saç kökleri acıması / Prof Dr Ersin Erdoğan-Randevu Al-Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Saç Kökleri Acıması

saç kökleri acıması

Saç dipleri neden acır?

Saç dipleri neden acır sorusunun en belirgin belirtilerinden birisi saç nezlesi olma durumudur. Saç nezlesi, saç diplerinde yanma. Saç diplerinin acıması ve dökülmesi gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu nedenle saç diplerinde acıma ve kaşıntı şikâyetiniz varsa altta yatan nedeni muhakkak araştırılmalıdır.

Saç diplerinde yanma neden olur?
Saç diplerinde yanma, saç derisinde meydana gelen enfeksiyonel ve saç derisinde oluşan mantarlardan meydana gelebilmektedir. Saç derisinde yanma durumunun meydana gelmesine belli başlı faktörler neden olmaktadır.

Saç derisinde yanmaya neden olan faktörler şu şekildedir;

Şampuanlar
Saç derisinde yanma, saç derisinde kaşıntı gibi durumlarının meydana gelmesinin en belirgin nedeni, kullanılan şampuanlardır. İçerisinde bol miktarda kimyasal bulunan saç boyaları, saç derisinin kimyasının kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle saç derisinde yağ dengesi değişir. Yağ dengesinin değişmesiyle birlikle saç derisinde çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.

Saçın sıkı bir şekilde toplanması

Bayanlarda en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Saçları sürekli sıkı bir şekilde toplamak, saç derisinde acıma durumunu beraberinde getirebilir. Bu nedenle sürekli saçınızı topluyorsanız saç derisinde acıma durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.


Saç boyaları

Hassas bir cilde sahipseniz eğer ve saçınızı boyuyorsanız bu durumda saç derinizde yanma ve kaşıntı meydana gelmesi gayet normal bir durumdur. Bu durumu engellemek için bitkisel ve amonyaksız saç boyalarını kullanmanızda fayda var.

Saç nezlesi
Aynı zamanda saç diplerinde meydana gelen acıma, ağrı, döküntü gibi şikâyetler, saç nezlesi hastalığına da işaret ediyor olabilir. Uzmanlar saç diplerinde meydana gelen yanma hissinin çoğu zaman saç nezlesine bağlı olduğunu belirtiyorlar. Saçlarınız ıslak bir şekilde dışarıya çıktığınızda veya saçlarınız ıslak bir şekilde uyuduğunuzda saç nezlesi durumu baş gösterebilir. Saç nezlesi durumuyla karşı karşıya kalmamak için saçlarınızı iyi bir şekilde kurutmanız gerekmektedir.

Saç diplerinin acıması ve kaşınması…

Aşırılı yağlı saç derisi
Saçınız çabuk yağlanıyorsa saç derisinde acı hissedebilmeniz gayet normal bir durumdur. Saçın yağlanması aynı zamanda saç diplerinin acıma ve kaşınması durumuna sebebiyet verebilmektedir.

Sinir ve stres
Stres ve sinir saç diplerinin acımasına neden olan bir diğer faktördür.

Kanser tedavisi
Saç diplerinin acıması ve kaşınmasına kanser ilaçları da sebebiyet verebilmektedir. Kemoterapi ilaçları saç derisini etkileyen aynı zamanda saçın dökülmesine neden olan en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Ancak onkoloji hastalarında tedavi bittiği taktirde saç dersinde meydana gelen acı ve kaşıntı hissi belirli bir zaman sonra iyileşecektir.

Saçları uzun süre taramamak
Saçlarınızı uzun süre taramamak kafa derisinde kan dolaşımını hızlandırmadığından belirli bir zaman sonra saç diplerinde acı meydana gelmesine neden olacaktır. En az haftada bir defa saçı taramak gerekmektedir.

Saçların kalın telli ve gür olması
Saçların kalın telli ve gür olması saç derisinde acıma sorununu meydana getiren bir diğer etkendir.

Saç derisinde sivilce
Karaciğer yağlanması ve çeşitli hastalıklar cildinizde ve saç derisinde sivilce sorununun doğmasına neden olabilmektedir. Saç derisinde sivilce sorunu ile çok sık karşılaşıyorsanız saç diplerinde acıma ve saç derisinde kaşıntı hissinin gelişmesi kaçınılmaz olacaktır.

Saç diplerinde meydana gelen yanma ve kaşınma hissi nasıl geçer?

Biberiye yağı karışımı
Biberiye yağı karışımı ile saç diplerinde acıma ve kaşıntı hissini giderebilirisiniz. Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte tarifi…

Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı biberiye yağı
1 tatlı kaşığı lavanta yağı

Yapımı
Suyun içerisine yağları katın. Daha sonra iyice karışmasını sağlayın. Daha sonra karşımı saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızda 15 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.
Bu karışım saç diplerinizde meydana gelen yanma hissini ve kaşıntı hissini hızlı bir şekilde geçirmeye yardımcı olacaktır.

SLS içeren şampuan ve boyalardan uzak durun
Saç derisine zarar veren en tehlikeli kimyasallardan birisi deSLS' dir. Ancak ülkemizde şampuanların %90 nında SLS bulunmaktadır.

SLS maddesi saç diplerinde iltihaplanmalara, saç diplerinde acımaya, saç diplerinde kaşıntı ve acıma sorununu beraberinde getirmektedir.
Bu nedenle eczanede satılan bitkisel ve doktorların önerdiği şampuanlardan kullanmak gerekir.

Saç ağrısı: neden oluyor?

Bazen saç ağrısı hissetmek düşündüğünüzden daha yaygındır. Farklı saç derisi koşulları veya kötü saç bakım alışkanlıkları saç rahatsızlığının kaynağı olabilir. Neden kaynaklandığını ve zamanında tedavi edilmezse olası sonuçlarını bilmek, tam olarak geri dönüşü olmayan saç dökülmesi gibi ağırlaştırıcı faktörlerden kaçınmak için gereklidir.

En Hospital Capilar, saç ekimi uzmanları Madrid, Murcia ve Pontevedra, size söylüyoruz Neden bazen saç ağrısı oluşur ve semptomlar devam ederse ne yapılmalı?.

Neden saç ağrısı hissederiz?

Kafa derisi, özellikle saç foliküllerinin köklerinde birden fazla sinir ucuna sahiptir. Kafa derisinde herhangi bir saldırganlık türü veya belirli patolojiler meydana geldiğinde, yaygın olarak saç ağrısı olarak bilinen şeyi deneyimlemek yaygındır. Saç ağrısını kontrol etmek önemlidir çünkü genellikle sıkı saç şekli gibi dış etkenlerden kaynaklansa da bazılarının belirtisi de olabilir. kafa derisi hastalığı.

Saç ağrısıyla uğraşırken nasıl davranılacağını bilmenin önemli olmasının bir başka nedeni de, akut saç dökülmesi veya kel noktaların ortaya çıkması gibi saç üzerindeki olası etkilerden kaçınmaktır.

Saç ağrısına neden olan hastalıklar

Belirttiğimiz gibi, sık sık aşırı sıkı saç modelleri giymek, saç derisinin aşırı hassas olması gibi faktörlerden kaynaklanan saç ağrısı yaygın bir durumdur. bulaşma veya agresif saç ürünlerinin kullanımı, saç ağrısına neden olabilecek en yaygın olası saç hastalıklarını dikkate almanız önerilir. Bunları tespit etmeyi öğrenmek, bir çözüm bulmak için ne zaman bir uzmana gitmenin gerekli olduğunu bilmenin anahtarıdır.

Çekiş alopesi

Saç ağrısına neden olan en sık sebeplerden biri de bilinen adıyla saç ağrısıdır. çekiş alopesi. Fiyonk veya atkuyruğu gibi çok sıkı saç modellerinin tekrar tekrar kullanılması veya uzatma gibi aksesuarların yanlış kullanılması gibi saç üzerinde sürekli çekişin neden olduğu bir saç dökülmesi türüdür. Bu sürekli gerginlik saç köklerini etkileyerek zayıflamalarına neden olur.. Bunun doğrudan sonucu, saç dökülmesi ve ardından özellikle şakaklarda yoğunluk eksikliğidir.

bu alopesi türü Normalde geri dönüşümlüdür ve traksiyon alopesisinin nedeni ortadan kaldırıldığında etkileri ortadan kalkar. Ancak en ileri vakalarda saç kökü yok edilerek kelliğe neden olabilir. Bu durumlarda dökülen bölgelerdeki saçların tekrar kazanılması için tek çare, saç grefti.

Kafa derisinde seboreik dermatit

La seboreik dermatit En sık görülen kafa derisi hastalıklarından biridir. Saçta ağrı hissi gibi rahatsızlıklara neden olma eğiliminde olan kafa derisinde kızarıklık, pullanma ve iltihaplanma ile kendini gösterir.

Bu tip kafa derisi durumu, kafa derisinin yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesi ve bunun sonucunda kabuklanma ve kepek oluşmasından kaynaklanır. Bu nedenle kafa derisindeki seboreik dermatitin en belirgin belirtileri, kabuklanma, kafa derisinde kızarıklık, iltihaplanma ve ağrı veya kaşıntı gibi rahatsızlıklardır.

sedef hastalığı

La sedef hastalığı Saç ağrısına neden olabilen otoimmün bir hastalıktır. Bu kalıtsaldır ve gümüş pullarla kırmızımsı plaklara neden olur. Ayrıca kuru saç derisine ve pullanmaya neden olabilir. Sıklıkla dermatit ile karıştırılır, bu nedenle iki kafa derisi hastalığının tedavileri farklı olduğu için bir tıp uzmanına görünmek önemlidir.

liken planus

El liken planus hastanın kendi bağışıklık sisteminin neden olduğu cilt hücrelerini etkiler. En sık görülen semptomlar, etkilenen bölgenin iltihaplanması, kızarıklık, saç dökülmesi ve saç ağrısı veya kaşıntı gibi rahatsızlıklardır. 

Saç dökülmesini durdurmak için tedaviler

Saçlarım ağrıyorsa ne yapmalıyım?

Saç ağrısına neyin neden olduğunu bilmek önemlidir. Normalde, aşırı sıkı saç stilleri nedeniyle, onları geri alırken bir rahatlama hissi yaratır. Onları seçmeyi bıraktığınızda sorun ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, kafa derimiz sık sık ağrıyorsa nasıl davranmanız gerektiğine dair size bazı ipuçları veriyoruz.

Saç modeli rutinini değiştir

Saçı aşırı çeken bazı saç modellerini açtığınızda rahatlıyorsanız, saç bakım rutinimizi değiştirmeniz şart. Sıkı saç modellerini kötüye kullanmanız önerilmez.traksiyon alopesisine neden olabildikleri için. İdeal olan, bu saç stilini diğer daha rahat olanlarla veya gevşek saçlarla birleştirmektir. Bu, ek olarak, iyi eklersek evde saç bakım rutini, saç kalitesinin nasıl arttığını göreceğiz.

Bir saç kliniğine git

Kabuklanma, saçlı deride kızarıklık, iltihaplanma veya akut saç dökülmesi gibi diğer belirtiler görüldüğünde mutlaka uzman bir saç kliniğine gidilmelidir. Bu sayede sağlık ekibi saç ağrısının kaynağını tespit eder ve her durumda en uygun tedaviyi önerir.

Saçınıza derinlemesine bakın

Bazen evde bir saç rutini yeterli olmaz. Başvurmayı gerektiren veya tavsiye edilen durumlar vardır. saç bakımı Trombositten Zengin Plazma veya saç mezoterapisi. Önceki bir tıbbi teşhis, bizim özel durumumuz için hangisinin en etkili tedavi olduğunu bilmenin anahtarıdır.

Hassas saç derisi için 6 öneri

Saç deriniz hassas. Zaman zaman kaşıntı ve pul pul dökülmeler oluyor. İşte saç derinizdeki sorunların sebepleri ve en iyi çözüm yöntemleri. Kepekten baş ağrısına kadar hassas saç derisinin birçok sebebi olabiliyor. Saç derisinde kabuklanma, deride kurumaya veya şampuan alerjisi olarak ortaya çıkabilir. Hassas saç derinizi iyileştirmek için soruna yol açan problemleri bilmeniz önem taşıyor.

Saç derisinde hassasiyet ve kabuklanma neden olur?

Sorun: Aşırı yağlı deri

1_shutterstock_1677593050

Kepek sık görülen ve zararsız bir saç derisi problemidir. Saçta görülen gri ya da beyaz döküntüler kepek olarak tanımlanır. Saç derisinin kuruması ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. Kepek kendi başına zararsız olsa da, kepeğe sebep olan rahatsızlıkların giderilmesi önemlidir. Bunların başında, mantar enfeksiyonu ve egzama gelir.

Çözüm:

Hassas saç derisi için en iyi bakım kepeğe karşı profesyonel bir şampuan kullanmaktır. İnatçı kepek için Head & Shoulders uzmanları Head & Shoulders şampuan ile birlikte saçları tazeleyecek Head & Shoulders Saç Bakım Maskelerinin kullanılması öneriyor.

Sorun: Hava durumu

2_shutterstock_373934782

Kepek, genellikle aşırı yağlanma sonucu oluşsa da bazen hava durumundaki değişiklikler de kuru,  kaşıntılı ve hassas saç derisine yol açar, bunun bir sonucu olarak da kepeğe sebep olabilir. Soğuk hava, merkezi ısıtma gibi durumlar derinin kurumasına ve dökülmesine neden olur.

Çözüm:

Hassas saç derisi için aşırı sıcak duştan kaçının. Kış aylarında saçınızı daha az yıkayın böylece içindeki doğal yağlarla korunuz. Sıcak havada, terleme ve güneş ışınları sorun yaratabilir. Soğuk duş alıp ve saçlarınıza koruyu sprey sıkın. Dışarıdayken mutlaka şapka takın.

Sorun: Saç şekillendirme

3_shutterstock_1811472394

Sıcak hava gibi saç şekillendirmede kullanılan kurutma makinesi, düzleştirici gibi cihazlar da kaşıntıya ve deride kurumaya yol açabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmayı önlemek için saçın doğal olarak kurumasını sağlayın. Bu esnada saç deriniz nefes alır. Eğer düzleştirmek istiyorsanız sadece uçları düzleştirin ve saç diplerini şekillendirici cihazlardan koruyun. Head & Shoulders İpeksi Yumuşaklık kullanabilirsiniz.

Sorun: Alerjik reaksiyonlar

4_shutterstock_2051512655

Kızarıklık ve kepek birlikte görülüyorsa ya da egzama varsa, kimyasalların sebep olduğu alerjik bir reaksiyon olma ihtimali yüksek. Bu durumda, kırmızı ve kaşıntılı halkalar saç derisinde, kaşlarda ya da yüzde görülebiliyor. Kozmetik ürünlerden, çamaşır deterjanına kadar her şey bu duruma yol açıyor olabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmanın önüne geçmek için yavaş yavaş tüm kimyasal ürünleri hayatınızdan çıkararak problemin kaynağını bulmaya çalışın. Eğer sonuca ulaşamazsanız dermatoloğa görünmekte fayda var.

Sorun: Baş ağrısı ve anksiyete

5_shutterstock_1926260813

Baş ağrıları bazen hassas saç derisinde olumsuz etki yapabilir. Hatta başlı başına stres bile kaşıntılı bir saç derisine sebep olabilir.

Çözüm:

Söylemesinin kolay olduğunu biliyoruz ama stresi azaltın. Meditasyon ve yoga yaparak stressin bir yaşam için ilk adımları atabilirsiniz.

Sorun: Enfeksiyon

6_shutterstock_1727511448

Saç foliküllerinde oluşabilen enfeksiyon da kepeğe sebep olur. Şişkinlik, kaşıntı ve kabuklanma gibi sonuçları olabilir. Saç derisi bu durumda genellikle hassastır.

Çözüm:

Eğer saç deriniz acıyorsa ve kepekler geçmiyorsa doktora giderek harici kullanım için sakinleştirici bir krem deneyin. Bazı durumlarda bitlenme de benzer etkiler gösterir.

İşinize yarayabilecek diğer Öneriler

Saç diplerinin acıması ve saç kaşıntısı hassas saç derisi için yaygın sorunlardır. Saç derisindeki bu sorunlar, kepek, mantar enfeksiyonu, egzama, hava durumu değişiklikleri, saç şekillendirme cihazları ve alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Hassas saç derisini rahatlatmak ve sorunları çözmek için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

  • Kepek için profesyonel bir şampuan kullanın:

    Hassas saç derisi için Head & Shoulders gibi kepek karşıtı şampuanlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca, saç bakım maskeleri de saç derisini rahatlatabilir.

  • Hava durumuna dikkat edin:

    Soğuk hava veya merkezi ısıtma gibi hava durumu değişiklikleri saç derisini kurutabilir. Aşırı sıcak duşlardan kaçının, kış aylarında saçınızı daha az yıkayın ve sıcak havalarda saçınıza koruyucu sprey uygulayın. Dışarı çıkarken şapka takmayı unutmayın.

  • Saç şekillendirme cihazlarını doğru kullanın:

    Kurutma makinesi, düzleştirici gibi saç şekillendirme cihazları saç derisinde kurumaya ve kaşıntıya yol açabilir. Saçınızın doğal olarak kurumasına izin verin ve şekillendirme cihazlarını saç diplerinden uzak tutun. İpeksi yumuşaklık sağlayan şampuanları tercih edebilirsiniz.

  • Alerjik reaksiyonlara dikkat edin:

    Saç derisinde kızarıklık, kepek ve egzama gibi belirtiler varsa, alerjik bir reaksiyon olabilir. Kimyasal ürünleri azaltmaya çalışın ve sorunun kaynağını bulmak için dermatoloğa başvurun.

  • Stresi azaltın:

    Baş ağrıları ve stres hassas saç derisini etkileyebilir. Stresi azaltmak için meditasyon ve yoga gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.

  • Enfeksiyonlara dikkat edin:

    Saç foliküllerinde oluşan enfeksiyonlar da kepeğe neden olabilir. Bu durumda, sakinleştirici bir krem kullanmayı veya doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

Bu öneriler hassas saç derisini rahatlatmaya ve sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Ancak, bunların yanı sıra daha şiddetli sorunlarınız varsa bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

Saç kaşıntısı sorunu için hangi şampuanın iyi geldiğini merak ediyorsanız, Head & Shoulders Derinlemesine Temiz Kaşıntı Giderici şampuanı size uygun bir seçenek olabilir .

Bu şampuan, saç derisindeki kaşıntıyı rahatlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur. Saç derisindeki sorunların sebeplerini hedef alır ve etkili sonuçlar sağlar. Baş ve omuzları temizlerken aynı zamanda rahatlama hissi sağlar. Bu ürün, hassas saç derisine sahip olanlar için özellikle uygun bir seçenektir.

Saç kaşıntısı sorununuz için bu şampuanı kullanabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak, herkesin saç tipi ve hassasiyeti farklı olduğundan, etkili sonuçlar elde etmek için kişisel tercihlerinizi ve ihtiyaçlarınızı dikkate almanız önemlidir.

Saç Kaşıntısı Neden Olur?

Saçlı deride kaşıntı oldukça sık görülen bir durumdur ve bunun birçok nedeni olabilir. Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir. Stres, mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar, saçlı deride mayaların artışı gibi durumlar seboreik dermatit gelişiminden sorumludur. Saçlı dibi kaşıntısına yol açan diğer nedenler arasında sedef hastalığı, saçlı derinin mantar enfeksiyonları, saç boyası gibi saça uygulanan değişik maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamaları, atopik dermatit, bitlenme, diyabet ve zona gibi sinirleri etkileyen hastalıklara bağlı olarak gelişen nöropatiler ve stres-anksiyete sayılabilir.


Saçlı Deri Kaşıntısı 1 Haftadan Uzun Sürüyorsa…

Tıbbi tedavi gerektirmeyen bazı kaşıntılı saç derisi sorunları için etkili olabilecek farklı doğal yöntemler tanımlanmıştır. Ancak saçlı derideki kaşıntı bir haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa, kaşıntı yanı sıra başka bulgular da eşlik ediyorsa ve kaşıntı hastanın uykusunu, günlük yaşamını etkiliyorsa tıbbi tedavi gereklidir. Bu nedenle mutlaka dermatologların saçlı derinizi, sorunun nedeni açısından muayene etmesi gereklidir.

Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Elma Sirkesi: Elma sirkesi yüksek miktarda asetik asit içerir. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Kuru cildin neden olduğu kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesi ılık suyla seyreltilip, kepekli-kaşıntılı saç derisi şampuanladıktan sonra durulamada kullanılabilir. Kafa derisinde açık yaraları olan kişiler bu tedaviden kaçınmalıdır. Elma sirkesi kimyasal yanıklara neden olabilir, bu nedenle sulandırmadan kullanılmamalıdır.

Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır. Birkaç saat saçlı deride bekletilip ilaçlı bir şampuan kullanarak yıkanılır.

Organik Hindistancevizi Yağı:  Organik Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özellikli doymuş bir yağ olan laurik asit içerir. Saçlı deriye uygulanması kaşıntılı kafa derisi için yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca baş biti ile mücadelede de yardımcı olabilir.

Nane Yağı: Nane yağı yüksek miktarda mentol içerir. Mentol cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir ve cilt alerjilerinin neden olduğu kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olabilir. Nane yağı ayrıca kepek oluşumunu azaltır ve saçlı derideki kaşıntıyı yatıştırır. Diğer esansiyel yağlarda olduğu gibi seyreltilmemiş nane yağı doğrudan cilde uygulamamalıdır. Zeytinyağı gibi başka bir yağla seyreltilip, şampuanlamadan önce saç derisine uygulanıp masaj yapılır. Nane çayı da şampuandan sonra durulama için kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi de vardır. Kepek, seboreik dermatit ve baş biti ile ilişkili kaşıntıyı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı cildi tahriş edebilir, bu nedenle çok az kullanmak veya sulandırmak gerekir. Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir.

Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10’luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.

Kolloidal Yulaf: Bazı kepek önleyici şampuanlar, kolloidal yulaf ezmesi içerir. Kolloidal yulaf ezmesi, suda eritilmiş ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. Solüsyon, cildin yüzeyinde nemi hapseder, kuruluğu ve dökülmeyi önleyen koruyucu bir film tabaka oluşturur. Kolloidal yulaf ezmesi ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Sağlıklı Saç ve Saç Derisi İçin...

Saç derinizin sağlıklı olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Saç sağlığı ile ilgili olabilecek değerlerinizde eksiklikler varsa yerine konulmalıdır. Saçlarınızı ılık su ile yıkamanız gerekir, çok sıcak su ile yıkamayınız. Yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile nemini alın, saçı havlu ile ovuşturmayın. Geniş dişli bir tarak veya fırça ile tarayın, mümkünse doğal olarak kurusun. Saç şekillendirme için kullanılan yüksek ısı veren şekillendiricilerin saçlarınıza zarar verdiğini unutmayın.

Saçınızı ne sıklıkta yıkadığınız, kafa derinizin ne kadar yağ ürettiğine bağlı olmalıdır. Kafa deriniz yağlı ise, günde bir kez yıkamanız gerekebilir. Kimyasal olarak işlem görmüş (renk açma, boya, düzleştirme, perma vb gibi işlemler yapılmış)  saçlar genellikle daha kurudur, bu nedenle daha az yıkamak gereklidir. Yaşlandıkça, saç derisi daha az yağ yapar, bu yüzden çok sık şampuanlamadan kaçınılmalıdır.

Yıkamada Saçınıza Değil Deriye Odaklanın

Saçlı deri ve saçları yıkarken saçı yıkamaktan ziyade saçlı deriyi temizlemeye odaklanılmalıdır. Sadece saçların yıkanması donuk, kaba, uçucu saçlara neden olabilir. Her şampuandan sonra saç kremi kullanın. Saç kremi kullanmak, parlaklığı artırıp, statik elektriği azaltarak, kuvveti artırır ve zararlı UV ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlar. Böylece hasarlı veya yıpranmış saçların görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Saç kremi, saç derisine veya tüm saça değil sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç tipinize göre özel formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi seçilmelidir. Örneğin, saçınız boyalı ise, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız hasar görmüş veya kimyasal olarak işlem görmüşse, “ikisi bir arada” şampuanlar yararlı olacaktır.

Saçlarınızı Yüzerken de Koruyun

Yüzerken de saçları korumak önemlidir. Saçınızı yüzmeden önce ıslatıp saç kremi uygulayarak klorun zararlı etkilerinden koruyun. Saçınıza sıkı bir bone takın ve yüzdükten sonra özel olarak formüle edilmiş yüzücü şampuanı ve saç kremi kullanın. Güneş ışınlarının saçınıza zarar verebileceğini unutmayın, şapka kullanın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir