34 haftalık gebelik kaç aylık / 34 Haftalık Gebelik Kaç Aylık? Dikkat Edilmesi Gerekenler - Nefis Yemek Tarifleri

34 Haftalık Gebelik Kaç Aylık

34 haftalık gebelik kaç aylık

Günler hızla ilerliyor ve doğuma sadece 6 haftanız kaldı. Doğumla ilgili heyecan ve endişeleriniz artış gösterirken geçen haftaya göre bebeğinizde yine mucizevi gelişmeler var. Son haftalara doğru yaklaşırken hem bebeğinizde hem de sizin vücudunuzda birçok değişim gerçekleşti.

Gebeliğin haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere, hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

Haftada Bebek

haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir kavun boyutuna ulaştı.

Geçen haftaya kıyasla ortalama gram daha alarak daha yuvarlak hatlara sahip olmaya başlayan miniğiniz, vücut ısısını koruyabilmek için deri altında ihtiyaç duyduğu yağ tabakasını, dünyaya gelene kadar kalınlaştırmaya devam edecektir.

34 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta

Bu değerler, haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Genetik yatkınlık, döllenmenin hesaplanandan daha erken veya daha geç gerçekleşmiş olması ve beslenme tarzınız gibi birçok etken bebeğin kilosu üzerinde etkili olmaktadır. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmayın ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bireysel farklılıklar olmasının normal olduğunu unutmayın.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

An itibari ile minik yavrunuzun tüm organları ve sistemleri büyük bir çoğunlukla gelişimlerini tamamlamıştır. Ancak kalan 6 hafta içerisinde bazı sistemler bebeği dış dünyaya hazırlamaya devam eder. O halde 34 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

  • Sinir Sistemi ve Endokrin Sistem

haftada miniğinizin beyin aktiviteleri tüm hızıyla gerçekleşmeyi sürdürür. Doğduktan sonra kavrama ve öğrenme yeteneğini en iyi şekilde kullanabilmek için bu günlerde sinir sistemi ihtiyaç duyduğu tüm bağlantıları kurmaktadır. Sinir hücreleri gelişmeye devam eder.

Endokrin sistem de aktif olarak gelişimini sürdürür. Saçları giderek gürleşir ve tırnakları parmak uçlarını geçecek kadar uzamıştır.

Dolaşım sisteminin ana kaynağı kan, omurilikte üretilmeye devam eder. Kalp atım hızı dakikada atış arasındadır.

  • Sindirim ve Boşaltım Sistemi

Amniyotik sıvının miktarı bu haftalarda maksimum seviyesine ulaşır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar, yaklaşık yarım saatte bir midesini doldurur ve boşaltır. Bu durum hem yutma refleksini güçlendirir hem de mide ve bağırsak hareketlerinin gelişmesine yardım eder.

Akciğerlerin olgunlaşma süreci haftada devam eder. Gelişimini en son tamamlayan sistemlerden biri olması sebebiyle solunum sistemi doğuma kadar olgunlaşmaya devam eder.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Kemiklerin sertleşmesi bu hafta da hızla devam eder. Bebek kemiklerini kuvvetlendirmek için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar.  Kasları her geçen hafta daha da güçlenir. Kafatasındaki kemikler hâlâ yumuşak hâldedir.

Erkek bebeklerde testislerin testis torbasına inmesi henüz gerçekleşmediyse bu hafta testisler vücut dışındaki keselere inmesini tamamlayabilir. Rutin doktor kontrollerinde erkek bebeklerin testisleri ultrasonda net bir şekilde görülecektir.

Geçen hafta bebeğinizin bağışıklık sisteminin temellerini oluşturmak için başladığınız antikor üretimi bu hafta tüm hızı ile devam edecektir.

34 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

  1. haftaya gelindiğinde bebeğinizin en az bir yenidoğanın sahip olduğu kadar gelişim göstermiş yetenekleri vardır.

34 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün duyusal becerileri…

Gözlerini uyurken kapatmayı, uyanıkken açmayı öğrenen 34 haftalık bebek öğrendiklerinin arasına göz kırpmayı da ekler. Rahim duvarının giderek incelmesine bağlı olarak karnınızın ışık geçirgenliği arttığı için karın bölgeniz ışığa maruz kaldığında göz bebekleri büyüyüp küçülür ve gözlerini sık sık kırpar. Ayrıca bu hafta göz rengi yavaş yavaş mavi rengini almaya başlar.

İşitme yeteneği neredeyse bir yetişkinin sahip olduğu kadar gelişmiştir. Sadece annenin kalp atışlarını değil, dışarıdaki sesleri de tanımaya başlar. Özellikle anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Ona şarkılar ve ninniler söylediğinizde bunları duyacaktır. Bu nedenle hafta itibariyle bebeğinizle bol bol konuşabilir ve ona ninniler söyleyebilirsiniz. Doğduktan sonra bu seslere aşina olacaktır.

Emme ve yutma refleksleri gelişmeye devam eder. Amniyotik sıvıyı yutması veya parmaklarını emmesi bu yeteneklerini daha da geliştirir. Ultrason görüntülemesi esnasında ayak parmağını emdiğini görmeniz dahi mümkün.

Bebeğinizin koku alma duyusu bir önceki hafta aktif hâle gelmediyse bu hafta aktifleşmiş olabilir. En az sizin kadar iyi koku alabilir.

Bebeğinizin cildi kalınlaşmaya devam eder. Buna rağmen verniks tabakası hâlâ tüm deriyi kaplamaktadır. Bu tabak bebeğin doğum kanalından rahat geçmesini sağlamak için deriyi dış etkilerden korumaya yardımcı olur. Cildinin rengi giderek normal ten rengini almaya başlar. Vücut ısısını korumasına yardımcı olacak deri altı yağ tabakasının gün geçtikçe kalınlaştığından vücudunun belli bölgelerinde artık lanugo tüylerine ihtiyaç azalır. Bu da tüylerin belli bölgelerde yavaş yavaş dökülmeye başlayacağı anlamına gelir.

34 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta itibari ile bebeğinizin anne karnında uyuyup uyumadığını bile kolaylıkla anlayabilirsiniz. Uyuduğu anlarda daha hareketsiz kaldığını veya hafif dönme hareketleri yaptığını, uyanık olduğu anlarda ise karnınızda dalga dalga titreşimler yaratarak yer değiştirdiğini fark edebilirsiniz. Kemikler sertleşmeye devam ettiği için 34 haftalık bebek hareketleri daha keskin ve acı verici olabilir.

Her gün miniğinizin hareket sayısını takip etmeniz bu aylarda oldukça önemlidir. haftaya geldiğinizde bebeğin 1 saat içerisinde en az 10 defa hareket ettiğinin hissedilmesi beklenir. Çok yoğun ve hareket hâlinde olduğunuz saatlerde karnınızdaki hareketleri hissedemeyebilirsiniz. Böyle anlarda endişeye kapılmadan mümkünse sakin bir yere geçip oturmalı ve yaklaşık 1 saat boyunca en az 10 defa hareket ettiğinden emin olmalısınız. Bu takibi bir şeyler atıştırdıktan sonra da yapabilirsiniz. Böylelikle miniğiniz de hareket etmek için gereken enerjiyi yakalayacak ve size bu konuda yardımcı olacaktır.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreciniz en başından bu yana hafta hafta takip edildi. Doğuma sayılı haftalar kalmışken gebeliğin kaçıncı ayında olduğunuzu hem siz hem de yakınlarınız merak edebilir ve “34 hafta kaç aydır?” diye sorabilirsiniz.

34 haftalık gebelik 8. ayı tamamlamak üzere olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

34 hafta= 34&#;7 = günlük

/30= 7 ay 28 gün

Bu hesaba göre yaklaşık 2 gün sonra dolu dolu 8 aylık bir gebe olacaksınız.

34 Haftalık Gebelikte Anne

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde 34 haftanın bu kadar hızlı bir şekilde biteceğini belki de hiç tahmin etmediniz. Önceki haftalar daha rahat geçmiş olsa da artık hamileliğin sonlarında hem sizin artan vücut sıvılarınız ve rahmin genişlemesi hem de bebeğin artan kilosu birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

34 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Bacak ağrıları ve kramplar:

Son haftalara girerken anne adaylarının bacak ağrılarında artış görülebilir. Rahmin büyümesi, bebekteki ve anne adayındaki kilo artışı, vücutta artan sıvı hacmi ve ödem özellikle ayaklara ve bacaklara daha fazla yük binmesine neden olu Kilo almaktan kaynaklı olarak denge merkezinin değişmesi ile kronik ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca son trimesterde özellikle sabah saatlerinde bacaklara kramp girmesi sık yaşanan bir olaydır. Gebelikte artan magnezyum ve potasyum gereksinimi, bu spazm ve krampları tetikleyecektir.

Gebenin vücudunda artan metabolik reaksiyonlar, vücut ısısında da birkaç derecelik artışa sebep olabilir. Özellikle bu haftalarda anne adayının sürekli sıcak basması şikâyeti yaşamasının ana sebebi de budur. Ayrıca bebeğin akciğerlere doğru yaptığı baskının artması ve nefes darlığı yaşanması da bu durumu tetikler. Baskı nedeniyle daha hızlı soluk alıp verme eylemi, vücut ısısında artış ile sonuçlanabilir ve anne sık sık ateş basması yaşayabilir.

haftanın en yeni şikâyetlerinden biri, bulanık görme olayıdır. Hamilelik hormonlarında yaşanan dalgalanmalar, gözyaşı üretimini azaltarak gözlerde kuruluğa ve bulanık görmeye yol açar. Fakat bulanık görme şikâyetine son haftalarda artan uykusuzluk durumu, stres, hatta preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) de neden olabilir. Hormonal değişiklikler, uykusuzluk veya stres gibi durumlardan kaynaklı bulanık görme geçicidir ve hamileliğin sonlanması ile kendiliğinden geçer. Ancak bulanık görme hâline preeklampsinin baş ağrısı, hızlı kilo alımı, kusma, yüz ve ellerde ani şişme gibi diğer belirtilerinden herhangi biri de eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora müracaat edilmesi gerekir.

Bu haftalardan itibaren bebeğin mesaneye yaptığı baskıda artış görülebilir. Hem artan baskı hem de gebenin günlük tüketmesi gereken sıvı miktarının artması gün içerisinde sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilir. Geceleri uyanıp tuvalete kalkma gereksinimi artabilir.

Hormonal değişimler saç köklerine daha fazla kan akışı sağlayarak saçların güçlenmesini ve gürleşmesini sağlarken gebenin vücudundaki diğer tüylerin de miktarını değiştirebilir. haftada anne adayının vücudundaki ince tüyler çoğalabilir. Gebelikte tüylenme de birçok semptom gibi geçicidir ve doğumla birlikte ortadan kalkar.

Bebeğin artan kalsiyum ihtiyacı, anne adayı yeterli kalsiyumu alamadığında vücudundaki kalsiyum depolarına yüklenir. Depoların boşalması ile birlikte tırnaklar güçsüzleşir ve sonucunda kırılmalar görülebilir.

Gebelik hormonlarının artması bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlık sorununu tetikler. Özellikle rahim büyüdükçe bu sıkıntının arttığı gözlemlenir. Çünkü haftalık bebek rektuma daha fazla baskı yaparak hemoroid oluşumuna yol açabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Bebeğinizi bir an önce kucağınıza almak için sabırsızlanırken son trimesterde ortaya çıkan bulgular sizi zorlayacak düzeylere ulaşabilir. Bazı basit uygulamalar ile sıkıntılarınızı hafifleterek son haftaları  daha rahat geçirebilirsiniz.

34 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Artan bacak ağrılarını önlemek için bol bol dinlenin. Uzun süre oturmamaya ve ayakta kalmamaya özen gösterin.
  2. Bacaklardaki ağrı ve kramplar için kan dolaşımını destekleyin. Otururken ayaklarınızın altına bir yastık veya minder yerleştirerek bacaklarınızı yükseltin.
  3. Kabızlık sorununun önüne geçebilmek amacıyla bol bol yürüyüş yapın.
  4. Bağırsak hareketlerini artırabilmek için taze sebze ve meyveler, tam tahıllı ürünler, kuru meyveler ve bol lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Günlük beslenme rutininize bunları eklemeyi unutmayın. Ayrıca mutlaka günde 2, litre kadar su tüketin.
  5. Bacak krampları çok şiddetliyse doktora danışarak magnezyum takviyesi kullanabilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz başka şeyler için mutlaka doktorunuzdan bilgi edinin.
  6. Tüylenme şikâyetiniz varsa doğum gerçekleşene kadar beklemeyi deneyin. Epilasyon, ağda gibi yöntemleri uygulamak için aceleci davranmayın. Hamilelik sürecinde cilt incelerek bu yöntemlerin uygulanmasını zorlaştırabilir, cildiniz daha hassas olabilir. Doğum sonrasında bu şikâyetlerin ortadan kalkacağını unutmayın.
  7. Tırnaklarda yaşanan kırılma problemlerinin önüne geçebilmek için mutlaka günlük kalsiyum alımına dikkat edin. Süt ve süt ürünlerini daha sık tüketin.
  8. Bulanık görme sorununu hafifletmek için gözlerinizi gün içerisinde dinlendirmeyi deneyin. Televizyon ve internette fazla zaman geçirmeyin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamileliğinizin 8. ayında kilo alma hızınız artmış olabilir. Son günlerde aldığınız kiloların çoğunluğunu bebeğin hızla artan yağ dokusu ve sertleşen kemikleri oluştursa da anne adayının bileklerinde ve bacaklarında artan ödemin de bu artıştaki rolü oldukça yüksektir.

34 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı kg şeklindedir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek gebelik süresince besin değeri yüksek içerikli bir beslenme şekli uygulamak, gereksiz kilo alımlarını önleyecektir. Doğru beslenmeye ek olarak yapacağınız hamilelik egzersizleri ile kilo kontrolü sağlanabilir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 34 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Bu dönemde uygulayabileceğiniz beslenme önerileri şunlardır;

  • Az az ve sık aralıklar ile beslenmeye devam edin. Uzun süreli açlıklar kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle beslenme rutininize en az ara öğün ekleyin.
  • Bebeğin sertleşmeye devam eden kemik yapısını desteklemek için artan kalsiyum ihtiyacını tamamlayın. Her gün en az 1 bardak süt için, peynir ve yoğurt tüketimini artırın.
  • Hemoroide karşı önleminizi alarak bol lifli gıdalar ile beslenin.
  • Mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketin.
  • Demir ve protein ihtiyacı için kırmızı et yemeyi ihmal etmeyin.
  • Öğün atlamayın ve her besin grubundan yeteri kadar yemeye çalışın.

Egzersiz Önerileri

Egzersiz yapmak, hamilelik sürecinde yaşayabileceğiniz birçok semptomu hafifletmeye yardımcıdır. Son haftalara gelirken doktorunuzun da onay verdiği fiziksel aktivitelere devam ederek vücudunuzu doğuma hazırlayabilirsiniz.

34 haftalık gebelik egzersizleri olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Kegel egzersizleri
  • Hamile yogası
  • Hamile pilatesi
  • Hafif tempolu yürüyüş
  • Yüzme

Hamilelere özel vücudu rahatlatmaya yardımcı olan bazı hareketleri denemeden önce doktorunuza danışıp fikir alabilirsiniz. Her gebelik kendi içinde özeldir ve bazı hareketler sizin için uygun olmayabilir. Bu konuyu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayın.

Kontrol Listesi

Hamileliğin haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Öğün saatlerinizi atlamayın ve dengeli beslendiğinizden emin olun.
  • Bol bol dinlenin.
  • Doktor kontrollerinizi aksatmayın.
  • Hastane çantanızı hazırlamadıysanız son eksiklerinizi tamamlayın.
  • Hastanede yanınızda kalacak refakatçileri belirleyin.
  • Vajinal kanama ve düzenli kasılmaları takip edin. Böyle bir durum yaşarsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendirin.

Gebeliğin haftası son hazırlıkları tamamlamak için ideal zamandır. Doğumun beklenenden erken gerçekleşme ihtimalini de göz önüne alarak kendinizi hazırlayın. Sakinliğinizi koruyarak hamileliğin tadını çıkarmaya devam edin.

 

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

34 Haftalık Gebelik

34 Haftalık Gebelik

Gebeliğinizin otuz dördüncü haftasına hoş geldiniz! Bebeğiniz gelişiminin büyük bir çoğunluğunu tamamlamış bir halde.

Gebeliğin haftasında annedeki değişiklikler

  • Bu hafta da görme problemleri yaşayabilirsiniz çünkü hamilelik hormonları gözünüzü etkilemektedir. Gözlerinizde kuruma ve batma gibi şikayetleriniz olabilir. Doktorunuza danışarak onun önerdiği suni göz damlalarını kullanabilirsiniz.
  • Büyümeye devam ediyorsunuz. Bu sebeple sırt ağrısı yaşayabilirsiniz.
  • Yüzünüzde, ellerinizde ve ayaklarınızda vücudunuz fazla su tuttuğu için şişme olabilir.
  • Oksijen ihtiyacınız büyüdüğünüz için artmıştır. Eğer olması gerektiği kadar aktif olamazsanız nefes yetersizliği veya çabuk yorgunluk yaşayabilirsiniz. Nefes egzersizleri ya da gevşeme teknikleri rahatlamanızı sağlayabilir.
  • Memeleriniz kendilerini bebeğinize hazırlamaya başlıyor. Meme uçlarınızdan akıntılar gelebilir. Bunlar genellikle az miktarda olacağı için sizi yüksek olasılıkla rahatsız etmeyecektir ancak dilerseniz emzirme pedleri kullanabilirsiniz.

Gebeliğin haftasında neler olur?

  • Bulanık görebilirsiniz. Bulanık görme şikayetinize ek olarak başka şikayetleriniz de varsa preeklampsi hakkında bilgi edinmelisiniz. Preeklampsi semptomları arasında şişme, görme sorunları ve baş ağrısı bulunmaktadır. Genellikle gebeliğin haftasından itibaren kadınların bazılarını etkilemektedir. Doktor muayenelerinizde idrar testleri ve kan basıncı ile tanı koyulabilir ve tedaviye başlanabilir.
  • Zamanınızın çoğunda yorgun hissedebilirsiniz.
  • Kabızlık ve hemoroit olabilirsiniz. Aldığınız suyun miktarına özen göstermelisiniz.
  • Braxton Hicks kasılmaları haftada sıklıkla görülür fakat bunun yanında başka şikayetleriniz de varsa erken doğum belirtilerini araştırmanız ve bilmeniz gerekmektedir. Doktorunuzla iletişime geçmeniz işe yarayabilir.

Gebeliğin haftasında kaç kilo alınmalı?

Bu zamana kadar ortalama olarak kilo arasında almanız beklenmektedir. Bu kilo her kadına göre değişiklik gösterebilir. Bu hafta ise yaklaşık yarım kilo almanız normal bir durumdur.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Gebeliğin haftasında beslenme

  • Hamileliğinizin sonuna doğru yaklaştığınız bu dönemde yağlı, ağır ve büyük porsiyonlardan kaçınmalısınız.
  • Öğünlerinizin sıklığını azaltarak ama boyutlarını küçülterek daha rahat hissedebilirsiniz.
  • Ara öğünlerde fındık, fıstık, badem ve ceviz tüketebilirsiniz. Bu şekilde daha tok hissedebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kemiklerinin kalsifiye olduğu bu dönemde süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin besinleri almalısınız.
  • İyi yıkanmış sebze ve meyveleri tüketmelisiniz.
  • Farklı salata soslarını evde yaparak öğünlerinizi zenginleştirebilirsiniz.
  • Vitamin ve mineral ihtiyacınızı besinlerden karşılamalısınız.

Hamileliğin haftasında cinsellik

Doğumunuza hafta arasında kaldığı tahmin edildiği için doktorunuza bu konuyla ilgili danışmanız gerekmektedir. Literatürde hamileliğin son 4 haftasında cinsel ilişkiye girilmemesi gerektiği söylenmiştir.

Gebeliğin haftasında spor ve egzersiz

  • Doktorunuzun önerdiği sporları veya egzersizleri yapabilirsiniz.
  • Ağır egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız.
  • Nefes egzersizi ve gevşeme teknikleri alıştırmaları yapmak iyi gelebilir.
  • Zıplamalardan kaçınmalısınız.

34 haftalık gebelikte bebek gelişimi

  • Kemikleri kalsifiye olmaya diğer bir deyişle sertleşmeye başlıyorlar.
  • Kafa bölgesindeki kemikler henüz sertleşmelerini tamamlamayacaklar. Onlar sertleşmelerini doğumdan sonra tamamlayacaklardır çünkü doğum kanalından geçişin kolay olması bu şekilde sağlanmaktadır. Böylece doğum kanalından bebek ilerlerken bu kemikler daha rahat hareket edebilmektedir.
  • Lanugo ismi verilen ince küçük tüyleri yok olmaya devam etmekte.
  • Göz bebekleri ışık görünce büyür, ışık olmayınca ise küçülür.

34 haftalık bebek ultrasonda nasıl görünür?

  • Ultrason görülmelerinin arası azalmış bir halde.
  • Doktorunuz bu hafta amniyon sıvınızın miktarını kontrol edebilir.
  • Bebeğinizin bu hafta kilo aldığını ve boyunun uzadığını anlayabilirsiniz.

Bebeğin ağırlığı gebeliğin haftasında kaç gram olmalı?

Ortalama olarak bebeklerin haftasında kilosu gr’dır.

Bebeğin boyu gebeliğin haftasında kaç cm olmalı?

haftada anne karnındaki bebek 45 cm civarlarındadır.

34 haftalık gebelik kaç aylık?

Gebeliğinizin haftasında 7 ay 28 günlük hamilesiniz demektir.

Gebeliğin haftasında doğuma ne kadar kaldı?

Doğumun hafta aralığında olacağı referans alınırsa doğumuna yaklaşık olarak hafta arasında bir zaman var demektir.

Gebeliğin haftasında erken doğum belirtileri nelerdir?

Erken doğum belirtilerini yaşadığınızda doktorunuza acil bir şekilde haber vermelisiniz. Bu belirtiler aşağıda listelenmiştir:

  • Bulantı
  • İshal
  • Vajinadan gelen amniyon sıvısı
  • Vajinadan kan veya kanlı mukus gelmesi
  • Kasık ve pelvis bölgesinde basınç hissetme
  • 10 dakikada bir veya daha sık şiddeti artan kasılmalar
  • Özellikle alt bel bölgesinde olan sırt ağrısı. Müdahale yapılmasına rağmen geçmeyen bir ağrıdır.

Gebeliğin haftasında bebek doğsa yaşar mı?

Eğer bebeğiniz 34 haftalıkken doğarsa prematüre olarak kabul edilir. Organlarının çoğu gelişimini tamamlamış olmasına rağmen akciğerleri tamamlamamıştır. Bu sebeple doğduktan sonra tıbbi desteğe ihtiyaç duyacaktır ancak yaşama olasılığı oldukça yüksektir.

35 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

Gebelik sürecinde sonlara yaklaşılırken, annelerin yaşadığı merak ve heyecan artar. 34 haftalık gebelik, doğum heyecanının yavaş yavaş başladığı, bebek alışverişlerinin hızla devam ettiği ve hastane çantalarının hazırlanmaya başladığı oldukça keyifli bir dönemdir. Annedeki heyecanın yanı sıra bebek de içerideki hayatında sonlara yaklaşmakta olduğundan dış ortama adapte olabilecek şekilde gelişimini tamamlamaya başlar. Boyu ve kilosu önemli ölçüde artmış olan bebeğin boyundaki ve kilosundaki artış halen devam etmektedir. Bu süreçte anne adayı da hareketlerinde çektiği zorluğun artması nedeniyle günün büyük bir kısmını dinlenerek geçirmek ister. Anne ve bebek için beklenen buluşma anına adım adım yaklaşılırken işte gebeliğin haftasında yaşanan değişiklikler&#;

34 Haftalık Gebelik

Gebeliğin haftası ile birlikte bu haftaya kadar çok hızlı bir şekilde devam eden annedeki kilo artışı yavaşlamaya başlar. Oldukça ağırlaşmış olan anne adayı için bugünler zorlu geçiyor olsa da büyük kavuşma anına yalnızca haftalar kalmış olduğu hatırlanarak buna odaklanıldığında günler daha rahat geçecektir. Bu hafta itibariyle anne adayında 10 kilo civarında bir kilo artışı gerçekleşmiş olup geriye kalan haftalarda kilo düzeyinde bir artış gerçekleşmesi ideal değerler açısından yeterli olacaktır. Bu verilen değerler gebelik öncesindeki kilosu normal aralıkta olan anne adayları için geçerli olmakla birlikte gebelik öncesinde zayıf veya kilolu olan kadınlarda alınması gereken kilo miktarı da değişecektir. Erkek bebek sahibi olacak anne adaylarında bebekte önceki haftalarda inmeye başlamış olan testisler bu hafta itibariyle olması gereken yerlerine doğru inmeye devam etmektedir. Bu haftada yapılacak olan muayeneler esnasında testislerin inmiş olup olmadığı da değerlendirilir. Nadir de olsa bazı erkek bebekler olması gereken yere inmemiş olan testislerle doğabilmektedir. Bu durumda ise hekim tarafından yapılacak değerlendirmelerle küçük bir operasyon gerçekleştirilebilir veya bebeğin ilk doğum gününe kadar inmesi beklenebilir.

34 Haftalık Bebek Kilosu &#; Boyu

Gebeliğinde 34 hafta geride bırakılırken pek çok anne adayının merak ettiği konulardan bir tanesi de 34 haftalık bebek kilosu ve boyunun ne kadar olması gerektiğidir. Bu haftadaki bir bebek 2 kilogram veya biraz altında bir ağırlığa sahiptir. Boy uzunluğu ise yaklaşık olarak 45 cm. seviyesine ulaşmıştır. Verilen bu değerler ortalama rakamlar olmakla birlikte anne adayları bebeklerinin bu değerlerin altında veya üzerinde olması konusunda endişeye kapılmamalıdır. Her bebeğin büyüme ve gelişim eğrisi kendine özgüdür ve büyümeye ilişkin herhangi bir sorunun tespit edilmesi halinde hekim tarafından gerekli bilgilendirmeler zaten yapılacaktır. Dolayısıyla 34 haftalık bebek kaç kilo olur sorusunun yanıtını aramak yerine anneler doğru bilgi için hekimlerine danışmalıdır.

Bebekteki hızlı kilo artışının nedenlerinden bir tanesi de kemiklerin olgunlaşarak sertleşmesidir. Tüm vücut kemikleri yavaş yavaş sertleşerek olması gereken yapıya erişmeye başlarken kafatası kemikleri henüz sertleşmez. Bunun nedeni doğum sırasında baş kemiklerinin bir miktar esnemesi gerekmesidir. Doğum sonrasında bıngıldak olarak da adlandırılan yumuşak kafatası kemikleri belirli bir süre içerisinde sertleşecektir. Bunların yanı sıra anne adayının 2 haftada bir gittiği rutin muayeneler gebeliğin son ayına yaklaşılan bu dönemde haftada bire düşürülebilir. Bunun amacı doğuma yaklaşılırken annenin ve bebeğin daha sıkı takip altında tutulmasıdır.

34 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

34 haftalık hamile olan anne adaylarının birçoğunun kafasında 34 haftalık gebelik kaç aylık, 34 haftalık bebek kaç aylık olur gibi sorular dolaşmaktadır. Bunlara bir cevap vermek gerekirse, 34 haftalık hamile olan bir anne adayının 8 aylık hamile olduğu söylenebilir. Ortalama 9 ay 10 gün kadar süren gebelik döneminde 8. aya ulaşılmış olması, doğuma çok az bir süreç kalmış olduğunu işaret eder. Dolayısıyla olası bir erken doğum ihtimali de göz önünde bulundurularak anne ve bebek için gerekli hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanmalı, bir hastane çantası hazırlanarak bir kenarda hazır olarak bekletilmelidir.

34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

34 haftalık gebelik ile birlikte anne adayları doğum sancılarının nasıl olduğu, doğumun başladığının nasıl anlaşılabileceği gibi konularda hekimlerine danışmalı ve dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi almalıdır. Bu dönemde yalancı sancılar veya hazırlık sancıları olarak adlandırılabilen birtakım ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar gerçek doğum sancılarından farklı olmakla birlikte gerçek sancılar sürekli ve artan şiddetlerde periyodik olarak gözlenir. Büyüyen karınla birlikte anne adayında kasık, sırt ve bel ağrıları da şiddetini arttırır. Bunu azaltabilmek adına hamilelerin gün içerisinde sık sık uzanarak dinlenmesinde ve çok uzun süre boyunca ayakta kalmamasında fayda vardır.

Karın ağrısı, karında şişme hissiyatı, adet sancısına benzer kramp tarzı ağrılar ve ateş gibi olumsuzlukların görülmesi halinde bunun bir sorunu işaret ediyor olabileceği ihtimali üzerinde durulmalı ve derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bu dönemde aynı zamanda vücut emzirmeye hazırlandığından sağlıklı ve dengeli beslenmeye ekstra özen gösterilmeli, protein kaynağı olan et, süt, yumurta, balık ve kuru baklagillerin düzenli şekilde tüketilmesine gayret edilmelidir. Ayrıca mide yanması ve reflü sorununun azaltılabilmesi açısından az hacimde besin içeren sık öğünler yapılmalı, aşırı yağlı, baharatlı ve asitli besinlerden uzak durulmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Doğum Olur mu?

Gebelik; genellikle hafta veya 9 ay 10 gün süren bir yolculuktur. Buna karşın 34 haftalık doğan bebek sayısı da oldukça fazladır. Her ne kadar erken doğum istenmeyen bir durum olsa da 8. aydan sonra herhangi bir sağlık sorunu veya tetikleyici nedene bağlı olarak veya sebepsiz şekilde erken doğum gerçekleşebilme ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle doğum çantasının hazırlanarak her ihtimale karşılık bir kenarda bekletilmesinde fayda vardır. Aynı zamanda haftada bire düşen doktor kontrollerinde de erken doğum belirtisi olup olmadığı değerlendirilecek ve anne adayına gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Böyle bir ihtimalin söz konusu olduğu anne adayları hekim tarafından verilen önerilere dikkat etmelidir.

34 haftalık doğum yapanlar için bebekte gelişimin henüz tam olarak tamamlanmamış olmasına bağlı bazı komplikasyonların gelişebilme ihtimali daha yüksek olsa da günümüzdeki yenidoğan yoğun bakım uygulamaları ve tıp teknolojisindeki gelişmelerle birlikte anne ve bebek bir süre devam eden kuvöz macerasının ardından sağlıklı bir şekilde birbirine kavuşabilmektedir. Bu nedenle erken doğumun söz konusu olduğu anne adayları da endişelerini bir kenara bırakarak bebeğine ve onu emzirmeye odaklanmalıdır.

34 Haftalık Gebelikte Bebeğin Hareketleri

Anne adayları 34 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır sorusunun yanıtını sıklıkla merak etmektedir. Hamilelikte 34 hafta geride bırakılırken bebek için anne karnında hareket edilebilecek alan oldukça kısıtlanmıştır. Dolayısıyla hem hareketlerin anne tarafından hissedilmesi hem de ultrason muayenesi esnasında bebeğin hareketlerinin gözlenmesi eski belirginliğini kaybedebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Hareketlerin sıklığı azalmış olsa dahi ultrason görüntülemesi sırasında çok daha net ve kendinden emin hareketler görülmesi mümkündür. Ek olarak anne adayları da bebeğin hareketlerini gün içerisinde birkaç kez ve dinlenme saatlerinde hissediyor ise bu durum bebeğin sağlıklı olduğunu anlamak için yeterlidir.

34 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğini merak ve heyecanla bekleyen anne adaylarının bu haftada sıklıkla merak ettiği bir diğer husus ise 34 haftalık bebek görüntüsüdür. Bu haftadaki bir bebeğin görünümünün nasıl olduğu konusunda internette birçok görüntüye rastlamanız mümkündür. Fakat bu ultrason görüntüleri bebeğin pozisyonu, ultrason cihazının cinsi ve daha birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Anne adayları her bebeğin duruşunun ve görüntüsünün farklı olduğu unutmamalı, internet üzerinde bulduğu görüntüler ile kendi bebeği arasında karşılaştırmaya gitmemelidir. Şanslı anne adayları bu haftalarda yapılan ultrason görüntüleri esnasında bebeğinin yüzüne ait net bir görüntü elde edebilir ve bunun çıktısını alabilir. Eğer böyle bir resim elde ettiyseniz bunu saklayın. Bebeğiniz doğduğunda bu görüntü ile ne kadar benzer olduğunu fark edeceksiniz.

34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar!

34 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor hamile anne adayları ve aileler tarafından merak ediliyor. 34 haftalık gebelikte neler olur anne karnındaki görüntüsü yanı sıra bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sağlığının da takibi yapılır. Anne adaylar 34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? 34 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor? 34 haftalık gebelik kaç aylık ediyor? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar haberimizde

34 HAFTALIK GEBELİK KAÇ AYLIK EDİYOR?

34 haftalık hamilelik gün yani 7 ay 28 gün eder. Yani yaklaşık 8 aylık gebelik demektir.

HAMİLELİKTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?

1- Hamilelik 9 ay sürer

Yanlış! Gebelik, adet döneminin son gününe göre hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün eklenir ve aydan 3 gün çıkarılır. Buna göre son adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak doğum tarihi belirlenir. Bu tahminler doğrultusunda doğum tarihinin tutma olasılığı %70 civarındadır. Ayrıca %10 ihtimalle bazı anne adaylarının çeşitli nedenlerle erken doğum yapma ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.

2- Anne adayı 2 canlı olduğu için 2 kişilik yemek yemelidir

Yanlış! Anne adayının hamile kaldıktan sonra iki kişilik yemek yemeye başlaması, hatalı bir beslenme davranışıdır. Anne adayı hamilelik süresince sadece kilo almalıdır. Ayrıca gıda kalitesi ve yeme düzeni de çok önemlidir. Dengeli beslenilmeli ve aynı zamanda da hareket edilmelidir ki çok kilo alınmasın.

3- Gebelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir

Yanlış! Gebelik cinsel hayat için bir engel oluşturmaz ve bebeğe de herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sadece anne adayının düşük ve erken doğum riski varsa cinsel hayat kısıtlanır.

4- Anne karnındaki bebeğin çok saçı varsa hamilelik dönemi bulantılarla geçer

Yanlış! Bebeğin saçlarının çıkmaya başlaması anne adayının mide şikayetlerinin artmasına neden olmaz. İlerleyen gebelik haftalarında bebeğin diyafram ve mideye baskı yapması sonucunda ya da çok fazla yemek yenildiği dönem mide şikayetleri artar. Az ve sık yenerek, uykuda yüksek yastık kullanılarak ve kimi zaman da doktorun önereceği ilaçlarla mide yanması ve reflü rahatsızlıklarını önlemek mümkündür.

5- Hamileyken uçağa binmek düşüğe neden olabilir

Yanlış! Gebelikte seyahat sakıncalı değildir. Ancak kısa mesafeler, en fazla 2 saat sürecek arabalı yolculuklar ve mümkünse uçak yolculuğu tercih edilmelidir. Gidilen bölge de uzak, tehlikeli ve tıbbi olanakların kısıtlı olduğu bir yer olmamalıdır.

34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar!

6- Erken doğan ya yaşayamaz ya da bebek sağlıksız olur

Yanlış! Erken doğan bebeklerin yaşama ihtimali düşük değildir, aksine giderek yükselmektedir. Özellikle yenidoğan yoğun bakımı tam donanımlı olan hastanelerde artık hafta ve üstünde dünyaya gelen bebekler de yaşayabilmektedir. Bebeğin normal şartlarda anne karnında kalması gereken ideal süre 38 haftadır ve zamanında doğum daha sağlıklıdır. Erken doğan bebek iyi bir bakımla kısa zamanda yaşıtlarının gelişim düzeyini yakalayabilmekte ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir.

7- Hamileler X- Ray cihazından geçemez ve akciğer filmi çektiremez

Yanlış! Radyon gebeler için risklidir ancak X-Ray cihazları gebeler ve bebekleri için büyük bir risk taşımamaktadır. Ayrıca akciğer filmi esnasında alınan radyasyonunun dozu da çok düşük olduğu için güvenilirdir.

8- Hamile kadın aşerdiği gıdayı tüketmezse bebeğin bir uzvu eksik olur

Yanlış! Aşermek gebeler için psikolojik bir durumdur. Hamilelikte anne adayının temel kuralı, doğru ve dengeli beslenme olmalıdır. İstenilen her yiyeceği tüketmenin bebekte organ eksikliğine neden olacağı inanışı doğru değildir.

9- Hamileyken spor yapılmaz

Yanlış! Gebelikte hareketsizlik, hem anne adayının hem de bebeğin hayatı için risklidir. Bu dönemde ağır ve zorlu sporlar yapılmamalıdır ancak düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler önerilmektedir. Düzenli spor yapan anne adaylarının doğum sürecini çok daha kolay atlattıkları da unutulmamalıdır.

34 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar!

Hamilelikte saç boyatmak ve makyaj yapmak bebeğe zarar verir

Yanlış! Anne adayları gebelikte saçlarını boyatabilir ancak genel olarak kimyasal maddelerden kaçınılması gereklidir. Yapılan araştırmalara göre gebeliğin 3. ayından sonra saç boyatmanın sakıncalı olmadığı ortaya koyulmuştur. Makyaj maddelerinde ise minimal dozda kullanıldığı müddetçe bir sakınca görülmemektedir. Üstelik anne adaylarının gebelik süresince bakımlı olması ve kendini iyi hissetmesi de çok önemlidir.

HamilelikGebelikGündemAnne ÇocukKadınSağlıkHaberler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir