boşanma öncesi mal kaçırma / Boşanma Davası Açılmadan Mal Kaçırma - Bilişim,Boşanma,Ceza Avukatı Ankara

Boşanma Öncesi Mal Kaçırma

boşanma öncesi mal kaçırma

Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma

Eşten mal kaçırma; boşanma davası sonuçlanmadan önce eşin üzerindeki malları başkasına devretmesi ya da satmasıdır ve boşanma davalarında en sık karşılaşılan problemlerden biridir. 

Boşanma öncesi mal kaçırma konusunda en sık yaşanan olay aile konutunun diğer eşin rızası alınmadan bir başkasına devredilmesi ya da satılmasıdır. 

Bu olumsuz durumun önüne geçilmesi amacıyla aile konutu şerhi konulması gerekir ve iyi bir boşanma avukatı bu tip sorunların önüne geçebilmektedir. 

Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma aile konutu şerhi; eşlerin aile konutu olarak kullandıkları ev üzerinde tarafların tasarruflarını kısıtlayan, her iki eşin de rızası olmadan aile konutunun satılamaması amacıyla tapuya koydurulan bir engelleyicidir. 

Aile konutu şerhi konulduğunda diğer eşin bu durumdan haberi olmaz; ta ki evi satmaya kalkana kadar ve bu nedenle diğer eşten çekinmeden rahatlıkla aile konutu şerhi kondurulabilir.  

Bu noktada şunu da belirtmek gerekir. Bir konuta aile konutu şerhi konulabilmesi için o konutta fiziken ikamet etme şartı yoktur sadece ikametgahta o konutta oturuyor görünmek yeterlidir. 

Örneğin kocası tarafından dövülerek sokağa atılan bir kadın fiziki olarak aile konutunda bulunmaması durumunda dahi aile konutu şerhi koydurması mümkündür. 

Yeter ki nüfus müdürlüğüne evlendiği tarihte yeni konutuna geçtiğine dair ikamet adresini bildirmiş olsun ve eğer şerh konulmadan önce aile konutu veya başka bir taşınmaz art niyetli olarak üçüncü kişiye devredilmiş ise hak kaybı olan eş kendisine devrin yapılmış olduğu üçüncü kişiye karşı dava açmak suretiyle hak talebinde bulunabilir. 

Bu durumda art niyetli eşin mal kaçırmak amacıyla elden çıkardığı mallar konusunda üçüncü kişiler de sorumlu tutulabilir. 

Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma nedeniyle borçlu eşin mal varlığı katılma alacağını karşılamadığı takdirde alacaklı eş edinilmiş mallarda hesaba katılması gereken karşılıksız kazandırmaları satışın veya devrin yapıldığı üçüncü kişiden eksik kalan miktarı talep edebilecektir.  

Ayrıca mal kaçıran eşin yaptığı muvazaalı devirler sebebi ile tapu iptal ve tescil davaları da açılabilir. 

Mal kaçıran borçlu eşin mal varlığını mal kaçırmak amacıyla üçüncü bir kişiye devretmesi durumunda alacaklı eşin tasarrufun iptali davasını açma hakkı vardır. 

Bu durumda iptal ve tescile gerek olmaksızın söz konusu kaçırılmaya çalışılan taşınmazın haciz ve satışına karar verilmesini sağlama hakkına sahip olacaktır. 

Boşanma sürecinde eşten mal kaçırma boşanma davalarında sıkça görülmektedir.

İlgili Makaleler İçin;

Boşanma Davası Açılmadan Mal Kaçırma

Tarafların evlilik birliği içerisinde edindikleri mallar ortaktır. Bu nedenle boşanma sonrasında bu malların tasfiyesi gerekir. Fakat bir çok kişi kötü niyetli hareket ederek boşanma davası açılmadan mal kaçırma düşüncesi içine girmektedir.

Türk Medeni Kanununa göre eşlerden birinin mal rejimin sona ermesinden bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan,olağan hediyer dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar, yine, bir eşin mal rejimin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler edinilmiş mallara seafoodplus.info bunun için ,boşanma kararı kesinleşmesinden sonra, mal rejimi tasfiyesi davasının açılması gereklidir.

Boşanma davası açılmadan mal kaçırma durumu söz konusu ise mahkemeye bu durum delilleriyle birlikte sunulmalıdır. Mahkmeye elden çıkarılan mal varlığının kötü niyetle çıkarldığını ve mal kaçırma kastıyla hareket edildiğini ispat etmek gerekir. Mahkeme bu malların kötü niyetle elden çıkarıldığı kanısına varırsa söz konusu malı tasfiyeye dahil eder ve taraflar arasında paylaştırır.

Boşanmadan Önce Satılan Evin Durumu

Eğer bir ev evlilik devam ederken evden satılmışsa ve daha sonrasında boşanma durumu olmuşsa karşı tarafın bu evden hakkını alabilmesi için mal rejimi davası açması gerekir. Bu dava eğer ispat edilebilirse evin değeri bilirkişi yardımıyla tespit edilir ve taraflar arasında eşit şekilde paylaştırılır.

Yani boşanma davası açmadan önce evi elden çıkarmak karşı tarafın evden kaynaklı haklarını ortadan kaldırmaz. Bu nedenle bu tür konularda dava açmadan önce boşanma avukatı yardımı alınmalıdır. Aksi halde ciddi hak kayıpları yaşabilir. Zira bu davalarda talep edilen miktar üzerinden harç ödenir ve davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatının vekalet ücreti ödenmek zorundadır.

Boşanmada Mal Kaçırma İle İlgili Yargıtay Kararı

Yerel mahkemeler karar verirken Yargıtay kararlarına çok dikkat etmektedir. Bu nedenle dava açılmadan önce emsal kararlar iyi incelenmelidir. Aşağıda boşanma davası açılmadan mal kaçırma ile ilgili emsal Yargıtay kararı bulunmaktadır.

T.C.

YARGITAY
seafoodplus.infoAİRESİ//T.

• MAL REJİMİ ( Mal Ayrılığı Rejimine Tabi S.K.&#;dan Önce Edinilmiş Mal &#; Davacının Davalıya Ait Kişisel Malın Edinilmesinda Ziynetlerini Bozdurarak ve Babasından Aldığı Parayı Koyarak Katkıda Bulunduğu İddiası/Aile Mahkemesinin İncelemesi Gereği )

• DEĞER ARTIŞ PAYI ( Mal Ayrılığı Rejimine Tabi S.K.&#;dan Önce Edinilmiş Taşınmaz &#; Katkıda Bulunan Eşin Tasfiye Sırasında Ortaya Çıkan Değer Artışı İçin Katkısı Oranında Alacak Hakkına Sahip Olacağı )

• KATKI PAYI ALACAĞI ( Mal Ayrılığı Rejimine Tabi S.K.&#;dan Önce Edinilmiş Taşınmaz &#; Katkıda Bulunan Eşin Tasfiye Sırasında Ortaya Çıkan Değer Artışı İçin Katkısı Oranında Alacak Hakkına Sahip Olacağı )

• GÖREVLİ MAHKEME ( Mal Ayrılığı Rejimine Tabi S.K.&#;dan Önce Edinilmiş Mal &#; Davacının Davalıya Ait Kişisel Malın Edinilmesinda Ziynetlerini Bozdurarak ve Babasından Aldığı Parayı Koyarak Katkıda Bulunduğu İddiası/Katkı Payı Alacağı )

/m,,,/2,//m//m

ÖZET : sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girdiği tarihine kadarki dönemde geçerli rejim mal ayrılığıdır. ( s. MK m. ) Bu tarihten sonra ise, edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. ( TMK m. )
Edinilmiş mallara katılma rejimi; edinilmiş mallar ( TMK m. ) ile eşlerden her birinin kişisel mallarını ( TMK m. ) kapsar. ( TMK m. )
Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan malvarlığı değerleri o eşin kişisel malıdır. ( TMK m. /2 )
Eşlerden biri, diğerine ait malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuş ise, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur. ( TMK m. /1 )
Davacı, davalıya ait kişisel malın edinilmesi sırasında ziynetlerini bozdurarak ve babasından aldığı parayı koyarak katkıda bulunduğunu, katkısının, malın o tarihteki rayiç değerinin üçte biri oranında olduğunu ileri sürdüğüne göre, istek, Türk Medeni Kanununun maddesine dayanmaktadır. Bu madde ise Aile Mahkemelerinin görevine girmektedir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

KARAR : Davacının; alımında katkıda bulunduğunu iddia ettiği taşınmaz, tarihinde koca tarafından üçüncü kişiden kooperatif üyeliği devralınmak suretiyle iktisap edilmiştir. Taraflar &#;de evlenmişlerdir. Boşanma davası ise tarihinde açılmış olup devam etmektedir.

Türk Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce evlenmiş olan eşler arasında, bu tarihe kadar, tabi oldukları mal rejimi devam eder. Eşler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde, bu tarihten geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar. ( sayılı Yürürlük Kanunu m. 10/1 ) Şu halde, evlenme tarihinden, sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girdiği tarihine kadarki dönemde geçerli rejim mal ayrılığıdır. ( s. MK m. ) Bu tarihten sonra ise, edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. ( TMK m. )
Edinilmiş mallara katılma rejimi; edinilmiş mallar ( TMK m. ) ile eşlerden her birinin kişisel mallarını ( TMK m. ) kapsar. ( TMK m. )

Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan malvarlığı değerleri o eşin kişisel malıdır. ( TMK m. /2 )
Eşlerden biri, diğerine ait malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuş ise, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur. ( TMK m. /1 )

Davacı, davalıya ait kişisel malın edinilmesi sırasında ziynetlerini bozdurarak ve babasından aldığı parayı koyarak katkıda bulunduğunu, katkısının, malın o tarihteki rayiç değerinin üçte biri oranında olduğunu ileri sürdüğüne göre, istek, Türk Medeni Kanununun maddesine dayanmaktadır. Bu madde ise Aile Mahkemelerinin görevine girmektedir. O halde işin esasının incelenmesi gerekirken görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Hükmün yukarıda gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma

Genel olarak boşanma sürecinde eşler, evlilik sırasında birlikteyken edindikleri malları yasaya uygun bir şekilde paylaşmaktadır. Ancak bazı kişiler, eşleriyle bu malları paylaşmak istemedikleri için çeşitli yollara başvururlar ve eşlerinden mal kaçırma girişiminde bulunabilirler. Bu mal kaçırma girişimi hukuka aykırı bir şekilde olabileceği gibi, kişinin malları satması şeklinde de gerçekleşebilir. Yasalar ise bu mal kaçırma girişimini engelleyebilmek adına bir takım önlemler almaya çalışmaktadır. Bu tip durumlarda yapılacak işlemler için İzmir boşanma avukatına danışabilirsiniz.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Durumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Eşlerden biri, diğerinin mal kaçırma girişiminde bulunacağından şüphe duymaktaysa, bunun için vakit kaybetmeden hukuki bir süreç başlatmalı, konuyla ilgili bir boşanma avukatından destek almalıdır. Siz de bu konularla ilgili bilgi almak için İzmir boşanma avukatına başvurabilirsiniz. Bu konuda alınabilecek önlemlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Mal kaçırma şüphesi bir aile konutu ile alakalı ise, kişi gerekli yerlere müracaat ederek, mülk için aile konutu şerhi koydurabilir. Böylece mal kaçırma riski olan kişinin konut ile ilgili işlem yapma yetkisi kısıtlanmış olur. Bu konuda detaylı bilgilendirme için İzmir boşanma avukatından bilgi alabilirsiniz.
  • Evlilik sürerken, mal kaçırma yapacak kişi, elindeki malları bir başkasına karşılıksız bir şekilde vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda gerekli kanıtlarla konu, davaya taşınabilir. Böyle bir durumda iyi bir avukat gerekmektedir. Boşanma avukatı İzmir, bu konuda size yardımcı olabilir. Sonuç olarak paylaşılan bu malların devirlerinin iptali sağlanabilir.
  • Mal kaçırma girişiminde bulunan kişi, belgede sahtecilik gibi yollara da başvurabilir. Bu durum ispatlandığı takdirde diğer eş mağdur olmayacaktır.
  • Boşanma davası ile birlikte mal tasfiyesi davasının açılması, mal kaçırma girişimini engelleyebilecek unsurlar arasında yer almaktadır.
  • Mal kaçırma girişimini engelleyebilmenin bir diğer yolu, mallar üzerine ihtiyati tedbir koydurmaktır. Bu işlemi, aile mahkemesi kararı ile yaptırabilirsiniz. Böylece malların satışı durdurulacaktır.

Bu gibi noktaların yanında önlem alınması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Daha detaylı bilgilendirme ve spesifik durumlarda neler yapılabileceği hakkında bilgi almak için boşanma avukatı İzmir’e ulaşabilirsiniz.

Boşanma Davasında Mal Kaçırmanın Cezası Nedir?

Boşanmada mal paylaşımının yasalara uygun şekilde yapılmasını engellemek, kişinin bu yolda işlediği suça göre farklı şekilde cezalandırılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kişi, eşinden mal kaçırmak için evrakta sahtecilik ya da sahte vekaletname ile bir iş yapmış ise, belgede sahtecilikten ceza almaktadır. Eğer eşin kandırılması söz konusu ise, bu durumda kişi dolandırıcılık suçundan yargılanabilmektedir. Bunlarla beraber mal kaçırmada, tehdit, şantaj gibi başka türlü suçlar da işlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda İzmir boşanma avukatından yardım almak önemlidir.

Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Konusunda Avukatların Önemi

Tüm hukuki işlemlerde olduğu gibi, boşanma davalarında ve özellikle mal kaçırma konusunda avukatla işbirliği yapmak, kişiler açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Konuya hakim bir kişinin desteğiyle, kişiler mağdur olmaktan kurtulmakta, işlerini sorunsuz bir şekilde halledebilmektedir. Bu tür davalarda avukatların önemini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Bu konuda tecrübeli ve bilgili bir avukat, kişi mağdur olmadan önce gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olmaktadır.
  • Avukat, kişiye izlenmesi gereken yollar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.
  • Bazı durumlarda kanıt niteliği taşıyabilecek belgelerin toparlanması işlemlerinde yol göstericidir.
  • Mal kaçırma işlemini gerçekleştiren kişinin gereken cezayı almasını sağlamaktadır.
  • Mal kaçırma girişimi sonucu kaybedilen malların geri alınmasını sağlamaktadır.

Boşanma davalarında, mal kaçırmaya dair danışma ve yardım talepleriniz için İzmir boşanma avukatına müracaat edebilirsiniz.

FacebookTwitterLinkedIn

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir