alttan ders alınca dönem uzar mı / Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Üniversite Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü

Alttan Ders Alınca Dönem Uzar Mı

alttan ders alınca dönem uzar mı

YÖNETMELİK

Mersin Üniversitesinden:

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 5/6/2003 tarihli ve 25129 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 33 – Sınavlara ve başarı değerlendirmesine ilişkin esaslar şunlardır:

a) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Devam koşulunu sağlayan her bir öğrenci için yarıyıl içi notunun %40-60’ı ile yarıyıl sonu sınav notunun %60-40’ı toplanarak belirlenen yarıyıl başarı notu, sınıfın ortalaması ve notların dağılımı dikkate alınarak harf notuna dönüştürülür. Öğrenciye, rakam olarak belirlenen yarıyıl başarı notunun karşılığı olan harf notundan daha düşük bir harf notu verilemez. Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavına başarı notunun belirlenmesinde verilecek % ağırlık, dersin öğretim elemanı tarafından belirlenip, bölüm akademik kurulunca karara bağlandıktan sonra yarıyılın başında dersi alan öğrencilere ilan edilir. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

PuanHarf NotuKatsayısı

90-100AA4.00

85-89BA3.50

80-84BB3.00

75-79CB2.50

70-74CC2.00

60-69DC1.50

50-59DD1.00

40-49FD0.50

0-39FF0.00

b) Bunlardan;

1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

2) Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır.

3) Bir dersten FD ve FF notlarından birini alan öğrenci o dersi başaramamış sayılır.

c) Kredisiz derslerin, stajların, bitirme çalışmalarının, projelerin değerlendirilmesinde, devamsızlık ve yarıyıl sonu sınavına girememe durumlarında aşağıdaki notlar verilir:

1) (G) Geçer: Kredisiz dersler ve ders programlarında kredisiz olarak bulunan staj, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışmalar için kullanılır.

2) (K) Kalır: Kredisiz dersler ve ders programlarında kredisiz olarak bulunan staj, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışmalar için kullanılır.

3) (D) Devamsız: Derse devamsız öğrenciler için kullanılır. (D) notu ortalamaya FF olarak katılır.

4) (S) Süren çalışma: Devam etmekte olan çalışmalar için; örneğin, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışmalar için kullanılır.

5) (R) Girmedi: Sınava girmeyen öğrenciler için kullanılır. Sınav notu sıfır (0) olarak değerlendirilir.

6) (E) Eksik: Yarıyıl sonu sınavına girmeye hak kazandığı halde, hastalık veya geçerli bir mazereti nedeniyle sınava giremeyen ve mazereti ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen öğrenciye verilir. (E) notu verilen dersin sınavı için, bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesindeki hükümler uygulanır. Öğrencinin bu sınavdan aldığı not değerlendirilir. Eğer öğrenci belirlenen tarihte sınava girmezse yarıyıl sonu sınav notu sıfır (0) olarak alınarak başarı notu belirlenir.

7) (T) Tekrar: Tekrar alınan ders için o dersin tekrar alındığı yarıyılda dersin adının yanına yazılır. Kaçıncı tekrar ise (T)’nin yanına o rakam yazılır.

ç) Öğrencilerin başarı durumu, her yarıyıl sonunda not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Bir öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı harf notu katsayısının çarpımı ile elde edilir. Bir yarıyılın sonunda o yarıyılın not ortalaması, öğrencinin o yarıyılda kayıtlı olduğu bütün derslerin toplam ağırlıklı puanının, bu derslerin kredileri toplamına bölünmesi ile elde edilir. Üniversitede yapılan sınavlar sonucunda muaf olunan dersler hariç, önceden başka proğramlardan alınarak muaf olunan derslerden alınan puanlar yarıyıl not ortalaması hesabına katılmaz. Genel not ortalaması ise, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu bütün derslerin toplam ağırlıklı puanının bu derslerin kredileri toplamına bölünmesi ile elde edilir. Gerek yarıyıl, gerekse genel not ortalamasının hesaplanmasında AA’dan FF’ye kadar verilen notlar esas alınır. Tekrarlanan derslerde ise alınan en son notlar ortalamalara katılır. Elde edilen ortalamalar virgülden sonra iki hane olarak gösterilir ve her yarıyıl sonunda öğrencilerin ders takip çizelgelerine işlenir.

d) Bir yarıyılda yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Bu durumda eğer varsa şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Fakat başarısız oldukları dersleri açıldıkları ilk yarıyılda tekrar alırlar.

e) Birinci yarıyıl hariç, bir yarıyılda yarıyıl not ortalaması 2.00’den az olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılırlar. Bir yarıyılda sınamalı duruma düşen öğrencinin şartlı başarılı not aldıkları derslerden başarılı sayılabilmesi için, bir sonraki yarıyıldaki yarıyıl not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

f) İkinci yarıyıl ve sonraki yarıyıllarda yarıyıl not ortalaması iki yarıyıl üst üste 2.00’nin altında olan öğrenciler başarısız öğrenci sayılırlar ve üst yarıyıllardan ders alamazlar. Bu durumdaki öğrenciler, genel not ortalamasına bakılmaksızın yalnız alt yarıyıllardan alamadıkları, başarısız oldukları ve başarısız olduğu yarıyıllardaki şartlı başarılı olduğu dersleri alırlar. Genel not ortalamasını en az 2.00’ye yükselten öğrenciler, başarısız oldukları yarıyıllardaki bütün şartlı başarılı derslerden başarılı sayılırlar.

g) Birinci yarıyılda yarıyıl not ortalaması 2.00’den az olan öğrenciler sınamalı durumda sayılmazlar ve ikinci yarıyıldaki yarı yıl ortalamasına bakılmaksızın üçüncü yarıyıldan ders alabilirler. Birinci yarıyıldaki şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılabilmesi için üçüncü yarıyılın sonunda genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Genel not ortalaması 2.00’nin altında olan öğrenciler, üçüncü yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olsa dahi üst yarıyıllardan ders alamazlar. Bu durumdaki öğrenciler, yalnız alt yarıyıllardan alamadıkları, başarısız oldukları ve başarısız olduğu yarıyıllardaki şartlı başarılı olduğu dersleri alırlar. Genel not ortalamasını en az 2.00’ye yükselten öğrenciler başarısız oldukları yarıyıllardaki bütün şartlı başarılı derslerden başarılı sayılırlar.

ğ) Son yarıyıla başarılı girerek mezuniyet aşamasında olan, ancak son yarıyılda yarıyıl not ortalaması 2.00’den az olan öğrencilerin genel not ortalaması en az 2.00 ise, o yarıyılda şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar.

h) Bir yarıyıl sonunda o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 arası olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 arası olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir ve izleyen yarıyılda öğrencilere Rektör ya da Dekan/Yüksekokul Müdürü tarafından imzalanmış olan belgeleri verilir."

Yürürlük

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.

Eğitim Fakültesi

SORU 1: Bir dönemde almam gereken ders yükü nedir?

Öğrenci, öğretim programında da olduğu üzere dönemde 30 AKTS yükünü tamamlamalıdır. Ancak öğrencinin alttan başarısız dersi olması durumunda bu derslere öncelikli kayıtlanmak üzere 45 AKTS’ye kadar kayıtlanabilir. Fakat öğrenci mezuniyet aşamasına gelmiş ise sadece bu öğrenciler için OBIS 50 AKTS’ye kadar kayıtlanma imkanı tanımaktadır.

SORU 2: Üstten ders alabilir miyim?

Öğrenci, dönem derslerini aldıktan sonra 45 AKTS’ye kadar üstten ders alabilir. Ancak üstten ders alabilmenin ön koşulu, üstten alınmak istenen dersin öğretim elemanıyla görüşülüp, öğretim elemanının onayının alınmasıdır.

SORU 3: Başka bir üniversiteden alıp geçtiğim bir dersi fakültemizde saydırmak istediğimde o üniversitede geçtiğim dersin harf notu mu yoksa başarı notu mu hesaba katılmaktadır?

ADÜ ders eşdeğerlik/intibak usul ve esasları doğrultusunda harf notları dikkate alınmaktadır. Zorunlu dersler için harf notu C3’tür.

SORU 4: Derse devam etmeme rağmen başarısız olursam bir sonraki yıl dersi tekrar aldığımda devam zorunluluğum olacak mı?

Devamsızlıktan kalınmamış ise öğrencinin ders devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bununla birlikte öğrencinin derse kayıtlanması ve dersin gereklerini (ödev, sınav vb.) yerine getirmesi gerekir.

SORU 5: Genel kültür seçmeli dersten başarısız oldum. Genel kültür seçmeli grupta kaldığım dersin aynısı yerine o grupta yer alan başka bir derse kayıtlanabilir miyim? Ya da kaldığım ders bir sonraki yıl açılmazsa o grupta açılan başka bir seçmeli derse kayıtlanabilir miyim?

Bir öğrenci, almış olduğu herhangi bir Genel Kültür seçmeli dersten başarısız olduğunda yerine aynı seçmeli ders grubundan başka bir seçmeli ders alabilir. Bununla birlikte, ders değiştiği için öğrenci yeni aldığı derste devam koşulunu da yerine getirmek zorundadır. Bu açıklama, tüm BDS (bölüm dışı seçmeliler; genel kültür seçmeli ve meslek bilgisi seçmeli dersler) dersleri için geçerlidir.

SORU 6: Meslek bilgisi seçmeli dersten başarısız oldum. Meslek bilgisi seçmeli grupta kaldığım dersin aynısı yerine o grupta yer alan başka bir derse kayıtlanabilir miyim? Ya da kaldığım ders bir sonraki yıl açılmazsa o grupta açılan başka bir seçmeli derse kayıtlanabilir miyim?

Bir öğrenci, almış olduğu herhangi bir Meslek bilgisi seçmeli dersten başarısız olduğunda yerine aynı seçmeli ders grubundan başka bir seçmeli ders alabilir.

SORU 7: Genel kültür seçmeli ya da meslek bilgisi seçmeli grupta aldığım dersten kaldım. Bir sonraki yıl aynı grup dersten başka bir ders aldım. Bu ders için devam zorunluluğum olacak mı?

Farklı bir ders olması nedeniyle öğrencinin devam zorunluluğu olacaktır.

SORU 8: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık İkinci Öğretim Programında veya Okul Öncesi Öğretmenliği İkinci Öğretim Programında öğrenciyim. 2020-2021 yılı itibariyle birinci sınıf ikinci öğretime öğrenci alımı durdurulduğu için bu sınıf düzeyinden alttan dersim olması ve bu sınıfın obiste tanımlanmaması durumunda alttan kaldığım dersi alabilmem için ne yapmam gerekiyor?

Öğrencinin ders kayıt dönemlerinde Eğitim Fakültesi Dekanlığına dilekçe ile müracaat etmesi gerekir. Bu durumdaki öğrenciler, [email protected] adresine dilekçelerini yazıp, gönderebilirler.

SORU 9: Teorik dersler ile uygulamalı derslerin devam zorunluluğu aynı mı?

Birim tarafından aksi belirlenmedikçe her öğrenci kuramsal derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine katılmak zorundadır.

SORU 10: Ders kayıt sürecinde sorun yaşamam durumunda hangi sırayla çözüm aramam gerekir?

Öğrencilerin ders kayıt sürecinde sorun yaşamaları durumunda aşağıda belirtilen sil sileyi izleyerek sorunlarına çözüm aramaları gerekmektedir. Birinci basamaktan başlayıp, sırayla sonraki basamakları takip etmeleri gerekmektedir. Örneğin, birinci basamakta sorununuz çözülmemişse ikinci basamağa geçip Anabilim Dalı başkanınıza ulaşmanız gerekmektedir.

1.      Basamak: Akademik danışmanınız

2.      Basamak: Anabilim dalı başkanınınız

3.      Basamak: Bölüm başkanınız

4.      Basamak: Öğrenci işleri bürosu ([email protected])

5.      Basamak: Dekanlık

Basamak: Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

SORU 11:  Kaydımı sildirmek istiyorum ne yapmalıyım?                                                            

Kaydını kendi isteği ile sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile ilgili birimin öğrenci işleri bürosuna başvurmalı ve ilişik kesme belgesi işlemlerini tamamlamalıdırlar.

SORU 12:  Kayıt yenileme sırasında yanlışlık yapılırsa ne yapılmalıdır?

Kayıt yenileme işlemleri sırasında yapılacak yanlışlıklar Üniversitemiz akademik takviminde belirtilen ders ekle-sil tarihlerinde danışman öğretim elemanı yardımı ile düzeltilebilir.

SORU 13: Diplomamı nasıl alabilirim?

Mezun öğrencilerimiz diplomalarını öğrenci işleri büromuza TC kimlik belgeleriyle bizzat kendileri gelerek hafta içerisinde mesai saatlerinde alabilirler. Diploma mezuniyet sonrasında ileriki yıllarda da alınabilir. Diploma alımıyla ilgili son bir tarih bulunmamaktadır.

SORU 14: Diplomamı benim yerime başka birisi alabilir mi?

Diplomanızın sizin yerinize bir başkasının alabilmesi için ilgili kişiye noter vekâleti aslını vermeniz gerekir. Noter vekaleti olmadan diplomanızın teslimi mümkün değildir.

SORU 15: Ne zamana kadar kayıt dondurma başvurusunda bulanabilirim?

Kayıt dondurma başvuruları akademik takvimde belirtilen ders ekleme/silme tarihleri sonuna kadar yapılır. Sağlık nedeniyle yapılan kayıt dondurma başvuruları bu sürenin dışındadır. Kayıt dondurma başvuruları yalnızca aktif eğitim yılı/yarıyılı için yapılır.

SORU 16: Akademik takvime nereden bakabilirim?

Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Web sayfasından bakabilirsiniz. https://idari.adu.edu.tr/db/ogrenciisleri/

SORU 17: Öğrenci belgesi nasıl alabilirim?

Öğrencilerimiz e-devletten öğrenci belgelerini alabilirler.

SORU 18: Transkriptimi nasıl alabilirim?

Okuyan öğrencilerimiz transkript alma isteklerini dilekçeyle [email protected] adresine iletebilirler. Öğrenci transkriptleri öğrenci işleri büromuz tarafından hazırlandıktan sonra öğrencinin e-posta adresine gönderilmektedir.

Mezun öğrencilerimiz ise transkript almak için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na başvurmalıdırlar.

SORU 19: Başka bir üniversiteye geçiş yapacağım. Kayıtlı olduğum programın ders içeriklerini nasıl alabilirim?

Birim web sayfalarında ders içerikleri mevcuttur (akts.adu.edu.tr).  Ders içeriklerine ulaşamamanız durumunda öğrenci işleri büromuzla da iletişime ([email protected]) geçebilirsiniz.

Soru 20: Öğrenci işleri bağlamında yaşadığım sorunlarıma nasıl çözüm bulabilirim?

Sorunlarınız için öğrenci işleri büromuzla (öğrenci işleri çözüm merkezimizle) iletişime geçebilirsiniz.

Öğrenci işleri (öğrenci işleri çözüm merkezi) için [email protected]

Soru 21: İkinci sınıf öğrencisiyim. Birinci sınıfta okurken ikinci sınıf derslerinden üstten ders aldım ve üstten aldığım derslerimi başarıyla verdim. İkinci sınıfa geçtiğimde ikinci sınıf derslerim için kayıt olduğumda 30 AKTS dolmadı. Bu bir sorun mudur?

Üst dönemden ders alıp, başarıyla verdiğiniz için bir sonraki yılda dönem dersleriniz 30 AKTS’niz dolmayacaktır. Bu bir sorun değildir. Ancak önerimiz üstten ders almanız yerine her zaman içinde bulunduğunuz dönem derslerine kayıt olmanız, derslerinizi döneminizle uyumlu bir biçimde sürdürmeniz ve derslerinizi başarıyla vermenizdir.

  Eğitim Fakültesi Öğrenci İşleri Şefi 

Aynen kanka aynen seneye kesin aa gelir bence de bırak


  • 038576  (25.11.18 23:34:22) 

Ortalamanı yüksek tutman önemli. İleride master için lazım olacak. Bence sınava git, soruları at hafızaya. Büyük olasılık seneye de benzer sorular çıkacak. O zaman rahat edersin.


  • ovungec zeus  (25.11.18 23:41:12) 

@038 bölümüm zor değil zaten. ancak okul dışında zamanımı alan çok şey vardı seneye rahat olucam. o yüzden ders çalışmaya vakit ayıramadım. bu yüzden kötü gelecek. yoksa bu yıl da iyi gelirdi.

@ecel ortalamayı önemsiyorum. yapmak istediğim şeyler için gerekli.

2-3 dersi alttan alırsan okul uzar mı? 2. yıl fazla ders yüküyle zamanında bitiremez miyim?

@ovungec aklımda o var da boş kağıt da vermek istemiyorum. adımı yazıp çıkıcam neredeyse. okulu uzatmadan seneye fazla kredi alıp geçmek mümkün değil mi?

şu an kassam finallerle de fena gelmez aslında. 2 vize 1 final. ancak ortalama bir nottansa iyi bir not gelsin istiyorum. çünkü neredeyse hiç çalışamadım. yarın olan sınava cumartesi başlayabildim ve haliyle yetişmiyor.

  • tute  (25.11.18 23:48:38 ~ 23:49:29) 

* ortalama onemli diyenleri takma. ortalama onemli ama hersey demek degil. 2.5 ile mezun olmakla 3.0 ile mezun olmak arasinda fark var. evet ilk isinden sonra hic kimse universite notlarina bakmayacak, son isinde ne yaptigina bakacak ama ilk is olarak guzel bir yere girmek istiyorsan ortalama belirleyici olacak. iyi bir universitede ise 3.0'in, ortalama bir universitede 3.3 3.5'un ustunde tutmak yeterli.

* bir kac dersi tekrar etmen, alttan alman cok sorun degil. ama bb, cb getirebilecegin dersi aa getiririm diye bilerek birakma. buna degmez.

* tecrube ettigim ve bir suru insanda da gordugum ilk yil nasil baslarsa oyle devam eder. ilk yildan dersleri birakmaya baslarsan sonraki yillarda da ayni sekilde sallamaya devam edersin.

* yumurta kapiya dayandiginda uykusuz geceler gecirip maksimum calisma ile vizelere, finallere girmeye alis. her yil donem illa bir neden olur dersleri takip etmemek icin. bu vizelere, finallere girmemek icin bahane degil. hic dersine girmedigim takip etmedigim derslerin finallerine son gece calisip uykusuz girmisligim var. gercersin gecemezsin ayri bir mesele ama bu iradeyi gostermek onemli. cunku is hayatinda da son dakikada ogleden sonraya yetismesi gereken, yarina bitmesi gereken isler olacak. onlari "yetistiremedim bir daha ki ay calisir daha iyi tamamlarim" deme sansin olmayacak.

  • crucio  (26.11.18 00:19:01 ~ 00:20:52) 

Ortalama yapmak istediklerim için onemli. Onun dışında bu yıl istisnai bi durum var. Okul dışı çok yoğunum bu yüzden bazı dersleri çalışmadım. Yoksa diğerlerini calistim. BB ile geçip dersi tekrar alma şansımız olmuyor değil mi?


  • tute  (26.11.18 00:29:23) 

@Ecel katılmıyorum. Baya subjektif Bir şey. Bazı işlerde çok önemli.


  • tute  (26.11.18 00:43:09) 

ne yapmak istediğine bağlı. eğer ortalamanı çok yüksek tutup ileride doktora filan yapmak istiyorsan, düşük alacağın dersleri bırakıp gelecek yıl/dönem tekrar almak. mesela bizim üniversitede bir kız vardı, fizik 101-102'i 3 veya 4. yılda verdi, sırf yüksek notla geçmek için. şimdi de isviçre'de doktora yapıyor. yani dersleri alttan almanın sana olumsuz bir dönüşü olmaz. 2-3 dersle okul uzamaz merak etme. 3 dersi önümüzdeki 3 dönem ekstra 1 ders alarak bile verirsin. onun dışında yönetmeliğe göz atmanı öneririm. hocalara filan güvenmektense yönetmeliği okuyup en iyisi kendin bilmen daha iyi. bizde b altı dersler tekrar alınabiliyordu. c+ olan bir dersi tekrar alıp a ile geçmiştim mesela.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (26.11.18 00:45:54) 

yurtdışı master yapmak istiyorsan önemli mesela kanada'ya baktım okullar genelde 3.00 ortalama istiyormuş.yani akademik kariyer için genel olarak önemli.


  • high hopes of the sozluk  (26.11.18 00:49:44) 

Bu yıl çok yoğun olduğum için 3 dersi takip edemedim bile. 3 ders fazla değil mi okulu uzatmak için?

Tekrar almak için ne yapmak getek? Bir de 2 vize 1 final var. Bu daha ilk vize. Ne derece toparlanir bu vize 0 gelirse? Konular fazla değil və zor değil. Yani 1 hafta olsa bb falan garantiydi

  • tute  (26.11.18 01:00:44) 

mesela bölümünde şartlı ders olayı var mı? min. ortalama şartı? bunu öğrenmeden dediğin şeye kalkışırsan direkt patlayabilirsin.

şimdiden elinden geleni yap, gerekirse sonradan yükseltmeye alırsın. alttan gelen derslerle ders yükünün artması hoş olmuyor. diğer derslerdeki ortalamanı da etkileyebilir. notu sana göre düşük dersleri yaz okulu vs. ile toparlama imkanın olabilir. onu değerlendirirsin gelecekte.

not: sağlıksal ya da ekonomik bir mevzu değilse şu an için hayatındaki en önemli konu okul olmalı. yoksa o okul kolay kolay zamanında bitmiyor (kendimden biliyorum). farkındasındır diye düşünüyorum ama yine de belirtmek istedim.

  • zgrydn  (26.11.18 01:07:06 ~ 01:14:12) 

3 tane dersin olması çok yoğun olmasına sebep olur mu? az biraz daha çalıştım acayip kolay ama çalışmaya zamanım yoktu. sabaha kadar zor yetişir. yani ab gelecekken c-d gelmesi kötü olur. zor olsa neyse.


  • tute  (26.11.18 03:46:35) 

3ünü hemen ertesi dönem alman gerekiyor mu? gerekmiyorsa yoğun olmaz. müfredata bakacaksın. hangi ders hangi dersin prerequesti, bunlara çalışacaksın. mesela örnek veriyim bizde calculus 101 vardı. şimdi calculus 101'den kalmak büyük sıkıntı çünkü calculus 101'i vermeden ertesi dönem calculus 102'i alamazsın. calculus 102'i vermeden diğer dönem diferansiyel denklemleri alamazsın. onu alamadığın için bu sefer modellemeye girişi alamazsın vs. birbirini bu şekilde takip eden dersler varsa o 1 dersin çilesini 2-3 yıl çekersin ya da yaz okuluna kalırsın, hatta çok şanssız isen okulu bile uzatırsın. ama onun dışında bazı dersler olur başka hiçbir şeyi bağlamaz. mesela tarih 101. kaldın diyelim, istersen alma 4. yıl sonunda mezun olmadan hemen önce al. hiçbir sıkıntı olmaz çünkü alman gereken diğer derslerin prerequesti değil. bu bir.

ikincisi sen ilk dönemden 3 derse yetişemiyorum, napsam bıraksam mı diye düşünüyorsan; demek ki çalışma sisteminde bir sorun. çalışma sistemini değiştir. derslere gitmiyorsan git, vs. çünkü ilk dönem kolay olmasa bile çok rahat yetiştirebilecek düzeyde dersle doldurulmuştur. giriş dersleri bölüm dersleri gibi 30-40 kişiye açılmaz, yeri gelir 500-1000 kişiye açılır. millet bunları yaparken sen yapamıyorsan dönüp kendini eleştirmen gerek. diğer türlü ipin ucu kaçar toparlayamazsın. zaman en son sıkıntı olacak şey olması lazım 1. sınıfta. zaten 25-30 saat derse gidiyorsun. programına göre 1 günün veya 2 öğleden önce/sonran boş kalması lazım. bunlar yeterli. ayrıca lisedeki gibi vize öncesi çalışmayı son güne bırakma lüksün yok. en azından 3-4 gün tercihen 1 hafta önce çalışmaya başlaman lazım, yoksa vize günü geldi mi patlarsın, doğal olarak yetişmez.

  • hayley williams ile evlenecek genc  (26.11.18 04:20:53) 

""Kastığın ortalama bir işe yaramayacak." diyenleri dinleme" diyenleri dinleme. Ortalaması çok düşük olup alesten iki üç soru fazla yapıp alınan çok insan var.


  • goodz  (26.11.18 08:08:07) 

Dersleri alttan alırsan şimdi 10 ders alıyorsan seneye 20 dersin olacak, o da kredi limitin yeterse. Böyle üst üste bine bine okulun sonlarına doğru altından kalkılamayacak bir hale gelir.

Geçebileceklerini gözüne kestir onlara çalış ve geçmeye çalış. DD ile bile geçebiliyorsan geç.

Ayrıca sınıf arkadaşlarından kopacaksın bu yüzden, dersi hiç tanımadığın alt dönemlerle almak zorunda kalacaksın. Okul uzarsa kantinde bile tanıdık yüz göremeyeceksin.

İş başvurularında da sağlam bir yerse ortalamaya bakılıyor ama esas "hayırdır neden geç bitti okul" diye soruyorlar.

Ayrıca aldığın dersi tekrar not yükseltmek için alabilirsin, gene de öğrenci işlerine bir sormak lazım.

Son olarak sınavlara mazeretsiz gelmemenin de kağıt üzerinde cezası var ama uygulanmıyor, en azından sınavlara gidip imza at.

  • kimlanbu  (26.11.18 09:52:12) 

sınavdan cc veya daha yüksek not alırsan seneye tekrar alamıyordun istanbul üniversitesi'nde. sizin okulda da öyle mi onu öğren ve ona göre boş kağıt ver ya da doldur.


  • d e j i n  (26.11.18 10:55:39) 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir