çocuklar balgamı nasıl atar / Balgam Söktürücü Bitkisel Öneriler - Nefis Yemek Tarifleri

Çocuklar Balgamı Nasıl Atar

çocuklar balgamı nasıl atar

Balgam Nedir? Balgam Nasıl Atılır?

Akciğer ve alt solunum yollarında üretilen koruyucu özellikteki mukus sıvısı, vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesinde oldukça önemlidir. Bulunduğu bölgeyi nemlendiren mukus, organların kurumasını önler.  Balgam yapısındaki mukus sayesinde bir filtre görevi görerek solunum yollarını bakterilere karşı korur. Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Ciddi olmayan durumlarda evde tedavi için kullanabileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır.

Balgam Nedir?

Balgam nedir, akciğer ve alt solunum yollarının korunmasını sağlayan mukus türüdür. Balgamın normal şartlardaki rengi açık ve berrak olur. Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.

Balgam Neden Olur?

Akciğerlerin hasar görmesi balgam üretimini artırır. Yeni doğmuş bebeklerde balgam oluşumuna sıklıkla rastlanır. Bebeklerde henüz tam gelişmeyen akciğerler ve solunum yolları mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır. Biriken mikroplar ise genizde balgam birikmesi, burun tıkanması, solunum yollarında tahriş gibi sorunlara yol açar ve balgamlı öksürüğe sebep olur. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucunda, yapısı yoğun ve rengi koyu olan balgam görülebilir.

Başlıca balgam oluşturan hastalıklar;

  • Astım
  • Bronşit 
  • Zatürre 
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı

Balgama neden olan bazı unsurlar;

  • Sigara içmek 
  • Hava kirliliği 
  • Hamilelik
  • Boğaz enfeksiyonu
  • Bademcik iltihabı

Balgam Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürükle gelen yoğun mukus
  • Öksürük sonucunda boğazda oluşan tahriş
  • Nefes alırken zorluk yaşama, nefes darlığı
  • Ciğerlerde hırıltı
  • Göğüs ağrısı

balgam belirtileri nedir

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgam renkleri bazı hastalıklara işaret etmektedir. Bu da balgamın rengine ve kıvamına göre değişmektedir.

Beyaz Balgam

Üst solunum enfeksiyonu geçiren kişilerin sinüsleri tıkanması durumunda öksürükle beraber gelen beyaz balgama rastlanabilir. Burundaki dokuların şişmesi durumunda, mukusun nasal yollarda olması gerektiği gibi hareket edemediği anlaşılır. Aynı zamanda öksürükle beraber gelen beyaz balgam, solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu sinüs tıkanmasına işaret edebilir.

Sarı-Yeşil Balgam

Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, kıvamlı ve koyu renklerde görülen balgama neden olabilir. Ciğerlerde öksürük oluşturan balgam, sinüslerde ya da alt solunum yolunda meydana gelir. Beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona karşı savaşması sonucunda sarı-yeşil renklerde balgam oluşur.

Pembe-Kırmızı Balgam

Ciğerlerde sıvı olduğunun belirtisi olabilir. Akciğer ödemine sahip hastaların balgamı pembe renklerinde ve köpüklüdür. Kırmızı renkteki balgama öksürük ve göğüs enfeksiyonu sebep olur. Çoğunlukla sigara kullanan yaşlı bireylerde rastlanır. Soğuk algınlığı ve bronşit geçiren hastalarda iltihap veya burun tahrişi kaynaklı kanlı mukus meydana gelebilir. 

Kahverengi Balgam

Aşırı sigara kullanan bireylerde kahverengi balgam oluşabilir. Hava kirliliği, duman solumak ve burunda kurumuş olan kan kahverengi balgam oluşumuna neden olan diğer etkenlerdir.

Siyah Balgam

Aşırı derecede kirli havaya maruz kalmak ve duman solumak siyah balgam oluşturabilir. Koyu renklerde gelen balgam, akciğer hastalığı gibi ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

balgam tedavisi

Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum sisteminde doğal olarak bulunan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığında bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Görülen aşırı mukus çoğunlukla ciddi bir soruna yol açmamaktadır. Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır. Belirtileri hafifletmek için evde tedavi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.

Balgam Nasıl Atılır, Balgam Nasıl Sökülür?

  • Buhar mukozayı yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Kaynamış sıcak suyun buharından faydalanmak balgamın yumuşaması sağlayacak ve vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için buharın üzerine eğilip buharı birkaç dakikalığına solumak yeterli olacaktır. Bu da balgam nasıl sökülür sorusuna bir yanıt olacaktır.
  • Bitki çaylarının çok faydalı olduğunu biliyoruz. Balgam nasıl sökülür sorusunun cevabı bitki çaylarında da saklıdır. Ihlamur, bal ve limon karışımı göğsü ve boğazı yumuşatacağından solunum yollarını rahatlatır, balgam atılır ve burun tıkanıklığı varsa giderilir.
  • Diğer bir faydalı besin ise zencefildir. Zencefil öksürüğe, soğuk algınlığına ve balgama çok iyi gelmektedir. Hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği olduğundan tüketimiyle hastalıklardan korunmak mümkündür. Zencefil rende halinde suyla karıştırılıp detoks içeceği gibi tüketilebilir ya da sıcak olarak bitki çaylarına eklenebilir ya da bal ve zencefil birlikte ılık bir demlemeyle içilebilir.
  • Akciğerlerin sağlığı bu sürede önemsenmelidir bu yüzden kişi kendini soğuktan korumalıdır. Balgam nasıl atılır sorusunun cevabı kişinin özellikle kendine soğuk mevsimlerde dikkat etmesiyle başlar. Grip veya nezle zatürreye çevirebileceğinden akciğere inmesinin önüne geçebilmek için olabildiğince soğuktan korunmak gereklidir.
  • Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. 
  • Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır. 
  • Balgamın vücuttan rahat atılması için havanın nemlendirilmesi gerekmektedir. Havanın nemlendirilmesi daha kolay nefes alıp vermeyi sağlar bu sebepten dolayı havanın nemlendirilmesi gerekmektedir.
  • Zencefilin solunum yollarında balgam oluşmasına neden olan bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayıcı özelliği olduğundan bir bardak süte karıştırılan bir çay kaşığı zencefil gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Zencefil balgamın sökülmesine yardımcı olur.
  • Balgam nasıl sökülür; kekik, rezene ve meyan kökü bitkilerinin çayları hem balgam söktürücü hem soğuk algınlığını tedavi edici hem de öksürüğü geçiricidir. 
  • Sigaranın solunum yolları üzerindeki etkilerini bilmekteyiz. Balgam oluşumunun en büyük nedeni sigarayken sigaranın kullanılmaması balgamın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
  • Tuzlu su ile gargara yapılması boğazı temizleyici ve rahatlatıcıdır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar himalaya ya da kaya tuzu ekleyerek elde edilen karışım gargara yapmak için kullanılabilir. Balgam bu tarif uygulandığında vücuttan daha kolay atılır ve balgam sökülür.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Çocuklarda ve bebeklerde balgam nasıl atılır, en etkili balgam söktürücü yöntemler

Havan&#;n so&#;umas&#;ndan en çok etkilenenler, ku&#;kusuz ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemleri tam olarak geli&#;memi&#; olan bebekler ve çocuklar. Henüz geli&#;mekte olduklar&#; için hassas bir bünyeye sahip olan çocuklar de&#;i&#;en hava ko&#;ullar&#;, yeme içme al&#;&#;kanl&#;klar&#; gibi kimi faktörler yüzünden hastal&#;klara maruz kalabilirler. Bu tip durumlarda öksürük ve balgam &#;ikayetlerinin meydana gelme olas&#;l&#;&#;&#; yüksektir. Bu sorunlar&#; çözmek için doktor taraf&#;ndan önerilen medikal ilaçlar&#;n yan&#; s&#;ra ev yap&#;m&#; do&#;al tarifler denenebilir. Tabii bu tarifleri haz&#;rlarken malzemelere kar&#;&#; çocu&#;un alerjik reaksiyon göstermeyece&#;inden emin olmak ayr&#;ca önem te&#;kil ediyor. Gerekirse bu do&#;al yöntemleri uygulamadan önce doktora dan&#;&#;man&#;z daha do&#;ru olacakt&#;r.

Bebeklerde Balgam Nas&#;l Ç&#;kar&#;l&#;r?

1. Ihlamur

Bebeklerde balgam ve h&#;r&#;lt&#; nas&#;l geçer diye merak ediyorsan&#;z bu konuda yard&#;mc&#; olabilecek en do&#;al ve en etkili çözümlerden birisi &#;hlamurdur. Çocuklara sabahlar&#; kahvalt&#;da, ak&#;amlar&#; ise yemekten sonra &#;hlamur verilmesi halinde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemlerinin güçlendirilmesi sa&#;lan&#;r. Bu sayede çocuklar&#;n vücudu mevsimsel hastal&#;klara kar&#;&#; daha etkili bir &#;ekilde mücadele edebilir. Nefes yollar&#; temizlenir, solunum kanallar&#; rahatlar ve buradaki problemler sona erer.

Ihlamur çay&#;n&#;n çocu&#;unuzun dilini yakmayacak s&#;cakl&#;kta olmas&#;na ayr&#;ca dikkat etmeniz gerekir. Buna ek olarak &#;hlamur çay&#;n&#;n uzun süre kaynat&#;lmam&#;&#; olmas&#; ve s&#;k s&#;k tazelenmesi etkisini art&#;racak ve balgam olu&#;umunu daha iyi önleyecektir.

2. Bal limon kar&#;&#;&#;m&#;

En ba&#;tan uyarmak gerekirse "2 ayl&#;k bebeklerde balgam nas&#;l sökülür" diye merak edenler bu tarifi uygulamamal&#;. Çünkü uzmanlara göre bal, daha sonraki ya&#;lar için etki gösterebilecek bir içeri&#;e sahip.

Bal&#;n "en iyi do&#;al antibiyotik" oldu&#;una yönelik ifadeler dünyan&#;n pek çok yerinde kabul ediliyor. Bir tavan&#;n içine bir miktar bal dökün ve dü&#;ük ate&#;te &#;s&#;tmaya ba&#;lay&#;n. Ama kesinlikle kaynamas&#;na müsaade etmeyin. Di&#;er taraftan bir tencerenin içine de bir bütün limon at&#;n ve bu limonu suyun içinde kaynat&#;n. dakika kaynad&#;ktan sonra oca&#;&#; söndürün ve limonu içinden ç&#;kar&#;n.

Ha&#;lanan limonu dilimler halinde do&#;ray&#;n ve so&#;umaya b&#;rak&#;n. Daha sonra bu dilim limonlar&#;, içinde bal olan tavaya at&#;n ve ikisini birden pi&#;meye b&#;rak&#;n. Limon bir süre sonra suyunu salacakt&#;r. Kar&#;&#;&#;m&#;, bir saat kadar pi&#;tikten sonra bir süzgeçten geçirin. Elde etti&#;iniz suyu oda s&#;cakl&#;&#;&#;na getirdi&#;iniz zaman çocu&#;unuza içirebilirsiniz. Gün içerisinde en az&#;ndan 4 kez bir çay ka&#;&#;&#;&#; dozunda verdi&#;iniz zaman faydas&#;n&#; göreceksiniz.

3. S&#;rta masaj

Bebelerde geçmeyen balgaml&#; öksürük probleminin çözümü için uygulanabilecek bir di&#;er yöntem masajd&#;r. Bebeklerde balgam masaj&#; uygulamak için ihtiyac&#;n&#;z olan malzemeler karabiber ve zeytinya&#;&#;d&#;r. Bu iki malzemeyi cezveye koyup &#;s&#;t&#;n. Sonras&#;nda cildine zarar vermeyecek s&#;cakl&#;kta olmas&#; ko&#;uluyla masaj hareketleriyle çocu&#;unuzun s&#;rt&#;na bu kar&#;&#;&#;m&#; s&#;rt&#;na sürün. Bebe&#;inizi yüzükoyun bir &#;ekilde yat&#;r&#;p s&#;rt&#;n&#; hafifçe ovalaman&#;z balgam&#;n ç&#;kmas&#; için etkili olacakt&#;r.

Bebeklerin solunum yollar&#;n&#; aç&#;p balgaml&#; öksürü&#;ü geçirebilecek etken maddelere sahip olan okaliptüs ya&#;&#;n&#; da masaj amaçl&#; kullanabilirsiniz. Birkaç damla okaliptüs ya&#;&#;n&#; elinize al&#;n ve yumu&#;ak hareketlerle bebe&#;inizin s&#;rt&#;na ve gö&#;süne uygulay&#;n.

4. Buhar makinesi

1 ayl&#;k bebekte balgam nas&#;l ç&#;kar&#;l&#;r diye dü&#;ünüyorsan&#;z etkili çözümlerden bir di&#;eri de buhar makinesidir. Odas&#;nda buhar makinesi bulunan çocu&#;un nefes yolundaki mukus yumu&#;ar. Bu sayede balgam daha kolay ç&#;kar ve balgam kaynakl&#; &#;ikayetler de daha h&#;zl&#; bir &#;ekilde ortadan kalkar.

5. Pekmezli kar&#;&#;&#;m

6 aydan büyük bebekler için uygun balgam söktürücü do&#;al ürünlerden birisi de pekmezli kar&#;&#;&#;md&#;r. 2 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; tereya&#;&#;n&#; ve 1 yemek ka&#;&#;&#;&#; pekmezi, 1 su barda&#;&#; dolusu suyla beraber bir cezvede kaynat&#;n. Önce tereya&#;&#;n&#; cezvede erimeye b&#;rak&#;n. Erimeye ba&#;lad&#;ktan sonra içine pekmezi ekleyin, k&#;sa bir süre sonra da suyu bo&#;alt&#;n. Kar&#;&#;&#;m kaynamaya ba&#;lad&#;ktan sonra ocaktan al&#;n ve &#;l&#;k hale gelmesini bekleyin. Il&#;k pekmezli kar&#;&#;&#;m&#; ara ara bebe&#;inize içirin.

6. Ball&#; süt

1 ya&#;&#;ndan büyük çocuklarda etkili olabilecek çözümlerden birisi de bal, süt ve karabiber kar&#;&#;&#;m&#;yla yap&#;lacak uygulamad&#;r. Süt, bal ve karabiberin yap&#;s&#;ndaki maddeler do&#;al bir antibiyotik etkisi gösterir. Bunun için 1 bardak sütün içine 1 çay ka&#;&#;&#;&#; karabiber ile 1 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; bal atman&#;z ve güzelce kar&#;&#;t&#;rd&#;ktan sonra çocu&#;unuza içirmeniz yeterlidir.

7. Adaçay&#;, &#;hlamur, nane ve zencefilli &#;urup

Çocuklarda balgaml&#; öksürü&#;ü önlemek ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirip hastal&#;ktan çabuk kurtulmay&#; sa&#;lamak için oldukça etkili bir kar&#;&#;&#;md&#;r. parça olacak &#;ekilde parmak ucu kadar zencefil, iri bir tutam adaçay&#;, küçük bir tutam kuru nane ve iri bir tutam &#;hlamuru al&#;n ve bu malzemeleri 1 bardak kaynar suyun içerisine atarak 5 dakika kadar demleyin. Evde haz&#;rlanabilecek bebeklerde balgam söktürücü &#;uruplar aras&#;nda yer alan bu kar&#;&#;&#;m&#; çocu&#;unuza her öksürdü&#;ünde ml kadar olmak ko&#;uluyla içirebilirsiniz.

8. Elma

1 elmay&#; güzelce y&#;kad&#;ktan sonra kabuklar&#;n&#; soyun ve soydu&#;unuz kabuklar&#; suyun içine at&#;p kaynamaya b&#;rak&#;n. Elma kabuklar&#;n&#;n içinde oldu&#;u suyu kaynad&#;ktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Il&#;k bir s&#;cakl&#;&#;a ula&#;t&#;ktan sonra elma kabu&#;u suyunu bebe&#;inize içirebilirsiniz. Elma kabu&#;u suyunun içirilmesiyle birlikte solunum sistemi nemlenir ve öksürük sorunlar&#; ortadan kalkmaya ba&#;lar. Bebeklerde beyaz balgam kaynakl&#; &#;ikayetleri bu sayede azaltabilirsiniz.

9. Çörek otu

Bebe&#;inin balgam sorununun nas&#;l geçece&#;i konusunda endi&#;elenen ebeveynler için uygun bir di&#;er çözüm ise çörek otudur. Çörek otu sadece balgam problemlerini ortadan kald&#;rmaya yard&#;mc&#; olmakla kalmaz, ayn&#; zamanda virüs, mikrop ve mantarlara kar&#;&#; öldürücü bir etki gösterir, ifraz bo&#;alt&#;c&#; ve solunum borusunu geni&#;letici bir katk&#; sa&#;lar. Buna ek olarak damar hastal&#;klar&#;n&#; önleyip hazm&#; da kolayla&#;t&#;ran çörek otunu suyun içine at&#;p kaynamaya b&#;rak&#;n. Kaynad&#;ktan sonra suyu süzgeçten geçirin ve &#;l&#;mas&#;n&#; bekleyin. So&#;umaya ba&#;layan çörek otu suyunu &#;l&#;k bir &#;ekilde bebe&#;inize içirmeniz balgam söktürücü etki göstermesi için yeterli olacakt&#;r.

Adaçay&#;

Grip ve so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na ba&#;l&#; pek çok &#;ikayeti ortadan kald&#;rmaya destek olan adaçay&#;n&#; çocu&#;unuza azar azar içirebilirsiniz. E&#;er tad&#;ndan dolay&#; içmek istemezse içine biraz &#;eker ilave edebilirsiniz.

Havuç

Etkili bir balgam söktürücü olan havuç buna ek olarak çocu&#;unuzun görme yetisinin kuvvetlenmesine de katk&#; sa&#;lar. &#;çeri&#;indeki vitamin ve minerallerle bebe&#;inizin vücudu için birçok fayda sunan havucu tazeyken güzelce s&#;k&#;n ve suyunu ç&#;kar&#;n. Taze havuç suyunu hastal&#;k süresince çocu&#;unuza içirerek balgam &#;ikayetlerinden daha h&#;zl&#; kurtulabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

&#;ocuklarda balgam nasıl atılır, &#;ıkarılır ve giderilir? &#;ocuklarda balgam s&#;kt&#;r&#;c&#; &#;aylar ve bitkiler

Bebeklerin balgamı yumuşatıldıktan sonra da ampul şırıngası ise boğazda ve burunda bulunan mukusun çekilmesi ile gerçekleştirilebilir. Ama bebeğin burun duvarlarına ya da boğazına şırınganın değmemesi gerekir.

Mukusun yumuşaması için kullanılan diğer yöntem ise bebeğin sırtının ya da göğsünün pışpışlanması da etkilidir.

Balgamı ve göğüs 1 hafta içinde geçmesi beklenir. Geçmemesi halinde ise bir çocuk uzmanı ile görüşülmesi gerekir.

Bebeğin aldığı sıvı miktarının biraz daha arttırılması da yine balgamın kolay atılmasını ve yumuşamasını sağlar.

Çocuklarda Balgam Söktürücü Çaylar ve Bitkiler

 Bebeklerde sıkça görülen balgamın sökülmesi için uygulanacak olan bazı bitkisel ve doğal yöntemler bulunur. Bu yöntemler ile birlikte bebeğin balgamını yumuşatmak ya da söktürmek de mümkün olabilir. Aktarlarda rahatça bulabileceğiniz şifalı bitkilerle yapabileceğiniz doğal şuruplar, kolaylıkla balgam atmanıza yardımcı olur. Balgam, özellikle çocuklarda kendini çeşitli şekillerde belli eden solunum yollarındaki iltihap gibi tahribatları nedeni ile meydana gelen sümüksü bir salgı olarak bilinir.

 Elinizin altında bulunduracağınız limon, zencefil ve balla yapacağınız karışımlar hem kendinizi daha zinde hissetmenizi hem de balgamdan kurtulmanızı sağlayabilir. Hem bebeğiniz hem de kendiniz için uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler vardır. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Bebeklerin balgamını önemli ölçüde yumuşatacak en etkili bitkisel çözüm ıhlamurdur. Sabah kahvaltıda ve akşam yemeğinden sonra olmak üzere günde 2 defa bebeklere ıhlamur verilmesi balgamın yumuşamasını sağlar.

Bir yaşından büyük olan bebeklerde ise bal ve limon karışımı en etkili sonuçlardan birisini doğurur. Bu karışımı hazırlamak için yapılması gerekenlerin başında ise öncelikle balın ısıtılması yer alır. Daha sonra da bir limon suyun içinde dakika kadar kaynatılması gerekir. Haşlanan limonlar da dilimlenerek soğumaya bırakılır ve daha sonrasında da balın içine atarak yaklaşık olarak 1 saat kadar kaynatılmalıdır. Bu işlemden sonra ise balın süzülmesi gerekir. Bu karışım ise, günde en az bir çay kaşığı kadar çocuğa içirilmelidir.

Daha büyük bebekler için kullanılacak olan balgam söktürücülerden birisi de pekmez olarak bilinir. Bu karışımın hazırlanabilmesi için de 2 tatlı kaşığı tereyağı, 1 bardak su ve 1 çorba kaşığı pekmez ile birlikte kaynatılması gerekir. Karışım ılıdıktan sonra rahatlıkla çocuğa verilebilir.

 Ballı süt ise, 1 yaşından büyük olan çocuklara verilir. Ballı sütün hazırlanabilmesi için 1 bardak sütün içine 1 çay kaşığı kadar karabiberin ve 1 tatlı kaşığı sütün eklenmesi gerekir.

En sık kullanılan yöntemlerden birisi de elma kabuğu olarak bilinir. Elma kabuğunun suyun içinde kaynatılması da bebeklerin balgam sorununu kolaylıkla çözer.

False

Balgam Nedir?

Balgam, çeşitli solunum yolu hastalıklarının seyri sırasında boğazda takılan yoğun mukus salgısı olarak tanımlanabilir. Birçok insan rahatsızlık esnasında balgam şikayetinden yakınır. Balgam haline gelen mukus salgısı normalde solunum yollarının desteklenmesinden ve korunmasından sorumludur. Mukusun bu yapıların iç çeperinde oluşturduğu katman ağız, burun, boğaz, sinüsler ve akciğerleri koruyucu özellik gösterir. Yapışkan yapıdaki mukus bu özelliği sayesinde toz, alerjen maddeler ve virüsleri yakalayabilme kapasitesine sahiptir.

Sağlıklı bireylerde mukusun yoğunluğu düşüktür. Hastalıklar veya çeşitli maddelere yoğun maruziyet ile birlikte mukus salgısı bu maddeleri yakalayarak daha yoğun bir hale gelir. Bu yoğunlaşma ve balgam oluşma süreci aslında solunum sisteminin doğal bir koruyucu mekanizması olsa da bazı bireylerde oluşan balgam bu sistemin doğru şekilde fonksiyon göstermesini etkileyecek boyutta rahatsız edici olabilir.

Metroda öksüren kadın görseli

Balgamlı Öksürük Nedir?

Öksürük vücudun bir diğer doğal savunma refleksidir. Hava yollarının temizliğinin tam olarak gerçekleştirilmesi amacıyla oluşan bir reaksiyondur. Öksürük sayesinde solunum sisteminde yer alan mukus, alerjen ve sigara dumanı gibi maddelerin uzaklaştırılması sağlanarak enfeksiyon hastalığı gelişiminin önüne geçilir. Öksürük kendi içerisinde kuru ve prodüktif (salgı içeren) Öksürük olmak üzere iki grupta incelenir. Prodüktif öksürükte bulunan salgı genellikle akciğerlerden uzaklaştırılmaya çalışılan balgamdır.

Öksürük ile birlikte akciğerlerde çeşitli kimyasal maddelerin ve mikropların bu bölgedeki hassas dokulara zarar vermesinin önüne geçilebilir. Burun ve sinüs yapıları bir günde yaklaşık olarak 1 litre mukus salgısı sentezleyebilme özelliğine sahiptir. Bu yapılara ek olarak boğaz ve akciğerler de mukus üretir. Bu bölgelerde üretilen salgı miktarında özellikle alerjik durumlar ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar sırasında bir artış meydana gelir. Dolayısıyla balgamlı öksürüğü olan kişilerde altta yatan durum büyük ihtimalle bir solunum yolu enfeksiyonu veya alerjik bir hadisedir.

Balgamlı Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Balgamlı öksürük nedenleri arasında başta bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar nedeniyle oluşan nezle ve grip gibi enfeksiyon hastalıkları yer alır. Solunum yollarının içe bakan tarafı boyunca bir koruyucu mukus tabakası bulunur. Bu mukus tabakası hava yollarının nemlendirilmesi ve korunması gibi işlevlere sahiptir. Grip ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıkları dışında diğer çeşitli rahatsızlıklarda da balgamlı öksürük şikayeti meydana gelebilir. Eğer oluşan balgamlı öksürük birkaç haftadan daha uzun bir süre boyunca devam ediyorsa altta yatan neden bronşit, pnömoni (zatürre), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibrozis veya astım gibi bir rahatsızlık olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Bronşit

Bronşit, bronş adı verilen ve akciğere solunan havanın taşınmasından sorumlu kanallarda meydana gelen inflamatuar (iltihabi) bir durumu ifade eder. Akut (ani başlangıçlı) bronşit genellikle viral bir hastalık olarak kabul edilir. Daha uzun süreli bir seyir izleyen kronik bronşit ise genellikle tütün kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik bronşit iki yıllık bir süre zarfında 3 ay boyunca devam eden balgamlı öksürük şikayetine neden olabilir.

Pnömoni (Zatürre)

Halk dilide “zatürre” olarak bilinen pnömoni hastalığı akciğerlerde bakteri, virüs ya da mantarlara bağlı oluşan enfeksiyon halini ifade eder. Pnömoninin seyri orta düzeyden yaşamı tehdit edici boyutlara varana kadar değişkenlik gösterebileceği için dikkat etmek gerekir. Nefes alıp vermede zorlanma, kalp atışlarının hızlanması, ateş, halsizlik, üşüme, titreme ve iştah kaybı, pnömoni gelişimi diğer belirtileri oluştururlar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğer ve alt solunum yollarında uzun süreli hasara neden olan bir grup hastalığı içerisinde barındırır. Bu durumların ortaya çıkışında tütün kullanımı birinci sırada yer alan etken olması açısından önemlidir. Sigara içen bireylerde akciğerlerde biriken mukus, öksürük refleksinin çok sık tetiklenmesine neden olabilir. Vücuttan atılan balgamın rengi bu kişilerde yeşil, sarı veya kanlı olarak tespit edilebilir.

Kistik Fibrozis

Kistik fibrozis, genellikle çocukluk döneminde tespit edilen ağır seyirli bir genetik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık başta solunum yolları olmak üzere çeşitli organlarda üretilen salgının daha yoğun bir yapı kazanmasına neden olur. Ülkemizde yenidoğan bebeklere bu hastalığın varlığına dair tarama yapılmaktadır. Kistik fibrozis rahatsızlığı sırasında oluşan yoğun balgam hava yollarını tıkayarak kişinin nefes alıp vermede zorlanmasına neden olabilir. Bu yoğun salgı aynı zamanda ortamda bulunan bakterilerin üremesi için elverişli bir özellik gösterir. Kistik fibrozis hastalarında bakteri üremesinin kolaylaşması bu bireylerin sık olarak solunum yolu hastalıklarına yakalanmasına sebep olur.

Astım

Astım hastalarının genelinde ortaya çıkan öksürük tipi, kuru öksürüktür. Ancak bazı astım hastalarında aşırı mukus salgısı üretimi ve kronik prodüktif öksürük oluşumu meydana gelebilir. Küçük çocuklarda tespit edilen balgamlı öksürüğün temel sebebi viral hastalıklardır. İkinci sırada ise astım yer alır. Astımı olan kişilerde hava yolları alerjenlere, havada bulunan partiküllere ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas özelliktedir. Bu hassasiyet hava yollarında inflamasyon (iltihaplanma) gelişimini tetikleyebilir ve dolayısıyla mukus salgısının artmasına neden olarak balgam gelişimi ile sonuçlanabilir.

Balgam Nasıl Atılır?

Balgam, hava yollarının doğal koruyucu reflekslerinden biri olsa da günlük yaşamı zorlaştıracak düzeyde rahatsız edici boyuta vardığında hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar bu şikayetinizin giderilmesinde fayda sağlayabilir:

Herhangi bir uygulama yapılırken öksürüğün koruyucu bir mekanizma olduğu unutulmamalıdır. Öksürüğü tamamen ortadan kaldıracak aşırı ilaç kullanımından kaçınılması oldukça önemlidir.

Burununu silen kadın görseli

Bisolnatur ile Kuru ve Balgamlı Öksürüğünü Rahatlat

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu hem kuru hem de prodüktif öksürük şikayeti olan bireylerde balgamın vücuttan uzaklaştırılmasını destekleyici özellik gösterir. Balgamın oluşumundaki temel mekanizmalardan biri olan hava yollarının iç çeperinde inflamasyon veya tahriş meydana gelmesine karşı Bisolnatur öksürük şurubu bu bölgedeki mukozal tabakanın nemlenmesini destekler ve vücudun fizyolojik (doğal) mekanizmaları ile uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Bisolnatur öksürük şurubu aynı zamanda mukozal tabaka üzerinde koruyucu bir film oluşturarak bu bölgede tahrişten sorumlu maddeler ile mukozal tabaka arasında bir bariyer özelliği gösterir.

Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde doğal şeftali, limon ve portakal aromalarına ek olarak poliflav m.a. kompleksi ve bal yer almaktadır. Polifilav M.A kompleksi latince “plantago lanceolata” olarak ifade edilen mızrak yapraklı sinir otundan elde edilir. Bu kompleksin içerisinde aynı zamanda kekik bitkisi içerisinde bulunan flavonoid yapıda maddeler de yer alır. Dar (mızrak) yapraklı sinir otu poleni üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin yıl önce Kuzey Avrupa bölgelerinde kullanıldığını göstermiştir. Bu bitki zaman içerisinde Avrupa’dan tüm dünyaya insan eli vasıtasıyla yayılmıştır. Sinir otu bitkisi yerliler tarafından “beyaz adamın ayak izi olarak” nitelendirilmiştir. İsveç ve Norveç gibi kuzey ülkelerinde bu bitkinin ismi “groblad” olarak bilinir. Bu ismin kelime anlamının “iyileştirici yapraklar” olması oldukça dikkat çekicidir.

Poliflav M.A. kompleksine ek olarak Bisolnatur öksürük şuruplarının içerisinde solunum yolu salgılarına karşı (afinitesi) etkileşimi bulunan bal da yer alır. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu içerisinde bulunan maddeler kadar bulunmayanlar da oldukça öseafoodplus.infocu, renklendirici, paraben, gluten ve tatlandırıcı içermeyen Bisolnatur öksürük şurubu “soğuk algınlığına bağlı balgam nasıl atılır?” sorusuna yanıt arayan kişilere boğazdan geçen balgamı nemlendirip yumuşatarak kolaylıkla atılmasına destek olur. Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu tüketiciler tarafından tolerasyonu yüksek bir üründür ve 1 yaşından büyük çocuklar veya yetişkinler tarafından kullanılması uygundur. Bisolnatur öksürük şurubunu kullanmadan önce etiketinin iyi incelenmesi ve içerisinde yer alan maddelere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Eğer ürünün içerisinde yer alan herhangi bir maddeye karşı alerjiniz mevcut ise bu ürünü kullanmamanız önerilir. Sizin ve sevdiklerinizin güvenle kullanabileceği doğal Bisolnatur öksürük şurubunu şişenin açılmasını takiben 3 ay içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.

Doğal içerikli Bisolnatur öksürük şurubu kutusunun içerisinde yer alan kaşığın ölçüsü 5 ml’dir. yaş aralığındaki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 1 tatlı kaşığı(5 ml) tüketebilir. 6 yaşın üzerindeki çocuklar günde iki kez olmak üzere doz başına 2 tatlı kaşığı(10 ml) tüketilebilir. Yetişkinler ise, günde iki ya da üç kez doz başına 2 tatlı kaşığı (10 ml) tüketebilir; gerektiğinde, ürün kısa aralıklarla günde 4 defaya kadar kullanılabilir.

Kaynakça

1- seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info seafoodplus.info

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir