performans ödevi nasil yapılır / Performans Ödevi Nedir Nasıl Yapılır - Eğitim Platformu

Performans Ödevi Nasil Yapılır

performans ödevi nasil yapılır

PERFORMANS ÖDEVİ

Performans ödevi, öğrencinin gerçekleştirdiği ya da tamamladığı ve belirli performans ölçütlerine göre öğretmen, öğrenci ya da arkadaşları tarafından değerlendirilen etkinlik ya da ödevden oluşur. Kısa süreli çalışmalardır. Performans ödevleri öğrencinin bilgisini günlük hayatta nasıl kullandığını ölçmek amacıyla verilen ödevlerdir. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yaşam durumları bağlamında kullanmalarını gerektirir. Performans ödevinin özellikleri hakkında aşağıdaki 5 kriterden bahsedebiliriz:

1. Performans ödevleri, kısa sürelerde yapılabilecek çalışmalardır. Bu tür ödevlerle öğrencilerin derslerde kazandırılması hedeflenen üst düzey becerilerdeki gelişimlerini günlük yaşamla ilişkilendirerek göstermeleri beklenmektedir.

2. Öğrenciler her yarıyılda derslerden bireysel ya da grup çalışması seklinde en az bir performans ödevi hazırlar. Ödev puanlarının aritmetik ortalamaları alınarak ilgili dersin yarıyıl notunun belirlenmesi için ortalamaya dahil edilir.

3. Performans ödevlerinin bir sınıftaki her öğrenciye, aynı konu başlığında ve aynı zamanda verilmesi zorunlu değildir.

4. Performans ödevleri öğrencilerin seviyesine uygun ve öğrenciler tarafından yapılabilecek nitelikte olmalıdır.

5. Performans ödevleri, öğrencilerin yarıyıl notunu etkilediğinden öğrencinin ödevi yaparken konuya ilişkin kazanımlarını gözlemleyebilmek için ödevin belirli aşamaları sınıf ortamında gerçekleştirilir ya da yapmış olduğu çalışmayı öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla paylaşması istenir.

Performans Ödevi Aşağıdaki Sıralamaya Göre Hazırlanır 

1- Konu ve beklenen performans dikkatlice okunur ve netleştirilir. 

2- Öğretmenin ödevle birlikte verdiği yönerge dikkatlice okunur. 

3- Ödevin niteliğine göre bir plan yapılır. Plan çerçevesinde veriler toplanır, matematiksel işlemler yapılır. Gerekli materyaller bulunur. 

4- Performans ödeviyle birlikte verilen performans değerlendirme ölçeğine göre bir performans raporu hazırlanır. 

5- Rapor teslim edilmeden önce performans değerlendirme ölçeğine göre kontrol edilir.

6- Belirlenen sürede teslim edilir.

Hazırlanacak Raporun İçeriği ve Performans Ödevi Raporunda Bulunması Gerekenler:

* Performans ödevi kapak sayfası

* Dersin adı 

* Ödev konusu

* Beklenen performans

* İçindekiler 

* Ödev planı (gerektiğinde)

* Elde edilen yazılı, sözlü ve görsel materyaller

* Tablolar ve grafikler 

* Grup ödevlerinde ödevi gerçekleştirenler (gruptaki öğrenciler) 

* Kaynakça

Performans Ödevi Örnekleri

* Bir gazeteye makale yazma,

* Bir oyun düzenleme / planlama

* Bir termometre yapma,

* Bir oyun için sahne ve kostüm hazırlama,

* Bir ev planı çizme,

* Bir müzik parçası çalma,

* Bir dans sergileme,

* Yörelerini tanıtan bir turistik broşür hazırlama,

* Mahallelerinin bir haritasını, krokisini çizme vb.

PROJE ÖDEVİ

Proje Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalarıdır. Bu ödevler, öğrencilerin yaratıcılık, araştırma, iletişim gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştirir. Öğrenciler proje konularında yaparak, yaşayarak, inceleyerek bilgi kazanırlar. 

1. Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje hazırlar. Öğrenciler istedikleri takdirde farklı derslerde ya da aynı derste birden fazla proje hazırlayabilir. Projeler teslim edildikleri yarıyılda değerlendirilir.

2. Öğrenciler bir yıl içerisinde istedikleri sayıda proje alabilirler. Aynı dersten birden fazla proje alan öğrencilerin proje notu, projelerden aldıkları puanların aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

3. Öğrenciler farklı derslerden proje almışlarsa, aldıkları puanlar o derslerin projeyi teslim ettikleri yarıyıl notuna dahil edilir.

4. Proje konuları zümre öğretmenleri tarafından belirlenebileceği gibi öğrenciler de kendi ilgi duydukları alanlara göre bireysel ya da grup olarak proje konusu belirleyebilirler.

5. Verilen proje konuları öğrencilerin düzeyine uygun ve yerel imkânlara göre yapılabilecek nitelikte olmalıdır.

6. Grup halinde yapılacak projelerde grupların, öğrencilerin cinsiyet, başarı durumu vb. özellikleri bakımından düzgün dağılmış olması istenir.

7. Grup çalışmalarında grup üyelerinin görev dağılımı projenin her aşaması için net olarak yapılmalıdır. Görev dağılımı grup üyeleri tarafından yapılarak öğretmenin onayı alınır.

8. Projenin her aşamasında görevlerin yapılıp yapılmadığı, aşamanın bitiminde öğretmen tarafından kontrol edilir ve grup üyelerine geri bildirim verilir. Görevini yeterince yerine getirmeyen öğrencilerin bireysel özelliklerine de dikkat edilerek gerekli önlemler alınır.

9. Projeler ödevleri, önceden belirlenen ölçütlere göre hazırlanan değerlendirme ölçeği veya dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirilir. Öğrenciler, çalışmalarında yararlandıkları kaynak veya kişileri de belirterek öğretmenin belirleyeceği süre içinde çalışmalarını verirler. 

Projeyi Ödevi Aşağıdaki Sıraya Göre Oluşturulur

1- Konunun seçilmesi

2- Amacın belirlenmesi

3- Bilgi toplama

4- Deney yapma

5- Bulgular ve tartışma

6- Yazım: Yazılı metinde şu sıra takip edilebilir

a) Proje ile ilgili bir özet (en üstte öğrenci ile ilgili bilgiler (isim, adres vb) hemen altında amaç, metot, ve sonuç),

b) Proje başlığı,

c) Projenin içindekiler,

d) Projenin amacı,

e) Bilgi toplama aşamasında elde edilen veriler,

f) Materyal ve metot,

g) Bulgular ve tartışma,

h) Sonuç ve öneriler,

i) Kaynakça . 

Proje Ödevi Örnekleri

* İç Anadolu bölgesinde çıkarılan madenlerin dağılımını gösteren bir grafik çizme. Bu madenlerin ülke ekonomisindeki yerini açıklama.
* Ülkemizde yaşanan çevre kirliliği sorunlarının araştırılması ve çözümlerine yönelik önerilerin geliştirilmesi. 

KAYNAKÇA

-Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
-Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 'İlköğretim Kurumlarındaki Ölçme ve Değerlendirme' konulu /95 numaralı genelge
-Seher Ulutaş, Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Semineri Ölçme Değerlendirme Notları

Performans ödevi nasıl hazırlanır

PERFORMANSödevi ve proje çalışmaları,  kısa süreli yapılan çalışmalardır. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini ortaya koyarak oluşturulan cevap ve ürüseafoodplus.info ödevlerinde öğrencilerin sahip olduğu bilgi ve becerileri günlük hayatta nasıl kullanacaklarını ortaya çıkarmaları seafoodplus.infomans ödevlerinde öğrencilerin bilgiyi aynen aktarmak yerine, bilgiyi araştırıp edinme, düzenleme, kullanma, analiz ve sentez yapma gibi zihinsel süreçlerin izlenmesi gereklidir.

PERFORMANS ÖDEVİ NASIL HAZIRLANIR?

Performans ödevleri öğrencilerin bilgiyi nasıl kullandıklarını veya kullanıp kullanmadıklarını test etmek amacıyla verilen ödevlerdir. Bu ödevler verilirken öğretmen tarafından ödevle birlikte yönerge ve değerlendirme ölçütleri de verilir. Performans Ödevi Aşağıdaki Sıralamaya Göre Hazırlanır Konu ve beklenen performans dikkatlice okunur ve netleştirilir. Öğretmenin ödevle birlikte verdiği yönerge dikkatlice okunur. Ödevin niteliğine göre bir plan yapılır. Plan çerçevesinde veriler toplanır, matematiksel işlemler yapılır. Gerekli materyaller bulunur. Performans ödeviyle birlikte verilen performans değerlendirme ölçeğine göre bir performans raporu hazırlanır. Rapor teslim edilmeden önce performans değerlendirme ölçeğine göre kontrol edilir. Belirlenen sürede teslim edilir.


HAZIRLANACAK RAPORUN İÇERİĞİ

Performans ödevi hazırlanacak raporda bulunması gerekenler:

*Performans ödevi kapak sayfası *Dersin adı *Ödev konusu *Beklenen performans *İçindekiler *Ödev planı (gerektiğinde) * Elde edilen yazılı, sözlü ve görsel materyaller * Tablolar ve grafikler * Grup ödevlerinde ödevi gerçekleştirenler (gruptaki öğrenciler) * Kaynakça

PERFORMANS DEĞERLENDİRE ÖLÇEĞİ

Performans ödevleriniz aşağıdaki ölçeğe göre değerlendirilecektir.
Performans Ödevi Nasıl Yapılır, Performans Ödevi Nedir?
Kısaca öğrencinin ortaya koyduğu belirli performans ölçütlerine göre öğretmeni veya arkadaşları tarafından değerlendirilen etkinlik ya da ödeve performans ödevi adı verilmektedir. Bu kısa zamanlı çalışma öğrencilerin günlük hayattaki pratik bilgilerini ölçmek amacıyla yapılmaktadır. ödevlerin amacı öğrencilerin derslerde öğrendiklerini günlük hayata uyarlayabilmelerini sağlamaktır. 2. Öğrenci her dönem derslerin bir bölümünden grup çalışması veya tek başına ödev alır. Ödev puanlarının aritmetik ortalaması öğrencinin notuna etki eder. 3. Performans ödevleri her öğrenciye farklı zamanlarda farklı konular olarak verilebilir. 4. Performans ödevleri verilirken öğrencinin yapabileceği düzeyde şeyler olmasına dikkat edilir. 5. Performans ödevleri, öğrencilere not olarak yansıdığı için öğretmenin gözlemleyebilmesi adına bir kısmı sınıf ortamında yapılır.

Performans Ödevi Aşağıda Bulunan Sıralama Göz Önüne Alınarak Yapılır.

1- Konu ve beklenti net bir biçimde açıklanır. 2- Öğretmenin ödeve yönelik verdiği açıklama dikkatlice okunur. 3- Ödevin niteliğine yönelik çalışma planı hazırlanır, gerekli işlemler yapılır ve materyal toplanır 4- Performans ödevini değerlendirilirken performans ölçeğine göre yapılır. 5- Rapor teslim edilmeden evvel performans değerlendirme ölçeğine bakılır. 6- Öğretmenin uygun gördüğü süre içerisinde teslimi yapılır. Hazırlanacak Rapordaki içerik

Performans ödevinde sunulacak raporda bulunanlar:

* Performans ödevinin kapak sayfası * Dersin ismi * Ödevin ne konuda olduğu * İstenilen efor * Dizin * Ödev planı (gerekli durumlarda) * Bulunan yazılı, sözlü ve görsel materyaller * Tablolar ve grafikler * Grup ödevlerinde ödevi yapanlar (grupta yer alan öğrenciler) * Kaynakça

#proje, performans, proje çalışmaları, performans ödevi, proje ödevi

Ödevi hazırlarken nasıl bir yol izlenmelidir?

Verilen bir yazma ödevini hazırlarken aceleci davranmamak gerekir. Konu verildiği zaman, içinde bulunduğumuz çalışma ortamına ve zamana göre bir plan yapmalıyız. Bu planlamada esas, yazma konusunun ne zaman hazırlanıp öğretmene verileceğidir. Kimi öğrenciler, verilen ödevi unuturlar, son gün yazıp getirmeye çalışırlar. Bu normal bir tutum değildir; daima başarısızlığa yol açar. Böyle ödev anlayışına ‘baştan savma’ denir.

Normal bir öğrenci, ne zaman ne iş yapacağını bilen bir öğrencidir.

Ödevi hazırlarken, izleyeceğiniz sıra şu olmalıdır:

1. Ödevin ana maddesi, görüş açısı ve türü iyice kavranmalıdır.

2. Konu, hangi yoldan bilgi toplamayı gerektiriyorsa, o yola başvurulup gerekli bilgiler toplanmalıdır.

3. Toplanan bilgiler, plana göre bir sıraya konulmalıdır.

4. Bu plana göre, konular deftere yazılmalıdır.

5. Yazılan ödev, birkaç gün geçtikten sonra, ele alınıp aşağıdaki ölçülere göre düzeltilmelidir:
•Ödev, şekil ve tür bakımından düzgün müdür?
•Kelimeler yerli yerinde kullanılmış mıdır?
•Kelimelerin yazılışı doğru mudur?
•Düşüceler yerli yerinde, birbirini bütünleyecek şekilde anlatılmış mıdır?

6. Bu esaslara göre gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra, ödev bir tarafa konulmalıdır.

7. Bir süre sonra, ödev yeniden ele alınarak, son düzeltmeler yapılmalı ve temiz bir kağıda, düzgün bir yazıyla yazılmalıdır.

8. Öğretmene verilmeden önce bir kez daha okunmalıdır.

Performans Ödevi:

Tüm derslerden her iki dönemde de en az 1 tane performans ödevi alınır ve aynı dönemde teslim edilir. Yani öğrencinin 12 dersi varsa 1. dönem 12 – 2.dönem 12 ödev alıp teslim etmelidir.

1) Aynı sınıftaki tüm öğrenciler için konu aynıdır.

2) Hazırlama Süresi hafta kadardır.

3) Kapsamı; bir ünitenin bir konusu veya en fazla tamamı olabilir.

4) Grup çalışması olarak yapılabilir.

Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve ders ile ilgili çalışmaları da (DERS ve KATILIM) performans kapsamında ayrıca değerlendirilecektir. 

Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir.

Proje Ödevi:

Öğrenciler her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler. 

Yılda yalnızca 1 proje yapılır. (Öğrenci 2 veya daha fazla proje aldığında sadece 1 tanesinin notu e-okul sistemine işlenebilir.) 1.dönem veya 2.dönem alınabilirdönem alınan 1.dönemde, 2 .dönem alınan 2.dönemde teslim edilir ve puanı o döneme etki eder.

1) Her Öğrencinin Proje Konusu farklıdır.

2) Gerçekleştirme Süresi yaklaşık 1 dönemdir.

3) Kapsamı performans ödevlerinden çok fazladır. Neredeyse küçük birer teze benzerler. Bilimsel bir araştırmanın tüm basamakları bulunur.

4) Grup çalışması olarak yapılabilir

Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir. 

DAYANAK

Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar

MADDE (1) Öğrenciler okulların özelliklerine göre yazılı sınavların dışında proje ve performans çalışması ile topluma hizmet etkinliklerine yönelik seminer, konferans ve benzeri çalışmalar yaparlar. Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.

(2) Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir.

(3) Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilir.

(4) Proje ve seminer çalışmalarında öğrencilerin laboratuvar, bilgisayar, internet, kitaplık, spor salonu ve konferans salonu gibi imkânlardan etkili ve verimli şekilde yararlanmaları için okul yönetimi tarafından gerekli tedbirler alınır. 

(5) İşbirliği çerçevesinde, ilgili makamlardan izin ve onay alınmak şartıyla okulun amaçlarına uygun konferans ve seminerler düzenlenebilir.

(6) Topluma hizmet etkinliklerine önem verilir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılmalarını teşvik etmek amacıyla okul yönetimince gerekli tedbirler alınır.

(7) Proje ve performans çalışması puanla değerlendirilir. Topluma hizmet etkinlikleri ve diğer çalışmalar puanla değerlendirilmez; ancak öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir.

(8) (Değ: 28/10/ RG) Her dönemde tüm derslerden iki performans puanı verilir. Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar ile ilgili değerlendirme ölçekleri zümre kararlarıyla belirlenir. Bunlardan birisi birinci fıkra kapsamında yapılan performans çalışmasına, diğeri ise öğrencinin derse hazırlık, devam, aktif katılım ve örnek davranışlarına göre verilir. Zümre kararıyla performans çalışmasına dayalı olarak bir performans puanı daha verilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir