zencefil diş ağrısına iyi gelir mi / Diş Ağrısını Geçiren Bitkisel Ürünler ve Doğal Tedaviler

Zencefil Diş Ağrısına Iyi Gelir Mi

zencefil diş ağrısına iyi gelir mi

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

İçindekiler

Zencefil nedir?

Zencefil, Güneydoğu Asya kökenli çiçekli bir bitkidir.

Zencefilin faydaları nelerdir?

Zencefilin eşsiz kokusu ve aroması yapısındaki gingerolden gelir. Gingerol, zencefildeki ana biyoaktif bileşiktir ve zencefilin tıbbi özelliklerinin çoğundan sorumludur.

Araştırmalara göre gingerol, güçlü anti-inflamatuar (ödemi ve iltihabı azaltan madde) ve antioksidan etkilere sahiptir. Zencefil, vücutta aşırı miktarda serbest radikal bulunmasının sonucu olan oksidatif stresin ve enfeksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Zencefil hazımsızlığa iyi gelir mi?

Kronik hazımsızlık, midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlıkla karakterizedir. Zencefil, kronik hazımsızlığın tedavisine yardımcı olabilir. Hazımsızlığın önemli nedenlerinden birinin midenin geç boşalması olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda zencefilin midenin boşalmasını hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle zencefil, hazımsızlık ve buna bağlı mide rahatsızlığı olan kişiler için faydalı olabilir.

Zencefil adet ağrısına iyi gelir mi?

Zencefil, adet ağrısını önemli ölçüde azaltabilir. yılında yapılan bir çalışmanın sonucunda zencefilin ağrı kesici özelliği olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular umut verici olsa da daha fazla sayıda geniş çapta yapılmış çalışmaya ihtiyaç vardır.

Zencefil, kolesterole iyi gelir mi?

Zencefil, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Tüketilen besinlerin LDL seviyeleri üzerinde güçlü bir etkisi olabilir.

yılında yüksek kolesterolü olan 60 kişiyle yapılan bir çalışmada1 her gün 5 gram zencefil tozu alan 30 kişide LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin üç aylık bir süre içinde yüzde 17,4 düştüğü gözlemlenmiştir. LDL'deki düşüş etkileyici olsa da katılımcılarının çok yüksek dozda zencefil aldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Hem insanlarda hem de hayvanlarda zencefilin LDL (kötü) kolesterol, toplam kolesterol ve kan trigliserit seviyelerinde önemli düşüşlere yol açabileceğine dair kanıtlar vardır. Ancak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Zencefil, kemoterapiye bağlı mide bulantılarında etkili midir?

Zencefil, kemoterapiye bağlı mide bulantısına iyi gelebilir. Ancak bu konu hakkında kesin bir yargıda bulunmak için kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. ,5 gram zencefil, kemoterapiye bağlı mide bulantısı, ameliyat sonrası mide bulantısı ve sabah bulantısı dâhil olmak üzere çeşitli mide bulantılarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Zencefil, kanserden korunmada etkili midir?

Zencefil, kansere karşı koruyucu etkileri olduğu görülen gingerol maddesini içerir.

Kolorektal kanser için normal risk altındaki bireyler üzerinde yapılan 28 günlük bir çalışmada, günde 2 gram zencefil özünün, kolondaki proinflamatuar sinyal moleküllerini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır. Fakat kolorektal kanser riski yüksek olan bireylerde yapılan bir takip çalışmasında ise aynı sonuçlara ulaşılamamıştır.

Zencefilin pankreas kanseri ve karaciğer kanseri gibi diğer gastrointestinal kanserlere karşı etkili olabileceğine dair sınırlı da olsa bazı kanıtlar bulunmaktadır. Zencefil, meme kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da etkili olabilir. Ancak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, zencefilin yaşa bağlı beyin hasarına karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca orta yaşlı kadınlarda beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Zencefil, enfeksiyona iyi gelir mi?

Zencefil, enfeksiyon riskini azaltabilecek zararlı bakteri ve virüslerle savaşmada etkilidir. Zencefil özü, birçok farklı bakteri türünün büyümesini engelleyebilir.

Taze zencefil, solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan solunum sinsityal virüsüne (RSV) karşı etkilidir. Ayrıca yılında yapılan bir araştırmadazencefilin inflamatuar diş eti hastalıklarına iyi geldiği belirlenmiştir.

Zencefil nasıl tüketilir?

Zencefil taze, kurutularak, toz haline getirilerek veya yağ formunda kullanılabilir.

Zencefilin birçok tüketim çeşidi vardır. Taze zencefil rendelenerek ya da çorbalara ve yemeklere ilave edilerek kullanılabilir. Ayrıca kurutulup toz haline getirilip yemeklerde kullanılabilir. Zencefilin bir diğer tüketim şekli de zencefil çayıdır.

Hamilelikte zencefil tüketilir mi?

Zencefil, hamilelikten kaynaklanan mide bulantılarında etkili olabilir. Toplam hamile kadını içeren ve Nutrition journal’da yayımlanan çalışmanın3 sonuçlarına göre, 1,,5 gram zencefilin mide bulantısı semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceği belirlenmiştir. Ancak bu inceleme ile zencefilin kusma atakları üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Zencefil güvenli kabul edilse de hamilelikte yüksek miktarda tüketilmeden önce doktor görüşüne başvurulmalıdır.

Zencefilin yan etkileri var mıdır? Hangi durumlarda tüketilmemelidir?

Zencefil; mide ekşimesi, ishal ve genel mide rahatsızlığı gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Günde 5 gramdan daha yüksek dozda zencefil almak yan etki riskini artırır.

Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanamaya neden olabilir. Planlanmış bir ameliyattan en az iki hafta önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler, zencefil tüketimiyle ilgili bilgi almak için bir uzmana danışmalıdır.
Ayrıca doğumu yakın veya düşük yapan hamile kadınların zencefilden kaçınması önerilir.

Zencefil çayı nasıl yapılır?

Bir bardak kaynar suyun içerisine parça zencefil ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra süzülüp içilebilir. Zencefil çayı, günde 2 fincana kadar tüketilebilir.

Kaynaklar

  • Murad, S., Niaz, K., & Aslam, H. (). Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight. Clinical Medicine Biochemistry, 4,
  • Park, M., Bae, J., & Lee, D. S. (). Antibacterial activity of [10]‐gingerol and [12]‐gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 22(11),
  • Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., & Musekiwa, A. (). A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition journal, 13(1),  

Diş ağrısına evde bitkisel çözüm! Doğal tedavi yöntemleri

Diş ağrıları diş çürümelerinin ya da dişte oluşan iltihaplanmaların nedeni ile ortaya çıkan ve şiddetli seyreden bir bozukluktur. En önemlisi bir hekim tarafından tedavi edilmesi olmalıdır. Bazı durumlarda bitkilerin faydalarından da çare umarız. Bu durumda bu konularda bilgi sahip olmak bazen işe yaramaktadır.

Diş Ağrısına Evde Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

Karanfil:

En çok bilineni ve uygulanması en kolay olanı karanfil yağıdır. Antiseptik özellik taşıması, lokal ağrıyan bölge üzerinde oldukça faydalı olmaktadır. Ancak diş üzerine denk getirmek gerekir dile ya da damak kısmına temas etmesi tahrişe yol açabilmektedir. Bir pamuğa damlatarak çürük olan kısmın içine yerleştirilmelidir.

Zencefil:

Zencefil diş ağrılarında etkili olabilmektedir. Zencefilin diş ağısına tahriş etmesi sonucunda yüzeydeki ağrının ortaya çıkması ama derindekinin geçmesini sağlar. Su ile toz zencefil karıştırılarak bir kıvam halinde pamuk batırarak çürüğün üzerine tatbik edilir. Ağıza değdirmemek gereklidir, acıtma özelliği vardır. Eğer sıkıntı yaratırsa çıkarılıp ağız çalkalanmalıdır.

Cayenne biberi:

Biberin acılığı ağrının etkisini azaltır. Sıcak su ile karıştırılarak pamuklu bez batırılır ve çürüğe uygulanır. Acı olması açısından dikkatli olmak gereklidir.

Nane:

Nanenin içerisinde bulunan kimyasal mentol içeriği iltihaba ve ağrıya iyi gelmektedir. Kekik ile karıştırılarak da kullanılabilmektedir.

Zerdeçal:

Antibakteriyel özelliği ve iltihap sökücü özelliği sayesinde diş ağrısına iyi gelebilmektedir. Zerdeçal su ile koyu kıvama getirilerek pamuk ile bu karışım diş çürüğü içine uygulanmalıdır.

Sarı Kantaron:

Tahribata uğrayan dokuyu iyileştirebilen sarı kantaron sinirler üzerinde etki yapar bu nedenle diş ağrısı için de kullanılabilmektedir.

Papatya Çayı:

Diş ağrısına faydası olmaz ama vücudun gevşemesini sağlayarak gece oluşan ağrılardan uyuma sorunu için fayda sağlayabilir.

Diş ağrısı basite alınmamalıdır. Bu nedenle oluşan çürükler ve ağrılar ilerlemeden önlem alınması gereklidir. Yoksa diş kayıplarına ve daha büyük sorunlara yol açabilecektir

Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş kırılması travmatik bir durum olduğu için en kısa sürede diş hekimi ziyaret edilmelidir. Çünkü tedavi edilmeyen kırık diş çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Ancak diş hekimine hemen gidemiyor ve kırık diş tedavisi olamıyorsanız geçici olarak ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Diş Neden Kırılır?

Diş çeşitli durumlara bağlı olarak kırılabilmektedir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Uyku esnasında dişlerin gıcırdatılması
  • Kemik erimesi
  • Ağzın içindeki dolgulu diş sayısının fazla olması
  • Ceviz veya fındık gibi kabuğu sert yiyeceklerin ısırılması
  • Aşırı derecede soğuk ya da sıcak besinlerin tüketilmesi
  • Dişe darbe alınması

Kırık Diş İçin Ne Yapmalısınız?

Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur. Bu nedenle kırık diş tedavisi için bir an önce diş hekimine başvurmalı ve gerekli tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız.

Hafif kırıklarda kırılmış olan dişin tedavisioldukça kolaydır. Ancak ağır kırıklarda daha karmaşık prosedürlerin uygulanması gerekebilir.

Tedavi Gerektiren Kırık Dişin Belirtileri Nelerdir?

Kırık diş ağrı yapsa da yapmasa da her şekilde tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Ancak aşağıdaki durumlardan herhangi bir tanesini yaşıyorsanız bir an önce tedavi için diş hekimine başvurmalısınız.

  • Diş etlerinin şişmesi
  • Yemek yerken ağrı oluşması
  • Dişlerin hassaslaşması
  • Dönem dönem ağrı oluşması
  • Basınç hassasiyetinin oluşması
  • Kırık diş dolayısıyla dilin kesilme ihtimalinin olması
  • Sıcaklık ya da soğuk hassasiyetinin oluşması

Kırılmış Olan Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kırık diş zamanla diş eti çizgisi ve pulpa boyunca enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda apse oluşumuna da sebebiyet verir. Bu nedenle herhangi bir ağrınız olmasa bile mutlaka kırık diş tedavisi görmelisiniz.

Dişiniz kırıldığı zaman hemen diş hekimine gitme imkânınız yok ve ağrınız var ise bazı yöntemler ile ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Kırık Diş Ağrısı İçin Uygulayabileceğiniz Doğal Yöntemler

Diş ağrısı için uygulayabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Tuz antibakteriyel özelliğe sahiptir. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği vardır. Dolayısıyla ağzınızı tuzlu su ile çalkalamak mikropları öldürerek ağrının hafiflemesini sağlayacaktır.
  • Antiseptik ve antimikrobiyal olan soğan enfeksiyona neden olan mikropları öldürerek ağrıyı hafifletir. Bunun için çiğ soğan çiğneyebilir ya da diş üzerine koyabilirsiniz.
  • Karbonat diş ağrısı için en sık kullanılan maddelerden bir tanesidir. 1 tatlı kaşığı karbonatı bir bardak su ile karıştırarak 30 saniye boyunca ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
  • Sarımsakta bulunan sülfür bileşenleri ağrınızın hafiflemesine yardımcı olur. Bunun için 2sarımsağı rendeleyerek zeytinyağı ile ocakta ılıtabilir ve ağrıyan dişinize sürebilirsiniz.
  • Karanfil yağı da kırık diş ağrısı için kullanılabilecek etkili bir yöntemdir. Bunun için pamuğun üzerine birkaç damla karanfil yağı dökerek ağrıyan dişinizin üzerine koyabilirsiniz. Aynı zamanda birkaç damla karanfil yağını yarım bardak suya karıştırıp ağzınızı bu su ile de çalkalayabilirsiniz.
  • Zencefil iyi bir antibakteriyeldir. Bakterileri öldürmek için oldukça etkilidir. Bir parça taze zencefili tüm suyunu alana kadar çiğnemek ağrınızı ciddi şekilde hafifletir.
  • Buz sinir uçlarını uyuşturarak diş ağrısının geçmesini sağlar. Bu nedenle soğuk kompres yapabilirsiniz. Buzu ince pamuklu bir beze sararak ağrıyan dişin yakınındaki yanağınıza tutabilirsiniz.
  • Buğday çimeni diş ağrısını hafifletebilecek doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda diş çürüğü ile de savaşır. Buğday çimeninin suyunu çıkararak bu suyu ağız çalkalama suyu olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca buğday çimenini çiğnemek de işe yarayacaktır.

Bu yöntemler ağrınızı hafifletse bile bunun geçici olduğunu unutmamalısınız. Sürekli bu yöntemlere başvurmak ve kırık diş tedavisi için gerekli adımları atmamak daha büyük sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bir an önce diş hekiminden randevu almalısınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir