bebeklerin kulağı ne zaman deldirilir / Bebeklerde Kulak Deldirme İçin İdeal Yaş Nedir? - Bebek Haberleri

Bebeklerin Kulağı Ne Zaman Deldirilir

bebeklerin kulağı ne zaman deldirilir

Dünyada, bazı ülkelerde hala tartışmalı olsa da birçok kültürde farklı anlamlar içeren kulak deldirme ve küpe takma, Türkiye’de de yaygın görülen bir uygulamadır. Günümüzde küpe, ülkemizde derin anlamlar içermeyip sadece süs amaçlı olarak takılmaktadır.

Kızların vazgeçilmez süsü olan küpe, bazı ailelere göre daha bebek yaşlarda takılıp aradan çıkarılmalı, bazılarına göre ise biraz bekleyip kendi kararını verebileceği yaşta takılmalıdır.

Peki siz bebeğinizin kulağını deldirmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

Pedagojik, biyolojik ve tıbbi olarak bebeklerde kulak deldirme işleminin hangi yaşta ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kulak Deldirme Nedir?

Kulağın belirli bir bölgesinin küpe takmak için delinmesine kulak deldirme denir. Kulak, isteğe bağlı olarak kulak lobunun farklı bölgeleri olan kıkırdak lob, sarmal, tragus, anti tragus bölgesinden de delinebilir.

Delinen bölgenin et, kıkırdak ya da yağ oranına göre acı hissi ve iyileşme süresi farklılık göstermektedir. Kulak deldirmek için bebeklerde tercih edilen bölge kulak lobudur.

Bu bölge çok etli olması ve kıkırdak içermemesinden dolayı en az acı veren ve diğer bölgelere göre daha kısa sürede iyileşen yerdir.

Bebeklerde Kulak Ne Zaman Delinmelidir?

Deldirme İşleminin Farklı Yaş Aralıklarındaki Avantaj ve Dezavantajları!

Bebeklerin en değerli süsü mutlulukla ışıldayan gözleridir. Ancak süslü tokalar, cicili bicili kıyafetler, şık ayakkabılar ile minik yavrularımızın güzelliklerine güzellik katmak biz ebeveynleri çok mutlu eder.

Bu yüzden uğur böcekli, kelebekli, renkli taşlı şık tasarım küpeleri gördükçe dayanamayıp bir an önce güzel bebeğimize almak ve takmak istememiz çok normaldir.

Peki, bebeklerde kulak ne zaman delinir? Belli yaş aralıklarında deldirme işleminin ve küpe takmanın avantaj ve dezavantajları;

Bazı ebeveynler doğduktan çok kısa bir süre sonra bebeklerinin kulaklarını deldirmek isterler. Bebeğin büyüyünce deldirme işlemine direnip zorluk çıkaracağını ve belki izin vermeyeceğini düşünerek, bebekken deldirip bir an önce bu olmazsa olmaz seremoniyi atlatmak isterler.

Ancak;

1 yaşından küçük bebeklerin bağışıklık sistemi çok güçlü olmadığından işlem sonrasında miniğinizin yarasının mikrop kapma olasılığı yüksektir. Bu nedenle çok küçük bebeklerde kulak deldirme işlemi pek tavsiye edilmez.

Bu yaş aralığındaki minikler her ne kadar konuşmayı öğrenip sizin söylediklerini anlayabilseler de kulak deldirmenin nedeninin kavramakta zorluk çekebilirler.

Çünkü, siz ne kadar istekli olsanız da onlar için bu işlem canlarının acımasına ve vücutlarında bir delik açılmasına değecek bir durum değildir. Gerçekçi davranmayıp bebeğinizi kandırarak ya da zorlayarak yapılan işlemlerse bebeğinizle sizin aranızdaki güven duygusunu sarsacaktır.

Ayrıca bu yaş aralığında bebeklerin küpeyi çıkarıp burnuna ya da ağzına sokma gibi tehlikeli işler yapma olasılıkları da göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerde kulak ne zaman delinir sorusu karşısında sabırsız olan ve yavrularına küçük yaşta küpe takmak isteyen anne ve babalar için en ideal zaman 4 yaştır.

4 yaş ve üzeri çocuğunuza durumu açık ve net bir şekilde ifade ederek kulak deldirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yaş aralığındaki miniklerin kulaklarını deldirmek isteyen ebeveynler iki türlü yol izlemektedirler.

Bazı ebeveynler miniklerini durumla ilgili gerçekçi olarak bilgilendirirken bazıları bebeklerini kandırma yoluna gidebilir.

  • Böyle bir durumda bebeğinizi kandırmanız, haberi olmadan ya da haberi olsa bile deldirmenin hiç acı vermeyeceğini söyleyerek işlemi yaptırmanız onların size olan güvenlerinde kalıcı bir hasara sebep olabilir.

Ayrıca diyelim ki 1.kulağı kandırıp deldirdiniz, peki ya 2.kulak için nasıl kandıracaksınız? Orada kıyameti koparan bebeğiniz diğerini deldirmemekte ısrar edecek ve kuvvetle direnecektir. Ayrıca sizin sözlerinize bir daha inanmayabilir.

İnanın kulak deldirmek bebeğinizle aranızdaki güven duygusunu sarsmaya değecek bir işlem değildir. Bu yüzden ona karşı açık ve dürüst olun.

  • İşlem öncesi miniğinize bu işlemi yaptırdığında çok beğendiği küpeleri takabileceğini, dilerse farklı renk ve desenlerde küpeler alıp takabileceğini söyleyerek motive edebilirsiniz. Gerekli motivasyonu verdikten sonra işlemin acı vermemesi için doktorun acıyı engelleyici krem ya da sprey kullanacağını ve belki minicik ama kesinlikle dayanabileceği bir acı duyabileceğini anlatıp miniğinizi ikna yoluna gitmeniz en iyisidir.

10 Yaş ve Üzeri;

Kulak deldirmek toplumumuzda çok normal karşılanan bir durum olup hemen hemen tüm kadınların daha çocuk, hatta bebek yaşta; erkeklerin bir kısmınınsa ergenlik ya da yetişkin yaşta yaptığı bir uygulamadır.

Bu kadar yaygın olmasına rağmen ister kız ister erkek çocuk sahibi olsun; bazı ebeveynler bu konuda çocuklarının kendi özgür iradeleri ile karar vermeleri taraftarıdır.

Böyle düşünen anne ve babalar için 10 yaş ve üzeri kulak deldirme uygun bir zaman aralığıdır.

bebeklerde kulak deldirme

Sağlıklı ve Güvenli Kulak Deldirme için Gerekli İşlem Basamakları

Sağlıklı ve güvenli koşullarda kulak deldirmek isteyen anne ve babaların aşağıdaki işlem basamaklarını yerine getirmeleri gerekir:

  1. Bebeğinize işlem konusunda açık ve net olun, durumu detaylarıyla anlatın.
  2. Kulak deldirme işlemi için hastane ya da eczane gibi steril ve konusunda uzman bir yere götürün.
  3. İşlem için kullanacağınız küpenin çelik, gümüş, altın gibi materyallerden yapılmış olmasına dikkat edin.
  4. Ürünün arkadaki klipsinin vidalı olup kolayca çıkmayan cinsten olmasına özen gösterin.
  5. İşlemi yapacak kişinin ellerinin temiz olduğundan ve eldiven taktığından emin olun.
  6. Acıyı azaltmak için uyuşturma özelliğine sahip krem ya da sprey sıkmış olduklarından emin olun.
  7. İşlem sırasında bebeğinizin yanında olup ona destek olun.
  8. İşlem sonrası için küçük bir ödül teklif etmeniz onu motive etmenize yarayabilir.

Bebeklerde Kulak Deldirme İşleminden Sonra Kulak Bakımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin kulağını başarılı bir şekilde deldirdikten sonra dikkat etmeniz gereken en önemli şey, miniğinizin kulak bakımını doğru bir şekilde yapmaktır.

Doğru bakım, yaraların çok daha acısız ve kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır.

  • Günde iki ya da üç defa küpeleri çevirerek kurumasını engelleyin. Çevirme işleminden sonra kulağın delik yerini hem ön hem de arka yüzeyden, küpeyi çıkarmadan doktorunuzun tavsiye ettiği antiseptik bir ürünle temizleyin.
  • Temizleme işleminden sonra nemlendirici krem sürün.
  • Küpeleri değiştirip yeni bir küpe takmak için en az 6 hafta bekleyin. Küpeyi değiştirseniz bile 1 yıl içerisinde kullanacağınız ürünün yine gümüş ya da altın olmasına dikkat edin.
  • Bir hafta kadar deliklerin çevresinde kızarıklık olması normaldir. Ancak bebeğinizin kulağında enfeksiyon, şişme gözlemler veya ateşi olduğunu fark ederseniz derhal bir doktora gitmelisiniz.

Bebeğiniz doğar doğmaz gelen hediyelerin arasında altın küpelerin yer alması bile kültürümüzde kız çocuklarında, daha küçük yaşlarda kulak deldirme olduğunu göstermektedir.

Bebeklerde kulak deldirme hangi yaşta yapılacak bir işlem olursa olsun, işlem sırasında mutlaka miniğinizin yanında olmalı ve ona karşı dürüst davranmalısınız.

İşlem sonrası için miniğinizle birlikte küçük bir gezi, sevdiği dondurmayı veya oyuncakçıda beğendiği bir ürünü almak gibi bir aktivite planlarsanız işler hem sizin hem de bebeğiniz için daha kolay olacaktır.

Bebeklerin kulağı ne zaman delinmeli ?

Kız bebek sahibi olan anneler bebekleri az ele avucuca geldiği zaman hemen kulaklarını deldirip küpe takıyor.Bebeklerde küpe gerçekten çok sevimli duruyor.Kız bebeklere küpe yakışıyor yakışmasınada el kadar bebeğin kulağını deldirmek sakıncalımı acaba diyede insan merak etmiyor değil.Kız bebeklerin kulağı ne zaman delinir, kız bebeklerde kulak deldirmek sakıncalımı tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.


Kız bebekler erkek bebeklerden daha şanslı.En renkli en süslü kıyafetler,takılar,tokalar kız bebeklerinin şirinliğine şirinlik katıyor.Kız bebeklerin kulağı daha bir kaç aylıkken küpe kullanımı için deliniyor.Bu konuda uzmanlar uyarıyor bebeğin kulağı delindikten sonra bebek bazı riskler altında olabilir.Peki nedir bu riskler diye sorarsanız ; bebek kulağında bir şey olduğunun farkına vardıktan sonra kulağıyla oynayabilir ve kulağına zarar verebilir.Bunun yanı sıra burnuna çıkardığı küpeyi sokabilir yada yutabilir.Olası kazaların olmaması için annelerin çok dikatli olması lazım.Sağlık yönünden ise kulağın stril bir ortamda delinmesi olası enfeksiyonların önlenmesini sağlayacaktır.Kulak deldirme işlemi bir eczane yada hastanede yapılmalıdır.Ayrıca uzmanlar kız bebeklerde kulak deldirme işleminin 4 yaşında yapılması gerektiğini vurguluyor.Kız bebeklerde kulak deldirme işlemi ile ilgili tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.


bebeklerin kulağı ne zaman delinir..jpg




Doğum sonrasında kulak deldirme işlemi yapılmaktadır, fakat bu yöntem doğru olmayabilir çünkü kulak delme cihazları her bebeğe uygun olmayabilir. Bebeğin kulağını delen makine yeterince temiz değilse bebek mikrop kapabilir, buna dikkat etmek gerekir. Pek çok anne çocuk büyüyünce kulak delme işleminde canı yanar diye düşünür bu nedenle bebekken halletmek ister bu anlaşılabilir bir durumdur bu durumu aile doktorunuza danışarak çözmeye çalışın.


Kaç yaşında kulak deldirilir? Kulağı delinen bebeğin canı yanar mı?

Her yaşta kulak deldirilebilir bunun yaşı yoktur önemli olan kulak delme aletinin steril olmasıdır can yakmayan bir işlemdir bu nedenle herhangi bir ilaca gerek yok.

Bebeğin kulağı delindikten sonra

Bebek kulak delme işleminden sonra kaşıntı hisseder ve sonraki günlerde her fırsatta elini kulağına götürür. Bu nedenle anne ve babalar dikkatli olmalı bebeğin mikrop kapmasını engellemek için sürekli kulağın ve ellerin temiz kalması sağlanmalıdır. Bebeğin kulağı deldindikten sonra kulakta şişme yaşanabilir bunun yanında kızarıklık da olabilir, kulak deldirme işleminden sonraki günler bebeğe çok dikkat etmek, kulağını kontrol etmek iyidir

Bebekte küpe alerji yapar mı

Bazı bebeklerin cilt yapısı çok hassas olabilir. Bu nedenle bazı metal küpeler alerji yapabilir. Buna da dikkat edimeli ve olası bir alerjik rahatsızlığa başında müdahale edilmelidir.

Bebeğe küpe taktırmanın riskleri nelerdir

Küpe takılan bebek enfeksiyon kapabilir. Daha çok küçük olduğu için bunu ifade edemez. Anne baba enfeksiyonu fark ettiğinde biraz yayılmış ve bebeği etkilemiş olabilir. Farkında olmadan küpe ile oynayabilir ve bir yerine batırabilir, bunun dışında kulaktaki küpeyi ya da küpenin bir parçasını yutabilir. Yine de bebeğinize erkenden küpe taktırmak istiyorsanız steril bir ortamda uzman biri tarafından yapılmasına dikkat edin. Kulağından çekip alabileceği küpeler olmamasına dikkat edin.

Bebekte kulak deldirme, bebeğin kulağını deldirme, bebeğin küpe takması, bebeklerin kulağı ne zaman delinir, bebeğe küpe takmanın zararları, bebeğe altın küpe, bebeğe metal küpe.

BEBEKLERİN KULAKLARI NE ZAMAN DELİNMELİ?
Bütün bu olumsuzluklar göze alındığında bebeklerin kulaklarının delinmesi için en doğru zamanın 4 yaşından sonra olduğu belirtiliyor. Çünkü 4 yaş sonrası bebekler artık kulaklarına takılabilecek küpenin varlığını bilerek, ebeveynlerin öğretilerini dinleyecek durumda oluyorlar.

BEBEKLERDE KULAK NASIL DELİNİR?

Bebeklerin kulakları öncelikle mutlaka bir hastanede ya da eczanede yani steril bir ortamda delinmeli. Böylece bebeğin enfeksiyon kapma ihtimali azalıyor.
Kulak delinme işleminde bebeğin başının sabit tutulması gerekiyor. Eğer bebek aşırı tepkiler gösteriyorsa kesinlikle bu işlem ertelenmeli.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir