ot çeşitleri ve isimleri / Ege otları çeşitleri | Sağlık

Ot Çeşitleri Ve Isimleri

ot çeşitleri ve isimleri

Yalnızca Egelilerin Kıymetini Bilebileceği 35 Ot

Haberler

Sağlık

Yalnızca Egelilerin Kıymetini Bilebileceği 35 Ot

Ege mutfağının temelini oluşturur otlar. Tadını bilen bilir bir kere yersen vazgeçemezsin. Sırf bu yüzden tatil niyetine İzmir'e gidip de yerleşip kalan çoktur. Hem sağlıklı hem de damak tadınıza takla attıran İzmir otlarını, yaz  aylarına adım attığımız şu günlerde burnunuza sokarcasına listeledik;

1. Arapsaçı

1. Arapsaçı

2. Bambul

2. Bambul

3. Çiğdem

3. Çiğdem

4. Çiriş

4. Çiriş

5. Deniz Börülcesi

5. Deniz Börülcesi

6. Ebegümeci

6. Ebegümeci

7. Eşek Dikeni

7. Eşek Dikeni

8. Eşek Marulu

8. Eşek Marulu

9. Gelincik

9. Gelincik

Hardal Otu

 Hardal Otu

Karahindiba

 Karahindiba

Hindiba

 Hindiba

Hodan

 Hodan

Isırgan

 Isırgan

Işkın

 Işkın

İğnelik

 İğnelik

Kaya Koruğu

 Kaya Koruğu

Kaz Ayağı

 Kaz Ayağı

Kenker

 Kenker

Kuş Ekmeği

 Kuş Ekmeği

Kuş Otu

 Kuş Otu

Kuş Yüreği

 Kuş Yüreği

Kuzu Kulağı

 Kuzu Kulağı

Labada

 Labada

Madımak

 Madımak

Sarmaşık

 Sarmaşık

Semiz

 Semiz

Silcan

 Silcan

Sirken

 Sirken

Su Teresi

 Su Teresi

Şevketi Bostan

 Şevketi Bostan

Teke Sakalı

 Teke Sakalı

Yabani Kuşkonmaz

 Yabani Kuşkonmaz

Yabani Pazı

 Yabani Pazı

Yabani Sarımsak

 Yabani Sarımsak

Baharat &#;eşitleri İsimleri ve &#;zellikleri

Yaprak, tohum, meyve,  kabuk  ve kökler Bitkiler dünyasının keşfedilen bu zenginlikleri, kullanıldığı günden beri mutfaklarımızın vazgeçilmezi oldular. Lezzet, tat, aromanın yanı sıra şifa da dağıttılar. İşte yemekleri lezzet şölenine dönüştüren baharat dünyasında kısa bir gezi

Yemeklere farklı lezzet ve tat katan baharatlar eski çağlardan beri kullanılıyor. Baharat kelimesi, Arapça‘dan dilimize geçmiş çoğul bir kelime. Eskiden Doğu ülkelerinden tüm dünyaya dağılan baharat bu uzun yolculuğa ancak kurutularak dayanabiliyordu. Bu nedenle taze olarak kullanılan bitkilerden çok, bu bitkilerin kurutulmuş hallerine baharat diyoruz. Bitkilerin yaprak, kök, tohum, meyve, gövde ve kabukları baharat olarak kullanılıyor. Örneğin tarçın, Uzakdoğu‘da yetişen bir ağacın kabuğu; anason, kimyon, karabiber, kırmızı biber, kişniş, kakule, vanilya, sumak, yenibahar ait oldukları bitkilerin kurutulup öğütülmüş meyveleri; haşhaş, çörek otu, hardal, susam ve küçük hintcevizi tohumlarıdır. Karanfil, tropik bir ağacın çiçek tomurcukları; safran, çiğdem çiçeği türlerinden birinin dişi organlarının tepeciklerinin kurutulmuşu; zencefil ve zerdeçal, aynı adlı bitkilerin köksaplarıdır. Baharatın iştah açıcı, damak zevkini artırıcı etkilerinden başka yiyeceklerin korunmasında da etkili olduğunu biliyoruz. Örneğin eski çağlarda çabuk bozulan et ve balık gibi ürünler tuzlanıp baharata bulanarak saklanıyordu. Bol baharat kullanılarak yoğrulan çiğ etin güneşte kurutulmasıyla elde edilen sucuk ve pastırma baharatın etkisini gösteren iki önemli örnek.

Baharat Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adaçayı, dereotu, kereviz, nane, maydanoz gibi bitkileri genellikle taze olarak kullanırız. Bu nedenle gözle kontrol etmek yeterli. Yaprakları solmamış, yeşil rengini kaybetmemiş olması gerekir. Ancak karabiber, kırmızı toz biber ve benzerlerinde sahtecilik yapılmaktadır. Bunun da çaresi var elbette. Bir parça baharatı avuç içine alıp önce koklayın. Koku azalmışsa, baharat etkisini yitirmiş demektir. Bu ürünleri ambalajında alacağınız zaman mutlaka raf ömrüne dikkat edin. Kullanım süresi geçtiğinde baharatın rengi, tadı ve aroması değişir. Lezzet, koku ve tadını korumak için de kuru, serin bir yerde, ışıktan uzak, hava geçirmeyen cam bir kavanozda saklayabilirsiniz. Kullandıktan sonra kavanozun kapağını kapatmayı unutmayın!

Eski çağlardan beri alternatif tıbbın ana maddesi olan baharat, günümüzde de pek çok hastalığa çare olabiliyor. Ancak her bitkinin kendine özgü etkisi olduğu unutulmamalı, bu tür bir tedavi uygulanacaksa kesinlikle bir uzman denetiminde olmalı. Zira tedavide kullanılacak oranlar gerçekten çok önemli. Ufak bir hata, çare bulmak isterken farklı bir rahatsızlığa davetiye çıkarabilir. 

Baharat konusunda önemli unsurlardan biri de yemeklere ne zaman ilave edilmeleri gerektiği. Bitkinin toprak üstü kısmından elde edilen baharat, kısık ateşte daha çabuk etki gösterdiğinden bu tür baharatı pişme süresinin sonunda kullanın. Örneğin taze nane, fesleğen gibi narin yapraklı otları salata ve yemeklere servis aşamasında ekleyin. Defne gibi yaprak olanlar ise uzun süreli pişirmeye ve turşularda kullanmaya uygundur. 

Baharat Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Beyaz Biber

Doğadan bizlere armağan: 15 Şifalı ot

Tıbbi ot bahçesi; görüntü, tat ve hoş kokudan daha fazlasını sunuyor.

Pelin (Artemisia annua)
Bu aromalı antibakteryal ot, ateş düşürücüdür ve kanamaları durdurur.

Pelin Otu

Kara pelin(Artemisia abrotanum)
Bu aromalı acı ot, hazmı ve ciğerin fonksiyonunu artırarak kasılmaları engeller ve parazitleri yok eder. Ayrıca güçlü bir sivrisinek kovucudur ve gül bahçenizin etrafını çitle çevrelerseniz gül yapraklarını yiyen kara ve sarı böcekleri uzaklaştıracaktır.

Kara Pelin Otu 

Acı pelin (Artemisia afra)
Bu doğal artemis; öksürük, soğuk algınlığı, ateş, iştah kaybı, kolik, baş ağrıları ve kulak ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıkların iyileştirilmesinde ve barsak kurtlarıyla sıtma parazitlerinin imha edilmesinde kullanılır. Tıkalı burunları açmak için taze yapraklarını burun deliklerine koyunuz. Ayak terlemesini önlemesi için yaprakları çoraplarınıza yerleştirebilirsiniz.

Acı Pelin Otu 

Apsent pelin (Artemisia absinthium)
Safra kesesi şikayetlerinde dahilen kullanılır, sindirimi iyileştirir, iştahsızlığı giderir ve kurtların bünye dışına atılmasına yardımcı olur. Haricen ısırıklara ve morluklara da uygulanabilir. Hamile ya da emziren kadınlara verilmemesi tavsiye edilir.

 

Apsent pelin

Tarhun otu(Artemisia dracunculus)
Yaprakları yemeklerde çeşni olarak kullanılır, özellikle yumurtalı tariflere, soslara, salatalara ve hardala lezzet katar. Sindirimi hızlandırır, çocuklardaki barsak kurtlarını düşürür. Haricen ise, romatizma ve diş ağrılarında kullanılır. Hamile ve emziren kadınlara verilmemelidir.

Tarhun otu 

Papatya(Matricaria recutita)
Dahilen, sinirsel kaynaklı sindirim sistemi bozuklukları, uykusuzluk, yolculuklarda baş gösteren çeşitli rahatsızlıklar, çocuklarda diş çıkarma, kolik ve boncuk rahatsızlıklarında (bebeklerde şiddetli kasılmalar) kullanılır. Haricen ise, yaralar, güneş yanıkları, hemoroit, meme iltihapları ve bacak ülserlerinde yararlanılır. Kozmetik olarak yumuşatıcı ve antialerjik bir ajan olarak kullanılır, harika bir saç kremi ve nemlendiricidir, ayrıca saç rengini de açar.

Papatya 

Krizantem(Tanacetum parthenium)
Bu bitkinin yaprakları doğal bir ateş düşürücüdür. Migreni ve eklem ağrılarını önler.

Krizantem  

Karakafes otu(Symphytum officinale)
Kalsiyum ve B12 bakımında son derece zengin olan karakafes otu, aynı zamanda yapraklarında ve köklerinde salyangoz kabuğu diye de bilinen allantoin de içerir; bu sayede kremlerin içine karıştırılarak cilde uygulandığında hücre yenilenmesine faydalı olur. Morluklar ve yaralarda, kas ve doku hasarlarında kullanıldığında kemikleri ve bağ dokularını neredeyse yeniler. Şişme ve morarmaları da önlemeye yardımcı olur.

Karakafes otu 

Köpek otu(Marrubium vulgare)
Köpek otu, güçlü bir ekspektoran içerir. Bronşit, astım, balgam, göğüsten gelen öksürükler ve soğuk algınlıkları, boğmaca öksürükleri, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tifo ateşi ve hafakanlara iyi gelir.

Köpek otu 

Nergiz(Calendula officinalis)
Çiçekleri kremlere katılarak pişik, egzama, konjunktivit, pamukçuk enfeksiyonları, herpes ve diş eti iltihapları, ayak mantarları ve genel olarak tüm cilt problemlerinde kullanılır. Dahilen, gastrit ve on iki parmak bağırsağı ülserleri, kolik, divertikülit iltihapları, hepatit, bezeler ve menstrual problemlerde yararlanılır. Bütün bir bitki olarak da yenilebilir, pirinçle karıştırılan çiçekler yemeklere renk katar. Hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.

Nergiz otu 

Melissa(Melissa officinalis)
Strese karşı etkisiyle bilinen bu bitkinin, insanlarda sakinleştirici etkisi mevcuttur. Endişe ve huzursuzluklara neden olan bir çok rahatsızlık için kullanılmasında sakınca yoktur. Yaprakları salatalara kullanıldığında limonvari bir lezzet katar.

Melissa Otu

Çay ağacı(Melaleuca alternifolia)
Çay ağacı, antiseptik bir bitki olup öksürük söktürücüdür ve bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için enfeksiyonlar karşısında etkilidir. Yaprakları kaynayan suya atılır, soğuduktan sonra vajinal enfeksiyonlardan ayak kokularına, mantardan siğil ve nasırlara kadar her türlü rahatsızlıkta  haricen kullanılır. Mantar enfeksiyonu olan bitkilere soğutulmuş solüsyon olarak püskürtülmesi çok faydalıdır.

Çay ağacı 

Bulbinella - Hasır otu(Bulbine frutescans)
Yapraklarından çıkarılan suyu; sinek ısırıkları ve böcek sokmalarında, yara-bereler, yanıklar ve haşlanmalarda kullanılır. Güneş yanığına karşı da mükemmel bir koruyucudur.

Bulbinella otu 

Sarı kantoron(Hypericum perfoliatum)
Endişeleri, sinirsel gerilimleri, menopoza bağlı rahatsızlıkları gidermede etkilidir. Premenstrüel sendrom, zona, siyatik ve fibrosis için dahilen kullanımı başarılı sonuçlar verir. Haricen ise, yanıklarda, cilt kabartıları, morarmalar ve benzer incinmelerde (özellikle derin ve çok acı veren yaralarda) kullanılır. Asla alopatik antidepresanlarla birlikte alınmamalıdır.

Sarı kantoron 

Itır (Pelargonium graveolens)
Çay olarak içildiğinde, premenstrüel ve menopoz kaynaklı problemlerde mükemmel sonuç verir. Tadı gülü andıran bu çay, bulantı, tonsilit ve dolaşım bozukluklarında da kullanılır. Haricen ise; akne, hemoroit, egzema, morarmalar ve mantarların tedavisinde yararlanılır. Yapraklarını kaynar suya atın ve bu güzel kokulu suyu kremalarınızı, limonatalarınızı ve şuruplarınızı lezzetlendirmekte kullanın veya yaprakları kek kalıbının altına döşeyerek hamurunuza nefis bir lezzet vermesine şahit olun. Elmalı pastanıza katacağınız bir iki yaprak da hafif bir gülsuyu lezzeti katacaktır.

Itır otu

 

&#;ifal&#; Ot Çe&#;itleri: Tabiat&#;n &#;yile&#;tirici Gücü

As&#;rlard&#;r halk aras&#;nda pek çok sofrada kullan&#;lan bitkisel ot çe&#;itleri, geleneksel ve modern t&#;pta türlü hastal&#;klara &#;ifa olmas&#; için de kullan&#;l&#;r. Do&#;an&#;n iyile&#;tirici gücünün ö&#;renilmesi için bitkileri do&#;ru kullanmak ve do&#;ru zamanda tüketmek önemlidir.

&#;ifal&#; bitki çe&#;itleri bizim geleneklerimiz ve tarihimizde de önemli bir yere sahiptir. Öyle ki &#;ifal&#; bitki çe&#;itleri ve isimleri ile ilgili &#;ark&#;lar bile yap&#;lm&#;&#;t&#;r.

Bitki çe&#;itlili&#;i aç&#;s&#;ndan zengin olan ülkemizde bulunan otlar, köylerden &#;ehre göç artt&#;kça de&#;erini ve bilinirli&#;ini yitirdi&#;i için geleneksel kullan&#;mlar&#;n&#;n devam ettirilmesi ve gelecek nesle aktarma anlam&#;nda de&#;erlidir.

ot çe&#;itleri isimleri

&#;ifal&#; Ot Çe&#;itleri ve &#;simleri

Do&#;ada ot çe&#;itleri isimleri yöresel olarak de&#;i&#;mekle birlikte kullan&#;mlar&#; hemen hemen ayn&#;d&#;r. Verece&#;imiz &#;ifal&#; otlar listesi içinde k&#;sa bilgilere kolayca eri&#;ebilirsiniz. Sa&#;l&#;kl&#; ya&#;amak için binlerce çe&#;it olarak insanl&#;&#;a hediye edilmi&#; olan en önemli ot çe&#;itleri ve faydalar&#; k&#;saca &#;öyledir:

  • Karay&#;lan Otu: Ate&#; basmas&#; ve menopoz tedavisi için kullan&#;lan bir bitkidir.
  • Yabani Yer Elmas&#;: Östrojen etkisi ile hormon tedavilerinde elzem bir bitkidir.
  • Aslan Kuyru&#;u: Sakinle&#;tirici ve uyu&#;turucu etkisi ile depresyon tedavilerinde kullan&#;l&#;r.
  • Adaçay&#;: Cilde olan faydalar&#; nedeni ile modern dünyada türlü kozmetik malzemenin içeri&#;inde kullan&#;l&#;r. &#;ifa bitkileri aras&#;nda olan adaçay&#; geçmi&#;ten bugüne kötü enerjiyi temizlemek için de yak&#;lmakta ve duman&#; tütsü gibi alanlarda gezdirilmektedir.
  • Mavi Mine Çiçe&#;i: Karaci&#;er ve di&#;er organlar üzerinde yenileyici ve iyile&#;tirici etkilere sahiptir.
  • Ginseng: Merkezi sinir sistemi hastal&#;klar&#;nda ve ya&#;lanma kar&#;&#;t&#; ilaçlarda kullan&#;lan ginseng yüzy&#;llard&#;r bilinir.
  • Al&#;ç: Kolestrol, kalp ritim bozuklu&#;u, ve çe&#;itli kalp hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; iyi bir tedavi edici olan al&#;ç, gülgiller familyas&#;ndan oldukça faydal&#; bir bitkidir.
  • Karahindiba: Enfeksiyon hastal&#;klar&#; ve kansere kar&#;&#; güçlü bir bitki olan karahindiba, çok zengin bir beta-karoten kayna&#;&#;d&#;r.
  • Hay&#;t: K&#;s&#;rl&#;k, kans&#;zl&#;k, prostat ve adet düzensizli&#;i gibi türlü dertlere deva olan hay&#;t otu, minegiller familyas&#;ndand&#;r.
  • Zencefil: Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#; tedavisinde ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k güçlendirici olarak mükemmel bir bitki olan zencefil, hemen her ülkede modern t&#;ptan ba&#;&#;ms&#;z olarak kullan&#;l&#;r.
  • Is&#;rgan Otu: Dola&#;&#;m sistemi ve cilt sorunlar&#;na kar&#;&#; oldukça etkili olan &#;s&#;rgan otu, do&#;ada kendili&#;inden yeti&#;en bitkilerdendir.
  • Kekik: En &#;ifal&#; otlar aras&#;nda olan kekik baharat, çay ve kekik suyu olarak farkl&#; çe&#;itlerde tüketilir. Tüm vücuda fayda sa&#;layan kekik otunun içerdi&#;i yüksek vitamin ve minerallerin kanserden dahi koruyucu etkisi bulunur.
  • Aslanpençesi: Nemli bölgelerde yeti&#;en aslan pençesi ameliyat sonras&#; zor kapanan dokular için ve kaslar&#; kuvvetlendirmek için oldukça faydal&#; olmakla beraber daha pek çok kad&#;nsal hastal&#;&#;a kar&#;&#; etkilidir.
  • Çörek Otu: Pek çok ara&#;t&#;rmac&#; taraf&#;ndan faydalar&#; kan&#;tlanan çörek otu vücuda girdi&#;i andan itibaren say&#;s&#;z hastal&#;&#;&#; yok etme konusunda hücrelere yard&#;mc&#; olur.
yabani ot çe&#;itleri

Ege Ot Çe&#;itleri

Ege bölgesinde özellikle de Alaçat&#; ot çe&#;itleri, oldukça me&#;hurdur. &#;ifal&#; ot yeti&#;tiricili&#;i de bu bölgede yayg&#;nd&#;r. Ege’ye misafir olarak gelenlerin mutlaka denedikleri 20 bitki çe&#;idi ve faydalar&#; &#;öyledir:

  • Cibes Otu: Turpgiller familyas&#;ndan olan cibes otu, sindirim sistemi rahats&#;zl&#;klar&#;na kar&#;&#; fayda sa&#;lar.
  • Bambul: Patl&#;cangiller familyas&#;ndan olan bambul otu özellikle di&#; hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; kullan&#;l&#;r.
  • Çi&#;dem: Zambakgillerden olan çi&#;dem otunun zehirli türleri olabilece&#;i için kab&#;zl&#;&#;a iyi gelen türünün bilinmesi elzemdir.
  • I&#;k&#;n: Kuzu kula&#;&#; familyas&#;ndan olan ve yayla muzu olarak tabir edilen &#;&#;k&#;n otu, kanser tedavisi için oldukça faydal&#;d&#;r.
  • Labada: Karabu&#;daygiller familyas&#;ndan sulak yerlerde yeti&#;en labada bitkisi, kan temizleyici ve cilt hastal&#;klar&#;n&#; tedavi edicidir.
  • Mad&#;mak: Kuzu kula&#;&#; familyas&#;ndan olan mad&#;mak, güçlü bir antioksidan olmas&#;n&#;n yan&#;nda sindirim sistemi düzenleyicidir.
  • Semizotu: Tam bir &#;ifa deposu olmakla beraber pek çok diyet listesinde kullan&#;l&#;r.
  • &#;evketi Bostan: Papatyagiller familyas&#;ndan olan &#;evketi bostan, özellikle böbrek hastal&#;klar&#; konusunda &#;ifa verici de&#;erlere sahiptir.
  • Deniz Börülcesi: Ispanakgiller familyas&#;ndan olan deniz börülcesi, Ege’de yeti&#;en oldukça da s&#;k tüketilen bir bitkidir.
  • Arapsaç&#;: Is&#;rgangiller familyas&#;ndan olan arapsaç&#;, rezenenin yabani hali olarak bilinir ve sinir sistemine kar&#;&#; etkilidir.
  • Turp Otu: Asitli topraklarda yeti&#;en turp otu, genellikle limon ile birlikte tüketilerek enfeksiyon hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; güçlü ilaç olarak kullan&#;l&#;r.
  • Hardal Otu: Turpgiller familyas&#;ndan olan hardal otu, haz&#;ms&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; etkili bir bitkidir.
  • Kazaya&#;&#;: Görsel olarak güzel ve dirençli bir bitki olan kazaya&#;&#; bitkisi, çocuklarda solucan dü&#;ürücü olarak kullan&#;l&#;r.
  • Karahindiba/Radika: A ve C vitaminleri aç&#;s&#;ndan zengin olan radika bitkisi, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k güçlendirici etkilere sahiptir.
  • Yabani P&#;rasa: Özellikle sindirim sistemine kar&#;&#; kullan&#;lan yabani p&#;rasa genellikle s&#;cak iklimlerde yabani olarak yeti&#;ir.
  • Ebegümeci: A&#;r&#;lara iyi gelen ebegümeci, yenebilir çiçekli bitkilerdendir.
  • Hodan/Kald&#;r&#;k: Genellikle mavi çiçekli yap&#;s&#; ile hem kansere hem de sindirim hastal&#;klar&#;na iyi gelen kald&#;r&#;k, do&#;ada kendili&#;inden yeti&#;ir.
  • Kaya Koru&#;u: Ek&#;i ve tatl&#; bir tada sahip olan kaya koru&#;u, safra kesesi hastal&#;klar&#;na fayda sa&#;lamas&#; ile bilinir.
  • Tatl&#; Sarma&#;&#;k: Birçok hastal&#;&#;a kar&#;&#; panzehir olarak kullan&#;lan tatl&#; sarma&#;&#;k veya tilki&#;en olarak bilinen otun alerjik rahats&#;zl&#;klara kar&#;&#; da kullan&#;ld&#;&#;&#; bilinir.
  • Zahter: Daha çok Osmanl&#; kültürüne ait olan ve Akdeniz iklimi bitkisi olan zahter, sinirleri güçlendirir ve ayn&#; zamanda aç&#;k yaralar&#;n çabucak iyile&#;mesini sa&#;lar.

Dikenli Ot Çe&#;itleri

  • &#;ifal&#; otlar aras&#;nda evde bile yeti&#;tirilebilenler oldu&#;u gibi &#;ifal&#; yabani otlar da vard&#;r.
  • Deve dikeni, k&#;rt&#;l, may&#;s dikeni, gürcü otu (zimilaç) gibi pek çok dikenli ot pi&#;irilerek suyunun içilmesi ki&#;iye fayda sa&#;lar.
  • &#;evketi bostan, helvac&#;k otu, süt otu, at kestanesi, balsam otu, bö&#;ürtlen, al&#;ç ve diken otu gibi çe&#;itler say&#;labilir.
  • Dikenli otlar&#;n genellikle çay olarak kullan&#;m&#; tercih edilir.
  • Halk aras&#;nda daha çok kuru ot çe&#;itleri olarak kullan&#;lan dikenli otlar&#;n toplanmas&#; ve ay&#;klanmas&#; di&#;erlerine nazaran daha zahmetlidir.
ot çe&#;itleri ve isimleri

Ot Çe&#;itleri ve Faydalar&#;: Hangi Ot Neye &#;yi Gelir?

Ülkemiz topraklar&#;nda yeti&#;en ve pek ço&#;unun bihaber oldu&#;u yabanc&#; ot çe&#;itleri say&#;ca fazlad&#;r. Bitkilerin kullan&#;m&#;n&#;n fayda vermesi için çi&#; mi, pi&#;irilerek mi, demlenerek mi yoksa bekletilerek mi tüketilmesi gerekti&#;inin bilinmesi mühimdir. Ot çe&#;itleri ve faydalar&#; ile ilgili k&#;sa k&#;sa bilgiler edinmek istiyorsan&#;z yaz&#;m&#;z&#;n bu bölümü tam size göre!

Pek çok hastal&#;&#;a &#;ifa olan en önemli ot listesi:

  • Anason: Mide ek&#;imeleri ve mide a&#;r&#;lar&#;na iyi gelen anason ayn&#; zamanda rahatlat&#;c&#; etkileri ile damar t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; için de faydal&#;d&#;r.
  • Bö&#;ürtlen: Meyvesi ile birlikte kaynat&#;larak içilen yapraklar&#; iltihap giderici olarak i&#;lev görür.
  • Deve Taban&#;: Çiçeklerinin ha&#;lan&#;p suyunun içilmesi vücuda kuvvet vererek çe&#;itli a&#;r&#;lar&#; kesmesi ile bilinir.
  • Di&#; Otu: Koyu ye&#;il yaprakl&#; bir bitki olan di&#; otu hem di&#; a&#;r&#;lar&#; hem de dil yaralar&#; için etkilidir.
  • Fesle&#;en: Kokusu ile esans yap&#;m&#;nda kullan&#;lan fesle&#;en daha çok i&#;tah aç&#;c&#; ve haz&#;ms&#;zl&#;k giderici olarak kullan&#;l&#;r.
  • Is&#;rgan: Vücuda de&#;di&#;inde ka&#;&#;nt&#; yapan bu bitki felçli hastalara kar&#;&#; deva yaratabilecek güce sahip &#;ifal&#; bitkilerdendir.
  • Nane: Ho&#; kokusu ile farkl&#; bir bitki olan nane iç kanamalar&#; dahi kesen özel &#;ifas&#; ile a&#;r&#;, öksürük, grip gibi daha pek çok hastal&#;&#;a kar&#;&#; etkilidir.
  • Oltu Otu: Papatyaya benzerli&#;i ile tan&#;nan oltu otu ha&#;ere öldürücü do&#;al yöntem olarak kullan&#;l&#;r.
  • Ökse Otu: Kan kusmalar&#;na ve kalp damar hastal&#;klar&#;nda kontrollü kullan&#;lan bir bitkidir.
&#;ifal&#; ot çe&#;itleri

Ot Çe&#;itleri Yemekleri ve 12 &#;ifal&#; Tarif

Do&#;an&#;n sa&#;lad&#;&#;&#; imkânlar&#;n do&#;ru kullan&#;lmas&#; için faydalar&#; bilinen yöresel otlar&#;n takip edilmesi ve asla bilmedi&#;im otu yemem diyen ki&#;ilere de sofralarda severek tüketilen etli yemek, yo&#;urtlu salata veya gözleme olarak yedirilmesi oldukça önemlidir. Pek çok hastal&#;&#;a &#;ifa veren otlar ile yap&#;lan yemekler hem daha aromatik hem de daha faydal&#; olabilir.

1) Binbir Derde Deva Is&#;rgan Otu Çorbas&#;

Is&#;rgan otunun mucizevi faydalar&#; ile yap&#;lan pratik bir çorba ile güne ba&#;layarak daha zinde ve daha sa&#;l&#;kl&#; hissedebilirsiniz. Is&#;rgan Otu Çorbas&#;

2) Do&#;adan Sofraya Uzanan Lezzet: Kaldirik Kavurmas&#;

Ormanda tamamen do&#;al &#;ekilde yeti&#;en kaldirik bitkisi ile yap&#;lan kavurma hem pratik hem de sa&#;l&#;kl&#; bir menü sunman&#;z&#; sa&#;lar. Kaldirik Kavurmas&#;

3) Hem Hesapl&#; Hem Tad&#; Damakta: &#;evketi Bostan Yeme&#;i

Yeryüzünde bulunan binlerce ot çe&#;idinden biri olan &#;evketi bostan ile yap&#;lan yemek ki&#;inin mide ve ba&#;&#;rsak sistemine fayda sa&#;lamakla kalmaz ayn&#; zamanda damak tad&#;na da hitap eder. &#;evketi Bostan Yeme&#;i

4) Ispanakgillerden Deniz Börülcesi Salatas&#; Lezzeti

&#;ifal&#; bitki grubunda özellikle yer alan deniz börülcesi salatas&#;n&#; mutlaka deneyin. Deniz Börülcesi Salatas&#;

5) Yat&#;&#;t&#;r&#;c&#; Etkili Etli Arapsaç&#; Yeme&#;i

Etle pi&#;irilen arapsaç&#; yeme&#;i, anason kokusu yayan sakinle&#;tirici etkisi ile de&#;i&#;ik bir yemektir. Etli Arapsaç&#;

6) Lezzeti &#;çinde Sakl&#; Kazaya&#;&#;, Is&#;rgan ve Ispanakl&#; Börek

Pek çok börek çe&#;idine göre içerdi&#;i zengin bitki malzemesi ile yemesi keyif ve &#;ifa veren böre&#;i yapmak oldukça kolay. Kazaya&#;&#;, Is&#;rgan ve Ispanakl&#; Börek

7) Diyet Bir Tarif: Yo&#;urtlu Radika Salatas&#;

&#;çerdi&#;i zengin vitamin ve mineral kayna&#;&#; ile hem do&#;al hem de yabani bir bitki olan radika ile diyet listeleri de&#;i&#;tirilebilir. Yo&#;urtlu Radika Salatas&#;

8) Tam Mineral Deposu Ebegümeci Yeme&#;i

&#;çerdi&#;i yüksek mineral de&#;erleri ile tam bir depo olan ebegümeci ile yap&#;lan yemekleri tüketerek do&#;al yoldan sa&#;l&#;kl&#; kalmay&#; ba&#;arabilirsiniz. Ebegümeci Yeme&#;i

9) Her Mevsim Gereken Kaya Koru&#;u Tur&#;usu

A&#;r&#; giderici özelli&#;i ile kaya koru&#;u tur&#;u yap&#;larak evlerde sürekli olarak bulundurulabilir. Kaya Koru&#;u Tur&#;usu

10) Osmanl&#; Mutfa&#;&#;ndan Kekik (Zahter) Salatas&#;

Çok geni&#; bir mutfak kültürüne sahip olan Osmanl&#; sofralar&#; bitki çe&#;itlerine geni&#; yer verir. Siz de sofralarda bu do&#;al &#;ifay&#; hâlâ ya&#;atabilirsiniz. Kekik (Zahter) Salatas&#;

11) Yabani Ispanak Türü Olan Sirken Otlu Gözleme

Do&#;adan gelen bitkileri lezzetli bir hale getirerek sevdiklerinize daha sa&#;l&#;kl&#; ö&#;ünler sunabilirsiniz. Sirken Otlu Gözleme

12) Farkl&#; Bir Lezzetin Ad&#; Cibez Salatas&#;

Her türlü bitkiden yap&#;lan de&#;i&#;ik lezzetlere yenisini katan cibez daha çok Ege ve Akdeniz sofralar&#;nda marul salatas&#; gibi salata yap&#;larak tüketilir. Cibez Salatas&#;

Kekik Faydalar&#; Nelerdir?

Kaldirik Otu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

Ebegümeci Otu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

Is&#;rgan Otunun Faydalar&#;: Çay&#;n&#;n, Suyunun ve Ya&#;&#;n&#;n Faydalar&#;

Adaçay&#;n&#;n Faydalar&#;: Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Bilgiler, Uzman Görü&#;ler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir