geniz akıntısı kuru öksürük / Üç Haftadan Uzun Süren Öksürüğe Dikkat! | Hizmet Hastanesi

Geniz Akıntısı Kuru Öksürük

geniz akıntısı kuru öksürük

Geniz Akıntısı

Solunum sistemimiz, vücudumuzun dış ortamla sık temas eden bölgelerinin başında gelir. Buna bağlı olarak, soğuk havalarla beraber görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, çok çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Hayat kalitesini ciddi manada olumsuz etkileyen bu sağlık problemleri, farklı klinik belirti ve semptomların görülmesine neden olur. Bu belirtilerin başında geniz akıntısı gelmektedir.

Geniz Akıntısı Nedir?

Vücudumuzda soluk yoluyla alınan hava, ilk olarak üst solunum yollarına uğrar ve devamında akciğerlere doğru iletilir. Burun boşluğunda nemlendirilen ve ısıtılan hava, yabancı maddelerden ve mikroorganizmalardan temizlenmesi amacıyla bağışıklık sistemine ait çeşitli dokularla karşılaşır. Bu bölgelerden biri de genizdir. Geniz bölgesinin ardından gırtlak ile soluk borusuna aktarılan hava akımı, bronşlar vasıtasıyla akciğere ulaşır ve böylece solunum süreci tamamlanır.

Eğer çeşitli sebeplerle burun ve geniz bölgesinin epitel dokusunda (mukoza) iltihaplanma durumu gerçekleşirse, içeriği etkene göre değişkenlik gösteren sıvı kıvamdaki salgıda artış ortaya çıkar. Oluşan salgı, burun veya geniz yoluyla üst solunum yolundan drene olur ve sonuçta burun ve geniz akıntısı şikâyetleri meydana gelir. Geniz akıntısı, iltihaplı salgının dokulara ulaşması nedeniyle ağız dokusunda, yutakta ve gırtlakta iltihaplanmaya yol açabilir.

Geniz Akıntısı Nasıl Gelişir?

Üst solunum yolunu oluşturan bütün anatomik bölgeler, kan damarlarının yoğun olarak bulunduğu özel bir epitel doku ile kaplıdır. Mukoza adı verilen bu doku; yüzeyinin nemli olması ve bol damar içeriği sayesinde havanın ısıtılması ve nemlendirilmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Solunan havanın içeriği ile vücuttaki çeşitli fizyolojik olaylara bağlı olarak mukozada çeşitli değişimle gelişebilir ve mukozada ödemleşme veya iltihaplanma gerçekleşebilir.

Mukozadaki değişimler, yüzeyin nemlenmesinden sorumlu salgıların miktarını artırarak üst solunum yolu boyunca akıntıya neden olur. Sıvı kıvamdaki bu salgı mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir ortam oluşturduğundan, başta berrak renkli bir sıvı halinde olsa da zamanla iltihaplı bir kıvam kazanarak sarı-yeşil renk alır. İltihaplı akıntı üst solunum yolu boyunca tüm dokularda iltihaplanmaya ve enfeksiyonlara neden olabilir.

Bahsedilen akıntı geniz bölgesinden ağız ve yutağa doğru aktığında, geniz akıntısı veya postnazal akıntı olarak ifade edilir.

Geniz Akıntısı Neden Olur?

Geniz akıntısı, temelde üst solunum yollarının iltihaplanması veya çeşitli etkenler sonucu tahriş olmasıyla ortaya çıksa da çok çeşitli sebepler sonucunda gelişebilir. Hastalarda geniz akıntısı şikâyeti, sıklıkla aşağıdaki sebeplerle gözlenmiştir:

    Üst solunum yolunun viral enfeksiyonları: Geniz akıntısının en sık sebeplerinden biri burun boşluğu, geniz ve diğer üst solunum yolu mukozasının iltihaplanmasına yol açan virüs enfeksiyonlarıdır. Başta nezle ve grip olmak üzere, solunum yoluyla bulaşan her türlü enfeksiyonda iltihaplı geniz akıntısı gelişebilir.

    Sinüzit: Burun boşluğuna açılan sinüslere ait mukozanın iltihaplanması sonucu, salgı miktarındaki artışa bağlı geniz akıntısı sıklıkla görülür.

    Solunan havanın kuru olması: Kuru hava, mukozada tahrişe yol açarak salgı üretimini tetikler ve geniz akıntısı ile sonuçlanır.

    Soğuk hava: Solunan havanın düşük sıcaklıkta olması durumunda, mukozadaki damarlar daralarak mukoza salgısında artışa neden olur ve geniz akıntısı meydana gelir.

    Havadaki ani değişimler: Hava sıcaklığında, özelliğinde veya akımında ani değişiklikler, mukozadaki kan akışı ve salgı üretiminde değişiklikleri tetikleyerek geniz akıntısına neden olur.

    Alerji: Doğadaki çeşitli biyolojik unsurlara karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilerde yoğun mukoza salgısı üretimine bağlı geniz akıntısı görülür. Bu husus, özellikle alerjik rinit hastalarında tipiktir.

    Yabancı cisim solunumu: Üst solunum yolunun herhangi bir bölgesinde yabancı bir cisim nedeniyle tıkanıklık meydana gelirse; hem mukoza salgısı artış gösterir hem de cismin bulunduğu bölge mikroorganizmalarca enfekte olarak salgının iltihaplanmasına neden olur. Artan mukoza salgısı geniz akıntısı olarak drene olabilir.

    Hamilelik: Gebelikte çeşitli hormonların kandaki düzeylerinde değişiklikler ortaya çıkar. Bu yeni hormon dengesi, mukozadaki kan damarlarının genişlemesine ve salgı artışına yol açabilir. Dolayısıyla gebelikte fizyolojik nedenlerle geniz akıntısı gelişebilir.

    Beslenme: Tüketilen çeşitli özelliklerdeki besinler (baharatlı, acı vs.), üst solunum yollarını tahriş ederek salgı üretimini tetikleyebilir. Sonuçta geniz akıntısı ortaya çıkabilir.

    Sigara dumanı: Burun ve geniz mukozasını tahriş edebilecek sigara dumanı veya çeşitli kimyasallarla kontamine olan havanın solunması geniz akıntısına neden olabilir.

    İlaçlar: Bazı antihipertansif ilaçlar veya doğum kontrol hapları gibi hormon içerikli ilaçlar, yan etki olarak geniz akıntısı yapabilir.

Geniz Akıntısına Hangi Belirtiler Eşlik Eder?

Geniz akıntısı şikâyeti, altta yatan sebebe bağlı olarak çeşitli belirtilere eşlik eder. Bu belirtiler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

    Boğaz ağrısı: Geniz akıntısı doğrudan ağız boşluğu, dilin arka kısmı ve gırtlağa doğru drene olduğundan, iltihaplı geniz akıntısı bu bölgelerde de iltihaplanmaya neden olabilir. Buna bağlı olarak boğaz ağrısı şikâyeti gelişebilir.

    Boğazda şişlik: Benzer mekanizmayla iltihaplanan gırtlak ve çevresi, boğazda şişlik olarak kendini gösterebilir.

    Burun akıntısı: Geniz akıntısı, üst solunum yollarında burun akıntısı olarak da kendini gösterebilir.

    Burun tıkanıklığı: Üst solunum yollarının iltihaplanması, mukozada ödeme yol açarak burun tıkanıklığı şeklinde ortaya çıkabilir.

    Öksürük: Gırtlağın geniz akıntısı yoluyla tahriş olması ve iltihaplanması öksürüğe sebep olabilir. Aynı şekilde, üst solunum yolu enfeksiyonlarında mukozanın zarar görmesine bağlı olarak da öksürük refleksi tetiklenebilir.

    Baş ağrısı: Sinüzite bağlı geniz akıntılarında baş ağrısı tabloya eşlik edebilir.

    Bulantı ve kusma: Ağız boşluğuna ve gırtlağa drene olan geniz akıntısı, bulantıya yol açarak kusma refleksini tetikleyebilir.

    Ağız kokusu: Uzun dönem geniz akıntısı ağız boşluğuna drene olan kişilerde, iltihaplı salgıya bağlı kötü ağız kokusu ortaya çıkabilir.

    Kulak ağrısı, işitme kaybı gibi kulakla ilgili şikâyetler: Geniz bölgesi anatomik olarak orta kulakla bağlantılı olduğundan, iltihaplı salgı orta kulağa geçerek bu bölgenin iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda orta kulak iltihabına bağlı belirtiler görülebilir.

Geniz Akıntısı Tedavisinde Ne Yapılır?

Geniz akıntısının giderilebilmesi için öncelikli olarak geniz akıntısının altında yatan sebebin doğru şekilde teşhis edilmesi gerekir. Titizlikle yapılan fizik muayene ve gerekli tetkiklerin verileri doğrultusunda tanı koyulduktan sonra tedavi planlanır. Geniz akıntısının tedavisinde atılacak adımlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

    • Geniz akıntısı enfeksiyona bağlı geliştiği takdirde, sıklıkla ilaç tedavisine başvurulur. Bu doğrultuda, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonların söz konusu olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi verilirken; viral enfeksiyonlara bağlı olgularda semptomların kontrol altına alınmasına yönelik ilaçlar reçete edilebilir.
    • Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır. Dekonjestan spreyler hekim onayı olmadan, gereğinden uzun süre kullanıldığında; semptomların daha da kötüleşmesine ve burun tıkanıklığı başta olmak üzere hastalık şikâyetlerinin artmasına neden olabilir. Bu bakımdan, ilaçların hekim kontrolü ve talimatına uygun olarak kullanılması önemlidir.
    • Geniz akıntısına yol açan mukoza salgısının daha akışkan hale getirilmesi de semptomatik olarak fayda sağlayacaktır. Bu anlamda, hastalık süresince bol sıvı tüketilmesi oldukça yararlıdır. Sıcak içecek veya çorba tüketimi de önerilir. Salgının akışkan hale getirilmesinde mukolitik özellikteki ilaçların reçete edilmesi de bir başka yöntemdir.
    • Buhar üreten makinelerin kullanılarak burun boşluğunun nemlendirilmesi, tuzlu su veya okyanus suyu içerikli solüsyonlarla burun boşluğunun sık sık yıkanması geniz akıntısının giderilmesinde uygulanabilecek diğer yöntemler arasında sayılabilir.

Geniz Akıntısı Nedir? Geniz Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Geniz akıntısı, kişinin burun ve sinüs kanalından boğazına doğru akan akıntıya verilen isimdir. Mevsim geçişlerinde yoğunlaşır. Geniz akıntısı yer yer boğaz akıntısı ile karıştırılmaktadır. Alerjik geniz akıntısı dikkat edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir."

geniz akintisi

Geniz akıntısı, kişinin burun ve sinüs kanalından boğazına doğru akan akıntıya verilen isimdir. Mevsim geçişlerinde yoğunlaşır.

Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısı nedir, geniz akıntısı özellikle günlük hayatta mevsimsel olarak da boğaz kısmında hissedilen akıntıya verilen isimdir. Geniz akıntısı tedavisi kulak burun boğaz uzmanı tarafından teşhis edilir ve tedavisi planlanır.

Geniz Akıntısı Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?

Geniz akıntısı özellikle mevsim geçişlerinde artan bir rahatsızlıktır. Havaların soğuması, kişinin bağışıklığının düşmesi, stres, düzensiz abeslenme gibi faktörler geniz akıntısını arttıran nedenlerden bazılarıdır. Bunların dışında geniz akıntısına neden olan bazı hastalıklar vardır.

Geniz akıntısı nedenlerini anlatmadan önce burun fizyoljisinden kısaca söz etmemiz gerekir. Burunun görevlerinden birisi solunan havanın filtrasyonu olarak ifade ettiğimiz burun yoluyla aldığımız solunum havasında bulunan küçük parçacıkların , yabancı cisimlerin  hava burun içinden geçerken bu bölgede yakalanması daha ileri akciğerlere kadar giderek zarar vermelerinin önlenmesidir. Bu görevi burun boşluğunu ve sinüslerin içini örten  mukozanın üzerini kaplayan mukus olarak isimlendirilen bir sıvı örtü tabakası ve bu mukusu düzenli ve sürekli olarak burun boşluğunun gerisine yutağa doğru yönlendiren ve atan tüylü hücrelerle yapar. Mukus burun boşluğu ve sinüslerin yüzeyini kaplayan mukoza tabakasının içinde bulunan salgı yapan hücreler tarafından oluşturulur, günde yaklaşık 1,5-2 litre kadar mukus burun boşluğunu sürekli olarak temizler, nemlendirir ve yutaktan sindirim sistemine geçer. Biz  çoğu zaman farkında olmasak da sürekli bir geniz akıntımız  vardır.

Normalden fazla salgı yapıldığında veya mukusun özelliği değiştiğinde bu durum fark edilir hale gelebilmektedir.

Burun akıntısının ( önden veya genizden) ön planda olduğu hastalık tabloları rinit olarak isimlendirilir, ilaveten burun tıkanıklığı, hapşırma, burun içinde kaşıntı yakınmaları da olabilir.

Genellikle virüslerle ortaya çıkan  soğuk algınlıklarında ( nezle) daha az oranda da bakterilerin neden olabildiği rinosinüzitlerde burun akıntısı ön planda olan şikayetlerdendir.

Hastalık sürecine göre akıntının özelliği değişebilir ( rengi, kıvamı..)

Bu  enfeksiyöz  rinitlerin dışında enfeksiyöz  olmayan  rinitlerde de burun akıntısı  görülür.

Bunları;

  • Allerjik rinitler ( mevsimsel, yıl boyu süren allerjik rinitler)
  • Allerjik olmayan rinitler:
  • Vasomotor rinitler,
  • Gustatuar rinitler ( yemek yeme sırasında ortaya çıkan rinit)
  • Çalışma ortamından kaynaklanan rinitler
  • Uzun süreli nazal dekonjestan spreylerin kullanılması ( medikamentöz rinit)
  • Burun içi madde kullanılması ( kokain vs)
  • Burun içindeki tüylü hücrelerin hastalıkları  ( immotil cilia sendromu)
  • Burun içinde yer kaplayan tümörler (kanlı bir akıntı olabilir)
  • Beyin –omurilik sıvısı kaçaklarında geniz akıntısı ortaya çıkabilir.
  • Bunun dışında laringofarengeal reflü hastalığında da geniz akıntısı  hastaların yakınmaları arasındadır.
  • Tedavi, yapılan muayene sonucu saptanan nedene göre yapılır.

Geniz akıntısı nedenleri;

  • Sinüzit geniz akıntısına neden olabilir.
  • Grip ve soğuk algınlığı geniz akıntısını tetikleyen nedenler arasındadır.
  • Gebelik hali geniz akıntısına neden olabilir.
  • Sigara içmek ve sigara dumanı solumak geniz akıntısı oluşumuna neden olabilir.
  • Bireyin birtakım şeylere alerjisinin olması geniz akıntısına neden olabilir.
  • Çeşitli yiyecekler (baharatlar) geniz akıntısı oluşumu nedenleri arasındadır.
  • Burna kaçabilecek ve burna zarar veren yabancı cisimler geniz akıntısı oluşumunu sağlayabilmektedir.
  • Temizlik malzemeleri burnu tahriş edebileceğinden geniz akıntısı oluşumuna neden olabilmektedir. 
  • Parfümlerin kokusunun çok keskin olması geniz akıntısına neden olabilmektedir.
  • Burun deviasyonları yani burnun yapısal bozuklukları geniz akıntısının nedenleri arasındadır.

geniz akintisi belirtileri

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı belirtileri boğazdaki akıntı hissi ile kendisini belli etmektedir. Bu durum boğazda ağrıya da nede olabilmektedir.

  • Boğazda gıcık varmış hissi, kaşıntı ve gıcık hissi

Boğazda hissedilen bir rahatsızlık hissine verilen isimdir. O bölgede takıntılı şekilde rahatsız edici bir durum oluşur.

  • Kulak enfeksiyonları, kulakta meydana gelen enfeksiyonlar

Geniz akıntısı kulak enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bu durum kulak burun boğaz uzmanı tarafından teşhis dilir ve tedavi edilir.

Baş ağrısı geniz akıntısında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Mevcut sporun tedavi edildiğinde bu belirti de ortadan kalkacaktır.

  • Öksürük özellikle geceleri artan öksürük

Öksürük geniz akıntısında özellikle karşılaşılan bir durumdur. Kişi rahatsız oldukça öksürme hissi oluşmaktadır.

  • Nefes alamama, nefes almada güçlük

Genzi akıntısı nefesi de etkileyebilmektedir. Bu durum ileri seviyede olmasa bile rahatsız edici bir durum haline gelmektedir.

Balgan geniz akıntısında sıkça karşılaşılan bir belirtidir. Balgam ilelerdikçe rahatsız edici bir durum haline gelmektedir.

  • Boğaz ağrısı, boğazda oluşan ağrı ve kaşıntı hissi

Boğaz ağrısı sürekli o bölgede hassasiyet yaratan bir durumdur. Boğaz ağrısının önüne geçebilmek için geniz akıntısı için tedavi olunması gerekmektedir.

Mide bulantısı özellikle genizde oluşan akıntının yeme borusundan mideye doğru akmasında dolayı mide bulantısına neden olmaktadır.

Geniz Akıntısı Çeşitleri Nelerdir?

Geniz akıntısı çeşitleri genellikle hastalığa bağlı olarak değişen durumlardır. Geniz akıntısı nedenleri grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan dolayı olabileceği gibi farklı sebeplerden de kaynaklanabilir.

Koronavirüs ve Geniz Akıntısı

Koronavirüse yakalanan kişilerde geniz akıntısı durumu belirtiler arasında yer alan bir sonuçtur. Bu durum hastalık süresiinde devam edebilir ve bir süre sonra daha fazla rahatsız edebilir.

Kronik Geniz Akıntısı Nedir?

Kronikk genzi akıntısının nedeni tam olarak bilinemeyebilir. Kronik geniz akıntısının sebebinin bulunması için çeşitli testlerin detaylı olarak yapılması gerekmektedir. Bu durumda da ilk olarak bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekmektedir.

Alerjik Geniz Akıntısı Nedir?

Özellikle mevsim geçişleri ile fazlalaşan bir durumdur. Mevsimsel değişiklikler geniz akıntısını arttırabilmektedir.

Bebeklerde Geniz Akıntısı Nedir?

Bebeklerdeki geniz akıntısı grip ve nezle ile ilgil olmakla birlikte bazen alerjik durumlarında olduğunu gösterebilmektedir. Bazı besinler bebeklerde geniz akıntısına neden  olabilir ya da anne sütü de bu duruma bazı zamanlar neden olabilmektedir.

Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz akıntısı nasıl geçer ve geniz akıntısına ne iyi gelir, geniz akıntısını ortadan kaldırmaya yarayan, burnun rahatlamasını sağlayan yapılabilecek tedavi şekilleridir.

Geniz akıntısının geçebilmesi için neden olan durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Geniz Akıntısı Tedavisi

Geniz akıntısı tedavisi kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılmaktadır. Geniz akıntısı tedavisinde öncelikle hastanın bu durumuna neden olan ana sebep bulunmaya çalışılır bu da çeşitli testler ve uzman muayenesi ile mümkündür. Gerekli durumlarda ilaç tedavisine de başlanabilir.

Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

Geniz akıntısının neden kaynaklandığı belirlenip tedavi edilmelidir. Geniz akıntısı yukarıdaki nedenlerden birinden kaynaklanmıyorsa evde uygulanabilecek yöntemle çok basit ve uygulanmasından hiçbir güçlük olmayan yöntemlerdir.

  • Geniz akıntısına ne iyi gelir bol bol su içmek geniz akıntısına çok iyi gelmektedir. Suyun burundaki mukus tabakasını inceltici özelliği vardır. Bu yüzden geniz akıntısından korunmak için su tüketilmelidir.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir suyun dışında tüketilecek olan sıcak içecekler özellikle bitki çayları hava yollarını oldukça rahatlatmaktadır.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir alerjilerden kaynaklanan geniz akıntısı yaşanıyorsa bahar aylarında, polenlerin havada yoğun olarak yer aldığı zaman aralıklarında açık havada çok fazla bulunmamak ya da bulunmak gerektiğinde de maske takılmalıdır.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir sigara hava yollarını tıkayıcı ve tahriş edici bir maddedir. Geniz akıntısı sorunu yaşayanların sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durması tavsiye edilmektedir.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir burunda biriken mukusu suyla ya da tuzlu suyla temizlemek mukusun geniz akıntısı yapmasını önlemektedir.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir baharatlı yiyecekleri yemekten kaçınılmalıdır.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamların nem oranının iyi ayarlanması gerekmektedir. Nemsiz ortamlar geniz akıntısına neden olur. Bu yüzden ortamın nemlendirilmesi için petek sulukları kullanılabilir.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir meyve sebze tüketimi arttırılmalı besin değerleri yüksek gıdalar tüketilmelidir. Özellikle C vitamini barındıran meyve ve sebzelerin tüketilmesi önerilir. Hem bu sayede bağışıklık sistemi de güçlenmiş olacaktır. Vücudun diğer hastalıklardan da korunması sağlanacaktır.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamın nemliliğinin yanı sıra sıcak buharı solumak burun tıkanıklığını giderici ve mukusu yumuşatıcı olabilmektedir. Düzenli aralıklarla yapılabilir.
  • Geniz akıntısına ne iyi gelir bulunulan ortamı havalandırmak gerekir. Oksijen yönünden fakir olan hava geniz akıntısına neden olabileceği gibi öksürme ve hapşırma gibi belirtilere de neden olabilir. Bu sebepten belirli aralıklarla ortam havalandırılmalı veya pencere bulunmayan odalarda da havalandırma yapılmalıdır.

Evde Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun ve sinüsler, sağlıklı düzeyde nefes almanız için vardır. Eğer çevresel faktörlerden etkilenen hassas bir yapınız varsa ve sağlıklı bir yaşam şekline sahip değilseniz burun ve sinüsler çevrenizden zarar görebilir. Bu zararlar sonucunda da çeşitli hastalıklar oluşur.

Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

  • Sarımsak
  • Limon Suyu
  • Portakal Suyu
  • Elma Sirkesi
  • Ananas Suyu
  • Nane Yağı
  • Lavanta Yağı
  • Zencefil
  • Bal
  • Yeşil Çay
  • Adaçayı
  • Zerdeçal

Sağlığın ve düzenli doktor kontrollerinin ihmale gelmeyeceğini hatırlatarak, doğanın sizlere sunduğu bitkisel tedavi yöntemlerinin de iyi gelebileceğini vurgulamak isteriz. Eğer burun ve sinüslerde bir geniz akıntısı yaşıyorsanız aklınızdaki geniz akıntısı çözüm önerileri nelerdir sorusuna doğru yanıtları burada bulabilirsiniz.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

geniz akıntısına ne gelir

Geniz Akıntısı Nedir?

Bazı zamanlarda boğazınızda balgam varmış hissine kapılabilirsiniz. Özellikle de uyuduğunuz anlarda ve yatar pozisyonda dinlendiğiniz durumlarda bunu fark edersiniz. Boğazın tıkanmasına neden olan geniz akıntısı, burun ve sinüs kanalından boğaza doğru ilerleyen bir sıvının adıdır. Bu akıntı durumu, geniz akıntısı olarak ifade edilir.

Boğaz yolunda mukusun birikmesi, pek çok kişide yaşanabilir. Bu rahatsızlığın ise tedavisi vardır. Geniz akıntısı İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından bitkisel tedavilerle giderilmiştir. Şimdi sizlere en ekonomik ve kolay yöntemlerle, geniz akıntısı bitkisel çözüm önerilerini sunalım. Ancak hiçbir tavsiyenin doktor görüşü yerini tutmayacağını belirtmek isteriz.

Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir? Evde 12 Bitkisel Çözüm

Bilgiler reçete niteliği taşımaz. Uygulama öncesi doktor görüşü alınız.

1) Sarımsak

Geniz akıntısı nasıl durdurulur dediğinizde bu süreçte bolca sarımsak yemenizi önereceğiz. Sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve geniz akıntısına neden olan durumları ortadan kaldırır. Vücudun savunma mekanizmasını canlandırır ve sinüslerin açılmasını sağlar.

Sarımsak gün içinde çiğ olarak veya yemeklere eklenerek tüketilebilir. Geniz akıntısına ne iyi gelir doğal olarak bu sorunu nasıl çözerim diyorsanız aslında bu durumu sık yaşamamanız adına bağışıklık güçlendirici olarak da sarımsak tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

sarımsak

2) Limon Suyu

Geniz akıntısına neden olan şeyler içinde bağışıklığın düşmesi de vardır ve vücut direncini toparlamak için bol C vitamini almak gerekir. Geniz akıntısı yaşadığınız günlerde C vitamini kaynağı limon suyu tüketebilirsiniz.

Dilerseniz limon suyuyla gargara yapıp sinüslerin açılmasını hızlandırabilirsiniz. Antioksidan ve C vitamini kaynağı limon, mukusların hızlıca atılmasını kolaylaştırmaktadır. Limon suyunun taze limondan sıkılması da etkisini artıracaktır.

İlginizi çekebilir: Limonlu Suyun Hiç Duymadığınız 15 Faydası

limon suyu

3) Portakal Suyu

Geniz akıntısı her mevsim yaşanabilir. Şayet kış günlerinde yaşanırsa bu durum daha da yorucu ve stresli geçebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına tüketilen portakal, geniz akıntısı sürecinde meyve suyu haliyle de tüketilebilir.

Portakal suyu C vitamini içerdiği için vücuttan mikrop ve bakteri atılımını kolaylaştırır. Taze portakal suyu içerek geniz akıntısını doğal yöntemlerle giderebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Portakal Suyunun Hiç Duymadığınız 7 Faydası

portakal suyu

4) Elma Sirkesi

Geniz akıntısına ne iyi gelir evde hızlıca ne yapabilirim diyorsanız ve doğal elma sirkeniz varsa şanslısınız! Elma sirkesi de antibiyotik etkili besinlerden biridir ve geniz akıntısına iyi gelir. 1 bardak suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ilave ederek tükettiğinizde, geniz akıntısını temizlemiş olacaksınız.

Solunum yolunu açmaya yardım eden elma sirkesi, daha rahat uyumanızı ve nefes almanızı sağlayacaktır. Elma sirkesinin tadı acı gelirse, biraz bal ekleyerek yumuşatabilirsiniz. Su ile seyreltmeden tüketmemenizi öneririz.

İlginizi çekebilir: Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

elma sirkesi

5) Ananas Suyu

Ananas güçlü antioksidan meyvelerden biridir. Geniz akıntısı durumunda tercih edebilirsiniz. Antibakteriyel etkiye sahip olan ananas suyu sayesinde vücudunuzu mikroplara karşı korumuş olacaksınız. Ananas suyunu tüketirken taze ve organik olanlardan seçmenizi öneririz.

İlginizi çekebilir: Vitamin Deposu Tropikal Ananasın 10 Faydası

ananas suyu

6) Nane Yağı

Geniz akıntısı nasıl geçer diye düşünüyorsanız en ferahlatıcı seçeneklerden biri nanedir. Geniz akıntısında nefesi açmanın bir yolu da nane yağı kullanmaktır. Nane yağı ferahlatıcı etkiye sahiptir ve burundan rahatça nefes almanızı sağlar.

Uyuyacağınız odada nane yağı bulundurduğunuz durumda, uyku esnasında geniz akıntısı oluşma riskini de en aza indirebilirsiniz. Dilerseniz 1 damla nane yağı ile 1 bardak suyu karıştırıp içebilirsiniz.

Nane yağı, geniz akıntısı için önerilen doğal çözümlerden biridir. Geçmeyen geniz akıntısı neden olur sorusunun cevaplarından biri alerjik nedenlerdir.  Nane yağı koklamak alerjik geniz akıntısına ne iyi gelir diyenler için de alternatif bir yöntemdir. Sıcak suya nane yağı damlatıp dumanı soluyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nane Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

nane yağı

7) Lavanta Yağı

Geniz akıntısına ne iyi gelir bitkisel kaynaklı yağlardan faydalanabilir miyim diyorsanız lavanta yağı mis gibi kokusuyla imdadınıza yetişecektir. Balgam ve geniz akıntısına ne iyi gelir diye düşünüyorsanız ferahlatıcı lavanta yağından faydalanabilirsiniz.

Lavanta yağı, tıpkı nane yağı gibi keskin kokusuyla geniz yolunu rahatlatır. Geniz akıntısından meydana gelen balgamların atılımını hızlandıran lavanta yağı, nefes alımını da kolaylaştırmaktadır.

Doğal tedavi yöntemleri arasında çok kez adı geçen lavanta yağı, şimdi de geniz akıntısına çare olmaktadır. Lavanta yağını biraz suyla karıştırıp soluduğunuzda dahi geniz akıntısını giderebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Lavanta Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

lavanta yağı

8) Zencefil

Geniz akıntısına ne iyi gelir evde ne yapabilirim diyorsanız en iyi çözümlerden biri zencefildir. Bakteri ve enfeksiyonu gideren zencefil, geniz akıntısında meydana gelen rahatsızlıkları da yok eder. Vücudun direncini yükselten zencefil, kan dolaşımını hızlandırır ve sinüslerin tıkanmasına neden olan sıvıları dışarı atar.

Geniz akıntısı öksürüğüne ne iyi gelir diye düşünüyorsanız buhar banyosundan da yararlanabilirsiniz. Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır. Şayet geniz akıntınız yeni başladıysa, çok fazla ilerlemeden zencefili tüketerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zencefil Bal Karışımının 13 Faydası, Neye İyi Gelir?

zencefil

9) Bal

Bal, vücut direncini koruyan faydalı besinlerden biridir. Balı pek çok besinle karıştırıp tüketerek geniz akıntısını önleyebilirsiniz. Ballı bitki çayları içebilirsiniz. Ayrıca geniz akıntısı zeytinyağı ve bal karışımıyla da giderilebilir.

Balın organik olması, hastalığın iyileşmesini hızlandırmaktadır. Geniz akıntısı nasıl yok edilir diyenler balı zencefil, tarçın, limon ile karıştırıp güçlü bir macun elde edip tüketebilirler.

İlginizi çekebilir: Balın Az Bilinen 14 Faydası: Şifa Kaynağı!

bal

10) Yeşil Çay

Antioksidan etkili yeşil çay, geniz akıntısı şikayeti olanların fincanlarından eksik olmuyor. İltihapları temizleme konusunda güçlü etkileri olan yeşil çay, vücudu arındırır ve akıntının durmasını sağlar. Yeşil çayı günde 2 defa içerek sinüslerin temizlenmesine yardım edebilirsiniz. Dilerseniz yeşil çay demleyip buharını da soluyarak doğal bir tedavi uygulayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeşil Çayın Faydaları, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

yeşil çay

11) Adaçayı

Geniz akıntısına ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılmış bir sorudur ve İbrahim Saraçoğlu adaçayını önermektedir. Adaçayını 10 dakika kadar demledikten sonra süzerek içebilirsiniz. Adaçayını demlerken süre önemlidir; çünkü bitki çok fazla sıcak suda kaldığında zararlı maddeler ortaya çıkabilmekte ve çayın tadı acılaşmaktadır.

İlginizi çekebilir: Adaçayı Nasıl Demlenir? Faydaları, Neye İyi Gelir?

adaçayı

12) Zerdeçal

Zerdeçal geniz akıntısı için iyi gelir mi sorusunun cevabı evettir. 1 çay kaşığı toz zerdeçalı süt ve balla karıştırıp içebilirsiniz. Süt tüketimi yapmak istemiyorsanız sadece ballı karışım da deneyebilirsiniz. Zerdeçal yoğun tadı, aroması ve güçlü içeriğiyle genzi açıcı bir etki yaratır.

zerdeçal

Geniz Akıntısı Nasıl Önlenir?

  • Ev ve yaşam alanlarınızda havanın temiz ve nemli olmasına özen gösterin.
  • Dışarıda özellikle kış aylarında soğuk, rüzgarlı ve kuru hava şartlarında fazla kalmayın; mümkünse atkı kullanın.
  • Gün içinde vücudun nem dengesini korumak için bolca içme suyu tüketin.
  • Sigara içilen mekanlarda bulunmayın; sigara tüketiminizi sınırlandırın veya tamamen bırakın.
  • Gündüz evden çıkarken ve akşam eve geldiğinizde deniz suyu içeren spreyle burnunuzu temizleyin.
  • Kahve, çay ve alkol diüretik özellik taşır; yani vücuda sıvı kaybettirir. Bu gibi içecekleri sınırlandırın veya kullanmayın.
geniz akıntısına ne iyi gelir

Geniz Akıntısı Neden Olur?

  • Geniz akıntısı genellikle mevsim değişimlerinde meydana gelir.
  • Değişen havanın hassas bünyelerde oluşturduğu bu durum, bazen ilaç kullanımından da kaynaklanabilir.
  • Sinüzit, geniz akıntısını tetikler.
  • Bazı gebeler, hamilelik sürecinde geniz akıntısı yaşayabilir.
  • Baharata ya da farklı yiyeceklere olan alerji de geniz akıntısını meydana getirebilir.
  • Keskin kokular parfüm ve yemek kokuları da bu hastalığı oluşturabilir.
  • Tozlu ve açık ortamda çalışmak geniz akıntısının birer nedenidir.
  • Burun içi madde kullanımı geniz akıntısına neden olur.
  • Burun içindeki tüylerin azalması ve iç dokunun hasar görmesi geniz akıntısına neden olur.
  • Beyin ve omurilik sıvısı kaçakları geniz akıntısına neden olabilir.
  • Çalışma ortamından kaynaklanan nedenler geniz akıntısına davetiye çıkarabilir.
geniz akıntısı nasıl geçer

Geniz Akıntısı Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Geniz akıntısının bazı belirtileri vardır. Listemizdeki belirtiler sizde de yaşanıyorsa, doktora gitme zamanınız gelmiştir!

  • Baş ağrısı
  • Sık sık hapşırma
  • Gözlerin sulanması
  • Zor nefes alma
  • Boğazda kaşıntı hissi ve yanma
  • Sürekli balgam olduğunu hissetme
  • Gece artan öksürükler
  • Kulak enfeksiyonları
  • Tükürme isteği
geniz akıntısı belirtileri

Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geniz akıntısı medikal destekle iyileştirilebilir. Bunun için “Kulak Burun Boğaz Hastalıkları” doktoru ile görüşmeniz gerekir. Size sunacağı tedavi yöntemleri ise şöyle olacaktır:

  • Doktorunuz sinüs kanallarının açılması için size ilaç ve gargara verebilir.
  • İlaçların düzenli şekilde kullanılması, ilaç bitiminde doktorunuza yeniden gitmeniz önerilir.
  • Yapılan muayene sonucunda sinüs kanallarının durumu tespit edilir.
  • Tedavi sürecinde bulunduğunuz ortamın oldukça hijyenik ve havadar olmasına dikkat ediniz.
  • Kullanacağınız ilaçlar mukus yumuşatan ve burun tıkanıklığını gideren ilaçlardır. Bu ilaçların düzenli kullanımı hastalığı tedavi edecektir.
  • Bu süreçte bolca su içmeniz de eklenir. Su, mukusun incelmesini sağlar ve daha rahat şekilde atılmasını sağlar.
  • Su içerek hem ilaçların etkisini desteklersiniz hem de vücudun nem dengesini koruyarak geniz akıntısının kesilmesini sağlarsınız.
geniz akıntısı

Geniz Akıntısı Zararları Nelerdir?

Geniz akıntısı tedavi edilmezse pek çok sağlık sorununu ortaya çıkarabilir. Bazı kişilerde geniz akıntısının akciğere zararı olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle rahatsızlığın ilk gününde doktora gidilmesi gerekir. Geniz akıntısının oluşabilecek zararları şöyledir:

  • Sık sık tükürme isteği olacağı için ağız içi sağlığını etkiler.
  • Tedavi edilmediğinde kronik bir hal alabilir.
  • Orta kulak iltihabına da neden olacağı için duyma yetisini yavaşlatabilir.
  • Boğazın şişmesine neden açan geniz akıntısı, kronik hastalıkları oluşturabilir.
geniz akıntısı zararları

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Geniz Tıkanıklığına Ne İyi Gelir, Nasıl Açılır?

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız 10 Bitkisel Çözüm

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Evde Tedavisi, Şifalı Doğal Şuruplar

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? Evde Anında Etkili 6 Doğal Çözüm

Evde Kendi Burun Spreyinizi Kolayca Hazırlayın! En Etkili 5 Doğal Tarif

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir