balık mantar ilacı / StarFish Balık Bakteri ve Mantar İlacı

Balık Mantar Ilacı

balık mantar ilacı

Akvaryum Balıklarında Mantar Hastalığı ve Tedavisi

Akvaryum Balıklarında Mantar Hastalığı ve Tedavisi

 

Mantar hastalığı, akvaryum balıklarında sıklıkla görülebilen hastalıklardan biridir. Su kalitesindeki yetersizlik, akvaryumdaki su dolaşımının yetersizliği, suyun düzenli bir şekilde havalandırılmaması ve suda çürüyen yemler mantar sporlarının artmasına ve hastalığın sürekli tekrar etmesine neden olur. Mantar sporları suda bir anda belirmezler aslında. Zaten suda normal seviyelerde bulunan mantar sporları yukarıda bahsettiğimiz şekillerde suyun kalitesinin düşmesiyle birlikte; balıklarınızda meydana gelen fiziksel yaralanma ya da strese girmeleriyle gelişebileceği ortamı bulur. Mantar hastalığı erken fark etmeniz gereken ve fark edilmediği durumlarda kötü sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Balıklarınızda mantar hastalığı var ise bunu kolaylıkla fark edebilirsiniz. Mantar enfeksiyonu beyaz kabarık bir görüntüyle ortaya çıkar ve çoğunlukla pamuksu yapıda olmaktadır. Hastalık genelde balıklarınızın dudak ve kafa çevrelerinde başlar buradan yüzgeçlerine yerleşirler ve tedavi edilmezler ise oradan tüm vücuda bölgeler halinde yayılma göstermeye başlarlar. Akvaryumunuzda oluşabilecek mantar hastalığı, balıklarınızın ve yumurtaların dış yüzeylerine zarar verebilmektedir. Balıklarınızın bağışıklıklarının düşmesi hastalığa yakalanma risklerini arttırmaktadır. Mantar hastalığı geçirildikten sonra akvaryum temizlenip, dezenfekte edildikten sonra balıklar suya bırakılsa dahi bu balıklarınızın bir daha mantar hastalığına yakalanmayacağı anlamına gelmez. Mantar sporları her zaman suda bulunmaktadırlar, uzun yıllar boyunca varlıklarını koruyabilirler ve çokça dağılım gösterirler. ( Bkz : Sağlık / Bakım Ürünleri )

 

Ağız mantarı, Lepistes balıklarında sık görülen hastalığın bir çeşididir. Balığınızın ağzını kapamasını engelleyen beyaz küçük kabarcıklardan, bütün ağzını kaplayan süngerimsi büyük bir yapıya dönüşür ve balığınızın ölmesine sebep olabilir. Büyüme sadece ağızda kalmaz, tedavi edilmemesiyle dokunun kenarlarından yayılmaya başlar. Düşünülenin aksine balığınız açlıktan ölmez, ağızdan girmesi gereken ve solungaçlardan geçen su akışı kesilir bu da balığınızın ölümüne sebep olur. Eğer balığınız hastalığa yakalandıysa; akvaryumu iyi temizlenmiş, iyi havalandırılmış olsa bile balığınız akvaryum yüzeyinde ilgisiz ve hareketsiz duruyordur.

 

Tedavi Yöntemleri

Mantar hastalıklarının tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz tedavi yöntemlerini uygularken kendinizin ve çevrenizdeki sevdiklerinizin sağlığına mutlaka dikkat edin. Balıklarınız için kullanmanız gereken bazı ilaç türleri oldukça zararlı olabilmektedir.

 

  • Mantar hastalığının balıklarda görülmesinin asıl sebebinin akvaryum suyunun kalitesinin düşmesi ve havalandırılmasının yetersiz olmasından kaynaklandığını söylemiştik. Bu yüzden tedaviye başlarken ilk yapmanız gereken balıklarınızın akvaryumundaki su kalitesini ve havalandırmayı arttırmak olmalıdır.
  • Hasta balığınızı sağlıklı balıklardan ayırarak karantina akvaryumuna alın. Balığı taşıma sırasında kullandığınız araç gereçleri sağlıklı balıklar için kullanmayın. Karantina akvaryumunda başka deniz canlısı bulundurmayın çünkü kullanacağınız ilaçlar onlar için ölümcül olabilir.
  • Hasta balığınızın türüne göre tedavisi için karantina akvaryumuna bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Lepistes, Plati, Moli ve Kılıçkuyruk balıkları az bir miktar tuzdan zarar görmezler. Ancak akvaryuma koyacağınız tuz oranına çok dikkat etmelisiniz. Tuz oranını yavaş yavaş arttırmalısınız ve en fazla %1 oranında olmalıdır. Akvaryumdaki her 5 litre su için 1 çay kaşığı tuz olacak şekilde hesaplayabilirsiniz. Hasta balığınız Çöpçü balığı, Vatoz, Tetra, Kaplan Barb, Ramirezi ya da Discus türlerinden biri ise tuz tedavisi uygulamamalısınız.
  • Phenoxyethanol genellikle balıkları sakinleştirmekte kullanılan bir ilaç türüdür. Fakat mantar hastalığının tedavisinde de işe yaradığı görülmüştür. Balığınıza banyo şeklinde uygulayacaksanız 100 mililitre damıtılmış suya 10 miligram ilaç ekleyin. Sonra karışımdan 10 mililitre alarak bu suyu hasta balığınızın bulunduğu akvaryuma ekleyin. Balığınız iyileşene kadar 2-3 günde bir ilaçlı sudan akvaryuma ekleme yapabilirsiniz ancak en fazla 3 defa uygulayabilirsiniz ve her seferinde uygulamadan önce %50 su değişimi yapmanız gerekmektedir.
  • Organik boyalar da mantar hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Metilen mavisi organik boyalardan birisidir ve toz halinde satışa sunulur. Akvaryum balıklarında mantarların, parazitlerin ve bakterilerin tedavisinde sıklıkla kullanılır.
  • Malahit yeşili de bu organik boyalardandır ancak insanlar için zararlı olduğundan kullanacaksanız çok dikkat etmeniz gerekir. Hasta balığınıza uygulayacaksanız, 100 mililitre damıtılmış suya 1 gram ekledikten sonra bir pamukla hastalıklı bölgeye sürün.

  • Sodyum kloriti de mantar hastalığında kullanılabilmektedir ama aslında bir çamaşır suyu olduğu için miktarına çok dikkat etmeniz gerekir.

  • Genellikle bakterilerin tedavisinde kullanılan Gention Violet suda çözünebilir bir boyadır ve bazen mantar hastalıkları tedavisinde de kullanılabilmektedir. 

  • Mantar hastalıkları ve yüzgeç çürümesini bazen birbirinden ayırt etmek zordur. Bu durumda tedavi için zaman geçmesini ve hastalığı tam teşhis etmeyi beklemeden formalin ve malahit yeşilini birlikte kullanabilirsiniz. Çünkü bu iki kimyasal ürün birçok bakteri ve mantar hastalığında etkilidir.

  • Balığınıza hastalık yerleştikten sonra tedavi süreci çabuk etki etmeyebilir ve geçmiş gibi gözüküp devam edebilir. Hastalığın geçtiğini düşünüp balığınızı hasta olmayan diğer balıklarınızın yanına aldığınızda, hastalığın diğer balıklarınızda da görülme riskine karşı hasta olmuş balığınız bir süre daha karantina akvaryumunda kalmalıdır.

 

Etiketler:Balık,

Metilen Mavisi

Metilen Mavisi

Bu yazımızda metilen mavisi nedir?

Kullanım alanları nelerdir?

Ne kadar kullanılmalı gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Şimdi isterseniz sözü daha fazla uzatmadan metilen mavisi hakkında genel bilgi vermeye başlayalım.

Akvaryum balıklarının hayatı söz konusu olduğunda, doğru ilacın kullanımı büyük önem arz eder. Metilen mavisi bu ilaçlardan biridir ve bakteriyel hastalıklar ile parazitler dahil olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Oldukça güvenilir bir kimyasal olsa da, kullanımının bazı riskleri vardır ve her hastalığın tedavisinde etkili değildir.

Kullanımı genellikle banyo şeklinde olur. Yararlı ya da zararlı bakterilere ve diğer mikro organizmalara ayırt etmeksizin zarar verir. Bu yüzden akvaryuma damlatılması pek tavsiye edilmez. Karantina akvaryumunda ya da banyo şeklinde uygulanmasında fayda vardır.

Bazı durumlarda metilen mavisini ana akvaryumda uygulamak gerekir. Bu durumda çok dikkatli olunmalı, kullanımı konusunda uzman tavsiyesi alınmalıdır. Mevcut filtredeki yararlı bakterilerin ölmemesi için filtre sökülmeli ve farklı bir akvaryumda çalıştırılmalıdır.

En iyisi ürünü edindikten sonra paketinde anlatıldığı şekilde uygulamaktır. Ancak bu konuda biraz yardımcı olabiliriz. Metilen mavisinin tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında kullanımı farklı olur. Akvaryuma doğrudan uygulandığında genellikle her 40 litre suya 1 damla ya da 1 çay kaşığı toz ilaç uygulanır. Toz halinde ilaç kullanılacaksa, önce suda eritilmesi sonra akvaryuma koyulması gerekir.

İlacı kullanmaya başladıktan sonra akvaryumu gözetim altında tutun. 3-4 gün sonra suyun çeyreğini değiştirin. Metilen mavisi patojenleri azaltmakta oldukça başarılıdır. Ancak parazitleri tamamen temizleyemeyebilir. Bu nedenle mevcut hastalığı tedavi etmesi için farklı bir ilacı kullanmanız gerekebilir.

Metilen Mavisi Kullanım Alanları

Metilen mavisi daha çok mantar sporlarının balık yumurtalarına bulaşmaması için tercih edilir. Amonyak ve nitrit zehirlenmesi için de kullanılabilir. Bir diğer yaygın kullanım alanı paraziter rahatsızlıklardır.

Nitrit zehirlenmesinde balığın solunum hızı artar, solungaçları kahve rengine bürünür ve solungaçları hızlı hareket eder.

Amonyak zehirlenmesinde balığın solunum hızı artar ve solungaçları kızarır ya da morarır. Hareketsizleşen balık akvaryumun dibinde yatabilir ve vücudunda kızarıklıklar oluşabilir.

Ichthyophthirius Multifiliis paraziti beyaz benek hastalığına sebep olur. Balığın vücudunda tuz tanelerine benzeyen benekler şeklinde kendini belli eder. Parazitten rahatsızlık duyan balık kendini etrafa sürtmeye başlar.

Oodinium Pilularis paraziti kadife hastalığına neden olur. Balığın vücudunda ince taneli toz tabakası oluşturur. Toz tanelerinin rengi grimsi sarı ya da sarıdır. Bu sebeple pas hastalığı ya da altın tozu hastalığı olarak da adlandırılır.

Gaz kesesi rahatsızlıklarında da fayda sağlayabilir metilen mavisi. Bu rahatsızlığa maruz kalan balık kendini doğru tutamaz. Örneğin ters döner ya da kuyruğunu kafasının üzerinde tutar.

Stres azaltıcı etkisi de vardır metilen mavisinin. Özellikle taşınma esnasında yaşanan stresi azaltmakta fayda sağlar.

Metilen mavisi yengeç, karides ve salyangoz gibi kabuklu canlıların olduğu akvaryumlarda kullanılabilir. Ancak yine de ilk kullanımda yan etkilerinin gözlemlenmesi gerekir. Canlı bitkilerin olduğu akvaryumlarda kısa süreli kullanılmalıdır. Çünkü bitkiler için zararlıdır.

Tetrasiklin ve eritromisin ile beraber kullanılmamalıdır. Su düzenleyici ürün kullanıldığında, metilen mavisini uygulamadan önce 30 dakika beklemek gerekir. Karbon filtre kullanılması ilacın etkisini azaltır. Bu yüzden metilen mavisinin ya da herhangi başka bir ilacın kullanıldığı akvaryumda karbon filtre bulundurulmamalıdır.

Metilen Mavisi Kullanımı

Balık yumurtalarında mantar hastalığı olmaması için metilen mavisi aşağıda anlattığımız şekilde kullanılabilir.

Varsa karbon filtre akvaryumdan çıkarılır. Yerine mekanik filtre yerleştirilir.

Her 40 litre suya 1 çay kaşığı metilen mavisi eklenir. İlaç konsantrasyonu 3 ppm civarında olacaktır.

İlacın tek dozda uygulanması yeterli olur. Yumurtadan çıkan balıklar için serbestçe yüzmeye başladıklarından sonra 3 gün, canlı doğuran balıklar için 2 gün daha kullanılmalıdır.

Balıkları dış parazitlerden ve mantar hastalığından korumak için aşağıdaki şekilde uygulama yapılabilir. Tuzlu su balıklarında nitrit veya siyanür zehirlenmesi halinde de bahsedeceğimiz yöntem uygulanabilir.

Karbon filtre çıkarılarak, yerine mekanik filtre koyulur ve tedavi sürecinde karbon filtre akvaryumda bulundurulmaz.

Her 40 litre suya 1 çay kaşığı metilen mavisi eklenir ve tedaviye 3-4 gün devam edilir.

%25 su değişimi yapıldıktan sonra karbon filtre akvaryuma koyulabilir.

Metilen Banyosu

Mantar ya da parazit tedavisi veya siyanür zehirlenmesi için balıklara metilen banyosu yaptırılabilir.

Hasta balığın içine sığabileceği kadar büyük ve metal olmayan bir kap edinilir.

Her 10 litre suya 4-5 çay kaşığı ilaç eklenir. İlacın konsantrasyonu yaklaşık 50 ppm olacaktır. Bundan daha fazla olması tavsiye edilmez.

Balık metilen banyosuna daldırılır ve en fazla 10 saniye bekletilir. Daha sonra akvaryumuna geri koyulur.

Metilen mavisinin bazı istemeyeceğiniz etkileri olacaktır akvaryumunuzda. Bunlardan birisi akvaryum silikonunun kalıcı olarak mavi renge bürünmesidir. Gözenekli kayalar, mercanlar ve ağaç parçaları tarafından da emilir ilaç. Bu yüzden dekorların olmadığı çıplak akvaryumda uygulanmasında fayda vardır. Yani ayrı bir karantina akvaryumu kurmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede asıl akvaryumunuzun gösterişi kaybolmamış olur.

Sık Sorulan Sorular

Metilen mavisi faydaları nelerdir ?

Metilen mavisi mantarı balık yumurtalarından uzak tutmak, amonyak ve nitrit zehirlenmesini önlemek, beyaz benek ve kadife hastalıklarını iyileştirmek, solungaç paraziti ve protozoa gibi bazı sucul parazitlerden kurtulmak için kullanılabilir.

Metilen mavisi yerine ne kullanılabilir ?

Mantarla mücadele etmek için malahit yeşili kullanılabilir. Ancak hassas balık türlerinde metilen mavisi kullanılması tavsiye edilir. Beyaz benek ve kadife hastalıkları ile solungaç paraziti için hastalığa özgü üretilen ilaçlar bulunur.

Metilen mavisi kaç damla kullanılır ?

Akvaryumdaki her 40 litre suya 1 çay kaşığı (5 ml), banyo şeklinde uygulanacaksa 10 litre suya 4-5 çay kaşığı kullanılabilir. Yine de ilacın kullanım prospektüsüne riayet etmekte fayda vardır.

Alıntıdır.

Sera Mycopur Balık Mantar Giderici 50ml 2230

Sera Mycopur Balık Mantar Giderici 50ml

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Satıcı : Ahududu Store

Koleksiyona Ekle

Son 6 ürün

20 saat 33 dakika içinde sipariş verirsen en geç yarın kargoda!

146 favori

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün Ahududu Store tarafından gönderilecektir.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • SERA MYCOPUR (50ml) Tatlı su akvaryumlarında görülen mantar (Saprolegnia), mantar sporları, deri ve solungaç trematodlarına karşı kullanılan bir tedavidir. Sera Ectopur ile birlikte kullanılmasıyla etkisi güçlenir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 5 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürünün Diğer Satıcıları (14)

Tahmini Kargoya Teslim: 2 gün içinde

20 saat 33 dakika içinde sipariş verirsen en geç yarın kargoda!

20 saat 33 dakika içinde sipariş verirsen en geç yarın kargoda!

8 saat 33 dakika içinde sipariş verirsen en geç yarın kargoda!

DAHA FAZLA SATICI GÖSTER

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Sera Mycopur Balık Mantar Giderici 50ml

  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • SERA MYCOPUR (50ml) Tatlı su akvaryumlarında görülen mantar (Saprolegnia), mantar sporları, deri ve solungaç trematodlarına karşı kullanılan bir tedavidir. Sera Ectopur ile birlikte kullanılmasıyla etkisi güçlenir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 5 adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Balıklarda Mantar Hastalığı

Bu yazımızda balıklarda mantar hastalığı neden olur, nasıl tedavi edilir ve nasıl önlenir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız balıklarda mantar hastalığı hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

Balıklarda mantar hastalığı ikiye ayrılır. Bunları gerçek ve yalancı mantar hastalığı olarak isimlendirmek mümkündür. Yalancı da nasıl olur diye düşünebilirsiniz. Bu hastalık görüntüsü itibariyle mantar hastalığına benzer. Aslında mantarların değil bakterilerin sebep olduğu bir hastalıktır ve Flexibacter Columnaris isimli bakteri yüzünden ortaya çıkar. Balığın daha çok ağzında gelişir. Şimdi her iki hastalığı da anlatmaya çalışalım.

Ama önce bir hatırlatma yapmamız gerekir. Tedavide kullanacağınız kimyasallar ve ilaçlar bizler için zehirli ya da ölümcül olabilir. Bu nedenle kullanım talimatlarına kesinlikle riayet etmelisiniz. İlaçların yanlış kullanımı neticesinde doğacak maddi ve manevi zararlardan sitemizin bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Vereceğimiz tüm bilgiler tavsiye niteliğindedir.

Mantar ve Yalancı Mantar Hastalığı

Yalancı mantar hastalığı olarak ifade ettiğimiz hastalık, ağız mantarı olarak da bilinir. Genellikle stres nedeniyle ortaya çıkar. Kronikleştiğinde gri renkli pamuksu yapılar balığın ağzından dışarı taşar. Bu nedenle mantar hastalığı olduğunu düşündürür. Ancak asıl mantar hastalığına göre pamuksu yapı daha yoğundur ve tanecikli görüntüye sahiptir. Mantar hastalığı gibi beyaz renkli değil, gri renklidir. Hastalıktan en çok etkilenen bölgeler ağız ve solungaç bölgesidir. Ancak vücudun tamamı etkilenebilir. İç organları etkilediğinde ani ölüme neden olur. Tedavisi için potasyum permanganat ya da phenoxyethanol kullanılabilir.

  • Potasyum permanganat konsantrasyonu 2ppm olmalı ve 8-10 saat süreyle uygulanmalıdır. Diğer tedavilerde olduğu gibi hastalıklı balık dikkatli bir şekilde izlenmeli, herhangi bir stres belirtisi varsa derhal su değişimi yapılmalıdır. Tedavi sonrasında akvaryum suyu tamamen değiştirilmelidir. Çünkü potasyum permanganat balığın solungaç gibi yumuşak dokularına zarar verir.
  • Balığa phenoxyethanol banyosu da yaptırabilirsiniz. Bu maddeyi kullanmanın avantajı mantar hastalığının tedavisini de sağlamasıdır. Teşhiste yanılmış olsanız bile faydası olacaktır.

Gelelim asıl mantar hastalığına. Su kalitesindeki eksiklik, suyun yeterince havalandırılmaması, su dolaşımının yetersizliği ve suda çürüyen yemler mantar sporlarının çoğalmasına neden olur. Aslında suda her zaman bulunan mantar sporları; fiziksel bir yaralanma, stres ya da mukozanın zarar görmesi neticesinde balıkta gelişebileceği ortamı bulur. Daha çok balığın kafasına, burnuna, yüzgeçlerine ve solungaçlarına yerleşerek beyaz renkli pamuksu yapılar oluşturur. Hızlı yayıldığı için derhal müdahale edilmelidir.

Farklı tedavi yöntemleri vardır. Bahsedeceğimiz tüm tedavi yöntemlerinde kendinizin ve meraklı küçük çocukların sağlığına mutlaka dikkat edin. Zira kullanacağız bazı ilaçlar oldukça zararlıdır.

  • Hastalığın tedavisine akvaryumdaki su kalitesini ve havalandırmayı arttırarak başlayın.
  • Hasta balığı ayrı bir karantina akvaryumuna alın. Onu taşımakta kullandığınız kepçeyi sağlıklı balıklar için kullanmayın. Karantina akvaryumunda salyangoz ya da karides bulundurmayın. Çünkü ilaçlara dayanamayarak ölebilirler. Özellikle bakır içeren ilaçlar bu omurgasız canlılar için ölümcüldür.
  • Balığınız için zararı olmayacaksa bir miktar tuz ekleyerek tedaviyi destekleyebilirsiniz. Lepistes, moli, plati ve kılıçkuyruk balığı bir miktar tuzdan zarar görmez. Ancak tuz konsantrasyonunun iyi ayarlanması gerekir. En fazla %1 olmalı ve tuz oranı yavaş yavaş arttırılmalıdır. Her 5 litre su için 1 çay kaşığı tuz olarak da düşünebilirsiniz. Akvaryumda çöpçü balığı, vatoz, tetra, kaplan barb, ramirezi ya da discus varsa tuz tedavisi uygulanmamalıdır.
  • Phenoxyethanol daha çok balıkları sakinleştirmekte kullanılır. Ancak mantar tedavisinde de işe yarar. Banyo şeklinde uygulayacaksanız 100 mililitre damıtılmış suya 10 miligram ilaç ekleyin. Daha sonra karışımdan 10 mililitre alarak karantina akvaryumuna karıştırın. Balığınız tamamen iyileşene kadar, 2-3 günde bir ilacı tekrar ekleyebilirsiniz. Ancak toplamda 3 defa uygulayabilirsiniz ve her uygulamadan önce %50 su değişimi yapmalısınız. Tedaviyi ilacı pamuğa damlatıp doğrudan mantarın olduğu yere uygulayarak da yapabilirsiniz.
  • Metilen mavisi bir organik boyadır. Genellikle toz halinde satılır. Akvaryum hobisinde mantarların, bakterilerin ve parazitlerin tedavisinde sıkça kullanılır.
  • Malahit yeşili de organik boyadır. Ancak insanlar için zararlı olduğundan artık fazla kullanılmamaktadır. Uygulamak isterseniz 100 mililitre damıtılmış suya 1 gram ekleyin. Daha sonra bir pamukla hastalıklı bölgeye uygulayın.
  • Aslında bir çamaşır suyu olan sodyum kloriti de kullanabilirsiniz. Ancak dozuna dikkat etmeniz gerekir.
  • Gentian violet suda çözünebilir bir boyadır. Daha çok bakterilerin tedavisinde kullanılsa da, mantar tedavisinde de kullanılabilir.
  • Hastalık yerleştikten sonra tedavisi çabucak olmaz. Bu yüzden tekrar etme riskine karşı balık bir süre daha karantina akvaryumunda kalmalıdır.

Yüzgeç çürümesi, mantar ve ağız mantarı hastalıklarını (yalancı mantar) birbirinden ayırt etmek bazen kolay değildir. Bu durumda formalin ve malahit yeşilini bir arada kullanmayı düşünebilirsiniz. Çünkü bu iki kimyasal birçok bakteriye ve mantara karşı etkilidir.

Görünürde küçük pamukçukların ne gibi bir zararı olabilir diye düşünebilirsiniz. Ancak hastalık tedavi edilmediğinde balığın vücuduna iyice yerleşir ve daha derine iner. Müdahale edilmediğinde balığın kemik ve kıkırdak dokusuna kadar ilerler. Artık balık ölümünün gerçekleşmesi an meselesidir.

Balıklarda Mantar Hastalığı
Balıklarda Mantar Hastalığı
İleri Seviye Mantar Hastalığı
İleri Seviye Mantar Hastalığı

Balık Yumurtalarında Mantar Hastalığı

Belki fark etmişsinizdir. Bazı balıklar yumurtalarını havalandırır. Bunu yaparken aslında yumurtalarında mantar oluşmasını önlemeye çalışıyorlardır. Çünkü balık yumurtaları mantarların yerleşmek istediği en uygun yerlerden biridir. Fırsat olursa mantar sporları ilk olarak döllenmemiş yumurtalara yerleşir. Geliştikçe sağlıklı embriyolara da bulaşırlar. Her balığın yumurtalarını korumadığı düşünülünce, döllenmemiş yumurtaların sudan çıkarılması akvarist için bir görev haline gelir. Opak renkli oldukları için neyse ki döllenmemiş yumurtaları fark etmek kolaydır. Bir pipet yardımıyla döllenmemiş yumurtalar sudan çıkarılabilir.

Balıklarda Mantar Hastalığı Nasıl Önlenir

Mantar sporu akvaryumda her zaman bulunur. Ancak sağlıklı bir balığı hasta edemez. Balığın vücudundaki mukoza zarar gördüğünde gelişebileceği ortamı bulur. Eğer su kirli ve kalitesizse hastalığa tuz biber olur. Mantarların uygun ortamı bulamaması için bazı tedbirler alınmalıdır.

  • Balığı kepçeye alırken dikkatli olmak ve yaralamamak gerekir.
  • Uyumsuz balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Örneğin yüzgeç yiyen balıklar akvaryumdaki diğer balıkları yaralayacaktır. Agresif balıklar da yaralanmalara neden olabilir.
  • Mevcut diğer hastalıkların tedavisinde geç kalınmamalıdır. Çünkü beyaz leke ve kafada delik gibi hastalıkların neden olduğu yaralar mantara davetiye çıkarır.
  • Yaralı olduğu halde henüz mantar barındırmayan balıklarınız için çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. İlaçlar kadar güçlü olmasa da mantar oluşmasını önleyebilir.

Özetleyecek olursak mantar hastalığı, bakımına dikkat edilen bir akvaryum ve sağlıklı balıklar için tehlikeli değildir. Akvaryum suyu kirlendiğinde kendine uygun ortamı bularak çoğalan mantar sporları, yaralı bir balığı bulduğunda vücuduna yerleşir. Tedavi edilmezse diğer zayıf balıklara bulaşır ve ölmelerine neden olur. Bahsettiğimiz kimyasallar ya da mantar ilacı ile tedavi uygulanmalıdır. Tedavi yöntemi ne olursa olsun, kullanılan ilaç ya da kimyasalın prospektüsüne dikkat edilmelidir. Zira insanlarda, özellikle de küçük çocuklarda, zehirlenmeye ya da ölüme neden olabilirler.

Balıklarda Mantar Hastalığı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi eklemek isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Diğer balık hastalıkları ile ilgili sorularınız için Tatlı Su Balık Hastalıkları ve Tuzlu Su Balık Hastalıkları forumlarını kullanabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır