peygamber çiçeği çayı / Peygamber Çiçeği Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? « Bilgiustam

Peygamber Çiçeği Çayı

peygamber çiçeği çayı

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

monash.pw

Diğer İsimleri : Mavi kantoron, Centaurea cyanus

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasından, bilhassa ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir.

Faydaları :

İştah açar.

İdrar söktürür.

Nikris hastalığında faydalıdır.

Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.

Bazı göz hastalıklarında kullanılır.

Ağrıları keser.

Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

UYARI : Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Peygamber Çiçeği Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Peygamber Çiçeği-Centaurea Cyanus bir diğer adı da Mavi Kantaron olarak bilinmektedir. Halk arasında bu çiçeğe çakır dikeni ve gökbaş gibi isimler de verilmektedir. Bileşikgiller familyasından odunsu bir bitki olan bu çiçeğin mavi ve sarı olmak üzere iki rengi bulunmaktadır. Ülkemizin birçok yerinde buğday tarlalarında bu çiçeklere rastlayabilirsiniz. Bu çiçekler bize çocukluğumuzun kokusunu getirir ve onları gördüğümüzde o günleri yaşıyormuş gibi oluruz.Peygamber Çiçeği Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sarı Peygamber Çiçeği dikenlidir. Özellikle dip kısımlarındaki dikenler batıcıdır. Çiçek açma mevsimleri ise yazdır. Mavi olanı ise cm arasındadır ve ilkbaharda çiçek açar. Yaprakları mavi yada menekşe rengidir.

Bu çiçek çoğunlukla Doğu Akdeniz, Asya Ülkeleri, Balkanlar ve yer yer Orta Avrupa&#;da yetişir. Ülkemizde ise Düzce, İstanbul, Kırklareli, Sakarya gibi illerimizde yetişmektedir. Mayıs aylarından Eylül ayına kadar açan çiçeklerdir.

Peygamber Çiçeği&#;nin Faydaları Nelerdir?

&#; Özellikle göz ile ilgili rahatsızlıklarda bir kurtarıcı görevi yapan bu çiçek göz yorgunluğunun azalmasını ve göz altı şişliklerinin giderilmesini sağlar, kirpiklerdeki kaşıntıyı giderir.
-Sivilce oluşumunu önler, oluşmuş sivilceleri söndürür. Cildi pürüzsüz bir hale getirir.
&#; Kanı temizleyici özelliği sayesinde zehirli böcek sokmalarında kanın temizlenmesi için kullanılır.
&#; Kilo alma problemi yaşayanlar için iyi bir iştah açıcıdır.
&#; İyi bir toksin attırıcıdır. İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerdeki taş ve kumun atılmasına yardımcı olur.
-İltihap giderici özelliği ile üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesini sağlar. Öksürük, bronşit ve nefes darlığı rahatsızlıklarında vücutta büyük rahatlama sağlar.
-Bir çok rahatsızlığın sebep olduğu kas, eklem, adele ağrılarında iyi bir ağrı kesicidir.
-Karın ağrısı ve kramplara iyi geldiğinden kadınların regl (adet) dönemlerinde ağrılarını hafifletir.

Paygamber Çiçeğinin Zararları Nelerdir?

Her bitkide olduğu gibi bu bitkide de fazla kullanım kötü sonuçlara yol açabilir. Söktürücü özelliği nedeni ile özellikle hamile ve çocukların kullanımı uygun değildir. Aşırı kullanımı kalbe büyük zararlar vermektedir. Bazı kişiler de alerjik reaksiyonlar gösterdiği görülmekte olduğundan alerjik bünyeler için uygun değildir.

Peygamber Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Yaprakları kurutularak kaynamış suda demlenerek çayı içilerek tüketilebilir. Bu su ılıdıktan sonra göz altlarına pamuk yardımı ile sürülebilir. Kozmetik alanında çok kullanılan bu bitki lapa haline getirilerek cilde maske yapılabilir. Cilde hoş bir koku vermesi için banyo suyuna da katılabilir. Ayrıca yağı da cilde çok faydalıdır. Bal üretiminde de kullanılan bu çiçeğin balı öksürük, bronşit gibi rahatsızlıkların tedavi sürecine yardımcı olur.Peygamber Çiçeği Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Peygamber çiçeğini çay olarak tüketmek isterseniz günde en fazla 2 fincan içmelisiniz. Ayrı zaman dilimlerinde içmeye özen göstermelisiniz. Çünkü üst üste 2 fincan çay size yarar yerine zarar verebilir sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Sağlıklı günler dileklerimizle.

Kaynakça:
monash.pw
monash.pwýmonash.pw

Yazar: Eda Şahan


PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (Centaurea cyanus) Değişik türleri ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Bileşikgiller familyasındandır ve  özellikle ılık bölgelerdeki buğday tarlalarında yetişir ve çiçekler açarlar. Çok yıllık, odunsu bir bitkidir. Çiçekleri mor, mavi veya menekşe renklidir. Bitkinin anavatanı Doğu Akdeniz, Asya ülkeleri ve Balkanla ve Orta Avrupa’dıryetişmonash.pwlar ufaktır. Boyları 1 metreye kadar uzanabilir. Çiçeklenme dönemi Mayıs’ta başlayıp Ağustos sonuna kadar sürer. 

monash.pw (86 KB)


Siz bu bitkiyi Mavi Kantaron olarak da biliyor olabilirsiniz!

Türkiye’de Düzce, İstanbul, Kırklareli ve Sakarya illerinde yetişir. Gövde üzerindeki mor renkli çiçekleri Haziran - Ağustos ayları arasında görülür. Habitat kaybı ve kimyasal ilaçlar nedeniyle son yıllarda tehlike altında olan bir türdür!

Peygamber çiçeği nasıl kullanılır?

Kullanılan kısımları çiçekleri ve yapraklarıdır. Gölgede kurutulan çiçekleri ya da yaprakları kaynamış suda demlenerek çay yapılabilir. Banyo suyuna hoş koku yayması ve cilde fayda etmesi amacı ile katılabilir. Kozmetik alanında da sıkça kullanılan bir bitkidir. Sadece çiçekleri değil yağı da çok yararlıdır.

Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir. Hamilelerin ve çocukların kullanması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir.

Peygamber Çiçeğinden elde edilen bal nasıldır ?

 Haziran ayından eylüle kadar açan çiçekleri, bal üretiminde kullanılır. Balı açık sarı-yeşil monash.pwı kendine özgü olup hafif acıdımonash.pwlleşmesi geç olmaktadımonash.pw dekar ekili alandan kg arasında bal alınabilir.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

 

 

 

Peygamber çiçeği neye iyi geliyor?

Editör: Murat Öztürk

İnsanların gerek hasta olmadan önce gerekse sağlık sorunlarına çözümler için doğal besinlere yönelme süreci devam ediyor. Bunlardan birisi olan peygamber çiçeğinin faydaları dikkat çekti.

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ NEDİR

Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir.

PEYGAMBER ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

-İştah açar.

-İdrar söktürür.

-Nikris hastalığında faydalıdır.

-Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur.

-Bazı göz hastalıklarında kullanılır.

-Ağrı kesici ve ateş dürücü etkileri vardır.

-Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

-Romatizma şikâyetlerini azaltır.

-Deri hastalıklarına faydalıdır.

-Kanı temizleyici bir özelliğe sahiptir.

-Öksürük, nefes darlığı ve bronşite iyi gelir.

-Kozmetik alanda da kullanılan bu çiçeği, banyo yaparken suya katabilirsiniz.

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Peygamber çiçeği çayı bu bitkinin kurutulması ile yapılır. Taze bitki ile peygamber çiçeği çayı yapılmaz. Öncelikle bu bitki kurutulmalıdır. Peygamber çiçeği yapmak için bir bardak kaynamış sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı peygamber çiçeği koyup 5 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

ZARARI VAR MI?

Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verebilir. Hamile ve çocuklar için kullanılması tavsiye edilmemektedir.

İlgili Haberler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır