10 haftalık bebek neye benzer

10 Haftalık Bebek Neye Benzer

10 haftalık bebek neye benzer

1 Cevap

Bu dönemde günde en fazla ne kadar süre ev işi yapmak ideal? (Yerleri makineyle almak, eğilip kalkılan işler gibi…) Yine benzer şekilde uzun süreli ev işi yapmak, halı süpürmek, kontak sporları ile uğraşmak benzer şikayetleri beraberinde getirir. Gebe kadınlar mümkün olduğunca kısa sürelerde ve yorulmayacak tempoda ev işi yapabilirler.

Yayın Tarihi : 06/08/

10 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

10 haftalık Gebelikte Ne Olur?

Gebeliğin haftası belirtilerin en yoğun şekilde hissedildiği haftalardan birsidir. Bu dönemde annelerde değişiklikler farklı şekillerde görülebilmektedir. Fakat genel olarak haftada görülen durumlar şunlardır:

- Mide bulantıları ve kusmalar

 - Sürekli uyuma istediği

 - İdrara çıkmada sıklık görülmesi

 - İştahta artış veya iştahsızlık

 - Vajinal akıntılarda artış

 - Karın ve kasıklarda artışlar

 - Göğüslerde büyümeler

 - Kabızlık ve şişkinlik görülmesi

 - Karın ve kasıklarda ağıların görülmesi

10 Haftalık Gebelikte Bebeklerde Ne Gibi Değişiklikler Yaşanır?

Bebeğin gelişimi açısından hafta oldukça önemlidir. Önceki haftalarda oluşmakta olan organların tamamen yerlerine yerleşmesi haftada gerçekleşmektedir. Ayrıca bu dönemde bebeklerin kaba hattı ile vücut yapısı tamamlanmaktadır. haftadan sonra bebeklerde organlar kendi içlerinde gelişmeye devam etmektedir. Bu haftada fonksiyonel kazanan organlar sonraki aylarda ise çalışmaya başlayacaktır.

haftada bebeklerin böbrekleri çalışmaya başlamaktadır. Amniyon sıvısını yutan bebek bu sıvıyı böbrekler aracılığı ile dışarı atmaktadır. Oluşan idrar yeniden amniyon sıvısına dönüştüğü zaman bebeğe ve anneye herhangi bir zarar vermemektedir. 

hafta itibari ile bebeklerde kıkırdak ve kemik yapısı hızlı bir şekilde gelişmektedir. Diz ve dirsekler, bebeklerin kol ve bacaklarında belirginleşmeye başlamaktadır. Kalp ise bu dönemde önemli bir olgunluk seviyesine ulaşmaktadır. Bu haftada bebeğin kalp atışları yetişkin bir insanın kalp atış hızının yaklaşık olarak üç katı olmaktadır. 

Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. hafta erken gebelik dönemi içerisinde yer almakta ve bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. haftalık gebelikte hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

- Bu dönemde protein, kalsiyum, vitamin ve mineral açıdan zengin besinlerin tüketilmesi gerekir.

 - Beslenme düzeni doktor tavsiyesi ile oluşturulmalıdır.

 - Masa başında çalışan anne adayları kan dolaşımının sağlıklı olması için her 10 dakikada mola vererek yürümeli ve hareket etmelidir.

 - Ağır egzersizlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınmak gerekir.

 - Ani kan şekeri düşüşlerini ve mide bulantılarını azaltmak için mide bastırıcı yiyecekler arar ara tüketilmelidir.

 - Dar ve beli sıkan kıyafetlerden bu dönemden sonra uzak durulmalıdır. Rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.

 - Uzun yolculuklara çıkılmamalıdır.


Her hafta olduğu gibi bu haftada minik bebeğinizin gelişimini merak ediyorsunuz. Hafta hafta hamilelik sürecinde 9. haftaya geldiniz. Peki 9. hafta hamilelikte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Peki 9 haftalık bebek ne kadar olur? 9 haftalık bebek hareket eder mi? 9 haftada cinsiyet belli olur mu?

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar sorularımızı yanıtladı. İşte 9. hafta hamilelik süreci ve bebeğin gelişimi…

 

9 Haftalık Bebek Ne Kadar Olur?

Bu haftanın sonunda, yaklaşık cm uzunluğunda ve yaklaşık 2 g ağırlığında olacak. Bu kabaca bir üzüm büyüklüğüdür.

Bebeğinizin kalbi bu haftalarda dört odacığa bölünmüştür. Başlıca iç organlar (kalp, beyin, akciğerler, böbrekler, barsaklar vs.), kasları ve sinirleri gelişmeye devam ediyor. Burnu ve koku hissi gelişiyor.

Yüzü yavaşça belirginleşmeye başlıyor. Gözleri artık daha büyük ve daha açıktır ve içlerinde bir miktar renk (pigment) vardır. Minik kulakları daha belirgin hale geliyor ve yakında yerlerine geçecekler. Ağzında, diş etlerinde ampul şeklindeki tomurcuklar hamileliğin ilerleyen dönemlerinde süt dişlerini oluşturacaklar. Şimdilik küçük tat tomurcukları olan bir ağzı ve dili var.



9. Haftada Cinsiyet Belli Olur mu?

Bebeğinizin cinsiyetini henüz ultrason cihazı ile söylemek mümkün olmasa da, cinsel organları oluşmaya başlıyor.


9 Haftalık Bebek Hareket Eder mi?

Artık ayak bilekleri ve bilekleri daha gelişmiştir, el ve ayak parmakları daha açık bir şekilde tanımlanmıştır. El ve ayak sırtları, henüz ayrılmamış olmasına rağmen parmak ve ayak parmaklarının nerede olacağını tanımlar. Kolları dirseklere bükülebilir ve ellerinin göğsüne dayanması için yeterince uzundur. Bu dönemde bebeğinizin bacakları uzamakta ve vücudunun geri kalanıyla orantılıdır.


9. Haftada Annedeki Değişim

Bu noktaya kadar, yumurtalıklarınız büyüyen bebeğiniz için gerekli olan bir hormon olan progesteron üretmekten sorumluydu. Bununla birlikte, plasenta şimdi bu kritik işi üstlenmeye başlayacak kadar gelişmiştir ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini aktarmaya ve vücudundaki atık maddeleri temizlemeye neredeyse hazırdır.

 

9 - 10 Haftalık Bebek Görüntüsü


Hamilelikle İlgili 1 Soru 

Gebeliğin Haftasında Neler Oluyor?

1. Hafta İlk üç haftada belirgin bir değişiklik olmaz gibi gözükür ancak bebeğin ve plasentanın oluşmaya başlaması, önemli bir aşamadır. Döllenen yumurta, rahmin içine yerleşmeye başlıyor Gebeliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler oluyor

2. Hafta İlk üç haftada ayrıca rahim de hamileliğin aşamaları için hazırlanmaya başlar. Gebeliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler oluyor

3. Hafta Bu aşamada artık annenin vücudu da belirli hormonlar salgılamaya başlar. hCG hormonu salgılanması sayesinde, yaptığınız gebelik testinde hamile olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Gebeliğin 1. 2. ve 3. haftasında neler oluyor

4. Hafta Bebek yaklaşık 1 milimetre boyunda, kafası, ağzı, beyni ve kalbi oluşmaya başladı bile! Gebeliğin 4. haftasında neler oluyor?

5. Hafta hCG hormonunun seviyesi artıyor, gebelik belirtileri daha da belirginleşmeye başlıyor. Ayrıca bebeğin dolaşım sistemi de hazır sayılır! Gebeliğin 5. haftasında neler oluyor?

6. Hafta Embriyo artık milimetre uzunluğunda. İlk kalp atımları duyulacak kadar dolaşım sistemi ve kalbi de gelişti. Baş, yüz ve omurga da oluşmaya başlıyor. Gebeliğin 6. haftasında neler oluyor?

7. Hafta Bebeğin yüzü şekillenir. Ayrıca beyin ve sinir sistemi de bu haftada yoğun olarak geliştiği için, kafa vücuda göre çok daha büyük görünüyor. Kollar ve bacaklar filizlenmeye başladı bile! Gebeliğin 7. haftasında neler oluyor?

8. Hafta Bebek artık milimetre kadar ve 1 gram ağırlığında. Kemik ve kıkırdakları oluşmaya başladı. Gebeliğin 8. haftasında neler oluyor?

9. Hafta Bebek milimetre boyundadır. Bebeğin meme uçları, pelvik bölgesi, testisleri veya yumurtalıkları oluşur ancak cinsiyetini anlamak mümkün olmayabilir. Gebeliğin 9. haftasında neler oluyor?

Hafta Bu haftadan sonra artık bebek embriyo değil, fetüs olarak adlandırılır. Kemikler, göz kapakları, el ve ayak parmakları artık daha belirgin bir şekilde oluşmuştur. Rahmin boyutu yaklaşık bir tenis topu büyüklüğüne ulaşır. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Beden artık daha güçlü, gövde uzamaya devam ediyor. Bebeğin boyu artık 50 mm kadar, ağırlığı ise gram. Rahim bir greyfurt büyüklüğünde. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bu haftada artık ilk üç aylık dönemi atlatmış olan anne, biraz daha rahat hissedebilir. Mide bulantıları azarlı, iştah artar. Bebeğin iç organları ve fonksiyonları gelişmeye devam eder. Emme refleksi de bu haftada oluşur. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Plasenta bebek kadar hızlı gelişmediği için bu haftada ancak gr ağırlığındadır. Doğumda grama kadar ulaşabilecektir. Bebeğin hareketleri ultrasonda rahatça görülmeye başlar. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Fetüsün nefes alma, yutma ve emme refleksleri oluşmaya başladı. Annelerin meme uçları da koyulaşmaya başlayabilir. Memeler büyüyüp ağırlaşabilir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin boyu artık yaklaşık 10 santime ulaşmıştır. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Rahim dokusunun büyümesi ile birlikte rahmi yerinde tutan bağlarda gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimine dikkat edilmeli, uzun süre ayakta kalıcı işlerden uzak durulmalıdır. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Anneler bu haftada bebeğin hareketlerini hissetmeye başlarlar Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin yüz şekli belirginleşir, ağırlığı gramı bulur. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Fetus 14 cm uzunluğuna, gr ağırlığına ulaşır. Annenin karnında hissettiği düzenli ritmik hareketler, bebeğin hıçkırığı olabilir! Bebeğin cildini kaplayan verniks de bu haftada oluşmaya başlar. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Annenin karnı artık büyümeye başladı! Artık bebeğinin hareketlerini rahatlıkla hissetmeye başlar. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebek artık dış ortamdan gelen sesleri rahatlıkla duymaya başlamıştır. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin ağırlığı artık yarım kiloyu bulmuştur. Kaş ve saçlar oluşmaya başlar, kilo alma hızı artar. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Annelerde kilo artışı sebebiyle karnın alt taraflarında hassasiyet başlayabilir. Herhangi bir risk yoksa, cinsel ilişkiye girmenin de bir mahsuru yoktur. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Fetüsün boyu 30 santime ulaşmıştır ve yaklaşık gram ağırlığındadır. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin cildi artık beyazdan kırmızıya dönmeye başlar, kılcal damarlar oluşur. Annede karında şişkinlik, hazımsızlık, mide yanmaları, geğirme, gaz problemleri ve kabızlık şikayetleri görülebilir. Bunların önüne geçmek için artık bu haftalarda beslenmeye çok daha dikkat edilmesi gerekir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin duyuları gelişmeye başlamıştır. Işığı ve sesleri ayırt edebilmeye başlar. Boyu ise bir salatalık kadar olmuştur! Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin akciğeri gelişmeye devam ediyor olsa da, diğer tüm vücudu artık dış dünyada yaşayabilecek kadar gelişmiştir. Ağırlığı 1 kiloya ulaşabilir. Rahim büyüyüp diyaframa baskı yapmaya başladığı için annede nefes darlığı problemlerine neden olabilir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bu haftalarda bebekler çok hareketlidir. Özellikle bebelerin yarısı bu haftalarda makat dediğimiz ters duruştadır. Doğum haftasına kadar gebelerin %90'nı normal doğum şeklini alır. Bebeklerin anne karnındaki duruşlarına bağlı bir takım şikâyetler olur. Makat pozisyonundaki bebek, annesinin mesanesine baskı yaparak sık idrara çıkma ani alt karın ağrıları oluşur. Anne adayı vajene doğru baskı hisseder. Normal doğum pozisyonuna dönen fetüslerde bu şikâyetlerde azalma olur. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin boyu 40 santimi bulmuştur. Görsel işitsel gelişiminin yanında tat duyusu da gelişir. Cildi ve yağ dokusu gelişir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

hafta Annede rahim büyümesi ve bebeğin kilosunun artışına bağlı olarak bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bedensel ve zihinsel rahatlamaya ihtiyaç duyulan zamanlar! Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin hareketleri artar, minik tekmelerini hissetmeye başlayabilirsiniz! Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin ağırlığı 1 kilo gramı bulabilir, boyu ise 42 cm civarındadır. Ayak ve el tırnakları oluştu, saçları uzadı ve artık parmağını emebiliyor! Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebek artık bir ananas kadar büyüdü! Annede Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen yalancı kasılmalar başlayabilir. Bu haftada ayrıca bebeğin başı doğum kanalına doğru inecek şekilde pozisyon alabilir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebek artık bir kavun kadar büyüdü, cildi de artık yumuşacık. Bebeğin bağışıklık sistemi de bu haftada gelişir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin ortalama kilosu gramı bulabilir. Anne karnında uyku ve uyanıklık periyotları oluşur. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkı oluşur. Boyu 50 santimi bulmuştur, kilosu da gram civarındadır. Doğuma hazırlanmak, doğum tercihlerini düşünmek için uygun bir hafta! Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğiniz artık göz kırpmaya başladı, parmağını emerek de beslenme alıştırmaları yapıyor! İlk nefese hazırlanmak için kesesinin içinde bulunan amniyotik sıvıyı soluyor. Bebek artık iyice aşağıya inmeye başladı. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bu haftadan sonra artık doğumunuz her an başlayabilir diye düşünebilirsiniz! Memelerde süt üretimi başlamıştır. Bebek mesaneye yer bırakmayacak şekilde yerleştiğinden çok sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir. Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Bebeğin vücudundaki yağ oranı artıyor, doğumdan sonra vücut ısısını kontrol edebilmesi açısından bu iyi bir şey Boyu ve kilosu değişmeyebilir ancak beyin gelişmeye devam eder. Doğduktan sonraki ilk üç yılda da hızla gelişmeye devam edeceği gibi Gebeliğin haftasında neler oluyor?

Hafta Artık bebeğiniz, anne karnındaki gelişimini tamamladı. Onu her an kucağınıza alabileceksiniz. Ancak unutmayın, doğumun gerçekleşmesi bazen 42 haftayı bulabiliyor! Her bebeğin gelişiminin farklı olabileceğini de hesaba katarak bu durumu doktorunuzla konuşmayı unutmayın Gebeliğin haftasında neler oluyor?

30 Haftal&#;k Gebelik: Diyetisyen Tavsiyeleri

Normal bir bebek 38 – 41 hafta aras&#;nda dünyaya gelmektedir. Bu da ortalama 9 ayl&#;k bir süredir. Bu haftalarda bebek sa&#;l&#;&#;&#;n&#; ve geli&#;imini tamamlam&#;&#; olur. Tabii ki bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; ve geli&#;iminin tam olmas&#; için bu süre içinde annenin sa&#;l&#;kl&#; ve dengeli beslenmesi önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Annenin gebelik öncesi fiziksel geli&#;imini tamamlam&#;&#; olmas&#;, besin depolar&#;n&#;n yeterli olmas&#; ve do&#;um ya&#;&#; çok önemlidir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için laz&#;m olanlar&#; alarak geli&#;imini tamamlamaya çal&#;&#;&#;r.

Çocu&#;un bedensel ve zihinsel geli&#;mesi do&#;um öncesi dönemde annenin iyi beslenmesi ile ba&#;lar. Anne gebe kalmadan önce gerekli olan vitamin ve minerali vücudunda depolamaz ise çocukta istenmeyen geli&#;imsel sorunlar ortaya ç&#;kabilmektedir. Bu nedenle anne gebe kalmadan önce ve gebe kald&#;ktan sonra beslenmesine dikkat etmeli. Gerekli eklemleri beslenmesine yapmal&#;d&#;r. Özellikle de gebeli&#;in haftas&#;nda kadar beslenmeye daha çok önem verilmelidir.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz.

30 haftal&#;k gebelik

30 Hafta Gebelik Kaç Ayl&#;k?

Gebelik genel olarak hafta sistemi ile takip edilir. 30 haftal&#;k gebelik kaç ayl&#;kt&#;r sorusunu soran anne adaylar&#;m&#;za 7 ayl&#;k hamileli&#;e denk geldi&#;ini söyleyebiliriz. Bu süreçte hamileli&#;in büyük bir bölümü tamamlanm&#;&#; olur; anne karn&#; da epey büyümü&#;tür.

30 haftal&#;k gebelik

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gebelik öncesi demir depolar&#;n&#;z&#; doldurmal&#;s&#;n&#;z. Hücrelere oksijen ta&#;&#;nmas&#;nda önemli role sahip olan demir, hamilelik sürecinde bebe&#;inizin güçlü bir ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemine sahip olmas&#; için önemlidir. Gebelik öncesi ve sonras&#;nda düzenli egzersiz yapmal&#;d&#;r. Hamileli&#;e haz&#;rlanma sürecinde anne adaylar&#;, sa&#;lam ve güçlü bir vücut yap&#;s&#;na sahip olmal&#;d&#;r.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmal&#;s&#;n&#;z. Hamilelik döneminde kilo vermek do&#;ru de&#;il; bu nedenle hamile kalmadan önce kilo kontrolü sürecinizi tamamlamal&#;s&#;n&#;z. Anne, gebelik ba&#;lang&#;c&#;nda normal kiloya sahip ise her ay ortalama 1 – 1,5 kg a&#;&#;rl&#;k kazanacak &#;ekilde beslenmelidir.

Gebelik öncesi ve sonras&#;nda kalsiyum tüketiminiz ideal seviyede olmal&#;d&#;r. Kalsiyum kemik ve k&#;k&#;rdak geli&#;imi, di&#; olu&#;umu, kas ve sinir sisteminin çal&#;&#;mas&#;, hücresel çal&#;&#;malar&#;n düzenli ve sürekli olmas&#;, kan&#;n p&#;ht&#;la&#;mas&#;, kan bas&#;nc&#;n&#;n normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonlara sahiptir

Yeterli ve dengeli beslenmeye önem verilmelidir. Gebelikten en az 3 ay önce folik asit deste&#;ine ba&#;lanmal&#;d&#;r. Kan &#;ekeri kontrol alt&#;nda tutulmal&#;d&#;r. Diyabet hamile kalmak için engel bir durum de&#;il; ancak kan &#;ekeri de&#;erlerinin olabildi&#;ince normal s&#;n&#;rlarda tutulmas&#; bebek sa&#;l&#;&#;&#; için çok önemlidir.

D vitamini düzeyi normal s&#;n&#;rlarda olmal&#;d&#;r. &#;yotlu tuz tüketin. &#;yot tiroid hormonun yap&#;s&#;nda bulunur. Tiroid hormonu büyüme, geli&#;me fonksiyonlar&#;nda rol oynamaktad&#;r.

Sigara ve alkolü b&#;rak&#;lmal&#;d&#;r. Alkol ve sigara erkeklerde sperm kalitesi ve say&#;s&#;n&#;, kad&#;nlarda ise hamile kalma &#;ans&#;n&#; azaltmaktad&#;r. Alkol ve sigara tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizli&#;ine neden olmaktad&#;r.

Hazm&#; zor olan k&#;zart&#;lm&#;&#; ve a&#;&#;r ya&#;l&#; besinlerden sak&#;n&#;lmal&#;d&#;r. Çay, yemekten saat sonra fazla olmamak &#;art&#;yla aç&#;k ve limonlu içebilir. Gebelikte kab&#;zl&#;k s&#;k görülebilir. Bunu önlemek için düzenli bir beslenme uygulanmal&#;d&#;r. Taze sebze ve meyve, kuru erik, kuru kays&#; vb. ile bunlar&#;n kompostolar&#;n&#;n tüketimi art&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Bulant&#; ve kusmay&#; önlemek için sabah yataktan kalkar kalkmaz tane tuzlu bisküvi veya benzeri kuru besinler tüketmeli, yemek s&#;ras&#;nda su içilmemelidir. Hamilelik döneminde Omega-3 ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamak için a&#;&#;r metal içermeyen bal&#;klar haftada 1 – 2 gün tüketilmelidir.

Gebelikte protein al&#;m&#; önemlidir. Çocu&#;un gebelik döneminde sinir geli&#;iminin sa&#;l&#;kl&#; olu&#;mas&#; için B grubu vitaminlerine ihtiyac&#; vard&#;r. Özellikle B12 ve B6 bebe&#;in sinir geli&#;imi için çok önemlidir.

Vücut için en önemli enerji kayna&#;&#; karbonhidratlard&#;r. Anne adaylar&#; kilo al&#;r&#;m diye günlük beslenmesinde k&#;s&#;tlama yapmamal&#;d&#;r. Tam tah&#;l ürünleri tercih edilmelidir.

Hamilelik döneminde bo&#; enerji kaynaklar&#; yerine pekmez gibi kan yap&#;c&#; besinler tercih edilmelidir. Gebelik döneminde s&#;v&#; önemlidir. Bu sebeple su tüketimini ihmal edilmemelidir. Günde en az 10 – 12 bardak su tüketilmelidir.

Gebeli&#;in Haftas&#;nda Annedeki De&#;i&#;iklikler

Hamilelik döneminde anne vücudunda daha çok su tutulur. Kan hacmi gebelik döneminde artar. Ortalama olarak ml kan hacmi artar. Hamilelik döneminde kanda trigliseridler ve total kolesterol, HDL, LDL, VLDL ve serbest ya&#; asitleri art&#;&#; gösterir.

Demir gereksinimine olan ihtiyaç artar ve besinlerle temin edilemez. Bu sebeple de takviye demir haplar&#; içmek gerekir. Gebe olmayan bir kad&#;nda 3,5 litre olan kan volümü hamilelik döneminde ortalama 5 litre olacak &#;ekilde art&#;&#; gösterir.

Hamilelik sürecinde kanda beyaz küre (lökosit) art&#;&#;&#; da gözlemlenir. Hamilelik döneminde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi bask&#;lan&#;r. Hamilelik döneminde kalp at&#;&#;&#; 10 at&#;m – dakika art&#;&#; gösterir. Hamilelik döneminde kalp daha fazla kan pompalar.

Kad&#;n&#;n günlük olarak tuvalet ihtiyac&#; artar. Di&#; eti kanamalar&#; daha s&#;k görülür. Le&#;en kemikleri yani gev&#;eme olu&#;ur. Ciltte kuruma olabilir. Memelerde ve kar&#;nda çatlaklar gözlemlenebilir. Yüz de ise cilt lekeleri olu&#;abilir.

Anne, gebelik süresince hijyenine art&#; bir özen göstermelidir. Vücut bak&#;m&#; ihmal edilmemelidir. Cildin kurumas&#; nedeniyle nemlendirici özelli&#;i olan sabunlar kullan&#;lmal&#;d&#;r. Memelerde hassasiyet olabilir; a&#;r&#; ve s&#;z&#; duyulabilir. Gebeli&#;in 2. ay&#;ndan sonra büyüme meydana gelir. Meme ba&#;&#; geni&#;ler ve daha koyu olur.

Gebeli&#;in ilerleyen zamanlar&#;nda s&#;rtta ve belde a&#;r&#;lar gözlenebilir. Gebeli&#;in ilk aylar&#;nda hormonal dengedeki de&#;i&#;im nedeniyle daha çok uyku gelebilir ve odaklanmada sorun ya&#;anabilir.

30 haftal&#;k gebelik

Gebelik S&#;ras&#;nda Bebe&#;in Kilosu ve Geli&#;imi

Bebeklerin büyüme sürecinde takip edilmesi bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan çok önemlidir. 38 haftas&#;n&#; doldurmu&#;, yeni do&#;an bir bebe&#;in 3 kilo ila 3 kilo gram a&#;&#;rl&#;&#;&#;nda olmas&#; normaldir. Do&#;umdan sonraki ilk 3 -4 gün içinde bebek do&#;um a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;n %′unu, yani gram&#;n&#; kaybeder.

Bebek hayat&#;n&#;n gününde bebek do&#;um a&#;&#;rl&#;&#;&#;na tekrar ula&#;&#;r. Bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde kilo almas&#; için öncelikle anne sütü ile beslenmesi önerilir. Anne sütünün yetersizli&#;i durumunda doktoru uygun gördü&#;ü mama destek olabilir. Anne sütünün artmas&#; için sa&#;l&#;kl&#; ö&#;ünler yap&#;lmal&#;d&#;r.

 hafta hamilelik

30 Haftadan Sonra Bebek Kaç Gram Al&#;r?

Sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik devam ediyorsa ve anne sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye dikkat ediyorsa; 30, haftal&#;k gebelik döneminden sonra bebek her hafta ortalama gram al&#;r. Do&#;uma kadar ilerleyen günlerde kilo al&#;m&#; devam eder ve beklenen a&#;&#;rl&#;kta bebek dünyaya gelir.

30 Haftal&#;k Gebelikte Bebek Hangi Pozisyondad&#;r?

Bu haftadan itibaren anne aday&#;nda biraz a&#;r&#; ya&#;anabilir. Bebekler haftadan sonra ba&#; a&#;a&#;&#; dönmeye ba&#;lar. Gebeli&#;in durumuna göre planlanan do&#;um &#;ekli, bebe&#;in pozisyonuyla yeniden planlan&#;r. Anne aday&#; vajinal do&#;um istiyorsa ve bebek hala ba&#; a&#;a&#;&#; dönmemi&#;se sezaryen do&#;um gerçekle&#;ebilir.

30 Haftal&#;k Gebelikte Kaç Kilo Al&#;n&#;r?

Gebeli&#;in haftas&#;ndan itibaren annede kilo al&#;m&#; devam eder. Amniyon s&#;v&#;s&#;, bebe&#;in kilosu, vücuttaki ödem ve al&#;nan kilolarla beraber &#;u ana kadar ortalama 8 – 10 kg al&#;nm&#;&#; olabilir.

30 haftal&#;k gebelik

Diyetisyen A. Gamze GÖKTEK&#;N

Tarifleri için: Diyetisyen Gamze Göktekin

Instagram: @webgrid.co.ukoktekin

Facebook: Diyetisyen Gamze Göktekin

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için mutlaka doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamile Pilatesi: Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Resimli Anlat&#;m

Hamilelikte Mide Bulant&#;s&#; Hakk&#;nda En Popüler 7 Soru ve Cevaplar&#;

Hamileli&#;in &#;lk Aylar&#;nda Beslenme – Diyetisyenden 7 Önemli Tavsiye

Hamilelikte Ba&#; A&#;r&#;s&#; Nas&#;l Geçer? Ne Zaman Ba&#;lar? Nedenleri, Tedavisi

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • webgrid.co.uk sitesine veya webgrid.co.uk adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “webgrid.co.uk” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK webgrid.co.uk webgrid.co.uk:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, webgrid.co.uk web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Size ulaşmamızı ister misiniz?

Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

10 haftalık hamilelik döneminde anne adaylarının gebelikten kaynaklanan şikayetleri azalmaya başlar. Bir yandan da bebeklerin amniyon kesesi içerisindeki gelişimi devam eder. Gebeliğin bu döneminde yaşananlar ve nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi tüm konuları ele alacağız. Öncesinde bebeklerdeki gelişim sürecinden söz edelim.

Anne Karnında 10 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Gebeliğin bu haftasında anne karnındaki bebeklerin boyutu 3 cm kadardır. Ancak vücutlarındaki gelişim de büyük bir hızla devam eder. Bu dönemde bebeklerin kafa bölümleri vücutlarıyla çok orantılı değildir. Nedeni ise beynin daha erken dönemde gelişmeye başlıyor olmasıdır. Bebekler gebeliğin haftasında kollarını bükebilmeye de başlarlar ve bu durum kaslarının gelişimi bakımından büyük önem taşır. Ayak parmakları arasındaki perde de ortadan kalkar ve ayak parmaklarını hareket ettirmeye başlarlar. Gebeliğin daha önceki dönemlerine nazaran daha aktif olduklarını söyleyebiliriz.

10 Haftalık Bebeğin Neleri Oluşur?

Gebeliğin bu haftasında bebeklerin bazı kemikleri ve kıkırdak dokuları oluşur. Çene kemiğinin temelleri önceki dönemlerde atılmış olsa da bu dönemde gelişim kaydeder ve aynı zamanda küçük diş tomurcukları da oluşmaya başlar. Kafa bölgesinde kulak kanallarının oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Anne karnındaki bebeklerin kalpleri bu dönemde bir hayli olgunlaşmış olur. Ayrıca bilek ve dizlerinin de gelişimini sürdürdüğünü ve daha belirgin olmaya başladığını söyleyebiliriz.

Bebeğin Cinsiyeti Haftada Belli Olur Mu?

Anne karnındaki bebeklerin cinsiyeti gebeliğin haftasından önce zaten bellidir. Ancak yapılan ultrason görüntülemesi ile bebeğin cinsiyetinin bu dönemde anlaşılması mümkün olmaz. Nedeni ise bebeklerin üreme organlarının bu gebelik haftasında henüz tamamen oluşmamış olmasıdır. Dolayısıyla ebeveyn adaylarının birkaç hafta daha beklemesi gerekir. Bebeklerin cinsiyetinin hamileliğin yaklaşık olarak haftasında anlaşılabileceğini söyleyebiliriz. Kesin olarak öğrenmek için de gebeliğin haftasını beklemekte fayda olacaktır.

Anne Karnında 2 Aylık Bebek Hareket Eder Mi?

2 aylık bebekler anne karnında hareket ederler ancak bu hareketlerin anne adayları tarafından hissedilmesi mümkün olmaz. Bebekler gebeliğin ikinci ayında oldukça küçük boyuttadır. Dolayısıyla hareket etseler bile bu küçük kıpırdanmaların hissedilmesi mümkün olmaz.

Bedeninizde Neler Oluyor?

Döllenmenin meydana gelmesi ve embriyonun rahme tutunmasının ardından rahim de büyümeye başlar. Bebeğe ideal bir gelişim ortamı sunabilmesi için rahimdeki büyümenin doğuma kadar devam etmesi gerekir. Gebeliğin bu haftasında rahmin büyüklüğü greyfurt kadardır. Anne adaylarının gebeliğe dair şikayetlerinin büyük bölümü bu hafta içerisinde azalma eğilimine girer. Ancak yine de belirtilerin yaşanmaya devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bu belirtiler mide bulantısı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı ve baş dönmesi olarak sıralanabilir. Aynı zamanda kabızlık, yorgun ve bitkin hissetme, sürekli uykulu olma gibi şikayetler de olabilir. Vajinal akıntıda artış olması ve iştahın artması yahut azalması da son derece normaldir. Bu haftadan sonra şikayetler azalmaya başlayacağından anne adayları da daha rahat hissederler.

İlginizi çekebilir &#;> 7. Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

 hafta gebelikte nelere dikkat edilmeli

Beslenme ve uyku düzenine maksimum seviyede dikkat edilmesi gerekir. Bunun gebeliğin her döneminde sağlıklı bir bebek gelişimi olması açısından önemli olduğunu unutmamalısınız. Aynı zamanda doktor kontrollerinin aksatılmaması da üzerinde titizlikle durulması gereken unsurlardan biridir. Elbette bu dönemde egzersiz ve yürüyüş yapılabilir. Ancak vücudu çok zorlayan ağır spor hareketleri yapılmamalıdır. Beslenmede ise yüksek oranda demir, protein ve kalsiyum içerikli gıdalara ağırlık verilmelidir. Demir, oksijen taşıyan ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayan en önemli minerallerden biridir.

Anne adayının beslenme programına yüksek oranda demir içeren gıdaları dahil etmesinde fayda olacaktır. Şayet bu mümkün olmazsa doktora danışmak kaydıyla dışarıdan demir takviyesi alınmaya başlanabilir. Fasulye, mercimek, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kaju ve fındık gibi kuruyemişlerde demir bulunuyor. Kuru meyve çeşitlerinin de bazılarında demir içeriği mevcuttur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturulurken bu gıdaların da beslenmeye dahil edilmesine önem verilmelidir.

Göz atın &#;> 8. Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki Yaşanır Mı?

 hafta gebelikte cinsel ilişki yaşanır mı

Hamilelik döneminde doktor tarafından sakıncalı bulunmadığı müddetçe cinsel ilişkiye girilmesinde bir sıkıntı olmaz. Normal şartlarda cinsel ilişkinin anne karnındaki bebeklere zarar vermediğini, düşüğe neden olmadığını belirtebiliriz. Sadece ender durumlarda sakıncalı olabilir ve bu durumlarda da zaten doktor tarafından size bilgi verilecektir. Bunun dışında 10 haftalık gebelikte cinsel ilişki yaşanabilir. 10 haftalık gebelikle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun &#;> Gebelikte 9. Hafta

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

Hamilelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu Hangi Meyveye Benzer?

Merhabalar, öncelikle sizi tebrik ederiz. Eğer bu yazıyı okuyorsanız ya anne olmayı düşünüyorsunuz ya da bir anne adayısınız. Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren, her an içinizde büyüyecek olan miniğinizi düşünerek onu “küçük bezelyem, minik mercimeğim” şeklindeki hitaplarla sevip, büyüklüğü ile ilgili var sayımlarda bulunacaksınız. Peki minik mercimeğiniz o gebelik haftanızda gerçekten de bir mercimek kadar mı? Yoksa çoktan bir ceviz tanesi boyuna ulaştı mı? Bunun için size hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu ile ilgili eğlenceli bir kıyaslama yaptık. Bu kıyaslamada bebek hafta hafta hangi meyveye benzer onu göreceğiz.

Gebelikte Hafta

Gebeliğin 1. haftası fetal yaş hesaplamak için kadın doğumcular tarafından hesaplansa da, üzgünüz ama aslında biyolojik olarak bu hafta hamile değilsiniz. Çünkü son regl tarihinizin 1. günü gebeliğinizin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte döllenme olasılığı zaten mümkün değildir. Yumurta ve sperm reglinizin günlerinde döllendiğinden, esas gebelik 3. haftadan itibaren başlamaktadır. 3. haftadan hafta gebeliğe kadar bebek büyüklüğü bir haşhaş tohumu büyüklüğünden bir karpuz büyüklüğüne kadar ulaşacaktır.

Gebelikte 4. Hafta: Haşhaş Tohumu

webgrid.co.uk-hashas

Hamileliğinizin webgrid.co.ukında bebeğiniz henüz bir haşhaş tohumu tanesi büyüklüğündedir. Boyu henüz ultrason cihazında görülemeyecek kadar küçük, yaklaşık mm civarındadır.

Gebelikte 5. Hafta: Elma Çekirdeği

webgrid.co.uk-elmacekirdegi

5. hafta hamilelikte bebek büyüklüğü mm kadardır. Kütlesi ise henüz ölçülemeyecek kadar küçüktür. Bu hafta bebeğinizin kütlesi ölçülemese de kalp atışları ultrason cihazından dinlenebilir.

Gebelikte 6. Hafta: Bezelye

webgrid.co.ukezelye

İşte bu hafta bebeğinizi minik bezelyem diye sevebilirsiniz, çünkü boyu bir bezelye tanesi kadar. Tabi bu kadar küçük bir bebeğin kilosundan bahsedemeyiz.

Gebelikte 7. Hafta: Yaban mersini

webgrid.co.ukabanmersini

Yedi haftalık hamilelikte bebek büyüklüğü bir yaban mersini tanesi kadardır. Ultrason cihazı bu haftada miniğinizi mm civarında ölçecektir.

Gebelikte 8. Hafta: Barbunya

webgrid.co.ukarbunya

Nihayet bebeğinizin kilosu artık ölçülebiliyor. 8 haftalık hamilelikte bebeğin kilosu yaklaşık 1 gram; boyu ise yaklaşık 1,5 cm’ dir. Bu hafta bebeğinizi tatlı barbunyam diye sevebilirsiniz.

Gebelikte 9. Hafta: Üzüm Tanesi

webgrid.co.uk-uzum

Bu hafta bir üzüm tanesi kadar olan embriyonuz ortalama 2 cm boyunda ve 2 gram ağırlığındadır.

Gebelikte Hafta: Çilek

haftacilek

Meyve ve sebzeler ile bebek büyüklüğünü karşılaştırırsak, bebeğiniz bir çilek boyuna ancak 10 haftalıkken gelebilecektir. Çileğiniz yaklaşık 3 cm boyunda ve 4 gram ağırlığında olacaktır.

Gebelikte Hafta: İncir

hafta-incir

Bebeğiniz Gebelik haftasında neredeyse bir incir boyuna ulaşır. Hem de 4 cm boylarında, 7 gram ağırlığında tatlı mı tatlı bir incir.

Gebelikte Hafta: Misket Limonu

hafta-misketlimon

Bu hafta; ortalama 5 cm boyunda, 15 gram ağırlığında ve yaklaşık bir misket limonu büyüklüğünde bir bebeğiniz var.

Gebelikte Hafta: Limon

hafta-limon

Meyve ve sebzelere benzeterek yaptığımız bu karşılaşmada haftaya ulaştık. Artık 7 cm boyunda, 25 gram kütleli ve yaklaşık bir limon boylarında bir bebeği karnınızda taşıyorsunuz.

Gebelikte Hafta: Şeftali

hafta-seftali

14 hafta hamilelikte anne karnında bebeğin boyu ve kilosu hakkında konuşacak olursak; boyu yaklaşık bir şeftali kadar, yani 9 cm’dir. Kilosu ise 45 gramdır.

 

Gebelikte Hafta: Elma

hafta-elma

Hamileliğinizin bu haftasında bebeğiniz, ortalama 10 santimetrelik tatlı ve sulu bir elma boyunda, 70 gram kadardır.

Gebelikte Hafta: Avokado

hafta-avakado

Bu haftaki anne karnında bebeğin kilosu ve boyu bir avokadoya benzetilebilir. Bu avokadonun boyu yaklaşık 11 cm, kütlesi ise gramdır.

Gebelikte Hafta: Nar

hafta-nar

Bebeğinizi güzel narım diyerek sevebilirsiniz. Çünkü gebeliğin bu haftasında ortalama bir nar boyundaki bebeğinizin boyu 13 cm, kütlesi ise gram kadardır.

Gebelikte Hafta: Enginar

hafta-enginar

Hamileliğinizin haftasında bebeğiniz yeşil yaprakları üstünde, henüz soyulmamış orta boy bir enginar kadardır. Değerli enginarınızın boyu 14 santimetreyi, kütlesi gramı bulabilir.

Gebelikte Hafta: Mango

hafta-mango

Artık karnınızda pembe, dolgun ve sulu bir mango taşıyorsunuz. Evet, bebeğiniz yaklaşık 15 cm ve grama denk gelebilecek bir mango kadardır.

Gebelikte Hafta: Muz

hafta-muz

20 haftalık bir bebeğin büyüklüğünü bir muzun büyüklüğü ile karşılaştırabiliriz. Bu haftada bebeğinizin boyu 25 cm, kütlesi gram kadardır.

Gebelikte Hafta: Havuç

hafta-havuc

Havuç! Ama öyle küçük değil, iri bir havuç düşünün. Bebeğiniz, gebeliğinizin Haftasında 27 cm, gramlık iri bir havuç kadardır. Gördüğünüz gibi hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu hızla artmaya devam ediyor.

Gebelikte Hafta: Hindistan Cevizi

hafta-hindistancevizi

22 haftalık gebelikte miniğiniz artık pek de minik değildir. 28 cm boylarında bir hindistan cevizi kadardır. Kütlesi ise ortalama gram olarak ölçülür.

Gebelikte Hafta: Greyfurt

hafta-greyfurd

Gebeliğin haftasında karnınızda kocaman ve dolgun bir greyfurt taşıyorsunuz. Güzel greyfurtunuz yaklaşık 30 cm boyundadır. Bu hafta bebeğinizin yarım kiloya, yani grama ulaşması beklenir.

Gebelikte Hafta: Kavun

hafta-kavun

Panik yapmayın! O kocaman kavunlardan değil. Sıra ona da gelecek tabii ama şimdilik boyu şu küçük sarı kavunlar kadar olan bir bebeğiniz var. Bebeğinizin boyu ortalama 32 cm, kütlesi ise gramdır.

Gebelikte Hafta: Karnabahar

hafta-karnabahar

Nihayet bebeğiniz beyaz, tertemiz ve çiçek gibi bir karnabahar boyuna ulaştı. Pamuk karnabaharınızın boyu bu hafta neredeyse 34 santimetreye ulaşır. Kütlesi ise yaklaşık gramdır.

Gebelikte Hafta: Kabak

hafta kabak

Meyve ve sebzeler ile büyüklüğü karşılaştırılan bebeğinizin haftada boyu bir kabak kadardır. Bu hafta ultrason cihazı bebeğinizi ortalama 35 cm, gr kadar ölçer.

Gebelikte Hafta: Kıvırcık

hafta-kivircik

haftada kütlesi değil ama boyu küçük boy bir kıvırcığa yetişmiştir. Bebeğinizin 37 cm, gram gibi boy ve kütle değerlerine sahip olması beklenir.

Gebelikte Hafta: Patlıcan

hafta-patlican

İri, tam karnıyarıklık bir patlıcanın boyuna yetişen bebeğinizin boyunun yaklaşık 37 cm olması beklenir. İste size iyi haber, bu hafta bebeğiniz yaklaşık 1 kg olur.

Gebelikte Hafta: Tatume Kabağı

haft-tatumakabagi

Tatume kabağını hiç duymuş muydunuz? İşte bebeğiniz şuan onun kadar. Bu kabakçığın boyu 39 cm, kütlesi gram olabilir.

Gebelikte Hafta: Lahana

hafta-lahana

Meyve ve sebzelere benzeterek yaptığımız bu karşılaştırmada bebeğiniz artık bir lahananın boyuna erişti. Boyu 40 cm olan beyaz lahananızın kütlesi ise henüz bir lahanaya yetişmedi. Sadece gram.

Gebelikte Hafta: Kuşkonmaz Demeti

hafta-kuskonmazsepeti

haftada bebeğinizin boyu koca bir kuşkonmaz demeti kadardır. Nefis ve taze kuşkonmazınızın boyu ultrason cihazında 40 cm, kütlesi gram okunabilir.

Gebelikte Hafta: Su kabağı

hafta-sukabagi

Bu hafta bebeğiniz su kabağı boyuna yetişti. Boyu yaklaşık 42 cm, kütlesi gramdır.

Gebelikte Hafta: Kereviz

hafta-kereviz

Topanıyla, sapıyla kocaman bir kereviz kadar oldu bebeğiniz. Hamilelikte haftada bebeğiniz 43 cm, gr kadardır.

Gebelikte Hafta: Kavun

hafta-kavun

34 hafta hamilelikte anne karnında bebeğin boyu ve kilosu hakkında konuşacak olursak; boyu yaklaşık orta boy bir kavun kadar; yani 45 cm, kilosu ise gramdır.

Gebelikte Hafta: Ananas

hafta-ananasYeşil sapıyla ve gövdesiyle neredeyse iri bir ananas boyuna yetişen bebeğinizin boyu 46 cm, kütlesi ise grama erişir.

Gebelikte Hafta: Papaya

hafta-papayaTatlı, sevimli, 47 cm boylarında, gram kütleli papayanız bu haftadan itibaren artık karnınızı daha güçlü tekmeleyip duracak.

Gebelikte Hafta: Marul

 hafta-marul37 haftalık hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu uzun bir marul kadardır. Yani ortalama 48 cm. Kütlesi ise gramı bulabilir.

Gebelikte Hafta: Kış Kabağı

hafta-kiskabagi

Henüz bal kabağı değil, kış kabağı kadar. Bu kabakçık 50 cm boylarında, gr kadar olabilir. 🙂

Gebelikte Hafta: Bal kabağı

hafta-balkabagi

Meyve ve sebzelere benzeterek yaptığımız karşılaştırmada hafta, bebeğinizin bir bal kabağı kadar olduğu haftadır. Bu bal kabağı 51 cm, gram olabilir.

Gebelikte Hafta: Karpuz

hafta-karpuz

40 hafta hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu nihayet bir karpuza yetişti. Bebeğiniz bu hafta 51 cm boyunda ve gram kütleli olabilir.

 

Gayet sağlıklı sebze ve meyvelere benzeterek yaptığımız bu eşleştirmede, ortalama veriler kullanarak benzetme yoluna gidilmiştir. Hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu değişkendir. Sizin bebeğiniz bu değerleri birkaç hafta geriden takip edebildiği gibi birkaç hafta ileriden de gidebilir. Bebeğinizdeki bireysel farklılıklar, daha anne karnındaki bebek boyu ve kilosu ile başlamaktadır ve bu çok normaldir.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.