ehliyet yenileme rapor / One moment, please...

Ehliyet Yenileme Rapor

ehliyet yenileme rapor

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

ehliyet sağlık raporu
Bu yazımızda sizlere ehliyet için sağlık raporuyla ilgili anlaşılması gereken konuları izah etmeye çalışacağız. Sürücü olur raporu(sağlık raporu) alabilmek için güncel mevzuatları hemen alt kısımdan birlikte inceleyelim. 

Ehliyet için sağlık raporu zorunu mu?

Sağlık raporu olmadan ehliyet başvurusunda bulunulmuyor. Ehliyet yenileme, Ehliyet sınıfı büyütme, Kayıp veya Kırık Ehliyet, Evlilik Nedeniyle Soyisim Değişikliği, İlk defa sürücü belgesi alanlar sağlık raporu almak zorundadır. 2023 yılının sonuna kadar herkesin yeni tip ehliyet alması planlanıyor. Tüm ehliyet sahipleri yeni tip sürücü belgesine sahip olacağı için hafif araç sürücüleri 10 yılda bir, ağır araç sürücüleri 5 yılda bir yeni bir sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemek zorunda kalacaktır.

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?

Bakanlıkça belirtildiği şekliyle aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilmektedir.

- Aile sağlığı merkezleri
- Özel hastaneler
- Özel tıp merkezleri
- Özel poliklinik
- Özel muayenehane

Görüldüğü üzere devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden alabileceği gibi özel sağlık kuruluşlarına başvuru yaparak da sağlık raporu alınabiliyor.

Kayıt açtırmadan önce hangi sınıf ehliyet alacağınızı ve aile hekiminin sürücü sağlık raporu verip vermediğini sormak faydalı olabilir. Çünkü aile hekimi raporu vermeyip devlet hastanesine yönlendirdiği zaman, hastanelerin sağlık kurullarında tekli veya çoklu hekim muayenesine girmek durumunda kalıyor vatandaş. Hastanelerin sağlık kurulları bir çok tipte işlem yapıyor, vatandaş erkenden gidip orada sıraya girmesi, uygun hekim değerlendirmelerini alması varsa bazı rahatsızlıkları için yeni tahlil ve tetkiklerin yapılması süreçlerin uzamasına neden olabilir. Buna ek olarak aile hekiminden sürücü olur sağlık raporu almak ücretsiz iken hastanelerden alınacak sağlık raporları ücretlidir. Eğer aile hekimi direk raporu vermeyip devlet hastanesi kurullarına yönlendirirse mecburen yönlendirilen hastanede işlem yapılması gerekir. Bu nedenle en baştan bilgili olmak faydalı olacaktır. Özel polikliniklerde de rapor çıkarılabilir. Tabi ki özel polikliniklerin konum ve büyüklüğüne göre fiyatları değişmektedir, fakat hızlı işlem yapmak için idealdir. Bölgenizdeki küçük çaplı klinik veya polikliniklerden fiyat bilgisi alabilirsiniz. 

Aile hekimi sürücü olur sağlık raporu verebilir mi?

Gerek sürücü adayının beyanı, gerekse hekimin taktirine göre sürücü olur sağlık raporu verebiliyor. Eğer, hekim sürücü adayı için “uzman tabip değerlendirmesi gerekir” kararı verirse devlet hastanesine yönlendirme işlemi yapılıyor. 

Özel tertibat gerektiren araçları kullanabilmek için gerekli sağlık raporunu alacak vatandaşlar il sağlık müdürlüğüne sevk edilmektedir.

Başvuru yapan kişinin eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda sürücü olur raporu verilmektedir. Gözlük kullananların raporlarına “gözlük kullanmak kaydıyla” geçerlidir ifadesi yer alır.

Sağlık raporu için ödenecek ücretler ne kadar?

Aile hekimi ücretsiz. Ehliyet almaya engel teşkil edecek bir rahatsızlık yoksa sağlık raporunu aile hekimliği ücretsiz veriyor.


- Aile hekimi devlet hastanesine yönlendirirse tek hekim ücreti 135 TL, Üniversite ve Eğitim araştırma hastanesi tek hekim ücreti 195 TL'dir.  Aile hekimi şüphelendiği bir rahatsızlık için vatandaşı devlet hastanesine tek hekim için yönlendirebilir.


- Eğer sağlık kuruluna girmek gerekiyorsa Devlet hastanesi için 320 TL, Eğitim araştırma veya Üniversite hastanesinde ücret 450 TL ücret talep ediliyor.  Ciddi bir sağlık problemi var ve bunun için ileri tetkikler gerektirecek durumlar varsa kararı kurul vermektedir. Kurullarda 5 tane alanında uzman hekim bulunmaktadır.

- Özel sağlık kuruluşlarının vereceği fiyatlar değişlik gösterebilir(Tahmini olarak 150-250 TL arası). Ücretleri öğrenebilmek danışmak gerekir.

Not: Fiyatlar zaman içerisinde değişiklik göstermiş olabilir. 

Ehliyet sağlık raporu için süreç nasıl işler?

Bazı aile hekimleri, vatandaşın birçok maddeden oluşan ve genel olarak rahatsızlıkları belirten bir onay formunu e devlet üzerinden doldurmasını isteyebilirler. Vatandaş verdiği beyan ile oluşabilecek yükümlülükleri kabul etmiş sayılır. Bu beyanı her hekim istemiyor istemiyor. Beyan formu aşağıdaki bağlantı üzerinden sanal ortamda doldurulmaktadır.

https://www.turkiye.gov.tr/saglik-surucu-raporu-beyan-basvurusu

Bu formda ne gibi maddeler var?

İşitme kaybı, Baş dönmesi, Denge kaybı, Kanser, Uyku bozukluğu, Ektremite, Eklem hareketlerinde kısıtlılık, Kas hastalığı, Şeker hastalığı, Kalp-damar, Organ yetmezliği, Sinir sistemi hastalığı, Epilepsi(sara), Ruh hastalığı, Alkol bağımlılığı, Madde bağımlılığı, Görme bozukluğu, Renk körlüğü, Gece körlüğü, Göz kapağında düşme, Çift görme veya şaşılık, Blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı, iki göz görüyor mu vs.

Sürücü sağlık raporu kaç yıl geçerli?

Geçerlilik tarihleri raporların hemen alt kısmında yazmaktadır. Aksi bir durum belirtilmedikçe raporların geçerlilikleri 2 yıldır.

Ehliyet alabilmek için zeka testi gerekiyor mu?

Medyaya yansıyan haberlerde herkese zeka testi uygulanacağı belirtiliyordu. Zeka testini uygulamak ve yorumlamak bile başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Zeka testi herkese uygulanmayacaktır. Ancak aile hekimi muayene esnasında herhangi bir ruhsal bozukluk veya zeka kıtlığı şüphesi olursa alanında uzman tabiplere sevk edilecektir. Aile hekimin kendisi test yapmayacaktır. Bunun böyle anlaşılması daha doğru olacaktır.

Süregelen ciddi bir rahatsızlığım var sağlık raporu alabilir miyim?

Hekimlerin vereceği karara göre sağlık raporu verilmeyebilir. Fakat tedavi olabilen bir rahatsızlık varsae tedaviden sonra sağlık raporu alınabilmektedir.

Aile hekimi tüm gruplar için sağlık raporu verebilir mi?

Evet verebilir. Fakat sürücünün bir rahatsızlığı varsa ve aile hekimi uzman tabibe veya kurula yönlendirilmişse sadece 1.Grup olarak ehliyet alma ihtimali bulunuyor.

Sağlık raporlarında grup kavramları nedir?

2016 Yılı itibariyle hem ehliyet sınıfları hem de rapor alma şartları değiştiği için grup kavramı ortaya çıkmıştır.

1. Grup sağlık raporları: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyecek. Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir.


2. Grup sağlık raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsıyor ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yenilecek. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücüleri kapsıyor.

Sağlık raporu almak için ister özel ister devlet hastanesine başvuru yapıldı diyelim.  Eğer hekim yaptığı muayene sonucuna göre "Sürücü olabilir" kısmını işaretlediyse sağlık raporu uygundur. 1. Grup ve 2.Grup için ehliyetler için başvuru yapmak mümkün olur. Fakat hekim uzman tabiplere yönlendirme yaparsa ve sağlık yönünden bir kusuru bulunursa "Sürücü olamaz" kısmı işaretlenir. Ek olarak uzman tabibe yönlendirilme durumunda mevcut sağlık kusuru ağır araç kullanmaya engel teşkil ediyorsa "1.Grup sürücü olur" kısmı işaretlenebilir.

Not: Ehliyet için sağlık raporu edinmek için aile hekimine başvuru yapıldığı zaman sayfanın en alt kısımda örnek olarak verdiğimiz sağlık raporunun II.  kısmındaki "Sürücü olabilir" kısmını işaretlemesi halinde sağlık raporunuz her iki grup içinde geçerli ve tam olur. Yani sağlık raporunda "Sürücü olabilir" kısmının işaretli olması yeterlidir.

Benim ehliyetim hem 1.Grup hem de 2. Grup ehliyetimi tekrar ne zaman değiştirmeliyim?

Örneğin, bir sürücünün hem A2 hem de C sınıfı ehliyeti var. Ehliyet yenilendiği zaman, A2 sınıfı için 10 sene sonra sağlık raporu ve diğer belgelerle yapılması gerekecek. Fakat C sınıfı ehliyetin süresi 5 yıldır. Eğer C sınıfını ehliyet de aktif kullanıyorsa 10 sene sonra değil mecburen 5 sene sonra sağlık raporuyla yeniden ehliyet yenileme yapılması gerekir. Bu durumda A2 ehliyetin geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl daha uzamış olacak. 

Sağlık Raporu için bilmem gerekenler?

- Kan grubu kartı
- 1 adet fotoğrafı
- Gözlük veya lens kullananlar yanında getirmeli. Protez kullananlar bildirmeli
- Sürekli kullanılan ilaç veya süregelen rahatsızlık varsa bildirilmeli.

Sürücü sağlık raporu örneği için resme tıklayınız.

YARARLI LİNKLER:

EHLİYET RANDEVU

EHLİYET HARÇLARI

EHLİYET SINAV TARİHLERİ

MEDYA

27 Ocak 2016

Son günlerde gündem de önemli yer eden ehliyet değişimi için sürücü olur raporlarıyla ilgili olarak ;‘’Ehliyet değişiminde isyan ettiren rapor ücreti ‘’ ve ‘’Ehliyet değiştirmek isteyen herkes mecbur ödeyecek’’ konu başlıklı haberler yanlış  içeriklerle ve kamuoyunu yanıltıcı biçimde çıkmıştır.
Bu da Aile hekimleri ile sürücü olur raporu almak isteyen vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Konu hakkında haber içeriğinde paylaşım yapan kişiler ile yazılı ve görsel medyada eksik ve hatalı gördüğümüz ifadeler söz konusu. Öncelikle ehliyet değişimine esas olarak alınacak sürücü olur raporlarının sadece aile hekimden alınacağı ifadesi  eksik bir bilgidir. Mezkur genelge incelendiğinde ; 29.12.2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni ehliyet yönetmeliği sonrası ; Söz konusu Yönetmelik değişikliği kapsamında sürücü /sürücü adayı sağlık raporu düzenlenmesi işlemi şu şekilde yürütülecektir:

 

1) Sağlık raporu; Bakanlığımıza ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış özel sağlık kuruluşlarında (özel hastane, özel tıp merkezi, özel poliklinik ve özel muayenehane) çalışan tabip/uzman tabiplerce düzenlenebilecektir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca verilen eğitim sonrasında sürücü belgesi alacak personelin sağlık raporları kendi kurum tabipliklerince düzenlenebilecektir. Denilmektedir. Ayrıca;

2) Sürücü belgesi sınıfları aşağıdaki şekilde yeniden gruplandırılmıştır;

a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,

b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.

 

3) Sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosu İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenmiştir.

 

4) Sağlık raporu şablonu Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak düzenlenmiş olup yazımız ekinde (Ek-1) gönderilmektedir. Sağlık raporu 4 kısımdan oluşmaktadır;

I. Kısım: Sürücü/sürücü adayının kimlik bilgilerinin ve fotoğrafının olduğu kısımdır.

II.Kısım: Sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri veya özel sağlık kuruluşlarında görevli pratisyen tabip/aile hekimi tarafından doldurulacak kısımdır.

III.Kısım: Sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşlarında görevli ilgili uzman/uzman tabipler tarafından doldurulacak kısımdır. ;

IV.Kısım: Özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumda il/ilçe sağlık müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon tarafından doldurulacak kısımdır.

 

5) Sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosu İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenmiş olup yazımız ekinde (EK-2) gönderilmektedir. 1’den 100’e kadar olan kod numaraları Avrupa Birliği Mevzuatındaki şekliyle, 100 ve üzerindeki kod numaraları ise sadece ülkemizde kullanılacak yerel kod numaralarıdır.

 

6) Sürücü/sürücü adayı sağlık raporu almak üzere yukarıda zikredilen sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşlarında görevli pratisyen tabip/aile hekimine başvuruda bulunacak ve yazımız ekinde (Ek-3) gönderilen beyan formunu dolduracaktır. Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından beyan formu incelenerek beyan formunda belirtilen durumlara sahip olmayan sürücü/sürücü adayının muayenesini yaparak muayene bulgusuna göre sağlık raporunun II.Kısmını doldurup sağlık raporunu tanzim ederek kişiye teslim edecektir. Beyan formunda belirtilen durumlardan bir veya birkaçının olduğu durumlarda ise kişinin o durum/durumlara ait uzmanlık dalı/dalları hariç sağlık muayenesini yaparak sağlık raporunun ikinci kısmına kanaatini belirterek raporu tanzim edecektir.  Yukarıda belirtilen sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşunda çalışan uzman tabip/ tabipler tarafından sürücü/sürücü adayının muayenesinde ve zorunlu olarak veya gerektiğinde yapılması gereken tetkikleri yapılarak sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak sürücü belgesi sınıfı ve varsa kısıtlara ilişkin kod numaraları yazımız ekinde gönderilmekte olan kod tablosunda (Ek3) belirtilen şekliyle yazılarak sağlık raporu tanzim edilecektir. Uzman tabip/tabiplerce sürücü/sürücü adayının özel tertibatlı araç kullanmasına karar verilmesi halinde hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği ve kod tablosunda belirtilen kodlar yazılmadan sürücü belgesi alabileceği belirtilir ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyona gönderilir.  İl sağlık müdür yardımcısı veya görevlendireceği il sağlık müdürlüğü görevlisinin başkanlığında kişinin sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları ve  valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşan komisyon tarafından belirlenecek özel tertibat kod numarası ile hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği aynı sağlık raporunun ilgili bölümüne yazılır. İhtiyaç duyulması halinde bu Komisyona elektrik mühendisi dâhil edilebilir. Bu Komisyon tarafından sürücü/sürücü adayına sürücü belgesi alamaz kararı verilemez. Bu komisyonun görevi özel tertibat kod numarası ve sürücü belgesinin sınıfının belirlenmesi ile sınırlı olup ilave olarak aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığını kontrol edebilir.

 

7) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 45 inci maddesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne sevk edilen sürücünün muayene ve değerlendirmesi  5’li heyet tarafından yapılarak sağlık kurulu raporu tanzim edilmekte idi. Mezkûr Kanun hükmünde değişiklik yapılması nedeniyle bu şekilde sevk edilen kişi adına 5’li heyet raporu düzenlenmeyecek olup sürücüde meydana gelen bedensel değişikliğin ortopedik olması halinde ortopedi ve travmatoloji uzmanının, diğer durumların tespitinde ise ilgili diğer uzman tabip/tabiplerin bulunduğu hastaneye sevk edilir. İlgili uzman tabip/tabipler tarafından yapılacak muayene ve değerlendirme sonucunda sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak, sürücü belgesi alıp alamayacağı ve varsa kısıtların kod tablosundaki kod numaraları yazılacaktır.

 

8) Kod tablosu 4 bölümden oluşmaktadır: Bölüm a: Sürücü/ sürücü adayının muayene ve değerlendirmesini yapan tabip/uzman tabipler tarafından kullanılacaktır. Bölüm b: Trafik kuruluşlarınca kullanılacaktır. Bölüm c: Milli Eğitim Bakanlığınca kullanılacaktır. Bölüm d: Mezkûr Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından kullanılacaktır.

 

9) Sürücü/sürücü adayı, İl Sağlık Müdürlüğüne vereceği dilekçe ile rapora itiraz edebilir. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sürücü/sürücü adayı, muayene ve değerlendirmesinin yapılabilmesi ve hakkında karar verilebilmesi için raporun olumsuz olmasına neden olan uzmanlık dalı/dallarındaki her uzmanlık dalı için 3’er uzman tabibin bulunduğu hastaneye sevk edilir. Sevke istinaden yapılan muayene ve değerlendirmeye göre kişi adına sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak sağlık raporu tanzim edilir ve kişiye teslim edilir. Kişi hakkında uzmanlar kurulunca düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itiraz etmesi halinde İl Sağlık Müdürlüğünce daha evvel düzenlenen bütün sağlık raporlarının birer sureti, itiraz dilekçesi ve varsa hastalığına ilişkin takip dosyası Bakanlığa gönderilir.

 

10) Mezkûr Yönetmelik değişikliği ile sürücü belgesine sahip herhangi bir kişinin sağlık muayeneleri esnasında sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınmasını gerektiren ve bildirim yükümlüğü olan durumlarda kişiye ait kimlik bilgileri ve hastalığın tanısı tabibin görevli olduğu kurum/özel sağlık kuruluşu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne/İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilecektir.

11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.   

 

12) Mezkûr Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “Sürücü/sürücü adayının motorlu bir aracı kullanmak için gerekli olan yeterli görme keskinliğine sahip olduklarından emin olunması için uygun değerlendirilme yapılır. Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.” hükmü yer almaktadır.  Sürücü/sürücü adaylarından iki gözü de gören ve beyan formunda belirtilen renk körlüğü, gece körlüğü (tavukkarası), göz kapağında düşme, çift görme veya şaşılık, blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı bulunmayan kişilerin pratisyen tabip/aile hekimi tarafından görme keskinliği yönünden mezkûr hüküm kapsamında muayenesi yapılır. Göz muayenesinde gözlükle görme keskinliğinin sağlanması halinde “gözlük kullanmak kaydıyla” sürücü belgesi alabileceğine dair sağlık raporu düzenlenir. Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir. Mezkûr hüküm kapsamında görme keskinliğine karar verilememesi veya yukarıda belirtilen durum/durumların olması halinde sürücü/sürücü adayı, göz muayenesi yönünden değerlendirilmek üzere göz hastalıkları uzmanına sevk edilir. Denilmektedir.

 

29.12.2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni ehliyet yönetmeliği sonrası Aile hekimleri olarak yaptığımız toplantıda alınan kararlar ve tespitler şöyledir:

 

1- Yeni yönetmelik gereğince tam bir görme ve işitme değerlendirmesinin, iç hastalıkları bakımından diyabet ve hipertansiyon, kalp ve kapak hastalığı, organ yetmezliği, ritm bozukluğu vs açısından tam bir değerlendirmenin yapılması gerekliliği,  psikiyatrik bakımdan IQ testinden, akıl sağlığına, madde ve ilaç bağımlılığından duygu durum ve dürtü bozukluklarına kadar tam bir değerlendirmenin yapılması gerekliliği zaruri hale gelmiştir. Bunun dışında epilepsi, uyku apnesi, kas distrofileri, ekstremite noksanlığı ya da ciddi hareket kısıtlılığı vb durumlarda ortopedik ve nörolojik değerlendirmelerin de istenmesi gerektiği ortadadır.

 

2-Ehliyet raporlarının hekimler tarafından düzenlenmesine yönelik getirilen bu sıkı kriterlerin; ilerde oluşacak hukuki sorunlarda ve olası trafik kazalarında ortaya çıkacak hastalık ve sakıncalar doğrultusunda, raporu veren en başta biz aile hekimlerinin başına büyük maddi ve yasal sorunlar açacağı muhakkaktır. Bundan hareketle Türkiye genelinde, hasta taleplerinde itiraz ve polemikler oluşmaması açısından, biz aile hekimlerinin ehliyet ve diğer rapor gibi başvurularda uygulama ve hareket birliği tesis etmemiz şart olmuştur.

 

3-Yapılan toplantıda yönetmelik gerekleri ve oluşabilecek hukuki ve idari sorunlar değerlendirilmiş olup; ehliyet almak üzere başvuran tüm kişilerin, tarafımızca muayenelerinin yapılmasından sonra tek bir hekim olarak ASM şartlarında kişilerdeki bu riskleri belirlemenin mümkün olmayacağından yola çıkarak GÖZ, NÖROLOJİ, DÂHİLİYE ve PSİKİYATRİ polikliniklerine sevk edilmeleri gerektiği konusunda tam bir mutabakata varılmıştır. Diğer hususlarda tereddüt olduğunda KBB ve ORTOPEDİ polikliniklerine sevk hususu, hekimin kanaat ve takdirine bırakılmıştır. Uygulama ve hareket birliği açısından yukarıda sayılan dört branşa, başvuran her kişinin sevk edilmeleri, ilerde oluşabilecek hukuki süreçleri sıkıntısız geçirmemizi sağlayacaktır.

 

4-Bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi: ehliyetlerin belirli aralıklarla değişecek olması nedeniyle, her defasında rapor gerektiğidir. Dolayısı ile bu gün rapor aşamasında yaptığımız yanlışlık(gece körlüğü, epilepsi v.b.) ilerde başka hekimlerin muayeneleri ile ortaya çıkabilecek ve bizim verdiğimiz raporun doğru olmadığı ortaya çıkabilecektir. TCK ilgili maddeleri ile yargılanabileceğiz. Ayrıca ilgili hekim ömür boyu ehliyet raporu vermekten men edilecektir.

 

5-Başvuran kişilerin, başka hekimlere yönelik zorluk v.s. çıkarmadığı yönündeki söylemleri ve itirazlarında, ilgili aile hekimi ile derhal iletişime geçilerek konunun sorulması ve durumun açıklığa kavuşturulmasının uygun olacağına ayrıca karar verilmiştir.

 

6-Kişinden alınacak beyan formunun hukuki bir koruyuculuğunun net olmadığı kararına varılmıştır. Ayrıca bu beyan formlarının kim tarafından, hangi ortamda ne şekilde ve ne süre ile saklanacağı net değildir.

 

7- Bakanlık tarafından yeni bir uygulama yapılıyor ve bu uygulama hakkında saha bilgilendirilmeye fırsat kalmadan uygulama başlatılıyor. Biz aile hekimi olarak asla hizmetten kaçmayız. Ama vatandaş mağduriyetine sebep olunmaması için hizmet veren kişiler bu konuda yeterli kadar bilgilendirilmeli. Hastanede ki uzmanların bile daha yönetmelik değişiklinden yeni haberleri oldu.

 

8-Aile Hekimleri sevk etmeksizin rapor verirken kişinin hangi sınıf ehliyet alabileceği konusunda resmi rapora görüş yazamıyorlar. Yani kişiyi B sınıfı ehliyet için mi E sınıfı ehliyet için mi muayene ettiklerini belirtemiyorlar..

 

9-Ehliyeti olan kişiler birkaç ay sonra başka sağlık sorunları için muayeneye geldiklerinde sürücü olmalarına engel bir hastalıkları var ise bunu aile hekimleri mi Halk Sağlığı Müdürlüğü mü Emniyete bildirecek. Bildirecek ise nasıl bildirecek. Bunun Türk Ceza Kanunundaki Suçu Bildirmeme karşılığı nedir?

Kişi bir suç işlemiyor. Kişinin sağlık sorununun YASAL bir dayanak olmadan nasıl başka bir kuruma bildirebiliriz?

 

10-İl Sağlık Müdürlükleri teşekkül ettirilecek komisyonların yasal zeminlerini soruyorlar. Bu konuda açıklama yok..

 

SONUÇ OLARAK: İşbu toplantı neticesinde alınan kararlara tüm aile hekimlerinin uyması, ilerde oldukça az sayıda hukuksal sorun oluşmasına sebep olacaktır. Uygulamada oluşacak sorunlarda aile hekimlerinin iletişim içinde olması ve hastanın işini görmekten(!) önce, kendi mesleğinin gereğini doğru şekilde yaparak öncelikle mesleğini ve diğer meslektaşlarını düşünerek hareket etmesi gerektiği ortadadır.

Aldığımız karar sonucu aşağıdaki ibareyi raporun KARAR kısmına yazarak ehliyet raporu verilmesinin uygun olacağını kararlaştırdık.

“Herhangi bir tıbbi rahatsızlığı olmadığını yazılı olarak beyan eden kişinin tarafımca muayenesi yapılmış olup; ileri tahlil-tetkikler ve uzmanlık gerektiren tıbbi bilgilerle tespiti mümkün olan hastalıklar açısından Göz, Dahiliye, Nöroloji, Psikiyatri, ….. Bölümlerine ilgili uzman hekimlerce yönetmeliğe göre muayenelerinin yapılması için sevk edilmiştir. Sevke neden olan uzmanlık muayeneleri hariç, muayene bulgularım ile SÜRÜCÜ BELGESİ ALABİLECEĞİ tıbbi kanaatine varılmıştır. Bu sağlık raporu tek başına geçerli olmayıp sevk edilen uzman tabipler tarafından düzenlenecek sağlık raporları ile birlikte geçerlidir.

BU KONUDA OLUŞTURDUĞUMUZ AKIŞ ŞEMASI İSEŞU ŞEKİLDEDİR;

 

KISA ALGORİTMA:

 

1. Sürücü adayı beyan formunu doldurup imzalayarak hekime başvuracak.(Beyan formunun yasal olarak hekimi koruyucu bir özelliği yoktur )

2. Hekim " Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre sürücü adayını muayene ederek ilgili rapor formatının ilgili yerlerini doldurarak ya tüm riskleri üstüne alarak sürücü olur kararı verecek veya olması gerektiği gibi sürücü adayını ilgili uzman hekim veya uzman hekimlere sevk edecek. Sevk edilen sürücü adayının ilk değerlendirmeyi yapan hekimle işi bitecek, tekrar ilk değerlendirmeyi yapan hekime geri dönmeyecektir.

3. Uzman hekimler kendisine sevk edilen sürücü adaylarını ilgili yönetmeliğin kendilerini ilgilendiren hükümlerine göre muayenelerini yaparak ya sürücü olur kararı yada sürücü olamaz kararı verecek veya özel tertibatlı araç kullanması gerektiğini düşünüyorsa İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı komisyona sürücü adayını sevk edecektir.

4. Özel tertibatlı araç kullanması gereken sürücü adayları İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı komisyondan olur raporu alarak ancak özel tertibatlı araç kullanma raporu alabilir.

5. Verilen raporların geçerlilik süresi iki yıldır.

6. Sevk edilen sürücü adayının hangi tip sürücü ehliyeti alacağına uzman hekim veya uzman hekimler karar verecektir.Saygılarmla

 

Dr. Akif Emre Eker,

Ankara Aile Hekimliği Derneği YK Başkanı

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır