tyt de puana göre mi sıralamaya göre mi tercih yapılmalı / Üniversite tercihleri 27 Temmuz'da başlıyor! Nelere dikkat edilmeli? - Haber 7 EĞİTİM

Tyt De Puana Göre Mi Sıralamaya Göre Mi Tercih Yapılmalı

tyt de puana göre mi sıralamaya göre mi tercih yapılmalı

YKS tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmeli? YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? YKS'de kaç tercih hakkı var?

Bu yıl Haziran'da düzenlenen YKS'ye geçen yıla kıyasla yüzde 24,36 oranında artışla 3 milyon bin aday başvurdu. Ancak başvuran adayların tümü sınava girmedi. Sınavı geçersiz sayılan adaylar da dikkate alındığında, Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 8 bin , Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon bin , Yabancı Dil Testi'ne (YDT) bin aday katıldı. TYT'ye başvuran adayların yüzde 93'ü, AYT'ye başvuranların yüzde 90'ı ve YDT’ye başvuranların yüzde 78'i oturumlara katıldı.

Bunun yanında, AYT sayısal puan türünde 1 milyon bin , AYT sözel puan türünde 1 milyon bin 79, AYT eşit ağırlık puan türünde 1 milyon bin ve YDT puan türünde bin adayın puanı hesaplandı. Bu adaylar da AYT ile yerleştirme yapılan alanlar için tercihte bulunabilecek.

YKS sonuçlarının 18 Temmuz'da açıklanmasının ardından adaylar heyecanla tercih işlemlerini bekliyordu. ÖSYM tercih kılavuzunu 27 Temmuz'da açıkladı.  

YKS TERCİHLERİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

  • Geçen yıl üniversite kontenjanları 1 milyon 38 bin olarak belirlenmişti. Bu yıl üniversitelerde toplam kontenjanlar 22 bin artırılarak, ön lisans için bin , lisans programları için bin , özel yetenek programları için 39 bin olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin şeklinde belirlendi.
  • YKS bir sıralama sınavı olduğundan adaylar, sadece kontenjanlar düzeyinde ve başarı sırasına ve tercihlere göre yerleştirilecek. Dolayısıyla sıralaması düşük bir adayın yüksek sıralamaya sahip bir programa yerleştirilmesi mümkün olmayacak.
  • Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.
  • Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan ve online olarak da ulaşabilecekleri rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.
  • Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.
  • YKS tercihlerinde adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Adayların tercihlerinin baştan birkaçını "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeleri gerekiyor. Adayların tercih listelerindeki programların sırasının istek sıralarına uygunluğu kontrol edilmeli.
  • Eğitim uzmanlarına göre, tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri Sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Örneğin, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin bin arasında tutması tavsiye ediliyor.
  • Bu yıl Eşit Ağırlık (EA) ve Sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin bin arasında tutması öneriliyor
  • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
  • Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

YÖKYKSYKS tercihösym

Üniversite Adaylarının Tercih Sırasında Yaptığı Hatalar

Sınav Sonuç Belgesini Okuma

Adaylar zaman zaman sınav sonuç belgelerini doğru olarak okuyamadıkları için tercihleriyle ilgili farklı beklentilere girmektedir. Sınav sonuç belgesinde sınava girdikleri her ders için netleri, netleri doğrultusunda oluşan ham puanları, ortaöğretim başarı puanları ve yerleştirmeye esas olacak ortaöğretim başarı puanlarının eklenmiş yerleştirme puanları yer almaktadır. Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda barajını geçmiş olmaları gerekir. TYT de barajını geçemeyen adaylar için yerleştirmeye esas olacak TYT yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır. Aday AYT’ye girmiş ve TYT’den ham puanda barajını geçememişse dört yıllık lisans bölümlerini tercih edeceği ilgili puanları hesaplanmayacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu Okuma

Kılavuz her yıl ÖSYM sitesinde yayımlanmaktadır. Adaylar bu kılavuzda üniversiteleri, bölüm/programları, kontenjanları, özel koşulları görebilmektedir. Bu yıl sınav sistemi değiştiğinden dolayı önceki yıllardan farklı olarak taban puan ve başarı sırası bilgileri olmayacaktır. Bu kılavuz adaylar için tercihler süresince bir rehber gibidir. Çoğu aday tercih öncesinde ve süresince bu kılavuzu incelememekte ve hatalı tercihler yapabilmektedir. Adayların bu kılavuzu detaylı bir şekilde incelemeleri yararlarına olacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan tabloları okuma

Adaylar puanlarına göre yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alan tablolardan tercihlerini oluşturacaklardır. TYT’de ve üstü puan alan adaylar tercihlerini Tablo-3 te yer alan programlardan; AYT ve YDT’de ve üstü puan alan adaylar Tablo-3 ve Tablo-4 (İlgili AYT/YDT puan türünde)’de yer alan bölüm ve programlardan tercihlerini yapabilecekler.

Tercihler puan mı yoksa başarı sırası mı dikkate alınarak yapılacaktır

Bu çoğu zaman adayların kafasını hep karıştırır. Adayların tercih yapacakları bölümlere göre ilgili başarı sırasına göre tercihlerini oluşturmaları gerekir. Puan ve başarı sıraları o yıl sınava giren öğrencilerin başarıları doğrultusunda, tercihleri eğiliminde belirlenmektedir. Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.

Değişen sınav sistemi ile birlikte bu yıl bölümlerin başarı sıraları ve puanları olmayacak, bu durumda neye göre tercih yapılacaktır?

Evet bu bir dezavantaj ama fırsata dönüştürülebilir. Sınav sistemindeki değişiklik tercihlerde bir belirsizlik oluşturmasının yanında fırsatlar da doğuracaktır. Bu nedenle bu yıl tercih yapacak olan adayların tercihlerini önceki yıllara göre daha geniş bir yelpazeden seçmeye özen göstermeleri gerekir.

24 tercihin tamamını doldurmak şart mı?

Adayların 24 tercih yapma hakkı var. Bu tercihlerini önlisans ve lisans olmak üzere 24’ü geçmeyecek şekilde yapabilirler.

Başarı sırasına göre nasıl tercih yapılır?

Adayların tercih eğilimlerine göre yerleştirmeler sonrasında başarı sıralamalarında değişiklikler olacaktır. Adaylar başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar alt aralıklarda tercihlerini oluşturabilirler. Örneğin; ilgili puan türünde başarı sırası 60 bin olan bir aday tercih yapmaya 30 bin başarı sırası olan bölümlerden başlayabilir, son tercihlerinde de başarı sırası 90 binlerde olan bölümleri listesine alırsa yerleşme şansını arttıracaktır.

Puanım yetiyor!!!!

Adayların tercih listelerini yaparken yaptığı en önemli hatalardan biri puanı ve başarı sırası yettiği, puanı zayi olacak kaygısıyla istemediği ve hiç düşünmediği bir bölümü yazması. Böyle bir tercih yaparak istemediğiniz bir bölüme yerleşirseniz mutsuz olursunuz. Tercihlerinizi başarı sıranızı da dikkate alarak ama önceliğiniz istediğiniz, okuduğunuzda mutlu olabileceğiniz bölümler olmak üzere oluşturmalısınız.

Özel koşullar ve açıklamaları okuma

Tercih listenize son haline getirip ÖSYM’ye göndermeden önce yazdığınız bölüm ve programlarla ilgili mutlaka özel koşullar ve açıklamalar kısmını da okumalısınız. Bazı bölümler adaylardan farklı şartlar da istemektedir. Örneğin; Ebelik bölümüne yalnızca kız öğrenciler alınacaktır. Yerleştiğiniz takdirde bölümün özel koşullarını taşımıyorsanız kaydınızı yaptıramazsınız. Dolayısıyla özel koşul mağduru olmayın. Bir yere yerleşmeniz halinde kayıt yaptırmazsanız dahi bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanınızın etkisi yarı yarıya düşecektir.

Vakıf üniversitelerini tercih ederkena

Vakıf üniversiteleri tercihlerinde adayların en sık yaptığı hatalar burslarla ilgili detaylı bilgiler almamak. Eğer bir vakıf üniversitesini tercih etmeyi düşünüyorsanız mutlaka burslar, bursların devamlılığı ve kesilme şartları ile ilgili detaylı bilgi alınız. Öğrenci arkadaşlarımız maalesef burslu kelimesini gördüğünde o bölüm ya da programın tamamen ücretsiz olduğu yanılgısına düşebiliyor. Bu da sık yapılan hatalar arasında!

Son olarak; hem belirsizlik hem de fırsatların olduğu bir tercih dönemi daha bizleri bekliyor. Bu dönemde tercihlerinizi oluştururken tercih danışmanlarından, rehber öğretmenlerinizden mutlaka yardım alınız. Tercih listenizi oluşturduktan sonra kendinize burada yazdığım tüm bölümler benim gerçekten mutlulukla kaydımı yaptıracağım, severek okuyacağım bölümler mi sorusuna cevabınız ‘Evet’ ise ve bu listedeki hangi tercihim gelirse gelsin üzülmem diyebiliyorsanız içiniz rahat olarak listenizi ÖSYM’ye gönderebilirsiniz. Sonrasında keyifle geçireceğiniz bir üniversite yaşamı sizi bekliyor olacak.

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş



© Tüm Hakları Saklıdır.

T.C. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Mh. Üniversitesi Sokağı No PK: Üsküdar / İstanbul / Türkiye
Pbx +90 () 22 22 Fax +90 () 22 22
[email protected]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır