noeli hangi ülkeler kutlar / Dünyanın En Sıradışı Noel Kutlamaları

Noeli Hangi Ülkeler Kutlar

noeli hangi ülkeler kutlar

Ocak - Kültürler aras&#; Takvim

Takvim, ulusal ve uluslararas&#; tatil ve anma günlerinden bir seçki gösterir. Tüm bilgiler garanti ve eksiksiz oldu&#;u iddias&#; olmaks&#;z&#;n sa&#;lan&#;r.

  • 1 Ocak: Y&#;lba&#;&#; (Resmi tatil) - Uluslararas&#;
    Gregoryen takvimine göre yeni y&#;l&#;n ba&#;lang&#;c&#;.
  • 6 Ocak: Üç Kutsal Bilge Günü (katolik, protestan, resmi tatil) - Hristiyanl&#;k
    Kaspar, Melchior ve Baltazar ad&#;ndaki üç bilgenin &#;sa’ya tapmas&#;n&#;n bayram&#;. Bu bayram&#;n gelene&#;ine göre çocuklar sokaklarda &#;ark&#; söyler (Sternsingen) ve evlere C+M+B formülünü yazarlar (Christus mansionem benedicat = &#;sa bu evi takdis et). 6 Ocak ayr&#;ca Epifani bayram&#; olarak da kutlan&#;r, Epifani Yunanca bir sözcük olup, "ortaya ç&#;kma, görünme" anlam&#;na gelir, bu gün Hz. &#;sa’n&#;n ilk defa göründü&#;ü ve vaftiz edildi&#;i gündür, ayr&#;ca Kana mucizesi de bu gün olmu&#;tur. Hristiyanlar’&#;n 6 Ocak Yortusu Aya Epifani (Epifani:Görünme) Bayram&#;n’da Peygamber Hz. &#;sa’n&#;n vaftizi kutlan&#;r. Rum-Ortadoks Cemaati Aya Epifani Bayram&#;'n&#; Viyana’da Tuna Kanal&#;nda büyük bir törenle haç&#; suya bat&#;rarak kutlar. Suyu dini bir merasimle takdis etmek amac&#;yla haç üç defa suya bat&#;r&#;l&#;p ç&#;kar&#;l&#;r.
  • 6 Ocak: Ortodoks Noel Arifesi (ortodoks) - Hristiyanl&#;k
    Hz. &#;sa’n&#;n do&#;du&#;u ah&#;r&#;n sembolü olarak S&#;rp Ortodoks ki&#;iler bir masan&#;n üzerine biraz saman ve saman&#;n üzerine de f&#;nd&#;k f&#;st&#;k ve kuru erik yerle&#;tirirler.
  • 7 Ocak: Ortodoks Noeli / Ortodoks Noel Günü (ortodoks) - Hristiyanl&#;k
    S&#;rp adetleri: Sabah&#;n erken saatlerinde bir delikanl&#; aileyi ziyaret eder, kap&#;n&#;n önünde duran me&#;e dal&#;n&#; al&#;r ve bu dalla ocaktaki korlar&#; kar&#;&#;t&#;r&#;r, olu&#;an her k&#;v&#;lc&#;m bir çocu&#;un do&#;umunun sembolüdür. Ard&#;ndan "&#;ans getiren" bu ki&#;iye yemek ve hediyeler verilir. Di&#;er bir gelenek de hamurun içine bir bozuk para koyup, ekmek pi&#;irmek ve ard&#;ndan bu ekme&#;i yemektir. Bozuk para kime ç&#;karsa, bu ki&#;i o y&#;l çok &#;ansl&#; olacak demektir.
  • 22 Ocak: Çin yeni Y&#;l&#; - Geleneksel
    Çin takvimine göre tav&#;an y&#;l&#; ba&#;lar. Festivale havai fi&#;ekler, aslan ve ejderha danslar&#; e&#;lik eder.
Viyana'da resmi dil Almanca&#;d&#;r. Bu internet sitesinde sunulan &#;neriler, anadiliniz esas al&#;narak olu&#;turulan bilgileri i&#;ermektedir. Sayfalar&#;m&#;z&#;n amac&#; bilgilendirme esas&#;na g&#;re d&#;zenlenmi&#;tir. Bu sayfalar d&#;zenli olmasa da, b&#;t&#;nl&#;&#;&#; ve do&#;rulu&#;u kesin olmakla birlikte k&#;sa vadede g&#;ncellenmektedir. G&#;ncel bilgileri Almanca sayfalardan takip edebilirsiniz.
Viyana Belediyesi olarak bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda olu&#;acak her t&#;rl&#; sorunuza Almanca yan&#;t vermeye &#;al&#;&#;aca&#;&#;z. Bu sayfan&#;n sorumlusu:
Entegrasyon ve Çe&#;itlilik Dairesi (Belediye’nin Dairesi)
&#;rtibat Formu

Yunanistan'daki tatil günlerinden biri de Noel tatilidir.

Noel bayramı Yunanistan'da her yıl olduğu gibi  yılında da 25 Aralık'ta kutlanacak.

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ermeni Ortodoks Kilisesi ise Noel'i 6 Ocak günü kutluyor.

İsa Peygamber'in doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralık günü, ayrıca Doğuş Bayramı ya da Milat Yortusu gibi isimlerle de anılıyor.

İçerik listesi:

Noel nedir?

Noel, ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.

Noel günü, nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatildir.

Noel sözcüğünün etimolojisi

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir.

Noel (Christmas)

Günümüzde başta İngilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı Batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve avam Latincesindeki messa (Efkaristiya ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Messa sözcüğünün kökeni ise yine Latince "missa" (yollama, gönderme) sözcüğüdür. İsa, Luka Müjdesi'nin bölümünün 3. ayetinde "Haydi gidin! İşte, sizi kuzular gibi kurtların arasına gönderiyorum." demesi ve Yuhanna Müjdesi'nin bölümünün ayetindeki "Baba beni gönderdiği gibi, ben de sizi gönderiyorum." diyerek sürekli başlayan bir buyruk vermesiyle buna işaret eder.

Noel nasıl kutlanır, Noel'de neler yapılır?

Noel'de Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır.

Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Noel yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.

Çocuklar Noel'den uzun zaman önce Noel Baba'ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Kent merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinde kurulan temsili Noel Baba kulübelerinde, Noel Baba'nın kendisi ya da elfleri kılığına girmiş görevliler Noel'den önce çocukların isteklerini dinler ve mektuplarını Noel Baba'ya iletmek üzere toplarlar. Noel arifesi gecesi evlerde Noel Baba ve geyikleri için yiyecekler bırakılır.

Noel günü Noel Ağacı'nın altına bırakılmış hediyeler alınıp verilir. Küçük çocuklar için dev çorapların içine hediyeler ve şekerlemeler konur. Çocuklara bu hediyeleri Noel Baba'nın getirdiği söylenir.

Noel öncesinde evlere ve kamuya açık yerlere kurulan çam ağaçları süsleniyor ve sokaklar ışıklandırılıyor.

Noel'de çam ağacı süsleme adetinin 16'ncı yüzyılda Almanya'da çıktığı ve Avrupa geneline buradan yayıldığı düşünülüyor.

25 Aralık'ı birçok kişi ailesiyle birlikte geçiriyor. Öğlen aile yemeği yeniliyor ve geleneksel bir Noel yemeği menüsünde genellikle hindi ve sebze oluyor.

Dükkanlar ve mağazaların önemli bir bölümü kapalı oluyor. Örneğin İngiltere'de 25 Aralık'ta tren, metro, otobüs gibi hiçbir toplu taşıma aracı çalışmıyor.

Noel ağacının hikayesi

Noel şenlikleri sırasında ışık ve süslerle donatılan çam ağacına Noel ağacı denir. Günümüzde Noel ağacının Pagan geleneklerinden gelen bir ritüel olduğu bilinmektedir.

Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı putperestler arasında yaygın olan ağaca tapınma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını yılbaşında ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya'da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (yeni yıl) ağacı konuyordu.

Günümüzdeki Noel ağacının Almanya'nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Orta Çağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon'daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa'yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.

İngiltere'ye yüzyıl başlarında ulaşan Noel ağacı, Kraliçe Victoria'nın eşi Alman Prens Albert'in desteği ile bu yüzyılın ortalarında yaygınlaştı. O dönemde Noel ağaçları, dallarına kurdele ve kâğıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu. Göçmen Almanların Kuzey Amerika'ya yüzyılda götürdükleri Noel ağacı, yüzyılda moda oldu. Gelenek Avusturya, İsviçre, Polonya ve Hollanda'da da yaygındı. Japonya ve Çin'e ve yüzyılda Amerikalı misyonerlerin tanıttığı Noel ağaçları ince işlenmiş kâğıt süslerle donatılmaya başlandı.

Noel baba kimdir?

Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Kökeni, Antalya'nın Demre (eski adı Myra) ilçesinde 4. yüzyılda yaşamış bir Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola'ya dayanır.

Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermektedir. Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır. Bazı ülkelerde Noel Baba grottoları kurulur ve çocuklar Noel Baba kılığındaki oyuncuların dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini söylerler.

Ortodoks Hristiyanlar'da Noel baba (Aziz Vasilis)

Noel Baba artık çocuklar ve yetişkinler tarafından bilinen uluslararası bir folklor figürüdür. Yeni Yıl ve Noel kutlamalarında baskın figür odur. Kırmızı takım elbise, beyaz sakalı, gözlükleri, her zaman hediye çantasıyla gülümseyen, canlı geyiklerin veya ren geyiğinin çektiği bir kızak üzerindeki tanınmış varlığı, bugün Hristiyan olmayan ülkelerde bile tatillerde çocukların en sevilen kahramanıdır. 

Ortodoks Hristiyanlar için Noel Baba, Kapadokya'da yaşayan, neredeyse tüm hayatını diğer insanlara yardım etmeye adayan ve dünya tarihinde örgütlü hayır işlerinin ilham kaynağı ve ilk yaratıcısı olarak kabul edilen Büyük Basil'dir (Kayseri'li Basil/ Büyük Basil (Yunanca: Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας, Ágios Basíleios o Mégas).

Geleneğe göre, Büyük Basil uzun boyluydu, siyah gözleri ve sakalı vardı ve 31 Aralık 'de öldü. 1 Ocak 'da, cenaze töreninde, Hristiyan halklar tarafından yeni yılda şans getiren kişi olarak kabul edildi.

Noel hangi tarihlerde kutlanıyor?

İsa Peygamber'in genel olarak Batı Şeria sınırları içinde bulunan Beytüllahim'de dünyaya geldiğine inanılıyor.

Noel kutlamalarının ne zaman, nasıl başladığı tam bilinmemekle birlikte, ilk yazılı kayıt M.S. 4'üncü yüzyıl tarihini taşıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 4'üncü yüzyılda Hristiyanların serbest bırakılmasıyla birlikte kutlamaların da yaygınlaştığı düşünülüyor.

Roma İmparatorluğu'nda 25 Aralık'ta kutlanan Yenilmez Güneşin Doğum Bayramı nedeniyle Noel'in de bu tarihte kutlanmaya başladığını öne sürenler de var.

Ermeni Ortodoks Kilisesi ise 25 Aralık'ın Romalılardan gelen bir adet olduğunu ve ilk dönem Hristiyanlara ait tarihi kayıtlarda İsa Peygamber'in doğum tarihinin 6 Ocak olarak gösterildiğini söylüyor.

Bu nedenle Ermeni Ortodoks Kilisesi, Noel'i 6 Ocak günü kutluyor.

Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık'ta kutlamaya başlamıştır.

Noel ve Yılbaşı arasındaki fark nedir?

Dünyanın birçok ülkesinde Hristiyanlar 24 Aralık'ı 25'ine bağlayan gecede Noel bayramını kutluyor.

Yılbaşı ve Noel bayramı arasındaki fark her sene Türkiye'de bazı tartışmalara neden oluyor.

Miladi takvim başlangıcı olan yılbaşı kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıkça karıştırılıyor.

Peki yılbaşı ve Noel'in farkı nedir? Dünyanın dört bir yanında kutlanan bu bayramlar nereden geliyor? Noel ve yılbaşı arasındaki fark hakkında bilmeniz gerekenler.

Noel Bayramı nereye dayanıyor?

Noel Bayramı, her yıl 25 Aralık'ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arefesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.

Noel, Hristiyanlar tarafından "kurtarıcı Mesih" olarak kabul edilen seafoodplus.info'nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayram.

Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodokslarsa, Noel'i Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ta kutluyor.

Noel bayramının temelinde antik çağlarından beri kutlanan pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia bayramları var.

Roma İmparatorluğu döneminde, Hristiyanlar yerel halkın bu dini daha kolay benimsemesi için pagan bayramlarını dini bir bayram olarak kutlamaya başladı. Aslında dini ve tarihi kaynaklarda seafoodplus.info'nın doğum tarihi tam olarak bilinmiyor.

Günümüzde ise Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini esaslarından arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir evrensel bir bayram haline geldi.

Bu değişikliğin en belirgin simgelerinden biriyse "Noel Baba" figürüdür.

Yılbaşı kutlamalarının kaynağı nedir?

Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı.

Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.

Her alanda yeni bir başlangıç anlamı taşıyan yeni yıl, dünyada birçok ülkede değişik gelenek ve etkinliklerle kutlanıyor. Tümünün ortak amacı ise, gelecek yılın umutla bolluk ve şans getirmesi.

31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı. Ancak iki bayramın yakın olmasıyla, Türkiye gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıkça karıştırılıyor.

Yunanistan'da Noel ne zaman?

Yunanistan'da da Noel (Xristougenna) 25 Aralık'ta kutlanır.

Yunanistan'da Noel Bayramı'nda neler yapılır?

Yunanistan'da Noel Bayramı'nda evler ve şehirler şenlikli kıyafetlerini giyerek ışık ve renk kazanırken, mutfaklar geleneksel yemeklerin aromalarıyla dolar.

"Mutlu Bayramlar" (Kales giortes) ve "Nice Yıllara" (Hronia Polla) her buluşma noktasında yankılanır.

Yunanistan'da Noel kendini öncelikle günler öncesinden hazırlanan şehirlerdeki ışıklandırmalarla gösterir. Noel'e doğru yaklaşırken şehirler, kasabalar rengarenk bir ışık denizinde yüzer. Şehirlerin meydanları, meydanlarda Noel ağaçları, evlerin balkonları, oteller, mağazalar, kafeler ve restoranlar binlerce parıltılı süs ışıkları ile süslenir.

Noel (Xristougenna), İsa'nın Doğuş Bayramı, Yunan Ortodoks Kilisesi'nin en sevinçli günlerinden biridir. Geleneksel olarak Noel tatili Yunanistan'da 6 Ocak'a Kutsal Epifani Bayramı'na (Theophany) kadar 12 gün sürmektedir. Noel tatiliyle ilgili, bazıları dünyanın diğer kültürlerinden "ithal edilen” (Noel günü hindi yenilmesi, Noel ağacı süslenmesi gibi) bir çok gelenek bulunmaktadır. Geçmişte Yunanlar Aziz Nicholas hatırasına küçük Noel kayıkları süslerdi, bugün de eski Hıristiyan adetlerini yad etmek amacıyla bir çok kişi ağaç yerine kayık süslemeye devam etmektedir.

Noel İlahileri: Kalanda

Noel ilahileri (veya Kalanda) söyleme geleneği günümüze kadar tamamen korunmuştur. Noel ve Yeni Yıl Arifesi'nde çocuklar gruplar halinde ev ev dolaşarak ilahiler söylemekte, beraberlerinde "üçgen çan”, gitar, akordion, lir ve armonika çalmaktadırlar.

Noel ilahileri - Kalanda Yunanistan

Yakın zamana kadar çocuklara ödül olarak hamur işleri hediye edilmekteyse de günümüzde genellikle para verilmektedir.

Noel Cinleri

Yunanistan'ın dost canlısı ancak haşarı küçük cin perileri "kallikántzari” olarak anılır. Kallikántzari dünyanın derinliklerinde yaşar ve yer yüzüne sadece Noel'den Epifani Günü'ne kadar olan 12 günlük sürede çıkarlar. Yer yüzündeyken evlere saklanıp, bacalardan kayıp insanları korkutmayı severler. Yunanistan genelinde bu cin perileri uzak tutmak için bir çok adet ve ritüel uygulanmaktadır. Cinler, Epifani Günü'nde (Epiphany) tüm sular kutsandığında yeniden dünyanın merkezine geri dönerler.

Noel tatlıları ve şekerlemeleri

Geleneksel sofra lezzetleri yeni yılda iyi şansı temsil eder ve bu sebepten tüm beyaz örtülü masaları donatır.  Noel bayramının başladığını sembolize eden Melomakarona (ballı kurabiyeler) ve Kourabiedes (bademli tatlı kurabiyeler) en bilindik lezzetlerdir ve Noel döneminin başlangıcını simgeler.

Vasilopita

Tarihi Bizans zamanlarına dayanan bir diğer gelenek ise Vasilopita (Aziz Basil'in / Ai Vasilis turtası veya Yeni Yıl Keki)'nın dilimlenmesidir. Diliminde gizlenmiş parayı bulan kişinin yıl boyunca şanslı olacağına inanılır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

(Kaynaklar:seafoodplus.info , seafoodplus.info , seafoodplus.info)

Noel nedir, nerede, ne zaman kutlanıyor?

noel

Kaynak, AFP

Hristiyanlar, bu hafta Noel Bayramı'nı kutluyor.

İsa Peygamber'in doğumgünü olarak kabul edilen 25 Aralık günü, ayrıca Doğuş Bayramı ya da Milat Yortusu gibi isimlerle de anılıyor.

Ermeni Ortodoks Kilisesi ise İsa Peygamber'in doğumunu 6 Ocak günü kutluyor.

Noel ne zaman kutlanıyor?

Noel bu yıl yarın kutlanacak. Kiliselerde ise ayinler bir gece önce, yani bu akşam yapılacak.

Noel günü, nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatil.

Ayrıca nüfusunun çoğunluğu Hristiyan olmasa da Hindistan ve Malezya gibi bazı başka ülkeler de 25 Aralık'ı resmi tatil olarak kabul ediyor.

Noel öncesinde evlere ve kamuya açık yerlere kurulan çam ağaçları süsleniyor ve sokaklar ışıklandırılıyor.

Noel'de çam ağacı süsleme adetinin 16'ncı yüzyılda Almanya'da çıktığı ve Avrupa geneline buradan yayıldığı düşünülüyor.

25 Aralık'ı birçok kişi ailesiyle birlikte geçiriyor. Öğlen aile yemeği yeniliyor ve geleneksel bir Noel yemeği menüsünde genellikle hindi ve sebze oluyor.

Dükkanlar ve mağazaların önemli bir bölümü kapalı oluyor. Örneğin İngiltere'de 25 Aralık'ta tren, metro, otobüs gibi hiçbir toplu taşıma aracı çalışmıyor.

Noel neden farklı tarihlerde kutlanıyor?

İsa Peygamber'in genel olarak Batı Şeria sınırları içinde bulunan Beytüllahim'de dünyaya geldiğine inanılıyor.

Noel kutlamalarının ne zaman, nasıl başladığı tam bilinmemekle birlikte, ilk yazılı kayıt M.S. 4'üncü yüzyıl tarihini taşıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 4'üncü yüzyılda Hristiyanların serbest bırakılmasıyla birlikte kutlamaların da yaygınlaştığı düşünülüyor.

Roma İmparatorluğu'nda 25 Aralık'ta kutlanan Yenilmez Güneşin Doğum Bayramı nedeniyle Noel'in de bu tarihte kutlanmaya başladığını öne sürenler de var.

Ermeni Ortodoks Kilisesi ise 25 Aralık'ın Romalılardan gelen bir adet olduğunu ve ilk dönem Hristiyanlara ait tarihi kayıtlarda İsa Peygamber'in doğum tarihinin 6 Ocak olarak gösterildiğini söylüyor.

Bu nedenle Ermeni Ortodoks Kilisesi, Noel'i 6 Ocak günü kutluyor.

Noel ile yılbaşı aynı şey mi?

Hayır.

Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram.

Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.

Yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanıyor ve 1 Ocak günü birçok ülkede resmi tatil sayılıyor.

Noel Baba kim?

Noel Baba, Noel sırasında çocukların hediye isteklerine yanıt veren hayali bir karakter.

Geleneğe göre, Noel gecesi Noel Baba evlere girerek, ağaçların altına çocukların istediği hediyeleri bırakır.

Kuzey Kutbu'nda yaşadığı ve geyiklerin çektiği bir kızakla seyahat ettiği düşünülür.

Noel Baba karakterinin ilham kaynağının Antalya yakınlarında Demre'de yaşayan Aziz Nicholas olduğuna inanılıyor. Yoksullara gizlice hediyeler veren ve yardımlar yapan bir din adamı olarak bilinen Aziz Nicholas, 4'üncü yüzyılda yaşamıştı.

Kırmızı kostümlü, uzun beyaz sakallı, yaşlı Noel Baba figürü ise 'lu yıllarda bir içecek firmasının reklamında kullanılmış ve o tarihten sonra da yaygınlaşmıştı.

İspanyollar Noel Bayramı'nı Nasıl Kutluyor?

İspanyollar, diğer tüm festivaller ve tatiller gibi Noel Bayramı’nı da hepimizin aşina olduğu Amerika geleneklerinden biraz farklı kutluyor.

Noel Bayramı, İspanya'da neredeyse 2 hafta süren bir tatil sezonu aslında. İnsanlar İspanya'da 24 Aralık'ta Noel'i kutlamaya başlar ve 6 Ocak'ta Dia de Los Tres Reyes Magos ile bu tatil süreci son bulur. Peki Noel Bayramı ve Yeni Yıl İspanya'da nasıl kutlanıyor?

İspanya'da Noel ve Yeni Yıl Gelenekleri

ispanya malaga'da noel ışıklarıNoel neşesi her yıl Aralık ayının başında tüm İspanya'ya yayılmaya başlar. Aralık ayının ilk haftalarında İspanya'daki Noel pazarları meydanlarda veya şehir limanlarında yerlerini alır. Sokaklar rengarenk ışıklarla, dükkanlar Noel temalı süslemelerle donatılır ama bu heyecan verici tatil sezonu 22 Aralık'taki büyük piyangoyla başlar.

22 Aralık: Büyük piyango El Sorteo de Navidad, Noel Bayramı’nın ilk habercisidir. İspanyollar için büyük bir anlam taşıyan, televizyonda canlı olarak yayınlanan bu piyango şovuna İspanya'da yaşayan herkes en az bir piyango bileti alarak katılır. 22 Aralık'ta İspanya halkı en büyük ödül olan El Gordo'yu kazanmak için bir araya gelerek piyango çekilişini heyecanla izler.

24 Aralık: Noel arifesini temsil eden bu güne İspanya’da “Nochebuena” denir. Nochebuena; İspanyolların Papá Noel olarak bildiği, Noel Baba'nın gelip hediyelerini teslim ettiği gündür.

Nochebuena ve Nochevieja yani 31 Aralık tarihinde kutlanan Yılbaşı gelenekleri arasındaki temel fark, kutlamaların konseptidir. İspanya'da Noel arifesi 24 Aralık'ta aileler ile kutlanan bir bayram tadında geçer. Yılbaşı ise, 31 Aralık'ta insanların arkadaşlarıyla yeni yılı karşıladığı bir “hoş geldin partisi” olarak kutlanır.

25 Aralık: Güzel bir akşamın ardından 25 Aralık bir dinlenme günü gibi geçer. İyi dinlenmek önemli, zirâ geçen yılın sonunu ve yeni yılın başlangıcını kutlamak için önünüzde uzun bir eğlence listesi var.

noel tabağında on iki üzümDecember 28th:28 Aralık: Bugün, duyduğunuz hiçbir şeye inanmayın! 28 Aralık “Masumlar Günü” anlamına gelen “Dia de Los Santos Inocentes” olarak anılıyor. Katolik geleneklerinden gelen şaka gününün konsepti, 1 Nisan ile oldukça benzer.

İnsanlar 28 Aralık’ta birbirlerine şakalar yapar, kimi zaman İspanyol medyası bile bu ulusal günün bir parçası olur. Televizyonda, radyoda ve diğer medya kanallarına kimi zaman gerçek olmayan hikayeler yayınlanır. Yani 28 Aralık'ta İspanya'daysanız, duyduğunuz hiçbir şeye inanmasanız daha iyi.

31 Aralık: Yılbaşına İspanya'da “Nochevieja” denir. Bu kutlu gün, insanların süslü elbiseler giydiği, arkadaşlarıyla özel etkinliklere katıldığı, bütün gece parti ve aktivitelerle keyifli zaman geçirdiği, yeni yılı neşeyle karşıladığı gündür.

Nihayet bir yılı daha geride bıraktık, fırsatlar ve mutluluklarla dolu yepyeni bir yılı karşılamanın zamanı geldi. İspanyollar gelecek yılı karşılamanın en iyi yolunun, son 12 saniyede 12 üzüm yemek olduğuna inanırlar.

Her üzüm, yeni yıldaki bir ayı sembolize eder ve zamanında bitirmenin şans getireceğine inanılır. Bu gelenek Güney Amerika'da da oldukça yaygın bir uygulamadır.

Cadılar Bayramı, Noel veya Yeni Yıl gibi bazı özel günlerin, kültürler farklılıklar nedeniyle her ülkede, hatta aynı ülke içinde farklı bölgelerde dahi çeşitli varyasyonlarla kutlandığı bir gerçek. Evet, İspanyollar geleneklerini korumayı severler fakat Amerika’da veya diğer ülkelerde olduğu gibi İspanya’da da 31 Aralık’ta yeni yılı partilerle ve etkinliklerle kutlamak son yıllarda oldukça yaygınlaştı.

noelde üç kral i̇spanya'da1 Ocak: Yeni yılın ilk günü aynı zamanda bir dinlenme ve rahatlama günüdür. Bu sayede bir önceki gece yeni yıl eğlencelerine katılanlar yeni yılın ilk gününü huzurla geçirebilir.

Amerika ve çoğu ülkede 1 Ocak, yeni yılın ilk günü fakat bu keyifli tatil sezonunun son günüdür. Ancak, İspanya'da henüz sular durulmadı. İspanyolların bir kutlamanın tadını herkesten daha iyi bir şekilde, sonuna kadar çıkarttıklarını hepimiz oldukça iyi biliyoruz.

5 Ocak: Hediyelerinizi sevdiklerinize sunmanın zamanı geldi! 5 Ocak'ta İspanyollar, İsa’nın doğuşu için yollara düşen 3 Bilge Adam veya bir diğer deyişle 3 Krallar efsasini anıyor. Her yıl 5 Ocak’ta tüm şehirler özel performanslar düzenliyor ancak günün en önemli olayı Cabalgata de Reyes Magos olarak bilinen gece yarısı aktivitesidir.

Bu geçit töreninde insanlar genellikle çocuklara şeker atan ve havai fişekler altında şarkı söyleyerek 3 Bilge Adam'ı sokaklarda bir platform üzerinde taşırlar. Müzisyenler İspanya'daki en ünlü Noel şarkılarını çalarlar. Bu etkinliklere enfes kostümleri olan sanatçılar ve sanatçılar da katılım sağlar.

6 Ocak: Bu güne “Dia de Los Tres Reyes Magos” yani Üç Kral Günü denir. İncil'e göre 3 Kral, ya da 3 Bilge Adam, yeni doğan Mesih'e hediyelerini sunmak için yollara düşmüştür. İspanyollar da bu dini konseptle birlikte sevdiklerine hediyelerini bu günde sunuyor.

Mobilitenin artması ve kültürler arası etkileşimle birlikte son zamanlarda İspanya’daki Noel ve Yeni Yıl kutlamalarında da değişiklikler görüldüğü bir gerçek. Bu nedenle İspanya'da insanlar kimi zaman sevdiklerine 2 farklı hediye veriyor; biri Noel arifesi olan 25 Aralık'ta, diğeri ise 6 Ocak'ta.

İspanya'da Noel Bayramı Hakkında İlginç Bilgiler

Zaman hızla geçiyor. Bir önceki yılın son tatili ve yeni yılın ilk tatil sezonu 6 Ocak'ta sona eriyor. Peki ya Noel Baba, ren geyiği veya ünlü Noel ağaçları? İşte İspanya'da Noel bayramı ve Yeni Yıl hakkında bazı eğlenceli gerçekler.

• Noel Baba'yı her yerde göremezseniz şaşırmayın.

Evet, Noel Baba Amerika ve Avrupa'nın genelinde oldukça popüler ama İspanya'daki en önemli figür değil. Ancak son zamanlarda, Cadılar Bayramı festivalleri veya Noel gibi tatil kutlamaları dünya çapında standart hale geldi.

24 ve 25 Aralık tarihlerinde birkaç Papa Noel'e rastlayabilirsiniz, ancak İspanya'nın gerçek hediye verenleri Üç Bilge Adam olduğundan Noel Baba Amerika’daki kadar ünlü değil.

Diğer bayramlarda olduğu gibi İspanya'da da Noel gelenekleri bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Örneğin, İspanya'nın Bask Bölgesi'nde Noel Baba’yı andıran, Noel arifesinde çocuklara hediyeler dağıtan Olentzero adında bir efsane kahramanı vardır.

ispanya malaga'da noel agacı• İspanya'da Noel ağaçları alışılmışın biraz dışındadır.

Noel dediğimizde hep yemyeşil bir çam ağacı hayal ederiz. İspanya'da plastikten yapılmış ya da gerçek ağaçlar yerine çok renkli ışıklarla bezenmiş konik biçimli anıtsal süslemelere rastlayabilirsiniz.

Tepeden yere doğru genişlemeye başlayan konik form, Noel ağacının stilize edilmiş halini andırıyor. Geleneksel Noel ağaçları ile aynı enerjiyi vermeyebilir elbette, ancak renkli ve büyüleyici enerjileri hala neşeli Noel ruhunu taşıyor.

• Bélen süslemeleri olmazsa olmazlardandır.

Dia de Los Tres Reyes Magos'un öneminden de anlaşılacağı gibi, İsa peygamberin doğum hikayesi İspanya'da büyük önem taşır. “Bélen”, İsa'nın doğum yeri olan Beytüllahim'i tanımlayan İspanyolca terimdir.

Bélen sahneleri, İncil'de bahsi geçen İsa peygamberin doğum sahnesini içerir. Üç Kral, Hıristiyanların liderinin doğduğu yerin üzerinde Bethlehem yıldızını görüyor ve hediyelerini İsa peygambere sunmak için yola çıkıyor. Sahne; Meryem Ana ve eşi Yusuf, İsa peygamber, çiftlik hayvanları ve hatta bazen Üç Bilge Adam'ı içerir.

İspanya’da Bélen heykelleri sokaklarda ve vitrinlerde sergilenir. Üstelik yalnızca meydanlarda değil, evlerde de bu sahneyi görmek mümkün. Neredeyse her dindar aile evlerinde minyatür Bélen idollerini de sergiler.

Not: Türkçe’de Atatürk Çiçeği olarak da anılan Poinsettia aynı zamanda İspanya'da kullanılan başlıca Noel süslerinden biridir. Şeklinin Bethlehem yıldızını temsil ettiğine ve canlı kırmızı renginin İsa'nın kanını temsil ettiğine inanılıyor.

ispanya'da muhteşem noel havai fişek gösterisi• Çok, çok fazla ışık gerekli!

Noel süslemeleri söz konusu olduğunda, ışık gösterileri diğer ülkelerde olduğu kadar İspanya'da da büyük önemli taşır. Sokaklar genellikle rengarenk ışıklarla sarılmış devasa Noel süsleriyle donatılır.

Örneğin Málaga şehir merkezinde Calle Larios, Noel Bayramı’nda mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Bütün sokak ışıklı kemerler ve Noel süsleri ile süslenmiştir. Calle Larios rengarenk atmosferiyle heyecan verici, büyüleyici ve göz kamaştırıcı bir deneyim sunuyor.

• İspanyollar tatilin kendisi kadar tatlı yemeyi de severler.

Diğer ülkelerde olduğu gibi, İspanyol kültüründe de akşam yemekleri oldukça önemlidir. Genellikle aileler ve arkadaşlar; mezeler, et ve deniz ürünleri ağırlıklı geleneksel yemeklerin bulunduğu sofraların etrafında toplanır.

Ancak İspanya'daki tüm geleneksel Noel yemekleri arasında şekerlemeler ve tatlılar da büyük önem taşıyor.

Örneğin Roscos de Vino, Turrón ve Roscón de Reyes, Noel tatilinde tüm sofraların yıldız parçalarıdır.

Turrón, kavrulmuş badem, antep fıstığı ve diğer yemişler ile hazırlanan bir çeşit tatlıdır. Roscón de Reyes, Noel sezonunda yapılan en yaygın tatlılardan biri olan “İspanyol Noel Pastası” veya “Kralların Pastası” olarak da bilinir.

İspanyol mutfağının ünlü şarap ile tatlandırılmış rulo tatlılarını da unutmayalım: Roscos de Vino. Az miktarda tatlı şarap içeren bu likörlü tatlılar Málaga çevresinde oldukça ünlüdür ve İspanya'da Noel mevsiminin tadını çıkarırken mutlaka denenmesi gereken bir yiyecektir.

Not: İber mutfağının bu lezzetli geleneksel tatlılarının tadını çıkarmanın en iyi yolu, onları Fransız şampanyasının İspanyol versiyonu olan Cava ile birlikte denemektir. Cava, İspanya'da Noel sofralarının vazgeçilmez içeceklerinden biridir.

Bu heyecanlı tatil hakkında günlerce konuşabiliriz ama her zaman en iyisi bunu bizzat deneyimlemektir. Bu sayede İspanya'da sıradan bir günün de neredeyse bu neşeli festivaller ve kutlamalar kadar renkli olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir