kedi tüy dökmemesi / Kedilerde Tüy Dökülmelerine 6 Çözüm Önerisi - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Kedi Tüy Dökmemesi

kedi tüy dökmemesi

Kedilerde tüy dökme problemi bazen mevsimsel geçişlere bağlı bazen de bazı hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilir. Kedilerde tüy değişimi çok normal bir döngüdür. Yılda iki kez tüy dökmeleri beklenen bir durumdur.

Ancak her ne kadar normal olsa da durumun iyi gözlenmesinde fayda var. Bazı durumlarda tüy dökümü sonrasında kedilerde sorun meydana gelirken bazen de tüy dökümü başlı başına bir problemdir.

Vitamin eksiklikleri kedilerde tüy dökülmesine sebep olabiliyor. Özellikle B vitamini, tüy bakımında sıklıkla tercih edilen bir türdür. Ekstra alınabilecek B vitamini takviyesi ile tüy dökümüne bir çözüm bulabilirsiniz.

Örneğin yumurta içerisinde yeterli miktarda vitamin bulunmaktadır. Aynı zamanda protein bakımından da zengindir. Yaklaşık 10 günde bir adet yumurta vermek, kedilerin tüylerinin parlak olmasını destekler, dökülmesini engeller. Yumurtanın en büyük desteği içerisindeki E vitamininden gelir.

Kedilerde tüy dökülmesini engellemenin en güzel yollarından bir tanesi onlara vitamin takviyesi yapabilecek ürünleri vermektir.

Bunun için bol vitaminli ödül mamaları, maltlar ya da kedi mamaları tercih edilebilir. Sizler için tüy dökülmesini engelleyen en iyi kedi mamalarını ve vitamin takviyelerini araştırdık. Sizde inceleyerek markalarına ve içeriklerine göre ürünleri tercih edebilirsiniz.

1- Gimcat Yavru Kedi Vitamini

Gimcat yavru kedi vitamini genel sağlığı ve gelişimi destekleyen 12 farklı vitamin, mineral ve kalsiyum desteğinden oluşuyor.

İçerisinde kedilerinizin sevebileceği aromada tatlar mevcuttur. Macun formunda hazırlanan bu vitamin takviyesi sayesinde kedilerinizin tüylerinin dökülmesi engellenir ve deri sağlığı desteklenir.

Gimcat yavru kedi vitamini içerisinde kalsiyum da bulunuyor. Böylece yavru kedinizin kemik, iskelet ve eklem, kas gibi sistemlerinin gelişmesi desteklenmiş oluyor.

Aynı zamanda taurin sayesinde onun kalp ve görme fonksiyonlarının da sağlıklı gelişmesi sağlanıyor.

Tüm vücudu kuvvetlendiren ve kedinizin sağlıklı büyümesini hedef alan bu macun ile hem kediniz hem de siz mutlu olabilirsiniz.

Ürünü Ayrıntılı İncele

2- Gimcat Peynirli Multivitamin

Gimcat Peynirli Multivitamin kedilerin en sevdiği peynir tadı başta olmak üzere pek çok faydalı besin ve vitaminlerle harmanlanmış bir üründür.

12 önemli vitamin içerir. Duo paste kedi macunu vitaminler sayesinde kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirir, göz ve kalp sağlığını da destekler.

İçerisinde bulunan diyet lifler aynı zamanda bağırsak sağlığı için de önemlidir.

Gimcat Peynirli Multivitamin, A vitamini, E vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, biotin ve K3 vitamini sayesinde kedinizin deri sağlığını korur, tüylerin parlaklığını destekler ve tüy dökülmesini engeller.

İyi bir antioksidan deposudur. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücreleri yeniler. Tırnakların dayanıklılığını arttıran, sinir hücrelerini koruyan bu ürün kullanıcılardan tam puan alıyor.

Ürünü Ayrıntılı İncele

3- Trixie Vitaminli Prebiyotik Kedi Maltı

Trixie Vitaminli Prebiyotik Kedi Maltı kedilerin yalanma sırasında yuttukları tüylerin zamanla vücutta topaklaşmasıyla meydana gelen tüy yumağını vücuttan kolay atmayı destekler.

Üstelik içerisinde bulunan çeşitli vitaminler sayesinde tüylerin ve derinin sağlığını arttırır, dökülmeleri engeller. Lezzeti ile kediler tarafından çok sevilen bu malt, sindirim sistemi dostudur.

Trixie Vitaminli Prebiyotik Kedi Maltı içerisinde prebiyotikler ile enfeksiyonlara karşı da savaş açar. Böylece kedinizin daha sağlıklı bir yaşam sürdüğüne şahit olabilirsiniz.

İmmünoglobulin sayesinde kedinizdeki antikorlar artar ve bağışıklık sisteminin korunması desteklenmiş olur. Siz de kedinizin sağlığını daha kaliteli hale getirmek adına bu ürünü deneyebilirsiniz.

Ürünü Ayrıntılı İncele

4- Royalist Brewers Tüy Sağlığı Koruyan Tablet

Royalist Brewers Tüy Sağlığı Koruyan Tablet kediler tarafından reddedilemeyen lezzetli bir üründür. Vitamin, mineral ve kalsiyum destekleyici içeriği sayesinde deri ve tüy sağlığını korur.

Aynı zamanda içeriğindeki sarımsak ile kedinin dışkısında ve idrarında meydana gelen kokuyu azaltır. Tüylerin daha sağlıklı olması, dökülmemesi ve parlak olmasını destekleyen vitamin içeriklerinden oluşur.

Royalist Brewers Tüy Sağlığı Koruyan Tablet antibakteriyeldir. Düzenli kullanım sonrasında kedinizin bağışıklık sisteminin korunduğunu, deri gelişiminin desteklendiğini ve tüylerin güçlendiğini görebilirsiniz.

Özel içeriklerden bir tanesi de kalsiyumdur. Kalsiyum ile kedinizin kemikleri güçlenir ve kendini çok daha sağlıklı hissetmesi desteklenir.

Ürünü Ayrıntılı İncele

5- Pets Family Vitamin Destekleyici

Pets Family Vitamin Destekleyici kedilerin kronik sorunlarından bir tanesi olan tüy yumağı oluşumunu engelleyen bir üründür.

Sindirim sistemini destekler ve hazımsızlık gibi sorunlardan sorunsuz kurtulmasını sağlar.

Aynı zamanda sahip olduğu malt özleri ve doğal bitkisel yağlar ile kedilerin bağırsak sorunlarının önüne geçilmesi desteklenir.

Pets Family Vitamin Destekleyici sahip olduğu vitaminlerin yanı sıra taurin de içerir. Bu da tüylü dostlarınızın kalp ve göz sağlığının korunması demektir.

Malt içerisinde bulunan prebiyotikler ile kedinizin vücudundaki yararlı bakterilerin arttırılması sağlanır. Tüy ve deri sağlığı için bu ürün kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Ürünü Ayrıntılı İncele

6- Beaphar Duo Active Multivitamin Kedi Macunu

Beaphar Duo Active Multivitamin Kedi Macunu yavru ve yetişkin kediler için uygun bir formülle hazırlanmıştır. Kedilerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesini destekleyen vitamin desteği sunar.

Aynı zamanda içerisindeki kalsiyum sayesinde kemik ve kas gelişimine de yardımcı olur. Sağlıklı bir deri ve tüy sağlığı için gerekli tüm vitaminleri içerisinde barındırmaktadır.

Beaphar Duo Active Multivitamin Kedi Macunu omega 3 ve omega 6 yağları bakımından zengindir. Böylece hem kedilerin midelerinde biriken tüylerin vücuttan atılması sağlanır hem de deri ve tüy sağlığı doğrudan desteklenmiş olur.

Bağırsak florasını arttıran ve sağlıklı bir sindirim sistemi kazandıran bu malt ile kediniz çok daha mutlu olacaktır.

Ürünü Ayrıntılı İncele

7- Zoovital Biovital Deri ve Tüy Sağlığı Destekleyen Vitamin

Zoovital Biovital Deri ve Tüy Sağlığı Destekleyen Vitamin kedinizin deri ve tüy sağlığını güçlendiren, besleyen bileşenler içerir. İçerisinde bulunan B2 vitamini ile tüylerin dökülmesi yavaşlatılır ve yavru kedilerin büyümesi desteklenir.

Biotin yani B7 ile tüy dökülmesi engellenirken tırnakların güçlendirilmesi desteklenir. B12 vitamini sayesinde de kedinizin hafızasının güçlenmesi sağlanır ve sinir hücreleri korunmuş olur.

Zoovital Biovital Deri ve Tüy Sağlığı Destekleyen Vitamin çinko ve selenyum bakımından da zengindir. Kedinizin varsa yaraları bu malt ile daha kısa sürede iyileşir. Vücudunun da hastalıklara ve strese karşı direnci artar.

Aynı zamanda göz ve kalp için de koruyucu ve destekleyici taurine sahip olduğundan kullanıcılar tarafından sevilerek satın alınmaktadır.

Ürünü Ayrıntılı İncele

8- Delibon Effective Skin Care Deri ve Tüy Sağlığı Maltı

Delibon Effective Skin Care Deri ve Tüy Sağlığı Maltı zengin vitamin, çinko, mineral, biotin ve selenyum içeriğine sahiptir.

Düzenli kullanım sonrasında ilk olarak kedilerin tüy ve deri sağlığını desteklemeyi amaçlayan bir üründür. Tüylerin dökülmesini azaltır, kedilerin daha sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlar.

Delibon Effective Skin Care Deri ve Tüy Sağlığı Maltı içerisinde bulunan bitkisel ve doğal yağlar sayesinde kedinizde oluşabilecek tüy yumağı probleminin önüne geçmede etkilidir. Ayrıca sindirilemeyen diğer besinlerin de hazmedilmesini ve bağırsaklardan kolayca dışarı atılmasını destekler.

Stres yönetici etkisi olduğundan kedinizi veterinere götürürken ya da ona sevmediği bir durumla karşılaştığı durumlarda bu ürünü verebilirsiniz.

Ürünü Ayrıntılı İncele

Kedilerde Tüy Dökülmesi Neden Meydana Gelir?

Kedilerde tüy dökülmesinin başlıca sebebi mevsimsel geçişler olarak bilinir. Ancak her tüy dökülmesi farklı değerlendirilebilir.

Bunun pek çok sebebi olabilir. Aşıları zamanında yapılmayan bazı kedi dostlarımızda mantar enfeksiyon görülme riski fazladır. Bu da en başta deride kaşıntı ile kendini gösterir ve tüylerin dökülmesi ile şikayet giderek artabilir.

Vücutlarındaki açık bir yara ya da küçük bir çizikten bile enfeksiyon kapma riskleri vardır. Temiz bir yaşam alanı, temiz bir vücut ve düzenli kontrol ile bu durum önlenebilir. Takibinde ise veteriner hekim kontrolü şarttır.

Vücutlarında bulunan vitamin miktarının azalması da tüy dökülme sorunlarına yol açar. Özellikle diyet döneminde olan kedilere diyet mamalar verilirken mamaların tam içerikte olmasına dikkat edilmelidir.

A ve E vitaminleri başta olmak üzere diğer vitaminlerin de kediniz tarafından yeterince alındığına emin olmalısınız. Aksi halde tüy dökülmesi ve deri problemleri ile kediniz yüzleşmek durumunda kalabilir.

İlginizi Çekebilir: Yutulan Tüylere Kesin Çözüm En İyi 8 Kedi Tüy Yumağı Önleyici

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerde tüy dökülmesinin önlenmesi için en belirleyici madde beslenmedir. Hem günlük öğün mamalarında hem ödül mamalarında hem de kullanılan multivitamin takviyeli ürünlerde bulunan vitaminler kediler için besleyici ve koruyucudur.

Doğru ve dengeli beslenme ile vücuttaki eksik bileşenlerin tamamlanması sağlanır.

Kedilerin tüylerinin düzenli taranması ve belli aralıklar ile kesilmesi de tüy dökülmesini engelleyen faktörlerdendir. Özellikle kıvırcık ve uzun tüylü dostlarımızın tüyleri kopmaya ve dökülmeye daha müsaittir.

Bu yüzden düzenli tarama ile dökülen ölü tüyleri vücuttan kolayca alabilir ve etrafa dökülmesini engelleyebilirsiniz. Tıraş edilen kediler, tüyleri kısa olduğu için kendilerini tuhaf hissediyor olsalar bile bu durum sağlıkları için önemlidir. Belli periyotlarda tüylerinin kesilmesi sağlanabilir.

Stres altında olan kedilerin karşılaştıkları problemler arasında yine tüy dökülmesi vardır. Onların yaşam alanlarında kedinizi rahatsız edecek bir nesne ya da durum olup olmadığını gözlemleyerek işe başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Rahat, Konforlu ve Şık En İyi 8 Kedi Tasması

Bazen de yedikleri mama, kızgınlık dönemi, sosyal yaşam gibi noktalar onun strese girmesine sebep olur ve yaşam kalitesini etkiler. Düzenli ve mutlu bir yaşam sağlayarak kedinizi sorunlardan kurtarabilirsiniz.

Kedilere Vitamin Takviyesi Kullanılır mı?

Kedilerde hangi değerlerin eksik olduğu tespit edildiği müddetçe uygun olan vitamin takviyesi tablet ve malt gibi ürünler kullanılabilir.

Hormonsal Dengesizlikler Tüy Döker mi?

Çiftleşme dönemi ya da hamilelik gibi dönemlerde hormonlara bağlı tüy dökülmesi görülmesi normal bir durumdur.

Kediler Tüylerini Yalayarak Temizler mi?

Kediler günlerinin çoğu zamanını kendilerini yalayarak temizlemeyle geçirirler. Bu iç güdüsel olarak yaptıkları bir ihtiyaçtır.

Puanla!

[Toplam: Ortalama: ]

Petzzshop.com'da Tavsiye Edilenler

umut boz

Giriş Yap/Üye Ol

Kedi sahiplerinin ortak problemlerinden biri olan tüy dökülmesi; özellikle
mevsim geçişleri ya da kedinizin kızgınlık, bebeklik gibi dönemlerinde çeşitli
hastalıklar, yanlış mama seçimi gibi sebeplerle sıkça görülür.
Yazımızın devamında, günlük yaşantısı evin her yanına dağılan tüylerden
olumsuz etkilenen kedi sahipleri bu sorundan kurtulmak için faydalı bilgiler
bulabilir.
İşte, kedilerde tüy dökülmelerine karşı 6 çözüm önerisi:

1. Doğru Mama ile Düzenli Beslenmesini Sağlayın

Tıpkı insanlar gibi kedi sağlığında da ilk kural, doğru ve dengeli bir şekilde
beslenmektir. Kedinizin beslenmesi, sağlığını koruması ve tüylerini mümkün
olduğunca az dökmesi için içeriği sağlıklı, kaliteli mamalarla düzenli olarak
beslenmesini sağlayın. Bu sayede kedinizin tüy dökülmesinin azaldığını ve aynı
zamanda kedinizin genel sağlığının da her zamankinden daha iyi olduğunu fark
edebilirsiniz.


2. Düzenli Su Tüketmesini Sağlayın

Sağlıklı bir yaşam için her canlıda olduğu gibi kedilerde de su tüketimi son
derece önemlidir. Kedinizin tüy dökmesini önlemek, daha sağlıklı bir bünyeye
sahip olması için yeterli miktarda su tüketmesi son derece önemlidir. Bunun
için su kabında daima taze su bulundurarak kedinizin su tüketimini düzenli hale
getirmeyi ihmal etmeyin.


3. B Vitamini Takviyesi Yaptırın

Kedilerde tüy dökülmesinin görülme sebeplerinden biri B vitamini eksikliğidir.
Aşırı bir şekilde tüy dökme sorunu olan kedinizde B vitamini eksikliği olup
olmadığını öğrenmek için veteriner hekime danışmalı ve gerekli testleri
yaptırmalısınız. B vitamini eksikliği varsa şayet hızlıca gerekli takviyeleri
sağlayarak tüy dökümünü sonlandırabilirsiniz.


4. Aşılarını Tamamlayın

Her kedinin sağlıklı olabilmesi için mutlaka yaptırılması gereken aşılar vardır.
Bunlardan biri olan iç parazit aşısı, kedinizin tüy dökmesini önleyebilen bir
etkiye sahiptir. Eğer ki kedinizde aşırı bir tüy dökülme problemi görüyorsanız
bunun nedeni iç parazit aşısını yaptırmamış olmanız olabilir ve derhal veteriner
hekime danışmanız gerekir.


5. Stresten Uzak Tutun

Kediler çoğu zaman hassas ve ürkek bir yapıya sahiptir; bu özelliklerinden
dolayı zaman zaman yoğun stres yaşayabilir ve bunu dışarıya tüy dökerek
yansıtabilirler. Kedinizin stres yaşamasını ve dolayısıyla tüy dökmesini
önlemek için mümkün olduğunca var olan düzenini değiştirmekten kaçının.
Ona ilgi göstermemekten mutsuz olacağı gibi onu istemediği şekilde
sevmekten hoşlanmayacağını unutmayarak hareket edin. Bunların dışında eğer

varsa yavrularından ayırmayın ve varsa diğer evcil arkadaşı köpeğinizin
kedinizi kovalamasını önleyin.


6. Düzenli Aralıklarla Tarayın

Kedilerin tüylerini belirli aralıklarla taramak, âdeta insanlardaki peeling
yöntemine eşdeğer bir alışkanlıktır. Tıpkı peeling yönteminde cildimizin ölü
derilerden temizlenmesi gibi kedinizin tüylerini düzenli taradığınızda onu cansız
tüylerden temizler; dolayısıyla daha az tüy dökmesini sağlayabilirsiniz.

Kedimin tüyleri dökülüyor! Tüy dökmesi nasıl engellenir?

Kedimin tüyleri dökülüyor, ne yapmalıyım? Kediler neden tüy döker? Kedilerin tüy dökmesi sık karşılaşılan bir şeydir. Bir kedinin tüylerinin dökülmesi, oldukça normal ve doğal bir durum olup; belirli süreçleri vardır. Kediler gibi insanlarda da saç uzama ve dökülme dönemleri mevcuttur.

Ancak kedilerde tüy dökülmesi, kürkleri yenileme ve sağlıklı görünmelerini sağlamak adına oluşur. Vahşi doğadaki kediler genellikle yılda iki kez tüy dökmektedir. Bunun nedeni vahşi kedilerin ilkbaharda ağır kış tüylerinden kurtulması, sonbaharda ise bir sonraki kış için tüylerin “uzaması” için hazırlık yapmasıdır.

Ancak kedileri evcilleştirip yazın klimaya, kışın suni ısıya maruz bıraktığımız için sistemleri onları sürekli tüy dökme durumuna sokacak kadar karışmıştır. Ve bu oldukça normal ve anlaşılabilir bir durumdur.

İçindekiler

Kediler neden tüy döker?

Kedilerde tüy dökülmesi

Kediler vücutlarındaki ölü tüyleri atmak için tüy dökerler. Ölü tüy, cilt tahrişine neden olabilir, bu sebeple deriden atılması, yani dökülmesi gerekir. Ölü tüyler, tarak yardımıyla tarama ve tımarlama ile temizlenmezse, kedinin vücudu ölü tüyleri otomatik olarak dökecektir.

Tüy dökmek bir kedide sağlık belirtisi olarak kabul edilir; çünkü hasta kediler tüylerini dökemezler. Buna ek olarak kedilerde tüy dökülmesi farklı nedenlerle meydana gelir. Ancak büyük ölçüde kedinizin dışarıda geçirdiği süreye veya kedinizin tamamen kapalı ve sosyalleşmeyen bir kedi olup olmadığına bağlıdır.

Dökülme büyük ölçüde gün ışığından etkilenir ve buna “fotoperiyot” denir. Bir kedinin gün içinde güneş ışığına maruz kaldığı saat sayısı (fotoperiyot) tüy dökme sürecini tetikler. Ek olarak, dökülme, çeşitli ırklar arasında önemli ölçüde farklılık gösterir.

Kediler ne zaman tüy döker?

British shorthair , scotish fold , norveç orman kedisi, Main Coon, Exotic Shorthair Ev kedileri yılın herhangi bir zamanında tüy dökebilirler. Yine ev kedilerindeki tüy dökme miktarı, evin içindeki yapay ışık veya evinizdeki kontrollü sıcaklıktan dolayı, dış mekan kedilerine, yani sokak kedilerine göre daha azdır.

Sokak kedileri, dışarıda daha fazla zaman geçirdikleri için günlerin uzamaya başladığı ilkbahar mevsiminde tüy dökerler. Kış aylarında kedilerin tüy döktüğü pek görülmez. Çünkü doğal olarak tüm kürklerini soğuk koşullardan termal koruma sağlamak adına kullanmak için vücutlarında tutarlar.

Tüy dökülmesi minimum düzeyde olan iki cins kedi vardır. Biri vücuda yakın duran kısa, kıvırcık kürklü Cornish Rex; diğeri ise vücudunda benzer ince kıvırcık kürkleri olan Devon Rex. Çok kısa ve ince tüylere sahip oldukları için bu iki ırktan gelen tüy dökülmesi neredeyse hiç fark edilmez.

Hiç tüy dökmeyen kedi cinsi ise safkan tüysüz ‘Sphynx’tir (Sfenks kedisi). Bu kedi tamamen tüysüz değildir; vücudunun her yerinde ince bir tüy tabakası mevcuttur. Bu cins kediler oldukça nadir görülür ve özel bir bakım gerektirir.

Ancak kedi tüyüne alerjisi olan kişilerin sahiplenebilmesi için iyi bir seçimdir. Tüysüz kediler hakkında daha fazla bilgi almak için okuyun: Tüysüz kediler hakkında bilgiler – İlginç gerçekler

Kedi tarağı

Kedilerin tüy dökmesi nasıl engellenir? Yapılacaklar!

Kedilerde tüy dökülmesi sık fırçalama ve tarama ile kontrol altına alınabilir. Günlük fırçalama ve tarama ile gevşek ve ölü tüyleri giderip, kedinin derisini ve tüylerini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı kürkleri olan ve düzenli olarak taranan kediler biraz daha az tüy dökme eğilimindedir.

Kedinizin tuy dokmemesi icin Bakım için ipuçları!

  • Kedinizi hemen her gün bir kez de olsa tarayın. Bu tarama seanslarını kısa ve olumlu tutmak için kedinizi rahatsız etmeden, yavaşça fırçalayarak sürdürüp, tamamlayın.
  • Fırçalama veya tarama işleminden sonra kedinize ödül maması vererek, bu süreci kendiniz için daha kolay; kediniz içinse daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bu ayrıca kedinizin tımar etmekten zevk almayı öğrenmesine de yardımcı olacaktır.
  • Kediniz tımar seanslarından zevk almayı öğrenirken, bir yandan da kademeli olarak süreyi uzatabilir, kedinizin tımar seansına daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede tarama, fırçalama veya tımar seanslarını uzatabilir ve daha az seansla kedinizin derisindeki ölü tüylerden kurtulabilirsiniz. Kedileri sık sık tımar etmek, eve dökülen tüy miktarını da azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Kedinizi taradığınızda, tüylerini yumuşatmak ve küçük düğümleri veya karışıklıkları gidermek için tüylerinin çıkış yönüne doğru dikkatlice taramalısınız. Kedinizin kürkünde, yani tüylerinde özellikle inatçı bir düğüm veya yumak varsa, onu makasla kesmeniz gerekebilir.
  • Uzun tüylü kediler için geniş dişli bir tarakla başlayıp, sonrasında ince dişli bir tarakla devam edin. Herhangi bir yaralanmaya mahal vermemek için kedinizi kendiniz tımarlamaya ve taramaya çalışmadan önce bir veterinere danışabilirsiniz. Buna ek olarak her tarama sonrası kedinizin kürkü ciddi şekilde matlaşıyorsa, bir veterinere danışmanız gerekebilir.

İster safkan ister karışık cins (tekir) olsun, iyi fırçalamanın anahtarı bir kedinin tüylerinin uzunluğundadır. Siyam, Birmanya ve Cornish Rex cinslerine benzer çok kısa, tek tük tüylü bir kedinin çok az fırçalamaya ihtiyacı vardır. Yoğun ama kısa tüylü kediler için aylık bir fırçalama seansı yeterlidir.

Maine Coon‘a benzeyen yarı uzun tüylü kediler daha düzenli taranmalı ve yıkanmalıdır. İran kedisini andıran uzun tüylere sahip olan kediler ise gün aşırı taranmalı ve yüzleri temizlenmelidir. Ve mümkünse haftada bir veya iki haftada bir banyo yaptırılmalıdır.

Kedi fırçası

Düzenli tarama ve tımarın faydaları

  • Kedileri düzenli olarak taramak ve tımarlamak, ölü ve gevşek tüyleri temizler ve dökülen tüy miktarını azaltır.
  • Düzenli tarama ve fırçalama, özellikle uzun tüylü kedi ırklarında tüy yumağı oluşumunu azaltır.
  • Düzenli tarama ve fırçalama kedinin kürkünü pürüzsüz kılar ve düğüm veya yumaklardan arındırır.
  • Bu tımar seansları, kedinizle daha fazla bağ kurmanın harika bir yoludur.
  • Tımar ve tarama işlemleri, parazitler ve cilt rahatsızlıkları gibi potansiyel problemler ciddi hale gelmeden önce kedinizin tüylerini ve cildini gözlemlemenizi ve olabilecek sorunları önceden fark etmenizi sağlar.

Kedinizin tüy dökülmesini azaltmanın yollarından biri de kedinizi sağlıklı tutmak ve onu kaliteli bir kedi maması ile beslemektir. Kedinizi, sağlıklı bir cilt ve tüy için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içeren, besleyici olarak tam ve dengeli bir kedi maması ile beslemelisiniz.

Ayrıca kedilerin tüylerine, günlük tüy dökülmesini azaltmak için uygulanabilecek bazı ürünler de bulunmaktadır. Tüyleri güçlendiren omega-3 yağ asitleri sağlayan balık yağlarından elde edilen vitaminler ve dökülme döngüsünü değiştiren ve azaltan topikal spreyler de bu konuda işinizi görecektir. Veterineriniz size hangi ürünlerin etkili olduğunu ve kediniz için en iyisinin ne olduğunu söyleyecektir.

Yıl boyunca yoğun tüy dökülmesi ise karşı karşıyaysanız, kedinizin gıda hassasiyeti veya toz alerjisi olabilir. Aşırı tüy dökülmesi vakalarında, kediler aşırı tüy yumağı nedeniyle gerçekten hasta olabilir. Bunun önüne geçmek için bazı veteriner hekimler kediyi yılda üç ila dört kez tıraş ettirmenizi önerir. Ancak her iki durumda da, bu tür dökülmenin nedenini belirlemek için veterinerinize danışmalısınız.

Aşırı tüy dökülmesinin olası nedenleri

Kedilerin normal bir süreç olarak tüy döktüğü doğrudur, ancak çok fazla tüy dökülmesi aşağıdakiler gibi daha büyük sorunların göstergesi olabilir:

Kedinizin tüy kalitesi, dokusu, görünümü ve cildinin durumu hakkında notlar almanız gerekebilir. Kedinizin tüylerinde dökülmelerden oluşan boşluklar gibi garip noktalar görürseniz, bu semptomların temeline inmenin zamanı gelmiş demektir. Ayrıca kedinizde normalden daha fazla tüy yumağı oluştuğunu fark ederseniz veterinerinize danışmalısınız. Daha fazlası için mutlaka okuyun: Kedilerde en sık görülen hastalıklar ve belirtiler

Kedi tıraşı

 

Hayır, edilmez. Mümkünse kedinizi evde kendiniz tıraş etmeyin. Bunu yapması için kedinizi veterinere veya bir hayvan kuaförüne götürebilirsiniz.

 

Kediler, genellikle mevsim geçişlerinde çok fazla tüy dökerler. Kedilerde tüy dökme, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen bir durumdur. Ancak bu durum bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Kedileri tıraş etmek için en uygun dönem hiç şüphesiz yaz mevsimidir. Yaz aylarında kedinizi tıraş ettirerek hem sıcaktan bunalıp, rahatsız olmasını önleyebilir hem de evdeki tüy problemini çözebilirsiniz.

Tüy dökülme süreci, fizyolojik olarak ortalama 2 ila 4 ay arasında değişmektedir.

Kediler yıl içerisinde genellikle iki kez tüy döker.

Yavru kediler büyüdükçe tüylerini dökmeye başlarlar. Dökülen yavru tüylerinin yerine daha sert ve kalıcı tüyler çıkar.

Kedinizi her gün düzenli olarak tarayıp, fırçalar, rutin sağlık kontrollerini aksatmadan yapar, yeterince su içtiğinden emin olur, stres ve kaygı yaşamadığı bir ortam sunarsanız, kedinizin daha az tüy dökmesini sağlayabilirsiniz.

Hayır, kedilerin tüylerini kestirmenin veya tıraş ettirmenin herhangi bir zararı yoktur.

Kedi tıraşının 2022 yılı fiyatı 150 TL’dir. Bu fiyat klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir.

Kediler neden tüy döker ve tüy dökülmesinin önüne nasıl geçilir? Artık bu sorunun cevap ve çözümünü biliyorsanız daha fazlasını öğrenmek için mutlaka okuyun:

Tüy bakımı, özellikle de ilk defa kedi sahiplenecek olanlar için işin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebiliyor.

Aşağıda, az tüy döken kedi cinslerine göz atabilir, vücut yapılarını ayrıntılarıyla birlikte inceleyebilir, bakım, eğitim ve sağlıkları hakkında pratik bilgileri okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır