kırklareli üniversitesi tez yazım kılavuzu / Kırıkkale Üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi Tez Yazım Kılavuzu

kırklareli üniversitesi tez yazım kılavuzu

T. C. Kirklareli ÜNİversitesi fen biLİmleri enstiTÜSÜ tez yazma yönergesi


T.C.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

TEZ YAZMA YÖNERGESİ

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/92527296.jpg

Kırklareli Üniversitesi Senatosunun 08 Ocak 2015 tarihli, 61 sayılı toplantısının 29 nolu kararı ile yürürlüğe girmiştir.



OCAK 2015

ÖNSÖZ


Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüne teslim edilecek yüksek lisans, doktora tezleri bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak yazılır. Hazırlanmış olan tez yazım kılavuzu, Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün Web sayfasından www.fbe.klu.edu.tr, temin edilebilir. Bu tez yazım kılavuzu Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yazılacak tezlerin biçimini düzenler, tez yazımı için örnek ya da şablon değildir. Bu kılavuza göre hazırlanmış örnek tez şablonları ve ilgili yardımcı dökümanlar Fen Bilimleri Enstitüsünün internet sayfalarından temin edilebilir.

Bu kılavuz, Kırklareli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Yazım Kuralları, ülkemizdeki üniversitelerden örnekler, ve akademisyenlerin var olan deneyimin yanısıra uluslararası kabul görmüş yazım kurallarından biri olan; APA (American Psychological Association) kurallarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu kılavuzda yer almayan konularda APA kuralları referans alınır. APA kuralları için detaylı bilgi ilgili internet sayfasından (www.apastyle.org, www.apa.org) yararlanılabilir.





İÇİNDEKİLER


Sayfa

ŞEKİL LİSTESİ 5

1.GENEL BİÇİMSEL KURALLAR 8

1.1Kâğıt ve Çoğaltma Sistemi 8

1.2Sayfa Düzeni 8

1.2.1Yazım şekli 8

1.2.2Kenar boşlukları 8

1.3Yazı Karakteri 10

1.4Satır Aralıkları ve Paragraf Düzeni 11

1.5Sayfa Numaralama 11

1.6Çizelge ve Şekiller 12

1.7Denklemler 13

1.8Kapaklar ve Ciltleme 13

1.8.1Cilt dış ve iç kapak 14

1.8.1.1Bez cilt dış kapak 14

1.8.1.2Cilt iç kapak 15

1.8.1.3Bez cilt dış kapak sırt yazısı 15

1.9Onay Sayfası 16

2.TEZİN YAZIMI VE BÖLÜM İÇERİKLERİ 18

2.1Başlıklar 18

2.2Önsöz 19

2.3İçindekiler 19

2.4Kısaltmalar, Çizelge, Şekil ve Sembol Listeleri 19

2.5Türkçe ve İngilizce Özetler 20

2.6Metin Bölümü 20

2.7Kaynaklar 20

2.7.1Alıntılar 21

2.7.2Atıflar (kaynakların metin içinde gösterimi) 22

2.7.2.1Yazar soyadına göre atıf verme 22

2.7.2.2Numara ile atıf verme 23

2.7.3Kaynakların listelenmesi 23

2.8Dipnotlar 24

2.9Ekler Bölümü 24

2.10Özgeçmiş Bölümü 25



ŞEKİL LİSTESİ


Sayfa

Şekil 2.1a: Sağ ilk sayfa kenar boşlukları. 3

Şekil 2.1b: Sol ve sağ iç sayfalar kenar boşlukları. 4

Şekil 2.2:Yatay sayfa düzeni. 4

Şekil 2.3: Bez cilt dış kapak sırtının düzeni ve boyutları. 10

TEZ BÖLÜMLERİNİN SUNUŞ SIRASI

Tezde yer alacak bölümlerin sunuş sırası aşağıdaki düzende olmalıdır;


  1. Dış kapak

  2. İç kapak

  3. Onay sayfası

  4. İthaf sayfası (varsa)

  5. Önsöz

  6. İçindekiler

  7. Kısaltmalar

  8. Çizelge listesi

  9. Şekil listesi

  10. Sembol listesi

  11. Özet (Türkçe/İngilizce) (önce Türkçe özet)

  12. Giriş

  13. Diğer bölümler (Malzeme ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, ...)

  14. Sonuçlar ve öneriler bölümü

  15. Kaynaklar

  16. Ekler

  17. Özgeçmiş



1.GENEL BİÇİMSEL KURALLAR

1.1Kâğıt ve Çoğaltma Sistemi


Tezler A4 (21x29,7 cm) boyutunda 80 g/m2 beyaz, birinci hamur kâğıda özellikleri bozulmadan çoğaltılmalı, kopyalar net ve okunaklı olmalıdır. Tezde şekiller siyah-beyaz basılabileceği gibi önemli ayrıntıların olduğu bölümler renkli baskı da yapılabilir.

1.2Sayfa Düzeni

1.2.1Yazım şekli


Yüksek lisans tezleri parlament mavisi, doktora tezleri siyah renkli bez ile ciltli tezler, kâğıdın her iki yüzüne basılmış şekilde teslim edilmelidir. Arkalı önlü baskılarda, her bölümün ilk sayfasının (birinci derece başlıkların) okuma yönünde sağdaki sayfada (tek numaralı sayfa) olmalıdır.

1.2.2Kenar boşlukları


Yazı bloğunun kâğıt üzerindeki yerleşiminde kenar boşlukları Şekil 2.1a ve 2.1b’de belirtildiği gibi olmalıdır;

sekil1.jpg

Şekil 2.a: Sağ ilk sayfa kenar boşlukları.

sekil2.jpg

Şekil 2.1b: Sol ve sağ iç sayfalar kenar boşlukları.

Şekil 2.2’de gösterildiği gibi, yatay olarak kullanılan sayfalar, tezin sağa çevrilerek okunabileceği şekilde düzenlenmelidir.





Şekil 2.2: Yatay sayfa düzeni.

1.3Yazı Karakteri


Tüm tezde, 12 yazı boyutunda Times New Roman (veya istenirse tüm tez boyunca 11 yazı boyutunda Arial) yazı karakteri kullanılır. Harf büyüklüğü zorunlu hallerde 1 yazı boyutu azaltılabilir.

Metin içindeki bir düşünceyi açıklayan kısa notlar 8 punto olarak sayfa altında yer alabilir. 10 satırı aşan notlar ek olarak verilir.

Çizelge ve şekillerde gerekli ise 8 yazı boyutuna kadar küçültülebilir.

Çizelgeler tezde kullanılan yazı karakteriyle yazılır, şekillerde kullanılan yazı karakteri tez boyunca kendi içerisinde tutarlı olmalıdır.

Sol kenardan çekilerek yazılan uzun alıntılarda, 2 yazı karakteri daha küçük karakter kullanılır.

Metin dik ve normal harflerle yazılır, koyu (bold) harfler başlıklarda kullanılır. İtalik yazı karakteri, sadece gerekli hallerde (latince isim, kısaltmalar, teori/tanım vb.) kullanılabilir.

Virgülden ve noktadan sonra bir karakter boşluk bırakılır.

1.4Satır Aralıkları ve Paragraf Düzeni


Kılavuz içinde geçen ‘aralık’ terimi, bir satır alt kenarından diğer satır alt kenarına olan mesafedir. Punto ise yazı yüksekliği birimi olup 1/72 inç (0,376 mm) olarak alınır.

Tez metni 1,5 satır aralıklı yazılır. Paragraflar, “iki yana yaslanmış” olarak ayarlanmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 punto aralık bırakılır. Paragraflar arasına boş satır konmaz.

Önsöz, içindekiler, çizelge ve şekil listeleri, kısaltmalar, sembol listesi, özetler, metin içindeki çizelge ve şekillerin isim ve açıklamaları ve dipnotlar, kaynaklar, ekler ve özgeçmiş 1 satır aralıklı yazılır.

Birinci derece başlıklardan önce 72 punto, sonra 18 punto aralık bırakılır.

İkinci derece başlıklardan önce 18 punto, sonra 12 punto aralık bırakılır.

Üçüncü ve dördüncü derece başlıklardan önce ise 12 punto, sonra 6 punto aralık bırakılır.

Başlıklar sayfanın son satırı olarak yazılamaz, başlık sonrası 2 satır metin yazılamıyorsa başlık da sonraki sayfada yer alır. Bir paragrafın ilk satırı sayfanın son satırı, paragrafın son satırı da sayfanın ilk satırı olarak (matbaacılıkta “dul ve yetim” olarak tanımlanan şekilde) yazılamaz.

1.5Sayfa Numaralama


Dış ve iç kapaklar ve onların arka sayfaları dışında tezin tüm sayfaları numaralanır.

İç kapak (i), arkası (ii) sayılır ancak sayfa numarası yazılmaz. İç kapakların ardından gelen onay sayfasından başlanarak tezin metin bölümüne kadar sayfalar aralıksız olarak Romen rakamıyla numaralanır. Tezin metin bölümü (Giriş, diğer bölümler, Sonuçlar ve/veya Tartışma, Kaynaklar, Ekler ve Özgeçmiş bölümleri) Arap rakamları ile (1, 2, …) numaralandırılır.

Sayfa numaraları metnin okuma yönünde sayfanın alt-ortasına gelecek ve 1,5 cm yukarıda olacak biçimde yerleştirilir.

Sayfa numaraları metin için kullanılan yazı karakteri ile yazılmalı, yazı boyutu Times New Roman için 11 punto, Arial için ise 10 punto olmalıdır.


1.6Çizelge ve Şekiller


Çizelgeler ve şekiller sayfa düzeni esaslarına uymak şartı ile metinde ilk söz edildikleri yerden hemen sonraya mümkün olduğu kadar yakın yerleştirilmelidir. Çizelge ve şekillerden önce, ilgili çizelge ya da şekile atıfta bulunulmalıdır.

Tüm şekil ve çizelgeler ile bunların açıklamaları yazı bloğuna göre ortalı olarak yerleştirilmelidir.

Çizelge ve şekillere, ilk rakam bölüm numarası (eklerde harf), ikinci rakam çizelgenin (veya şeklin) bölüm içindeki sıra numarası olmak üzere numara verilir. (Örnek: Çizelge 1.2, Şekil 3.5, Çizelge A.1, Şekil B.5). Örnekte olduğu gibi çizelge, şekil kelimeleri ve numaralar koyu harflerle yazılır.

Her şeklin numarası ve açıklaması şeklin altına, her çizelgenin numarası ve açıklaması çizelgenin üstüne satırda ortalı biçimde yazılır.

Çizelge numarası ve üst yazısı, bir satır aralığı kullanılarak ve yazıdan önce 12 punto, sonra 6 punto aralık bırakılarak yazılmalı ve çizelge üst yazısı nokta ile bitirilmelidir. Çizelge üst yazısı ile çizelgenin tamamı aynı sayfa içinde yer almalıdır.

Birden fazla çizelge veya şekil aynı sayfaya yerleştirilebilir. Ancak 4 sayfadan daha fazla süren çizelge veya şekiller ek olarak verilmelidir.

Çizelgeden sonra gelen metin bölümündeki ilk paragraf üstten 12 alttan 6 punto aralık bırakılarak yazılmalıdır. Çizelgelerden hemen sonra gelecek başlıklar, belirtilen başlık formatlarında değişiklik yapılmadan aynen kullanılmalıdır.

Çizelgelerde dipnot kullanılması gerekiyorsa 1 satır aralıklı ve metinden 2 yazı boyutu küçük yazılmalıdır.

Şekil numarası ve alt yazısı bir aralık boşlukla yazılır. Şekil alt yazısının aralık ayarı, önce 6 punto, sonra 12 punto olmalı ve şekil açıklamaları nokta ile bitirilmelidir. Şekil alt yazısı ve şeklin tamamı aynı sayfa içinde yer almalıdır. Şekilden önce gelen metin bölümündeki son paragraf üstten 6, alttan 12 punto aralık bırakılarak yazılmalıdır.

Bir sayfayı aşan büyüklükteki çizelge ve şekillerde 2. sayfada aynı çizelge/şekil numarası ve açıklaması yazılarak, çizelge/şekil numarası ile açıklaması arasına,

parantez içinde (devam) yazılmalıdır. (Örneğin; Çizelge 1.1 (devam): Atıklardaki metal içerikleri, Şekil 1.1 (devam): İstanbul’un su şebekesi).

Tezde verilen grafik, resim ve notalar şekil kabul edilerek numaralandırılmalı ve açıklamaları yapılmalıdır.

Katlı sayfa ve sayfa üzerine iliştirilmiş görsel malzeme gibi sayfa kalınlığını arttırarak tezin açılma düzenini bozan sayfalar ekler bölümünde verilmelidir.

1.7Denklemler


Denklemler denklem editörüyle ve aşağıdaki kurallara uygun olarak yazılır.

Denklemler 1,5 satır aralıkla yazılır.

Denklemlerden önce ve sonra 6 punto aralık bırakılır.

Denklemlerden önce ve sonra boş satır konmaz. Bu durumda denklemler ile metin arasında üstte 12 punto, altta 12 punto aralık bırakılmış olur.

Denklemler metin bloğuna ortalı olarak hizalandırılır.

Denklemlere, ilgili bölüm içinde bölüm numarası ilk numara olmak koşuluyla 1’den başlayarak sıra ile numara verilir. Bu numaralar koyu (bold) olarak ve örnek olarak birinci bölümde (1.1), (1.2), ikinci bölümde (2.1), (2.2) şeklinde, gerekiyorsa aynı denklemin alt ifadeleri (1.1a) ve (1.1b) şeklinde denklemin bulunduğu satırın en sağına yazılır.

Ekler bölümünde verilen denklemler, verildikleri bölüm belirtilerek numaralandırılır. (Örnek: A.1.1, A.1.2).

1.8Kapaklar ve Ciltleme


Yüksek lisans tezleri parlament mavisi, doktora tezleri siyah renkli bez ile ciltlenecektir. Cilt için yapay deri ya da benzeri bir kumaş kullanılabilir. Bez kapaklı cilt ile ilgili kurallar aşağıda verilmiştir;

1.8.1Cilt dış ve iç kapak

1.8.1.1Bez cilt dış kapak


Dış kapakta yazı karakteri olarak Times New Roman, 12 yazı boyutu kullanılır. Dış kapak üzerindeki yazılar aşağıdaki kurallara göre yerleştirilmelidir;

Bez kapağın üst kenarından 3 cm aşağıya



T.C.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

yazılır.


Tezin adı, üst kenardan 8–10 cm arasına, en fazla üç satıra sığacak şekilde yazılır. Harf büyüklüğü 12 puntodur. Üç satıra sığmayan başlıklarda harf büyüklüğü 10 puntoya kadar küçültülebilir.

Üst kenardan 15 cm aşağıya, YÜKSEK LİSANS TEZİ veya DOKTORA TEZİ

Üst kenardan 16 cm aşağıya, yazarın Adı Soyadı

Üst kenardan 20 cm aşağıya .....….. Anabilim Dalı

Üst kenardan 21 cm aşağıya .....….. Programı

Anabilim dalları ve programlar, enstitü tarafından kabul edilmiş resmi isimleri ile yazılır (Örnek: İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, İnşaat Mühendisliği Programı).

Üst kenardan 23 cm aşağıya Tez Danışmanı : ...... unvanı ile birlikte adı soyadı,

Üst kenardan 26 cm aşağıya ay ve yıl olarak tezin enstitüye teslim tarihi büyük harflerle (örnek: HAZİRAN 2015) yazılır.

Kapaktaki bütün satırlar, kapağın dış kenar ölçülerine göre ortalanarak yazılır.

Bez cilt dış kapak görünüşü ve boyutları tez şablonunda verilmiştir.


1.8.1.2Cilt iç kapak


İç kapak, tez yazımında kullanılan normal kâğıt üzerine basılmalıdır. İç kapakta yazı karakteri olarak Times New Roman, 12 yazı boyutu kullanılır.

İç kapağın üst kenarından 3 cm aşağıya



T.C.

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

yazılır.

Tezin adı, üst kenardan 8–10 cm arasına, en fazla üç satıra sığacak şekilde yazılır. Harf büyüklüğü 12 puntodur. Üç satıra sığmayan başlıklarda harf büyüklüğü 10 puntoya kadar küçültülebilir.

Üst kenardan 15 cm aşağıya, YÜKSEK LİSANS TEZİ veya DOKTORA TEZİ

Üst kenardan 16 cm aşağıya, yazarın Adı Soyadı

Bir alt satıra öğrenci numarası (Örnek: 501092205)

Üst kenardan 20 cm aşağıya .....….. Anabilim Dalı

Üst kenardan 21 cm aşağıya .....….. Programı

Anabilim dalları ve programlar, enstitü tarafından kabul edilmiş resmi isimleri ile yazılır (Örnek: İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, İnşaat Mühendisliği Programı).

Üst kenardan 23 cm aşağıya Tez Danışmanı : ...... unvanı ile birlikte adı soyadı,

Üst kenardan 26 cm aşağıya, Teslim Tarihi:gün, ay, yıl (Örnek: Teslim Tarihi: 21 Ocak 2015) yazılır.

İç kapaktaki bütün satırlar yazı bloğuna göre ortalanarak yazılır.

ilt iç kapak görünüşü ve boyutları tez şablonunda verilmiştir.

1.8.1.3Bez cilt dış kapak sırt yazısı


Tez sırtında yazı karakteri olarak Times New Roman, 12 yazı boyutu kullanılır. Tez sırtında, yazarın adının ilk harfi ve soyadı, tezin adı ve tezin kabul yılı yer alır. Yazılar, ilgili bölümler içinde yatay ve dikey olarak ortalanmalıdır (Şekil 2.3).

Tez başlığı ayrılan bölüme sığmıyorsa yazı boyutu küçültülerek başlığın tamamı sığdırılmalıdır.



sekil6.jpg

Şekil 2.3: Bez cilt dış kapak sırtının düzeni ve boyutları.

1.9Onay Sayfası


Sayfa üst kenarından 5 cm aşağıya;

Kırklareli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü’nün ............. numaralı Yüksek Lisans / Doktora Öğrencisi Adı SOYADI ................., ilgili yönetmeliklerin belirlediği gerekli tüm şartları yerine getirdikten sonra hazırladığı “TEZ BAŞLIĞI .........................................................................................................................................” başlıklı tezini aşağıda imzaları olan jüri önünde başarı ile sunmuştur.

Sayfa üst kenarından 10 cm aşağıya;

Tez Danışmanı : Prof. Dr. Adı SOYADI ....………………. Kurum Adı

Sayfa üst kenarından 12 cm aşağıya Eş Danışman (varsa);



Eş Danışman : Prof. Dr. Adı SOYADI ....………………. Kurum Adı

Sayfa üst kenarından 14 cm aşağıya jüri üyeleri;



Jüri Üyeleri : Prof. Dr. Adı SOYADI ............................. Kurum Adı

2’şer cm arayla diğer jüri üyeleri yazılır.

Sayfanın en alt iki satırına sola dayalı olarak;

Tezin enstitüye teslim tarihi gün ay yıl olarak Teslim Tarihi: 15 Mayıs 2015 biçiminde ve bir alt satıra da tezin başarılı olduğu savunma sınavı tarihi gün ay yıl olarak Savunma Tarihi : 22 Haziran 2015 biçiminde yazılır.

Yüksek lisans tezleri parlament mavisi, doktora tezleri siyah renkli bez ile ciltli her bir tez kopyasında jüri üyelerinin isimlerinin hizasında ıslak imzalarının bulunması gerekir. Tez, jüri üyelerinin ortak görüşü ile (oy birliği ya da oy çokluğu) kabul edileceğinden, jüri üyelerinin kişisel görüşleri (KABUL ya da RED) bu sayfada yer almaz.

Yüksek lisans ve doktora tezleri için hazırlanmış onay sayfası örnekleri tez şablonunda verilmiştir.


2.TEZİN YAZIMI VE BÖLÜM İÇERİKLERİ


Tezlerde yazım (imlâ) ve noktalamalarında Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu ve Türkçe Sözlük’de belirtilen kurallara uyulacaktır. Söz konusu sözlükte bulunmayan kelime ve deyimlerin kullanılması gerekirse anlamı açıklanmalıdır.

Tezlerde SI birimleri kullanılacaktır, gerekiyorsa MKS birimleri cinsinden eşdeğeri de parantez içinde verilir.

Her sembol, metinde ilk geçtiği yerde tanımlanır.

Tezlerde, önsöz ve dipnotlar dışında birinci şahıs anlatım kullanılmaz.

Tezler bilgisayar ortamında hazırlanır ve çıktıları lazer ya da mürekkep püskürtmeli yazıcılardan alınır. Daktilo ile tez yazımı ve nokta vuruşlu yazıcı çıktıları kabul edilmez.

Tezin hiç bir bölümünde, elle ya da daktilo ile sonradan yapılan düzeltmeler, silintiler, kazıntılar kabul edilmez.

Tezde geçen çizelgeler, şekiller ve formüller bilgisayar ortamında oluşturulur. Bu tür şekillerde elle düzeltme yapılmaz.

10 sayfadan uzun ekler istenildiği takdirde CD veya DVD halinde tezin eki olarak verebilir. Diskler tezin arka bez kapağının iç kısmına yapılacak bir cep (CD zarfı) içine yerleştirilir. Söz konusu disklerin üzerine CD kalemi ile örnekteki gibi, içerik hakkında bilgi verilir (Örnek: Adı SOYADI, Ek 1: Bilgisayar Programı…….).


2.1Başlıklar


Tezde yer alan bütün başlıklar metin içerisinde koyu (bold) yazılır.

Türkçe ve İngilizce özetlerin başlıkları ortalanmış, diğer başlıklar ise “iki yana yaslanmış” olarak ayarlanmalıdır.

Birinci dereceden başlıklar okuma yönünde, sağ sayfadan başlamalı, büyük ve koyu harflerle yazılmalıdır. (Örnek: 1. GİRİŞ)

İkinci dereceden başlıklar koyu ve başlığı oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır. (Örnek: 2.1 Süreç Yeterlik Analizi)

Üçüncü ve dördüncü dereceden başlıklar koyu ve sadece ilk harfi büyük yazılır. (Örnek: 2.1.1 Histogram kullanarak süreç analizi, 3.1.2.2 Süreç analizinin adımları)

Beşinci ve daha alt dereceden başlıklar numaralanmaz, içindekiler listesinde yer almaz.


2.2Önsöz


Önsöz bölümünün içerisindeki metinler 1 satır aralıklı yazılır. Tezin ilk sayfası niteliğinde yazılan önsöz iki sayfayı geçmez.

Tezi destekleyen kurumlara ve yardımcı olan kişilere bu kısımda teşekkür edilir.

Önsöz metninin altında sağa dayalı olarak ad-soyad, sola dayalı olarak ay, yıl biçiminde tarih yazılır. Bu iki unsur aynı hizada olur.

2.3İçindekiler


İçindekiler listesi önsöz sayfası ile başlar ve 1 satır aralıklı yazılır.

İçindekiler listesindeki birinci dereceden başlıklar büyük harf koyu ve ikinci dereceden başlıklarda her bir kelimenin ilk harfi büyük harf olarak, üçüncü ve dördüncü dereceden başlıklarda ise sadece ilk harf büyük yazılır.

Tüm başlıklarla sayfa numaraları arası nokta ile doldurulur.

2.4Kısaltmalar, Çizelge, Şekil ve Sembol Listeleri


Metin içinde kısaltmalar, çizelge, şekil ve semboller var ise ilgili listeler oluşturulmalıdır. Bu listeler önce 6, sonra 6 punto aralık bırakılarak 1 satır aralıklı olarak hazırlanmalıdır.

Kataloglar listesi, süreli yayınlar listesi, elektronik ortamdaki kaynaklar listesi, kişisel görüşmeler listesi gibi listeler, kaynaklar kısmında yer alacaklarından, tez içinde ayrı bir liste halinde verilemez.


2.5Türkçe ve İngilizce Özetler


Türkçe tezlerde, Türkçe özet 300 kelimeden az olmamak kaydıyla 1-3 sayfa, İngilizce genişletilmiş özet de 3-5 sayfa arasında olmalıdır.

İngilizce tezlerde ise, İngilizce özet 300 kelimeden az olmamak kaydıyla 1-3 sayfa, Türkçe genişletilmiş özet de 3-5 sayfa arasında olmalıdır.

Özetlerde tezde ele alınan konu kısaca tanıtılarak, kullanılan yöntemler ve ulaşılan sonuçlar belirtilir.

Özetlerde kaynak, şekil, çizelge verilmez.

Özetlerin başında, birinci dereceden başlık formatında tezin adı (önce 72, sonra 18 punto aralık bırakılarak ve 1 satır aralıklı olarak) yazılacaktır. Başlığın altına büyük harflerle sayfa ortalanarak (Türkçe özet için) ÖZET ve (İngilizce özet için) SUMMARY yazılmalıdır.

2.6Metin Bölümü


Metin bölümü;

Giriş,


Diğer bölümler (Malzeme ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, ...),

Sonuçlar ve Öneriler

bölümlerini içerir ve sayfa sınırlaması olmadan yazılır.

Dizin, sözlük gibi ekler varsa ekler bölümünde verilmelidir.


2.7Kaynaklar


Tezde mevcut literatürden yararlanırken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Kaynaklar hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki bölümlerde verilmiştir. Kaynaklar bölümü, Tez Danışman’ının isteği üzerine ya Yazar soyadına göre yada Numaralandırma yöntemine göre yapılır. Bu seçim Tez Danışmanı ve öğrenci arasında seçilerek birine karar verilir. Detaylı bilgiler Bölüm 2.7.2.1 ve Bölüm 2.7.2.2’de verilmiştir.

2.7.1Alıntılar


Genel olarak alıntılar kelime, imla ve noktalama bakımından aslına uygun olarak yapılır. Alıntı yapılan parçada bir yanlış varsa, doğrusu köşeli parantez içerisinde belirtilmek koşuluyla metin aynen nakledilir.

Kırk kelimeden daha az uzunluktaki kısa alıntılar çift tırnak içerisinde verilir. Alıntının sonunda ilgili kaynağa atıf yapılıp atıftan sonra nokta koyulur.

Kırk kelimeden fazla olan uzun alıntılar tırnak içerisinde gösterilmezler. Uzun alıntılar soldan 1 sekme (1,27 cm) içerden verilir. İçerden verilen uzun alıntılarda, 2 yazı karakteri daha küçük karakter kullanılır. Ancak, çok sık ve çok uzun alıntılardan kaçınılması tavsiye edilir. Kısa alıntılardan farklı olarak noktalama atıftan sonra değil de önce yapılır. Örneğin; .(p. 196) gibi.

Cümle başındaki alıntı örneği;

According to Jones (1998), "Students often had difficulty using APA style, especially when it was their first time" (p. 199).

Cümle arasındaki kısa alıntı örneği;

Interpreting these results, Robbins et al. (2003) suggested that the “therapists in dropout cases may have inadvertently validated parental negativity about the adolescent without adequately responding to the adolescent’s needs or concerns” (p. 541) contributing to an overall climate of negativity.

Cümle sonundaki kısa alıntı örneği;

Confusing this issue is the overlapping nature of roles in palliative care, whereby “medical needs are met by those in the medical disciplines; nonmedical needs may be addressed by anyone on the team” (Csikai & Chaitin, 2006, p. 112).

Alıntılar hakkında detaylı bilgiler enstitülerin internet sitelerinden ve ilgili bağlantılardan bulunabilir.


2.7.2Atıflar (kaynakların metin içinde gösterimi)

2.7.2.1Yazar soyadına göre atıf verme


Kaynaklar metin içinde yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilir. Kaynaklar sayfasında yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralama yapılır.

Metin içinde kaynak, cümlenin başlangıcında veya içinde verilecekse, Boran (2003) şeklinde, kaynak cümle sonunda verilecekse (Boran, 2003). şeklinde gösterilir. Nokta işareti kaynaktan hemen sonra konulur.

Kaynak birden fazla yazara ait olduğunda, yazar sayısı iki ise, cümle başında veya içinde Yılmaz ve Johnson (2004) şeklinde, cümle sonunda ise (Yılmaz ve Johnson, 2004). şeklinde yazılır.

Yazar sayısı ikiden fazla ise cümle başında veya içinde Yılmaz ve diğ. (2004) şeklinde, cümle sonunda ise (Yılmaz ve diğ, 2004). şeklinde yazılır.

Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde yayınlanmış yayınlar Feray (2005a), Feray (2005b) şeklinde numaralandırılır.

Aynı parantez içerisinde aynı yazarın 2 ve daha fazla eserine atıfta bulunma; son yayınlanan eseri en son belirterek aynı parantez içerisinde gösterilebilirler. Örneğin; Past research (Gogel, 1990, 2006, in pres).

Eserin belirli bir bölümüne atıfta bulunma; bir eserin sadece bir bölümüne, sayfasına, çizelgeye, şekle ya da eşitliğe atıfta bulunurken daima sayfa numarası gösterilmelidir. Sayfa ifadesinin kısaltılmış biçimi kullanılırken bir bölüme atıfta bulunurken “chapter” ya da “bölüm” ifadesinde kısaltmaya gidilmez. Örneğin; (Centers for Disease Control and Prevention, 2005, p. 10), (Shimamura, 1989, Bölüm 3).

Aynı parantez içerisinde 2 ya da daha fazla esere atıf; (Berndt, 2002; Harlow, 1983).

Metinde kişisel görüşmeye atıfta bulunma; (V.–G. Nguyen, kişisel görüşme, 28 Eylül 1998), (J. Smith, kişisel görüşme, 15 Ağustos 2009).

Kaynaklar bölümünde künyeler yazar soyadına göre sıralanır.

İkincil kaynak (atıf yapılan kaynak başka bir kaynağa atıfta bulunuyorsa) metinde orijinal kaynağa atıfta bulunulur ve parantez içerisinde orijinal kaynağa atıfta bulunan yazara gönderme yapılır. Referans listesinde sadece orjinal kaynağa atıfta bulunan kaynak için giriş yapılır; orijinal kaynak için referans girişi yapılmaz. Örnek: In his e-mails, Smith argued that asynchronous line dancing would be the next Internet meme (Jones, 2010’da atıfta bulunulduğu gibi).

2.7.2.2Numara ile atıf verme


Metin içinde [ ] köşeli parantez içinde numaralandırılır. Tezde ilk verilen kaynak [1] numara ile başlar ve veriliş sırasına göre numaralandırılır.

Kaynaklara metin içerisinde aşağıdaki biçimlerde atıf yapılır.

[1] 1 nolu kaynak,

[1-3] 1 ve 3 arası (1, 2 ve 3 nolu ) kaynaklar,

[1,3] 1 ve 3 nolu kaynaklar,

[1,3,8] 1, 3 ve 8 nolu kaynaklar,

[1,3-8] 1,3,4,5,6,7,8 nolu kaynaklar.

Aynı isimli birden fazla cildi olan kaynakların, kullanılan her bir cildine ayrı kaynak numarası verilmelidir.


2.7.3Kaynakların listelenmesi


Tezde atıf yapılan bütün kaynaklar ‘Kaynaklar’ bölümünde listelenmelidir.

Kaynaklar bölümü, Tez Danışman’ının isteği üzerine ya Yazar soyadına göre yada Numaralandırma yöntemine göre yapılır. Bu seçim Tez Danışmanı ve öğrenci arasında seçilerek birine karar verilir.

Yazar soyadına göre atıf yapılan tezlerde kaynaklar listesi alfabetik olarak sıralanır. Numaralandırma yöntemine göre atıf yapılan tezlerde kaynaklar tezde veriliş sırasına göre numaralanır ve sıralanır.

Kaynaklar bölümünde aynı yazarın birden çok yapıtı yer alıyorsa, yapıtlar, yayın yılına göre eskiden yeniye doğru sıralanır. Aynı yazarın iki farklı yapıtının yayın tarihleri aynıysa, kaynaklar listesindeki sıralama, künyede bir sonraki öğe olan yapıt adına göre yapılır. Atıflarda ayrımı sağlamak için tarih bilgisinin yanına a’dan başlayan harfler eklenir.

Aynı yazarın tek yazarlı yapıtları çok yazarlı yapıtlarından önce sıralanır. Çok yazarlı iki yapıtın ilk yazarları aynıysa, ikinci yazarın soyadı, ikinci yazarlar da aynıysa üçüncü yazarın soyadı alfabetik düzende belirleyicidir.

Aynı soyadını taşıyan iki farklı yazarın yapıtları adlarına göre alfabetik sıraya girer.

Yazar bir tüzel kuruluşsa, yapıt, yazar konumundaki tüzel kuruluşun adıyla alfabetik listeye girer.

Bir yapıtın yazarı veya editörü yoksa künye yapıt adına hazırlanacağı için, kaynak, yapıt adından alfabetik listeye girer. Yapıt adı rakamla başlıyorsa sıralamada rakamın okunuşu dikkate alınır.

Kaynaklar 1 satır aralığı kullanılarak diğer birinci başlıklardaki gibi (önce 72, sonra 18 punto) aralık bırakılarak yazılmalıdır.

2.8Dipnotlar


Tezlerde içeriği genişletici, güçlendirici veya ilave nitelikteki bilgiler (içerik dipnotu) kullanılabilir.

Dipnot numaraları alıntının hemen sonuna koyulur. Alıntı paragrafsa dipnot numarası paragrafın son kelimesinin üzerine, alıntı bir kavram veya isimse, bu defa kavram veya ismin hemen üzerine yazılır.

Metin içerisindeki dipnot numarası; satır hizasının üzerinde1 şeklinde görünür olmalıdır. Numara sonrasında herhangi bir noktalama işareti konmamalıdır.

Dipnot, ilgili sayfanın altına metinden 2 karakter küçük yazı ile yazılmalıdır.

Dipnot çizgisi ile dipnot numarası arasında bir aralık; dipnot numarası ile dipnotun ilk satırı arasında ise yarım aralık bırakılmalıdır. Dipnotlar metinden ince yatay bir çizgi ile ayrılmalıdır.

Dipnotlarla ilgili ayrıntılı bilgiler enstitülerin internet sitelerinden ve ilgili bağlantılardan bulunabilir.


2.9Ekler Bölümü


Ekler alfabe harfleri kullanılarak verilir. (Örnek: Ek A, Ek B, Ek C). Eklerin alt bölümleri için Ek A1, Ek A2, Ek B1, Ek B2 gibi bölümlemeler yapılabilir.

Ekler bölümünün ilk kısmına EKLER başlığı ile bir kapak sayfası hazırlanarak içeriğindeki eklerin numaraları ve adlarıyla listelenir.

Her ek bölümü, o ekin numarası ve adıyla başlar. Ek A Ekin adı…………. gibi.

Ekler bölümünde verilen çizelge ve şekiller, bulundukları bölümün adı altında numaralandırılır. (Örnek: Çizelge A.1, Çizelge A.2, Şekil A.1, Şekil A.2)

Ekler bölümünde verilen denklemler bulundukları bölümün adı altında numaralandırılır. (Örnek: (A 1.1), (A 1.2) )

A4 boyutundan büyük harita ve benzeri ekler metin içerisinde değil bu bölümde verilmelidir.

İndeks, sözlük gibi ekler varsa bu bölümde verilmelidir.

CD ekleri cildin arka iç kapağına yapıştırılacak bir cep içine yerleştirilmeli ve üzerine tez sahibinin adı, ek numarası yazılarak ekler için hazırlanacak kapak sayfasına da ek olarak eklenmelidir. (Örnek: Ek C Bilgisayar programı CD’si)


2.10Özgeçmiş Bölümü


Adı Soyadı, lisans ve yüksek lisans (tarihli) bilgileri belirtilmelidir.

Fotoğraf, doğum yeri ve tarihi, adres, e-posta adresi, mesleki deneyim, ödüller, yayınlar, patentler isteğe bağlı olarak verilebilir.

Özgeçmişin devamında yer alan, koyu harflerle yazılmış TEZDEN TÜRETİLEN YAYINLAR/SUNUMLAR başlığı altında tez çalışmasından türetilen yayın ve sunumların listesi de kaynakların yazım kurallarına göre yazılıp listelenmelidir. Bu listede yer alan yayın ve sunumlar, yazarın genel yayın listesinde yer almaz.

Özgeçmiş bölümü tez şablonunda verilen biçime göre hazırlanır.




Kataloq:dosyalar -> birimler
birimler -> Bölüm 1 Timbuktu’yu Yeniden Keşfetmek Shamil Jeppie Çeviren: Mehmet Aykaç
birimler -> T. C. Kirklareli ÜNİversitesi Mİmarlik faküLtesi Mİmarlik böLÜMÜ ders iÇERİkleri
birimler -> Kirklareli ÜNİversitesi İKTİsadi ve idari BİLİmler faküLtesi İKTİsat böLÜMÜ ders iÇERİkleri


Yüklə 94,43 Kb.


Dostları ilə paylaş:

1 T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU KIRKLARELİ 2013

2 2

3 Hazırlayanlar Yrd. Doç. Dr. Cengiz CEYLAN Arş. Gör. Enes ERYILMAZ Katkıda Bulunanlar Yrd. Doç. Dr. Sezin İBA GÜRSOY Yrd. Doç. Dr. Can KARABÖCEK Doç. Dr. Nebi MEHDİYEV Yrd. Doç. Dr. Nedim YILDIZ 3

4 4

5 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 7 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL KURALLAR Yazım Şekli ve Baskı Özellikleri Yazı Karakteri Kâğıt Kenar Boşlukları Sayfa Numarası Başlıkların Yazımı Satır, Paragraf Aralıkları ve Düzeni Birden Çok Cilt Ciltleme İKİNCİ BÖLÜM ÖZEL KURALLAR Ön Sayfalar İç Kapak Onay Sayfası Beyan Sayfası Öz Sayfası (Abstract) İthaf Sayfası Önsöz Sayfası İçindekiler Dizini Kısaltmalar Dizini Tablolar Dizini Şekiller Dizini Metin Alıntı Biçimi Transkripsiyon Kuralları

6 Tabloların ve Şekillerin Düzenlenmesi Denklem, Formül ve Fonksiyonlar Kaynak Gösterme Biçimi Dipnotlu kaynak gösterme Metin İçi Kaynak Gösterme Son Sayfalar Kaynakça Ekler Dizin Özet Özgeçmiş EKLER.29 EK 1. İÇ KAPAK..29 EK 2. DIŞ KAPAK VE SIRT YAZISI..30 EK 3. ONAY SAYFASI 31 EK 4. BEYAN SAYFASI..33 EK 5. ÖZ ÖRNEĞİ 35 EK 6. ABSTRACT 36 EK 7. ÖNSÖZ SAYFASI..37 EK 8. İÇİNDEKİLER SAYFASI..39 EK 9. KISALTMALAR SAYFASI...41 EK 10. TABLOLAR SAYFASI 43 EK 11. ŞEKİLLER SAYFASI..44 EK 12. DİPNOTLU KAYNAK GÖSTERİMİ..45 EK 13. BAĞLAÇ İLE (METİN İÇİ) KAYNAK GÖSTERİMİ 59 EK 14. DİPNOTLU SİSTEMDE KAYNAKÇA BÖLÜMÜNÜN HAZIRLANMASI...65 EK 15. BAĞLAÇ (METİN İÇİ) YÖNTEMİNDE KAYNAKÇA BÖLÜMÜNÜN HAZIRLANMASI 73 6

7 GİRİŞ Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne bağlı tüm anabilim dallarında hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezleri bu kılavuzda belirtilen yazım kurallarına ve biçim şartlarına göre düzenlenir ve kabul edilir. Tez yazma aşamasına gelen Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri bu Tez Yazım Kılavuzu nu kullanmalıdır; daha önce yazılan herhangi bir tez kesinlikle örnek alınmamalıdır. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne bağlı olan programlarda yazılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin yazımında standartlaşmayı sağlayacak ilkeleri ve şartları belirlemek amacıyla bu kılavuz hazırlanmıştır. Kılavuz içeriğinin hazırlanmasında Kırklareli Üniversitesi Yayın Esasları Kılavuzu dikkate alınmıştır. Tez Yazım Kılavuzu nda belirtilmemiş olan hususlarda tez danışmanının ve ilgili anabilim dalı başkanlığının onayı ile American Psychological Association ve Chicago yazım kılavuzlarına başvurulabilir; fakat bir tez yazılırken bu stillerden (kılavuzlardan) biri seçilmeli ve tezin sonuna kadar aynı sisteme sadık kalınmalıdır. Derslerini tamamlayan, yeterlik sınavını geçen (doktora öğrencileri için) ve bu yazım kılavuzundaki kurallara ve biçim şartlarına göre tezini yazan ve tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenciler Yüksek Lisans / Doktora derecesi almaya hak kazanırlar. 7

8 8

9 1. BÖLÜM GENEL KURALLAR Hazırlanan tezlerin ilgili anabilim dallarının akademik standartlarına uyması gerektiği gibi, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nün standartlarına da uygun olması gerekmektedir. Tüm tezler elektronik olarak bir metin ve gerekirse çizim programı ile hazırlanmalıdır; fakat iyi bir program kullanmak otomatik olarak istenilen sonucu elde etmek anlamına gelmediği gibi, Sosyal Bilimler Enstitüsü nün standartlarına uygun olduğu anlamına da gelmemektedir. Bundan dolayı, özellikle tez yazarının tez yazımından önce bu kılavuzu dikkatle okuması, anlaması ve bu kılavuza göre tezini hazırlaması gerekmektedir. Sosyal Bilimler Enstitüsü ne kontrol için verilen tezler bu Tez Yazım Kılavuzu na göre harfiyen tetkik edilmektedir; bu yüzden kılavuzdaki kurallara ve şartlara uymayan tezler kesinlikle kabul edilmeyecektir. Tezlerin basılı nüshaları Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilirken sayfaların her iki yüzü de beyan sayfasından itibaren önlü arkalı olarak kullanılmalıdır. Bölüm başlangıçları sağ sayfada olacak şekilde düzenlenmelidir; eğer bölüm başlangıçları sağ sayfaya denk gelmiyorsa, ondan önce boş sayfa verilmelidir. Bu boş sayfalar sayılır ama numaralandırılmaz. Böylece bölüm başlangıçları tek numaralı sayfalarda yer almış olur. Metin siyah renkle yazılmalıdır. Çıktılar lazer yazıcılardan alınmalı, tezde el ile ya da bilgisayar dışında başka bir araç ile yapılmış düzeltmeler bulunmamalıdır; düzeltme yapılan sayfaların yeniden çıktısının alınması gerekmektedir. Tezde, başkalarının özgün fikirlerine ve bulgularına değinilecekse aşağıda anlatılan alıntı biçimine (Bkz ) uygun olarak atıf yapılmalıdır; aksi takdirde intihal (aşırma) yapmış olursunuz. Bir başkasının çalışmasını bütünüyle veya kısmen alıp kendi çalışmasıymış gibi sunmak intihal olarak değerlendirilir ve telif hakları kanununca da yasaktır. Dolayısıyla intihal yapmak etik olmadığı gibi aynı zamanda bir suçtur. 9

10 Yazılan tezde üslup birliği olmalıdır. Bunun için, tez yazımında Türk Dil Kurumu nun Yazım Kılavuzu ve Türkçe Sözlük ü örnek alınmalı, yabancı sözcükler yerine Türkçe sözcükler kullanılmalıdır. Türkçede alışılmamış sözcükler yazıda kullanılırken, ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içerisinde eğik yazı ile verilmelidir Yazım Şekli ve Baskı Özellikleri Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nde hazırlanan tezlerin kâğıt, baskı kalitesi, sunum ve yazım biçimi dâhil bütün fiziksel özelliklerinin aynı standartlarda olması gerekmektedir. Bundan ötürü aşağıda verilen genel çerçeveye bazı özel sayfalar hariç tezin başından sonuna kadar uyulması gerekmektedir. Tezlerde kullanılacak kâğıt cinsi, boyut ve gramaj bilgileriyle; kapak düzeni, sayfa yapısı, sayfa numaraları, satır aralıkları ve düzeni, yazı biçimi ve büyüklüğüne ilişkin bilgiler aşağıdaki alt başlıklarda belirtilmiştir Yazı Karakteri Metin hazırlanırken 12 punto Times New Roman yazı karakteriyle normal yazı biçimi kullanılmalıdır. Yazı boyutu; tablolarda, şekillerde ve sol kenardan blok yazılan uzun alıntılarda 10 puntoya kadar küçültülebilir. Metin dik ve normal harflerle yazılır, koyu (bold) harfler başlıklarda kullanılır. Metinde yabancı kelimeler kullanılırken ya da kelimelere vurgu yapılırken eğik yazı kullanılır. Virgül ve noktadan sonra bir karakter boşluk bırakılır Kâğıt Kâğıt boyutu: A4. Genişlik: 21 cm. Yükseklik: 29,7 cm. Gramaj: En az 80 gr. Kalite: Birinci hamur, beyaz kâğıt. 10

11 Kenar Boşlukları Üst: 3 cm. Alt: 2,5 cm. Sol: 4 cm. Sağ: 4 cm. Yönlendirme: Dikey Sayfa Numarası Dış kapak, iç kapak ve tez onay sayfası dışındaki tüm sayfalar numaralandırılır; ancak iç kapaktan itibaren sayfalar sayılır. Dolayısıyla sayfa numarası iii (beyan sayfası) ile fiili olarak yazılmaya başlanır ve takip eden sayfalarla numaralandırmaya devam edilir. Giriş bölümüne kadar yer alan bölümler (beyan, öz, abstract, önsöz, içindekiler, listeler) küçük Romen rakamları (i,ii, ) ile numaralandırılmalıdır. Tezin ana metninden başlayarak tezin sonuna kadar bütün sayfalar Arap rakamlarıyla (1,2, ) numaralandırılmalıdır (dolayısıyla GİRİŞ in ilk sayfası 1 olacak şekilde sayfalar numaralandırılır). Ön sayfaların numaralandırılmasıyla tez metninin numaralandırılması birbirinden bağımsızdır, zaten bu yüzden ön sayfalar Romen rakamlarıyla metin ise Arap rakamlarıyla numaralandırılır. Sayfa numaraları 11 punto büyüklüğünde ve sayfanın alt kısmında ortada olacak şekilde düzenlenmelidir Başlıkların Yazımı Bölüm başlıkları (Öz, Abstract, Önsöz, İçindekiler, Kısaltmalar, Tablolar, Şekiller, Ekler, Kaynakça dâhil) yeni bir bölüme geçişi gösterdiğinden her zaman sayfa başlarında yer alırlar ve tümü büyük harfle, 14 punto, koyu (bold) olarak yazılırlar. Bu başlıklar, Girinti; Sol ve Sağ: 0, Özel: (yok), Önce: 12 nk, Sonra: 6 nk ve Çift satır aralığı ile yazılır. Ana metnin bölüm başlıkları yazılırken Arap rakamlarıyla kaçıncı bölüm olduğu yazılır, bir alt satıra ise o bölümün başlığı yazılır. Bölüm alt başlıkları ise, 11 punto boyutunda, Girinti; Sol ve Sağ: 0, Özel: İlk satır, Önce: 12 nk ve Sonra: 6 nk, Satır aralığı: Tek satır aralığı ile yazılır. Başlık girintileri bırakılmayıp tüm başlıklar (iki başlık alt alta geldiğinde de) paragraf başından başlatılır. Başlıklar, imleç TAB veya boşluk tuşuyla değil ENTER 11

12 ile bir alt satıra indirildikten sonra yazılmalıdır. Başlıklar yazılmadan ya da yazıldıktan sonra hangi derece başlık ise yazım programında atanmalıdır. Yayının esas metni yazılırken başlıklar için Rakam ve Harf Sistemi ile Ondalık Sistem den biri uygulanır. Başlıklar yazım sistemlerine göre aşağıdaki şekilde (koyu, büyük, küçük harf vb.) yazılmalıdır. Tez metni içinde çeşitli düzeylerde başlıklar kullanılabilir. Tezde kullanılabilecek altı farklı düzeydeki başlıklar aşağıdaki gibi düzenlenmelidir. Her zaman birinci düzey başlıklarla başlayıp devam etmek gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda bölüm başlıkları 1. Düzeye karşılık gelmektedir. Düzey Biçim Tablo 2.1. Başlıklarda Şekil Şartları 1 Ortalı, koyu ve başlıkta yer alan sözcüklerin bütün harfleri büyük olmalıdır. 2 Sola dayalı, koyu ve her sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır (ile, ve gibi bağlaçlar hariç; bu tür sözcüklerin tamamı küçük harfle yazılır). 3 Eğik yazı ile sola dayalı, koyu ve her sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır (ile, ve gibi bağlaçlar hariç). 4 Eğik yazı ile sola dayalı, koyu ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır. 5 Eğik yazı ile sola dayalı ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır. 6 Dik yazı ile sola dayalı ve sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük olmalıdır. Sayfa sonundaki alt başlığı en az iki satır yazı takip etmelidir. Aksi takdirde alt başlık yeni sayfada yer almalıdır Satır, Paragraf Aralıkları ve Düzeni Metin, Hizalama: İki Yana Yasla, Anahat Düzeyi: Gövde Metni, Girinti Sol: 0, Girinti Sağ: 0, Özel: İlk Satır, Değer: 0,7 cm, Aralık Önce: 0, Aralık Sonra: 6 ve Satır Aralığı: 1,5 olarak düzenlenmelidir. Ayrıca paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır; bunun için Microsoft Word programında Aynı stildeki paragrafların arasına boşluk ekleme kutucuğunun işaretlenmiş olması gerekmektedir. 12

13 Birden Çok Cilt Tezin basılmış halinin kalınlığı beş santimetreyi (5 cm) geçiyorsa tez iki ya da üç cilde ayrılmalıdır. Ciltler büyük Romen rakamlarıyla numaralandırmalıdır. Her ek cilt bir kapak sayfası ihtiva eder. Kapak sayfalarının biçimi birbirinin aynı olur; ancak Cilt I, Cilt II vs. biçiminde bir ifade, başlığın hemen altında yer alır. Birinci ciltte başlayan ana metin dışındaki sayfalar için kullanılan Romen rakamlarıyla numaralama sistemi ikinci ciltte de sürdürülür. İlk ciltte olduğu gibi ikinci cildin kapak sayfası da sayılır ancak sayfa numaraları işaretlenmez. Örneğin, iv birinci ciltte kullanılan son Romen rakamı ise ikinci cildin kapak sayfası "v" olarak sayılır ve izleyen giriş sayfaları "vi, vii vs." olarak numaralanır. İçindekiler tablosu her ciltte ayrı verilir Ciltleme Tez, jüri tarafından kabul edildikten sonra ve Tez Yazım Kılavuzu na uygun hazırlandığına dair Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından onay alındıktan sonra ciltlenir. Bütün yüksek lisans tezleri parlament mavisi, bütün doktora tezleri siyah renkte bez ile ciltlenecektir. Cilt için yapay deri ya da benzeri bir kumaş kullanılabilir. Tezin ciltli nüshaları 21,5 cm genişliğinde 28,5 cm yüksekliğinde olacaktır. Cilt kapağı da iç kapak (Bkz ) gibi hazırlanır; ancak tez danışmanı cilt kapağında yazılmaz, cilt kapağı ve sırtındaki tüm metinler büyük, koyu harflerle, yaldızlı ve ortalanarak yazılmalıdır. Cilt kapağı sırt yazısında ise öğrencinin adının ilk harfi ile soyadı, anabilim dalının adı ile YÜKSEK LİSANS TEZİ ya da DOKTORA TEZİ yazısı ve tezin savunulduğu yıl yazılır. Cilt kapağı sırt yazısının yönü yukarıdan aşağıya doğru olacaktır. Örnek bir cilt kapağı ve sırtı için EK 2 ye bakınız. 13

14 14

15 2. BÖLÜM ÖZEL KURALLAR Tez esas olarak üç kısımdan oluşur: Ön sayfalar, ana metin ve referans sayfaları. Aşağıda verildiği sırayla sayfaların düzenlenmesi gerekmektedir. Aşağıda büyük harflerle yazılan sayfalar kesinlikle tezde yer almalıdır. Diğer sayfalara isteğe göre ve tezin içeriğine göre yer verilir. Ön Sayfalar İÇ KAPAK ONAY SAYFASI BEYAN SAYFASI ÖZ ABSTRACT İthaf Önsöz İÇİNDEKİLER Kısaltmalar Dizini Tablolar Dizini Şekiller Dizini Ana Metin TEZ METNİ GİRİŞ BÖLÜMLER SONUÇ Son Sayfalar KAYNAKÇA Ekler Dizin ÖZET (Sadece doktora tezleri için) ÖZGEÇMİŞ (Sadece doktora tezleri için) 15

16 2.1. Ön Sayfalar Ön sayfalar ana metne kadar olan sayfalardır. Bu sayfalar için yukarıda belirtilen genel kurallara ek olarak bazı özel düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Aşağıda sırasıyla yapılması gerekenler verilmiştir İç Kapak İç kapaktaki yazıların tümü büyük harflerle, ortalanmış bir şekilde ve Satır Aralığı 1,15 olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfanın en başına 12 punto ile 3 satır halinde T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ yazılmalıdır. Bir alt satıra yine aynı yazı tipi boyutuyla tezin hangi Anabilim Dalı nda hazırlandığı yazılmalıdır. Bir alt satıra ise yine aynı şekilde YÜKSEK LİSANS TEZİ ya da DOKTORA TEZİ yazılmalıdır. Tezin adı ise 14 punto ve koyu olarak yazılmalıdır. Tezin adı en fazla 3 satır olacak şekilde yazılmalıdır. İç kapakta 12 punto ve koyu harflerle, adayın adı ile birlikte, danışman adı da yer almalıdır. Var ise, ikinci danışman da yazılabilir. TEZ DANIŞMANI ibaresi ve tez savunma tarihine göre düzenlenecek olan AY YIL yazısı ise 12 punto olacak şekilde yazılmalıdır. İç kapak, tez yazımında kullanılan normal kâğıt üzerine basılmalıdır. İç kapağın sayfa numarası, (i) olarak düşünülmeli; ancak bu sayfa numarası iç kapak üzerine yazılmamalıdır. Örnek bir iç kapak için EK 1 e bakınız Onay Sayfası Onay sayfasına atılacak tüm imzalarda mavi mürekkepli kalem kullanılmalıdır. Onay sayfası numaralandırılmaz ama sayılır. Tez onay sayfasının düzenlenmesi için EK 3 e bakınız Beyan Sayfası Beyan sayfası EK 4 e göre hazırlanacak ve tez yazarı tarafından mavi mürekkepli kalem ile imzalanacaktır Öz Sayfası (Abstract) Öz, çalışma hakkında kısa bir tanıtım amacıyla hazırlanan sayfadır. Bu bölümde okuyucuya araştırma konusunun özünü oluşturan problem, araştırmada kullanılan yöntem, elde edilen bulgular ve sonuçlar hakkında 16

17 bilgi verilir. Yüksek lisans aşamasında yapılan tezlere ait öz bir sayfayı aşmayacak biçimde, doktora tezlerinin özü ise iki sayfayı aşmayacak şekilde yazılır. Öz sayfasında şekil, tablo, kaynak, dipnot gibi bilgilere yer verilmez ve alt başlık kullanılmaz. Tezin özü akıcı bir dille yazılmalı, net ve karmaşık olmayan ifadeler içermelidir. Yapılan çalışmalar birçok indekste bu bölüm aracılığı ile tarandığından araştırmacı öz metninin yazımına dikkat etmelidir. Öz metni, ÖZ ifadesinin yer aldığı bölüm başlığı; tezin adı; öğrencinin ismi, tezin sunulduğu anabilim dalı ve programın derecesi, danışman öğretim üyesinin unvanı ve ismi, tezin kabul tarihinden sonra aynı sayfada başlar. Tez özünün altına Anahtar Kelimeler ibaresi koyu renkli olarak yazılır ve buraya çalışma konusunda önem arz eden en fazla 5 anahtar kelime yazılır. Öz sayfasını takiben aynı şekilde İngilizce Abstract sayfası hazırlanır. EK 5 de Türkçe, EK 6 da da İngilizce öz sayfası örneği verilmiştir İthaf Sayfası Tezde bir ithaf sayfasına yer verilmesi tez yazarının tercihine bağlıdır. Eğer tezde ithaf sayfasına yer verilecekse, bu ayrı bir sayfada olmalıdır. İthaf için bir başlık kullanılmaz. İthaf kısa ve öz olmalı; sayfa alt ve üst sınırları içinde kalan alanın tam ortasına ve sağa dayalı olarak yazılmalıdır Önsöz Sayfası Önsözün hazırlanması isteğe bağlıdır. Bu sayfada, ana metin içine yazıldığında anlatım bütünlüğünü bozacağı varsayılan ek bilgiler verilebilir. Çalışmanın yapılmasına olumlu veya olumsuz katkıları bulunan etkenlerden söz edilebilir. Önsözün sonunda, tez çalışmasında ve tezin hazırlanmasında doğrudan katkısı bulunan kişilerle, doğrudan ilgili olmadıkları halde olağan görevleri dışında katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür edilir. Tez çalışması bir proje kapsamında gerçekleştirilmiş ise, projenin ve ilgili kurumun adı da bu bölümde belirtilmelidir. Teşekkür edilen kişilerin (varsa) unvanı, ismi ve çalışmaya katkısı çok kısa ve öz biçimde belirtilmelidir. Önsöz metninin sonuna, sağa dayalı olarak öğrencinin ismi ile yer ve tarih bilgileri yazılır. 17

18 İçindekiler Dizini İçindekiler, bilgisayardaki metin programında otomatik olarak hazırlanır. Bunun için metin içindeki başlıkların otomatik olarak atanması gerekir. İçindekiler hazırlanırken metin biçiminde kullanılan yazım sistemlerine göre aşağıdaki biçimde (koyu, büyük, küçük harf, girinti derecesi vb.) yazılmalıdır. İç kapak dışındaki tüm ön sayfalar, tez metninde bulunan tüm bölüm ve alt bölüm başlıkları (dördüncü dereceye kadar olan bölüm alt başlıkları alınır; dördüncü dereceden aşağısı içindekilerde yer almaz), kaynakça ve ekler, İÇİNDEKİLER dizininde eksiksiz olarak gösterilmelidir. Tezde kullanılan başlıklar, içindekiler dizininde, hiçbir değişiklik yapılmaksızın, aynen yer almalıdır. İçindekiler dizininde her bir başlığın hizasına, sadece o başlığın yer aldığı sayfanın numarası yazılmalıdır. Tezden ayrı olarak sunulması gereken ekler var ise bunlarda içindekiler dizininin sonunda gösterilmelidir. Rakam-harf sistemi ya da ondalık sistemden biri tercih edilerek aşağıda gösterildiği gibi hazırlanmalıdır. Örnek bir içindekiler sayfası için EK 8 e bakınız. Rakam - Harf Sistemi İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ BÖLÜM BAŞLIĞI. 1 A. BİRİNCİ DERECE BÖLÜM ALT BAŞLIĞI İkinci Derece Bölüm Alt Başlığı..5 a. Üçüncü derece bölüm alt başlığı 7 b. Üçüncü derece bölüm alt başlığı 9 2. İkinci Derece Bölüm Alt Başlığı 11 B. BİRİNCİ DERECE BÖLÜM ALT BAŞLIĞI..15 İKİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM BAŞLIĞI

19 Ondalık Sistem İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ BÖLÜM BAŞLIĞI BİRİNCİ DERECE BÖLÜM ALT BAŞLIĞI İkinci Derece Bölüm Alt Başlığı Üçüncü derece bölüm alt başlığı Üçüncü derece bölüm alt başlığı İkinci Derece Bölüm Alt Başlığı BİRİNCİ DERECE BÖLÜM ALT BAŞLIĞI...15 İKİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM BAŞLIĞI Kısaltmalar Dizini Eğer tezde kısaltmalar kullanıldıysa içindekiler sayfasından hemen sonra kısaltmaların listesi hazırlanması gerekmektedir. Tez metni içerisinde kullanılan kısaltmalar ve bu kısaltmaların açık ifadeleri bu bölümde alfabetik olarak listelenerek KISALTMALAR başlığı altında yer alır. Kısaltmalarda Türk Dil Kurumu nun imla kılavuzuna ve ilgili bilim dalında genel kabul gören usullere dikkat edilir. Örnek bir kısaltmalar sayfası için EK 9 a bakınız Tablolar Dizini Araştırmada bilgi ve bulguların tablolar halinde verilmesi durumunda bu tablolar adları ve yer aldıkları sayfalarla beraber tablolar sayfasında yer alır. Çalışmanın içinde kullanılan tablolara kolaylıkla ulaşmak amacıyla bu 19

20 bölümde bir liste halinde bulundukları sayfa numarasıyla birlikte yazılır. Tablolar dizininde yer alan her bir tablo başlığı metin içindeki başlığı ve numarasıyla, hiç bir değişiklik yapılmadan verilmelidir. İçindekiler dizininde olduğu gibi, her bir tablo başlığı karşılık gelen sayfa numarasına kılavuz noktalarla iliştirilmelidir. Tablo numarası, Arap rakamlarıyla ve Tablo kelimesinin yalnız baş harfi büyük olacak şekilde yazılır. Örnek bir tablolar dizini için EK 10 a bakınız Şekiller Dizini Bir tezde tabloların dışında kalan tüm görsel malzemeler ŞEKİLLER başlığı altında toplanırlar. Eğer tezde şekillere yer verilmişse, bir şekiller dizini verilmesi de zorunludur. Tablolar sayfası hazırlanırken geçerli olan kuralların aynısı şekiller sayfası için de geçerlidir. Örnek bir şekiller dizini için EK 11 e bakınız Metin Metin kısmı giriş, ana bölümler ve sonuçtan oluşur. Metin okuyucu tarafından kolay anlaşılabilir olması ve değinilen konuların düzenleniş biçimi açısından farklı ve birbirini takip eden bölümlere ayrılmalıdır. Tez yazım kuralları (numaralandırma, sayfa boşlukları, kullanılan yazı karakteri ve büyüklüğü, satır aralıkları, başlıklar ve alt başlıkların yazım biçimi, tablo, şekil ve diğer görsel malzemelerin yerleştirilmesi ve bunlara ilişkin yazım kuralları, vb.) tüm bölümler için geçerlidir ve tüm bölümler tez yazım kurallarına uygun şekilde ve birbiriyle uyumlu şekilde yazılmalıdır. Tez metnindeki bölümler Arap rakamları ile numaralandırılmalı ve birbirini takip etmelidir. Tezdeki her yeni bölüm yeni bir sayfada başlamalıdır. Giriş ve Sonuç bölümleri hariç tez metnindeki her bölüme, bölüm numarası verilmelidir. Bölüm başlıkları kısa ama tanımlayıcı olmalıdır. Eğer metin içinde maddeler halinde bazı bilgiler verilecekse maddeler iki biçimde yazılır: 1. İki noktadan : sonra gelen madde numaraları rakamla yazılır. Bu maddeler cümle ise sonuna nokta konulur. 20

21 2. Noktalı virgülden ; sonra gelen madde numaraları harfli yazılır ve maddelerin sonuna virgül konulur, en son maddeden sonra ise nokta konulur Alıntı Biçimi Tezde faydalanılan kaynaklara usulüne uygun olarak atıf yapılmalıdır. Doğrudan incelenmeyen kaynaklar tek başına alıntının kaynağı olarak verilemez, ancak doğrudan incelenen kaynakların künyesi verilerek alıntı yapılabilir. Cümle ya da paragraflar tırnak işareti ile belirtmek dışında, olduğu gibi alınamaz. Üç satıra kadar yapılan doğrudan alıntılar tırnak içinde metnin akışına uygun olarak yazılır. Üç satırdan fazla olan alıntılar ana metinden ayrı olarak verilir ve tırnak işareti kullanılmaz. Üç satırdan fazla olan alıntılar soldan ve sağdan yarım paragraf girintisi (dört harf veya 0,6 cm) kadar boşluk bırakılarak normal metnin harf büyüklüğünden 1 punto küçük olacak şekilde yazılır. Alıntıda paragraf başı varsa o da alıntının başlangıcına göre yarım paragraf girintisi içerden başlatılır. Alıntı yapılan metinden bir cümlenin çıkarılması durumunda üç nokta ( ), bir kelimenin çıkarılması durumunda ise dört nokta (.) konulur. Eğer paragraf çıkartılırsa paragraf başı yapılıp satır boyunca konulan üçer noktalarla gösterilir. Eğer alıntı, yazarın cümlelerinin değiştirilmesi, özetlenmesi biçimindeyse tırnak işareti kullanılmadan metin içinde referans verilir. Ancak yazarın düşüncesi aynen aktarılmalıdır. Alıntıların içinde de alıntı var ise, bunlar tek tırnak ve alıntıların içinde ek bilgiler verilmesi ile alıntıdaki yanlışları düzeltilmesi köşeli ayraç [ ] içinde yazılır Transkripsiyon Kuralları Arap harfleri ile yazılmış bir kaynaktan alıntı yapılması, yayınlanması durumlarında sadeleştirme yapılmıyor ise metin Latin harflerine çevrilerek yazılır. Yayın, bir eserin yayına hazırlanması ya da bilim dalının özelliği gereği yapılan bir çalışma değil ise şu kurallar uygulanır: 21

22 1- Tüm uzatma işaretleri (â, î, û) kullanılır. 2- Başta ve ortada harekeli ise hemze (') ve ayın ( ) işareti kullanılmaz. 3- Ancak kendinden önce gelen harf harekesiz ise kendisi harekeli olsa da bu işaretler kullanılır. 4- Sonda yazılmış ve harekesiz olan hemze ve ayın işaretleri de kullanılmaz Tabloların ve Şekillerin Düzenlenmesi Tablolar ve şekiller, metinde ilk söz edildikleri yere mümkün olduğu kadar yakına yerleştirilirler. Çok sayıda tablo ve şekil varsa, bunlar tez metninin sonunda ekler kısmında da yer alabilir. Tez yazımında tabloların dışında kalan tüm görsel malzemeler şekil olarak nitelendirilir. Tablolar ve şekiller, Rakam-Harf sistemine veya Ondalık sisteme göre düzenlenebilir. Rakam-Harf sistemine göre tablo ve şekiller her biri kendi sınıfında 1 den başlayıp çalışmanın sonuna kadar (ekler hariç) sıra numarası verilir. (Tablo 1, Tablo 2, Tablo 3, ), (Şekil 1, Şekil 2, Şekil 3, ). Ondalık sistemde ise ilk rakam bölüm numarasını, ikinci rakam ise tablonun veya şeklin bölüm içindeki sırasını belirtecek şekilde numaralandırılır. (Tablo 1.1, Tablo 1.2, Tablo 2.1, Tablo 2.2, ), (Şekil 1.1, Şekil 2.1, Şekil 3.1, ). Şekillerin numarası ve başlığı şeklin altına, tablonun numarası ve başlığı tablonun üstüne yazılır. Kaynak metninin boyutu dipnot büyüklüğünde olmalıdır. Tablo içi, tez metninin puntosundan daha küçük ise kaynak ve tablo açıklama metinleri tablo içinin puntosundan 1 punto küçük olmalıdır. Tablonun başlığı tablo içinin yazı boyutu ile aynı olmalıdır. Tablo ve şekiller sayfaya ortalanmış biçimde konumlandırılır. Tablo ve şekillerde kullanılan dipnot bilgileri (açıklayıcı bilgiler) tablo ve şeklin hemen altına, tablo ve şeklin iç yazı boyutundan bir punto küçük, tablo ve şeklin genişliğini aşmayacak biçimde yazılır. Tablolar sayfalar arasında bölünmez, ancak bir sayfaya sığmayan tablolar (tercihen) baştan veya sondan tam sayfada olacak biçimde bölünebilir. Özellikle tablolar başlık ve 22

23 kaynaklarıyla bir bütün olduğundan tablonun gövdesinden farklı sayfalarda olamaz. Gerektiği takdirde şekiller renkli olarak bastırılabilir, fakat Sosyal Bilimler Enstitüsü ne verilen bütün nüshaların ilgili yerlerinin aynı şekilde renkli olarak bastırılması gerekmektedir Denklem, Formül ve Fonksiyonlar Denklemler ayrı bir satırda ve satırın sonunda ayraç içinde numaralandırılarak verilmelidir. Numaralandırma, metin yazımında tercih edilen yazım yöntemine göre Rakam-Harf sisteminde (1), (2), (3) gibi ve Ondalık sistemde (1.1), (1.2), (2.1), (2.2) gibi yazılmalıdır. Rakam-Harf sistemine örnek: Ondalık sisteme örnek: x( t) s( f ( t)) = (1) ω sc 2 2 ( ) ( ) (1.1) Z = R + X Kaynak Gösterme Biçimi Aşağıda iki tür kaynak gösterme biçimi tarif edilmiştir: 1. Dipnotlu Kaynak Gösterme 2. Metin İçi Kaynak Gösterme Bu iki sistemden biri tercih edilmeli ve tezin sonuna kadar aynı sisteme sadık kalınmalıdır. Dipnotlar yazılırken, yabancı dillerdeki kaynaklarda kullanılan and, volume, no, edition, pp. gibi kelime ve kısaltmaların ve, cilt, sayı, baskı, ss. gibi Türkçe karşılıkları yazılmalıdır. Latin harflerini kullanmayan dillerdeki (Arapça, Farsça, ) kaynaklardaki tüm bilgiler Latin harflerine çevrilmeli yani transkripsiyonu yapılmalıdır. Kaynak göstermede sayfanın kısaltması olan s. bir sayfadan faydalanmayı gösterebileceği gibi sayfalar arasında ve veya virgül konulduğunda da kullanılır. ss. ise, sayfadan sayfaya 23

24 ifadesinin kısaltması olarak sayfa numaraları arasında ila işareti - kullanıldığında yazılır. Kaynakların yazımında, üç yazara kadar bütün yazarların isimleri yazılmalı dört ve daha çok yazarlı kaynaklarda ise ilk yazar veya sorumlu yazar yazılıp daha sonra ve öte. kullanılabilir. Yazarı belli olmayan kaynaklarda yayınlayan veya hazırlayan kurumun adı yazılır. Bu tür durumlarda kurum ismi ya açık biçimde yazılır veya kısaltması yazılıp Kısaltmalar bölümünde açıklaması verilir. Dipnot ve bağlaç ile kaynak göstermede birden çok kaynağa başvuru yapılıyorsa kaynakların arasına noktalı virgül ; konulur. Dipnot metni 10 punto olmalıdır. Her iki sistemde de metin ile ilgili ek açıklamalar yapmaya ihtiyaç duyulduğunda metnin açıklama yapılması gereken yerine ve aynı sayfanın dipnot kısmına yıldız * konulup açıklama yazılmalıdır. Aynı sayfada ikinci bir açıklama yazmak gerektiğinde iki yıldız konularak açıklama yazılmalıdır. Her sayfada bir yıldız ile açıklama yapılmaya başlanmalıdır. Dipnotta yapılan açıklamalarda kaynak göstermek gerekirse dipnotlu sistemde açıklamadan sonra, sonnot ve bağlaç sistemlerinde metin içindeki yöntem izlenmelidir. Gösterilen kaynağın yayınevi bulunmuyor ise yayınevi yerine eserin basıldığı matbaa ismi yazılmalıdır. Kaynakla ilgili ISBN, ISSN, DOI, JEL gibi genel veya özel kodlamalar var ise künye bilgilerinin sonuna bunlar da yazılabilir. Bildirilerin sadece özeti yayımlanmışsa bildiri adından sonra köşeli ayraç içinde [Özet] açıklaması yapılır Dipnotlu kaynak gösterme Dipnotlardaki ikinci yazımlar yayınların ikinci kez dipnot olarak kullanımını göstermektedir. Bir kaynağı ikinci kez kullanmada yayının ismi kısaltılarak yazılır. Bu iki biçimde olur: 1. Yayının ilk kelime/leri yazılarak (en çok ilk üç kelimesi yazılmalı), 2. Yayının isminin ilk üç kelimesi ya da isminde dikkat çekecek en çok üç kelime yazılarak yapılır. Bu durumda ilk kullanımda yayının isminin sonuna ayraç içinde (bundan sonra: {kısaltma}) biçimde belirtilmelidir. 24

25 Dipnotların yazımı normal metindeki yazı boyutunun iki punto küçüğü (10 punto) ile yazılır. Paragraf ölçülerinde normal metin ayarları geçerli olup yalnız Girinti; Sol: 0, Özel: Asılı, Değer: 0,25 olmalıdır. Dipnot kullanarak kaynak gösterimi için EK 12 ye bakınız. EK 12 de belirtilmeyen bir husus varsa The Chicago Manual of Style a bakabilirsiniz Metin İçi Kaynak Gösterme Bu yöntemde, yazılmakta olan metnin kaynak gösterilmesi gereken yerinde ayraç içerisinde (#), yararlanılan kaynağın yazarının soyadı: yayım tarihi, yayının yararlanılan sayfa numarası/numaralarından oluşan bağlaç kullanılmaktır. Bu, okuyucuya yararlanılan kaynak hakkında bilgi verir. Ayrıca dipnottaki tekrarları önlenmiş olur. Aynı yazarın aynı tarihe ait birden çok yayını kaynak olarak kullanıldığında karışıklık olmaması için yayım tarihinden sonra a, b, c gibi harfler yazılmalıdır. Bir kaynak göstermede birden fazla kaynaktan yararlanılmış ise kaynaklar arasına noktalı virgül ; konulmalıdır. Metin içi kaynak gösterimi için EK 13 e bakınız. EK 13 de belirtilmeyen bir husus varsa APA (American Psychological Association) yazım kılavuzuna bakabilirsiniz Son Sayfalar Tezin, KAYNAKÇA ve varsa DİZİN, ÖZET, ÖZGEÇMİŞ ve EKLER sayfaları son sayfaları oluşturur. Kaynakça sayfası tezde mutlaka yer almalıdır. Özet ve özgeçmiş sadece doktora tezlerinde yer alırken dizin ve ekler kısmı da tez danışmanının ve yazarının isteğine göre düzenlenebilir Kaynakça Araştırmada kullanılan tüm kaynaklar KAYNAKÇA başlığı altında tez metninden sonra yeni bir sayfada ayrıntılı olarak yazılmalıdır. Metinde atıfta bulunulmayan kaynaklar, kaynakça kısmına konulmamalıdır. Ön sayfalarda olduğu gibi kaynakça sayfası da ayrı bir bölüm başlığı gibi hazırlanır. Dolayısıyla, KAYNAKÇA başlığı ortalanarak 14 punto koyu olacak şekilde yazılmalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik ayrımı yapılmaksızın yazarların soyadlarına göre alfabetik sıralanmalıdır. Kaynakların yazımında paragraf ayarlarından özel stil olarak asılı tercih 25

Daha göster

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır