kitap okuyunca ne olur / Çok Fazla Kitap Okuyan Herkesin Er ya da Geç Başına Gelen Musibetler

Kitap Okuyunca Ne Olur

kitap okuyunca ne olur

Başarılı İnsanların Sırrı Okumak! Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Çoğu kişi “hobi” olarak değerlendirse de aslında kitap okumak bundan çok daha fazlası! Kendinizi geliştirmek ve hayata farklı bir şekilde bakabilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç… Hatta çoğu ünlü girişimciye göre başarının sırlarından biri! 

Örneğin gençliğinde günde yaklaşık 10 saatini okumaya ayırdığını söyleyen ve bilim kurgu hayranı olan Elon Musk, “Kitaplar ve sonrasında ailem tarafından büyütüldüm.” diyor.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise 2 haftada en az 1 kitap okumaya çalışıyor ve kitap okumanın önemini, “Kitaplar bir konuyu tam anlamıyla keşfetmenizi sağlar.” sözüyle açıklıyor. “Her kitap, keşfedilecek yeni bilgi yolları açar.” diyen Bill Gates ise yılda 50 kitap okuduğunu söylüyor.

Peki; bazı ünlü girişimcilerin, başarılarının sırlarından biri olarak gördükleri kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanabilirsiniz? Eğer okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız sıraladığımız önerilere kulak vermenizi öneririz.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okuma alışkanlığını kazanmanıza yardımcı olacak önerileri sıralamadan önce kitap okumanın faydalarına göz atalım.

  • Okumak, yeni kelimeler öğrenmenize yani kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olur.
  • Bir olaya farklı bakış açıları ile yaklaşmanıza ve bu sayede problem çözme konusunda daha başarılı olmanıza katkı sağlar.
  • Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir.
  • Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz.
  • Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
  • Stres seviyenizin düşmesini ve rahatlamanızı sağlar.

Ayrıca eğer kariyerinizi yazar olarak şekillendirmek istiyorsanız da bol kitap okumak, yazar olmak için izlemeniz gereken adımlar arasındadır!

kitap-okuma-aliskanligi
Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?


Eğer kitap okumanın faydalarının farkındaysanız ve bir yanınız kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsa ama bunun için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız doğru yerdesiniz! Daha önceki başarısız girişimlerinizi unutun, derin bir nefes alın ve arkanıza yaslanın! İşte, “Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılabilir?” sorusunun cevapları!

1. İnce Kitaplarla Başlamayı Tercih Edin

İtiraf edelim ki kalın kitaplar, zaman zaman okuma alışkanlığına sahip olan kişilerin bile gözünü korkutabiliyor. Bu nedenle okumayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız gözünüzün korkmayacağı yani daha ince kitapları seçmenizi öneririz.

2. İlgi Alanınız Doğrultusunda Kitaplar Seçin

İlgilenmediğiniz bir konuda okuma yapmak sıkılmanıza neden olabilir. Sıkılmak ise kitap okumaktan zevk almanızı ve dolayısıyla alışkanlık kazanmanızı engeller. İlgi alanınıza uygun kitapları seçmek için izlerken keyif aldığınız film türleri doğrultusunda karar verebilirsiniz. Örneğin tarih belgeselleri izlemeyi seviyorsanız tarihle ilgili araştırma kitaplarını, bilim kurgu filmlerini seviyorsanız bilim kurgu kitaplarını ya da gerilim filmlerini seviyorsanız korku edebiyatından kitapları tercih edebilirsiniz.

Türe karar verdikten sonra blog’lardan ve çeşitli mobil uygulamalardan (Goodreads, 1000Kitap gibi) okuyucu yorumlarını inceleyerek kitapların konusunu, üslubunu ya da olumlu/olumsuz eleştiri alan noktalarını keşfedebilirsiniz.

kitap-okuma-aliskanligini-gelistirmek-icin-ne-yapmaliyiz

3. Okuma Listesi Hazırlayın

Okuyucu yorumları sayesinde hangi kitapları okuyacağınıza karar verdikten sonra okumak istediğiniz kitapların bir listesini oluşturabilirsiniz. Bunun için bir not defteri kullanabileceğiniz gibi mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde okuyacağınız kitapların yanı sıra okuduğunuz kitapları da listeleyebilirsiniz. Bu listeleme ise motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur.

4. Okuma Alanınızı Belirleyin, Günde Kaç Sayfa Okuyacağınıza Karar Verin

Metroda, otobüste, kafelerde… Pek çok insanın farklı mekânlarda kitap okuduğunu görüyorsunuz. Fakat siz bunu gerçekleştirmek için öncelikle kitap okurken odaklanma konusunda kendinizi geliştirmeli ve alışkanlık kazanmalısınız. Aksi takdirde dikkatiniz kolayca dağılabilir ve bu, okuduğunuzu anlamadığınızı düşünmenize, kitaplardan uzaklaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle evde, televizyon gibi aklınızın farklı yerlere kaymasına neden olan aletleri kapatarak kitap okumaya başlamalısınız. Dilerseniz kütüphaneleri ya da sakin dış mekânları da değerlendirebilirsiniz.

Adı üstünde alışkanlık! Yani bunu düzenli olarak uygulamalısınız. Bu sebeple yapmanız gerekenler şeylerden biri de günde kaç sayfa okuyacağınıza karar vermek. Örneğin günde 10 sayfa okumak, başlangıç için oldukça uygun. Bunun yanı sıra yanınızda kitap taşıyarak uygun bir zaman ve mekân bulduğunuzda planladığınızdan daha çok kitap okuyabilirsiniz.

kitap-okumak

5. Okumak İçin Okumayın, Gerekirse Yeni Bir Kitaba Geçin

Yorumlarını okuduktan sonra tam size göre olduğunu düşündüğünüz bir kitap, ne yazık ki okumaya başladığınızda umduğunuz gibi çıkmayıp sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Kitapları zevk almadan okumaya çalışmak, yani okumak için okumak da sıkıcı bir deneyim yaşamanıza neden olabilir. Çare ise okumaktan hoşnut olmadığınız kitabı bırakıp yeni bir kitaba başlamak olabilir. Ne de olsa her kitap size hitap edecek diye bir şey yok! Önemli olan, okuduğunuz kitabın dünyasına girebilmeniz!

6. Bahanelere Yenik Düşmeyin

“Okumak istediğim kitapların listesini hazırladım, ama o kitapları alacak bütçem yok.” gibi nedenlerin aslında üstesinden gelebileceğiniz durumlar olduğunu bilmelisiniz. Online kitap satış mağazalarının yaptığı indirimleri takip etmek, kitap fuarlarından alışveriş yapmak ya da ikinci el kitap satın almak, düşündüğünüzden çok daha uygun bir bütçeye kitap alışverişi yapmanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra kütüphanelerden yararlanabilir ya da okumak istediğiniz kitaplar arkadaşlarınızda varsa kitapları onlardan ödünç alabilirsiniz.

Ve En Önemlisi: Pes Etmeyin!

Bir alışkanlıktan vazgeçmek de alışkanlık kazanmak da sandığınız kadar kolay olmayabilir, ama pes etmemelisiniz. Alışkanlık kazanmanızı sağlayacak en önemli nokta bu! Burada birkaç gün denemekten bahsetmiyoruz. Kitap okumadığınızda hayatınızda bir eksiklik hissedeceğiniz aşamadan bahsediyoruz. Doğru kitapları seçerek kitap okumanın verdiği zevki yaşayabilir ve kitap okuma alışkanlığını kazanabilirsiniz.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okumak, farklı dünyalara açılan kapıları aralamanın en iyi ve keyifli yoludur. Hiç göremeyeceğimiz yerleri görmek, şahit olamayacağımız hikayelerin içerisinde yaşamak, en doğru bilgilere ulaşmak adına atılabilecek en güzel adımdır.

Ne yazık ki internet çağı itibarı ile bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. Bu sebeple kitap okumak, internet araştırmalarının gölgesinde kaldı. Ancak göz ardı edilmemesi gereken bir konu var: internet doğru kullanılmadığı taktirde bilgi çöplüğü haline dönüşebilir.

Herkesin özgürce yazıp çizebildiği internet platformları, bilgiye ulaşmayı bir hayli kolaylaştırıp zaman kazandırırken, öte yandan kafalarımızı doğru bilinen yanlışlarla doldurabilir. Elbette bu internetin ne şekilde kullanıldığı ile ilgili. Fakat söz konusu kitaplar olunca, bilginin doğruluğu konusundaki şüpheler ortadan kalkar.

1. Dil Becerilerinizi Geliştirir

Kitap okumanın faydalarından biri de dil becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olabilmesidir. Bunun nedeni, okumanın sizi aşina olmadığınız çeşitli yeni kelime ve deyimlerle tanıştırmasıdır. Yeni kelimelerle karşılaştıkça, bunları yavaş yavaş kelime dağarcığınıza eklemeye başlayacaksınız. Ayrıca, kitap okumak dilbilgisi ve noktalama becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olabilir.

2. Bilgi Birikiminizi Artırır

Kitap okumanın bir diğer faydası da bilgi birikiminizi artırmaya yardımcı olabilmesidir. Bunun nedeni, kitapların tarih, bilim ve sanat dahil olmak üzere çok çeşitli konularda bilgi sağlamasıdır. Farklı konular hakkında okudukça, yavaş yavaş bilgi tabanınızı oluşturmaya başlayacaksınız. Ayrıca, kitap okumak karmaşık kavramları daha iyi anlamanıza da yardımcı olabilir.

3. Rahatlamanıza Yardımcı Olur

Okumak, uzun bir günün ardından rahatlamak ve gevşemek için de harika bir yol olabilir. Bunun nedeni, günlük yaşamın stresinden kaçmanıza ve kurgu veya kurgu dışı bir dünyaya girmenize izin vermesidir. Kendinizi hikayeye kaptırdığınızda, sıkıntılarınızı unutacak ve rahatlayıp stresten arınabileceksiniz.

4. Stres Seviyesini Düşürür

Rahatlamanıza yardımcı olmanın yanı sıra, okumak stres seviyenizi azaltmaya da yardımcı olabilir. Çünkü okumanın kan basıncını ve kalp atış hızını düşürdüğü gösterilmiştir, bu da stres seviyelerinde bir azalmaya yol açabilir. Ek olarak, okumak sizi stresli düşüncelerden uzaklaştırmaya ve daha olumlu bir şeye odaklanmanıza da yardımcı olabilir.

5. Hayal Gücünüzü Artırır

Kitap okumanın faydalarından biri de hayal gücünüzü artırmaya yardımcı olabilmesidir. Bunun nedeni, okudukça normal deneyimlerinizin dışında farklı dünyalara ve senaryolara taşınacak olmanızdır. Hayal gücünüz harekete geçtikçe, daha önce aklınıza gelmemiş olabilecek yeni fikirler ve çözümler üretebileceksiniz

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez!

Kitaplar yalnızca spesifik bir konuda bilgi veren araçlar değildir. Sayısız faydası ile, insanın en yakın arkadaşlarından biridir aynı zamanda. Düzenli bir eylem haline getirildiğinde kitap okumak, bir insanın kendi için yapabileceği en büyük iyilik olabilir. Peki çok insanın bizlere yıllar boyu ‘kitap oku’ demesinin altında yatan faydalar nelerdir?

Düzenli olarak kitap okumak kelime dağarcığını geliştirir.

Kabul etmek gerekir ki, bin kelimelik bir dili konuşmak ile on bin kelimelik bir dili konuşmak arasında fark vardır. İnsanların bir arada yaşamasının temelinde iletişim olduğunu düşünürsek, en büyük ihtiyacımız kendimizi doğru ifade edebilmektir. İfade ve iletişim becerilerini geliştirmenin yolu okumaktan geçer. Yeni kelimeler öğrenmek ve farklı ifade biçimlerini tanımak bu becerilerin gelişmesine katkı sağlar. Düzenli olarak okuyarak kendimizi yeni kelimelere ve onları kullanmanın farklı yollarına maruz bırakırız. Bu, iletişim becerilerimizi ve kelime dağarcığımızı geliştirmemize yardımcı olur. Kelime dağarcığımız büyüdükçe kendimizi daha açık ve etkili bir şekilde ifade edebiliyoruz. Kısacası, iletişim becerilerimizi geliştirmek için düzenli olarak okumak çok önemlidir.

Kitaplar, empati yeteneğini geliştirir.

Başkalarını anlamak için empati kurabilmek çok önemlidir. Empati, olayları ve durumları başkalarının gözünden görme yeteneğidir. Bu yeteneğe en çok ilişkilerde ihtiyaç duyulur, çünkü insanların birbirlerini, ortak olayları daha nesnel ve anlayışlı bir şekilde anlamalarını sağlar. Kitaplar, genellikle farklı bakış açıları ve düşünceler öğrettikleri için empati becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur. Kitap okuyarak farklı kültürler, geçmişler ve yaşam biçimleri hakkında bilgi edinebiliriz.

Bu anlayış, olayları onların bakış açısından görebildiğimiz için başkaları için daha fazla empati kurmamızı sağlar. Ayrıca kitaplar genellikle üzüntü, öfke ve aşk gibi karmaşık duygularla ilgilenir. Bu duygulardaki karakterlerin deneyimlerini okuyarak, benzer durumlardan geçebilecek diğer kişilerle daha iyi empati kurabiliriz. Bu nedenle kitaplar empati becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Okumak zeka kapasitesini arttırır.

Okumanın zekayı geliştirmek dahil olmak üzere birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Okuyarak, beynimizi etkili bir şekilde çalıştırıyor, gelişmiş düşünme gücüne yol açan yeni nöron bağlantıları yaratıyoruz. Bunun nedeni, biz metni anlamlandırmaya çalışırken okumanın karmaşık problem çözme ile meşgul olmamızı gerektirmesidir. Buna ek olarak, okumak bizi dünyayı anlayışımızı zenginleştiren yeni kelimeler ve kavramlarla tanıştırır. Ayrıca, çok sayıda araştırma, düzenli olarak kitap okuyan kişilerin, muhtemelen okumayla ilişkili artan beyin aktivitesi nedeniyle daha iyi konsantre olabildiklerini ve odaklanabildiklerini göstermiştir. Bu nedenle, zekanızı artırmanın bir yolunu arıyorsanız, okuma listenize birkaç kitap ekleyin.

Kitap okumak bilgi birikimini arttırır.

Kitap okumak, bilgi edinmenin en etkili yollarından biridir. Her kitap, belirli bir konuyu öğretmek için özel olarak yazılmamış olsa bile, yeni bilgiler içerir. Düzenli olarak okuyarak, yavaş yavaş bilgi biriktirebilir ve kendinizi daha etkili bir şekilde düşünme ve ifade etme yeteneğini geliştirebilirsiniz. Ayrıca kitap okumak, konsantrasyonunuzu ve dikkat sürenizi artırmanıza da yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yazarın bahsettiğini anlamak ve hikayeyi takip etmek için dikkatle odaklanmanız gerektiğidir. Sonuç olarak, düzenli okuma, genel bilişsel yetenekleriniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bilgi edinmek ve düşünme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka bol bol kitap okuyun.

Okuma alışkanlığı yaratıcılığı arttırır.

Okuma sevgisi, bir kişinin yaratıcılığını olumlu yönde etkiler. Okuduğumuzda hayal gücümüz kıvılcımlanıyor ve farklı dünyalara taşınıyoruz. Koltuğumuzdan hiç kalkmadan yeni şeyler deneyimliyor ve yeni insanlarla tanışıyoruz. Yeni fikirlere ve farklı düşünme biçimlerine bu şekilde maruz kalmak, kendi yaratıcı düşüncemizi geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Aslında, en iyi fikirlerden bazıları, kitaplarda gördüğümüz farklı kavramları bir araya getirmekten gelir. Bu nedenle, yaratıcılığınızı artırmanın bir yolunu arıyorsanız, bir kitap alın ve hayal gücünüzü serbest bırakın.

Düzenli kitap okumak odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir.

Düzenli olarak okumanın faydalarından biri, odaklanma yeteneğinizi güçlendirmesidir. Okuduğunuzda, beyninizi uzun bir bilgi akışına dikkat etmesi ve gelişen bir hikayeyi takip etmesi için sürekli olarak eğitirsiniz. Odak noktasındaki bu alıştırma, bu becerileri hayatınızın diğer alanlarına aktarmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, iş yerinde bir toplantı sırasında dikkatinizi vermekte zorlanıyorsanız, düzenli kitap okumak daha kolay odaklanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca okumak, hafızanızı ve konsantrasyonunuzu geliştirmeye de yardımcı olabilir. Kendinizi düzenli olarak yeni fikirlere ve bilgilere maruz bırakarak, beyninizi çalıştırıyor ve zinde kalmasına yardımcı oluyorsunuz. Bu nedenle, odaklanmanızı ve konsantrasyonunuzu artırmanın bir yolunu arıyorsanız kitap okumanın faydalarını tekrar düşünün.

Kitaplar uzmanlığın anahtarıdır.

"Tarihten ders almayanlar onu tekrarlamaya mahkûmdur" sözü meşhurdur. Bu, toplumlar için olduğu kadar bireyler için de geçerlidir. Geçmişte yapılan hataları yapmamak için onlardan ders almalıyız. Ve okumaktan daha iyi bir yol yoktur. Kitaplar uzmanlık için çok önemlidir çünkü bize daha iyi kararlar vermek için kullanabileceğimiz bir geçmiş anlayışı sağlarlar. Belirli bir konu hakkında kapsamlı bir şekilde okuyarak, o alanda uzmanlaşmamızı sağlayacak derin bir anlayış kazanabiliriz. Ve hepimizin bildiği gibi, uzmanlaşma başarının anahtarıdır. Bir konu hakkında ne kadar çok şey bilirsek, o konuda o kadar iyi olabiliriz. Ve bir şeyde ne kadar iyi olursak, başkaları için o kadar değerli oluruz. Bu nedenle, alanınızda uzman olmak istiyorsanız, bolca kitap okuyun. Başarıya giden en iyi yoldur.

Kitap okuma alışkanlığı hafızayı güçlendirir.

Egzersiz nasıl vücudumuzu güçlendirirse, okumak da zihnimizi güçlendirir. Okuduğumuzda beynimizi bilgiyi işlemek ve bir sayfadaki sembollerden anlam yaratmak için kullanırız. Bunu yaparken, hafızaya ve kavramaya katkıda bulunan kasları çalıştırıyoruz. Daha fazlasını okudukça, bağlantı kurmada ve çıkarımlarda bulunma konusunda daha iyi hale geliyoruz ve çalışma belleğimiz daha verimli hale geliyor. Başka bir deyişle, kitap okumak, yaşlandıkça zihnimizi keskin tutmanın mükemmel bir yoludur. Ve diğer herhangi bir egzersiz türü gibi, ne kadar çok yaparsak sonuçlarımız o kadar iyi olur. Yani beyin gücünüzü artırmanın bir yolunu arıyorsanız, bir kitap alın ve bugün okumaya başlayın.

Kitap okumak stresi azaltır.

İyi bir kitap, uzun bir günün sonunda gevşemek için mükemmel bir yol olabilir. Zihninizi iş ve hayatın stresinden uzaklaştırabilir ve sizi tamamen başka bir dünyaya taşıyabilir. Hikayenin içinde kayboldukça, zihniniz rahatlayabilir ve ona yük olan olumsuz düşünceleri serbest bırakabilir. Bu, uykunuzun kalitesini artırmanın ek yararına sahiptir. Zihniniz endişe ve stresten arındığında, daha kolay uykuya dalabilir ve gece boyunca daha sağlıklı uyuyabilirsiniz. Sonuç olarak, okuma stresi yönetmek ve genel sağlığı geliştirmek için önemli bir araç olabilir.

Okumak yazılı ve sözlü ifade yeteneğinizi geliştirir.

Herhangi bir okuyucu, okumanın kişinin dil hakimiyetini güçlendirdiğini kanıtlayabilir. Çok okuyan herkesin onaylayabileceği gibi, ne kadar çok kelimeye maruz kalırsanız, bunları kullanmakta o kadar ustalaşırsınız. Bunun nedeni, okumanın size yazmak veya konuşmak için seçim yapabileceğiniz zihinsel bir kelime "veritabanı" vermesidir. Sadece bu değil, aynı zamanda okuma, dilin kurallarını görerek içselleştirdiğiniz için dilbilgisi becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olur. Başka bir deyişle, okumak size daha geniş bir kelime dağarcığı ve dilin nasıl kullanılacağına dair daha iyi bir anlayış kazandırarak sizi daha iyi bir yazar ve konuşmacı yapar. Yani yazılı ve sözlü anlatım becerilerinizi geliştirmenin bir yolunu arıyorsanız, kütüphanenizden başka bir yere bakmayın!

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okumanın oldukça fazla yararı var. Ancak tüm bu yararları bir tek kitap okuyarak görmek mümkün değil. Kitap okumak ancak bir alışkanlığa dönüştüğünde, düzenli olarak gerçekleştirilen bir eylem haline geldiğinde fayda sağlayacaktır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için şu yollar izlenebilir:

  • İşe doğru kitap seçerek başlanmalı. Alışkanlık edinme doğrultusunda okunacak ilk kitap okuyucuyu sıkmayacak kadar ince ve okuyucunun zevkine uygun olmalı. Aynı zamanda ağır bir dilden ziyade, basit ve akıcı bir anlatıma sahip olmalı. Böylece okuyucu kitaptan zevk alacak ve okumaya devam edecektir. Kitap almadan hemen önce, güvenilen eleştirmenlerin kitaplar hakkındaki yorumlarını okumak veya bu konuda zevkine güvenilen bir arkadaş ya da aile bireyinden tavsiye almak, kitap seçim sürecinde oldukça yardımcı olabilir.

  • Tüm tavsiye ve araştırmalara rağmen alınan kitap okuyucuyu içine çekmeyebilir. Bu durumda kitabı bitirmeye zorlamak sıkılmaktan başka işe yaramayacaktır. Bu da alışkanlık kazanma çabasını tam tersine döndürebilir. Bu yüzden eğer kitap ilgi çekmiyorsa bırakıp başka bir kitaba başlamak en doğru hamle olacaktır.

  • Araştırmalara göre bir davranışın alışkanlık haline gelme süresi 21 gündür. En az 21 gün boyunca düzenli olarak yapılan eylemler alışkanlığa dönüşür. Her gün belli bir süre aksatmadan kitap okumak, mutlaka alışkanlığa dönüşecektir. Herkesin rutini ve odaklama süresi farklı olduğundan, okuyucunun kendine göre belirleyeceği bir süre boyunca her gün okumak kısa sürede sonuç verir. Örneğin 15 dk ile başlayıp ilerleyen zamanlarda yavaş yavaş süreyi arttırmak faydalı olacaktır.

  • Yanında her daim kitap bulundurmak, okumayı alışkanlık haline dönüştürmeye katkı sağlayacaktır. Böylece otobüs, metro gibi ulaşım araçlarında ya da boş kalınan her anda okuma fırsatı bulunabilir.

  • İstikrarlı olmak en önemli basamaktır. Hiçbir sebeple rutin bozulmamalı, okumaya boşverilmemeli, mutlaka kitap okumak için zaman ayırılmalıdır.

  • Okuma alışkanlığı kazanmak için mutlaka bir motivasyon gerekir. Bu konuda en iyi motivasyon okunan kitapların listesini yapmaktır. Geriye dönüp bakıldığında okunan kitapların sayısı yenilerini okumak adına istek uyandıracaktır.

Etkili Kitap Okuma Yöntemleri Nelerdir?

Kitap okumaktan verim alabilmek için öncelikle okuma amacı belirlenmeli ve amaca uygun kitap seçilmelidir. Örneğin; keyifli vakit geçirmek için öykü veya romanlar tercih edilebilir. Yahut okumanın amacı bir konuda bilgi almaksa, o konuyu inceleyen kitaplar seçilebilir. Böylece amaca uygun okuma gerçekleştirilmiş olur.

İkinci adım ise okunacak kitabın ana başlıklarını ve kitapta geçen anahtar konuları anlamaktır. Başlangıçta içindekiler ve önsöz kısmını okumak bu konuda yardımcı olabilir. Ana hatlarıyla kitap ve yazar hakkında bilgi sahibi olmak, kitabın içeriğinden alınan verimi arttıracaktır.

Bunlara ek olarak not tutmak, okumanın verimini arttırır. Not tutmak için dijital araçlar kullanılabileceği gibi kağıt ve kalem de tercih edilebilir. Not tutmak, hem kitaba odaklanmayı arttırır, hem de ihtiyaç duyulabilecek bilgilerin el altında olmasını sağlar. Böylece üzerinden zaman geçse de ara ara notlara göz atılarak bilgiler taze tutulabilir.

Başarılı Girişimcilerin Okuma Alışkanlıkları

  • Tesla Motors ve PayPal’ ın kurucu ortaklarından biri ve SpaceX şirketinin kurucusu olan Elon Musk, gençliğinde günde 10 saat kitap okuduğunu söylemiştir. Bilim kurgu romanlarına hayran olan Musk, bir röportajında roket yapmayı bu romanlardan öğrendiğini belirtmiştir.

  • Dünyanın en zengin insanı ünvanını alan Bill Gates yılda 50 kitap okuduğunu ve bu kitapların kurgu kitaplar olmadığını söylemiştir.

  • Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, kendine ait bir facebook gönderisinde 2 haftada 1 kitap okuduğunu söylemiş ve tüm facebook kullanıcılarını aynı şekilde kitap okumaya davet etmiştir.

Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın ilk şartı ilgi çeken bir kitapla başlamaktır. Çok da kalın olmayan bir kitap seçilmeli ve her gün belli bir süre kitap okumaya ayrılmalıdır. Ancak bu eylemin kalıcı olması için mutlaka istikrarlı olmak gerekir.

Etkili kitap okuyabilmek için öncelikle kitabın ana başlıklarını ve anahtar konularını kavramak gerekir. İçindekiler ve önsöz kısmına göz atmak, kitap hakkında fikir edinmeyi sağlar. Okuma esnasında not tutmak ise pasif okuma sürecini engelleyerek bilgilerin kalıcı olmasına yardımcı olur.

kitap okumak

Buket Sağdinç

Buket Sağdinç

Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak dalgıçlık yapıyor ve çalışma hayatının çoğu turizm sektörü içerisinde geçti. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğrendiklerini aktarmayı keyifli buluyor. Şu an İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yanı sıra bir kaç dijital içerik ajansında yazar olarak çalışmakta.

Birçok kez, "kitap okumanın faydaları çok fazladır" gibi kitap okumaya yönlendirici tavsiyeler duymuşuzdur. Özellikle ilkokul çağında bireylere, büyüdüklerinde kitap okumaya alışmak konusunda yabancılık çekmemeleri için telkinler verilir.

Peki hayatımızın her noktasında kulağımıza fısıldanan "kitap okumanın faydaları çoktur" sözü bizlere tam olarak nasıl yarar sağlıyor? Gelin beraber inceleyelim.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap okumanın faydaları aşağıdaki gibidir.

  1. Kitap okumak kelime dağarcığının gelişmesine fayda sağlar.
  2. Bireyi psikolojik ve çevresel olarak stresten uzaklaştırır.
  3. Zihnin dinlenmesini sağlar.
  4. Kişinin yaratıcılığını arttırır.
  5. Kişiyi düşünmeye sevk eder.
  6. Zihinsel hastalıkları önler.
  7. Bireyin kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.
  8. Kişinin problemlere karşı pratik şekilde çözüm bulmasını sağlar.
  9. Genel kültür düzeyinin artmasına katkı sunar.
  10. Bireyin kendini geliştirmesine fırsat tanır.
  11. Kişinin diğer insanlarla olan etkileşimini arttırır.
  12. Empati duygusunun gelişmesini sağlar.
  13. Bireyin konsantrasyonunu güçlendirir.

1. Kitap Okumak Kelime Dağarcığının Gelişmesine Fayda Sağlar.

kitap okumanın faydaları kelime dağarcığını geliştirmek

Kitap okumanın en güzel yanlarından biri kelime dağarcığımızı geliştirmektir. Farklı kategorilerden birçok kitap okuyarak edineceğimiz kitap okuma alışkanlığı sayesinde her kitaptan daha önce duymadığımız kelimeleri duyma ve tanıma fırsatı yakalarız. Bu yüzden kitap okumanın faydaları arasında birinci sırada bu unsura yer vermek istedik.

2. Bireyleri Psikolojik ve Çevresel Olarak Stresten Uzaklaştırır.

kitap okumanın faydaları stresten uzaklaştırmak

Günlük yaşantıda, eğitim hayatımızda ya da iş hayatında strese maruz kalmak çoğu kez kaçınılmazdır.  Kitap okumak için rahat edeceğimiz alanı bulduğumuzda biraz olsun kendimizi strese maruz kaldığımız ortamdan uzaklaştırmış oluruz. Kitap okuduğumuz sırada, kitabın içeriğine bağlı olarak değişecek olay örgüsü ya da konu dikkatimizi kendine çekerek stres faktörlerini düşünmekten alıkoyacaktır. Dolayısıyla kitap okumanın faydaları arasında stresi azaltması da bulunur.

 

Ücretsiz Stres Yönetimi Eğitimi ile stresin zararlarını kâra çevirin!

 

3. Zihnin Dinlenmesini Sağlar.

kitap okumanın yararları zihni dinlendirmek

İş ve eğitim hayatımızdaki sorumlulukları yerine getirdikten ya da zihni yoran bir aktiviteyi tamamladıktan sonra kitap okumak bireyleri, hem yoruldukları ortamdan uzaklaştıracak hem de zihnin odağını değiştirerek dinlenme moduna geçmesini sağlayacaktır.

4. Kişinin Yaratıcılığını Arttırır.

kitap okumanın faydaları yaratıcılığı arttırmak

kitap okumanın faydaları arasında kitap okumanın yaratıcılığı arttırması da bulunur. Çünkü kitaplar, içeriğindeki olay örgüsü ve sunduğu bilgiler sayesinde kişilerin yaratıcılık seviyesini arttırır. Kitap okuma alışkanlığı olan bireyler, okuduğu her kitaptan yeni fikirler edinerek daha yaratıcı düşüncelere sevk edilirler.

5. Kişiyi Düşünmeye Sevk Eder.

kitap okumanın faydaları düşünmeye sevk etmek

Kitap okumak, bireylerin her sayfada ayrı bir zihinsel egzersiz yapmasına fırsat tanır. Kişi düzenli olarak kitap okuyorsa öğrendiği bilgileri kendi zihninde tahlil ederek, bilgilere şüpheyle yaklaşır ve araştırmayı seven bir karaktere sahip olur.

6. Zihinsel Hastalıkları Önler.

kitap okumanın yararları zihinsel hastalıkları önleme

İnsanların yaşları ilerledikçe ortaya çıkan zihinsel ve hafızaya bağlı psikolojik ve biyolojik hastalıkların önlenmesi konusunda uzmanlar kitap okumanın önemli olduğunu belirtmektedir. Kitap okumak hafızayı güçlendirir iken bir yandan da kişinin daha detaylı düşünebilmesini sağlar.

7. Bireyin Kendini Daha İyi İfade Etmesini Sağlar.

kendini daha iyi ifade etmek

Kitap okumanın faydaları arasında kişinin hitabet ve etkili iletişim becerilerini geliştirmesi de bulunur. Birey kitap okumanın hitabete olan etkisi sayesinde topluluğa karşı konuşmalar yaparken daha özgüvenli şekilde kendini ifade edebilir.

8. Kişinin Problemlere Karşı Pratik Şekilde Çözüm Bulmasını Sağlar.

kitap okumanın yararları problemleri pratik şekilde çözmek

Kişi, çok kitap okuyan biri ise okuduğu kitaplar içinde birçok farklı olay, hikaye ve kurgu ile tanışmıştır. Birçok olay, hikaye ve kurgu ile tanışan bireyler, kendi yaşamlarında karşılaştıkları problemlere daha pratik ve hızlı çözümler sunabilir.

9. Genel Kültür Düzeyinin Artmasına Katkı Sağlar.

kitap okumanın yararları genel kültür düzeyini arttırma

Bireyler iş, eğitim yaşamında ve günlük hayatta ihtiyaç duyacakları genel kültür bilgilerinin büyük bir çoğunluğunu kitap okuyarak ekstra bir efor harcamadan öğrenebilir. Günlük sohbetler sırasında okudukları kitaplar üzerinden sahip oldukları bilgileri etraflarındaki insanlar ile paylaşabilir, öğrendikleri bilgileri daha detaylı araştırmak için heveslenebilirler. Nitekim kitap okumanın faydaları arasında en çok karşımıza çıkan alan da genel kültür düzeyinin artmasıdır. 

10. Bireyin Kendini Geliştirmesine Fırsat Tanır.

kendini geliştirme fırsatı

Kişi daha çok kitap okudukça bilgiye ve kitapların katkılarına ulaşmanın zevkini tadacaktır. Kitap okuma alışkanlığı edinmek için yolun başında olan kişi, kitapların bireysel gelişime olan katkısını gözlemleyerek, kişisel gelişimlerine eskisine oranla daha çok özen gösterecektir.

11. Kişinin Diğer İnsanlarla Olan Etkileşimini Arttırır.

insanlarla olan etkileşimi arttırma

Kitap okuyarak yakınınızdaki kitap okuma kulüplerine katılabilir, sizin gibi kitap okumayı seven diğer insanlarla tanışabilirsiniz. Kitap okuma kulüpleri ve atölyeleri, birçok insanın seçtikleri kitap sayesinde ortak bir alanda buluşmasını ve etkileşime geçmesini sağlar. Çok dillendirilmese de bu unsurun da kitap okumanın faydaları arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

12. Empati Duygusunun Gelişmesini Sağlar.

empati duygusunun gelişmesi

Okunan kitap içerisindeki karakterlerin birbirlerinden farklı hayatları olur. Kitap okuyan kişi, kendinin dışında birçok karakterin hayatına ortak olur. Birden farklı hayatları tanıyan, keşfeden kişi, kitap okuduğu sırada karakterlerin duygularını, düşüncelerini öğrenir. Bu sayede kitap okuyan insanlar, etraflarındaki kişilerin farklı hayatlarına ve duygularına saygılı ve empati bilinciyle yaklaşmayı sağlar.

13. Bireyin Konstrasyonunu Güçlendirir.

konsantrasyonu güçlendirme

Kitap okumak, yüksek odaklanma gerektiren bir aktivitedir. Kitap okumayı alışkanlık haline getiren kişiler sürekli sessiz ortam bulmakta zorluk çekecekleri için bir süre sonra ses bulunan ortamda da kitap okumaya odaklanabilirler. Dolaylı yoldan da olsa kitap okumanın faydaları arasında odaklanmayı sağlaması da yer alır diyebiliriz. Sesli ortamda da kitap okuyabilen kişiler bu durumu iş hayatlarındaki sorumluluklara da entegre edebilir.

Kitap Okumanın Önemi Nedir?

Kitap okumanın önemi oldukça büyüktür. Kitaplar, bireylerin kişisel gelişimine ve kelime dağarcığının zenginleşmesine katkı sağlar.

Ayrıca kitap okumak kişinin hayal dünyasını geliştirir ve yaratıcı düşünme yeteneğini arttırır. Düzenli kitap okuyan bireyler, problemlere kolay ve pratik bir şekilde çözüm üretebilirler.

Kitaplar farklı dünyaları ve kültürleri keşfetme fırsatı da sunar ve bu sayede kişilerin dünya görüşleri genişler. Kitap okumanın insanların yaşam kalitesini arttırdığı, stresi azalttığı ve zihni dinlendirdiği de bilinmektedir.

Düzenli Kitap Okumak İş Hayatını Nasıl Etkiler?

Düzenli kitap okumanın getirdiği avantajlar, bireylerin iş hayatını pozitif yönde etkiler. Kitap okuma alışkanlığı kazanmış olan birey, fonksiyonel düşünme becerilerine sahiptir. Görev ve sorumluluklarını yerine getirmek konusunda oldukça başarılıdır. Çalıştığı kurum, kuruluş ya da şirkette önüne çıkabilecek engelleri, problem çözme yeteneğini kullanarak kolayca aşabilir.

Düzenli kitap okumanın faydaları arasında yaratıcı düşünme gerektiren görevleri en kısa sürede tamamlamayı sağlaması da bulunur. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş kişilerin iletişim yetenekleri de gelişmektedir. Topluluk önünde sunum yapmak konusunda profesyonel davranırlar. Sunumlar sırasında dil ve anlatıma dikkat ederler. Aynı zamanda bireysel ilişki kurmak konusunda da başarılılardır. Takım çalışması gerektiren durumlarda uyumlu bir takım arkadaşı olarak rol oynarlar. Kitap okuma alışkanlığına sahip bireyler, iş hayatında hem sorumluluklarını yerine getirme konusunda hem de insanlarla etkileşime geçme konusunda daha başarılıdırlar.

Zevk Alarak Okuyacağınız En Popüler 10 Kitap

Dünya klasikleri listesi arasına da giren zevkle okuyacağınız kitaplar şunlardır:

  1. Kürk Mantolu Madonna-Sabahattin Ali
  2. 1984-George Orwell
  3. Sineklerin Tanrısı-William Golding
  4. Yabancı-Albert Camus
  5. Kırmızı Pazartesi-Gabriel Garcia Marquez
  6. Dönüşüm-Franz Kafka
  7. Uçurtma Avcısı-Khaled Hosseini
  8. Satranç-Stefan Zweig
  9. Şeker Portakalı-Jose Mauro De Vasconcelos
  10. Körlük-Jose Saramago

Dünya klasikleri listesi farklı ülkelerden birçok yazarın ürettiği eserleri içerir. Bu kitaplar akıcı ve sürükleyici bir anlatıma sahip olduğu için kişinin okumayı sevmesini sağlar ve dolayısıyla okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir