göz kızarıklığı neden olur / Göz Kızarıklığına Dikkat!

Göz Kızarıklığı Neden Olur

göz kızarıklığı neden olur

 Son Güncelleme:

G&#;z kızarıklığına ne iyi gelir? G&#;z kızarıklığı nasıl ge&#;er ve neden olur?

Gözlerde meydana gelen sıkıntılar, insanların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Dünyaya açılan pencere olan gözlerin sağlığına dikkat etmek her birey için son derece önemli. Göz sağlığına dikkat etmek için ise gözde oluşan kızarıklıklar gibi sık karşılaşılan rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Günlük hayatta iş hayatının yorucu temposu ve çevresel faktörler insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Göz hastalıklarında en sık ortaya çıkan belirtiler kızarıklık, kanlanma, kaşıntı, şişlik, ağrı ve bulanık görmedir.

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz kızarıklığı, göz beyazının üzerini örten şeffaf tabaka olan konjunktiva damarlarının genişlemesi sonucu oluşmaktadır. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonun, gözün iç katmanlarına yayılarak ciddi görme kayıplarına sebep olabileceği uzmanlar tarafından uyarı ve bilgilendirme amaçlı belirtilmektedir.

Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, göz kuruluğundan kaynaklıyorsa suni gözyaşı preparatları, alerji durumundan dolayı göz kızarıklığı oluyorsa antialerjik damlalar verilmektedir. Tedavi sonucunda gözdeki kızarıklıklar ortadan kaybolmaktadır. Göz kızarıklığına neden olan etken kimyasal bir sıvı ya da gazın gelmesi ise hızlı hareket edilmesi gerekir. Göz ve çevresi bol su ile yıkanmalıdır. Sonrasında ise en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir.

Göz kızarıklığına neden olan diğer etkenler; göze yabancı bir cismin kaçması, kontak lens kullanımı, göz tansiyonu olarak sayılabilir. Kızarıklık, geçirilen bir travma sonrasında da başlayabilmektedir.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Göz enfeksiyonu geçiren biri ile temas ettikten sonra ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Göz makyajı temizlenmeden uyumamalıdır. Alkol ve sigara tüketimi de göz kızarıklığına yol açar. Bunların tüketilmemesi veya tüketiminin azaltılması göz kızarıklığının geçmesine yardımcı olacaktır. Uzun saat bilgisayar kullanılıyorsa, bu uzun süreler azaltılmalı ve düzenli aralıklarla gözler mutlaka dinlendirilmelidir. Göze bir şey kaçması halinde yüzün hemen yıkanması önerilmektedir. Göz kızarıklığının geçmesi için doktorun verdiği ilaçların kullanımı etkili yöntemlerdir.

Göz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?

 Evde uygulanabilecek göz kızarıklığına iyi gelen tedavi yöntemleri vardır. Bunlar;

 - Bir bardak suya bir çay kaşığı rezene tohumu eklendikten sonra 15 dakikalık kaynama süresi bırakılır. Kaynatıp ılıdıktan sonra bir pamuk, hazırlanan suya batırılarak 15 dakika seanslarla gözde bekletilir.

 - Küçük pamuklar, soğuk süt ile ıslatılır. Bu pamuklar, göz kapağının üzerinde bir süre bekletilir.

 - Buz küpleri, kağıt havlunun içine sarılır. Kapalı gözün üzerine uygulama yapılır.

 - Kullanılan papatya çayı, yeşil çay poşetleri ılıdıktan sonra gözde bekletilir. Kızarıklık ve kanlanmaya iyi geldiği belirtilmektedir.

 - Elma, salatalık ve patatesin yatıştırıcı özellikleri bilinmektedir. Gözlerin iyileşmesine, yorgunluğuna, kızarıklığına karşı önemli bir bitkisel tedavidir. Dilimlenen soğuk dilim salatalıkları, 10 veya 15 dakika gözde bekletilir. Aynı işlem, elma ve patates içinde uygulanmaktadır.

Bitkisel tedavi yöntemleri ile birlikte uzman bir göz doktoruna gidilerek göz muayenesi yaptırılmalıdır. Göz doktorları, gerekli görürlerse ilaç tedavisine başlatabilirler. Mikrobik göz kızarıklıklarından korunmak için; enfeksiyon taşıyan kişilerden uzak durulmalı, bu kişilerle havlu ve benzeri şahsi eşyaları kullanmaktan kaçınılmalı, hijyen kurallarına uyulmalı, dış mekanlardan gelindiği zaman eller mutlaka yıkanmalıdır.

Göz Kanlanmasının Görülmesinin Nedenleri

Göz kanlanmasının bilinen nedenleri; şiddetli öksürük, kuvvetli bir şekilde hapşırma, kabızlık, kusma, C vitamini eksikliği, sıtma ve grip gibi hastalıklar, teknolojik alet kullanımıdır. Gözde kanlanma parlak kırmızılık ile ortaya çıkmaktadır.

Bu kızarıklık, göz akında yani gözün beyaz kısmında görülür. Normal bir göz kanlanmasında, kan gözün dışına çıkmamaktadır. İlk yirmi dört saat gözdeki leke büyüyebilmektedir. Bu leke, bir iki hafta içinde küçülmekte ve kaybolmaktadır. Göz kanlanmasının nedeni kesin öğrenilmek isteniyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

False

KONJONKTİVİT ( GÖZ KIZARIKLIĞI) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Konjonktivit olarak da adlandırılan göz kanlanması, göz kapağının içini ve gözlerin beyazlarını kaplayan zar olan konjunktivanın tahrişi veya göz enfeksiyonudur.

Viral ve bakteriyel konjonktivit

Çoğu konjonktivit hastalığında adenovirüse rastlanır, herpes simplex virüs, varicella zoster virüsü gibi pek çok farklı virüsten de kaynaklanabilir. Bunlara korona hastalığına neden olan virüs de dahildir.

Hem viral hem de bakteriyel konjonktivitte, boğaz ağrısı gibi solunum enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı belirtileri görülebilir. Tam olarak temizlenmemiş ya da kişiye ait olmayan kontak lensleri kullanmak da bakteriyel konjonktivite yol açabilir. 

İki türü de bulaşıcıdır. Virüs bulaşmış kişinin göz kanallarından gelen sıvılara temas sonucunda kişiden kişiye geçer. Tek veya iki göz de etkilenebilir. 

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit iki gözü de etkiler ve polen gibi alerjiye sebep olan maddelere karşı oluşan bir reaksiyondur. Alerjenlere yanıt olarak, vücutta immunoglobulin E (IgE) adlı bir antikor üretilir. Bu antikor, gözün mukus tabakasında yer alan mas hücresi adı verilen özel hücreleri tetikleyerek, histamin gibi iltihaplı maddelerin salınımını sağlar. Vücuttan histamin atılmasıyla, kızarık göz gibi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. 

Alerjik konjonktivitiniz varsa, gözde aşırı kaşınma, sulanma ve yanma hissi yaşayabilirsiniz. Çoğu hastada göz alerjisi için damla kullanılarak kontrol altına alınabilir. 

Tahriş kaynaklı konjonktivit

Gözünüze kimyasal sıçraması ya da yabancı cisim girmesi sonucu oluşan tahriş, konjonktivite yol açabilir. Kimyasalı ya da cismi çıkarmak için gözü yıkamak ve temizlemek kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Gözlerin sulanması veya mukus akıntısı gibi belirtiler genellikle bir gün içinde ortadan kaybolur. 

İlk yıkama belirtileri azaltmıyorsa, bir doktora ya da göz uzmanına görünmeniz gerekir. Göze kimyasal sıçraması kalıcı göz hasarına yol açabilir. Devam eden belirtiler gözünüzde hala yabancı cismin bulunduğuna işaret edebilir. 

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Konjonktivit belirtileri, göz kanlanmasının, tahriş ve enfeksiyonun nedenine göre değişir. Belirtiler şunları içerebilir:

·         Bir veya iki gözde pembe veya kırmızı renk değişikliği

·         Bir veya iki gözde sertlik hissi

·         Gözlerde kaşıntı, tahriş ve / veya yanma hissi

·         Berrak, ince sıvı drenajı ve artan gözyaşı

·         Gözlerde kalın, beyaz veya yeşil akıntı

·         Sabah birbirine yapışan göz kapakları

·         Göz kapaklarının şişmesi

·         Bulanık görme

Konjonktivit sebepleri nelerdir?

·         Bakteriler: Bakteriler, fiziksel temas, kötü hijyen ortamı veya makyaj malzemeleri gibi esyaların ortak kullanımı sonucunda gözlere bulaşabilir.

·         Virüsler: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkili virüsler konjonktivite sebep olabilir.

·         Kimyasallar: Yüz veya göz makyajı, hava kirliliği, yüzme havuzlarındaki klor veya diğer toksik kimyasallar gözlerde tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir.

·         Alerjiler / hassasiyetler: Gözler, polen, küf, toz akarları, kozmetikler (hipoalerjenik, yüksek kaliteli veya organik olsa bile) , kontakt lensler ve solüsyonlar gibi alerjenlere veya tahriş edici maddelere karşı reaksiyon göstererek konjonktivit oluşturabilir.

Konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Konjonktivit genellikle tıbbi geçmiş ve kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Aşırı miktarda drenaj, iltihap veya kornea tutulumu gibi olağandışı durumların haricinde göz sıvısının boşaltımı veya test edilmesi gerekli değildir. Göz kızarıklığına neyin sebep olduğunu yalnızca bir göz uzmanı teşhis edebilir, bu nedenle durumunuzla ilgili olarak bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Konjonktivit tedavisi

Konjonktivit tedavisi genelde belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Göz kapaklarınızı yapay göz damlası ile temizlemeniz ve günde birkaç kez soğuk ya da sıcak ıslak bezle baskı yapılması önerilir. 

Kontak lens kullanıyorsanız, tedavi bitene kadar kullanmamanız önerilir. 

Lenslerini tekrar kullanmadan bir gün önce dezenfekte etmeniz önerilir. Hastalık sırasında ya da sonrasında lens kutusu gibi lens aksesuarlarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Hastalıktan önce kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmamalısınız. 

Çoğu durumda antibiyotik göz damlasına gerek duyulmaz. Konjonktivitin virüs kaynaklı olmasından dolayı antibiyotikler her zaman işe yaramaz, hatta etkisini giderek kaybederek zarara neden olabilir. Bu nedenle virüsün iki ila üç hafta kadar kendi süresini doldurması gereklidir. 

Tedavi hastalığı oluşturan neden, hastanın genel tıbbi geçmişi ve gözün genel durumuna göre belirlenir. Tedavi genel olarak şunları içerebilir:

·         Antibiyotik ve / veya steroid damlalar veya merhemler

·         Anti-viral göz damlaları veya haplar

·         Alerji karşıtı göz damlası

·         Suni gözyaşı damlaları

Konjonktivit bulaşıcı mıdır?

Konjonktivit virüs kaynaklı olduğu durumlarda bulaşıcı olabilir. Gözden akıntı olduğu durumlarda yayılma riski daha yüksektir. Virüs yüzeylerde iki haftaya kadar hayatta kalabilir.

Konjonktivitin yayılımını önlemek için hijyene dikkat önemlidir. Örneğin;

• Gözlerinize ellerinizle dokunmayın

• Ellerinizi sık sık yıkayın

• Günlük temiz havlu ve bez kullanın

• Havlu ve bezleri paylaşmayın

• Yastık kılıflarını sık sık değiştirin

• Maskara gibi kozmetik malzemelerinizi atını

• Göz kozmetik malzemeleri ve kişisel göz eşyalarını paylaşmayın

Konjonktivitin normal soğuk algılığından daha bulaşıcı olduğunu unutmayın. 

Yenidoğanlarda konjonktiviti önleme

Yenidoğanların gözleri, annenin doğum kanalında bulunan bakterilere karşı oldukça hassastır. Bu bakteriler annede herhangi bir belirtiye neden olmaz. Nadir de olsa, bu bakteriler yenidoğanlarda oftalmia neonatorum adı verilen ciddi bir konjonktivit türüne neden olur ve daha ciddi duruma gelmeden tedavi gereklidir. Bu nedenle doğumdan kısa süre sonra her yenidoğanın gözlerine antibiyotik merhem sürülür. Bu merhem göz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. 

Konjonktivit komplikasyonları nelerdir?

Konjonktivit genellikle uzun dönem komplikasyonları oluşturmamaktadır. Nadiren kornea kronik olarak iltihaplanabilmekte ve bu durum kalıcı görme sorunlarına yol açabilmektedir. Konjonktivit hastalığının iyileşmediği veya bir haftalık tedaviden sonra daha da kötüye gittiği durumlarda göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Kızarıklık düzelmez, semptomlarınız ağırlaşır veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, bir göz doktoruna müracaat edin.

Bebeklerde ve Çocuklarda Konjonktivit

Konjonktivit çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde yaygın görülmektedir.

Tedavi, enfeksiyonun nedenine, çocuğun yaşına ve belirli ilaç, terapileri ne kadar iyi idare edebileceğine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Konjonktivite Neden Olabilen Diğer Göz Hastalıkları

Konjonktivit ( Göz Kızarıklığı) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Göz kızarıklığı neden olur, nasıl geçer? Gözlerdeki kızarıklığa ne iyi gelir?

Bu yüzden gözlerde oluşan kızarıklıklar da ciddiye alınmalıdır. Çok fazla kişinin yaşadığı bu sorun bazen önemli görülmemektedir. Göz kızarıklığının çeşitli nedenleri olabilir. Kesin bir tanı için devam eden göz kızarıklığında göz doktoruna gitmek gerekmektedir.

Bazen kızarıklıkla birlikte kanlanma, şişlik, ağrılar ve kaşıntılar da oluşabilir. Böyle belirtileri ciddiye almalı ve en kısa zamanda tedavisi yapılmalıdır. Bu içeriğimizde göz kızarıklığı neden olur, nasıl geçer? Gözlerdeki kızarıklığa ne iyi gelir? Konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte göz kızarıklığı ile ilgili tüm merak edilenler…

Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz kızarıklığı çok fazla kişinin mustarip olduğu bir konudur. Peki göz kızarıklığı neden olur? Göz kızarıklığı genel olarak göz damarlarıyla ilişkilidir. Burada bulunan damarlarda oluşan genişleme sonucunda gözde kızarıklık ortaya çıkar. Göz kızarıklığının nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak uzun süreli uykusuzluk, ekrana fazla bakmanın sonucunda oluşan göz yorgunluğu, odağın uzun süreli olması ve öksürük şiddeti yüzünden göz kızarıklığı olabilir.

Bunların dışında çevresel etkenler de göz kızarıklığına neden olabilir. Bunlar arasında; ortamda bulunan alerjenler, havanın kirli, tozlu ve rüzgârlı olması, uzun süren uykusuzluğun sonucunda gözün yorulması, sigara dumanına maruz kalmak, nemin az olduğu ortamda uzun sürek vakit geçirmek, güneşe fazla maruz kalmak ve aşırı ekran kullanımı yer alır.

Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Göz kızarıklığı nasıl geçer? Sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Öncelikle göz kızarıklığının nedeni belirlenmelidir. Buna bağlı olarak tedavi şekillenecektir. Göz kızarıklığı ani bir şekilde oluşmuşsa ve özellikle görmede soruna neden oluyorsa vakit kaybetmeden mutlaka göz doktoruna gitmek gerekir. Bazen lens kullanan kişilerde de göz kızarıklığı olmaktadır.

Eğer böyle bir sorun yüzünden göz kızarıklığı varsa gözyaşı damlası işe yarayabilir. Bunun dışında göz kızarıklığı çok fazla nedenden dolayı olabileceği için göz doktorunun verdiği ilaçların kullanılması daha doğrudur. Örneğin antibiyotikli kremler, göz kuruluğu için özel damlalar ve anti-virüs ilaçları doktor kontrolünde kullanılan göz kızarıklığı ilaçlarıdır.

Gözdeki Kızarıklığa Ne İyi Gelir?

Gözdeki kızarıklığa ne iyi gelir? Sorusunun yanıtlanması için öncelikle göz kızarıklığının nedeni tespit edilmelidir. Eğer herhangi bir hastalık ya da enfeksiyon yoksa öncelikle eller güzelce yıkanmalı ve gözle teması engellenmelidir. Bunun dışında gözde makyaj kalıntısı bırakmayın, bu da gözde kızarıklığa neden olabilir. Lens kullanıyorsanız uzun süre takmayın ve lenslerle uyumamaya özen gösterin. Güneş ve rüzgârdan korunmak için güneş gözlüğü kullanın.

Alkol ve sigara kullanımına dikkat edin. Gözünüze bir şey kaçtıysa bol suyla yıkayın. Gözlerinizde yorgunluk olmaması için düzenli olarak gözünüzü dinlendirin. Özellikle ekranlar gözü çok yorduğu için bilgisayar gözlüğü kullanın.

Gözlerdeki Kızarıklık Nasıl Giderilir?

Gözlerdeki kızarıklık nasıl giderilir? Sorusunun yanıtı özellikle bu sorunu yaşayanlar tarafından çok fazla merak edilir. Eğer ciddi bir göz hastalığınız yoksa evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle gözlerdeki kızarıklıktan kurtulmanız mümkündür. Gözlerdeki kızarıklığı gidermek için rezene tohumlu suyu gözlerinize sürebilirsiniz. Soğuk sütte gözlerdeki kızarıklık için çok faydalıdır. Papatya ve normal poşet çayları içtikten sonra poşetlerini gözlerinize koyabilirsiniz. Elma, patates ve salatalıkta dilimli bir şekilde göze koyulup kızarıklık için bekletilebilir.

Gözdeki Kızarıklık Hangi Hastalığın Belirtisi?

Gözdeki kızarıklık hangi hastalığın belirtisi? Sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. İlk olarak kızarıklığın göz kuruluğu ile ilgisi olabileceği düşünülür. Bunun dışında enfeksiyon, bakteri, kirpiklerde oluşan iltihaplanma, yüksek tansiyon ve göz bozukluğu da kızarıklığa yol açabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir