sarı kalanşo çiçeği bakımı / Kalanşo Bakımı ve Çoğaltılması - Pratikse Com

Sarı Kalanşo Çiçeği Bakımı

sarı kalanşo çiçeği bakımı

Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kalanşo bakımı nasıl yapılır? Kalanşo nedir? Kalanşo çeşitleri nelerdir? Kalanşo özellikleri nelerdir? Kalanşo nasıl yetiştirilir? Kalanşo nerede konumlandırılır? Kalanşo nasıl sulanmalıdır? Kalanşo toprak değişimi nasıl olmalıdır? Kalanşo toprağı nasıl olmalıdır? Kalanşo anavatanı neresidir? Kalanşo hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Kalanşo Çiçeği Nedir?

Kalanşo çiçeği, pembe, sarı, beyaz ve turuncu gibi renklerde çiçek açan farklı bir çiçek türüdür. Bulunduğu mekanda dikkatleri üzerine çeken ayrı bir güzelliğe sahiptir. İç mekanlara fazlasıyla yakışan bir çiçek türüdür. Kalanşo çiçeğinin bakımı oldukça kolay ve basittir.

Kalanşo çiçeği, sukulent ailesine ait bir çiçek olup bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli püf noktalar vardır.

Kalanşo Özellikleri Nelerdir?

Kalanşo çiçeği aydınlık mekanları ve ışık alan mekanları sevmektedir. Bu nedenle havadar olmayan yerlerde konumlandırılması gerekmektedir. Kalanşo çiçeğine iç mekanda bakmayı düşünüyorsanız eğer mutlaka daimi olarak havalandırılan bir odada bakımını yapmanız gerekmektedir. Kış aylarında ise kalorifer olan odalarda yani yüksek ısıya sahip olan odalarda bakımını sağlamanız gerekmektedir.

Gün ışığı alabilen ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde konumlandırdığınız zaman çiçeğiniz daha sağlıklı gelişim gösterecektir.

Toprağının ise kumla birleştirilmiş bir bahçe toprağı olması gerekmektedir. Bu toprak kalanşo çiçeği için uygun olacaktır. Kalanşo çiçeğini ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar doğrudan güneş ışığı almayacak bir alanda konumlandırmanız gerekmektedir. Sonbahar aylarından ilkbahar aylarına kadar ise güneş ışığı alabilecek aydınlık bir alanda konumlandırılması gerekmektedir.

Kalanşo çiçeği oldukça hassas bir bitkidir. Bu nedenle kış aylarında 5 derece altında ölebilir. Sulama konusunda ise çok fazla sulanmaktan hoşlanmaz. Kış aylarında fazla sulamanıza gerek yoktur. Toprağı kuruduğu zaman sulama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra toprağının nemli tutulması çiçek açısından daha iyi olacaktır.

Kalanşo Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar

Kalanşo çiçeği düzenli olarak sulanmaktan hoşlanmaktadır. Ayrıca kurumuş olan çiçeklerinin budanması, çiçeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu çiçek türü dış etkenlerden kısa sürede etkilenebilecek bir çiçek türüdür. Hassas yapısı nedeniyle kısa sürede hastalanabilir. Bu nedenle bakımının düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması önerilmektedir. Dış etkenlerden kolay etkilenen bir çiçek olduğu için unlu bit adı verilen hastalığa yakalanması oldukça kolaydır. Bu tarz durumlarda çiçeği mutlaka saksı içerisinden çıkarmanız ve köklerinde kalan toprağı temizlemeniz gerekmektedir. Daha sonra ise gözle görülen kısımların pamuk ile temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra arap sabunu ile bir su karışımı hazırladıktan sonra püskürtücü yardımıyla çiçeğin temizlenmesi gerekmektedir.

Temizliği yapıldıktan sonra yeni saksısında ve toprağında dikimini yapabilirsiniz. Dikim işlemini yaptıktan sonra toprağın en üst kısmına mutlaka toz tarçın serpmeniz gerekmektedir.

Kalanşo Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Kalanşo çiçeği, sonbahar ve ilkbahar aylarında çiçek açmaktadır. Bunun yanı sıra yaz aylarında çiçek açmaya ara vermektedir. Kalanşo çiçeği sıcak havalardan hoşlanmayan bir çiçek türüdür. Kalanşo çiçeğini çoğaltabilmek oldukça basit bir işlemdir.

Kalanşo çiçeğini çoğaltabilmek için herhangi bir dalını koparıp başka bir saksı içerisine dikmeniz yeterli olacaktır.

Kalanşo Çiçeği Nasıl Sulanır?

Kalanşo çiçeği suyu seven bir çiçek türüdür. Bunun yanı sıra çok fazla sulanmaktan da hoşlanmaz. Sulama yaparken mutlaka sulama ölçeği olan bir kap ile sulama yapmanız gerekmektedir. İkinci sulamaya kadar toprağının kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Yaz aylarında mutlaka haftada iki kez sulama yapmalısınız.

Kalanşo çiçeğini soğuk kış günlerinde haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulama yapmadan önce bitkinin toprağını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Sulama yaparken suyunuzun mutlaka dinlendirilmiş bir su olması gerekmektedir. Saksı tabağından birikmiş olan suları ise mutlaka boşaltmanız gerekir. Saksı tabağında yer alan sular boşaltılmadığı zaman çiçeğinizin köklerinin çürümesine neden olabilirsiniz.

Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Uzun süreli ve rengarenk çiçekleriyle hemen hemen herkesin gözdesi bir bitkidir. Genellikle hediye olarak çok kullanılır. Yerini sevdiğinde ve bakımı iyi sağlandığında çiçeklerini uzun süre saklayan ve her sene de açan bir sukulent türüdür. Çiçekleri gibi kendi de uzun ömürlüdür. Biz kısaca Kalanşo dediğimiz bu türün bilimsel adı Kalanchoe Blossfeldiana’dır. Kalanchoe, içerisinde 120’den fazla tür barındırır, kısaca Kalanşo ( Kalanchoe) bu türlerin genel adıdır. Aşağıda sizinle Kalanchoe blossfeldiana bakımını paylaştık. Bu bahsettiklerimize dikkat ederseniz, bitkiniz her yıl tekrardan çiçeklenecektir. Kalanşo çiçeği bakımı püf noktalarını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Takip Et

Kalanşo Çiçeği Bakımı

Kalanşo aslında bir sukulenttir. Bu yüzden sukulent bakımına alışkınsanız, bu türe çok kolay bir şekilde bakabilirsiniz. Kalanşo'nun iki türü vardır. İlki Kalanchoe blossfeldiana diğeri de Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva'. Kalanchoe blossfeldiana'nın çiçekleri tek katlı ve daha serbesttir. Bu türü yabancı kaynaklarda genellikle Flaming Katy (Ateşli Katy) olarak görebilirsiniz. Diğer isimleri ise: Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe, Madagascar Widow’s Thrill. Diğer tür olan Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva' ise ilk bahsettiğimiz türün varyetesidir. Çiçekleri daha sık ve katmerlidir bu yüzden daha bodurdur. İkisinin de bakımı aynıdır, sadece çiçek türlerine göre isimleri farklılaşır. Peki Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalı? Kalanşo çiçeği tam bir bahar bitkisidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamları sevmez. Ev içerisinde kolaylıkla bakabilirsiniz. Balkonda, dışarıda bakıyorsanız soğuk havalarda gözlemlemeniz gereken bir türdür. Özellikle -5 derece altında, donma gösterebilir. Güneş ışığını çok sever. Sabah veya akşam güneşini direkt olarak alabilir. Yazın direkt öğle güneş ışığından korumanız gerekir.

Kalanşo sulama

Kalanşo Türleri Nelerdir?

Kalanşo Sulaması Nasıl Olmalı?

Kalanchoe blossfeldiana, bir sukulent türü olduğu için; diğer sukulentler gibi gövde ve yapraklarında su barındırır. Susuzluğa dayanıklıdır. Kalanşo çiçeğinin toprağı ne zaman tamamen kuruduysa, bitkinizi o zaman sulamanız gerekir. Sulama yapılmadan önce bitkinin dip kısmı da kontrol edilmeli. Sadece bitkinin yüzeyi kuruduğunda sulama yapıldığında, dip kısmı hala ıslak olabilir. Böyle bir durumda, sulama yapıldığında; bitki fazla suya maruz kalarak çürümeye başlar. Bitkinin çürümesini engellemek için toprağın tamamen kuruduğundan emin olmalıyız. Genel bir sulama aralığından bahsetmek mümkün değil. Bulunduğunuz bölge, kullandığınız toprak ve saksı, bitkinin konumlandırılması ve aldığı güneş sizin sulama aralığınızı belirleyen faktörlerdir. Çok sıcak bir yerde konumlandırdığınızda, toprak daha hızlı kuruyacağı için daha sık sulamak zorunda kalırken, daha soğuk bir yerde geç kurumasından dolayı iki sulama arasındaki zaman artacaktır. Bu yüzden, bitkinin sulama aralığına kendiniz karar vermeniz gerekecek. Sulama yaparken, su tüm saksıya nüfuz etmeli. Toprağın her kısmına su gelmeli. Sulama, akşam saatleri yapılması tavsiye edilir. Bitkinin yaprağına gelen su güneş ile karşılaştığında yanıklar oluşabilir.

Kalanşo bakmı

Kalanşo Toprağı

Kalanşo için en uygun toprak drenajı iyi (su tutmayan),çamurlaşmayan topraklardır. Kaktüs ve sukulentler için kullandığımız karışım topraklarını bu bitki için de kullanabilirsiniz. Marketlerde, özellikle bahar aylarında satılan topraklar kalitesiz olduğu için bitkilerin hastalanmasına sebep olmasının yanında sineklenme de yapmaktadır. Kaktüs toprağı almadan önce içeriğini kontrol etmemiz gerekir. Kalanşo, kolay hastalanan bir bitkidir. Bu yüzden, su tutan bir toprak kullandığınız zaman, nemden unlu bit oluşabilir. Buna ek olarak, fazla suya maruz kaldığı için kökten çürüme yapabilir. Son olarak, kaktüs topraklarında bitkinin kökü daha rahat hareket edecektir.

Kalanşo Saksısı Nasıl Olmalı?

Kalanşo yayılan ve ağaçlaşan bir bitkidir. Bu yüzden kullanacağınız saksının ağzı geniş olursa, bitki daha rahat hareket edecektir. Kalanşolar, özellikle Kalanchoe blossfeldiana, uzayan bir bitki türü de olduğu için, bodur saksılarda gelişim gösterirken denge sorunu yaşayabilir. Çok büyük olmaması şartıyla, bitkiye oranla iki kat büyük bir saksı tercih edebilirsiniz. Eğer kökü yoksa, daha küçük saksı tercih ederek, kök gelişimini tamamlamasını beklemeniz daha sağlıklı olacaktır. Her yapıda saksı kullanabilirsiniz. Boyasız toprak saksılar, nefes alabildiği için tüm bitki türleri için daha sağlıklıdır. Toprağın daha rahat kurumasına yardımcı olurlar. Sukulentler için altı delik saksı tercih etmeliyiz. Bu Kalanşo çiçeği için de geçerlidir. Altı delik saksılar, sulama sonrası fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Böylece, bitkinin çürüme riski azaltılmış olur. Eğer kullandığınız saksının altı delik değilse de drenaj sağlamanız gerekir. Pomza ve lav kırığı gibi taşlarla drenaj yapılabilir. Saksının dibine, topraktan önce bir sıra bu taşları koymanız yeterli olacaktır.

Kalanşo Çiçeğimi Nerede Bakmalıyım?

Kalanchoe blossfeldiana’nın çiçek açabilmesi için bakımının doğru yapılması gerekir. Kalanşonun çiçek açabilmesi için toprak ve sulama dışında aldığı ışık da önemlidir. Kalanşo genel olarak çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmez. Ev içerisinde bakılabilir. Ev içerisinde pencere kenarları, yeterli ışığı almaları için uygundur. Dışarıda bakacaksanız, kışın çok soğuklarda dikkatli olmanız gerekir. Bulunduğunuz bölgede don olayları yaşanıyorsa, bitkinizi içeri almanızı öneririz. Kışın, sıcak bir ortamda bakılacaksa da ısıtıcılardan uzak konumlandırılmalı. Kalanşo çiçeği güneş ışığını sever. Yazın, sabah veya akşam güneşi aldırabilirsiniz. Fakat, diğer sukulentlerde olduğu gibi, bu bitkiyi de direkt öğle güneşinden korumalıyız. Bunlara ek olarak, ortamın esintili olmasının da bitki gelişimine katkısı çoktur. Esintili ortamda nem oranı düşük olacaktır.

Kalanşo çiçek

Kalanşo Çiçek Açar Mı?

Beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu renklerde çiçek açar ve çiçekleri uzun sürelidir. Doğru bir bakım sağlandığında Kalanşo’nuz çiçek açacaktır. Çiçek açtığı zaman, bitkinin su ihtiyacı artacaktır. Sulama aralığını çok açarsanız, çiçekleri kuruyabilir. Kuruyan çiçekleri, bitkiden ayırmalıyız. Baharda, Kalanşo’nun çiçek açabilmesi için, kışın soğuk bir ortamda bakarak, kış bakımı sağlayabilirsiniz. Kış bakımı uygulanan bitkiler, bahar döneminde daha kolay çiçek açar. Kalanşo, sukulent türü olduğu için, kışın kış bakımına almanız durumunda, ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Kalanşo çiçeklenme dönemi değişiklik gösterir. Eğer mevsimde çiçekli olabilmesi, tomurcuk açması mümkündür. Bu yüzden kışın eğer çiçekleri varsa, kış bakımına almak yerine, bitkinizi düzenli sulayarak çiçekli kalmasını da sağlayabilirsiniz.

Kalanşo Gübre Kullanımı

Kalanşo için kaktüs ve sukulent bitkileri için uygun olan bitki besinlerinden kullanabilirsiniz. Toprak gübre ve sıvı besin olarak ayrılır. Gübreden sağlıklı bir verim alabilmek için kullandığınız ürünün üzerinde yazan kullanım talimatlara mutlaka uyulmalı. Ben sıvı ve konsantre solucan gübresi kullanıyorum. Gübreleme işlemi bahar ve yaz arası yapılabilir. Ayda iki defa olacak şekilde, temmuz başına kadar gübreleme yapabilirsiniz.

kalanşo çiçeği

Kalanşo Yaprak Sararması

Kalanşoda en çok görünen sorunlardan biri yaprak sararmasıdır. Yaprak sararmasının birçok nedeni olabilir. Kalanşo yaprak sararması nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kök Çürümesi: Su tutan bir toprak kullanılırsa veya toprak tamamen kurumadan sulama yapılırsa, bitkide kök çürümesi görünür. Bu da yaprak sararmasına neden olabilir.
  • Çinko eksikliği: Çinko eksikliği olduğu zaman yapraklarda bozulma ve sararma olabilir.
  • Mantarlar:
  • Unlu Bit

Kalanşo ve Unlu Bit

Kalanşo, bağışıklığı zayıf bir bitki türü olduğu için hastalanmaya oldukça müsaittir. Kalanşo deyince aklımıza gelen ilk hastalık unlu bittir. Unlu bit birçok yolla oluşabilir. Unlu bitin en büyük dostu Nem’dir. Kalanşolarda da unlu bit oluşumu genellikle fazla nemden kaynaklanmalıdır. Genellikle bahar aylarında mevsim geçişlerinde çok fazla görünmektedir. Esintili bir ortamda bakarak fazla nem riskini en aza indirebilirsiniz. Bunun dışında, unlu bit hızlıca yayılabilme özelliğine sahiptir. Bu yüzden, bir bitkide unlu bit oluştuysa ve bitkiler sık konumlandırıldıysa, diğer bitkilere çok kolay bir şekilde yayılacaktır. Yeni alınan bir bitkinin toprağını değiştirmemizin de sebeplerinden biri de unlu bittir. Toprakta olabileceği için, siz bitkiyi ilk aldığınızda unlu bit görmeseniz bile, toprak ve kök içerisinde yayılarak, gövdeye çıkar ve yanındaki tüm bitkilere yayılır. Eğer kalanşo çiçeğinizde unlu bit varsa;

  • Unlu bit için uygun olan zirai ilaçları önerildiği miktarda kullanılmasıdır.
  • Bitkiyi ilaçlamadan önce bitkinin bir kısmına bu ilacı sıkıp, yaprağın zarar görüp görmediği gözlemlenmeli. Çünkü bu ilaçlar her ne kadar tüm bitkiler için uygun olarak görünse de bazı narin bitkilere zararlı olabilir.
  • İlaçlama tüm bitkiye ulaşacak şekilde akşam saatlerinde yapılmalı. Sabah yapıldığında, bitkinin güneş alması durumunda yanıklar oluşabilir.
  • İlaçlamadan önce sirkeli (1 yemek kaşığı sirke) su ile bitkiyi bitlerden temizleyebilirsiniz.
  • İlaçlamadan sonra eğer unlu bit görünmüyorsa, toprak değiştirilmeli.

Eğer, unlu bit olan Kalanşonuz için ilaç kullanmak istemiyorsanız, evde yapabileeceğiniz bazı karışımlarla da unlu bitten kurtulabilirsiniz. Bu karışımlar kimi zaman tam çözüm sağlarken kimi zaman da geçici çözüm olduğu görülmüştür. Bu yüzden en garanti çözümün ilaçlanma olduğunu söyleyebiliriz. Unlu bit olmuş kalanşo için ne tür karışımlar yapabiliriz?

  • Arap sabunu + Sirke + Su
  • Arap sabunu + Ayçiçek Yağı veya Zeytinyağı + Su
  • Arap sabunu + 1 diş ince doğranmış sarımsak + Su
  • Arap sabunu + Sarımsak + Pulbiber + Su
  • Sirke + Su
  • Sirke + Ayçiçek Yağı ve Zeytinyağı + Su

Yukarıda bahsettiğimiz arap sabunu, sirke ve yağı 1 litre suya, 1 yemek kaşığı şeklinde ilave edilmesi yeterlidir. Alkol ve kolonya ile ilgili karışımlara da denk gelebilirsiniz. Fakat, alkol bazı bitkiler için zararlı olabileceği için kullanmamanızı öneririz. Bitkinizi unlu bitten ayırdıktan sonra toprağını değiştirmeniz gerekir. 

Beyaz kalanşo çiçeği

Kalanşo Üretimi

Kalanşo üretimi en kolay bitkilerden biridir. Çelik ile üretim yapabilirsiniz. Dalları olan bir bitki olduğu için, gövdeye yakın bir yerden dalı ayırabilirsiniz. Ayrılan dal, toprağa dikilir. İlk bir hafta sulanmamalı. Daha sonra hafif sulamalarla dikilen parça desteklenmeli. Kök oluşmadan fazla sulama, bitkinin çürümesine sebep olabilir. Kök oluşumu ile verilen su miktarı arttırılmalı. 

Kalanşo ve Küllenme Hastalığı

Kalanşo bitkilerde görünen bir diğer hastalık da küllenmedir. Küllenmenin sebebi de fazla nemdir. Güneşin yetersiz olduğu, nemin fazla olduğu yerlerde kalanşoda küllenme görülebilir. Küllenme bir mantar türüdür. Hızlı yayılan bir hastalık olduğu için erken müdahale etmezseniz bitkinizi kaybedebilirsiniz. Küllenme, yeni yaprakların gelişimini de engelleyecektir. Eğer kalanşo çiçeğinde küllenme görünüyorsa, mantar için kullanılan zirai ilaçları kullanmanız gerekir. İlaç alacağınız zaman bitki türünüzü belirtmeniz ve ona göre ilaç almanız ve ilaç üzerinde yazan kullanma talimatlarına uymanız gerekir. Küllenme hastalığı çok yaygınsa o yaprakları mutlaka ayırmanız gerekir. Küllenme olmaması için, drenajı iyi olan hızlı kuruyan bir toprak kullanmanız gerekir.

Yukarıda sizinle Kalanşo çiçeği bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Karışım toprak, drenajlı saksı, uygun sulama ve aydınlık bir konum ile kalanşonuza çiçek açtırabilirsiniz. Kalanşo hastalanmaya müsait bir bitki olduğu için bakımını doğru sağlamanız bitkinizin sağlığı için verimli olacaktır. Kalanşo çiçeği hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Uzun ömürlü ve rengarenk çiçekleriyle kalanşo, son dönemin en popüler ev bitkilerinden. Evinize çiçek açtıracak kalanşo çiçeği bakımı rehberi ve onları mutlu etmenin ipuçları için sayfayı kaydırmaya devam edin!

Eğer sizi bakımıyla strese sokmak yerine canlı renkleriyle mutlu edecek ve zahmetsiz bir çiçek arıyorsanız; kalanşo yeni dostunuz olabilir. Çünkü büyümeleri kolay ve uzun ömürlü çiçeklere sahip. Bakımı olduğu kadar bulması da oldukça kolay bir bitki.

Muhtemelen birçok yerde gördünüz ama asla eve getirmediniz. Bugüne kadar! Sizi bunu yapmaya teşvik edecekkalanşo çiçeği bakımı ipuçlarını sizler için derledik.  

Kalanşo Çiçeği Nedir?

İngilizce adıyla Kalanchoe, Türkçeleşmiş adıyla kalanşo çiçeği; sukulent ailesine ait bir bitki türüdür. Özellikle diğer sukulentlere göre daha uzun bir çiçeklenme dönemine sahiptir. Turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi canlı renklere sahip ve kolay açan çiçekleriyle iç mekanlara en çok yakışan bitkilerden biridir. Parlak yeşil ve dolgun yapraklar da çiçeklerinin canlı renkleriyle yarışır. Kalanşo çiçeği, bakımı kolay bir bitki olmasının yanı sıra doğru bakıldığında tekrar tekrar çiçek açar. Fakat her çiçek bakımında olduğu gibi, kalanşo çiçeğinin bakımı yapılırken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Gelin bu ipuçlarını birlikte keşfedelim. 

Kalanchoe Çiçeği Bakımı

Göz alıcı bir güzelliğe sahip ve renkli bir sukulent yetiştirmek istiyorsanız, kalanchoe’dan başka bir yere bakmayın. Pek bitki gibi, kalanchoe de bol güneş ışığını ve iyi drene olan toprağı tercih eden nispeten el değmemiş bir türdür. Açık havada yetiştirildiği ılık hava bölgelerinde kalanchoe, iyi drene edilmiş, kumlu bir toprağa ihtiyaç duyar. Yeterince ışık alması koşuluyla sınırlı suda büyür. Bir iç mekan bitkisi olarak, kaktüs karışımı saksı toprağı en iyisidir ve parlak dolaylı ışıkla en iyi haliyle evinizi süsler. 

  1. Kalanşo çiçeğinin bakımı için en önemli nokta ışığı doğru ayarlamaktır.

Kalanşoların ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyduğu konusunda kafanız karışmış olabilir. Bu bitkinin ışık ihtiyacını 2 döneme ayırmak, en sağlıklı sonucu elde etmenizi sağlayacaktır. Kalanşonuzun çiçeklenme döngüsünü tetiklemek için bitkinin her gün en az 14 saat karanlıkta kaldığı bir alan yaratılmalı. Bu şekilde yaklaşık altı haftalık bir süre zarfında çiçeklenme döngüsü harekete geçecektir.

Gelelim ikinci döneme. Çiçeklenmesi başlayan bir kalanchoe’nun çiçek açması için çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle bol miktarda parlak, doğal ışık alan bir odada tutulmaları gerekir. Ancak, yaprakları yakabileceği ve çiçeklenmeyi azaltabileceği için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.

  1. Doğru saksı ve toprak seçimi de kalanşo çiçeği bakımı için oldukça önemlidir.

Açık havada, bir kalanchoe bitkisi iyi drene edilmiş, kumlu topraklarda en iyi şekilde yetişir.

İç mekan bitkisi olarak tercih edilecek kalanşolarsa yüzde 50 saksı toprağı ve yüzde 50 kaktüs karışımı veya yüzde 60 turba yosunu ve yüzde 40 perlit gibi çok fazla nem tutmayan bir karışımda saklanmalıdır.

Uygun drenajı sağlamak ve aşırı nemli bir ortamdan kaçınmak için kalanchoe’unuzu topraktan fazla suyu çekmeye yardımcı olabilecek bir toprak çömleğe ekebilirsiniz. Drenaj deliği olmayan saksılar, kalanşoların çürümesine neden olabilir.

  1. En sağlıklı kalanchoe çiçeği bakımı, az miktarda sulamayla yapılır.

Ara sıra bitkilerinizi sulamayı unutma alışkanlığınız varsa, kalanchoe sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Bu az ilgiyle çok mutluluk veren bitki, minimum su ile iyi çalışır ve yalnızca birkaç haftada bir (ve kış aylarında daha az sıklıkla) sulama gerektirir.

Kök çürümesini önlemeye yardımcı olmak için toprağın sulamalar arasında tamamen kurumasını sağlamanız önemlidir.

Kalanchoe etli bir bitki olduğu için yaprakları aslında su depolayabilir. Yani paniğe mahal yok; birkaç gün geç sulasanız bile kalanşonuz gayet iyi olacaktır.

  1. Sıcaklık ve nem kalanşo çiçek bakımı üzerinde etkilidir.

Ev ortamınız kalanchoe için önemlidir, ancak diğer iç mekan ev bitkileri kadar seçici değildir. Genel olarak, 12 ila 27 derece arasında değişen sıcaklıklarda gelişir. Bu nedenle, onu dondan koruma dışında uygun iç ortam ortamını oluşturmak için fazla bir şey yapmanız gerekmez. Kalanchoe bitkileri havadaki nem seviyesi konusunda da çok seçici değildir. Ortalama bir nem oranı, bitkinizin gelişmesi için yeterli olacaktır. 

  1. Kalanşo çiçeği budama ile çok daha bakımlı hale getirilebilir.

Bir kalanchoe bitkisinin uzamış saplarını budamak, bitkinin şeklini korumaya ve daha sağlam bir çiçeklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Olgun bir kalanchoe büyüdükçe, ana bitkiye zarar verebilecek dallar üretir. Bu minik dalların, büyümek için olgun bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri almasına izin vermek yerine bu dalları budayabilirsiniz. Budadığınız dalları da kolaylıkla kalanşonuzu çoğaltmak için kullanabilirsiniz. Daha detaylı ve adım adım rehbere Kalanşo Nasıl Çoğaltılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla kalanşo bakımı bilgisi ve sıkça sorulan soruların cevabı için Kalanşo Bakımı Püf Noktaları yazısını incelemeyi unutmayın!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir