kadınlarda yeşil renkli akıntı / Vajinal Akıntı | Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Kadınlarda Yeşil Renkli Akıntı

kadınlarda yeşil renkli akıntı

Renklerine göre vajinal akıntılar

Şeffaf: Doğal vajinal akıntıların çoğu şeffaf veya beyazımsı bir renkte görülen, genellikle kokusuz olan, normal ve sağlıklı akıntılardır. Yumurta akı kıvamında ve kaygan olabilen bu akıntı; kadının yumurtlama döneminden önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik dönemi boyunca görülür.

Beyaz-Krem: Özellikle adet döngüsünün başında veya sonunda görülen beyaz akıntının tonu, krem veya açık sarıya dönük olabilir. Bu renkte vajinal akıntı yaşayan bir kişinin başka semptomları yoksa beyaz akıntı büyük olasılıkla sağlıklı yağlanmanın bir işaretidir. Bunun yanı sıra beyaz akıntının lor peyniri gibi pütürlü bir kıvamı varsa ve akıntıya keskin bir koku eşlik ediyorsa, bu vajinal akıntı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve pH dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesi gibi etkenler sonucunda ortaya çıkan mantar enfeksiyonu; kaşıntı, yanma ve tahrişe neden olabilir ve ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi sorunlara yol açabilir.

Sarı-Yeşil: Sarı veya yeşil vajinal akıntı, olağan değildir ve özellikle yoğun kıvamlı, köpüklü ve kötü koku eşliğinde görülmektedir. Bu tarz bir akıntı trikomonas adı verilen ve genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir enfeksiyonun işareti olabilir. Kimi zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklar herhangi bir belirtiye yol açmazken; kaşıntı, kızarıklık, tahriş, idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi gerekir.

Gri: Sağlıklı bir duruma işaret etmeyen gri vajinal akıntı, bakteriyel vajinoz (BV) adı verilen yaygın bir bakteriyel enfeksiyonun habercisi olabilir. Bakteriyel vajinoza genellikle kaşıntı, tahriş, kızarıklık, bozuk balık kokusunu andıran keskin bir koku gibi semptomlar eşlik etmektedir. Vajinal floradaki dengesizliğin bir sonucu olan bakteriyel vajinozda, vajinal duş ve birden fazla cinsel partnerin olması gibi durumlar enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır. Gri vajinal akıntısı olan kadınlar mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelidirler.

Pembe: Açık veya koyu pembe olabilen pembe akıntı gebeliğin ilk ve son dönemlerinde lekelenme şeklinde ortaya çıkabilir. Döllenen yumurtanın rahim içinde bir yer bulma çabası sonucu implantasyon (yerleşme) kanaması yaşanabilmektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen pembe renkli akıntı düşük belirtisi veya dış gebelik habercisi olabilirken, gebeliğin son dönemlerinde görülen pembe renkli akıntı ise rahimin doğuma hazırlık kasılmalarından kaynaklı olabilir. Bazı kadınlarda yumurtlamadan sonra lekelenme şeklinde pembe akıntıya rastlanabilir. Bir başka pembe leke şeklinde akıntı nedeni ise, tam ıslanmadan girilen cinsel ilişki veya menopoza bağlı kuruluk nedenli oluşan ilişki sonrası tahriş durumlarıdır. Rahim ağzında geniş çaplı erozyon (rahim ağzı yarası) durumunda da ilişki sonrası pembe lekelenmeli akıntı olabilir.

Kırmızı-Kahverengi: Özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana gelen kırmızı veya kahverengi akıntı genellikle normal olarak kabul edilir. Adet döngüleri arasında da lekelenme şeklinde az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir. Bazı kadınlarda görülen ve tam iki adet ortası döneme denk gelen lekelenmeler yumurtlama döngüsü ile ilgili olabilir ve normal kabul edilir. Elbette bu tanıyı koyabilmek için öncelikle hekiminiz tarafından diğer bütün tanıların dışlanmış olması gerekir. Adet dönemleri dışında görülen bu lekelenmeler, eğer yakın zamanda korunmasız bir ilişki de yaşanmışsa hamilelik belirtisi olabilir. Kimi durumlarda, kahverengi veya kanlı akıntı endometrial veya rahim ağzı kanseri belirtisi olabileceğinden böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak ve her yıl düzenli olarak pelvik muayene ve smear testi yaptırmak oldukça önemlidir.

Bu tarz anormal akıntıların görülmesi durumunda kişi kendi kendine tedavi amaçlı herhangi bir uygulama yapmamalı, reçetesiz ilaç kullanmamalı ve en yakın zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır.

Op. Dr. Meral Sönmezer

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Op. Dr. Meral S&#;nmezer

Op. Dr. Meral S&#;nmezer
[email protected]

Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntının rengi b&#;yleyse dikkat!

Sağlık

 Son Güncelleme:

Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntının rengi b&#;yleyse dikkat!

Vajinal akıntı, kadınların ortak şikayetlerinden biridir. Vajinal akıntı; şeffaf, süt beyazı, beyaz ve pütürlü, yeşil, sarı, gri, kahverengi, pembe veya kırmızı renkte olabilir. Her rengin farklı anlama geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Çağlar Helvacıoğlu, vajinal akıntı konusunda önemli bilgiler verdi.

Hamilelik döneminde akıntı olması normaldir. Ancak bazı renkteki vajinal akıntılar normal bazıları ise bir enfeksiyonun ya da başka bir sorunun habercisi olabilir. Sağlıklı vajinal salgı, koyu ve şeffaftır. Hafif bir kokusu vardır. Gebelikte olan hormonal değişikliklerle salgının miktarı artarak, rahmi ve vajinayı enfeksiyonlardan korur.

Gebeliğin son haftasında akıntı en yoğun halde bulunur ve pembe mukus içerebilir. Mukus, tipik olarak yapışkan ve jöle kıvamındadır. Vücudun doğum için hazır olduğunu gösterir.

Vajinal akıntı neden olur Vajinal akıntının rengi böyleyse dikkat

Vajinal akıntının farklı renklerde olması farklı sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz:

ŞEFFAF YA DA SÜT BEYAZI VAJİNAL AKINTI

Şeffaf veya süt beyazı vajinal akıntı, özellikle kokusu hafif ise genellikle normal ve sağlıklı bir akıntıdır. Bununla birlikte yoğunluk ya da miktarındaki bir değişiklik bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Özellikle şeffaf akıntı, su gelmesi ile karıştırılır. Bu yüzden şeffaf akıntı, erken doğum belirtisi olabilir.

BEYAZ VE PÜTÜRLÜ VAJİNAL AKINTI

Beyaz ya da beyazımsı ve lor peyniri gibi pütürlü bir vajina akıntısı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonu yaygın görülen bir hastalıktır ve gebelik süreci de bunun için elverişli bir dönemdir. Kaşıntı, yanma, ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Vajinal akıntı neden olur Vajinal akıntının rengi böyleyse dikkat

YEŞİL YA DA SARI VAJİNAL AKINTI

Kimi zaman insanlar birazcık idrar kaçırdıkları için sarı akıntı olduğunu düşünmektedir. Yeşil ya da sarı vajinal akıntı olağan değildir ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Kızarıklık ve tahriş gibi belirtiler de görülebilir. Kimi zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gebelik sırasında hem kadını hem de bebeği etkileyecek komplikasyonlara yol açabilmektedir.

GRİ VAJİNAL AKINTI

Gri VAJİNAL AKINTI, Bakteriyel Vajinozis (BV) denen bir vajinal enfeksiyonun habercisi olabilir. Özellikle ilişkiden sonra ağırlaşan balık gibi bir koku varsa bu olasılık dikkate alınmalıdır. BV, vajinal floradaki bir dengesizliğin sonucudur. Vajinal duş ve birden fazla cinsel partnerin olması, çocuk doğurulan yaşlarda en sık görülen vajinal enfeksiyon olan BV oluşmasını kolaylaştırır.

KAHVERENGİ VAJİNAL AKINTI

Kahverengi akıntı, gebeliğin ilk belirtilerinden olabilir. Gebelik sırasında görülen kahverengi akıntı endişeye yol açmamalıdır. Yine de koyu kahverengi akıntı gören gebe kadınların doktorlarıyla temasa geçmeleri iyi olur.

PEMBE VAJİNAL AKINTI

Pembe akıntı gebeliğin ilk dönemlerinde ve son haftalarda görülebilir. Bunları ayrı ayrı ele alırsak; gebeliğin başlarında olan pembe renkli akıntı; düşük belirtisi veya dış gebelik habercisi olabilir. Gebeliğin son dönemlerinde olan pembe renkli akıntı, rahim ağzının doğuma hazır olduğunda ortaya çıkar.

KIRMIZI VAJİNAL AKINTI

Gebelik sırasında parlak vajinal akıntı görüldüğünde, derhal doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir. Özellikle kanama koyu, pıhtılı ise ya da beraberinde kramp ve karın ağrısı da varsa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Bu belirtiler düşük ya da dış gebelik belirtisi olabilir.

Vajinal akıntı neden olur Vajinal akıntının rengi böyleyse dikkat

VAJİNAL AKINTI İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

• Tampon kullanıyorsanız sık değiştirmeyi ihmal etmeyin.

• Vajinanın içini yıkamayın.

• Kokusuz tuvalet kağıdı ve sabun da dahil olmak üzere kişisel bakım ve kadınlara özgü hijyen ürünlerinde kokusuz ürünleri seçin.

• Günlük ped aşırı salgıyı emeceğinden faydalı olabilir fakat, genital bölgeyi daha nemli hale getirdiğinden akıntının artmasına yol açabilir.

• Gerek dışkılamadan gerekse idrarınızı yaptıktan sonra genital bölgeyi önden arkaya doğru silin.

• Duş aldıktan ya da yüzdükten sonra genital bölgenizi iyice kurulayın.

• Nefes alan kumaştan yapılmış iç çamaşırı tercih edin.

• Enfeksiyon riskini artıran dar kot pantolonlar ya da naylon külotlu çoraplar akıntınızın artmasına sebep olabilir.

• Sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı ve mantar enfeksiyonu riskini artıran şeker tüketiminden uzak durulmalı. 

False

Beyaz Vajinal Akıntı

Vajina, hava alması gereken, ortalama bir sıcaklık ve nemde bulunması gereken bir organdır. Bunu sağlayan vajinal florada, bir takım yararlı organizmaların baskın halde bulunması gerekir. Vücudumuzun ellerimiz,  burnumuz, kulağımız gibi dışarıya açık her ortamında olduğu gibi vajina içinde de bir takım bakteriler, mikroorganizmalar olabilir. İşte bu dengenin bozulması vajinal akıntıya veya akıntısız vajinal kokuya neden olur.

Vajina, doğası gereği akıntı yapabilen bir organdır. Sağlıklı vajinal akıntı vajinayı korur ve temizler. Sağlıklı fizyolojik akıntılar; kokusuz, saydam, renksiz, adetin belirli zamanlarına göre miktarı artıp azalan akıntılardır. Rahim ağzından gelen sümüksü ve saydam renkli bu akıntılar hormonlar ile ilgili olduğundan belirli zamanlarda artış gösterir. Muayenede bulgu yoksa normal kabul edilir.

Ancak her akıntı sağlıklı vajinal akıntı değildir. Kadınların cinsel sağlığını ve yaşamını olumsuz etkileyen enfeksiyon kaynaklı akıntılar, vajinada olumsuz bir durumun geliştiğine işaret eder. Vajinal akıntıyla beraber koku da gelişebilir.


*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Aşağıda anlatmaya çalıştığım gibi vajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibirahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.

WhatsApp üzerinden randevunuzu oluşturmak için buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı, bir kadının hayatında hemen hemen en az 1 kez de olsa karşılaşabileceği bir durumdur. Çeşitli sebeplerle meydana gelen vajinal akıntı ve kaşıntı şikâyeti; sık iç çamaşır değiştirmeye, bazen kötü kokuya ve cinsel ilişki esnasında bir takım problemlere de neden olabilmektedir. Vajinal akıntılar fizyolojik olan ve fizyolojik olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Vajinal Akıntılara Genel Yaklaşım

Fizyolojik (doğal) akıntılar

Fizyolojik akıntılar doğal akıntılardır. Bu akıntıların olması gayet normaldir. Bu vajinal akıntıların vajinal hijyen, cinsel ilişki ve gebe kalma üzerine olumlu etkileri vardır. Berrak renkte, sıvı yumurta akı kıvamında, kaşıntının veya kötü kokunun eşlik etmediği akıntı akıntılar fizyolojik yani doğal akıntılardır. Bu tür akıntılar tüm kadınlarda olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda bu akıntılar, normalden fazla olabilmekte ve bu kadınlar sık sık günlük ped değiştirmek zorunda kalırlar. Bu fizyolojik akıntılar adet bitiminde az miktarda başlayıp, yumurta çatlamasının gerçekleştiği adetin orta kısmında artmakta ve adet kanaması ile son bulmaktadır. Adet ortasında, yumurta çatlaması sırasında meydana gelen artmış fizyolojik akıntı, cinsel ilişkiyi kolaylaştırmakta ve spermin yumurtayı dölleyebilmesi için, spermin transportunu kolaylaştırmaktadır.

Adet döneminin hemen bitiminde veya adet başlangıcından hemen önce kokulu, kahverengi veya pas renginde vajinal akıntılar olabilmektedir. Bu vajinal akıntıların en sık nedeni vajende az miktarda birikmiş adet kanıdır ve bu durum bazen kokuya da neden olabilmektedir.

Vajinal akıntınızın kıvamı-görüntüsü peynir kesiği veya çökelek tarzında ise veya vajinal akıntınıza kötü koku, kahverengi renk ve köpük tarzı akıntılar eşlik ediyorsa jinekoloğunuza başvurmanızı öneririm.  Ayrıca son yıllarda ülkemizde sezaryen sayısının artması ile sezaryen skar yerinde adet kanı biriken (istmosel) kadın sayısı artmaktadır. İstmoselhastalığı adet bitmesine rağmen lekelenme şeklinde kanama veya akıntılara neden olabilmektedir. Özellikle sezaryen olan ve adet sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama veya akıntısı olan kadınlarda bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır. (İstmosel sayfamıza buradanulaşabilirsiniz.)

Fizyolojik olmayan akıntılar

Fizyolojik olmayan akıntılar, belirli bir sebep ışığında ortaya çıkan akıntılardır. Bu durum, enfeksiyöz yâda kanser gibi diğer durumlar ışığında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle fizyolojik olmayan akıntılar arasında vajinit ya da servisit vardır.

  1. Vajinada olağan dışı akıntı
  2. Dış genital bölgenin şişmesi ve ödem toplaması
  3. Kaşıntı ve tahriş öyküsü
  4. Disparoni yani cinsel ilişki esnasında acı hissetmek
  5. Nadir yâda sürekli olan vajinal kanamalar
  6. Kasıklarda ve alt karında ağrıya eşlik eden vajinal akıntılar da daha ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

 Vajina kaynaklı sebepler:

Rahim ağzı (servikse) kaynaklı sebepler:

Vajinal Akıntının En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı olan vajinal akıntı en sık;

Yukarıda bahsettiğim durumlar dışında cinsel yolla bulaşabilen gonore, klamidya gibi enfeksiyon ajanları da vajinal akıntıya neden olabilmektedir.

Bu en sık görülen bakteriyel vajinozis ve mantar enfeksiyonu cinsel aktif olmayan kadınlarda da olabilmektedir. Bu enfeksiyonların neden olduğu akıntılar daha çok vajinal floranın bozulmasına bağlı gelişmektedir. Vajinal florayı da stres, uzun yolculuk, yeme değişikleri, hızlı kilo alma veya verme, vajenin içini yıkama, vajinal temizlik için kimyasal kullanımı, antibiyotik kullanımı bozabilmektedir.

Bu durumlar dışında menopoz döneminde atrofiye bağlı olarak da vajinal kaşıntı, kuruluk veya akıntı olabilmektedir. Ancak bu dönemde meydana gelen bu şikayetler daha dikkate alınmalı ve altta yatan ciddi olabilecek kanser gibi hastalıklar ekarte edilmelidir.

Vajinal Akıntı Tipleri Nelerdir?

Vajinal akıntı tiplerinin belirlenmesi hem tanının daha net konulabilmesi hem de tedavinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için çok önemli bir ayrıntıdır. Vajinal akıntının genellikle birkaç farklı tipi vardır. Bu tipler genellikle renk ve tutarlılıklarına göre kategorize edilirler ki zira bazı akıntı türleri normal olarak değerlendirilir.

Beyaz

Vajinadan gelen beyaz akıntı genellikle menstrüel siklusla ilgilidir. Adet dönemlerinin başında yâda sonunda bir miktar beyaz akıntının gelmesi normal iken kaşıntılı beyaz akıntı, tedavi gerektirebilmektedir. Zira, maya, mantar enfeksiyonu belirtileri arasında da kaşıntı, süzme peynir benzeri kıvamda beyazlık vardır.

Berrak ve sulu

Ayın herhangi bir zamanında görülebilen berrak ve sulu akıntılar, normal olarak değerlendirilebilir.

Açık ve esnek

Açık renkli ve esneyebilen vajinal akıntılar, mukuslu ise yumurtlama esnasında olduğunuza işaret eder, tedavi gerektirmez.

Kahverengi ya da kanlı

Adet döneminin başında ya da sonunda görülebilen kahverengi yâda kanlı akıntılar normal olarak kabul edilebilirler. Ancak, bu lekelenmeler erken bir gebeliğin de işaretçisi olabilir. Son zamanlarda korunmasız ilişkiye bağlı olarak yerleşme kanaması da olabilir. Bu nedenle, adet dönemi dışındaki tüm kahverengi ya da kanlı akıntılar için mutlaka doktora başvurun. Zira, rahim ağzı kanserinin bilinen belirtileri arasında kanlı akıntılar vardır. Buna ek olarak fibroidler yâda diğer anormal büyümelerde yine kanamaya sebep olabilirler. Tüm bu durumları ekarte etmek içinpap smear testi, pelvik muayene gereklidir.

Sarı veya yeşil

Balık kokusu gibi bir koku yayan sarı yâda yeşil akıntılar enfeksiyonu işaret edebilir. Genellikle sarı, yeşil ve köpüklü akıntı şikâyeti ile gelen hastalarda akıntı genellikle trikomonas enfeksiyonuna bağlı görülür. Trikomonas enfeksiyonunda, gonore ve klamidyaya bağlı enfeksiyonlarda partner tedavisi de gerekmektedir.

Özellikle cinsel ilişki sonrası olan kanlı vajinal akıntılar ciddiye alınmalıdır. Bu durum rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi olabilir.

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir