rahim ameliyatı sonrası akıntı olurmu / Kapalı Rahim Ameliyatı İstanbul - Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu

Rahim Ameliyatı Sonrası Akıntı Olurmu

rahim ameliyatı sonrası akıntı olurmu

Kapalı Rahim Ameliyatı İstanbul

Kapalı rahim ameliyatı; başta rahmin alınması olmak üzere, rahimdeki birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir ameliyat yöntemidir. “Laparoskopi” olarak bilinen yöntemle yapılan kapalı rahim ameliyatları, hastanın kısa sürede günlük yaşamına dönmesini sağladığı için günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Hatta kadın doğum alanında, açık ameliyat tekniğine olan ihtiyacı neredeyse bitirmiştir diyebiliriz.

Kapalı rahim ameliyatlarının en çok uygulandığı işlem ise “laparoskopik histerektomi” olarak adlandırdığımız, rahmin alınması işlemidir. Yazımızın devamında, kapalı yöntem ile yapılan rahim ameliyatı ve avantajları hakkında daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz. Kapalı rahim ameliyatı İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için ise Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?

Laparoskopi; derin kesiler yapılmadan, yalnızca karın bölgesine açılan birkaç küçük kesiden yapılan cerrahi işlemlerdir. Laparoskopinin en sık kullanıldığı alanlardan biri de kadın hastalıkları ve doğumdur. Özellikle miyomları, kistleri çıkarmak ve rahmin alınması için en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı; genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ameliyat sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. İşlem sırasında “laparoskop” adı verilen, ucunda ışık kaynağı olan, mikro kameralar kullanılır. Bu kameralar, karın bölgesinin içini net bir şekilde gösterdiği için büyük kesiler yapılmasına ve rahmin tamamen açılmasına gerek kalmaz. Laparoskopu karın bölgesine göndermek için ise karın bölgesine ince bir kesi yapılır. Görüntüleme sırasında cerrahi işleme devam edebilmek için bu kesinin yanına birkaç tane daha ince delik açılır. Bu bölgeden, uygun tekniklerle cerrahi müdahale yapılır.

Günümüzde, rahim alma ameliyatlarının neredeyse tamamı bu yöntemle yapılmaktadır. Yapılan kesilerden, rahim güvenli bir şekilde çıkarılmakta ve işlem sonlandırılmaktadır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kapalı rahim ameliyatı; yapılacak işlemin komplikasyonuna göre değişmektedir. Rahmin alınması, farklı uzunlukta sürebilir. Ancak genel olarak rahmin alınması dk arasında sürer diyebiliriz..

Rahmi Alınan Kadın Adet Görür Mü?

Rahim alındıktan sonra, yeniden adet görülmez. Kadın doğurganlığını kaybeder. Bu nedenle rahim alma, çoğunlukla ileri yaşta, yeniden bebek sahibi olmayı düşünmeyen hastalarımızda tercih edilmektedir. Ancak rahim kanseri vb. durumlarda, genç hastalarımıza da rahim alma ameliyatı yapılabilmektedir.

Rahim Ameliyatı Sonrasında Kanama Olur Mu?

Rahim alma ameliyatından sonra, kısa bir süre lekelenme tarzında az miktarda kanama olabilir. Genellikle günlük ped kullanmak yeterli olur.

Kapalı rahim ameliyatından sonra;

  • Enfeksiyon riski düşüktür. Çünkü büyük yaraların iyileşmesi beklenmez. Ancak yine de enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle hastanın kişisel temizliğine özen göstermesi; tuvalet temizliğini vajinanın ön bölgesinden arkaya doğru yapması gerekir.
  • Kapalı rahim ameliyatından sonra iyileşme süresi kısadır.
  • Büyük kesiler yapılmadığı için ameliyat izi kalmaz.
  • İyileşme sürecini rahat geçirebilmesi için kişinin rutin kontrollerini aksatmaması ve doktorun reçete ettiği ilaçları eksiksiz kullanması gerekir.

Rahim Alma Ameliyatı Riskli Midir?

Kapalı yöntemle yapılan rahim ameliyatlarında risk çok daha düşüktür. Çünkü açık ameliyat yöntemiyle yapılan rahim ameliyatlarında, rahim içi yapışıklık oluşma riski vardır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda bu risk oldukça düşük olsa da doktorun deneyimi oldukça önemlidir. Eğer dikkatli bir şekilde, uzman bir hekim tarafından yapılırsa, kapalı rahim ameliyatının riski oldukça azdır.

İstanbul Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları

Kapalı rahim ameliyatı İstanbul, hem hasta hem de doktor açısından oldukça konforlu bir ameliyat yöntemidir. Özellikle rahmi alınacak hastalarda, iyileşme sürecini oldukça kısaltmaktadır. Kapalı rahim ameliyatı İstanbul hakkında daha fazla bilgi almak için Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.


Ameliyat Yarası Enfeksiyon Kaparsa, Ameliyatı da Tehlikeye Atar

Ameliyat yaraları hekim tarafından oluşturulan, temiz cerrahi kesi sonrası dikilmek suretiyle oluşturulan yaralardır. Bu yaraların primer yara kapanması denilen şekilde kendiliğinden, kısa sürede iyileşmesi beklenir ve özel bakım gerekmez. Ancak kesiyi yapan hekimin ya da ameliyat ekibinin hataları, ameliyat sonrası hijyen koşullarına dikkat edilmemesi gibi birçok nedenle ameliyat yaralarında da önemli sorunlar yaşanabilir.


Ameliyat Yarası Bakımı Nasıl Yapılır?

Ameliyat yaralarının bakımı, ameliyatı yapan hekimin tarif ettiği şekilde yapılır. Hekim, yaraya ne zaman, nasıl pansuman yapılacağı ve ne zaman pansumanın sonlandırılıp su değebileceği konularında hastaya bilgi verir. Bu bilgiler doğrultusunda pansuman yapılmalıdır. Bazı yaralarda ve bir takım yara örtülerinin kullanılması halinde her gün pansuman yapılması gerekmez. Bazı pansumanlar özellik arz ettiğinden, hekim kendisi veya kendi bilgisi doğrultusunda çalışan ekip arkadaşı tarafından bu pansumanların yapılmasını isteyebilir. Eğer hekim tarafından herhangi bir pansuman önerilmediyse, hastalar en basit şekilde günde 1 defa yarayı batikon (povidon iyot solüsyon) ile ıslatılmış gazlı bez ile silip, kuru bir gazlı bez ile kapatmak suretiyle pansuman yapabilirler.

Ameliyat kesisi kimi zaman ameliyat bölgesine ulaşımı sağlayan bir kapı iken, plastik cerrahi operasyonlarında olduğu gibi kimi zaman da rekontrüksiyon (tekrar şekillendirme) işleminin ta kendisidir. Her iki durumda da dikişlerde yaşanacak bir kaynamama veya enfeksiyon tüm cerrahi sahayı ve yapılan cerrahi işlemi tehlikeye atabilir. Bu durum ihmal edilirse hastanın hastane yatışı uzayabilir, hayatını riske sokabilecek kan zehirlenmesine varabilecek genel bir enfeksiyona, uzun ve zorlu bir pansuman sürecine, birbirini takip eden seri ameliyatlara,  estetik ve fonksiyonel olarak kusurlu yara iyileşmesine yol açabilir.

Pansuman Bandajını Islatarak Çıkartın

Pansuman bandajının, bandaj yapışkanın cilde ve cerrahi kesiye yapışmış olma ihtimali yüzünden serum veya antiseptik solüsyonla ıslatarak ve yavaşça açılması gerekir. Bu şekilde hastaya da daha az acı verilmiş olur. Özellikle bebek, yaşlı ve kortizon kullanan hastaların ciltleri daha kırılgan olduğu için bu işlemin daha nazikçe yapılması gerekir.

Yaranızda Bu Belirtiler Varsa Hekime Başvurun

Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72’nci saatte tamamlanır. Bu epidermis tabakası bakteriyel organizmaların yara içine girişini engelleyen ve dıştan gelebilecek bir travmayı karşılayan bir bariyer görevi görür. Yara yerinde uzamış ısı artışı, ağrı, akıntı, kırmızdan siyaha kadar değişen renk değişiklikleri, dikişlerin yer değiştirmesi, gevşemesi durumunda vakit geçirmeden cerrahiyi yapan hekime başvurmak gerekir.

Bazı hastalarda gerek kan sulandırıcı ilaç kullanımına, gerek kanamaya yol açabilecek faktörlerin eksikliğine gerek ise cerrahi kesideki problemlere bağlı taburculuk sonrasında kanama gelişebilir. Böyle bir kanama halinde temiz bir gazlı bezle kanama olan bölgeye en az 10 dakika bası uygulanmalı ve hekim ile temasa geçilmelidir. Hekimin uyarıları doğrultusunda hareket edilmelidir.

Ameliyat Yarası Neden Kaşınır?

Vücutta cerrahi kesi gibi herhangi bir yaralanma sonrası vücudumuz tarafından bir takım hücreler yara bölgesine doğru yönlendirilirler. Bu hücreler belli bir sıralama ile yara bölgesine gelirler ve yara iyileşmesinde hayati bir takım aşamaları gerçekleştirirler. Bu hücrelerden olan mast hücreleri yaradaki yabancı cisim ve bakterileri yok etmekten ve diğer görev yapacak hücrelerin yara bölgesine çağırılmalarından sorumludur. Bu amaç doğrultusunda bir takım maddeler salgılarlar. Bu maddelerden biri olan histamin yarada kızarıklık, ısı artışı ve kaşıntı yapar. İlk günlerde yaşanan bu kaşıntı normal bir bulgudur. İlerleyen günlerde olan kaşıntı yine benzer hücrelerin salgılarına, kuruyan yara ve çevre deriye, kullanılan antiseptik ve yara bakım örtülerine karşı gelişen hassasiyete bağlı olabilir. Bunun için hekime danışılması gerekir. Hekim gerekli görür ise pansumanda kullanılan malzemeleri değiştirebilir; kaşıntıyı gidermeye yönelik hap ve krem verebilir.

Operasyon Sonrası 1 ila 4. Gün

Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir. İlk 2 gün yaradan kanlı az miktarda akıntı olması normaldir. 3 ve 4. güne doğru akıntı rengi kirli sarı-kırmızı renge döner ve miktarı azalır. 4. günden sonra akıntı iyice azalır, hatta kesilir. Akıntının rengi de seröz denilen renksiz vasıfa dönmüş olur. 4. günden sonra akıntının renginin sarıya dönmesi ve miktarında artış normal değildir ve yara iyileşmesinde sıkıntı yaşandığını göstermesi açısından önemlidir.

Epitelizasyon (yeni cilt üst tabakasının oluşması) 4. gün itibariyle biter. Bu aşamada cilt açık pembe renkte görünür. Eğer yarada kan toplanması mevcut ise yara kenarı yumuşak, ödemli ve morarmayı andıran koyu renk oluşabilir.

Operasyon Sonrası 5 ila 9. Gün

Bu günler arasında yara iyileşmesinde en belirgin özellik yara kenarları boyunca iyileşme hattını gösteren yeni kollajen yapımı ve birikimine bağlı olarak yara kenarlarının sert vasıfta olmasıdır. Bu hat boyunca yumuşak alanların olması bu bölgelerde yara iyileşmesinin tam olmadığına işaret edebilir. Yaradan gelen akıntı rengi seröz olmalı ve 4 ila 6. gün akıntı kesilir. Aksi mevcut ise yara iyileşmesinde problem veya gecikme olduğu anlamına gelebilir.

Yaranın İyileşme Sürecini Etkileyen Faktörler

Primer yara kapanması süreci ile iyileşmekte olan cerrahi yaralar, yara iyileşmesi ideal olan yaralardır. Ama doğru yara iyileşmesi izin bir takım faktörler önemli rol oynar. Öncelikle cerrahi ile ilgili faktörler yara iyileşmesini etkiler. Cerrahi uygulanacak bölgenin ameliyat öncesi hazırlığı (kılların ve bölgenin temizliği), banyo, antibiyotik profilaksisi, hastanın ASA skoru denilen ameliyat riskini gösteren skor, cerrahi öncesinde-cerrahi süresince ve bitiminde ameliyathane personeli dahil steriliteye dikkat edilmesi, yapılan cerrahinin tipi ve büyüklüğü, ameliyat süresince hastanın vücut ısısının düşük veya normal tutulması, cerrahi kesinin tipi (temiz; kontamine-temiz; kontamine; kirli cerrahi), cerrahi süre, düzgün kesi yapılması, kesinin büyüklüğü, dokulara saygılı biçimde yara dudaklarının tutulması, tüm enfekte ve iyi kanlanmayan dokuların temizlenmesi sonrası yara dudaklarının gergin olmayacak ve tüm anatomik katlar düzgün şekilde karşı karşıya getirilmesi, yara dudaklarının dolaşımını bozmayacak şekilde ve sıkılıkta yara dudaklarının dikilmesi gibi faktörler önemlidir. Bunlar cerrahi ile ilişkili ve sıklıkla kontrol edile bilinir faktörlerdir.

Bunların dışında hastanın yaşı (yaşlı hastalarda yara iyileşme mekanizmaları daha yavaştır), yaranın yeri (iyi kanlanmayan, temizliği zor, deri katlantı bölgeleri veya deri-derialtı dokunun gergin olduğu vücut bölgeleri), obezite, şeker hastalığı, kalp ve akciğer yetersizliği, atar damar tıkanıklığı, venöz yetersizlik, lenfödem, malnütrisyon, kanser, yara iyileşmesini geciktiren bir takım kronik hastalıklar ve bu hastalıklarda kullanılan ve yara iyileşmesini geciktiren ilaç kullanımı (kortizon gibi) hasta ile ilişkili kontrol edilemeyen veya kontrolü zor olan faktörler cerrahi sonrası yara iyileşmesini etkileyebilir. Bu iki ana faktör dışında yara bakımında yapılan eksiklik ve yanlışlar da yaranın iyileşme süresini uzatabilir.

Operasyon Sonrası Günden Yıla Kadar Olan Dönem

Yapılanma fazı (proliferasyon dönemi) bitmiş, yeniden şekillenme (remodelling ) fazı başlamıştır. Bu dönemde yara görsel ve fonksiyonel olarak orijinale en uygun şekli alır. Yara izi pembeden beyaz veya gümüşi renge döner. Kabarık olan kesi izi küçülür ve normal deri ile aynı seviyeye iner. Yara yerinin anatomik olarak lokasyonu, yapılan ameliyat, hastanın genetik yapısı, yaşı gibi bir takım etkenlere bağlı olarak yara skarı değişiklik arz edebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
Rahim Alma Ameliyatı (Histerektomi)

Rahim Alma Ameliyatı Ankara

Rahim alınması (histerektomi) ameliyatı en sık yapılan jinekolojik operasyonlardan biridir. Rahim alınan hastalar ileride gebe kalamazlar ve adet göremezler. Ancak cinsel yaşantıları olumsuz yönde etkilenmez.

Kadınlarda rahim alma ameliyatlarının nedenleri nelerdir?

Rahim alma ameliyatı (Histerektomi) genellikle aşağıdaki nedenlerle yapılabilir.

  • Myomlar (en sık histerektomi nedenidir).
  • Endometriosis.
  • Rahim sarkması (uterin prolapsus).
  • Anormal rahim kanaması.
  • Jinekolojik kanserler.
  • Kronik pelvik ağrı.

Rahim alma ameliyatı nasıl yapılır?

Rahim alma (rahim çıkarma) ameliyatı teknik olarak çeşitli şekillerde yapılmaktadır:

  • Total abdominal histerektomi: Rahim tamamen alınır.
  • Supraservikal histerektomi: Rahim alınır, ancak rahim ağzı (serviks) bırakılır.
  • Radikal histerektomi: Kanser nedeniyle yapılan, rahimle beraber daha geniş doku çıkarılması operasyonudur.

Histerektomi ameliyatı sırasında, gerekli görülürse, bazen tek veya iki taraflı yumurtalık ve tüp de çıkarılabilir. Eğer yalnızca tüp alınırsa salfenjektomi, yumurtalık alınırsa ooferektomi, her iki doku da alınırsa salfingoooferektomi olarak adlandırılır. Genetik olarak yumurtalık ve meme kanseri için risk taşıyan hastalarda bazen önlem amaçlı olarak her iki sağlıklı yumurtalık dokusunun da çıkarılmasını seçebilirler.

Açık ya da kapalı rahim ameliyatı ne demektir?

Histerektomi ameliyatı için çeşitli yaklaşım şekilleri mevcuttur;

Kapalı rahim alma ameliyatları

Vajinal histerektomi: Karında hiç kesi olmadan, rahimin vajinal yoldan çıkarılması operasyonudur. Rahim çok büyükse ya da geçirilmiş cerrahi gibi nedenlerle yapışıklık olduysa çok uygun değildir. Komplikasyon oranının daha az olması ve hastanın daha çabuk ve konforlu normal hayata dönmesi nedeniyle, ilk tercih edilen yoldur.

Laporoskopik histerektomi: Karından birkaç adet yaklaşık cm büyüklükte kesi yapılarak, batın içerisine bir kamera yardımı ile görüntüleme yapılır ve rahim aynı kesilerden çeşitli aletler yardımı ile bağlantılarından ayrıldıktan sonra, genellikle vajinal yoldan çıkarılır. Aynı ameliyatın robot yardımı ile de yapılması mümkündür. Ancak şu an için, robot yardımı ile yapılan laporoskopik histerektominin, diğer yönteme göre daha üstün olmadığı bilinmektedir.

Laporoskopik cerrahinin, daha az ameliyat sonrası ağrı ve enfeksiyon ve daha kısa süre hastanede yatış gibi avantajları mevcuttur. Ancak cerrahi süresi daha uzundur ve çeşitli organ yaralanmaları riski de daha fazladır.

Açık rahim alma ameliyatı:

Abdominal histerektomi: Batından, sezeryan operasyonu benzeri bir kesi ile yapılır. İyileşme süresi ve hastanede yatış süresi, genelde diğer iki yönteme göre daha uzundur.

Rahim alma ameliyatı riskli midir?

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, histerektomi ameliyatının da çeşitli riskleri olabilmektedir. Bunlar:

  • Enfeksiyon, enfeksiyona bağlı ateş.
  • Cerrahi sırasında ve sonrasında kanama.
  • Komşu organ yaralanmaları.
  • Bacaklarda ve/veya akciğerde pıhtı oluşumu.
  • Anesteziye ait problemler.

Bu olasılıklar, her hasta için aynı oranda görülmez. Örneğin kilolu, sigara kullanan, şeker, kalp hastalığı ya da başka tıbbi sorunu olan hastalar daha yüksek komplikayon riski taşır. Genellikle cerrahi sonrası bir-iki gün hastanede yatış yeterlidir. Ameliyat sonrası hastanın erken ayağa kaldırılması ve yürütülmesi ve bol sıvı verilmesi, bahsedilen pıhtı oluşumu riskini azaltır.

Rahim alma ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

  • Ameliyat sonrası ağrı ve kanama normal bulgulardır. Normalde doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler yeterli olacaktır.
  • Kabızlık veya idrar yaparken zorlanma, histerektomi görülebilen olağan şikayetlerdendir.
  • Genellikle ilk 6 hafta nekahat dönemi olarak kabul edilir. Tampon kullanmak, yüzmek, küvette yıkanmak, cinsel ilişkide bulunmak, spor yapmak, ağır kaldırmak bu sürede önerilmez.
  • Bu ameliyatı geçirmiş olsanız dahi, düzenli jinekolojik kontroller ve Pap smear yaptırmaya devam etmeniz gereklidir.

Rahim Ameliyatıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

Rahim alma ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyatın tekniğine (açık ya da kapalı rahim ameliyatı) iyi huylu hastalık ya da kanser için yapılıp yapılmadığına, hastanın kilosuna, karın içinde yapışıklık olup olmaması gibi pek çok faktöre bağlı olarak bu süre yaklaşık 40 dakikadan saate kadar değişebilir.

Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı iki şekilde yapılabilir.

  • Vajinal histerektomi-vajinal yoldan doğuma benzer şekilde rahimin çıkarılması işlemidir.
  • Laparoskopik histerektomi-göbek deliğinden girilen kamera yardımı ile vajinal yoldan rahimin çıkarılması işlemidir.

Kapalı rahim ameliyatı kaç günde iyileşir ?

Kapalı rahim ameliyatı iyileşme süresi hakkında çok fazla soru alıyoruz. Kapalı rahim ameliyatı iyileşme süresi, açık rahim ameliyatına göre daha kısadır. Hastaların günlük hayata dönebilmesi daha kolay olur. Ameliyat sonrası ağrıları daha az ve hastanede yatış süreleri de daha kısadır.

Kapalı rahim ameliyatı kimler için uygun değildir?

  • Rahim büyüklüğü 4aylık gebelik cesametinden büyükse,
  • Geçmişte pelvik bölgeden başka ameliyatlar olduysa,
  • Genellikle kanser hastaları için tercih edilmez.

Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Hastaların yatmak yerine ev içinde hareketli olmaları ve bol su içmeleri önerilir.
  • Kapalı rahim ameliyatı sonrası ağrı açık ameliyata göre daha az olmakla beraber, ilk günler hekimin önerdiği ağrı kesicileri kullanmaları gerekebilir.
  • Şiddetli karın ağrısı ya da 38 dereceyi geçen ateş olması durumunda hekime başvurulması önerilir.

Kapalı rahim ameliyatı sonrası kaç gün hastane yatışı gerekir?

Çoğunlukla aynı gün ya da ertesi gün hasta taburcu edilebilir.

Kapalı rahim ameliyatı sonrası işe ne zaman dönülebilir?

Kapalı rahim ameliyatı sonrası çoğu hasta bir hafta içinde işe dönecek kadar iyileşebilir, bu durum kişiden kişiye değişebilmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivite gerektiren bir işi varsa, hastanın hafta istirahat etmesi gerekebilir.

Kapalı rahim ameliyatı sonrası cinsellik için ne zaman uygun olur?

Kapalı rahim ameliyatı sonrası cinsellik ve spora dönmek için bir kaç hafta yeterlidir.

Rahim ameliyatı sonrası ağrılar ne kadar sürer?

Rahim ameliyatı sonrası ağrı şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişebilir. Hastanede yatarken PCA (patient controlled analgesia)adı verilen bir yöntemle hastalara damar yolundan ya da varsa epidural kateterden, hastanın istediği zaman bir butona basması ile ağrı kesici verilmesi mümkündür. Böylece hasta ihtiyaç duyduğu her an kendisine ağrı kesici verebilmiş olur.

Hastalar taburcu edilirken evde kullanmaları için ağrı kesici reçeteleri verilir. Kapalı rahim ameliyatı sonrası ağrılar açık rahim ameliyatına göre daha kısa sürer. Genellikle ağrıların en şiddetli olduğu dönem ameliyat sonrası ilk bir haftadır.

Rahim alma ameliyatı için anestezi nasıl yapılır?

Rahim alma ameliyatı genel anestezi ya da rejyonel anestezi altında yapılabilir. Rejyonel anestezi:

  • Spinal,
  • Epidural,
  • Spinoepidural anestezi şeklinde yapılabilir.

Rejyonel anestezide hastanın belde aşağı bölgesi uyuşturulacak şekilde, sırt bölgesinde farklı boşluklara kateter yerleştirilebilir. Bölgesel anestezi olduğu, genel anestezi için risk grubu olan bazı hastalarda tercih edilebilir.

Rahim ameliyatı sonrası karında şişlik olur mu?

Rahim ameliyatı sonrası erken dönemde barsak hareketleri henüz tam normale dönmediği için, gaz ve şişkinlik olması normaldir. Bu şikayetleri azaltabilmek için, bol yürüyüş, potasyumdan zengin gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi önerilir.

Rahim alma ameliyatı kaç günde iyileşir?

Ameliyatın açık ya da kapalı olmasına göre değişmekle beraber, rahim alma ameliyatının nekahat dönemi ortalama hafta sürer.

Myom ameliyatında rahim alınır mı?

Miyom ameliyatı rahim koruyucu cerrahi şeklinde yapılabilir. Yani yalnızca bir miyom ya da myomlar alınarak, rahim alınmadan tedavi edilebilir. Daha fazla doğum yapmak istemeyen hastalar için, myomların tekrarlama riski nedeniyle rahim alınması yöntemi de tercih edilebilir.

Rahim Ameliyatı Sonrası Beslenme

Rahim ameliyatı sonrası iyileşmenin daha iyi olması için dengeli beslenmek çok önemlidir. Bunun için aşağıdaki önerilere dikkat edilebilir:

  • Bol sebze, meyve ve protein tüketmek,
  • Günde bardak su içmek,
  • Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak,
  • İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.

Rahim ameliyatı sonrası akıntı normal midir?

Rahim ameliyatı sonrası hafif kanlı akıntı olması normaldir. İltihaplı akıntı ya da 38 dereceyi geçen ateş varlığında mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

Rahim alındıktan sonra ne olur?

Rahim alınan kadında ne gibi değişiklikler olur? sorusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz.

Rahim alındıktan sonra günlük yaşantınız ya da cinsel yaşantınızda hiçbir değişiklik olmaz. Yalnızca adet görmezsiniz ve çocuk sahibi olmazsınız. Bunun dışında hayatınız eskiden olduğu gibi devam eder.

Rahim Ameliyatı Sonrası Cinsellik

Rahmin alınması cinsel hayatı etkiler mi? sorusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Rahim alınması cinsel hayatı olumsuz yönde etkilemez. Aksine ameliyata sebep olan ağrı, kanama, rahim sarkması gibi sorunlar düzeleceği için, cinsel hayat bundan olumlu etkilenir.

Rahim alınırken yumurtalıklar alınmalı mı?

Rahim alınırken, eş zamanlı tüplerin ve yumurtalıkların da alınması geçmişte çok sık görülen bir uygulama idi. Temelde amaç yumurtalık kanseri riskini önlemektir. Aynı zamanda risk grubu hastalarda yumurtalık alındığı zaman meme kanseri riski de azalır.

Bugün için özellikle genetik nedenlerle meme ve yumurtalık kanseri için risk taşıyan hastalara önerilmektedir. Genetik risk ile kastedilen BRCA1 ya da BRCA 2 genlerinde mutasyon olması durumudur. Ya da hastanın aile öyküsünde meme ve/veya yumurtalık kanseri bulunması da risk artışı anlamına gelir.

Rahim Alma Ameliyatı Öncesi Hazırlık

  • Genellikle ameliyat öncesi size hangi tür anestezinin uygun olacağına karar vermek için anestezi doktoru ile bir randevu ayarlanır.
  • Bu görüşme sonrasında sizin için ameliyat öncesi gerekli olabilecek testler planlanır, örneğin kan testleri, EKG, akciğer grafisi ve gerekli ise çeşitli bölümler ile konsültasyonlar (örneğin şeker hastaları için endokrinoloji, kalp hastaları için kardiyoloji konsültasyonu gibi). Böylece hastaların ameliyat sonrası komplikasyon yaşama riski minimuma indirilebilir.
  • Ameliyat öncesi sürekli kullandığınız ilaçlar varsa, bunları gözden geçirmek, dozlarını ayarlamak, kan sulandırıcı ilaçları kesmek ya da düzenlemek gerekebilir.
  • Ameliyatınızın hangi hastanede yapılacağı ve yatış süreniz planlanır.
  • Genellikle hastanede kalış ve taburculuk süresinde yardım için bir refakatçiye ihtiyacınız olabilir, ameliyat öncesi bunun için ayarlama yapılmalıdır.
  • Sigara kullanıyorsanız ameliyat öncesi bırakmanız önerilir.
  • Ameliyattan önceki günde daha kolay sindirelebilir gıdalar tüketmeniz ve ameliyattan 12 saat önce yeme-içmeyi tamamen kesmeniz gereklidir.
  • Hastanede yatarken giymeniz için bol, rahat gecelikler ve hasta bezleri temin etmeniz önerilir.

Rahim alma ameliyatında karında ne tür kesi yapılır?

Açık rahim alma ameliyatlarında kullanılan kesiler iki şekilde olabilir:

Bikini hattı insizyonu (kesisi): Genellikle pubik kemiğin (leğen kemiğinin)bir-iki santimetre üzerinden yapılan yatay bir kesi tercih edilir, böylece kesinin estetik olarak daha hoş ve bikini altında kalan bir izle iyileşmesi mümkün olur.

Midline (orta hat) kesi: Göbek deliğinin altı ya da üstünden başlayan ve leğen kemiğine kadar dikine uzanan bir kesi hattı bulunur. Genellikle radikal ameliyatlarda, örneğin kanser cerrahisinde tercih edilen bir kesi türüdür.

Kapalı rahim ameliyatında kesi farklı şekillerde olabilir:

  • Vajinal histerektomi ameliyatında kesi vajina içinde olduğundan dışarıdan görülen bir kesi mevcut değildir.
  • Laporoskopik histerektomi ameliyatında göbek deliğinde ve karnın alt kısmında maksimum 1 cm çaplı adet kesi bulunabilir.

Rahim ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Rahim ameliyatı sonrası yara iyileşmesi de aynı diğer ameliyatlarda olduğu gibi kişinin genetik cilt yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genetik olarak kabarık ve aşırı yara iyileşmesi olmayan hastalarda, estetik dikişler ve iyileşme döneminde kullanılan jel ve kremler yardımıyla optimum yara iyileşmesi ve minimum iz kalması sağlanabilir.

Çoğunlukla kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanıldığı için dikiş alınması gerekmez.

Açık rahim ameliyatı kaç saat sürer?

Hastanın duruma bağlı olarak açık rahim ameliyatı yaklaşık bir saat sümonash.pw hastanın karın içi yapışıklıklarının bulunması, kilolu olması vb durumlarda ameliyat süresi uzayabilir. Ayrıca cerrahın ve ekibinin deneyimi de ameliyat süresini etkiler.

Rahim ameliyatı sonrası sizi neler bekler?

  • Genellikle genel durumu iyi olan hastalar kısa sürede hasta odasına çıkarılır. Ancak nadiren genel durum bozukluğu varsa hastanın yoğun bakım ya da ayılma ünitesinde takibi gerekebilir.
  • Çoğu özel hastanede PCA adı verilen hasta kontrollü analjezi (ağrı kesici) kullanılır. Bir cihaza bağlı buton yardımı ile hasta kendisi ihtiyaç duydukça ağrı kesiciyi kullanabilir. Bu cihaz epidural katetere ya da damar yoluna bağlı olarak kullanılabilir.
  • Çoğunlukla mümkün olan en kısa sürede hasta ayağa kaldırılarak yürütülür.
  • Genel durumu uygun olan hastalara en kısa sürede su, bitki çayı vb sıvılarla başlamak koşuluyla, sırayla çorba, komposto, püre v.b. sıvı gıdalarla ve barsak hareketleri normale dönünce katı gıdalarla beslenmeye başlanır.
  • Genellikle hastanede yatış süresi bir-iki gün civarındadır.
  • Hastanede vajinal kanama için hasta pedi ya da bezi kullanmak gerekebilir.
  • Taburculuk öncesi pansuman yapılarak genellikle yaranız açık bırakılır.
  • Çoğunlukla ameliyat sonrası 2.gün ayakta duş yapabilirsiniz ve çoğunlukla ek pansuman gerekmez.
  • Yara yerinizden kanama, akıntı, şişlik, ısı artışı v.b. olursa doktorunuza haber vermeniz önerilir.

Rahim Aldırma Ameliyatı Fiyatları

Rahim alma ameliyatı kaç para? Rahim ameliyatı kaç TL? şeklinde soruları sıklıkla alıyoruz. Ankara kapalı rahim ameliyatı fiyatları konusunda detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Kapalı rahim ameliyatı Ankara fiyatları hakkında bilgi almak bize 0() ya da Whatsapp`tan 0() ulaşabilirsiniz.

Rahim Ameliyatı Olanların Yorumları

Kliniğimizde rahim aldıranların yorumları için lütfen tıklayınız.

Tüm Görüşler
  • M
    ME***

    Kapalı Rahim amaliyatı bilgi ve fiyatı öğrenmek isterim SSK emeklisiyim faydalanabilirsiniz

    OP. DR. BURCU KARAMÜRSEL

    İyi günler Fiyat bilgisi için bize telefonla ulaşabilirsiniz,ya da numaranızı verirseniz biz sizi arayabiliriz. Biz ameliyatlarımızı özel hastanelerde yapıyoruz, bu nedenle SSK'dan tam olarak yararlanamıyorsunuz. Çok geçmiş olsun

Rahim Alma Ameliyatı

Rahim Alma Nedir?

Rahim alma, rahmin karından veya vajinal yolla cerrahi operasyonla alınmasıdır. Tıpta abdominal histerektomi veya vajinal histerektomi olarak isimlendirilir. Ameliyatın vajinal mi, yoksa karından mı yapılacağına ameliyata neden olan sebebe göre karar verilir.

Rahim alınmasına neden olan hastalıkların başında uterus myomları gelir. Myom rahimin en sık görülen iyi huylu tümörleridir. Her myomu olan kadını rahimi alınmaz. Myomun büyüklüğü, yerleştiği yer , kanama yapıp yapmadığı , hastanın yaşı ameliyata karar verirken göz önünde bulundurulan kriterlerdir.
Bir diğer neden Endometriozis dir. Rahim duvarlarındaki endometriozis şiddetli sancılı adet ve aşırı adet kanamalarına neden olarak rahimin alınmasına sebep olabilir.

  • Kronik pelvik ağrılarda bazı durumlarda rahimin alınmasına sebep olur.
  • Rahim ve yumurtalık kanserleri
  • Tıbbi tedaviye cevap vermeyen anormal rahim kanamaları.
  • Rahim sarkmaları
  • Yumurtalık ve rahim kanserleri
  • Doğum sonrası ( normal doğum veye sezeryan ) durdurulamayan rahim kanamalarıda diğer rahim alınma sebeplerindendir.

Açık Rahim Alma Nedir?

Rahimin karından yaklaşık 10 cm kadar kesi yapılarak alınması işlemidir. Açık veya kapalı ameliyatın hangi hasta için uygun olduğuna doktor karar verecektir.

Açık ameliyattan sonra hastanede kalış süresi , yara iyileşmesi, doku hasarı ,enfeksiyon riski kapalı ameliyat veya vajinal histerektomiye göre daha fazladır. Rahim alınması operasyonunda rahimle birlikte yumurtalık ve tüplerde ameliyat nedenine bağlı olarak ve hastanın yaşıda göz önüne alınarak alınır. Bazen rahimin vajina içindeki servikal bölüm kısmı alınmayabilir. Bu operasyona subtotal histerektomi monash.pw rahim alınır, yumurtalık bırakılırsa hasta artık adet olmaz, ama yumurtalık hormonal faaliyeti devam eder, hasta adet görmediği halde menopoz tablosu oluşmaz.

Kapalı Rahim Alma Nedir?

Kapalı ameliyat laporoskopik yolla 1 cm kadar kesiden özel aletlerle girilerek rahimin alınmasıdır. Her vakaya kapalı rahim ameliyatı yapılamaz. Uygun olan vakalarda kapalı ameliyat sonrası hastanede kalış süresi genellikle 1 gündür ve enfeksiyon riski çok azdır. Kesi yapılan doku miktarı az olduğu için hissedilen ağrı açık operasyona göre daha azdır.

Rahim Alma Ameliyatı Süresi

Rahim alma ameliyatı jinekolojinin önemli ve büyük ameliyatlarındandır. Ameliyat mutlaka genel veya spinal, epidural anestezi altında yapılacağından ameliyat gününden önce bazı hazırlıkların yapılmadı gerekir. Hastaya yapılan kan ve idrar tahlilleri, kalp grafisi ve akciğer grafisinden sonra anesteziye engel bir durum olup olmadığı anestezi uzmanı tarafından hasta muayene edilerek değerlendirilir. Ameliyatın kapalı, açık, vajinal olup olmayacağına jinekolog karar verir. Ameliyat süresi vakaya göre değişmekle birlikte ortalama saat kadardır. Ameliyattan sonraki dönemde hastanede kalış süresi herşey yolunda ise kapalıda 1 gün, açık operasyonda gündür. Kapalıda işe dönüş düreci hastaya göre değişir. Ortalama haftadır.

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım

Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir. Ertesi gün hafif sulu gıdalarla beslenme başlar. Açık ameliyatlarda bu süreç daha uzun olabilir. Barsak hareketlerini dinlemek ve ilk gaz çıkışından sonra beslenme sulu gıdalar ağırlıklı olarak başlar. Barsak hareketleri ve hastanın genel durumu göz önüne alınarak diyet ayarlanır. Ameliyat sonrası enfeksiyondan korunmak için antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı 1 hafta olmalıdır. İlk duş gün sonra olabilir. Ameliyat yerleri suya dayanıklı pansuman malzemesi ile kapatılmış olmalı.
Ameliyattan sonra 1,5 ay cinsel ilişki olmamalı. Rahim alınması cinsel yaşamı etkileyen bir ameliyat değildir. Çünkü vajina alınmaz. Ama bir süreliğine cinsellik olmamalı. ay duş şeklinde banyo yapılmalı. Havuz ve küvete girilmemeli. Ameliyattan 7 ve 40 gün sonra doktor başka şekilde önermediyse kontrole gitmek uygundur.

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Rahim ameliyatı fiyatını etkileyen bazı durumlar vardır. Bunlar ameliyat şekli ve ameliyatın yapılacağı hastanenin fiyat politikasıdır. Laporaskopik ameliyat , açık ameliyata göre biraz daha pahalı olabilir. Vajinal operasyon hasta açısından çok daha konforludur , fakat her vakaya yapılmaz. Burada tecrübeli cerrah olması çok önemlidir. Özelliklerahimin prolapsusunda ( rahimin vajinadan dışarıya çıkması) yapılır. Diğer yöntemlere göre daha pahalıdır.

En kesin fiyatı doktorunuzdan alacaksınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır