doğduğun gün ayın görüntüsü / Ay Dünya'dan nasıl görünecek? NASA yeni bir uygulama çıkardı - Bilimma Bilim Haberleri

Doğduğun Gün Ayın Görüntüsü

doğduğun gün ayın görüntüsü

NASA Hubble Uzay Teleskobu ile doğum günü gökyüzü görüntüleme ekranı! Doğduğum gün gökyüzü nasıldı? NASA doğum günü galaksi fotoğrafları

Haberin Devamı

HUBBLE UZAY TELESKOBU İLE DOĞUM GÜNÜNÜ UZAY FOTOĞRAFI NASIL GÖRÜNTÜLENİR?

Doğum gününüzde uzay görseline erişmek için haberin içerisinde yer alan linke tıklamanız gerekiyor.

Linki açtıktan sonra ise çıkan sayfada "Select Month" alanına doğduğunuz ayı, "Select Date" alanına ise doğduğun gün yazınız.

Devamında ise "submit" tuşuna basınız. Submit tuşuna bastıktan sonra görsel gelecektir.

Bilgi ekranın üzerindeki "See Full İmage" tuşuna basarak görüntüyü kaydedebilirsiniz.

NASA HUBBLE UZAY TELESKOPU İÇİN TIKLAYINIZ

HUBBLE UZAY TELESKOPU NEDİR?

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskopudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

Haberin Devamı

HUT, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında ortak bir çalışmadır ve Compton Gama Işını Gözlemevi, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Spitzer Uzay Teleskobu projelerinden oluşan NASA'nın Büyük Gözlemevleri programının bir parçasıdır.

Uzay teleskopların yapımı ilk olarak 1923'te düşünüldü. HUT için 1970'lerde, 1983'te uzaya gönderilmesi hedefiyle fon bulundu ancak proje teknik gecikmeler, bütçe sorunları ve Challenger faciası nedeniyle gecikti. 1990'da yörüngeye yerleştirildikten sonra bilimadamları ana aynanın teleskobun çalışmalarını kısıtlayacak şekilde yanlış yerleştirildiğini tespit etti. 1993 yılında bir uzay mekiği yolculuğunda bu sorun giderildi.

HUT, Dünya atmosferinin dışında konumlanması sayesinde, yeryüzündeki teleskoplara kıyasla pek çok avantaja sahip olabilmektedir: Atmosferin olumsuz etkilerinden (Görüntüde bulanıklık ve havadaki partiküllerden yansıyan ışığın oluşturduğu arka-plan kirliliği gibi) bağımsız görüntü elde edilmesinin yanı sıra, Ozon tabakası tarafından tutulan morötesi ışığın gözlemlenmesi ancak bu şekilde mümkün olabilmektedir.

Haberin Devamı

1990 yılında fırlatılmasının ardından, astronomi tarihindeki en önemli enstrümanlardan biri haline gelmiştir. Astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yarar sağlamıştır. Hubble teleskobu tarafından kaydedilmiş olan Hubble ultra derin alan adlı fotoğraf, bugüne kadar görünür ışık ile en uzak mesafeden alınmış detaylı görüntüdür. Birçok Hubble gözlemi, en kesin biçimde hesaplanan evrenin genişleme oranı gibi astrofizik alanında birçok çığır açıcı sonuç doğurmuştur.

HUT, uzayda bakımı astronotlar tarafından yapılacak şekilde tasarlanmış tek teleskoptur. Sonuncusu Mayıs 2009'da olmak üzere beş adet bakım uçuşu gerçekleştirilmiştir. İlk servis uçuşu Aralık 1993'te Hubble'ın görüntüleme hatasının düzeltilmesi için gerçekleştirildi. 2, 3A ve 3B bakım uçuşları sırasında çok sayıda alt sistem onarılmış ve birçok gözlem cihazı daha modern ve yetkin olanlarıyla değiştirilmiştir. Ancak 2003 yılında Columbia Uzay Mekiği'nin yaşadığı kazadan sonra beşinci bakım uçuşu güvenlik gerekçeleri ile iptal edildi. Uzun tartışmalardan sonra NASA kararını tekrar gözden geçirdi ve kurumun yöneticisi Mike Griffin son kez olmak üzere bir servis uçuşu yapılmasına karar verdi. STS-125 Mayıs 2009'da gerçekleştirildi; iki yeni cihaz takıldı ve çok sayıda tamir yapıldı. Yeni cihazlar ve düzeltmeler test edilip HUT rutin işlemlerine Eylül 2009'da tekrar başladı.

Haberin Devamı

Son uçuşta yapılan bakım ile 2014'te uzaya gönderilmesi planlanan ve HUT'un ardılı olan James Webb Uzay Teleskopu (JWUT), çalışmaya başlayana kadar HUT'un görev yapması beklenmektedir. (JWUT) birçok açıdan daha üstün astronomik araştırma programlarına sahip olacak ancak kızılötesi gözlem yapacağından dolayı Hubble'ın spektrumun görünür ve ultraviyole ölçeğinde gözlem yapma yeteneğini (yerine geçmeyecek) tamamlayacak.

kaynağı değiştir]

Ay'ın topoğrafyası özellikle yakın zamanda yapılan Clementine görevinin sağladığı, lazer altimetri ve stereo görüntü analizi yöntemleriyle elde edilen data sayesinde ölçülmüştür. En çok görünen topoğrafik özellik öteki yüzde bulunan ve Ay'ın en alçak noktalarını barındıran Güney Kutbu - Aitken düzlüğüdür. En yüksek noktalar bu düzlüğün hemen kuzeydoğusunda bulunur. Buranın Güney Kutbu - Aitken düzlüğünün oluşumuna neden olan gökcismi çarpması sonucunda yer değiştirmiş kalın katmanlar nedeniyle oluştuğu önerilmiştir. Diğer büyük kraterler Mare Imbrium, Mare Serenitatis, Mare Crisium, Mare Smythii ve Mare Orientale 'de de oldukça alçak noktalar ve çevrelerinde yüksek noktalar bulunur. Ay şeklinin dikkat çekici bir noktası da ortalama yüksekliklerin öteki yüzde, görünen yüze göre 1,9 km daha yüksek olmasıdır.[1]

Kütleçekim alanı[değiştir

Ayın Evreleri

Bu uygulama hakkında

Ay'ı Seviyor Musunuz? Öyleyse, sizin için doğru ay uygulaması Phases of the Moon'dur. Tüm Ay Evrelerini keşfetmek; Avcılık/Balıkçılık tahminleri için Ay Evlerini takip etmek; yaklaşan Dolunay, Yeni Ay, Tutulma olayları ve Atlas, Aylık Ay Takvimi, Canlı Ay Duvar Kağıdı, Farmer's Almanac, Pencere Öğesi, Burçlar ve daha fazlası için; tüm bunları içeren bu 3 boyutlu Ay simülasyonunu edinin.

Gerçek zamanlı olarak güncellenen verilerle Ay evrelerinin bu 3 boyutlu simülasyonu ile Ay'ı elinizde tutun. Ay'ın evreleri arasında ilerlemek için ileri geri kaydırın. Bu uygulama, kullanımı eğlenceli, güzel ve zarif bir Ay uygulamasında ayın doğuş ve batış saatleri, ay aydınlatması, evre adı, burçlar ve Ay'a olan mesafe dahil olmak üzere ihtiyacınız olan tüm verilere sahiptir. Ayın zamanla nasıl görüneceğini görebilmeniz için aylık bir ay takvimi bile vardır.

Bu uygulama aya, evrelerine, ay takvimine ve ayla ilgili diğer her şeye ayak uydurmanın etkili bir yoludur.

Ana Özellikler:

Ay Evresi Uyarıları: Belirli ay olayları/burçlar için bir hatırlatıcı ekleyin veya kendi gününüzü/saatinizi seçin. Yaklaşan özel bir ay olayı var mı? Ay tutulmasını veya avcılık/balıkçılık ay evresi macerasını kaçırmamak için önceden bir alarm kurun.
Canlı ay duvar kağıdı veya ay evresi takvim uygulaması aracılığıyla ayın tüm döngülerini (dolunay, yeni ay, hilal, ilk dördün ve daha fazlası dahil) takip edin. Tam güneş tutulması da dahil olmak üzere her aşamada ayın nasıl göründüğüne bakın.
NASA verileriyle yapılan 3 boyutlu bir simülasyonla ayın şu anki evresini görün: Gölgelerin değiştiğini bile görebilirsiniz. Canlı Ay Duvar Kağıdı ve Pencere Öğesi içerir, böylece hangi aşama olduğunu her zaman bilmek için uygulamaya girmeniz gerekmez.
Ay'ın doğuş ve batış saatleri: Bugünü görüntüleyin veya güncellenmiş zamanlar için geçmişe veya geleceğe bakın.
Avcılık ve Balıkçılık tahmini: Avcılık/balıkçılık maceranızdan önce konumunuz için ayın evresini kontrol edin.
Bir sonraki Dolunay veya Yeni Ay'ı bulun: Bir sonraki Dolunay veya Yeni Ay'a gitmek için bir düğmeye tıklayabilirsiniz.
Etkileşimli ve bilgilendirici ücretsiz ay uygulaması: Ay evresini, parmağınızla kolayca ileri geri sürükleyin, hatta hızlı bir şekilde ileri veya geri ilerlemek için ""döndürün"" . - Geçerli tarihi, mesafeyi, evre adını, buçları ve ay aydınlatma yüzdesini görün: gerçek zamanlı olarak güncellenir. Ay'ın sizin için doğru göründüğünden emin olmak için yarımküre izdüşümünüzün ve konumunuzun GPS tespiti.
Dünya etrafındaki bir yörüngeyi tamamlarken Ay librasyonunu (yalpalamasını) görün.
Kraterleri ve aya iniş alanlarını görüntüleyin: Uzay aracı iniş alanlarını, aydaki aydınlık bölgeyi ve büyük kraterleri içeren tam bir ay atlasını görmek için Ay'ı tutarak yakınlaştırın
Arkadaşlarınızla paylaşın: Resimlerinizi tüm popüler sosyal ağlarda paylaşın
Ay Etkinlikleri Takvimi: Bu ay meydana gelen muhteşem ay etkinliklerini kaçırmamanız için büyük Ay etkinlikleri için hatırlatıcılar.

Bu uygulamada kapsanan, ayın sekiz aşaması şunlardır:

yeni Ay
büyüyen hilal
ilk dördün
büyüyen şişkin Ay
Dolunay
küçülen şişkin Ay
son dördün
küçülen hilal

M2Catalyst tarafından geliştirilmiştir. Herhangi bir sorunuz varsa veya kullandığınız Android sürümüyle ilgili herhangi bir sorun varsa lütfen bize e-posta gönderin. Ayrıca özelliklerle ilgili fikirlerinizi de duymak isteriz.

Ay uygulaması resimleri, NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu tarafından oluşturulmuştur

Güncellenme tarihi

30 Eyl 2022

Ay

Başlığın diğer anlamları için Ay (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

FullMoon2010.jpg

Dünya'nın kuzey yarımküresinden görülen dolunay.

Adlandırmalar
MPC belirtmesi Earth I

Alternatif adlar

Sıfatlar
Yörünge özellikleri

DevirJ2000

Yerberi 362.600 km
(356.400-370.400 km)
Yeröte 405.400 km
(404.000-406.700 km)

Yarı büyük eksen

384.399 km (1,28 Is, 0,00257 AU)[1]
Dış merkezlik 0,0549[1]

Yörünge periyodu

27,321661 g
(27 g 7 sa 43 dk 11,5 sn[1])

Kavuşum dönemi

29,530589 g
(29 g 12 sa 44 dk 2,9 sn)

Ortalama yörünge hızı

1,022 km/sn
Eğiklik 5,145° (tutuluma)[2]
Doğal uydusuDünya[3]
Fiziksel özellikler

Ortalama yarıçap

1.737,4 km  
(Dünya'nın 0,2727'si)[1][4][5]

Ekvatoral yarıçap

1.738,1 km  
(Dünya'nın 0,2725'i)[4]

Kutupsal yarıçap

1.736,0 km  
(Dünya'nın 0,2731'i)[4]
Basıklık 0,0012[4]
Daire çevresi 10.921 km  (ekvatoryal)

Yüzey alanı

3,793 × 107 km2  
(Dünya'nın 0,074'ü)
Hacim 2,1958 × 1010 km3  
(Dünya'nın 0,020'si)[4]
Kütle 7,342 × 1022 kg  
(Dünya'nın 0,012300'ü)[1][4][6]

Ortalama yoğunluk

3,344 g/cm3[1][4]
0,606 × Dünya

Yüzey kütle çekimi

1,62092 m/s2  (0,1654 g; 5,318 ft/s2)[4]

Atalet momenti faktörü

0,3929 ± 0,0009[7]

Kurtulma hızı

2,38 km/sn
(8.600 km/sa)

Sinodal dönme süresi

29,530589 g
(29 g 12 sa 44 dk 2,9 s; sinodal; güneş günü) (eş zamanlı dönüş)

Yıldız dönme süresi

27,321661 g  (eş zamanlı dönüş)

Ekvatoral dönme hızı

4,627 m/sn

Eksen eğikliği

1,5424° (tutuluma)[8]

Kuzey kutbu sağ açıklık

Kuzey kutbu dik açıklık

24,36°[9]
Albedo 0,136[10]

Görünür büyüklük

Açısal çap

29,3 ile 34,1 yay-dakika[4]
Atmosfer[13]

Yüzey basıncı

  • 10−7Pa (1 pikobar)  (gündüz)
  • 10−10 Pa (1 femtobar)   
    (gece)
Bileşimleri

Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir,[14] bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

Ay, insanların üzerine iniş yaparak yürüdükleri gökcismidir. Yer çekiminden kurtulup uzaya çıkan ve Ay'ın yakınından geçen ilk yapay nesne Sovyetler Birliği'nin Luna 1 uydusudur. Ay yüzeyine çarpan ilk insan yapısı nesne Luna 2 uydusudur. Normalde görünmeyen Ay'ın öteki yüzünün ilk fotoğraflarını ise Luna 3 uydusu çekmiştir. Bu üç uydu da 1959 yılında uzaya fırlatılmıştır. Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş yapabilen uzay aracı Luna 9 ve Ay yörüngesine giren ilk insansız uzay aracı da Luna 10'dur. Bu iki uydu da 1966'da uzaya fırlatılmıştır.[14]ABD'nin Apollo programı 1969 ve 1972 yılları arasında altı başarılı inişle, günümüze kadar insanlı görevleri başaran tek uzay programıdır. Ay'ın doğrudan insanlar tarafından incelenmesine Apollo programının bitişiyle son verilmiştir.

En yaygın olarak kabul edilen köken açıklaması, Ay'ın 4,51 milyar yıl önce, (Dünya'dan kısa bir süre sonra) Dünya ile Theia adlı Mars büyüklüğündeki varsayımsal bir cisim arasındaki dev çarpışma enkazından oluştuğunu ileri sürer. Sonrasında Dünya ile gelgit etkileşimi nedeniyle daha uzak bir yörüngeye çekildi. Ay'ın yakın tarafı parlak ve eski kabuksal yüksek dağlar ile, göze çarpan darbe kraterileri arasındaki boşlukları dolduran koyu volkanik maria ("karanlık denizler") ile dikkat çekicidir. Büyük çarpışma havzaları ve karanlık yüzeylerinin (mare) çoğu yaklaşık üç milyar yıl önce Imbrian döneminin sonuna kadar yerindeydi. Ay yüzeyi nispeten yansıtıcı değildir, yansıma derecesi aşınmış asfaltdan biraz daha parlaktır. Ancak, açısal çapı büyük olduğu için dolunayda gece gökteki en parlak gök cismi olur. Ay'ın görünen boyutu Güneş'inkiyle hemen hemen aynıdır, bu ise tam güneş tutulması esnasında Güneş'i neredeyse tamamen kaplamasına neden olur.

Etimoloji[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir