bebek giysileri nasıl yıkanır / Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? Bebek kıyafetleri temizliği - Bebek Haberleri

Bebek Giysileri Nasıl Yıkanır

bebek giysileri nasıl yıkanır

Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?

Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalı?

Doğum hazırlığı yapan anne adaylarının en fazla merak ettikleri konular arasında bebek giysilerinin yıkanması yer alır. Yenidoğan Bebek Kıyafetleri doğar doğmaz oldukça hassas olan bebeğinizin cildi için özenle seçilmeli ve temizliği de özenle yapılmalıdır. Satın alınan yeni bebek kıyafetlerinin hepsinin mutlaka yıkanması gerekir. Bu nedenle doğuma hazırlık aşamalarından birisi olan bebek giysilerini yıkarken, kullanacağınız deterjandan, suyun sıcaklık derecesine kadar pek çok konuya dikkat etmek gerekir. Bebek giysileri nasıl yıkanmalı? Bu konuda yapacağınız ilk şey bebeğinize aldığınız tüm giysileri toparlayıp yıkama aşamasına geçmenizdir. Bebek giysilerini yıkarken izleyeceğiniz ilk yol giysilerin üzerinde bulunan ekiletlerdeki yıkama önerilerine dikkate almanızdır. Bu öneriler kıyafetlerin kaç derece ve hangi programda yıkamanız gerektiği ile ilgili size fikir verir. Bebek kıyafetlerini yıkarken nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanların bebek kıyafetlerini yıkama ve saklama önerileri

Bebek Cildinde Cilt Florası Yoktur

Yenidoğan bebeklerin vücutlarını zararlı etkilerden koruyan yararlı mikroorganizmaların oluşturduğu cilt florası yoktur. PH derecesi normal kişilerde 5,5 iken bebeklerde 6,8'dir ve deriyi örten keratin tabakası tam anlamı ile gelişmemiştir. Bu durum asidik özelliği az, florası henüz oluşmamış ve keratin tabakasından yoksun olan bebeğin cildinin erişkin insanlardan daha fazla mikroplara ve kimyasallara karşı hassas olduğunu açıklar. Bu nedenle, bebek cildine temas eden giysilerin yıkama sıcaklığı, deterjan seçimi, şampuanlar, cilt kremleri, yumuşatıcılar, bebek bezleri ve ıslak mendiller özenle seçilmelidir.   Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?  

Bebek Kıyafetlerini Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken Konular

Bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat etmeniz gereken bazı konular mevcuttur. Bunlar;

  • Bebek kıyafetlerini yıkama deterjan; bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken hassas cildinde kızarıklığa ve kaşıntıya neden olmaması için özel üretilmiş deterjanları tercih etmeniz önerilir.
  • Bebek kıyafetlerini yıkarken yumuşatıcı kullanımı; çamaşır yumuşatıcıları içerisinde parfüm gibi pek çok kimyasallar olması nedeniyle yıkama işleminde kullanılması önerilmez.
  • Sadece bebek kıyafetlerini yıkayın; bebeklerin cildinin, yetişkinlere oranla daha hassas olmasından dolayı yıkama aşamasında daha fazla özen göstermek gerekir. Bu nedenle diğer giysilerin bebeğin cildine zarar vermemesi için sizin kıyafetlerinizden ayrı sadece bebeğinizin giysilerini yıkayın.
  • Yıkama öncesi etiketleri kesin; giysilerin içerisinde bulunan etiketler bebeğinizin cildine zarar verir. Etiketlerin bebeğinizin cildini tahriş etmemesi için satın aldıktan sonra kesmeniz önerilir.

  Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?  

  • Yıkama Sonrası mutlaka ütüleyin; bebeğinize aldığınız yeni kıyafetleri yıkamadan giydirmemenin yanında kıyafetlerde olabilecek mikropların kırılması için giysileri yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyin.
  • Yıkamadan asla giydirmeyin; bebeğinize aldığınız kıyafetlerin kumaşında kimyasal maddeler yanında dikim aşamasında oluşan toz ve benzeri şeyler henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebeğinizi rahatsız eder. Bu nedenle tüm kıyafetleri yıkamadan giydirmeyin.
  • Çamaşır suyu ya da benzer deterjanlar kullanmayın; deterjan dışında çamaşır suyu gibi kimyasal madde içeren temizleyiciler bebeğinizin cildinin tahriş olmasına neden olur. İçeriğinde kimyasal madde fazla olan deterjanlar bebeğinizin narin cildinde kızarıklığa ve kaşıntıya neden olurken, pek çok da yan etki oluşturur.
  • Yıkama filesi kullanın; bebek giysilerinin küçük parçalardan oluşması nedeniyle yıkarken çamaşır filesi kullanmanız uygun olacaktır. Bu şekilde kolayca eldiven ve kaybolan çoraplar makine içerisinde sıkışıp kaybolmayacaktır.

  Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?  

  • Renklileri ve beyazları ayırın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkamadan önce beyazlar ile renklilerin farklı sıcaklık derecelerinde yıkanabilmesi, boyasının çıkıp, renk solmaması için yıkama işlemini ayırarak yapın.
  • İki kez durulama yapan programı seçin; Yıkama işlemi sırasında bebek giysileri üzerinde deterjan artıklarının tam geçtiğinden emin olabilmek için ikinci kez durulama yapın ya da iki defa durulama yapan programı seçin.
  • Yüksek ısıda yıkayın; uzun süre düşük yıkama derecelerinde kullanılan çamaşır makinelerinde ve bebekler için şiddetli enfeksiyonlara neden olabilecek mikrop kolonilerinin oluşabileceği düşünüldüğünden, yıkama işlemini yüksek derecelerde yapmanız, makineye ara ara bakım ve temizlik yaptırmanız bu gibi durumları önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Mutlaka açık havada kurutun; bebek kıyafetlerini yıkarken dikkat etmeniz diğer bir konu da yıkadığınız bebek giysilerini mutlaka açık havada kurutmanızdır. Açık havada kurutulan kıyafetlerin mutlaka ütülenmesi gerektiğini unutmayın. Ütü sağladığı yüksek ısı sebebiyle hijyenik etki yaratır.

  Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?  

  • Kurutma makinesi kullanabilirsiniz; Bebeğinizin giysilerini kurutmak için her zaman açık ve güneşli hava tercih edilmedir. Ancak soğuk, kirli ve nemli hava ile balkonu uygun olmayan bahçesiz evlerde bebek kıyafetlerini kurutmak için kurutma makinesi tercih edebilir. Burada kurutma ısı derecesinin azaltılmış olmasına dikkat etmeniz önerilir.
  • Kuruyan çamaşırları serin ve kuru yerde saklayın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkadıktan ve güneş gören bir yerde kuruttuktan sonra serin ve kuru bir yerde veya bebeğinizin dolabında saklayın.
  • Saklama esnasında naftalin ya da güve ilacı kullanmayın; yıkadığınız bebek kıyafetlerinin bebeğinizin doğumuna kadar saklama aşamasındayken kesinlikle güve ilacı ya da naftalin gibi kimyasal içeren maddeler kullanmayın.

Bebek Giysileri Neyle Yıkanmalı?

Bebek kıyafetlerinin yıkanmasında dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda yıkama sırasında kullanılacak deterjan ve sabunların özellikleridir. Bebek kıyafetleri hangi deterjanla yıkanmalı? Piyasada mevcut olan yıkama için kullanılan deterjan ve sabunlar erişkinler için bile alerjik olabiliryorken, bebeklerde bu risk daha fazladır. Uzmanlar bebeklik döneminde kullanılan söz konusu kimyasalların yıllar sonra bile alerjik reaksiyon neden olduğunu belirtmektedirler. Bu nedenle bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken; sabun, yumuşatıcı, çamaşır suyu, ağartıcı ve cildi tahriş eden parfümlerden kaçınmak gerekir. Bunun için özel deterjanlar bulunmaktadır. Piyasada pek çok markada bulunan deterjanlardan istediğinizi tercih edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz deterjanın kokusuz olması cilt tahrişlerini önleme konusunda daha etkilidir.   Bebeğinizin Giysilerini Nasıl Yıkamalısınız?  

Bebek Kıyafetleri Kaç Derecede Yıkanmalı?

Bebek giysileri nasıl yıkanmalı? Bebek kıyafetlerini yıkanma derecesi ile ilgili farklı görüşler mevcuttur. Bu görüşlerde yıkama sıcaklığının 45 °C derecede olabileceği gibi 60°C ve üzeri sıcaklıkta yıkanabileceği de belirtilmektedir. Bebeğin kıyafetlerini yıkama derecesini ayarlamadan önce, ısı derecesinin artması giysilerin solma, çekme ve  boyama ihtimalinin artıracağı yanında mikropları yok etme olasılığının da artacağını bilmelisiniz. 60°C yıkama sıcaklığı pek çok zararlı mikropların gitmesi için uygundur. Bunun yanında 60°C nin üzerindeki yıkama dereceleri pamuklular dışındaki çamaşırlar için (iç çamaşırı vs) sadece kıyafete zarar anlamına gelir. Bu nedenle, bebeğinizin hassas giysilerinde °C sıcaklıkta ön yıkamalı program ve fazladan durulama seçeneği ile çamaşırları yıpratmadan mikroplara yönelik nispeten olumlu bir sonuç elde edebilirsiniz.   Bebek Kıyafetlerini Yıkamanın 5 Önemli Püf Noktası Detaylar İçin tıklayın

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? Bebek kıyafetleri temizliği

Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? Bebek kıyafetleri temizliği

Söz konusu bebekler olduğu zaman beslenmeden temizliğe, temizlikten bakıma kadar her şeyde dikkatli olmak gerekir. Anneliğe alışma sürecinde olan kadınların bebek kıyafeti temizliği ile ilgili sizlere rehber olacak haberimizi mutlaka okumalısınız! Bebek kıyafetleri yıkarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli püf noktalar

Bebeğiniz için baktığınız birbirinden şirin kıyafetlerin en az güzelliği kadar hijyenik olması da çok önemlidir. Biz yetişkinlere göre çok daha hassas ve narin yapıda olan bebeklerin bağışıklık sistemi güçsüz olduğundan dolayı bakterilere karşı daha açık olurlar. Bebeğinizin en güzel zamanlarını hastalıklarla boğuşarak geçirmesini istemiyorsanız, gelişimine katkı sağlayacak faydalı besinler tüketmesini sağlayabilirsiniz. Beslenmenin dışında bebeğinizin sık sık temas edeceği oyuncakların ya da ürünlerin hijyenik olmasına dikkat ederek sağlığını koruyabilirsiniz. Bu anlamda dikkat edebileceğiniz en önemli şey, kıyafetlerin doğru ve hijyenik yöntemlerle temizlenip bebeğinize zarar vermemesidir. Direkt olarak cildine temas edecek olan kıyafetlerin nasıl yıkanması gerektiğini bilmiyorsanız, bazı önemli önerileri göz önünde bulundurarak yeterli bir temizlik sağlayabilirsiniz.

BEBEK KIYAFETLERİNDE HANGİ DETERJAN KULLANILMALI?

bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı

bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı

Bebek kıyafetlerinin yıkanmasıyla ilgili yapılan yaygın hatalardan birisi de bebeğin en az 1 yaşına gelene kadar yetişkin kıyafetleriyle bir arada yıkanmasıdır. Yumuşatıcı ve deterjanların alerjik reaksiyonlara neden olmaması için bebeğinize uygun olan ürünü seçmelisiniz. 

Deterjan seçimi yaparken hoş kokmasından ziyade en iyi temizleyenin ve sağlıklı olanın tercih edilmesi daha doğrudur. Bu nedenle kıyafet temizliği için kimyasal içermeyen ancak, anti alerjik yapıda olmasına dikkat etmelisiniz. Hassas cilde uyumlu tasarlanan bebek kıyafetlerde kullanan deterjanların kimyasallardan dolayı tahriş sorunlarını da engeller.

BEBEK GİYSİLERİ MAKİNEDE NASIL YIKANMALI?

bebek kıyafetleri makinede yıkama

bebek kıyafetleri makinede yıkama

Bebeğinizin kirlenen kıyafetlerindeki bakterileri temizlemek için pamukluysa makinede 65 derecede yıkayabilirsiniz. Kumaşı daha hassas bir türdeyse 40 derecelik ısı yeterlidir. Küçük parçaları yıkarken çamaşır filesi kullanabilirsiniz.

KIYAFETLERDEKİ LEKELER NASIL ÇIKARILIR?

leke çıkarma yöntemleri

leke çıkarma yöntemleri

Lekelenen bebek kıyafetlerini temizlemek için ekstra güçlü leke çıkarıcılar kullanmak kıyafete ve bebeğinizin hassas cildine zarar verebilir. Bunun için ilk önce elde yıkama yapmalısınız. Kuruyan lekeleri yumuşak fırça ile üstünden geçebilir, daha sonra da deterjandan ilave edip ılık suda bekletebilirsiniz. 

HİÇ GİYİLMEMİŞ BEBEK KIYAFETİ YIKANMALI MI?

bebek çamaşırları nasıl yıkanır

bebek çamaşırları nasıl yıkanır

Paketli bir şekilde satın alınan bebek kıyafetini kullanmasanız bile yıkamanızda fayda var. Yıkamanızda ki asıl amaç kıyafeti kimyasallardan arındırmak iken, açıkta duran kıyafetleri de bakterilerden için gereklidir.

BEBEK KIYAFETLERİ YIKAMANIN ETKİLİ PÜF NOKTALARI

  • Yeni doğan bebeklerin cildi, yetişkin kimselerinkine göre hassas olduğundan, daha çok dikkat edilerek hareket edilmelidir. Bu nedenle kıyafetlerin bebeğin cildine zarar vermemesi için yetişkinlerin kıyafetlerinin haricinde, yalnızca bebek giysilerinin yıkanması daha doğru olacaktır. 
  • Giysilerde bulunan etiketleri kesmeyi unutmayın. Böylece bebeğinizin cildini tahriş olmasını önlemiş olursunuz.
  • Bebeğinize aldığınız kıyafetleri yıkamadan sakın giydirmeyin. Yıkadıktan sonra giysileri ütülemeniz mikropların kırılmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin giysilerinde çamaşır suyu ya da kimyasal içeriği fazla olan deterjanlar kesinlikle kullanmayın. Bu tür deterjanlar ciltte kaşıntıya, kızarıklığa ve yan etkiye neden oluşturacağından, özel üretilen deterjanları ya da sabun tozlarını tercih edin.
  • İlkbahar ve yaz aylarında yıkadığınız bebeğinizin giysilerini kesinlikle güneş gören bir yerde kurutun. Böylece bakteriler kısa zamanda kaybolacaktır. Kuruyan çamaşırları ise serin ve kuru yerde ya da çocuğunuzun dolabına koyun. Bebeğinizin giysilerini yıkarken naftalin ve güve ilacı kullanmayın.
Bebek kıyafetleri nasıl kurutulmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Bebek kıyafetleri nasıl kurutulmalı?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır