kuşburnu boğaz ağrısına iyi gelir mi / Boğaz ağrısını dindiren 5 bitki çayı - Acıbadem Hayat

Kuşburnu Boğaz Ağrısına Iyi Gelir Mi

kuşburnu boğaz ağrısına iyi gelir mi

14 Kış Çayı Tarifi: Soğuk Algınlığı ve Öksürüğe Faydalı

14 Kış Çayı Tarifi: Soğuk Algınlığı ve Öksürüğe Faydalı

Mevsim geçişinden başlayarak tüm kış boyunca sıcak içeceklere dört kolla sarılırız. Hem uyanmak, hem gün arası keyfi hem de uykuya rahat bir geçiş amacıyla çok yönlü kullandığımız çayların en büyük işlevlerinden biri de hastalıklara şifa olmaları. Kış çayı olarak adlandırabileceğimiz bu sıcak içecek türü, keyif vermesinin yanı sıra bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi korumayı da başarır.

Yeni sezonun kış aylarına denk gelmesiyle birlikte artan enerji ihtiyacımızı karşılıyor olmasını, kış çayı faydaları arasında sayabiliriz. Bizi hem ruhen hem de bedenen kışa hazırlayacak olan bu çayların, değişik malzemelerle bir araya gelip, nasıl leziz tatlara dönüştüğünü anlatacağız bu sefer. Evde kış çayı yapımı ile ilgili tüm detaylar da tariflerimizde saklı olacak!

Peki kış çayı içinde neler var? Kış çayı nasıl demlenir veya hangi malzemelerle hazırlanabilir? 14 farklı kış çayı tarifi ile şifanın lezzetine varın!

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

#1 Kış Çayı Tarifi

Yasemin Atalar
Kış Çayı Tarifi Videosu

Halis muhlis bir kış çayı nasıl olmalıdır sorusuna verilecek cevap, bu tariften geçer! Zencefil, limon ve bal üçlüsünden, bu üçlüye kışa karşı siper diyebiliriz, karşı konulamaz bir tarif. Karşı konulamaz diyoruz çünkü, hiçbir mikrop bu çayın bulunduğu vücuda giriş yapamaz! Hastalıklara karşı kesin çözüm için anne usulü bu tarif, mutlaka defterlere not edilmeli.

Tarif için: Kış Çayı Tarifi

#2 Vitamin Deposu Enerji Çay

İkosun_kitchen
Vitamin Deposu Enerji Çay Tarifi

Kış demek yorgunluk demek olmasın. Kış aylarında enerjinizi yerine getirecek bir tariften bahsediyoruz. İçinde bolca turunçgil, karanfil, zencefil ve daha neler var neler! Kış çaylarına mesafeli yaklaşanların rengine vurulacağı kadar da iştah açıcı. Enerji veren kış çayı nasıl yapılır? Tarifine buradan bakabilirsiniz.

Tarif için: Vitamin Deposu Enerji Çay

#3 Zencefil Çayı Tarifi

Yasemin Atalar
Zencefil Çayı Tarifi

Lezzetli ve şifalı bir kış çayı hazırlamak için biraz bal, limon, zencefil ve seviyorsanız tarçın yeterli olacaktır. Zencefil çayı yapmanın püf noktalarını buradaki tarifinde anlatıyoruz. Bu tarifi denedikten sonra kış boyunca evden taze zencefili eksik etmeyeceksiniz.

Tarif için: Zencefil Çayı Tarifi

#4 Öksürük Ve Hırıltı İçin Elma Çayı (+12 Ay) (Yetişkinlerde Tüketebilir)

Yasemin Arı
Öksürük Ve Hırıltı İçin Elma Çayı (+12 Ay) (Yetişkinlerde Tüketebilir) Tarifi

"Ben çayı yoğun aromalı severim” diyorsanız, keyifle yudumlayacağınız bir çay önerisi geliyor hemen. Elma, tarçın, karanfil Bu çayın içerisinde yok, yok! Kaynatmaya başladığınız andan itibaren evi saracak kokusu için bile denemeye değer bir tarif. A, B ve C vitaminlerinden zengin olan bu çay, kış aylarında kesilen iştahınızı açmaya da birebir.

Tarif için: Öksürük Ve Hırıltı İçin Elma Çayı (+12 Ay) (Yetişkinlerde Tüketebilir)

#5 Ihlamur Çayı

Mina KOCAMAN
Ihlamur Çayı Tarifi

İlk sırayı kışın bir klasiği olan ıhlamura bıraktık. Hem mevsim geçişinde hem de tüm kış boyunca her zaman elinizin altında bulunması gereken bitkilerden biri kendisi. Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı etkisiyle şifalı bir çayın temel malzemesi. Etkisini daha da arttırmak için elma aromasından, baldan ya da tarçında yararlanabilirsiniz üstelik! Poşet çay yerine kendi ıhlamur çayınızı hazırlamak için buyurun tarif

Tarif için: Ihlamur Çayı

#6 Nane Çayı

Esra Atalar Birinci
Nane Çayı Tarifi

Kış eşittir soğuk algınlığı, soğuk algınlığı eşittir burun akıntısı… Hal böyle olunca, kış aylarının en büyük sorunları arasında burun tıkanıklığı beliriveriyor. Bu tıkanıklık işini en iyi çözen bitki ise nane! Sadece kokusuyla bile sizi etkisi altına alarak iyileştirmeye başlayacağı kesin. Çayını yudumlayarak ise bu sorunu kökten çözebilirsiniz. Karşınızda nane çayı!

Tarif için: Nane Çayı

#7 Kaynar (Kış Çayı) Bağışıklık Güçlendirici

Sevgili Mutfagim
Kaynar (Kış Çayı) Bağışıklık Güçlendirici Tarifi

Özellikle Mersin ve Adana gibi güney illerimizde üzerine dövülmüş ceviz dökülerek içilen harika bir çay tarifi! Daha ilk yudumunda içinizi bir sıcaklık kaplar. Bağışıklık güçlendiren, boğaza iyi gelen bir güce sahip. Kış çayı malzemeleri ve tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Servis ederken dövülmüş ceviz önerimizi de sakın unutmayın.

Tarif için: Kaynar (Kış Çayı) Bağışıklık Güçlendirici

#8 Papatya Fantazisi Çayı

Olga Krimi
Papatya Fantazisi Çayı Tarifi

Bitki çayları denilince, akılda yer edenlerden biri de papatya çayı. Kendisi ruhsal anlamda rahatlamamıza yardımı dokunanlardan. Dünya çapında birçok hastalığın tedavisinde de kullanılan bu çay, kış depresyonuna ilaç niteliğinde olabilir. Yüksek fosfor içeriği sayesinde kış aylarında sızlayan kemiklere ve halsizliğe iyi geleceğini de söylemeden geçmeyelim. İçerisine bir de bal ekledik mi, işte kış çayımız hazır!

Tarif için: Papatya Fantazisi Çayı

#9 Kuşburnu Çayı Tarifi

Nilay Elif Sancaktaroğlu
Kuşburnu Çayı Tarifi

Hepimizin bildiği şeylerden biri de kış aylarında C vitaminine ekstra gerek duyduğumuzdur! İşte tam bir C vitamini deposu olan kuşburnu ile karşınızdayız. Öksürük, hapşırık ve boğaz kuruluğu gibi kışa dair tatsız detayları yok edecek etkiye sahip çayın temel malzemesi olabilir. Bir gül meyvesi olarak bilinen kuşburnu, gül renginin enerjisiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye her daim hazırdır!

Tarif için: Kuşburnu Çayı Tarifi

#10 Soğuk Algınlığı Çayı

Nefis Yemek Tarifleri
Soğuk Algınlığı Çayı Tarifi

Evdeki şifalı bitkiler ve elma ile hazırlayacağınız soğuk algınlığı çayı, kış aylarında favoriniz olacak. Elma ve tarçının yumuşattığı lezzeti, boğaz ağrısına, burun akıntısına iyi gelen yanıyla bu tarifi ara ara evinizde pişirmelisiniz.

Tarif için: Soğuk Algınlığı Çayı

#11 Ada Çayı Gingerli

lokman@sarı
Ada Çayı Gingerli Tarifi

Kış boyunca enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olacak bir bitki çayıyla devam ediyoruz. Adaçayı içimi kolay, sindirim sistemini düzenlerken tüm vücudunuzun rahatlamasını sağlayan bir sıcak içecek. Fakat onu biraz değiştirip ıhlamur, zencefil ve nane gibi yardımcı malzemelerle süsledik mi, tüm kışı bomba gibi geçirebileceğiniz iksire ulaşmış oluyoruz! Bu çayın detayları için tarife mutlaka bakmalısınız

Tarif için: Ada Çayı Gingerli

#12 Chai Tea Latte

DC
Chai Tea Latte Tarifi

Sütlü çay yazınca hemen aklınıza İngiliz çayı gelmesin! Şimdi bahsedeceğimiz çay aslen Hint kökenli. Baharatlı sütlü çay olarak da tanımlayabileceğimiz bu içecek; siyah çaya ek olarak kakule, tarçın, karanfil, karabiber ve zencefili ağırlıyor. Süt ile demlendiğinden olsa gerek, içimi de oldukça yumuşak. Kısacası farklı bir çay lezzeti arayışında olanlar için denenmesi gereken, şifa niteliğinde bir tarif!

Tarif için: Chai Tea Latte

#13 Ayva Çayı

mutfaktakimelekk
Ayva Çayı Tarifi

Kış aylarında ihtiyacımız olan günlük C vitamini ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilen bir meyve: ayva! Tam da bu yüzden önemi tartışmaya kapalı kendisinin. Özellikle soğuk kış günleri ya da kuruyan boğazlar için çay halinde tüketmek isabetli olacaktır. Böbrek sağlığı için de şifa olan ayva çayını yapın yapın için!

Tarif için: Ayva ÇayıBu konular da ilgimizi çekebilir:

Kış Çayı Faydaları Nelerdir?

Kahve, Bitki Çayı İçin French Press Nasıl Kullanılır?

Ekinezya Çayı Faydaları Nelerdir? Ekinezyanın Az Bilinen Faydaları

Sakinleştirici Çaylar: Sinirlerinizi Anında Yatıştıracak 12 Bitki Çayı

Bitki Çayı Faydaları Hangi Çay Neye İyi Gelir? 9 Fincan Şifalı Çay!

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Son aradıklarımtemizle

  • Yükleniyor..

Üye OlSiz de nefis yemek tariflerinin paylaşıldığı bu ortama katılın

Hemen Kayıt Ol

Haberdar olmak ister misiniz?

Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?

Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.

Evet istiyorum

Daha sonra

Boğaz ağrısına iyi gelen bitki &#;ayları

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Koronavirüsün belirtileri arasında da yer alan boğaz ağrısı, havaların soğumasıyla birlikte kendini göstermeye başladı. Yutkunmayı, dinlenmeyi ve hatta uyumayı zorlaştıran boğaz ağrınızı evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ekinezya ve kuşburnu çaylarıyla hafifletebilir, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Koronavirüs endişesi yaşadığımız bugünlerde, havaların soğuması da kış hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Soğuk havalarla birlikte artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı şikayetleri, koronavirüs paniğiyle de birleşince birçok kişinin tedirgin olmasına yol açtı. 5 ila 7 gün içinde kendiliğinden iyileştiği gözlenen boğaz ağrısı için, çoğunlukla ilaç kullanımına gerek kalmaz. Ancak rahatsızlığa bakteriyel enfeksiyon neden olduysa, o zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu tip durumlarda evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ekinezya ve kuşburnu çayları, semptomların hafiflemesine ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olacaktır.

Boğaz ağrısı neden olur?

Üst solunum yollarında meydana gelen bir enfeksiyona ya da bakteriye bağlı olarak boğaz ağrısı gelişebilir. Ani hava değişimleri, reflü, gece uyurken ağızdan nefes almak, küf, polen ve toz gibi etken maddelere karşı alerji de hastalığı tetikleyebilir. Tütün, alkol ve bazı baharatlar gibi tahriş edici maddelerin kullanılması, boğaz ağrısına neden olur. Nemsiz ortamlarda bulunmak, bağırmak veya yüksek sesle konuşmak da boğazı tahriş edebilir.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı belirtileri nelerdir?

-Boğazda kuruluk,
-Öksürük ve ateş,
-Boğazda kaşıntı ve yanma hissi,
-Bademciklerin şişmesi,
-Yorgunluk hissi,

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar

Ekinezya çayının faydaları

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen cevapların ilk başında sıvı tüketimi gelir. Günlük sıvı tüketiminize bitkisel çayları dahil ederseniz, boğazdaki ağrının ve acının azalmasını sağlayabilirsiniz. Ekinezya çayı, sağlığa olan faydaları nedeniyle bu dönemlerde içebileceğiniz bitki çaylarından biridir. Her derde deva olduğu belirtilen ekinezya, geleneksel tıbbın olmazsa olmaz bitkileri arasında yer alır. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olan ekinezya, enfeksiyon önleyici özelliği ile başta farenjit, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve grip gibi birçok kış hastalığına iyi gelir. İçeriğindeki A, B2, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çeşitli mineraller bakımından da zengin olan ekinezya, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ekinezya, kanser hücresi oluşumunu engellemesi, kabızlığa doğal çözüm olması ve kilo vermeye yardımcı etkileriyle de insan sağlığına oldukça yararlı bir bitkidir.

Haberin Devamı

Ekinezya çayı nasıl yapılır?

1 ya da 2 çay kaşığı ekinezya yaprağını veya çiçeğini 1 bardak kaynar suya koyun. Biraz bekledikten sonra çayınızı içebilirsiniz. Ekinezyanın kökünden 1 çay kaşığı kadarını 1 ya da 2 bardak suyla 10 dakika kadar kaynattıktan sonra da çay olarak tüketebilirsiniz. Bu çayı, günde 2 defa rahatlıkla içebilirsiniz ancak 4 bardaktan fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Kuşburnu çayının faydaları

Boğaz ağrınıza iyi gelebilecek diğer bir bitki ise kuşburnudur. İçeriğindeki zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnunun yemişleri, bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında da kullanılır. Kuşburnunun insan sağlığına faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;
-Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.
-Kuşburnu, A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korur ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratır. Kolajen seviyesini de artırır.
-Kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağıdır.
-İçeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini engeller.
-Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu; A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır.
Kuşburnu çayı nasıl yapılı

Haberin Devamı

Çayınızı hazırlarken öncelikle adet kuşburnunu hafif ezerek çatlatın. Daha sonra bir bardak kaynar suda 10 dakika demleyin. Demlerken kapağını kapalı tutun. Kuşburnunun içeriğinde bulunan C vitaminin azalmaması için demleme süresini uzatmayın.

Bitki çayı tüketirken nelere dikkat edilmeli?

-Kuşburnu ve ekinezya çayının gün içerisindeki toplam tüketim sayısı 2 ila 4 bardak arasında olmalıdır.
-Sıcak çaya eklenen balda “Hidroksimetil furfural” adı verilen zararlı bir bileşik oluştuğu için bitki çayları bal ile karıştırılmamalıdır.
-Her iki bitki çayı da antidiyabetik, kan sulandırıcı, immün sistem baskılayıcı ve antidepresan ilaçlarıyla birlikte tüketilmemelidir.
-Açıkta satılan bitki çaylarına farklı türde bitkiler, toz ve tarım ilacı gibi maddeler karışabildiği için ürünlerin güvenli kaynaklardan temin edilmesi gerekmektedir.

#Ekinezya#Ekinezya &#;ayı#Kış &#;ayları

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bitki çayları iltihabın giderilmesine destek oluyor

Havalar soğumaya başlayınca hastalıklar da kapıya dayanıyor. Hapşırık, öksürük, burun akıntısı derken mendili elimizden düşüremez hale geliyoruz. Genellikle boğaz ağrısıyla gelen hastalıklara karşı güçlü olmak için bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Boğaz ağrılarını hafifletmeye ve boğazın yumuşamasını sağlamaya yardımcı olan bitki çayları iltihabın giderilmesine de destek oluyor. “Boğazım acıyor” dediğinizde, şikayetinize çözüm olabilecek bitki çaylarının doğru demlenmesi de çok önemli.


15

Adaçayını demlerken dikkat!

Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor. Fakat uçucu bileşenlerden etkin bir şekilde yararlanabilmek adına demleme tekniği de büyük bir önem taşıyor. 1 bardak kaynamış suya poşet adaçayı ilave edip dakika ağzını kapatarak demlenmesine izin verin. Günde 2 fincan kadar tüketebilirsiniz.

25

Boğaz kuruluğuna nane çayı

Nane çayının içeriğinde bulunan uçucu bileşenler boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle günde fincan içebilirsiniz. Fakat reflü probleminiz varsa uzak durmalısınız.

35

Boğaz ağrısına nar kabuğu

Narın kabuğunda bulunan polifenolik bileşenler boğaz enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin etkinliğini azaltarak boğaz ağrısına çözüm olabiliyor. Nar kabuğunu yemek yerine kurutup çay olarak tüketmek daha sağlıklı. Bu aynı zamanda kabuğunda bulunan alkoloidin fazla tüketiminin de önüne geçilmesini sağlıyor. 2 çay kaşığı kurutulmuş nar kabuğunu, üzerine 1 bardak su ilave ederek kapalı ve mümkünse cam bir fincanda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz.

45

Boğaz ağrısı için karanfil

Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.

55

Meyan kökü balgam söktürüyor

İçeriğinde bulunan saponin tipi bileşenler boğazda oluşan balgamın sıvılaşmasını sağlayarak atılmasına yardımcı oluyor. 3 bardak suya, 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edip, 15 dakika demledikten sonra günlük olarak tüketebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Soğuk havalarda en etkili 10 bitki çayı

Vücudu güçlendirmek, hastalıkları iyileştirmek deyince aklımıza gelen ilk bitkinin ıhlamur ve adaçayı olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan “Ancak yeni yapılan bazı araştırmalar yeşil çay içerisindeki kateşinlerin de bakteri ve virüslere karşı savaşta bize yardımcı olduğunu gösteriyor” dedi. Çatırtan hasta olmadan önce veya hasta olduktan sonra kullanılan en popüler 10 bitki çayı ile ilgili bilgi verdi.

Küçük öneriler:

Sinüslerinizde tıkanıklık varsa;

Yaprakları koyup üzerine su ekleyin ve üzerini kapatıp dakika kadar demlenmeye bırakın. İçmeden önce yaprakları çıkarıp limon ve bal ekleyin.

Ateşiniz ve boğaz ağrınız varsa;

Suyu kaynatın ve yeşil çay koyduğunuz fincana biraz ılındığında dökün. İçine zencefil tanelerini ve kırmızı biberi ekleyin, üzerini kapatıp demlenmeye bırakın. 10 dakika sonra içindeki yaprakları ve taneleri çıkarıp fincana bal ekleyin.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır