızına sahip olabilirken, kategori 8 aygıtı 7, 2 Mbps aşağı bağlantı elde edebilir.


Bu yazı itibariyle, HSDPA dağıtımları hala ilk aşamanın bir parçasıdır. İkinci aşamada HSDPA sistemleri 42 Mbps'ye kadar veri hızına ulaşabilecek. Bu, günümüzün kara tabanlı geniş bant bağlantılarından daha hızlıdır.


Ericsson tarafından laboratuvar koşullarında yapılan HSPA aşağı bağlantı hızları ile ilgili en son deneyler Mbps'ye kadar çıkabilmiştir.

Günümüzde her geçen an yeni bir teknolojinin varlığını ve buna paralel olarak yeni yeni akıllı telefonların piyasaya çıktığını duyuyoruz. Başlığa bakınca gerçekten karışık görünüyor bunlarda ne diyor insan kendi kendine, ya da hiç ilgisini bile çekmiyor. Şimdi bu satırları okuyorsanız konu başlığında yer alan maddeleri araştırıyorsunuz demektir. Fazla laf kalabalığı yapmadan en bildiğimiz yerden başlayalım.

GSM

Global System for Mobile Communications&#; kelimelerinden türetilmiştir, Türkçe haliyle Mobil İletişim için Küresel Sistem. Günümüzde yaklaşık 3 milyar insanın kullandığı sistem. Bir akıllı telefon ya da mobil telefon aldığınızda anlamanız gereken asıl konu hangi frekansları kullandığıdır. Şimdi bu değerler ney ifade eder kısaca açıklamaya çalışalım.

GSM ağlarının büyük bir kısmı MHz ve MHz kullanır fakat Amerika Birleşik Devletlerinde MHz ve MHz önceliklidir.  Eğer bu 3 frekans da bir telefonda mevcut ise SIM kartınız etkileştirildiği sürece neredeyse tüm dünya da bu telefonu kullanabilirsiniz demektir.  Uzakdoğu ve İskandiv gibi bölgelerde de mobil erişim ihtiyacı duyoyorsanız 4 bantlı bir telefona sahip olmanız gerekecektir. Bazı bölgelerde yalnızca ülkede satın alınan telefonlar çalışacağı için cep telefonunu aldığınız sağlayıcı ile görüşmeniz gerekebilir.

Eskiden mobil telefonlar bazen tek bir amaç için kullanılmaktaydı. Yani bazısı sadece sesli aramalar için bazıda GPRS ile internet kullanımı içindi. Günümüzde artık neredeyse tüm modeller hepsini bir arada sunmaktadır.

GSM, GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSPA (plus) ve LTE, 4G, 5G 2

GPRS

GPRS sitemler pil dostu ve 60 kbit/sn hızında çalışan ve fazla veri istemeyen e-posta, internet gezintisi vs. gibi işlerinizi yapan bir protokoldür. Ancak günümüzde geniş bant bağlantıların yaygınlaşması ile pek kullanılmayan ama hala etkisini koruyan bir iletişim kuralıdır diyebiliriz. GPRS kuralını kullanabilmeniz için servis sağlayıcınız tarafından sağlanan ayarları kullanarak cihazınızı ayarlamalısınız. Tabii ki bu eskiden di artık servis sağlayıcılar cihazınızı otomatik olarak algılayıp gerekli ayarları otomatik olarak SMS aracılığı ile yapmaktalar. Eskiden Nokia dönemlerinde telefon içerisinde bu ayarların tamamı ülkeler bazında yer almakta ve istediğimiz ülke ve servis sağlayıcısını seçerek bağlantımızı ayarlardık.

GPRS artık emekliye ayrılan bir kural olmasına rağmen hala kullanımda ve geniş bant gerektirmeyen bağlantılarda tercih edilmektedir.

EDGE

EDGE (Exchanged Data rates for GSM Evolution); GPRS sistemine dayalı inşa edilen ve saniyede ,6 kbit&#;e kadar veri aktarımı yapabildiği için için &#;3G&#; standardı olarak sınıflandırılmıştır. Bir akıllı telefon EDGE uyumluysa, büyük e-posta ekleri alma ve karmaşık web sayfalarını büyük bir hızla gezinme gibi ağır mobil veri iletimi için kullanılabilir. Artık günümüzde neredeyse her akıllı telefon bu teknolojiye sahip olarak gelmektedir.

3G

3G başlangıçta mobil ağ üzerinde görüntülü arama yapmak için bir yol olarak pazara girdi ama aynı zamanda internette gezinti, IP üzerinden ses kullanarak (VoIP) iletişim gibi konularda daha yetkin kullanım için ortaya çıkıt. Dünya üzerinde EDGE kadar geniş bir alanda ulaşılabilir olmasa da hızla yayılmaya devam etmektedir.

3G kapsama alanının zayıf olduğu yerlerde akıllı telefonlar sürekli 3G sinyali bulmaya çalışır ve bu durum pil ömrü üzerinde ciddi negatif etki yapar. Yani 3G kapsama alanı dışında olduğunuzda şebeke seçim ayarlarınızdan otomatik yerine EDGE olarak seçim yaparsanız bataryanızın daha uzun ömrlü olmasını sağlayabilirsiniz.

3G kapsama alanının zayıf olduğu bölgelerde, cep dili sürekli olarak 3G sinyali bulmaya çalışır ve bu durum pil ömrü üzerinde dramatik bir etki yapabilir. Bazı telefonlar da sabit 3G etkinleştirme işlemek ama potansiyel satın alma ile başa çıkmak mümkün olup olmadığını kontrol değer bu yüzden bazı pil ömrü kadar azaltılmış olabilir 50% bu yüzden. Şu anda 3G iyi kapsama alanı olmasına rağmen ve telefonunuzdan yüksek hızlı internet erişimi sağlar ve hızlı mobil bağlantı için bir standart haline gelmektedir.

HSDPA

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), saniyede 7,2 Mbit&#;e varan hızları destekleyebilen 3G ağına dayalı bir teknolojidir. Gerçekte yaklaşık 3 Mbits bir üst hız alırsınız ancak bu mobil TV akışı ve diğer yüksek veri iletimleri için yeterlidir diyebiliriz. HSDPA kullanmak için telefonunuzun teknolojiyi desteklemesi gerekir ve tabii ki hizmet aldığınız şebekenin baz istasyonunda bu desteğin olması gerekiyor.

HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) da madalyonun diğer yüzüdür, hani evlerimizde kullandığımız internet sağlayıcılar paketlerinde download ve upload hızlarından ayrı ayrı bahsederler ya işte HSUPA oradaki upload hızı diyebiliriz. Yükleme olmadan indirme olamayacağına göre (internette bir siteye girmeye çalıştığınızda bile sitenin adresini dns sunucuya sormak bile yükleme olarak sayıldığını aklınızdan çıkarmayın) her iki teknoloji birlikte HSPA teknolojisini oluşturur.

HSPA (Plus)

Bu, HSPA (HSDPA & HSUPA) standardının bir evrimidir ve daha yüksek hızlara olanak sağlar. HSPA&#;yı (plus)  azami Mbit/s lik bir bant genişliği olmasına rağmen gerçekte alınan değer  21 Mbit/s dir.  Mevcut 3G ağ operatörleri bu teknoloji ile uyumlu olmasına karşın bu bant genişliğini karşılayacak kapasitede değiller.

HSPA (artı) fikri mevcut servis sağlayıcıların yeni baz istasyonlarına ihtiyaç duymadan 4G hızları ( Mbit/s) hızlara ulaşma fikrinden doğdu. HSPA (artı) trafiğine izin verecek şekilde yükseltilen ağlar geriye dönük uyumludur, böylece standart HSDPA alıcılarına sahip telefonlar üzerinde çalışır ancak yüksek hızlardan yararlanmak için HSPA (artı) alıcısı olan bir cihaza sahip olmalısınız. Bir LTE alıcısı ile donatılmış birçok cihaz da HSPA (artı) yeteneğine sahiptir.

GSM, GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSPA (plus) ve LTE, 4G, 5G 3

LTE

Uzun Vadeli Evrim (Long Term Evolution) veya LTE gerçek 4G teknolojileri yolunda ilk adımdır. Gerçek bir 4G teknolojisi, Mb/s ve 1Gb/s indirme hızları ağın çekim alanı içerisinde ulaşılabilecek hızlardır.. Ancak dünya çapında şirketlerin lte&#;yi &#;4G LTE&#; olarak pazarlayabileceğine karar verildi çünkü bazıları bu adımı atmış ve G veya G terimleri ile daha fazla tüketici karışıklığını önlemek için su yüzüne çıkmaya başlamıştır.

LTE, lte ağlarını çalıştıran bazı operatörlerin sağladığı hızlar konusunda tartışmalar olmasına rağmen, bazen sözde HSPA (artı) teknolojisinden daha düşük olmasına rağmen, ,6 Mb/s maksimum indirme hızı sunmaktadır. İngiltere&#; de LTE ağ kullanarak yapılan testlerde ağın kapsama alanı içerisinde 8Mb/s &#; 50 Mb/s arasında sonuçlar elde edilmiştir. LTE yeni ağ teknolojisi ve direkleri / radyolar (bilinen hali ile BAZ istasyonları) gerektirir. Bu aynı zamanda LTE destekleyen aygıtların da uyumlu bir alıcıya sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Mevcut 3G teknolojileri gibi, LTE sinyaline bağlanmak da cihazınızın bataryasında ekstra bir kullanıma neden olur ve bağlantılarınızı elle yönetmenizi öneririz. Yani ağın tam kapasitede mevcut olduğu konumlarda kullanmak diğer durumlarda cihazınızdan şebeke seçimini elle yapmanız pil kullanımı açısından yararınıza olacaktır.

LTE frekans bantları dünya çapında oldukça değişkendir ve sonuç olarak bir LTE uyumlu cihaz bir bölgede çalışabilir ama başka bir bölgede çalışmayabilir. Frekans bantları arasındaki fark nedeniyle bu durum bölgeler içinde (farklı bantları destekleyen farklı ağ sağlayıcılarıyla) bile farklı olabilir

Frekans bandı numaralarının listesi, ilgili frekans aralıkları ve grubu destekleyen ülkelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Gerçek 4G

4G için önerilen hızları destekleyen teknolojiler (LTE-Advanced, Mobile Wimax) bir çok akıllı cihazda mevcut ve giderek daha da yaygınlaşıyor. Ülkemizde de farklı isim alarak G ile tanıştık.  Lafı daha fazla uzatmadan günümüzdeki standartlar ve hız aralıklarına tablodan bakabilirsiniz.

NesilSimgeTeknolojiAzami İndirme HızıTipik İndirme Hızı
2G

G

GPRSMbit/s<Mbit/s

E

EDGEMbit/sMbit/s
3G

3G

3G (Basic)Mbit/sMbit/s

H

HSPAMbit/sMbit/s

H+

HSPA+21Mbit/s4Mbit/s

H+

DC-HSPA+42Mbit/s8Mbit/s
4G

4G

LTE Category 4Mbit/s15Mbit/s
4G+

4G+

LTE-Advanced Cat6Mbit/s30Mbit/s

4G+

LTE-Advanced Cat9Mbit/s45Mbit/s

4G+

LTE-Advanced Cat12Mbit/s60Mbit/s

4G+

LTE-Advanced Cat16Mbit/s90Mbit/s
5G

5G

5G1,,Mbit/s
(Gbit/s)
Mbit/s

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır