davul dengi dengine çalar atasözü / Davul bile dengi dengine diye çalar. Atasözünün açıklaması ve anlamı ne demek

Davul Dengi Dengine Çalar Atasözü

davul dengi dengine çalar atasözü

Özet : Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Davul bile dengi dengine çalar atasözünü duymuşsunuzdur. Bu atasözümüz her kesin gerek maddi gerek manevi yönden kendune uygun olanlarla dostluk kurması gerektiğini öğütlemektedir. Aksi taktirde kendimize uygun olmayan insanlarla dostluk kurarsak büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz.

        İnsanlar özellikle gençlik dönemlerinde daha duygusal kararlar almaya müsait olur. Bu atasözü özellikle gençlik dönemlerinde gönlünü arada maddi, manevi uçurumlar bulunan birine kaptıranlar için söylenmektedir. Bu durum birçok şarkıya ve filme de konu olmuştur.

Mesela Cem Karaca'nın "Tamirci Çırağı" adlı şarkısı bu durum üzerine yazılmış ve bu durumdakilerin ruh halini harika bir biçimde ifade etmiştir. İki kişi birbirini beğenir ve severse her şey tamam olur gibi düşünürüz. Ancak evlilik ya da birliktelik yalnızca iki kişinin burlikteliği olmuyor. Arkadaşlar, akrabalar ve daha başkaları da bu birlikteliği tamamlıyor. Aileler arası uçurumlar bireyler huzurunu kaçırıyor ve kişisel memnuniyetsizliklerin önünü açıyor. Sosyal çevreleri çok farklı insanlar bir arada oluncu birbirlerinin yaşam tarzına uymakta zorlanıyor ve yadırganmaya başlıyor. Bunun sonucu da büyük huzursuzluk ve mutsuzluklar oluyor.

     Evlilik ta da dostluk, arkadaşlık farketmez. Her zaman mümkün olduğu kadar bizimle benzer kültürde ve maddiyatta insanlarla yakınlık kurmaya çalışalım. Ama bazılarının "gönül ferman dinlemiyor ki" dediğini duyar gibiyim.

Günlük hayatta birçok alanda eş değer görmek için kullanılan bir atasözü olan davul bile dengi dengine çalar eşit olmayan iki durumun birbirine zarar vereceğini ifade etmektedir.

Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözünün Anlamı

Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözünün Anlamı

Davul bile dengi dengine çalar atasözü bir konuda eşitlik olmasının daha iyi sonuçlar elde etmeye imkan tanıdığı anlamına gelmektedir.

Dengi olmak ise kişinin eşit şartlara sahip olması anlamında kullanıldığı gibi aynı yaşta olması ve diğer her alanda kendine eşdeğer durumda kişiler ile iletişim kurmasını ifade etmektedir.

Günlük hayatta evlilikler konusunda sıklıkla dengini bulmak ifadeleri yer almakta olumsuz bir sorun ile karşılaşıldığında ise davul bile dengi dengine atasözü kullanılmaktadır.

Post Views

Bu İçeriği Nasıl Buldunuz ?

Davul Bile Dengi Dengine Çalar Atasözünün Anlamı Nedir? TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Örnekler

Her milletin yaşam biçimi farklıdır ve bu sebeple edinilen tecrübeler de farklılık gösterir. Bu tecrübelerden hareketle oluşturulan atasözleri, kültürümüzde geniş bir yer tutmaktadır. Maddi ve manevi anlamda çeşitli tavsiye ve öğütleri içeren bu atasözleri arasında, "davul bile dengi dengine çalar" atasözü de yer alıyor. Toplumun değer yargılarından hareketle oluşturulan bu özlü söz, davul bile dengi dengine çalar atasözünün anlamı nedir sorusuyla araştırılıyor. Bu atasözünün TDK açıklaması, kısa ve uzun anlamı ve cümle içinde örnek kullanımı haberimizde.

DAVUL BİLE DENGİ DENGİNE ÇALAR TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "davul bile dengi dengine çalar" atasözü; "Aynı hayatı paylaşacak kişilerin her açıdan uyum içinde olması gerekir" anlamına gelmektedir. Bu atasözü günümüzde daha çok maddi eşitlik konusunda kullanılmaktadır. Bilhassa evliliklerde iki kişinin maddi açıdan birbirine uygun olması beklenir. Buna ek olarak çeşitli konularda birbirine denk ve uyumlu olmaları beklenir. Aynı şey birbirine uygun olmayan iki kişinin arkadaşlığı için de geçerlidir.

DAVUL BİLE DENGİ DENGİNE ÇALAR NE DEMEK?

İki kişiden biri hayat tarzı olarak diğerinden farklıysa ve onu olumsuz etkiliyorsa; sosyal statü olarak, maddi imkanlar olarak, kültürel veya akademik donanım olarak farklılarsa "davul bile dengi dengine" atasözü kullanılır. Bu atasözü, iki kişinin birbirine uyumlu olmadığı zamanlarda kullanılır. Toplumdaki sınıf farklılıklarının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde, fakir-zengin, eğitimli-eğitimsiz, alt sınıf-üst sınıf, şehirli-köylü gibi keskin uçların hakim olduğu yıllarda sıkça kullanılmıştır.

DAVUL BİLE DENGİ DENGİNE ÖRNEKLERİ

Siz birbirinize hiç uygun değilsiniz. Davul bile dengi dengine çalar.

DAVUL BİLE DENGİ DENGİNE

  Öylesi Atasözleri, deyişler var ki, yaşantınızın her anında örnek alabiliyorsunuz. Zaten Ata sözleri hiçbir zaman boşuna söylenmemiştir. Bu gün çok sevdiğim sözlerden birini sizlerle paylaşmak istiyorum. Çocukluk anlarımızdan itibaren hayatımızın her anında ailelerin söylediği söz dizileri aklıma geliyor. Belki insanlar genç yaşlarda anlamıyor olabilir, ama belli yaşlarda bunu çok daha iyi anlıyorsunuz.

     Davul bile dengi dengine çalar atasözünü muhakkak bir yerlerde duymuşuzdur. Bu cümle çok sık kullanılan bir atasözüdür. Ancak ne amaçla kullanıldığının anlaşılabilmesi için anlamının bilinmesi gerekmektedir.

    Genellikle bir işe ya da bir kimseye biri yakıştırılmadığı zaman bu atasözü kullanılmaktadır. Atasözlerinin insanlara nasihat verdiği ve yaşanmışlıklardan ortaya çıktığı unutulmamalı, kendi belki bunun farkında olmayabilir ama toplum bunun farkındadır ve had bilmek de işte budur.

    İnsanların birbirleriyle beraber olması ve beraberliklerinde mutlu, huzurlu ve uzun soluklu olmaları için ortak bir payda da buluşmaları gerekir. Birbirlerine zıt karakterlere, alışkanlıklara, yaşam tarzına, aileyapısına, yeme içme alışkanlıklarına, oturup kalkmasına, eğitimlerine ve ailelerine sahip olan kişilerin anlaşma ihtimalleri çok düşüktür. Bu kadar ayrılmalar, ihanetler ve kavgalar hep bu yüzden olmaktadır.

    Bunun yanında kişilerin mevki, makam, eğitim ve kariyerlerinin de birbirine eşit olması ilerde problem yaşamamaları açısından oldukça önemlidir.

  Kimseyi yargılamak doğru değil tabii, sosyal medyada görüldüğü gibi, sinemalarda, kitaplarda olduğu gibi değil.  Hayat acımasız ve ne zaman suratına yaşam tokatını yiyeceğin hiç belli olmaz.

   Yetiştirilme önemli olan, nasıl bir ortamda yetiştirildiği, kimlerden nasıl eğitim aldığı, okulları çok önemli İş konusunda da aşk konusunda da bu böyle . Arkadaşlıklarda böyle değil mi? “Söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu”  bu da bağlantılı bir başka söz.

  Gerek maddi, gerek manevi yönden kendine uygun kişileri seçmeli, özellikle özel ilişkilerde Merhaba kısmı sizi belki çok etkilemez ama arkadaşlık, hele ki dostluk uygun ve eş olmalı. Belki gençlik dönemleri daha duygusal olabilir insan ama hayat çok uzun arada ufak tefek değişiklikler olabilir ama uçurumlar varsa araya hangi köprüyü kurarsanız kurun, hangi viyadüğü yaparsanız yapın ufak rüzgarlara dayansa bile fırtına ve kasırgalar dayanamaz ki… Yaşantıda fırtınalar, kasırgalar çok yaşanıyor.

  Birilerinin kolaylıkla erişebileceği yerde diğeri uzak mesafelerde ise uçurum daima galip geliyor. Bir de bazı şeyler, vizyonlar sizin için önemli ise benzer kültür, maddiyat, eğitim, sosyal çevre, yaşam tarzı Fermana karşı çıkmak isteyenler de olabilir ama…

Bu durumu anlatmak için ise davul dengi dengine çalar atasözü kullanılmaktadır.

SAYGILARIMLA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir