altının zekatı nasıl hesaplanır 2019 / Zekat Nasıl Hesaplanır? | Deniz Feneri Derneği

Altının Zekatı Nasıl Hesaplanır 2019

altının zekatı nasıl hesaplanır 2019

Altına göre zekat nasıl hesaplanır? Zekat için 80.18 gram altın kaç TL? Diyanet 2020 altın zekat hesaplama

Altına göre hesap yaparak zekat vermek zorunda olan Müslümanlar, altınla zekat hesaplamanın kolay yolunu araştırıyor. Altına göre zekat nasıl hesaplanır? Zekat için 80.18 gram altın kaç TL? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2020 zekat miktarı malının toplamının % 2,5 oranındadır. Zekat, 80.18 gram altın veya bu değerde malın 1/40 oranında kısmı olarak verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın zekat hesaplamak için bir modülü bulunmaktadır. Kişi malını veya gelirini hesaplayarak ne kadar zekat vereceğini öğrenebilir.

Müslümanlar tarafından altına göre zekat hesaplama konusu son günlerde sıkça sorgulanıyor. Malının zekatını vermek, yılda bir kere yapılan ve farz olan bir ibadettir fakat malının zekatını Ramazan ayında vermek isteyen vatandaşlar 2020 yılı için 80.18 gram altın üzerinden zekat hesaplamak istiyor. Peki 80.18 gram altın kaç TL? İşte güncel hesaplama...

80.18 GRAM ALTIN KAÇ TL?

Alış Birim Fiyatı: 1 gram 22 Ayar Altın için alış fiyatı 352,87 TL'dir.

Alış Miktarı: 80,18 gram 22 Ayar Altın

Alış Tutarı: 28.293,11 TL'dir.

Satış Birim Fiyatı: 1 gram 22 Ayar Altın için satış fiyatı 356,15 TL'dir.

80,18 gram altın 28.556,04 TL'dir.

Zekat, 80.18 gram altın veya bu değerde malın 1/40 oranında kısmı olarak verilir.

Bilgi: Bu hesaplama 14.05.2020 16:48 tarihindeki piyasa verileri kullanılarak yapılmıştır.

Diyanet'in altın zekat hesaplama ekranı üzerinden malınızın miktarını yazıp ne kadar zekat vermeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. İşte Diyanet 2020 altın zekat hesaplama ekranı

DİYANET ALTIN ZEKAT HESAPLAMA EKRANI

Türkiye Diyanet Vakfı, zekatlarını vermek isteyenler için otomatik zekat hesaplama modülü oluşturdu. Diyanet Vakfı'nın zekat hesaplama modülünde zirai mahsüllere düşen zekat da hesaplanabiliyor. Modülle zirai mahsullerden doğan zekat miktarı da hesaplanabiliyor.

Zekatlarını hesaplamak için bu modülü kullananlar, sahip olduğu malvarlığını nakit, altın, gümüş, ticari mallar, gayrimenkul veya hisse senedi üzerinden seçebiliyor.

ZEKAT NASIL HESAPLANIR?

Paralar(altın, gümüş, döviz vb.), ticari olan varlıklar ve bunların gelirleri, yatırım amaçlı gayr-i menkuller vb. birikimlerin nisap miktarı 80,18 gram altın veya onun değerinde bir meblağdır.

Ticaret veya yatırım amaçlı olmayan gayri menkullerin gelirinden zekat verilir. Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.

Altının zekat nisabı oluşması açısından altındaki ayar farkı önemli değildir.Nisap miktarı nakit ve ticari malların hesabında 22 ayar altın üzerinden hesaplanır.

Zekat vermek İslam'ın 5 ştemel şartından biridir. Zekat, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, malının sadakasını vermekle yükümlü oldukları bir ibadettir. Zekatın kimlere verileceği ve ne kadar verileceği konusundaki ayrıntılar haberimizde yer alıyor. İşte zekat hakkında merak edilenler...

Zekâtlar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe, 60)

ZEKAT NEDİR?

Malın belirli bir bölümünü Müslüman olan fakirlere vermek demek olan zekat, İslam’ın beş şartından birisidir ve mali bir ibadettir. Toplum varlığının sağlıklı bir şekilde sürebilmesi, toplumsal dengenin sağlanması gibi maksatları bulunan ve zenginlerin üzerinde fakirlerin hakkı olan zekat, insanların birbirlerinin hakkını gözetmesi ve fakirlerin refah seviyelerini yükseltmeleri açısından son derece önemlidir.

ZEKATI GECİKTİRMEDEN VERMEK ESASTIR

Zekatı verme zamanı gelince, geciktirmeden yerine getirmek son derece önemlidir. Üzerinden bir yıl geçmesi gereken gelirler için yıl dolduğunda, gerekmeyenler için ise gelir elde edildiğinde makul süre içinde vermek gereklidir.

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır. Asli ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri), ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer cari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan paradır. (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 332-333; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 178).

Nisap miktarına ilk defa sahip olan kişinin zekatla yükümlü olabilmesi için bu birikimi nisaba ulaştığı andan itibaren üzerinden bir tam kameri yılın(354 gün) geçmesi gerekir. Bu birikimin üzerinden bir kameri yıl geçtikten sonra o zekat yılı içerisinde ödenecek borçlar çıkartılır, alacaklar eklenir ve elde edilen meblağ 80,18 gram altına eş veya daha fazla ise bunun tamamı zekata tabidir ve kişinin zekatla yükümlü olduğu an, o andır.

Kişi kendisi için bu tarihi başlangıç günü belirleyip artık bundan sonra zekat hesabını, her kameri yılın hep aynı gününde bu şekilde yapar.

Yıl içerisindeki mallara ait artışlar veya eksilmeler değil, yıl sonundaki mevcut değeri baz alınarak hesaplamayapılır. Buna göre yıl içerisindeki artışlar üzerinden bir kameri sene geçme şartı aranmamaktadır.

Ancak kişi zekatla yüküm olduktan sonra zekat ödemesi için bu süre dolmadan önce de ödeme yapılmasında dinenbir engel bulunmamaktadır.

Bu tür varlıklardan / birikimlerden zekat ödenme oranı kırkta bir(1 / 40) yani % 2,5’tir.Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekat için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefilere göre zekata tabidir.

Şafii, Maliki ve Hanbeli bilginlerine göre ise, kadının normal olarak takıp kullandığı ziynet(takı) eşyası, asli ihtiyacı sayıldığından bunlardan zekat gerekmez(Nevevi, el-Mecmu’, VI, 46; İbn Kudame, el-Muğni, IV, 220). “Ziynet eşyalarında zekat yoktur” (Beyhaki, IV. 138; Darekutni, I. 250). Ancak birikim ve onu kullanmama niyetiyle edinilmiş ise zekata tabi olur(Dimyati, İanetü't-Talibin,II, 177, Daru' - Fikr, 1997).Ancak günümüzde bütün dünyadaki Müslümanlarıdüşündüğümüz zaman fakirin lehine olması açısından Hanefi Mezhebinin görüşünün tercih edilmesi uygun olacaktır.

Elmas ve zümrüt gibi değerli maddeler, takı olarak kullanmak, süs olarak sergilemek ya da atıl halde tutmak gibi amaçlarla elde bulunduruluyorsa, bunların zekatını vermek gerekmez.Ancak yatırım yapmak için alınmışlar ve alım - satımını yapmak üzere elde bulunduruluyorlarsa bunlar ticaret malları gibi zekata tabidir. Bunların değeri diğer ticaret mallarının, paraların ve altınlarındeğeri ile birlikte toplanır ve zekatı verilir.

Bir şirketin hisse senetlerine sahip olan kişi, bu şirketin bina, makine ve demirbaşlarına hissesi oranında ortak olduğugibi şirketin elde edeceği kar ya da uğrayacağı zarara ortak olur.Dolayısıyla bu şirketin kar etmesi durumunda hisse sahibine isabet eden kar payı, tek başına ya da başka birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yılgeçerse % 2,5 oranında zekatı verilir.Eğer söz konusu hisse senetlerine, elde tutulup kar payından yararlanmak amacı ile değil de, alınıp satılmak amacı ile sahip olunursa bu hisseler ticaret malı olarak değerlendirilir ve nisap miktarına ulaşırlarsa piyasa değerleri üzerinden ve % 2,5 oranında zekata tabi olurlar.

Ticaret veya gelir getirmesi için alınan ev, arsa, daire, dükkan gibi akarların gelirleri ile fabrika gelirleri de zekata tabi olup bunlar da bu kalemdeki diğer birikimlere katılarak birlikte nisaba ulaşması durumunda kırkta bir (% 2,5) oranında zekat verilmesi gerekir. Ticari amaçla yapılan ev, dükkan vb. inşaatlar zekat verilecek gündeki piyasa değeri bedeli üzerinden kırkta bir (% 2,5) oranında hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.

Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir. Ancak yatırım amaçlı olarak elde bulundurulan ev, arsa, tarla vb. gayr-i menkuller piyasa değeri üzerinden hesaplanıp kırkta bir oranında zekatlarının verilmesi gerekir. Eğer ele henüz zekat verecek para geçmemişse ve başka zekata tabi mal varlığı da yoksa bu gayr-i menkuller satıldıkları zaman zekatları geçmiş yıllarınki ile birlikte hesap edilerek her yıl için kırkta bir (% 2, 5) oranında zekatı verilir.

Sual:

Cemiyette ihtiyaç sahipleri varken, servet sahibi olmak ne derece meşrudur?

Cevab: İslâmiyette mülkiyet hakkı masundur (dokunulmazdır). Âyet-i kerimede buyuruluyor ki: “Herkes için çalıştığı kadarı vardır”. İnsanlar günaha girmeden, hak yemeden dilediği kadar kazanır; haram işlemeden dilediği gibi de harcar. Buna kimse karışamaz. Zengin olmak, mal kazanmak, refah içinde yaşamak suç değildir. İbrahim aleyhisselâmın yalnızca koyunlarının iki vâdiyi doldurduğu bilinir. Kur’an-ı kerimde mal için hayır tabiri kullanılır. Davud ve Süleyman aleyhisselâmın zenginliği malumdur. Hazret-i Peygamber, fakirliği tercih etmiştir. Esasında çok zengindi. Ganimetlerin beşte birinin beşte biri ona aitti. Hazret-i Hasan ve Hüseyin de çok zengindi. Eshab-ı kiram içinde servet sahibi olanlar çoktu. Abdurrahman bin Avf’ın zenginliği meşhurdur. Vefat ettiğinde malının üçte birini vasiyet etmiş, kalanından dört hanımından her birine 32’de 1 miras hissesinin karşılığı olarak 83 bin dinar altın düşmüştü. Hazret-i Peygamber, “Zekâtı verilen mal kenz değildir” buyurarak altın ve gümüşü yığıp Allah yolunda harcamamayı kötüleyen âyet-i kerimeyi tefsir etmiştir. Ebu Zer, kenz âyetini ictihadıyla farklı tefsir ederek icmadan ayrıldı. Marjinal görüşü sebebiyle o zamanki Müslüman cemiyetinde kendisine taraftar bulamadı. Ayrı bir yerde tek başına yaşadı.
Kur’an-ı kerimde mealen “İhtiyacından fazlasını ver!” buyuruluyor (Bakara: 219). Bu âyet-i kerime, “İhtiyacın olanı verme!” manasına gelmektedir. İhtiyacından fazlasını vermek lazım değildir. “Eli sıkı olma; büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker durursun” mealindeki ayet-i kerime (İsrâ: 29) de bu istikamettedir.
Yine Kur’an-ı kerimde geçen “Altın ve gümüşü kenz yapıp (yığıp) Allah oylunda harcamayanların vay hâline” hükmü, farz olan zekâtını vermeyip yığanalrı kötülüyor.
Sahabe arasında mülkiyet ve servet hususunda Ebu Zer’in farklı görüşte olduğu bilinir. Bu görüşüyle icmâya muhalefet etmiş; ama içtihadından dolayı da kınanmamıştır. Kendi inancına göre yaşamıştır. “İslâmî sosyalizm” diyenler hep bunu misal gösteriyor ise de, bu, bâtıldır.
Kur’an-ı kerime göre, herkes için çalıştığının karşılığı vardır. İslâmiyet, istihsalde hür teşebbüs ve serbest mülkiyeti; gelirin ferdlere dağılışında ise sosyal adaleti esas almıştır. Bu cihetiyle liberal ekonomiden ayrılır. Sosyalist ekonomiye ise hiç yaklaşmaz.
Zenginlik suç değildir. Dünyayı kalbine sokmak, yani Allah’ı unutmak, malıyla günah işlemek suçtur. Bu ise fakirlerde bile olabilir. İki keçisi olanın kalbinde bu iki keçi varsa, kötü yoldadır. Çok zengin eğer kalbine sokmamışsa iyi yoldadır. Böyle olmakla beraber, mübahların fazlasından kaçınmak, mütevazı yaşamak, ihtiyacı fazlasını Allah yolunda dağıtmak iyidir, övülmüştür; ama farz kılınmamıştır. Kenz ayetinin ne manaya geldiği tefsirlerde açık anlatılıyor. Gizli değildir. Asırlarca Müslümanların doğru anlayıp üzerinde ittifak ettiği bir meseleyi, yeni bir şeyler keşfetmiş gibi kurcalamak bence mânâsızdır.
7 yıldızlı otel maskaralığı bambaşka bir şeydir. Bir kere İslâmiyet kadınların böyle erkeklere karışarak eğlenmesini tasvip etmiyor. Ziynetlerini göstermesini, makyaj ve kokuyla sokağa çıkmasını, kadınlara bile belli yerlerini açmasını yasaklıyor. Yine dinin müzik hususundaki tavrı bellidir. Çalgılı ilahî, dine uygun değildir. Eğlence ile ibâdetin birbirine karıştırılması, hadis-i şerif ile yasaklanmıştır. Yani bunun israf olup olmadığına gelesiye daha nice felaketleri vardır. İşçi ile anlaşılan ücret verilir. Fazlasına hak sahibi değildir. Ama borcunu hemen vermek lazımdır. Allah ihsan sahiplerini sever. Ecdadımız ölçerken verirken biraz fazla vermeyi tercih etmiş. Padişahlar bile mütevazı yaşamayı tercih etmiştir. Lüks içinde yaşamak çoğunlukla bir kompleksin neticesidir. Ama konforlu yaşayana, kazancı gayrımeşru değilse, yanlış yapıyor denemez. Hazret-i Peygamber’in kıymetli elbiseler giydiği malumdur. İmam Ebu Hanife tüccardı. Zengindi. 4000 dirhem kıymetinde elbise giyerdi. Çünki insanların dış görünüşe ehemmiyet verdiğini biliyordu. Müslümanlığın vakarını korumak için böyle yapardı. Bugün de Müslümanların iyi yaşaması, dinlerinin vakar ve haysiyetini korumak içinse iyidir, güzeldir. Din düşmanlarına nisbet olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Allah, bir kuluna nimet verirse, eserini üzerinde görmeyi sever”. Zengin adamın basit yaşaması da hoş değildir, mürüvvetsizliktir, dine zarar verir. “İslâmiyet bir lokma bir hırka felsefesini savunuyor” diyenlere prim verilmiş olur.

17 Şubat 2012 Cuma

Zekat Hesaplama sistemi 2019! TDV otomatik zekat hesaplama sistemini hizmete soktu

Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV), vatandaşların İslam'ın şartlarından biri olan zekat ibadetini yıl boyunca yerine getirebilmesi, mal varlığının hesaplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına yardımcı olabilmek amacıyla özel bir internet sitesi kuruldu. TDV tarafından "Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin" projesi kapsamında, kurulan "zekathesapla.tdv.org" internet sitesinde, "Nakit ve Gayrimenkul", "Zirai Mahsul", "Yer Altı Zenginlikleri" ile "Saime Hayvanlar" gibi başlıklarda mal varlıkları kalem kalem hesaplanarak yükümlünün vermesi gereken zekat miktarı belirleniyor.

ZEKAT HESAPLAMA SİSTEMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TDV, il ve ilçe müftülükleri, yurt dışı müşavirlik, ataşelik ve koordinatörlüklerin desteğiyle yapılacak çalışmada, camilerde din görevlileri tarafından zekat faaliyetiyle ilgili vaazlar verilip çeşitli çalışmalarla proje hakkında farkındalık oluşturulacak.

ZEKAT HESAPLAMA SİSTEMİ İÇİN TIKLAYIN

TDV Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ramazanda infak kültürünün gündemde her zamankinden daha fazla yer alması ve vatandaşlarca zekat ibadetinin şartlarının doğru anlaşılması amacıyla kurumsal bir zekat çalışması yapacaklarını belirtti.

"FETÖ GİBİ YAPILAR ZEKAT MÜESSESİNİ SÖMÜRDÜ"

Polat, infakın mali bir ibadet olduğunu, bunun, bir insanın sevdiği ve hoşlandığı bir varlığını, Allah'ın rızasını kazanmak için ihtiyaç sahibi Müslüman kardeşlerine ulaştırması anlamına geldiğini aktararak; sadaka, zekat, fitre ve fidyenin infak ibadetinin içerisinde yer alan ibadetler olduğunu kaydetti.

İnsanların yardım duygusunun daha bilinçli hale gelmesi amacıyla bu sistemin kurulduğunu vurgulayan Polat, "FETÖ gibi halkımızın hem dini duygularını hem de maddi güçlerini sömüren yapılar üzerinden bu zekat müessesi çok ciddi bir şekilde sömürüldü. İnsanlarımızın zekatları toplanarak hiç olmayacak yerlere akıtıldı, harcandı." diye konuştu.

Polat, Diyanet İşleri Başkanlığı ve ALO 190 Fetva Hattı üzerinden halkın zekat konusunda bilgilendirildiğini, bu çalışmanın daha sistemli hale gelmesi amacıyla internet sitesi kurulduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu web sitesinde yine Din İşleri Yüksek Kurulumuzun uzmanlarıyla birlikte geliştirdiğimiz zekat hesaplama modülümüz var. Bu modül üzerinden halkımız altınını, gümüşünü, çiftçilerimiz zirai ürünlerini, nakit paraları olan kardeşlerimiz miktarını yazarak modüldeki türlere göre seçimlerini gerçekleştirecek ve ne kadar zekat vermeleri gerektiğini oradan öğrenebilecekler. Zekat özellikle dünya üzerinde kurumsal olarak yürütülen bir çalışma. Biz de insanlarımızın infak duyguları, bu kültür sömürülmesin diye halkımızı yine kurumsal bir yapı çerçevesinde bilinçlendirmeyi düşünüyoruz."

RAMAZAN'DA 22 MİLYON DEĞERİNDE YARDIM YAPILACAK

Polat, bu yıl ramazanda "Kardeşlerini Unutma, Beklenen Sensin" temasıyla 81 ilin 725 ilçesinde faaliyet yapılacağına işaret ederek, yurt içinde 40 bin alışveriş kartının, 5 bin yetime ise bayramlık giysinin dağıtılacağını söyledi.

Hayırseverlerin 100 Türk Lirası bağışlayarak bir yetimin bayramlık giysi ihtiyacını karşılayabileceğini aktaran Polat, şu bilgileri verdi:

"Ülke genelinde bir milyondan fazla kardeşimizle bu ramazan iftarı, ramazan coşkusunu, o iftar lokmasını birlikte paylaşacağız. Yurt dışında 98 ülkede 323 bölgede ramazan faaliyetlerimizi yürüteceğiz. 100 binin üzerinde gıda kolisi dağıtılacak. Yurt dışında 200 bini aşkın kişiye iftar verilecek. Bayramlık kıyafetlerde de özellikle ihtiyacın çok yoğun olduğu Bangladeş, Çad, Filistin, Nijer, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen'de çocuklara bayramlık giysi dağıtılacak. Toplamda 22 milyon liranın üzerinde yardım yapacağız."

Polat, vatandaşların ramazan boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlarını 'www.tdv.org ve bagis.tdv.org' adreslerinden online, il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabileceğini belirterek, bağışçıların tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan 5601'e SMS göndererek fitre bağışında bulunabileceğini kaydetti.

Zekat Nasıl Hesaplanır?

 Zekat Nasıl Hesaplanır?

Ticarete konu olan her mal, şartları tahakkuk edince zekâta tâbi olur. Bunları sayı ile sınırlamak mümkün değildir. Her çeşit giyim eşyası, gıda maddeleri, inşaat malzemeleri ticaret niyeti ile elde bulundurulursa o ticaret malıdır ve zekâta tâbidir.

 

Ergenlik çağına girmiş, akli dengesi yerinde ve temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı kadar (85 gr. altın, 595 gr. gümüş, buna denk para veya ticaret malı) ya da daha fazla zekâta tabi bir mala sahip olan Müslüman zekât mükellefi olur ve seneden seneye malının zekâtını vermekle yükümlü hale gelir.

 

Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban benzeri ibadetler için konulan bir zenginlik birimidir. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de açıklanabilir. Borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan şahıslar dinen zengin sayılır.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır