kapadokya gezi rehberi pdf / Kapadokya Gezi Rehberi - Haber50 - Türkiye'den son dakika gelişmeleri

Kapadokya Gezi Rehberi Pdf

kapadokya gezi rehberi pdf

Yalnızca Türkiye&#;nin değil Dünya&#;nın da önemli turizm bölgelerinden biri: Kapadokya. İç Anadolu&#;nun eşsiz güzellikte, tarih öncesi dönemlere ışık tutan ender doğa müzesi. Bölgenin neredeyse tamamı bir açık hava müzesi sayılır. Eğer gece ışıkları veya gündüz o ışıklı tabelalar olmasa belki de kendinizi bin yıl geçmişte hissedersiniz. Dünya gözüyle gördüm diye sevineceğimiz, toprak kokusunu sonuna kadar hissedeceğiniz doğanın size armağanı. Bir defa gittiğinizde, yine gitmek için kesinlikle plan yapmak isteyeceksiniz. Bu yazımızda sizlere Kapadokya bölgesi için bir rehber hazırladık. Ama biletlerinizi almayı unutmayın.

Kapadokya turizm bölgesi İç Anadolu Bölgesinde yer alan merkezi Kayseri Erciyes olmak üzere Nevşehir bölgesini kapsayan geniş bir alandır. Ancak bölgede Ürgüp, Göreme, Avanos ve Erciyes daha bilindik yerlerdir. Erciyes Dağı&#;nın lavlarıyla oluşan &#;Peri Bacaları&#; ise asıl turist çeken bölgedir: Ürgüp. Rüzgar erozyonu ile yumuşak kayaçların aşınması görsel şöleni ortaya çıkarmış. Haliyle bu yumuşak kayaçlar da oyularak yerleşim yerleri evler yapılmış. Kuraklık olduğu için yerleşim yerleri iç içe. Ve kalabalık değil. Aslında mekan olarak birbirine çok yakın ilçelerden oluşmaktadır. Yani öyle gezmeniz gereken çok uzak mesafeler yok. Zaten İç Anadolu Bölgesi düzlük bir alan olduğu için yollar güzel. Ve ulaşım sıkıntısı bulunmuyor. Evet genel bilgileri verdiğimize göre şimdi gezi için planlamalarımızı yapabiliriz.

Rotamız Kapadokya

Eğer zamanımızı ayarladıysak ilk yapmamız gereken bize kaç gün lazım bunu belirlemek. Hızlıca görüp döneyim diyorsanız size 2 gün bile yetecektir. Ama güzel bir tatil ve gezi planı yapmak istiyorsanız 4 gün ayırmanızı öneririm. Çünkü yapılacak etkinlikler ve çevrede gezilecek yerler ile 4 gün size yetecektir. Unutmadan yazalım, bölge yazları sıcak ve kuraktır. Bu nedenle sıcak sizi fazla bunaltabilir. Gündüzleri o derece sıcak olmasına rağmen gece 23&#;te açık havada oturup bir şeyler içerken üşüdüğünüzü hissedip şal istemek zorunda kalacaksınız. En ideal gitme zamanı bana sorarsanız mayıs sonunda.

Daha sonra yapılacak iş arabanızla gitmeyecekseniz uçak bileti almak. Nevşehir havaalanına çok sık sefer bulunmuyor. Ama Kayseri Erkilet Havaalanına neredeyse günde 10dan fazla sefer var. Ve bilet fiyatlarını da 1 ay öncesinden alırsanız lira gibi fiyatlara bulabilirsiniz. Yani neredeyse kendi aracınızdan daha ucuza bulabilirsiniz. (Bu yazıyı hazırlarken pandemi sürecinde olduğumuz için belki de bu kadar fazla sefer olmayabilir) Kayseri&#;de havaalanı yolu üzerinde bir çok araba kiralama şirketi var. Google&#;dan bulup rezervasyon yaptırmak mantıklı olacaktır. İsterseniz taksiler sizi Ürgüp&#;e kadar götürebilir. Yapmanız gereken sıkı bir pazarlık var ama. Unutmayın onlar Kayserili. Yani pazarlık konusunda uzmanlar. lira gibi bir fiyata sizleri Avanos yada Ürgüp&#;e bırakacaklardır. Kişi sayınız fazlaysa bu rakam gerçekten çok değil. ortalama 80 km bir mesafe. 45 dakikada Kapadokya bölgesine ulaşırsınız. Benim tavsiyem bir tur ile gitmeyecekseniz araba kiralamak size çok fazla zaman kazandıracaktır. Çünkü fazladan gitmeniz gereken bir Erciyes ve Ihlara Vadisi var.

Kapadokya&#;da Nerede Kalınır

Bütçenize göre değişmekle beraber çok fazla seçeneğiniz var. Çünkü bölge Kayseri&#;ye çok yakın. Bu nedenle otantik mekanlar dışında modern otellerde de kalabilirsiniz. Bölgede mağara otel, otantik otel, kaplıca otel gibi bir çok seçenek var. Bu otantik otellerde 2 kişi için Tl günlük civarı fiyatlar ortalamada. Ama konaklama için bütçenizi küçük tutmak istiyorsanız normal 3 yıldızlı otellerde işinizi rahatlıkla görecektir. Yazın sıcakta gitmeyecekseniz kaplıca otel deneyimi yaşamak fena olmaz. Aklınızda olsun. Kalmak için yine Kayseri&#;deki oteller de var. Hem daha fazla seçenek var hem de büyük şehir olduğu için her ihtiyacınızı kolaylıkla bulursunuz.

Kapadokya Gezisine Başlıyoruz

Avanos

Hayal Vadisi veya Derent Vadisi bir çok filmde dizide gördüğümüz mekanlardan biri. Hayvanlara benzetilen peri bacaları ile ünlenmiş bir bölge. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı fazla olunca peri bacaları koruma amaçlı çit ile çevrildi. Ayrıca deve üzerinde ufak bir gezi ve fotoğraf çekme fırsatınız da olacaktır.

Zelve Açık Hava Müzesi Aslında anlatmak hiç de kolay değil. Çünkü tamamen kaya içinde oluşmuş bir mahalleden bahsediyoruz. Her noktası bir yaşam bölgesi. Üstelik kiliseler camiler iç içe geçmiş. İnsanların birbirine olan höşgörüsünü buradan bile anlayabiliyoruz.

Yeraltı Seramik Müzesi Dünyanın tek yeraltı seramik müzesi burada. Eşsiz seramikleri burada görebiliriz. Ayrıca seramik yapımını da görebiliriz.

Tahta Köprü Bu köprüden geçmezseniz Kapadokya&#;yı gezdiniz saymıyoruz. Mutlaka köprü üzerinde bir fotoğrafınız olmalı.

Saç Müzesi Çömlek müzesinin bir bölümünü kapsıyor. Guinnes rekorlar kitabında da yer alıyor. İlginç bir hikayesi de var aslında: Galip Bey buranın sahibi. Fransız bir kadın ile sevgili oluyor. Kadın ülkesine dönerken saçından bir tutam keserek duvara asıyor. Dükkânı ziyarete gelen kişiler de bu saçı görünce saçlarından bir tutam kesip asmaya başlıyorlar. Ve yaklaşık 16 bin saç teli olan bir yer haline geliyor. Gün geçtikçe ziyaretçiler saçlarından keserek buraya bırakmaya devam ediyorlar. Üstelik yılda iki kez çekiliş yapılıyor. Katılmak isteyen kişiler de bir kâğıda kişisel bilgilerini yazarak saçlarıyla birlikte asıyorlar. Yapılan çekilişte eğer kazanırsanız sizi tekrar Kapadokya’ya davet ederek bir haftalık tatil masraflarınızı karşılıyorlar.

Çavuşin

Rahipler Vadisi (Paşabağı)

Burada Bizans döneminde tecrit edilmiş bir hayatı tercih eden kişiler yaşarmış.Bir peri bacasının içinde Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel var. Ve birçok kaya yapısı bulunuyor. Anlatılanlara göre seafoodplus.info’da Halep yakınlarında yaşayan Aziz Simeon, mucizeler yaptığı düşünülünce halkın aşırı ilgisinden kaçarak bir sütun üzerinde yaşamaya başlıyor. Sadece kendisine getirilen yiyecek ve içeceği almak için aşağıya iniyormuş. Yani bu vadi yine bir açık hava müzesi gezisi için eşsiz bir bölge.

Güllüdere Vadisi Kayalara oyulmuş kilise ve şaraphanelerle dolu olan bir bölge.

Kızılçukur Vadisi 

Evet bölgenin en güzel mekanlarından biri. Hatta en güzeli bile denebilir. Günbatımını burada izlemek çok keyifli. Eşsiz bir manzarası var. ATV ve safari turları da bu bölgede yapılıyor.

Vaftizci Yahya Kilisesi Epey harap görünsede duvar resimlerini görmek mümkün.

Çavuşin Kilisesi Hristiyanlığın en erken kiliselerinden biri bu bölgede bulunuyor. Yoları biraz sizi zorlayacaktır. Yaşlı veya çocuklu gidiyorsanız buna dikkat edin.

Göreme

Göreme Açık Hava Müzesi Aslında bu bölge bir manastır külliyesi gibi. İçerisinde kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, şarap mahzeni ve manastır gibi bir çok yapı var. Ziyarete izin verilen yerler: Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Katerina Şapeli, Azize Barbara Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise. Ziyarete kapalı olan ise yaklaşık 20 kilise daha var.

Buraya saatleri arasında girebilirsiniz. Ve müzekart almayı unutmayın. Girişte hem beklemenize hem de ücret ödemenize gerek kalmasın. Ufak bir tavsiye.

Aşk Vadisi Yine eşsiz bir manzara keyfi sunan vadi. Ayrıca Meşhur Aşıklar Tepeside burada yer alıyor.

Uçhisar

Uçhisar Kalesi Etrafına göre yüksek bir bölgede kurulu bu kaleye çıkarak manzaranın keyfini çıkarın. Ama unutmadan müzekart burada geçmiyor.

Güvercinlik Vadisi Adını bölgede kayalara oyularak yapılan güvercin yuvalarından alıyor. Bölgede trekking ve bisiklet turlarını kaçırmayın.

Ürgüp

Temenni Tepesi Ürgüp&#;ün yüksekçe bir noktasında bulunan tepeden bölgeyi seyredebilirsiniz. Neredeyse çık havalarda Erciyes Dağı bile görünüyor.

Asmalı Konak Bence bölgede çok daha güzel konaklar varken burayı sadece isim yaptığı için gezmek mantıklı gelmiyor. Zaten gezmek isteseniz de çoğu odası kapalı. Ayrıca giriş ücreti ise çok az olmasına rağmen gereksiz diye düşünüyorum.

Üç Güzeller Bir arkadaşınız Kapadokya&#;ya gittim diyorsa muhtemelen bu Üç Güzeller önünde resmi vardır.

Ortahisar Kalesi Tüm Kapadokya&#;nın neredeyse simgesel bir peri bacası gibi olan kalesi. Doğa resmen bölgenin tanıtımı için bir peri bacası yapmış. Üstelik buradan tüm Kapadokya bölgesini seyredebilirsiniz.

Evet sizler için bu bölgenin en bilinen yerlerini anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımızda ise Kapadokya bölgesinin yeraltı şehirlerini ve çevrede gezilecek diğer bölgeler olan Ihlara Vadisi, Erciyes ve Kayseri&#;yi tanıtmaya çalışacağım.

 

Olağanüstü bir coğrafyaya ve binlerce yıllık kültüre sahip olan Kapadokya, çevresinde yer alan Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağları&#;nın püstürttüğü lav ve küllerden oluşan tabakanın zaman hatta milyonlarca yıl boyunca rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılmasıyla oluşmuş. Doğanın tamamen kendisinin şekillendirdiği peribacaları mükemmel bir görüntü ortaya çıkartıyor.

Elbette ki bu eşsiz güzelliklerin bir kısmı UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine de dahil edilmiş. Dünyanın dört bir yanından insanlar Kapadokya&#;nın tarihine tanık olmak için bölgeye geliyor.

Kapadokya&#;ya gelmişken sadece popüler olan belli başlı yerleri gezmek yerine keşfedilmeyi bekleyen sayısız tarihi ve güzel varlığı da görebilirsiniz. Gerçekten hakkını vererek gezebileceğiniz ve dolu dolu 4 gün geçirebileceğiniz Kapadokya Gezilecek Yerler listesi hazırladık. Tek yapmanız gereken eşsiz vadiler arasında yürüyüş yapabilecek tempoya sahip olmanız. 🙂 Yok, yapamam derseniz at üstündeki turlara da katılabilirsiniz. 🙂 Ama bu sefer saklı kiliseleri görmekten mahrum kalabilirsiniz.

Kızılçukur Vadisi

Kapadokya, Kırşehir, Niğde ve Kayseri‘ye kadar uzayan büyük bir coğrafya ve büyük bir kısmı Nevşehir sınırları içerisinde. Gezilecek yerlerin çoğu Nevşehir içerisinde yer alıyor. Yeraltı şehirleri ve Ihlara Vadisi Nevşehir dışında bulunuyor. Aşağıdaki haritada görebileceğiniz gibi Kapadokya Avanos, Çavuşin, Uçhisar, Göreme, Ürgüp ve Ortahisar bölgelerinden oluşuyor.

Şimdi sırayla bölge bazlı gezilecek yerlerin tümünü paylaşalım, ardından da yemek yenilecek yerlere göz atalım.

Nevşehir&#;e 18 km. uzaklıkta bulunan bu şirin ilçenin ortasından gürül gürül Kızılırmak akar. Taş Köprü&#;sünden geçip isterseniz Kızılırmak&#;ın yanında termosunuzla çay &#; kitap keyfi yapabilirsiniz. M.Ö. yılına kadar bilinen bir geçmişe sahip; Hititlere kadar uzanıyor. Antik devirde ismi Venessa, Zuwinasa ve Quenasa olarak anılmış ve çömleğiyle toprağıyla öyle meşhur hale gelmiş ki yurtdışına çamur ithal etmeye başlamışlar; gurur verici. Zaten Avanos&#;ta kafanızı nereye çevirirseniz illa ki bir çömlekçi göreceksiniz.

Avanos&#;un çanağı meşhurdur. Çanakçılar çarşısında hemen hemen her dükkanda siz de çamura şekil vermeyi deneyebilirsiniz. Görüldüğü kadar basit olmadığını şimdiden söyleyebiliriz. 🙂 En meşhur atölyeler ise Chez Galip ve Güray Müze&#;dir. Bence her ikisini de ziyaret edin. Birbirinden farklı yetenekleri göreceksiniz. İsterseniz bu atölyelerde yapılan eserleri satın da alabilirsiniz. Chez Galip turla gelmeyen ziyaretçilerine indirim de yapıyor.

Dünyanın en ilginç müzesi listesine giren Avanos&#;un hemen merkezinde Çömlekçiler Çarşısı&#;nda yer alan Chez Galip&#;in Saç Müzesi&#;ne de gitmişken uğrayın deriz. Chez Galip&#;in dükkanının üst katında yer alıyor. 3 TL giriş ücreti vererek saç müzesinde dolaşabilirsiniz. İçerisinde binlerce kadının bir tutam saçı yer alıyor ve üzerinde kişisel bilgileri var. Bu bilgilerin paylaşılmasının önüne geçilmesi amacıyla da fotoğraf çekimi yasak.

Eğer bu müzenin hikayesini dinlemek ve daha detaylı bir Avanos yazısı okumak isterseniz&#;Avanos Gezilecek Yerler&#; yazımızı okuyabilirsiniz.

Ardından Devrent Vadisi.. Vadiye geldiğinizde peri bacalarının aslında bir şeyleri resmettiğini göreceksiniz. Zaten bir diğer adı da Hayal Vadisi. Birbirinden farklı yunusa, deveye benzeyen peri bacaları sizin hayal gücünüze bağlı olarak burada ziyaretinizi bekliyor.

Bu vadide hiç yerleşim olmamış. O nedenle ev şeklinde peribacası bulunmuyor. Deve figürlü peribacasının etrafı korumalı ancak uzaktan fotoğrafını çekebilirsiniz.

Devrent Vadisi

Sonrasında Avanos&#;un km. uzaklıkta yer alan Zelve Açık Hava Müzesi&#;ne mutlaka uğrayın. Müze kart kullanarak giriş yapabilirsiniz. Eğer müze kartınız yoksa 15 TL ödeyerek de giriş yapabilirsiniz.

Zelve Açık Hava Müzesi&#;nde düzgün bir yürüyüş yolu bulunuyor. Elbette ki inmeli çıkmalı, sizi zorlayabilecek bir tur olacaktır. 3 saat ayırırsanız vadiyi hakkıyla gezersiniz. Vadi içerisinde yer alan Üzümlü ve Balıklı Kiliselerini, değirmeni, yaşam alanlarını, Direkli Kilisesi&#;ni, Tüneli, Manastır&#;ı ve Kutsal Haç Kiliselerini göreceksiniz. Vadiye ilk girişte bir harita var. Bundan da faydalanabilirsiniz.

Zelve Açıkhava Müzesi

Paşabağ

Paşabağ denildiğinde akla ilk şapkalı peribacaları gelir. Vakti zamanında keşişlerin inzivaya çekildiği bu vadinin bir diğer ismi de Rahipler Vadisi. Vadinin içerisinde yürüyüş yerleri yapılmış. İsterseniz peribacalarının iç kısımlarına da kolaylıkla bakabilirsiniz.

Paşabağ

Vadiye geliş çok kolay, önünde ücretsiz bir otoparkı var. Vadiye de giriş ücretsiz bu arada. Bu arada Kapadokya&#;da nerede tur otobüsü görürseniz şöyle bir durun bakın. İlla ki orada bir güzellik vardır. 🙂

Çavuşin her ne kadar kağıt üzerinde Avanos&#;a bağlı olsa da Göreme&#;ye sadece 2 seafoodplus.info bir mesafede yer alıyor.

Çavuşin 5. yy.a değin uzanan çok eski bir yerleşim yeri. En eski yapılarının da Vaftizci Yahya Kilisesi ve Çavuşin Kilisesi olduğu biliniyor.

Aynı zamanda gün batımı için en çok tercih edilen vadilerden olan Kızılçukur ve Güllüdere vadilerinin sınırları da bu köyden başlamakta. Bu köyü büyük bir kayanın altında kurulmuş gibi görebilirsiniz. Yamaçtan aşağıya evler uzanıyor ve bir zamanlar buralarda Hristiyan dervişlerinin yaşadığı biliniyor.

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Eski Cami olarak adlandırılan bir cami de köyün hemen girişinde bulunuyor.

Çavuşin

Çavuşin köyünü gezmeniz için 2 saat yeterli olacaktır. Çavuşin Kilisesi Nisan &#;da tadilattaydı. Eğer siz gidene kadar açılmazsa maalesef sadece dışından fotoğraf çekebileceksiniz.

Kapadokya&#;nın en meşhur bir diğer bölgesi kuşkusuz ki Ürgüp. Gerek vakti zamanında Asmalı Konak&#;ın getirdiği popülarite gerekse konaklarının güzelliği ve yerleşim yerleriyle tam bir uğrak noktası haline gelmiştir.

Asmalı Konak

Ürgüp&#;ün bu güzel mimarisine tanık etmek için sokaklarında yürüyebilirsiniz. Burada yer alan taş otellerden birinde konaklayabilir ya da gece eğlencesi için de Ürgüp&#;ü tercih edebilirsiniz.

Ürgüp&#;ü hakkıyla gezmek istiyorsanız eğer yaklaşık 1 tam gün ayırmanızı öneririz. Önce zorla başlamak isterseniz de Gomeda Vadisi&#;ne doğru sürün..

Gomeda Vadisi

Burası henüz diğer vadiler gibi popüler olmamış. Ne yazık ki tarih insanların elinden de kurtulamamış. Bu nedenle vadiye girdiğinizde ilk göreceğiniz kilise maalesef harap edilmiş ve çizilmiş. Vadi yine de çok güzel, burada uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Ardından Mustafapaşa Kasabası&#;na uğrayarak sonraki rotanızı Asmalı Konak, Tursan Şarapçılık, Üç Güzeller, Ortahisar Kalesi ve Temenni Tepesi&#;ne çevirebilirsiniz.

Tüm bu gezilecek yerler ile ilgili fikir sahibi olmak isterseniz &#;Ürgüp Gezilecek Yerler&#; yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşk Vadisi, Aşıklar Tepesi, Güllüdere Vadisi ve Göreme Açık Hava Müzesi; gezilecek yerler içerisinde olmazsa olmazlar. Hepsi konum olarak birbirine yakın olan bu yerleri gezmek için tahmini 2 güne ihtiyacınız olacak. Ama ben yukarıdan fotoğraf çeksem de benim için yeterli; vadi içlerine girmek istemiyorum diyorsanız 1 gün gibi bir sürede bitirebilirsiniz.

Vadilere aracınızla girmeye çalışmayın. Eğer 4&#;4 ünüz yoksa çok zorlanırsınız; yağmur da yağdıysa batıp kalmanız mümkün. 🙂

Göreme Açık Hava Müzesi haricinde tüm vadilere giriş ücretsiz. Yürüyüş yapmayı sevmeyenler için de off-road araçlarıyla ya da ATV ile safari turları yapılıyor. 2 saatlik ATV turuna 2 kişi tek araç TL ile katılmıştık.

Aşıklar Tepesi Göreme

Balon turu yapmak istiyorsanız yine bu vadilerden birinden havalanacağınızı söyleyebiliriz. Balon turuna katılanları 4&#;4 araçlarla vadi içlerine getiriyorlar. Ulaşım sorununuz olmayacaktır.

Göreme&#;yi merak edenler için ise yazımızın linkini hemen buraya bırakıyoruz. &#;Göreme Gezilecek Yerler&#; yazımızı okuyabilirsiniz.

Eminim Uçhisar&#;ın fotoğrafları daha önce karşınıza çıkmıştır.. Kapadokya&#;nın fotoğraflara konu olan balon turlarının yapıldığı yerin başında gelir. Uçhisardaki otellerin hemen önünden balonlar kalkar. Onlara dokunabilecek gibi hissedersiniz kendinizi. Ancak unutmamak lazım ki buradaki oteller diğer bölgelere göre oldukça pahalı. Akşam dışarıda birşey yapmak istemiyorsanız; otelde takılırım diyorsanız Uçhisar sizin için uygun olabilir. Ancak unutmayın ki geceleri ve alışveriş yapılabilecek alanlar düşünüldüğünde Göreme ve Ürgüp&#;de daha çok seçenek var.

Uçhisar bölgesinin gezilecek yerleri başta Uçhisar Kalesi olmak ve hemen altında yer alan Cevizli ve Güvercinlik Vadisi&#;dir. Bölgenin oldukça turistik olduğunu göreceksiniz.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya&#;nın her yerinden görülebilen en büyük ve en güzel peribacası Uçhisar Kalesi&#;dir. Tam tamına metre yukarıda olan bu kalenin içerisine müze kart kullanarak giriş yapabilirsiniz. Her zaman kalenin içerisi gezmek için açık olmuyor maalesef. Ama etrafında yürüyüş yapıp manzaranın tadını çıkartabileceğiniz alanları mevcut. Bizim şansımıza hava da oldukça soğuk ve rüzgarlı olduğu için kapalıydı, etrafını gezip açık alanlardan biraz içerisine girebildik.

Uçhisar Kalesi

Ancak yine tarihimizi koruyamadığımızı yüzümüze çarpacak kadar pis yerlerle de karşılaştık.

Cevizli

Uçhisar Kalesi&#;nin hemen alt kısmında yer alan bu alan Peribacaları Deresi olarak da geçiyormuş. İsterseniz burada yürüyüş yapabilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Kaleye çok yakın olduğu için günün her vakti kalabalık. İçerisinde hediyelik eşya satan yerleri göreceksiniz; tüm turistik yerler bu tarz hediyelikçilerle dolu.

Güvercinlik Vadisi

Uçhisar ve Göreme arasında bulunan bu vadi ismini gerçek güvercinlerden almaktadır. Rivayetlere göre 9. yüzyılda başlayan güvercin yetiştiriciliği aynı zamanda üzüm yetiştirenlerin güvercin gübresinin ne kadar iyi geldiğini keşfetmeleriyle artış göstermiş. Kayaların üzerinde oyma bir sürü yuva göreceksiniz.

4 seafoodplus.info bu vadide yürüyüş yapmak isteyenlerin yanlarına sularını almalarını ve yürüyüşe uygun giyinmelerini öneririz. Orta seviyede zorlu bir parkur sizi bekliyor. 🙂

Kocabağ Şarapçılık

Uçhisar&#;a ya da Güvercinlik Vadisi&#;ne giderken yol kenarında tabelalarını göreceksiniz. Burası dışarıdan bakıldığında fabrika &#; mahzeni andırsa da içerisine girdiğinizde şarap tadımı yapılan bir sobanın olduğu sedirler göreceksiniz.

Burada çalışan Memduh Bey; çok ilgili, konusunda uzman biri. Size Kocabağ şaraplarıyla ilgili en iyi ve doğru bilgileri verecektir. Tadın ve yorumlarınızı iletin, sizi en doğru yönlendirecek kişi kendisidir. Şarap fiyatları 50 TL&#;den başlıyor ve 6&#;lı alımlar yaparsanız kargo firmasıyla ücretsiz gönderim yapıyorlar ve kırılma durumlarına karşı garanti de veriyorlar. 6 şişeden az alım yaptığınız durumlarda maalesef sipariş gönderemiyorlar.

Kocabağ Şarapçılık

Şaraplarla ilgili en ufak bir soru işaretiniz olması durumunda içtenlikle cevap veriyorlar. Bu da ürünlerine duydukları sonsuz güven ve müşteri memnuniyetine verdikleri önemin bir göstergesi.

Göreme&#;den km uzakta yer alan Derinkuyu Yer Altı Şehri&#;ne 30 TL bilet ücreti vererek ya da müze kart kullanarak giriş yapabilirsiniz.

Tesadüfi bir şekilde yılında bulunan ve hemen 4 yıl sonra ziyarete açılan bu yer altı şehri adını 70 metre derinlikte bulunan içme suyu kuyularından alıyor. 4 seafoodplus.info bir alanda olduğu bilinen yer altı şehrinin sadece seafoodplus.info alanı yani 8 katı ziyarete açık. bu 8 kat da 50 metre derinliğe sahip, tüm katlar temizlendiğinde de bu derinliğin 80 metrelere ulaşacağı tahmin ediliyor. Gözünüzde ufak bir yer canlanmasın sakın. Burası öyle bir inşa edilmiş ki içerisinde insan dışarı hiç çıkmadan yaşayabiliyormuş.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne giriş yapmadan önce birkaç uyarı yapmak isteriz. Yer altı şehrine indiğinizde ilk geniş bir alan göreceksiniz. Bu alandan sonra dar tünellere doğru yolculuğunuz başlayacak ve yer yer emeklemeye varan bir halde ilerlemeniz gerekecek. Eğer kapalı alanda kalma korkunuz varsa ya da kalp rahatsızlığınız bu gezi sizler için uygun olmayabilir.

Bu şahane kanyon Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Aksaray şehir merkezine 35 km. olan Ihlara Vadisi, Göreme&#;den 85 km. uzaklıkta. Yaklaşık saatte rahatlıkla kendi aracınızla gidebilirsiniz.

Dünya üzerinde de bilinirlik açısından da önemli bir yeri var; geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı en büyük kanyon olma özelliği taşıyor. 18 km. uzunluğa, metre derinliğe ve metre genişliğe sahip. Vadinin derinliklerine inmek için basamak inmeniz gerekiyor, biraz yorucu. 🙂

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Nasıl Oluşmuş derseniz Ihlara Vadisini şekillendiren ve gürül gürül akan Melendiz Nehrinin binlerce yıllık aşındırmasının eseri. Elbette ki volkanik oluşumlar var ve çöküntüye uğruyor. Ardından da üzerinden Melendiz akıyor.

Ihlara Vadisi&#;nde merdivenlerden indiğinizde takip edebileceğiniz 2 yol olacak. İnip sola dönüp ilerlerseniz yaklaşık 2 seafoodplus.info mesafede nehrin hemen kenarında olan çay bahçesinde oturup gözlemenizi yiyebilirsiniz. Bu çay bahçesinden devam ettiğinizde ise Belisırma yönüne doğru yürüyüşe başlamış olursunuz.

Ihlara Vadisi de diğer vadiler gibi tarihi içerisinde barındırıyor. Kayalara oyulmuş freskli kiliseler tıpkı Kapadokya&#;da olanlar gibi vadinin içerisinde yer alıyor. Karanlık Kale, Eğritaş, Ağaçaltı, Pürenli Seki, Kokar Kiliseleri vadi içerisinde gezebileceğiniz kiliseler arasında yer alır. Vadinin en ucunda ise Direkli ve Bahattin Samanlığı Kiliseleri yer almaktadır.

Gez gez bitmeyen bu doğa harikası vadiye en az 4 saat ayırmanızı öneririz. Yolun uzaklığı da göz önüne alındığında neredeyse 1 tam günü alabilecek kadar büyük ve zengin bir yer Ihlara Vadisi. Biz yorgunluk nedeniyle Ihlara Vadisi&#;nde tam tur atamasak da arabayla Belisırma&#;ya doğru gittik ve oraları da görme imkanımız oldu.

Sadece gezmek olmaz; şimdi de midemiz bayram etsin. O zaman Kapadokya&#;ya kadar gelmişken bir çömlek kebabı yiyelim, bir kabak tatlısını tadalım, şaraplarından içelim, değil mi?

Yerli ve yabancı turistlere hitap edecek çok sayıda restauranta sahip, kesinlikle Kapadokya&#;da aç kalmazsınız. Ancak güzel bir yerde yemek yemek isterseniz öncesinde rezervasyon yapmanızı öneririz. Çünkü restaurantlar çok büyük değiller, özellikle haftasonlarında çok daha dolu oluyorlar.

Göreme bölgesinde konakladığımız için restaurant tercihlerimiz de bu bölgede oldu. Testi kebabı ve sac tavanın ortalama fiyatları 40 TL civarında. Bunun altında yok ancak üstüne denk gelebilirsiniz.

İlk akşam tercihimizi One Way&#;den yana kullandık. Göreme&#;nin hemen merkezinde yer alıyor. Geceleri gibi canlı müzik başlıyor. Burası Göreme bölgesinde oldukça popüler ancak yemek kalitesi olarak bir kere daha gitmek isteyeceğiniz bir yer olmayacaktır. Hoş vakit geçirmek için gidilebilir.

İkinci akşam için tercihimizi otelin roof top unda yer alan Haruna Restaurant&#;tan yana kullandık. Burası için de rezervasyon yaptırmanız iyi olacaktır. Romantik akşam yemeği arayışınız varsa burası sizin için uygun olabilir. Biz trekking kıyafetlerimizle yabancılığımızı çok belli ettik bu arada. 🙂

Üçüncü akşam tercihimizi Turkish Ravioli Restaurant&#;tan yana kullandık. Yine rezervasyon yaptırmanızı öneririm. İyi ki de buraya gelmişiz dedik. Hem lezzet olarak hem de misafirperverlik olarak memnun kaldık; çalışanları çok cana yakın ve güleryüzlüydü. Yarın yine Göreme&#;ye gidecek olsak akşam direk orada yeriz. Buraya gelmişken mutlaka çömlek kebabı (Nisan fiyatı 65 TL), sac tava (Nisan fiyatı 50 TL) ve kabak tatlısı (Nisan fiyatı 20 TL) yemenizi öneririz.

Öğlen yemekleri için de hemen Göreme&#;nin merkezinde yer alan Sedef Restaurant&#;ı tercih ettik. Yemeklerin yanına getirdikleri mezeleri de oldukça leziz. Çömlek haricinde güveçte kusufasülye yiyebilirsiniz. Fiyat seviyesi 40 TL civarında.

Yazının bu noktasına gelenler artık Kapadokya&#;nın gezilecek yerleri ve mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikleriyle ilgili fikir sahibi olmuşlardır diye umuyorum. 🙂 Şimdi Kapadokya&#;ya Nasıl Gidilir&#;i konuşalım. 🙂

Kapadokya&#;ya geleceklere en büyük tavsiyemiz uzun bir kara yolculuğu yapmak yerine uçakla direk Kapadokya Havalimanı&#;na gelmeleridir. Çünkü saatlik uçuşla gelebileceğiniz yere otobüsle en az 12 saat süren bir yolculuk yapacaksınız. Hem zaman kaybı hem de yorgunluk olacaktır.

Bu bölge popüler olduğu için uçak fiyatlarına da bu yansımış durumda. Yine de kampanyalı dönemleri takip etmenizde fayda var. Araba kiralama niyetiniz de varsa bunu da önceden planlamanızı öneririz. Avis, Sixt gibi araç kiralama şirketlerinin havalimanında ofisleri var ve hemen ilerisindeki otoparktan aracınızı teslim alabiliyorsunuz. Eğer araç kiralamayacağım derseniz de İpek Tur&#;un shuttle servisini kullanarak Göreme&#;ye kişi başı 25 TL&#;ye gidebilirsiniz. Taksilere kıyasla oldukça uygun kalıyor.

Güzel ve dolu dolu bir Kapadokya tatilinin sizi beklediğine emin olabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler!

Diğer Yazılar: Anadolu

  • Aşıklar Tepesi Kapadokya

    YazanFatih

  • Devrent Vadisi Kapadokya

    YazanEcem

  • Üç Güzeller Kapadokya

    YazanEcem

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Elbette Kapadokya dendiğinde akla ilk gelen peribacaları oluyor. Haliyle buraya gittiğinizde zamanınızın büyük bölümünü de peribacalarını gezerek harcamak isteyeceksiniz. yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alan Kapadokya’da gezilebilecek yerler sadece Peribacaları ile sınırlı değil. Aynı zamanda köyleri ve köylere giden yollarda da muhteşem manzaralar ile karşılaşabiliyorsunuz. Mutlaka görmeniz gereken yerler ise şöyle:

  • Ihlara Vadisi
  • Ağaçaltı Kilisesi
  • Narlıgöl Krater Gölü
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Güvercinlik Vadisi

Bu listeyi uzatmak mümkün!

Kapadokya’da Ne Yenir?

Elbette buraya gittiğinizde yöreye özgü lezzetler ile karşılaşacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak sizi çok özel ve daha önce hiç tanışmadığınız lezzetler karşılamıyor. Bu konuda bir hayal kırıklığı yaşamayın. Çünkü Türk mutfağının en leziz yemek çeşitlerini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Sebze sevenleri de üzmeyecek lezzet çeşitleri bu bölgedeki restoranların menüsünde mutlaka yer alıyor.

Kapadokya’da Ne Yapılır?

Elbette zamanınızı en güzel şekilde değerlendirmek için neler yapabileceğiniz konusunda da sizlere bazı önerilerimiz olacak.

  • Güllüdere Vadisi’nde dolunay yürüyüşü
  • Yeraltı şehirleri gezisi
  • Avanos’ta ücretsiz çömlek yapım atölyesinde çömlek yapımı
  • Güvercinlik Vadisi’nde doğa yürüyüşü
  • Kızılçukur Vadisi manzaralı kamp
  • Kızılırmak’ta gondol turu
  • ATV ile safari
  • Balon turu

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Öncelikle bu bölgede konaklayabileceğiniz çok sayıda otel seçeneği olduğunu belirtelim. Eğer kamp yapmayı tercih etmiyorsanız konforlu bir ortamda gayet makul fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Hemen şimdi Kapadokya otel fiyatlarıhakkında bilgi almak için seafoodplus.info adresi üzerinden rezervasyon yaptırabileceğinizi de belirtebiliriz. Hatta erken rezervasyon durumunda yüksek oranlarda indirimler uygulayan otel seçeneklerini de rahatlıkla gözden geçirebilirsiniz. Yaz sezonunda bölge büyük bir ilgi görüyor. Bu nedenle oteller kısa zamanda tam doluluk kapasitesine ulaşabiliyor. Acele etmenizde ve yerinizi bir an önce ayırtmanızda fayda var.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir