fethiyede gezilecek turistik yerler / Fethiye Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel Yerler (Detaylı)

Fethiyede Gezilecek Turistik Yerler

fethiyede gezilecek turistik yerler

FETHİYE’DE GEZİLECEK YERLER (VE GİTMEYİN DEDİKLERİMİZ!!)

Bazen kendi aramızda konuşuyoruz da, bizce Marmaris ve Fethiye Türkiye’nin yaradılış olarak en güzel iki yeri. Mistik Likya kalıntıları, yarı-tropik havası ve bitki örtüsü, Karadeniz’i kıskandıran ormanları, 10 metre derinlikte bile dibi görünen berraklıktaki denizleri ve dik falez manzaraları ile dünya üzerinde bu kadar çok güzelliği aynı anda barındıran ayrıcalıklı ve nadir yerden.

Ama sizi daha fazla Fethiye’ye yükseltmeden hemen madalyonun diğer yüzünden de bahsetmemiz gerekir, çünkü bu kadar güzel bir yer potansiyelini ancak bu kadar ıskalayabilirmiş. Türkiye’nin pırlantası olması gerekirken birçok yeri niteliksiz işletmelerle harcanmış.

Fethiye’deki turizm sektörü çoğunlukla yabancı turiste yöneldiği için ortamlar da, yemekler de genel olarak çok bize hitap etmedi. Özellikle de Hisarönü’nün İngilizleri çekmek uğruna Tayland‘ın vasat tatil kasabalarından olma çabası tam bir hayal kırıklığı oldu bizim için. Diğer canımızı yakan bir şey de Türkiye’nin gözbebeği, medar-ı iftiharı Ölüdeniz gibi bir değerin bile “hello beautiful, very good price” diye önünüzü kesen işletmelere teslim edilmiş olması.  Beğendiğiniz işletmeler de oldu ama çok az sayıda. Böyle özel bir yer çok daha iyisini hak ediyor.

Gel gelelim Fethiye’nin hamuru o kadar güzel, o kadar güzel ki, bütün eksiklerine rağmen herkesin bir kere burayı görmesi gerekir. Zaten güneşe hasret İngilizler, Almanlar akın akın Fethiye’ye gidiyor. Ama şimdiye kadar yerli turistin ilgisi yukarıda anlattığımız sebeplerden ötürü hep Kabak, Göcek ve Faralya gibi kitlesel turizmin henüz ele geçirilmediği, dar alanlarla sınırlı kalmış. Buralar merkezden uzak olmaları ve şehir dışından gelen yatırımcılar sayesinde daha farklı gelişiyor. Mesela Göcek Türkiye’de yat turizminin merkezi konumunda. Faralya ise Türkiye’nin balayı destinasyonu olmaya yolunda ilerliyor.

Özetle, Fethiye inişli çıkışlı bir deneyim. Kafanıza göre yerler bulursanız çok seversiniz, bulamazsanız da yaka silkersiniz. O yüzden bu Fethiye’de gezilecek yerler yazımızda eğrisiyle doğrusuyla fikirlerimizi paylaştık ki size en uygun olan planı çıkartabilesiniz. Birbirine yakın yerleri beraber gezmeyi isteyeceğinizi düşündüğümüzden size kolaylık olması için Fethiye’de gezilecek yerleri bölge bölge ele aldık. Fethiye’nin En Güzel Koyları ve Plajları yazımıza da bakmayı ihmal etmeyin.

= Favorilerimiz

Index

Fethiye Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Fethiye’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Fethiye’ye uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Fethiye merkez buradan arabayla 30 dakika sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Dalaman Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Fethiye’nin Neresinde Konaklamalı?

Fethiye’nin bir sürü tatil beldesi var ve hepsinin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Bunları bilerek yerinizi seçin:

1. Fethiye Merkez:Fethiye’nin merkezi en geniş yeme içme ve alışveriş imkanın olduğu yer ama Fethiye’yi asıl özel yapan turkuvaz denizinden ve muhteşem doğasından çok uzaktasınız. Birçok turistik tesis var ama bizim öncelikli tercihimiz olmazdı. Ama aracınız yoksa ulaşımın bağlantısı olduğundan yine de düşünebilirsiniz.
2. Uzunyurt’ta Faralya ve Kabak Koyu:Fethiye’deki en güzel glampinglerin, şık bungalow otellerin ve bohem balayı noktalarının bulunduğu bu bölgeler Uzunyurt’ta toplanıyor. Doğa’nın içinde tatlı kiralık villa ve tatil evleri alternatifleri de var. Hem doğaya ve şahane bir denize yakınsınız, hem de çok zengin olmasa da mekan alternatifleriniz var. Ancak Faralya’da kalacaksanız araba şart. Kabak ise kendi içinde bir dünya. Hiç dışarı çıkmadan, arabasız,  2-3 gün zaman geçirebilirsiniz.
3. Göcek:Göcek özellikle tekne turu yapacakların öncelikli tercihi. Hem kiralık villalar hem de güzel otellerin olduğu bir yer.
4. Ölüdeniz:Hisarönü ve Ovacık gibi bölgelerinde turistik işletmelerin, resort otellerin kümelendiği belde.
5. Kayaköy:Fethiye’deki çok hoş villa alternatiflerinin olduğu, tarihi dokusu ve orman içi oluşuyla değerlendirebileceğiniz bir bölge.


Fethiye’de Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Fethiye romantik balayı otellerinden, resort otellere, butik yacht otellerinden mütevazi aile işletmelerine, bungalovlardan glampinglere çok çeşitli konaklama opsiyonlarına sahip. Ayrıca, kiralık villa opsiyonlarının da bol olduğu bir yer. Her bölgesinde, müthiş manzaralı, jakuzili, sonsuzluk havuzlu çok hoş villalar var. Özellikle arkadaş grubuyla veya ailece geziyorsanız, yani birden fazla odaya ihtiyacınız varsa villa veya ev tutmak hem daha maliyetsiz, hem de daha keyifli olabilir. Ayrıca balayı çiftlerin bayılacakları rüya gibi evler de var.

Fethiye merkezden ve çevreden bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Yacht Boheme Hotel $$

Fethiye marina manzaralı, denize sıfır, bohem ve şık dekorasyonunu çok beğendiğimiz 30 odalı bir butik otel. Sadece yetişkinlere hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Ada Dreams $$

Fethiye merkezdeki Şövalye Adası’nda, 4 kişi kapasiteli, 2 banyolu, liman manzaralı bir suite seçeneği. İçinde mutfak, tv, klima, wifi, tv gibi olanaklar bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Villa Mare $$$

Villa Mare, Çalış Plajı’nın karşısındaki Şövalye Adası’nda, deniz manzaralı, 5 kişi kapasiteli, 2 yatak odasında 4 yatak olan 3 banyolu ve havuzlu bir villa. İncelemek için TIKLAYIN.

Şık Ve Modern Görünümlü Villa $$

Ölüdeniz’de, toplam 8 kişilik, 4 yatak odasında 4 banyo bulunan, havuzlu, jakuzili, bahçe içinde, müstakil bir villa seçeneği. İçinde tv, wifi, mutfak, klima, çamaşır makinesi bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Fethiye’deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– Fethiye’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Fethiye’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de Fethiye’de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz. Fethiye’de daha detaylı otel önerilerimizi FETHİYE’DE NEREDE KALINIR? yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Fethiye’de Kamp Yapmak

Fethiye’de kamp yapmak için Kelebekler Vadisi’nden Kabak Koyu’na, Ölüdeniz ve Göcek’te sadece tekne ile ulaşabileceğiniz bakir koylardan çadırınızı atabileceğiniz Milli Parklar’a harika alternatifleriniz var. Hepsinden önerilerimizi  Türkiye’nin En Güzel 25 Kamp Alanı (Ve Bungalowları) ve Türkiye’nin En İyi 25 Kamp Alanı listelerimizde bulabilirsiniz. Aşağıda da özellikle beğendiğimiz yerlerin altını çizdik.


Fethiye’de Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

Fethiye’de kalabalıklardan kaçmaktaki en büyük yardımcınız araba değil tekne olacaktır. Günlük veya saatlik kiralayabileceğiniz teknenizle, kalabalıklardan kaçıp karadan ulaşımı olmayan, kimsenin olmadığı bakir Fethiye koylarını keşfedebilirsiniz. Fethiye’ye bağlı Göcek ise zaten Mavi Tur efsanesinin doğduğu yer olarak Türkiye’de tekne deneyimini yaşamak için en doğru yer.

– Günlük ve saatlik kiralayabileceğiniz Fethiye teknelerini görmek için tıklayın.
– Fethiye’deki günlük kiralanabilir mavi tur teknelerini görmek için tıklayın.
– Günlük ve saatlik kiralayabileceğiniz Göcek teknelerini görmek için tıklayın.
– Göcek’teki günlük kiralanabilir mavi tur teknelerini incelemek için tıklayın.


Araba Gerekir mi?

Eğer kendi aracınız yoksa bizim tavsiyemiz kesinlikle araba kiralamanız yönünde. Haritadan da göreceğiniz üzere gezilecek yerler çok geniş bir alana dağılıyor ve özellikle güzel yüzme molaları için bir araç şart. Yoksa çok limitli kalırsınız. Toplu taşıma sadece ana arterlere gidiyor. Dalaman Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Fethiye’de Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Fethiye Kordon Boyu
  2. Paspatur Çarşısı
  3. Fethiye Arkeoloji Müzesi
  4. Amintas Kaya Mezarları ve Thelmessos Antik Kenti
  5. Fethiye Kalesi
  6. Çalış Plajı
  7. Şövalye Adası
  8. Help Beach and Yacht Club
  9. Sea Me Beach
  10. Kayaköy
  11. Kayakoy Sanat Kampı
  12. Af Kule Manastırı Harabeleri
  13. Gemile Plajı
  14. Gemile Adası
  15. Darboğaz Fethiye
  16. Turunç Pınarı Koyu ve Yazz Collective
  17. Ölüdeniz Tabiat Parkı
  18. Montana Seyir Tepesi
  19. Babadağ
  20. Kelebekler Vadisi
  21. Faralya
  22. Aktaş Camping
  23. Kabak Koyu
  24. Babakamp
  25. The Edge
  26. Yediburunlar Lighthouse
  27. Saklıkent Milli Parkı
  28. Gizlikent Şelalesi
  29. Tlos Ören Yeri
  30. Yaka Şelalesi Şelale Park
  31. Kelebekler ve Hayaller
  32. D-Marin Göcek
  33. Katrancı Koyu Tabiat Parkı
  34. Yeşilvadi Doğa Park Yanıklar
  35. Pastoral Vadi
  36. Yeşilüzümlü Köyü
  37. Kadyanda Antik Kenti
  38. Pınara Antik Kenti
  39. Letoon Antik Kent

Yeme-İçme

  1. Balık Pazarı
  2. Mori Restaurant
  3. Yengeç Restaurant
  4. Sezai’nin Yeri
  5. Gogo The Eatery
  6. Roots Cafe
  7. Cin Bal Kebap Salonu
  8. Babadağ 1700 Grill & Bar
  9. Barracuda Restaurant
  10. Oh Yes Cocktail Bar
  11. The Reef Bar Bistro Club
  12. The Fabric Lounge
  13. Can Restaurant
  14. Q Lounge
  15. Enver Yalçın Yörük Müzesi

1. Fethiye’de Merkezde Gezilecek Yerler

Genelde bir yere tatile gidildiğinde olabildiğinince merkeze yakın olmaya çalışılır ama fikrimizi sorarsanız Fethiye için bu pek de geçerli bir kriter değil. Hatta bizce Fethiye’nin en güzel yerleri daha çok eteklerinde kalıyor.

Peki yine de merkezi görmeye değer mi? Eğer yolunuzun üzerindeyse Amintas ve Fethiye Balık Pazarı’na vakit ayırmayı düşünebilirsiniz. İkisi de Fethiye’nin simgesi sayılır. Ama terste kalıyorsanız çok da elzem değil. Yine de bir göz atalım bakalım Fethiye merkezde öne çıkan duraklara:

1.1 Fethiye Kordon


Kordon spor yapandan piknik yapana, köpek gezdirenlerden balık tutanlara Fethiyelilerin ortak yaşam ve nefes alma alanı… Hava sıcak olduğu için genelde akşam saatlerinde hareketleniyor.  Eğer ağır bir yemek üzeri yürüyüş ihtiyacı hissederseniz siz de uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Paspatur Çarşısı


Paspatur ve çevresi eski Fethiye’nin olduğu yer. Burada restore edilmiş ahşap cumbalı eski Fethiye evlerini görebilir, hediyelik eşyacılar, kuyumcular, lokumcular, halıcılarla dolu otantik Paspatur Çarşısı’nı ve gezebilir, cafelerinde bir şeyler içebilir ve hala renkli şemsiyelerle fotoğraf çekilmekten sıkılmadıysanız asıl adı 95. sokak olan Şemsiyeli Sokak’ta fotoğraf çekilebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 Balık Pazarı


Bir akşam yemeğinizi bir Fethiye klasiği olan Balık Pazarı’na ayırabilirsiniz. Balık Pazarı sadece bir balık hali değil. Fethiye’de akşam yemeklerinin en popüler adresi. Sıkışık meyhaneleri, cıvıl cıvıl atmosferi, 12 ay boyunca her zaman dolup taşan masaları ile Asmalı Mescit’in özlenen günlerini hatırlatıyor. Yemek öncesinde birkaç saat ayırıp Fethiye merkezdeki gezilecek yerleri görüp, geceyi burada noktalayabilirsiniz.

Önce balıkçıların tezgahlarından balığınızı seçiyor, sonra da  pazar alanındaki sıra sıra restoranlardan birine oturup, satın aldığınız balığı pişirtip, mezenizi ve içkinizi söylüyorsunuz. Siparişlere ek olarak hepsi bir miktar balık pişirme parası da alıyor. Balıkçılar arasından en popüleri ise Hilmi Restoran. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.4 Arkeoloji Müzesi

Fethiye çevresindeki antik kentlerden çıkan, M.Ö. 3000 yılından Bizans dönemine uzanan tarihi eserler, arkeolojik ve etnografik buluntular Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Müze kış aylarında her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ve yaz aylarında ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.5 Amintas Kaya Mezarları & Telmessos Antik Kenti


Tarih boyunca medeniyetlerin üst üste kurulduğu bölgelerden olan Fethiye’de gezerken lahitler ve kral mezarlarının mahallelere karıştığını göreceksiniz. Fethiye’nin tarihi sembollerinden biri olan, Likya döneminden (MÖ 4. yüzyıl) kalma, statüsü yüksek kişiler için kayalara oyularak yapılan Amintas Kaya Mezarları da aynı şekilde merkezdeki bir yamaçtan  aşağıya konu komşuyu seyrediyor. Düşünsenize, çoğu insan evinin camından baktığında komşusunun  gözlerini kanatan “depo” balkonunu görürken, bazı Fethiyeliler de bu harika eseri görüyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Merkezden 15 dakikada Amintas’a yürüyebilirsiniz. Üşenmezseniz tepeye çıkarak Telmessos Antik Kenti’ni de gezin. Aslında kentten geriye Amintas Kaya Mezarları ve antik tiyatrodan başka günümüze bir şey kalmamış ama güzel bir deniz manzarası var. Müzekart geçiyor. Mezarlar 1 Nisan’dan 1 Ekim’e 10.00-17.00 saatleri arasında, 1 Ekim’den 1 Nisan’a 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık.

1.6 Fethiye Kalesi

Amintas’tan yürüyerek 10 dakika mesafede de Fethiye Kalesi bulunuyor. Kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor ama 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından onarım gördüğü biliniyor. Kral mezarları gibi buradan da manzara güzel. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Zaten kale biraz harap durumda öyle gezilecek bir yeri yok. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.7 Çalış Plajı ve Şövalye Adası


Çalış, Fethiye merkezde hem denize girebileceğiniz, hem de gün batımını izleyebileceğiniz bir plaj. Denizi pek öyle ahım şahım değilse de  merkezi olması sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Ama Fethiye’de o kadar seçenek varken arabaya atlayıp Çalış’a yüzmeye gelmezsiniz. Sahil yolu boyunca sıra sıra oteller, restoranlar gibi çeşitli işletmeler uzanıyor. Dolayısı ile gecesi de gündüzü ayrı hareketli. Plajda bir de 200’e yakın kuş türünün bulunduğu bir kuş cenneti var. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Şövalye Adası ise Çalış Plajı’nın tam karşısında bulunan, zamanında Rodos Şövalyeleri’nin yaşadığı, ismini de buradan alan yerleşime açık bir ada. Çalış Plajı’ndan adaya tekne ile geçebiliyorsunuz. Adada restoranlar, plaj işletmeleri ve oteller var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Peki Fethiye merkezde akşam yemeği nerede yenir?

Elbette Balık Pazarı’ında. Bir Fethiye klasiği. Yukarıda anlatmıştık. Ona tik attıysanız gelelim diğer şeçeneklere:
– Şık ve kaliteli bir akşam yemeği düşünüyosanız sushi’den pirzolaya dünya mutfağından menüsüyle, deniz kenarındaki masalarıyla Mori hoş ve tuzlu bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
–  Balık Pazarı bir kült ama Muğla sınırlarına girince de insanda deniz kıyısında bir rakı tokuşturma, balık yeme isteği oluşuyor. Bunun için koşarak Yengeç Restoran’dan yer kapın. Yine Fethiye’nin en sevilen yerlerinden. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Denize yakın olma sevdasından vazgeçerseniz rakı – balık için Sezai’in Yeri de lezzetli bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Biraz daha genç ve yeni akım bir deneyim için GOGO The Eatery isimli gastropub. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.8 Tüm Seviyeden Meraklıları İçin Off-Road

Lütfen bu maddeyi “İlgi alanıma girmiyor” falan deyip atlamayın çünkü çok matrak bir şey ve kaçırmanızı istemem. Otomobile sıfır ilgisi olan bir kadın olarak bu kadar eğleneceğimi hiç tahmin etmemiştim. Halil Abi bir offroad aşığı. Benim yaşım kadar offroad tecrübesi var. Ne arabalar yapmış, ne arabalar “kırmış”. Offroadda araba bozmaya kırmak deniyor.

Bu heyecanını başkaları ile de paylaşabilmek için kendine ufak bir filo kurmuş ve bir de parkur kazmış. Birazı doğanın içinde, birazı parkurda geçen çok eğlenceli bir offroad turu var. Her yerde bulamayacağınız bu özel deneyimi kaçırmayın! Deneyim gerektirmiyor. Zaten kendisi size herşeyi yerinde anlatıyor. Düz vites kullanabilmeniz yeterli.

Fethiye’de Off-Road yazımızda hem tur hakkında detaylı bilgi, hem de irtibat bilgisi bulabilirsiniz.

1.9 Fethiye Merkezde Önerdiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

– Harbour Suites $$$: Fethiye Marina’da 10 odalı bohem şık bir butik otel. Havuzu yok fakat özel plajı ve ücretsiz sahil servisi var. Kahvaltı dahil.

– Yacht Classic Hotel $$: Yine Fethiye marinada, denize sıfır, kendine ait plajı, restoran, bar, kütüphane, spa ve 2 açık havuzu olan, 40 odalı butik sınıfı bir otel seçeneği.

– Şövalye Adası’nda Villa $$$: Merkeze bakan Şövalye Adası’nda, 8 kişilik, 4 yatak odalı, 4 banyolu muhteşem manzaralı bir villa opsiyonu. Özel iskelesi ve plajı var.

2. Yarımada

2.1 Help Beach


Fethiye işletmelerine yazının başında laf ettik ama yiğidi öldürüp hakkını vermek gerekirse ülkenin en güzel beach işletmeleri burada. Birbirine komşu 2 koyda, 2 başarılı beach club var. Bunlardan ilki, içinde bir tane bile Türk göremediğimiz Help Beach. Sanırsınız buraya İngiliz pasaportu ile giriliyor. 🙂

Koy zaten denizi, kumu, ormanı ile mükemmel. Müzikler de çok keyifliydi. Plaj voleybolundan, günü batırmalık happy hour’lara aradığınız her şey var. Ben anlattıkça içinden girişi ücreti hesabı yapanlara  da müjde; Giriş ücretsiz! Ama normal olarak içeri de şezlong, şemsiye kullanıma, yediğinize ve içtiğinize ödeme yapıyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

2.2 Sea Me

Küçük Boncuklu Koyu’nun komşusu olan Boncuklu Koyu da yine bir tropik bir cennet parçası. İşte Sea Me de burada harika köşe kapmış bir beach club… Mekan açılır açılmaz Bali tarzı dekoruyla Instagram’ı sallamıştı. Gerçekten de doğası ve dekoru ile Alaçatı plajlarına taş çıkartır. Ama moda çekimine gelmiş gibi hazırlanmış insanlarla karşılaşabilirsiniz. Akşamüstü canlı müzik ya da  DJ eşliğindeki happy hourları, bolca selfie çekilecek hoş ayrıntılı yerleri, güzel yemekleri ve su sporları ile bölgedeki popüler beach. Rezervasyonsuz giderseniz hafta içi bile avcunuzu yalama ihtimaliniz çok yüksek. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

3. Kayaköy

3.1 Hayalet Köy Kayaköy

Kayaköy mutlaka ama mutlaka Fethiye’de gezilecek yerler listenize almalısınız. Hissi, görselliği, tarihi, turist yoğunluğunun daha az olması ile en sevdiğimiz yerlerden oldu. Köy, Rumlar tarafından 18. yüzyılda Likya kalıntılarının üzerine kurulmuş. O zamanlar adı Levissi’ymiş. Mübadele öncesinde buranın nüfusunun kaç olduğuna dair söylemler farklılaşıyor: 3.000 diyen de var, 10.000 de. Köyün; 2 kilise, 14 şapel, ve 3500 civarında eve sahip olduğunu göz önünde bulundurarak artık siz yorumlayın. 🙂

1923’te mübade sebebiyle Rumlar evlerini terk etmişler. Yerleri Rumeli topraklarından gelen Müslümanlara verilmiş. Ancak dik yamaçta yaşamaya alışık olmadıklarından onlar da burayı terk etmişler. Böylece Levissi bir hayalet köye dönmüş. Bakımsız kalan köyü 1957’de bir de deprem vurunca köy iyice sessizliğe gömülmüş.

Son yıllarda ise Kayaköy bir dönüşüm geçiriyor. Tarihi köye dokunulmadan, bulunduğu tepenin eteklerine bir sürü turizm işletmesi açılmış. Nice kamp, otel ve cafe bulmak mümkün. Ayvalık’taki Küçükköy gibi büyük şehirlerden buraya gelen entellektüellerin, sanatçıların ve zanaatkarların yerleştiği ya da uğradığı bir yer olmaya doğru gidiyor.

Geldiğinizde;
– Kayaköy’ü gün batımında gezin. Kayaköy ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim arasında 10.00-19.00, 1 Ekim – 1 Nisan arasında 08.30-17.30. Haftanın her günü ziyarete açık. Müze Kart geçiyor. Özel aracınız yoksa Ölüdeniz ve Fethiye’den dolmuşlarla gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Ambiyansını çok beğendiğimiz Roots Cafe’de mola verin. Geceleri canlı müzik de olabiliyor. Kayaköy’ün aşağıdaki girişine çok yakın. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Bize Cin Bal’de kebap çok önerdiler ama uğramadık. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Sanat Kampı yetişkinler için 4-10 gün arası sanat ve gezi odaklı programlar hazırlıyor. Gün boyu mandala, ahşap oyma, ritim, deri, mızıka, kilim, kasnak, yoga gibi atölyeler oluyor ve civar bölgelere geziler düzenleniyor. Konaklama tesiste gerçekleşiyor; bungalov, taş ev ya da çadır gibi seçenekleriniz var. Maalesef günübirlik katılmak Ekim’den önce mümkün değil. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Af Kule Manastırı ve yüzme molalarından da az sonra bahsedeceğiz.

Buraya her şeyi sıkıştırmadık, siz yine gitmeden önce Kayaköy Rehberi‘mizi de bir göz atın.

3.2 Af Kule Manastırı Harabeleri

Tarih meraklıları Kayaköy’e gelmişken Af Kule Manastırı Harabeleri’ne yolunu düşürebilir. Ayrıca harika bir manzarası var ve çok güzel kareler veriyor. Manastırın, Ayios Elefterios adlı bir keşiş tarafından yaptırıldığı ve keşişin ömür boyu burada çile çektiği söyleniyor. Ulaşımı biraz zor ama işaretleri takip ettiğinizde sorun olmayacaktır. Arabanızı bir yerden sonra park edip yürümeniz gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

3.3 Gemile Plajı (Gemiler Adası)


Kayaköy taraflarında nerede yüzülür?
Arabayla kolayca ulaşabileceğiniz bir yer arıyorsanız Gemile Koyu’nu düşünebilirsiniz. Genelde Fethiyeliler geliyor. Bir halk plajı ama şezlong kiralayabileceğiniz, su sporları yapabileceğiniz, basit bir şeyler yiyip içebileceğiniz çay bahçesi gibi bir işletme var. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Koyun hemen karşında Gemiler veya Gemile Adası var. Eski ismi ise Aya Nikola Adası. İsmini, üzerindeki Noel Baba olarak bilinen, Hristiyanlığın 11 havarisinden biri olan Aziz Nikolas’a adanmış kiliseden alıyor. Bizans Dönemi’nde önemli dini merkezlerden biriymiş. Halen de Hristiyanların hac noktalarından biri ve ören yeri statüsünde. Burada freskleri bozulmadan günümüze gelmeyi başarmış Bizans ve Erken Hristiyanlık Dönemi kilise kalıntıları bulunuyor. Kayaköy’ü de buradan göçen Rumların kurduğu düşünülüyor.

Adaya ulaşım Ölüdeniz’den ve Gemile Plajı’ndan kalkan teknelerle sağlanıyor. Tüm ada yürüyerek gezilebilecek büyüklükte. Adayı çevreleyen sular, denizi ve su altındaki harabeleri müthiş olduğu için sık sık teknelerin uğrak noktası. 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 10.00-17.00, 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.30-17.30 saatleri arasında pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık. Müze Kart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

3.4 Dar Boğaz


Bizim gibi “Uzak olsun, ulaşımı zor olsun, yeter ki insanlar olmasın” diyenlerdenseniz Gemiler Koyu’una yakınlarındaki Dar Boğaz’a gitmeyi düşünebilirsiniz. Arabayı park ettikten sonra orman içinden yarım saat kadar yürüyerek bu sırt sırta vermiş iki koyun bulunduğu buruna geliyorsunuz. Yol olmaması kitlelerin buraya akmasına engel olsa da maalesef yazın ikinci yarısı itibariyle artık hödüklerin izlerini görür oluyorsunuz. Yanınızda çöp torbası getirirseniz hem kendi çöplerinizi, hem de hödüklerinkini toplayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

3.5 Turunç Pınarı Koyu ve Yazz Collective

Turunç Pınarı Koyu, Kayaköy’ün sadece deniz yoluyla ulaşılan koyu. Yazz Collective ise bu koyda bulunan tek işletme. Çok şık dizayn edilmiş gizli bir cevher olan mekanda iki Akdeniz restoranı ve bir plaj kısmı bulunuyor. Mutfakta sıfır atık ve slow food felsefeleri gözetiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

3.6 Kayaköy’de Önerdiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

– Fümehan Boutique Hotel $$: Kayaköy’de 6 odasıyla hizmet veren bir butik otel. Tesisin açık havuzu, çok sevimli bir bahçesi var. Ücretsiz kahvaltı sunuyor.

– Ada Dreams Village $$: Kayaköy’de, 2 yatak odalı, bir ortak banyo, açık mutfak ve salon bölümünden oluşan havuzlu taş villalar sunan bir işletme.

– Modern Mimarili Villa $$: Modern mimarili, doğanın içerisinde ve bahçesini tropikal süs bitkilerinin yer aldığı, 4 kişilik, 2 yatak odalı, 2,5 banyolu ve havuzlu bir villa seçeneği.

– Kendine ait Koyu Olan Taş Villa $$$: Kendine ait bir koyu olan, 6 kişilik, 3 odalı ve 3 banyolu, havuzlu bir taş villa seçeneği. Evde şömine, klima, çamaşır makinesi, wifi, tv, mutfak, jakuzi mevcut.

4. Ölüdeniz

4.1 Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı


Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı’nın havadan çekilmiş fotoğrafı Türkiye’nin yurt dışı tanıtımlarımda en çok kullanan kare olabilir. Upuzun Ölüdeniz Plajı’ndan ve yemyeşil ormanlarların kucakladığı lagünden oluşan kareyi görmeyen yoktur herhelde. Evet, Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı gerçekten kuş bakışı olarak çok fotojenik bir yer, müthiş bir doğa harikası.

Ama yere basmak zorunda olan bizim gibi karacıl canlılara bizce Ölüdeniz’de 1-2 gün yeter, yoksa gel gelci esnaf ve yorucu mekanlar biraz bunaltabiliyor. Bir gününüzü Ölüdeniz – Kıdrak Tabiat Parkı’nda geçirip, ikinci gününüzü de Kelebekler Vadisi’ne giden tekne turlarına ve Babadağ’a çıkmaya ayırabilirsiniz. Ya da gündüz Ölüdeniz’de yüzüp, akşam dağa çıkmak da mümkün. Zatan bunlar yapılmadan Fethiye’den dönmek düşünülemez bile. Sakın atlamayın.

Ölüdeniz Plajı’nda mutlaka yüzmelisiniz ama özellikle de Tabiat Parkı’nın içinde kalan kısmında. Devlet tarafından işletilen gördüğümüz en iyi plajdı. Sanki yurt dışındasınız. Temiz, duşlar ve tuvalet gibi alt yapılar muntazam, içeride alkol satışı bile var. Kumburnu ve lagün tarafı çok fotojenik olsa da su kalitesi açık deniz tarafında daha iyi. Plaj kısmının girişi ücretli. Şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Fakat hafta sonları çok kalabalık oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Lagün tarafında yüzmek isterseniz devlet işletmesinin dışında özel işletmeler de var ama nitelikli yer pek yok. Sun City aralarında en düzgün olanı. Giriş ücretli.

Tabiat Parkı aynı zamanda Ölüdeniz Lagünü’nü ve Kıdrak Koyu’na kadar olan ormanı da kapsıyor. Günübirlik olarak, tabiat parkına doğa yürüyüşü yapmak, kamp, piknik, yaban hayatı gözlemciliği için de gelebiliyorsunuz.

4.2 Babadağ’da Gün Batımı & Akşam Yemeği

Türkiye’nin en ama en güzel manzaralarından birisi Babadağ’da. Göcek’e kadar ada, burun, dağ, ne varsa önünüze seriliyor ama maalesef lagün buradan görünmüyor. Özellikle de gün batarken manzarası dudak uçuklatacak güzellikte. Birkaç sene öncesine kadar burada herhangi bir tesis yoktu. Yamaç paraşütçülerinin atladığı bir tepeden ibaretti. Sonra teleferik yapılmasına ve zirveye birkaç tesis açılmasına karar verildi. Türkiye’de alakalı alakasız her yere bir teleferik yapıldığı için önyargı ile yaklaşabilirsiniz ama emin olun görmeye değer bir manzarası var. Bir de tepeye 1700 isimli bir grill bar açılmış. O da kulağımıza koşarak kaçılası derecede turistik gelmişti ama gidince beğendik.

Zirve turizme açılınca paraşütçüleri buradan sepetlerler diye de endişe etmiştik ama çok şükür öyle olmamış. Tesisin ortası onlar için bir atlama pistine dönüştürülmüş. Yani eğer atlamaya karar verirseniz zaten buraya geleceksiniz. Atlamıyorsanız bile bu manzarayı izlemeye paraşütçülerin kalkışlarını yakalayabilecek kadar erken gelin. Onlarla birlikte manzara daha da güzel. Genelde gün batmadan 1-2 saat önce bir heraketlilik oluyor. Adres: Karağaç Köyü 1700 metre paraşüt uçuş pisti mevkii, 48340 Tel: 0549 796 43 70 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1700 metreye çıkamam bana daha alçaktan bir seyir noktası önerisi verin derseniz de Montana Seyir Tepesi var. Yolu biraz çakıllı. Dilerseniz aracınızı yarı yolda bırakıp 25 dakika yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Yalnız Google Maps’teki konum yanlış yere yönlendirme yapabiliyor. Siz haritaya Garcia Hotel yazıp otelin parke yolunu takip edin. Garcia Otel’in tam giriş kısmında soldan aşağıya doğru devam eden toprak bir yol göreceksiniz. Aracınızı burada park edip bu yolu takip ederek 25-30 dakika orman içinden yürüdüğünüzde manzara noktasına ulaşacaksınız. Yanınızda içeceğiniz sandviçinizi götürüp piknik de yapabilirsiniz. Elbette çöplerinizi ardınızda bırakmamak koşulu ile…Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

4.3 Babadağ’da Yamaç Paraşütü


Babadağ, rüzgar, yükseklik, mevsimsel faktörler ve manzarası açısından dünyada en iyi yamaç paraşütü noktalarından biri kabul ediliyor. Babadağ’a Ölüdeniz’den çıkış arabayla 30-40 dakika sürüyor. Hava uygunsa yılın her zamanı atlayış oluyor. Firmalar sizi otelinizden servisle alıp, Babadağ’a çıkarıyorlar. Pilotların kısa bilgilendirme seansının ardından özel kıyafetleri giyip 2000 metre yükseklikten tandem atlayış yapıyor ve mükemmel manzaranın keyfini çıkarıyorsunuz. Sizce zaman ve bütçe ayırmaya değer mi diye sorarsanız; EVET!

Uçuş süresi, hava koşullarına ve nasıl bir uçuş talep ettiğinize göre 20-30 dakika sürüyor. Ben sakin bir deneyim istiyorum derseniz pilot ona göre bir uçuş sağlıyor. Yok ben biraz aksiyon istiyorum derseniz de ona göre bir iniş yapıyor. Mideniz hassassa da mutlaka söyleyin. İnişi Ölüdeniz Plajı’na yapıyorsunuz. Daha önce paraşütle atlayış tecrübeniz veya herhangi bir eğitiminiz olması gerekmiyor. 5 yaşından büyük ve 15-100 kilo ağırlığında olmanız yeterli. Uçuşun fotoğraf ve videolarını ücret karşılığı satın alabiliyorsunuz. Spor ayakkabı giymeyi ve güneş gözlüğünüzü iple tutturmayı unutmayın. Unutmayın, üzerinizden düşen herhangi bir şeyi bir daha bulma ihtimaliniz yok. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

4.4 Ölüdeniz’de Microlight

Aksiyona doymayanlar için ikinci bir alternatif de microlight, yani delta kanat. Babadağ’dan yamaç paraşütü de yaptık, microlight ile de uçtuk. Manzara aynı manzara ama ikisi de birbirinden çok farklı deneyimler. Microlight deneyimimizi, nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolarımızı Microlight yazımızdan okuyabilirsiniz.

4.5 Ölüdeniz ve Hisarönü’nde Gece Hayatı

Tatildesiniz, elbette gece eğlenmek isteyeceksiniz ancak maalesef Ölüdeniz ve Hisarönü’deki mekanların çoğu kalitesiz Tayland barları havasında. Hele ki Hisarönü… Ortamı size kısaca şöyle özetleyeyim; birbiriyle yarışan neon tabelalar, yazın “Charlie” olan Mehmetler, “Tiger” olan Ahmetler, sarhoş bir İngiliz düşürme hevesiyle yasak tanımayan garsonlar, “Papi chulo” ile titreyen hoparlörler, yani herşey fazla suni ve turistik… Zaten yazının başında da söylediğim gibi Fethiye’deki tüm mekanlar yabancıları hedefliyor.

Doğruya doğru; tonla mekan arasında bayıldığımız bir yer olmadı ama gece odanızda kös kös oturmanız da içimize sinmediğinden aralarından daha gidilesi olanları listeleme gereği duyduk:

Barracuda – Ölüdeniz’deki restoran/bar daha çok yemek yerken canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz bir yer. Kült ve popüler şarkıları jazz, reggea ve rock tarzda dinlemeyi bekleyebilirsiniz. Yemekler de, kokteyller de Surf n’ Turf, fajita tarzı daha turistik şeylerden oluşuyor ama güzel. Tüm seçenekler arasında bizce en gidilesi olan yer. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Oh Yes – Hisarönü’nde şöyle arkanıza yaslanıp sakin sakin bir bira ya da kokteyl içmek isterseniz en iyi seçeneğiniz Oh Yes. Salaş ve rahat bir mahalle barı. En güzel yanı da bağırmadan muhabbet edebilmek. Bilardosu da var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

The Reef – Dışarıdan tam bir Amerikan “surf shack”ine benzeyen mekan Hisarönü’ndeki diğer yerlerden hemen ayrılıyor. Burası bir kokteyl barı. Menüsünde soğan halkası, Caprese salatası, buffalo wings gibi bar klasikleri ve Cafe de Paris, Taragon soslu etler gibi yemeklerle var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

4.6 Ölüdeniz’de Önerdiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

– Kassandra Boutique Hotel $$: Ölüdeniz Plajı’na 150 metre mesafede, Akdeniz ve Yunan mimarisinden esinlenerek oluşturulmuş, 21 odalı bir otel seçeneği.

– Jade Residence $$: Belcekız plajına sıfır, 10 odalı, sadece yetişkinlerin konaklayabilidiği bir butik otel seçeneği.

– Havuzlu Müstakil Villa $: 8 kişilik, 4 odalı ve 4 banyolu, havuzlu bir müstakil villa seçeneği.

– Bahçe İçinde Villa $: Hisarönü mevkiinde, 9 kişilik, 4 yatak odalı, 3,5 banyolu, geniş bahçeli ve havuzlu bir villa opsiyonu.

5. Fethiye’nin En Beğendiğimiz Bölgesi: Kelebekler’den Yedi Burunlar’a

5.1 Kelebekler Vadisi

Geldik Fethiye’nin alamet-i farikası olan Kelebekler Vadisi’ne… Kartpostallık güzelliğinin, masmavi sularının yanında burayı çok özel bir yer yapan bir şey de vadiye ismini veren kelebekleri. Akdeniz deniz seviyesi kelebeklerinin neredeyse tamamını (80 çeşidini) burada gözlemlemek mümkün. Özellikle de haziran ve ekim ayları arasında kaplan kelebeği koloniler halinde bulunuyor. Bu çeşitliliğin sebebi vadinin dik yarığının ve içindeki şelalenin yarattığı nemli ortam ve bitki çeşitliliği. Neyse ki vadiyi 1995’te birinci derece sit alanı ilan ederek korumaya almışlar.

Vadi yerleşime kapalı olduğu için sadece çadırda ve ahşap evciklerde konaklamak mümkün. Ulaşımı da bir o kadar sınırlı; ya Ölüdeniz’den tekneler ile geleceksiniz, ya da Faralya Köyü’ndeki Likya Yolu’nun devamı olan dik bir patikadan aşağıya ineceksiniz. Patikaya zorlu. Emniyet için yer yer ipler konulmuş ama tecrübesiz kişiler için ürkütücü olabilir. Dolayısı ile en güvenli seçenek denizden gelmek. Geldiğinizde plajda şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz. Sahil boyunca yeme içme, wc, duş ve soyunma kabini gibi her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Dönüş içinse son tekne de 17.00’de kalkıyor. Onu kesin yakalamalısınız yoksa o gün koyda konaklamak durumunda kalırsınız.

Eğer vadide kalıyorsanız sabah denizini kaçırmayın. Öğleden sonra hem su dalgalanabiliyor, hem de günübirlik tur tekneleri yığılıyor. Şelalede ıslanmak için de bir fırsat yaratabilirsiniz. Vadi içindeki 2 patikadan birisi şelaleye gidiyor. Yol boyunca etrafınızdan bir sürü kelebek uçuyor. İkinci patikaysa Faralya Köyü’ne çıkan yol.

Son olarak, vadiye uğramak yerine manzarasını seyretmeyi de tercih edebilirsiniz. 3 seçeneğiniz var:
– En yaygın seçenek vadinin kenarından geçen araba yolunun yanından fotoğraf çekmek. Vadi kesinlikle yukarıdan çok daha güzel görünüyor aşağıdan olduğundan. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
– Biz kapakta gördünüz fotoğrafı ise vadinin yol olmayan diğer tarafından çektik.
– Vadinin en iç tarafındaki falezde George House isimli bir köy pansiyonu / kamp alanı var. Genelde Likya Yolu yürüyüçüleri burada konaklıyor. Siz de buraya misafir olabilirsiniz.

5.2 Romantik Faralya


Faralya, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu arasında kalan bölge. Resmiyette Uzunyurt diye geçiyor ama dillere daha çok Faralya olarak yerleşmiş. Bu bölge plajsız olması, daha çok fotoğraftaki gibi kayalıklardan oluşması sebebiyle uzun süre turizm yatırımı almamıştı. Bu dezavantaj gibi görünen bu durum uzun vadede bir avantaja döndü. Kalabalıklardan kaçmak isteyenlerin, civcivli sokaklar yerine deniz manzaralı sakin oteller arayanlarin tercihi haline geldi.

Şimdi bu bölgeye bir sürü butik otel açıldı. Hepsi doğa içinde ve muhteşem manzaralara sahip, nefes alan yerler. Burada çok hoş balayı otelleri de var. Bölgeden seçtiğimiz otelleri Fethiye Otelleri yazımızdan mutlaka incelemelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

5.3 Aktaş Beach Camping



Fethiye’de 3 hafta geçirdikten sonra şuna geldik: Nerede plaj yok, deniz hırçın, orada yüzeceksin. Yolu mu kötü? Daha da güzel. Ne kadar az tercih ediliyorsa o kadar iyi. İnsan olan yerlerden kaç kalabildiğin kadar.

Aktaş Kamping de işte tam böyle düşünenlere göre. İsmi kamp olarak geçse de siz burayı daha çok ızgara çeşitleri de yapan bir çay bahçesi gibi düşünün. Biz doğasına, bakirliğine ve makyajsızlığına bayıldık ama kayalık olduğu için buradan denize girmek epey zor. Yan tarafta minnacık bir çakıl sahili de var ama orası da çok keyifli değil. İşletme hava kararmadan kapanıyor. Kamptan Kabak Koyu’na servisler kalktığı da aklınızda olsun. Adres: Uzunyurt Mahallesi, Faralya Kızılya Kaya Mevkii Faralya Mah, Fethiye Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

5.4 Hippie Cumhuriyeti Kabak Koyu


Kabak son 10 yılda popülerlikte Kelebekler Vadisi’ni geçerek zirveye oturdu. Kelebekler Vadisi kadar pitoresk bir koy değil ama  oraya kıyasla daha geniş konaklama, eğlence, yeme-içme imkanları sunuyor. Sırt çantalı gezginler, sanatçılar gibi daha hippie ruhlu insanlar geliyor. Efil efil kafeleri, organik maddeden yapıları ve gece hayatı ile bizi Pai ve Palolem‘e  götürdü.

Her ne kadar şu an o bilinmediği ilk zamanları gibi olmasa da bizce hala doğal hissettitiyor. Konaklama yapacaksanız tercihiniz Kelebekler Vadisi yerine burası olsun deriz. Çünkü hem denizi güzel, hem sosyal imkanları daha çok, hem ulaşımı daha kolay. Hem de efsane glamping’lerden hesaplı seçeneklere çokça konaklama imkanı var. Ancak burada da imar yasağı olduğu için betonarme yapı neredeyse yok. O yüzden kimileri buralardaki konaklama seçeneklerini derme çatma da bulabilir. Fethiye Otelleri yazımıza bakmanızı ısrarla tavsiye ediyoruz.

Son olarak, Kabak Koyu’nun çakıllı bir kumsalı ve dalgalı bir denizi var. Suyu ise oldukça berrak ve mavi. Koyda şezlong kiralama yok ama şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Etrafta bakkal ve yemek yiyebileceğiniz yerler de var. Tek dezavantajı araba ile koya girilememesi. Aracınızı yukarıya park ettikten sonra her yere yürüyorsunuz. Epey de yokuşlu olduğundan yazın sıcağında bezdirici olabiliyor. Aracını yoksa Ölüdeniz’den deniz yolu veya Fethiye’den kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Buradaki favorimiz ise The Fabric Lounge’ın barı. Bir içki ile günü batırmalık bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

5.5 Kabak Koyu’nda Şelale Tırmanışı

Kabak Koyu’nda ikinci bir gününüz varsa ve plaj-deniz ikilisine doyduysanız, koyun üst tarafında kalan meşhur şelaleye de tırmanabilirsiniz. Kabak’a gelip de Aladere Şelalesi’ne tırmanmayanı deyim yerindeyse dövüyorlar. 🙂 Aslında herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok ama az da olsa kondüsyon sahibi olmanız avantaj.

Şelaleye giden iki yol var. Biri kestirme ama zorluk derecesi yüksek, diğeri daha uzun ama daha konforlu olan Likya Yolu. Kısa yol 45 dakika, uzun yol 75 dakika kadar sürüyor. Kısa yol ekipman gerektirmese de, gerçekten belli bir derece kaya tırmanışı içerdiğini söyleyebiliriz. Yol boyunca trekking rotası işaretlemelerini takip ederek şelaleye ulaşabilirsiniz.

Şelale deyince öyle çağlayan gibi bir manzara beklemeyin. Çünkü oldukça küçük bir şelale burası. Dağlardan gelen buz gibi bir suyu var. Onca tırmanıştan sonra burada şelaleye  girdiğinizde adeta ‘cos’ ediyorsunuz! Dağdan geri indiğinizde de yine   yorgunluk atmak için doğru denize koşmak isteyeceksiniz.

5.6 Kamptan Daha Fazlası: Babakamp

Babadağ’ın kendisi Ölüdeniz bölgesi altında gruplanmışken, neden Babadağ’daki bir kamp alanı burada gruplanmış diye merak ederseniz, yolu Kelebekler Vadisi’ne daha yakın olduğundan. Babadağ’ın zirvesine Hisarüstü’nden çıkılırken, Babakamp’a Kelebekler Vadisi tarafından gidiyorsunuz. Özetle, rota çizerken Kelebekler Vadisi’ni, Kabak Koyu’nu, Faralya’yı ve Babakamp’ı birlikte planlamak daha mantıklı.

Gelelim bu 1300 metre yükseklikteki, harika manzaralı kamp alanına…  Fethiye’de birçok kamp alanı var ancak Babakamp onların siklet siklet üzerinde. Devasa bir alana kurulu bu kampın hem her yeri orman içinde ve üstelik  hem  çayırda, hem de denize bakan yamaç tarafında arazisi var. Konaklama çayır kısmında yapılıyor. İçinde farklı büyüklüklerde ahşap evler var. İsterseniz bunlarda, isterseniz de kendi çadır ve karavanınızda konaklayabiliyorsunuz. Ancak karavancılara çok öneremeyeceğiz çünkü karavan ile yolu biraz zor ve kamp güneş enerjisi kullandığı için elektriğe bağlama imkanınız yok.

Burası denizden oldukça uzak olduğu için ekonomik deniz tatili yapmak isteyenlerden ziyade kamp yapmak için  ve kamp yapanları ve doğa sporları ile ilgilenenleri çekiyor. Oldukça sapa bir yerde olduğundan konaklama ücretine kahvaltı ve akşam yemeği de dahil. Açık büfe şeklinde servis ediliyor.

Harika bir manzaraya sahip bir de gün batımı platformu var. Kampın barından birşeyler alıp burada gün batarken yudumlamak bir klasik. Zaman zaman bu platformda yoga, meditasyon atölyeleri ve partiler de yapılıyor. Kampın ortak kullanım alanları arasında kütüphane, cafe, havuz gibi yerler var. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

5.7 Efsane Manzaralı Bir Evde Konaklayın


Kelebekler, Faralya ve Kabak’tan sonra denizi takip ettiğinizde yol sizi sırayla Fethiye’nin en az keşfedilmiş, en bakir yerlerinden birine getiriyor. Önce Karaağaç’a, sonrasında da Yeni Burunlar’a varacaksınız. Bu tarafta artık pek yerleşim yok, dağ denizden çok dik bir şekilde yükseldiğinden denize erişmek ya imkansız ya da çok zor.

Karacaağaç’ın Alınca Köyü’nde sizi bir falezin eşiğine kurulmuş, fantezilerden fırlama, müthiş manzaralı bir günübirlik bir kiralık ev bekliyor. Ev sadece tekne ile ulaşım sağlanabilen Cennet Koyu’na tepeden bakan harika bir konuma sahip. Tam bir balayı evi ama 5 odası olduğundan kalabalık gelmek için de ideal. Bir açık mutfağı, bir de kapalı muttağı var. Buralardan Likya Yolu geçtiği için köyde yemek yiyebileceğiniz birkaç basit yer de var. Ev her gün temizleniyor. Bu evi incelemek ve Fethiye’den seçtiğimiz diğer tüm rüya gibi evleri görmek için Fethiye’de Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımıza göz atabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

5.8 Yedi Burunlar


Yedi Burunlar bölgesine gelindiğinde ise artık etraf iyice boşalıyor. Daha çok inzivaya çekilmek isteryenlerin ya da Fethiye’den sonra Patara’yı gezmek isteyenlerin yollarını düşürebileceği bir yer. Zaman geçirmek için trekking dışında yapabileceğiniz çok fazla şey yok.

Yedi Burunlar’da konaklamak isterseniz en iyi seçenek Likya Yolu’nu yürüyenler için düşünülmüş Yediburunlar Lighthouse. Otelin 3 özel konsept, 6 suit ve 2 standart olmak üzere 11 odası, 1 açık havuzu ve bir de yoga stüdyosu var. Tüm odaları balkonlu ve manzaralı. Otel, The Sunday Times gazetesinin “Avrupa’nın En Gözde 100 Oteli” listesine Türkiye’den giren 6 otelden biri. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

5.9 Faralya, Kabak Koyu ve Yediburunlar’da Önerdiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

– Perdue Hotel $$: Fethiye’nin en romantik otellerinden biri. Glamping ile lüksü birleştiren 10 odası, havuzu, masaj olanakları, restoran ve barı var.

– Nautical Hotel $$: Faralya bölgesindeki balayı otellerinden. 13 odası, açık havuzu, spa olanakları, kendine özel plajı ve restoranı var.

– Yediburunlar Lighthouse $$: Denizden 600 metre yükseklikte muhteşem bir manzarası olan, “Doğa ile birlikte doğal yaşam” konseptinde hizmet veren bir butik otel.

– The Edge $$: 10 kişi kapasiteli, 5 yatak odasında 5 yatak olan, 5 banyolu bir kır evinde oda seçeneği. Bölgedeki açık ara en güzel kiralık ev seçeneği.

6. Saklıkent Kanyonu & Civarları

6.1 Saklıkent Konyonu’nda Trekking veya Jeep Safari Turu

Muğla ve Antalya arasındaki sınırı oluşturan Saklıkent Kanyonu’na da bir gün ayırmanızı öneririz. Kanyon;  yaklaşık 18 kilometre uzunluğu, 200 metreyi bulabilen yüksekliği, daracık geçişleri, etrafına kurulmuş köyleri ile çok özel bir yer. Zaten Milli Park ilan edilerek korumaya alınmış. Yanınıza suya girebilen bir yürüyüş ayakkabısı ya da outdoor tipi sandalet alın. Buz gibi suyun içine girip etrafınızdaki şelaleleri ve yer şekillerini görmek kesinlikle burada yapılacak en güzel şeylerin başında geliyor. İster günübirlik tur düzenleyen tur firmalarıyla isterseniz kendi özel aracınızla gelebilirsiniz. Etrafta otopark da var. Jeep Safari turlarının duraklardan biri de Saklıkent Kanyonu. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

6.2 Gizlikent Şelalesi

Saklıkent Kanyonu’nun hemen yakınındaki Gizlikent Şelalesi insanı Bali’ye ışınlıyor. Harika kareler veren bir yer ancak insansız yakalamak lazım. Şelaleye 15 dakikalık bir merdiven inişiyle varıyorsunuz. Kesinlikle içinizde mayonuzla gelin veya yedek kıyafet getirin çünkü her türlü şelalenin altına girmek isteyeceksiniz bizden söylemesi. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

6.3 Tlos Antik Kenti


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, M.Ö 14 yüzyıl civarında kurulmuş Tlos Antik Kenti’nin Likya şehirleri arasında en büyüğüymüş. Hatta bu sebeple şehir denmiyor, “Likyalıların ülkesi” olarak bahsediliyormuş. Diğer önemli özelliği de kanatlı at Pegasus ile kahramanı Bellerophontes’in burada yaşadığına inanılması. İçinde Kronos Tapınağı, tiyatro ve stadyumu, büyük ve küçük hamamı, Nekropol alanı var. Yamaçlara oyulmuş kaya mezarların içine girerek gezbiliyorsunuz. Müzekart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

Hakim bir tepeden aşağıdaki vadiye doğru uzanan antik şehir bugün Yakaköy ile aynı yayılım alanını kapsıyor. Köylülerin meyveliklerinin altında nice tarih yatıyor. Jeep safarileri Saklıkent çıkışı bu taraflara geldiği için köyde birkaç tane yemek yiyebileceğiniz tesis açılmış. Hepsi aşağı yukarı aynı salaş konseptte. Biz hiç birine bayılmadık ama acıkırsanız Yakapark’a uğrayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

7. Göcek

7.1 Göcek’te Mavi Tur


Göcek aslında Fethiye’ye hiç bağlanmasa da olurmuş. 🙂 Zaten tek başına en az Fethiye kadar cazip bir tatil beldesi. Özellikle de tekne turu için Ölüdeniz’den çok daha güzel bir opsiyon, hatta Türkiye’de tüm mavi turların yıldızı desek yerinde olur. Rotada bir sürü ıssız koy ve ada da var, sadece tekne ile ulaşılabilen tesisli yerler de.  Mesela Adaia sadece tekne ile ulaşılabilen çok güzel ve bir o kadar da tuzlu bir restoran. Aynı zamanda sektörün en gelişmiş rotası olduğu için Migros’tan su sporlarına birçok servis ayağınıza geliyor. Göcek’teki günlük kiralanabilir mavi tur teknelerini incelemek için tıklayın.

Ancak Göcek’te bir tekne turu yapmak için illa buradan başlamak zorunda değilsiniz. Fethiye – Marmaris arası turlar zaten Göcek’i de kapsıyor. Rotaya iki taraftan da başlamak mümkün ve ikisi içinde Dalaman en yakın havalimanı. Rota tek yön 4 gün civarında sürüyor, çift yön ise 1 hafta. Fethiye’deki günlük kiralanabilir mavi tur teknelerini görmek için tıklayın.

7.2 Göcek’te Günübirlik Tekne Turu

Teknede konaklamak bana göre değil derseniz de günlük veya saatlik tekne kiralama opsiyonlarını değerlendirip kendinize Göcek’in sadece denizden ulaşılabilen bakir koylarında günübirlik rotalar da çizebilirsiniz. Günlük ve saatlik kiralanabilir Göcek teknelerini incelemek için tıklayın.

Hem denizden hem de karadan ulaşıma müsait Göcek Koyları ve Plajları‘nı incelemek için tıklayın.

7.3 Tiny House’ta Kalın


Göcek’te konaklama seçenekleriniz arasında otellere ek olarak kocaman ormanların içine saklanmış tiny house’lar ve çiftlik evleri gibi seçenekleriniz de var. Konakladığımız bu evi ve diğer seçtiklerimizi burada bulabilirsiniz: Göcek Kiralık Villa Ve Tatil Evleri

7.4 Göcek Merkez


Göcek mavi tur için muh-te-şem ama onun dışında Göcek’e çok zaman ayırmanıza gerek yok çünkü sahildeki restoranlarda yemek yemek dışında çok fazla yapılacak şey yok.  Kordonu boylu boyunca yürüdünüz mü bitiyor. D-Marin’e girerek marinayı da gezin. Fethiye’nin en şık noktası. Marina, restoran, manzaralı bar ve plajı olan büyük ve güzel bir kompleks. Hemen yanında da D Resort adında güzel ve lüks bir otel kısmı da var. Ayrıca D-Marin’in Mısır’dan getirilmiş o meşhur altın kumlu özel plajı Blue Point Beach de burada. Beach kısmını kullanım için illa ki otel müşterisi olma şartı da aranmıyor. Kendinizi biraz şımartmak istediğinizde burası doğru adres. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

Can Restoran: Balık ve leziz deniz mahsülleriyle  (mutlaka lakerdasından da söyleyin) bir Göcek klasiği. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

D – Marin: D-Marin’in içindeki Japon mutfağı ağırlıklı menüsü olan Q Lounge’a gidebilirsiniz. Akşamları dj performansları ve canlı müzik de sunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Diğer önerdiğimiz mekanları Fethiye Restoranları yazımızdan okuyabilirsiniz.

7.5 Göcek’in En Güzel Plaj ve Koyları


Göcek’in denizden ve karadan ulaşılabilen en güzel kıyıları için tıklayın: Göcek Plajları ve Koyları

7.6 Göcek’te Önerdiğimiz Oteller ve Kiralık Villalar

– D-Resort Göcek $$$: Göcek’in en şık ve güzel oteli. Otelin kendisine ait bir koyu ve inanılmaz güzel kumları olan bir plajı var.

– Rixos Premium Göcek $$$: Her şey dahil şekilde işleyen, 192 odalı lüks bir resort otel. İçinde tam donanımlı bir spa, açık havuz, spor merkezi, 4 restoran mevcut.

– Doğa Manzaralı Taş Villa $: İnlice’de 8 kişilik, 4 odalı, 3 banyolu, havuzlu bir villa seçeneği. İçinde mutfak, çamaşır makinesi, tv, wifi, klima, jakuzi mevcut.

8. Yanıklar


Lütfen Yanıklarlılar şu söyleyeceklerimize alınmasın: Bizce Yanıklar’ı atlayabilirsiniz. Çünkü Fethiye’de o kadar çok cennet köşe varken buraya zaman ayırmak bizce yanlış önceliklendirme olur.

Diğer taraftan burada fiyatlar daha erişilebilir olduğundan değerlendirebilir bir alternatif. Merak edenler için anlatmadan geçmeyelim dedik.

8.1 Katrancı Koyu Tabiat Parkı

Çam ve okaliptüs ağaçları ile kaplı Katrancı Koyu Tabiat Parkı’nın doğası çok güzel. İçinde bir de kamp alanı var. Parktaki iki koydan birisi kamp alanına ait, diğerinden ise günübirlikçiler istifade ediyor. Kamp alanında duş, tuvalet, çamaşırhane, buzdolabı, soyunma kabini, restoran ve cafe gibi olanaklar var. Çadır ücretlerine elektrik, su ve ortak alanların kullanım bedelleri dahil. Evcil hayvan maalesef kabul edilmiyor. Tel: +903122075000 Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

8.2 Yanıklar Köyü, Yeşilvadi Doğa Park ve Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği

Yanıklar, Fethiye’nin en kendi halinde bir yerleşimi. Burada daha çok meyve bahçeleri, yerel halkın gitti plajlar var. Araştırma yaparken karşınıza Yeşilvadi Doğa Park adında bir yer çıkmıştır. Özellikle Yanıklar Çayı üstüne kurulan platformlara çadır atması ile çok ünlü bir kamp alanı. Aslında kimsecikler olmasa çok güzel bir yer olabilirmiş ama biz tavsiye etmiyoruz. Kamp size çadır kiralama, restoran, duş & wc, otopark hizmeti veriyor. Buraya yemek yemek veya kahvaltı yapmak için de gelebiliyorsunuz. Mangal yapmadan piknik yapma olanağınız da var. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği ise ekoturizm ile öne çıkan ekolojik bir yaşam alanı. Yılın 12 ayı hizmet veriyor. Yoga kamplarına, invizalara, kişisel gelişim seminerlerine ve meditasyon çalışmalarına olanak sağlayan alanları var. Konaklama olanaklarının hepsi taş, ahşap ve kerpiç gibi ekolojik malzemelerle tasarlanmış. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

8.3 Enver Yalçın Yörük Müzesi’nde Kahvaltı


Yörük teyzelerin elinden otantik bir kahvaltı yapmak istereniz, katmerden bazlamaya, yoğurtlu biber kızartmadan höşmerime masanın envai çeşit türle çaya yer kalmayacak kadar doldurulduğu Enver Yalçın Yörük Müzesi’ne uğrayabilirsiniz.

Müze kafesi gibi bir yer hayal etmeyin, yörük tarzında, son derece salaş bir işletme bu yapı. İçinde Yalçın Ailesi tarafından oluşturulmuş bir de sergi salonu var. Kendi imkanları ile köylerden topladıkları parçalar ile bir etnografya müzesi oluşturmuşlar. Böylece Türkiye’nin ilk ve en büyük özel Yörük müzesini kurmuşlar. Ailenin burada bir de çiftliği var. Zaten içinde bulunduğu Kargı Köyü portakalı, mandalinası, domatesi, biberi, patlıcanı, zeytini, balı ile meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

9. Yeşilüzümlü Yakınları

9.1 Yeşilüzümlü Köyü

Yeşilüzümlü Fethiye’nin yeni bilinen değerlerinden. Toros Dağları eteklerindekli bu köy ismini, yüzyıllardır bu civarda süregelen bağcılık faaliyetlerinden alıyor. Aslında eski ismi Üzümlü Köyü’ymüş ama yeşil doğasına atfen sonrasında başına bir de yeşil eklenmiş. Bu küçük köy son zamanlarda buraya yerleşip köy hayatı yaşamaya başlayan İngilizlerle bir dönüşüm geçirmeye başlamış. Zaten köy aynı zamanda Citta Slow adayı. Her yıl nisan ayında düzenlenen bir festivali de var: Kuzugöbeği Mantar Festivali. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

9.2 Kadyanda Antik Kenti

Yeşilüzümlü Köyü sınırlarında kalan Kadyanda Antik Kenti de Likya Birliği’ne en son katılan antik kent olma özelliğine sahip. Buraya geldiğinizde şehrin M.Ö. 5 yüzyıldan kalma tiyatrosunu, agorasını, stadyumunu, hamam kompleksini ve anıt mezarlarını görebiliyorsunuz. Bunların bir kısmı Helenistik Dönem’den, bir kısmı da Roma Dönemi’nden günümüze kalmış yapılar. Yeşilüzümlü Köyü programı ile de Kadyanda Antik Kenti programını birleştirebilirsiniz zira birbirlerine çok yakınlar. Yalnız antik kentin yolunun biraz bozuk olduğunu not düşelim. Kadyanda Antik Kentine giriş ücreti yok. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

10. Likya Yolu’nda Doğa Yürüyüşü


İngiliz tarihçi Kate Clow’un Türkiye’ye hediye ettiği Likya Yolu nefes kesen manzaraları, mistik Likya kalıntıları, nefis yüzme molaları ve yerel halkın işlettiği konaklama ve yeme içme tesisleri ile dünyanın en iyi trekking rotaları aralarında gösteriliyor. Bir ucu Ölüdeniz, Fethiye, diğer ucu da Geyikbayırı, Antalya olmak üzere toplamı 540 kilometrelik yollar ağından oluşuyor. Dolayısı ile genellikle insanlar etap etap tamamlamayı tercih ediyor. Fethiye içindeki etaplar ise şöyle:
Hisarönü (Ovacık) -Faralya (15 kilometre)
Faralya – Kabak Koyu (10 kilometre)
Kabak Koyu – Alınca (15.6 kilometre)
Alınca – Yediburunlar

Fethiye’de birçok firma Likya Yolu turları düzenliyor. Bunlardan kimisi konaklamalı kimisi ise günübirlik turlar. Likya Yolu yürüyüşleri için en uygun zaman ilkbaharın sonları ve sonbaharın başları. Diğer mevsimler ya çok sıcak ya çok soğuk olabiliyor.

11. Diğer Antik Likya Kentleri

Fethiye Türkiye’nin az bilinen antik kentlerinden birkaçına ev sahipliği yapıyor. Hepsi “Işık Ülkesi” olarak adlandırılan Likya uygarlığına ait.

Likya tarihin ilk federatif cumhuriyeti olarak biliniyor. Ünlü Antik Yunan tarihçisi ve coğrafyacı Strabon, MÖ 100 yıllarında Likya’daki kentlerden 23’ünün Likya Birliği’ni oluşturduğunu söylüyor. Her kent  birleşik devlet yönetiminde temsil hakkına sahipti. Ancak, kentlerin sahip oldukları oy hakları da büyüklüklerine ve zenginliklerine göre değişiyordu. Örneğin Xanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos’un 3 oy hakkı, diğer kentlerin 2 veya 1 oy hakkı varmış. İşte bu  3 oy hakkına sahip önemli Likya şehirlerinden Pınara ve Tlos da Fethiye’de bulunuyor. Tlos’tan yukarıda zaten bahsetmiştik.

11.1 Pınara Antik Kenti

M.Ö. 5. yy’da kurulduğu düşünülen Pınara Antik Kenti, Fethiye’ye 45 kilometre mesafede Minare Köyü yakınında bulunuyor. Antik Yazar Stephanus’a göre, yine civar kentlerden biri olan şimdilerde Kaş’a bağlı Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grup oradan ayrılıp buraya yerleşerek yuvarlak anlamına gelen ‘Pınara’ kentini kurmuş. Kent, hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları, yukarı akropol ve aşağı akropolden oluşuyor. Giriş ücreti yok. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

11.2 Letoon Antik Kenti

MÖ 7. yy’da kurulduğu düşünülen Letoon Antik Kenti Antalya il sınırında bulunuyor fakat Fethiye’ye de yakın diyebiliriz. Letoon, antik çağda Likya’nın dini merkezi konumundaymış. Burada Leto, Apollon ve Artemis tapınakları ile birlikte, bir kilise-manastır kompleksi, bir çeşme, giriş kapısı ve kutsal yol, kutsal alanı çevreleyen bir portiko ve Hellenistik Döneme tarihlenen bir tiyatronun kalıntıları var. Müzekart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

12. Rodos Adası

Tatilinizde Fethiye’deyseniz, vizeniz varsa ve pasaportunuz da yanınızdaysa ne şanslısınız ki Rodos gibi bir opsiyonunuz var. Fethiye’den feribotla yaklaşık 1,5 saatlik bir seyahat sonunda gerçek bir şövalyeler adasındasınız. Yunan Adaları’nın hatta tüm Ege Denizi’nin en büyük adalarından biri olan, tarihe stratejik konumu ile damga vurmuş, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok tarihi döneme tanıklık etmiş Rodos, Orta Çağ’ın Gotik atmosferini ilk günkü gibi yaşatıyor. Kalesinin görkemli surlarını, kiliselerini, camilerini ve limanını gezdiğinizde bize siz de hak vereceksiniz. Ege’nin güneyinde olduğundan sonbahar aylarında dahi Anthony Quinn Koyu ve Lindos Plajı gibi plajlarından kendinizi Ege’nin mavi sularına bırakabiliyor olmanız ise en büyük artısı.

Fethiye Koyları ve Plajları

Fethiye’de denize girilecek güzel noktalardan detaylıca Fethiye Koyları ve Plajları yazımızda bahsettik.

Fethiye’de Yeme-İçme

Fethiye’deki yeme içme önerilerimizi ayrı bir yazıda anlattık: Fethiye Restoranları

Fethiye’ye Ulaşım

Fethiye’ye en rahat ulaşım havayoluyla. Özellikle yaz aylarında, Dalaman Havalimanı’na ülkenin neredeyse her yerinden aktarmalı veya direkt uçuş gerçekleştiriliyor. Havaalanından araç kiralayabilir veya HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleriyle Fethiye merkeze geçebilirsiniz. Yol yaklaşık 30-45 dakika sürüyor.

Fethiye’ye otobüsle gelecekler için de Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinden direkt seferlerin olduğunu söyleyebiliriz. Otobüsler sizi Fethiye Otogarı’nda bırakıyor. Konumu oldukça merkezi. Eğer Ölüdeniz tarafına geçecekseniz, Fethiye otogardan kalkan minibüslere binebilirsiniz.

Fethiye’ye kendi aracınızla gelecekseniz yol, İstanbul’dan 800 kilometre yaklaşık 9 saat, Ankara’dan 630 kilometre yaklaşık 7.5 saat, İzmir’den 330 kilometre yaklaşık 5 saat sürüyor.

Gezilecek Yerler

Kaş: Emeklilik Hayalleri Kurma Garantili 

Kaş

Kaş, Antalya sınırları içerisinde yer alan, Antalya’ya uzak ama Fethiye’ye hayli yakın bir noktada bulunan güzel bir tatil durağı. Su altı dalışı, yamaç paraşütü, gurme restoranları ve berrak deniziyle akılları baştan alan bu güzel yere henüz gitmediysen kaçırdıklarını bir düşün isteriz. Bu esnada French Oje ile Kaş Gezi Rehberi yazımız sana yardımcı olabilir. 

Fethiye’de Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Fethiye’de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Fethiye içerisinde istediğin her yere yürüyerek ulaşabilirsin. Koyları ya da Fethiye’nin yakındaki durakları  ziyaret etmek istiyorsan belediye otobüslerini kullanabilirsin.  Yeni Cami arkasından kalkan minibüsleri ve otobüsleri tercih edebilirsin. 40 farklı hat bulduğu için hem yakın köylere hem de ilçelere ulaşım sağlayabilirsin. Muğla Belediyesi ulaşım sefer saatleri web sayfası üzerinden hem fiyatlarla hem de sefer saatleriyle ilgili bilgiye ulaşabilirsin. Tabii istediğin saatte taksi seçeneğini de değerlendirebilirsin.

Fethiye gezi rehberi için şimdilik bu kadar diyoruz. Fethiye tatiline çıkmayı düşünüyorsan hiç durma! Uçak biletini ayır, Fethiye otel rezervasyonunu yap ve tüm yılın stresini mavi sularda dağıtmaya hazırlan…

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’de Gün Batımının En İyi İzlendiği Yerler  yazımıza geçebilirsin.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır