14 haftalık bebek hissedilir mi / 14. Hafta Gebelikte Neler Oluyor? - Bebek.com

14 Haftalık Bebek Hissedilir Mi

14 haftalık bebek hissedilir mi

14. hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Günler haftaları haftalar ayları kovalarken siz 3 ayı geride bırakıp hamileliğin en güzel zamanlarına geldiniz. İlk trimester dönemin bitmesiyle başlayan gebeliğin 14. haftası daha önce bebek dünyaya getirmiş olan kadınlar tarafından hamileliğin balayı olarak adlandırılıyor. Çünkü riskli dönem geride kaldı, sabah bulantıları birçok anne adayında bitti ve yavaş yavaş bebeğinizi hissedebileceğiniz döneme doğru ilerlemeye başladınız. Bebeğinizin hızla büyümeye başladığı bu hafta sizi ve bebeğinizi neler beklediğini sizler için araştırdık.

Günler geçerken ve siz hamileliğin keyfine yeni varmaya başladığınız bu günlerde bebeğiniz de boş durmuyor; büyüyor, gelişiyor. Artık doktor kontrollerinde onu küçük bir fasulye değil bir insan olarak görmeye başladınız bile. Peki, 14 haftalık bebek ne gibi değişimler yaşar gelin birlikte inceleyelim.

Bebeğin geçen haftadan itibaren neredeyse vücut ölçülerini katlayarak büyümeye başladı. Bu sebeple sizin de her hafta bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü merak etmeniz çok doğal. 14 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıdaki kadar.

14 haftalık bebek yaklaşık bir şeftali boyutundadır. Ancak tablodaki değerler referans olup her bebekte olacak kesin bilgiler değildir. Bu bilgilerin farklılık göstermesinde en büyük etken döllenme zamanıdır. Bu sebeple doktorunuzun verdiği bilgileri dikkate almak daha doğru olacaktır.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Tek bir hücre olarak yaşamına başlayan bebeğiniz artık profilden bakıldığında bir insan görünümüne kavuştu. Hızla büyümeye devam ederken 14 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi ne durumda olur diye merak ediyorsanız işte cevabı…

Beyin ile birlikte omurilik de gelişmeye devam eder. Bebeğinizin omuriliği, omurga kanalında gelişmeye devam ederken hamileliğin 14. haftası sonunda neredeyse kanalın tamamını doldurmuş olacak.

Sinir hücrelerini dıştan saran miyelin kılıfın oluşmasıyla beyin ve sinirler arasındaki bağlantılar güçlenir. Siz henüz görmeseniz de bu gelişme yüz mimiklerinde kendini göstermeye başladı bile.

Bebek ve anne arasındaki dolaşımdan plasenta sorumludur. Plasenta bu haftalarda neredeyse gelişimini tamamlamış olduğu için kan dolaşımı bu sayede sağlanır. Anneden gelen kandaki gerekli besinler ve oksijen bebeğe taşınırken bebekten gelen atık maddeler ve karbondioksit de anneye gönderilir.

Hamilelikte 14. hafta karaciğerin görevini yerine getirebilecek kadar geliştiği bir dönemdir. Karaciğer çalışmaya başladığında vücuda giren besinler kullanılabilecek maddelere çevrilir. Anne olarak bebeğe sizin yedikleriniz ulaşacağı için özenli ve dikkatli beslenmekte fayda vardır.

Önceki hafta nefes alıp verme pratiğine başlamış olan bebeğiniz bu hafta da bu pratiklere devam eder. Bu da demek oluyor ki bebeğiniz doğum sonrası için hazırlanmaya şimdiden başladı.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Önceki haftalarda daha içe doğru kıvrılmış şekilde duran miniğin omurgası düzleşmeye başlar. Bu da daha dik bir duruşa doğru evrildiği anlamına gelir. Kas sistemi de kemik yapısıyla birlikte gelişmeye devam ettiği için bebeğinizin ağırlığı da artar. Bu gelişmeyle birlikte bebeğinizin kol ve bacakları uzamaya devam eder aynı zamanda hareketleri daha tutarlı bir hâl alır. Böylece refleksler azalmaya, istemli hareketler çoğalmaya başlar.

14 haftalık bebek, önceki haftalarda çiş yapma pratiğine başlamıştı. Doğuma kadar gelişerek devam edecek olan bu olay böbreklerin çalıştığı ve boşaltım sisteminin göreve başladığı anlamına gelir.

Önceki hafta cinsel organların neredeyse gelişimini tamamladığı dönemdi. Öyleyse artık o çok merak ettiğiniz sorunun cevabını alabilirsiniz. “Kız mı?”, “Erkek mi?” Bebeğiniz utangaç değilse cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat omurga düzleşmeye yeni başladığı için cinsiyeti görmek biraz zor olabilir. O sebeple doktorunuz biraz daha beklemeyi ve cevabı sonra söylemeyi tercih edebilir.

Kemiklerdeki akyuvar hücrelerinden sonra kandaki kırmızı kan hücreleri açısından önemli bir role sahip olan dalak bu hafta görevini yerine getirmeye başlar. Ayrıca tiroit bezleri de çalışmaya ve hormon üretmeye başladı.

14 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebeğiniz büyüdükçe hareketleri de daha belirgin hâle gelmeye başlar. Kemik ve kas yapısı güçlendikçe hareketlerin şiddeti de artıyor. Yüz hatları daha belirgin olduğu için mimiklerini ultrason görüntüsünde görebilirsiniz.

Bu haftalarda elini ağzına götürüp emebilir, anne karnında taklalar atıp tekmeler savurabilir. Aklınızda 14 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi diye bir soru varsa ikinci kez anne olanlar daha tecrübeli oldukları için bu hafta itibariyle yavaş yavaş kıpırdanmaları hissettiklerini söyleseler de ilk kez anne olacaklar için biraz daha vakit var diyebiliriz.

14 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Duyu organları bebeğinizin beyin gelişimiyle yakından alakalıdır. Beyin gelişmeye devam ettikçe duyu organları da daha hassas çalışır. Peki, 14 haftalık bebeğin duyu organları gelişimi nasıldır?

Bebeğinizin kafasının yan taraflarında oluşmaya başlayan göz oyuntuları yavaş yavaş olması gerektiği yere doğru ilerlerken bir yandan da gelişmeye devam eder. Birbirine daha yakın durmaya başlayan gözler 2. trimester döneminde de kapalı hâlde duracaktır.

Gözlerin ışığı fark etmesinin yanı sıra bebeğin dış dünyadan haberdar olmasında sesler de önemli bir uyarandır. 14. hafta kulağın iç kısmındaki kemikler sertleşmeye başlar. Bu gelişme sonrası nihayet bebeğiniz sesleri duymaya başlayacaktır.

Lanugo tüyleri bu hafta da gelişmeye devam ederken bebeğinizin kaş ve kirpikleri de oluşmaya başlar. Lanugo tüylerinin ciltteki yağ tabakası oluşana kadar onu sıcak tuttuğu tahmin edilir.

Dokunma duyusu en erken gelişen duyulardan biri olduğu için karnınıza bastırdığınızda bebeğiniz refleks olarak o noktadan uzaklaşır. Bu olay zamanla daha belirgin hâle gelecek ve siz de bu yer değişimini hissedeceksiniz.

Önceki hafta bebeğinizin tat alma duyusu gelişmeye başlamıştı, bu hafta da gelişmeye devam edecek. Böylece kısa süre sonra bebeğiniz yuttuğu amniyon sıvısının tadını alacak.

Profilden baktığınızda bebeğinizin burnu bu hafta daha da belirgindir.

Tat alma duyusunun yanı sıra koklama duyusu da gelişmeye devam eder. Böylece yutulan sıvının tadı kokuyla birleşerek daha belirgin bir hâl alır.

14 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin en kafa karıştırıcı taraflarından biri de hafta ve ay hesaplamaları. Halk arasında daha çok aylarla ifade edilen hamilelik süreci doktor kontrollerinde hafta olarak takip edilir.

Gelin, hamilelikte 14 hafta kaç aydır birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün,  1 ay=30 gün

14 hafta = 14×7 = 98

98/30 = 3 ay 8 gün

Bu hesaplamaya göre klinik olarak 4. ayın içindesiniz diyebiliriz. Ayrıca 2. trimester döneminde olduğunuzu da belirtmeliyiz. Eğer riskli bir durum yoksa artık bu mutlu haberi sevdiklerinizle paylaşma zamanı geldi.

14 Haftalık Gebelikte Anne

3 ayı geride bırakıp 4. ayınızda ilerlerken vücudunuz hamileliğe adapte olmaya devam eder. Bebeğiniz büyüdükçe vücutta da bazı değişimler yaşanır. Fiziksel değişimin yanında hormonal değişimler de sizi oldukça etkiler. 14 haftalık gebe olarak sizi ne gibi değişimler bekliyor birlikte inceleyelim.

Kilo artışı:

Hamilelikte yaşanan en büyük değişimlerden biri kilo artışıdır. Ancak bu artışın kontrollü olması gerekir. Fazla kilolar doğumu zorlaştırdığı gibi hamilelik döneminin de zor geçmesine sebep olur. Bu sebeple kilo artışını doktorunuzun tavsiye ettiği limitler dahilinde tutmaya özen göstermelisiniz.

Sabah bulantıları:

2. trimester dönemiyle birlikte mide bulantıları da azalmaya başlar. Bu durum iştahın açılmasına yol açabilir. Bu sebeple kilo almamak için yediklerinize dikkat etmelisiniz.

Gebelik riniti:

14 haftalık hamilelikte anne olarak gebelik riniti adı verilen burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Bu durumun sebebi progesteron hormonudur. Bu hormon burnun mukus zarına giden dolaşımı arttırarak şişmesine neden olur. Gebelik rinitinin fazla tedavi yöntemi olmamakla beraber doktorun önerdiği nemlendirici ilaçları kullanabilir ya da kompres yapabilirsiniz.

Round ligament ağrısı:

Rahim büyümesinin muhtemel yan etkisi olan bu ağrı karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir. Rahim büyüme öncesi kalın bağlarla tutunur ancak büyüdükçe bağlar uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak adına uzar ve incelir. Bu da zaman zaman karnınızda keskin acılara sebep olur. Otururken birden kalktığınızda ya da öksürdüğünüzde bu ağrı daha fazla hissedilebilir. Ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz bir pozisyonda oturarak dinlenmeyi deneyebilirsiniz.

Aşerme:

Artık yavaş yavaş aşermeler başlar. Canınız olmadık şeyler isteyebilir. Eşinizi bu duruma hazırlamalısınız, yoksa ikiniz için de zor anlar yaşanabilir.

Gebelikte Aşerme Neden Olur? : https://www.bebek.com/gebelikte-aserme-neden-olur/

Uterus büyümesi:

Doktora gittiğinizde kasık kemiğinizden uterusun üst kısmına kadar olan kısım yani uterus boyu ölçülür. Bu ölçü gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzla ilgilidir. 14. haftadan sonra ortalama her hafta 1 cm uzar. Örneğin bu hafta 14 cm iken 20. haftada 20 cm olacaktır.

Bacak krampları:

Rahminizin büyümesiyle ilişkili olarak geceleri bacak krampları yaşayabilirsiniz. Rahim leğen kemiğinin içine sığmayacak kadar büyüdüğünde bacak damarlarına baskı yapar ve bu baskı sonucunda bacak krampları oluşabilir.

Nefes darlığı:

Birçok anne adayı bu hafta itibariyle hamilelik öncesine göre daha hızlı nefes aldığını söyler. Hatta bazı hamileler nefes darlığı bile yaşayabilir. Endişelenmeden sakinliğinizi korumalısınız. Artan kan artışı ve kilo alımı sonucunda nefes darlığının yaşanması doğal bir durumdur. Ancak sizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.

Ciltte koyu lekeler:

Daha önceki haftalarda bu problem görülmeye başlamıştı. Ancak gebeliğin 14. haftası itibariyle benlerde büyüme ve renklerinde koyulaşma daha belirgin olur.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Her ne kadar bu hafta önceki dönemlere göre rahatlamış olsanız da hamilelikle gelen değişimlerin bazıları sizi rahatsız edebilir. Gebeliğin 14. haftası boyunca size rahatsızlık veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kolayca uygulayabileceğiniz ve sizi rahatlatacak bazı ipuçlarını sizler için derledik.

  1. Bu hafta round ligament ağrısı yaşayabilirsiniz. Rahmin büyümesiyle onu tutan kasların uzaması ve incelmesi bu ağrıya sebep olur. Bunun için ayaklarınızı vücudunuzun üstünde tutarak dinlenmek size iyi gelecektir.
  2. Her ne kadar bu hafta kendinizi daha rahat ve enerjik hissediyor olsanız da vakit buldukça dinlenmeye özen göstermelisiniz.
  3. Bu dönemde tansiyon düşmeleri yaşanabilir. Bu olay kan dolaşımının değişmesiyle ilgilidir. Böyle durumlarda mutlaka oturup dinlenmelisiniz. Eğer sürekli tansiyon problemi yaşıyorsanız hamilelik tansiyonu gibi bir sorun yaşamamak adına mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  4. Kabızlık, sindirim güçlüğü, gaz ya da şişkinlik devam ediyor olabilir. Bunun için bol su ve sıvı tüketmeli ve lifli gıdaları öğünlerinize mutlaka eklemelisiniz.
  5. Bu hafta itibariyle varis sorunu yaşamaya başlayabilirsiniz. Artan kan miktarı ve dolaşım hızı sebebiyle ince damarlar çatlayıp varisin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu da ağrı hissetmenize sebep olu Bunun için uzun süre ayakta kalmamaya dikkat etmeli ve bacakları uzatıp bol bol dinlenmelisiniz. Eğer varis ilerlerse önlem olarak doktorunuza danışıp varis çorabı giyebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalıyım?

Kilo artışı hamilelikte dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir. Peki, 14 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; bu hafta sonuna kadar toplamda 2,5- 3,5kilo almalısınız. Yani ortalama bu hafta kilo alımınız 300-500 gram aralığında olmalı.

Bu haftalarda ikiz bebek durumu da belirginleşir. Eğer çoğul gebelik söz konusuysa kilo artışının daha fazla olması normaldir.

Beslenme Önerileri

hamilelikte-beslenme-onerileri

Artık bebeğiniz ve sizin aranızda bir bağ olduğu için yediğiniz, içtiğiniz her şeye daha fazla önem vermelisiniz. Vücudunuza alacağınız sağlıksız besinler kan yoluyla bebeğinize ulaşır ve bu da gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple hem kendi vücudunuzu korumak hem de bebeğinizin gelişimine katkı sağlamak için beslenme yeterli ve dengeli olmalıdır. İşte, 14 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili birkaç püf nokta.

  • Önceki haftalarda olduğu gibi yeteri kadar protein ve kalsiyum almış olduğunuza emin olmalısınız. Eğer yeterli miktarda alım olmazsa bebeğiniz sizin vücudunuzdaki kemiklerden kalsiyumu emer ve bu da sizde kemikleri güçsüzleşmesine sebep olur.

Aynı durum protein için de geçerlidir. Bu sebeple süt ve süt ürünleri, yağsız kırmızı et, baklagiller gibi besinleri mutlaka tüketmelisiniz.

  1. Demir kan üretimi için oldukça gerekli bir maddedir. Hamilelik beraberinde kan artışını da gerektirir. Bunun için doktorunuz takviye almanızı isteyebilir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı bitkiler ve yeşil biber gibi demir bakımından zengin besinleri öğünlerinize eklemelisiniz.
  2. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan vitaminlerden biri de K vitaminidir. K vitamini rezervleri karaciğerde bulunur ve bu nedenle az tüketilmesi gerekir. Ancak hamilelikte bu rezervler kullanıldığı için ve annenin K vitaminini yeteri kadar almaması durumunda doğum sonrası kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K vitamini toksik madde olabileceği için mutlaka doktorunuza danışıp kullanmalı ya da K vitamini bakımından zengin besinleri tüketmelisiniz. Bu besinler şunlardır;
  • Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler,
  • Yumurta,
  • Soya yağı,
  • Yağsız et,
  • Süt ürünleri.

Egzersiz Önerileri

İlk 3 aylık dönemde risk taşıyorsanız ve egzersiz yapmadıysanız bu haftadan itibaren küçük küçük hareket etmeye başlayabilirsiniz. Eğer böyle riskli bir durum söz konusu değilse egzersizlerinize bu hafta da devam etmelisiniz. Spor yapmak kilo artışını kontrol altında tutmaya yararken ayrıca kan dolaşımını artırır ve bebeğe giden oksijen miktarının artmasını da sağlar.

Bunun yanı sıra çeşitli bölgelerde hissettiğiniz ağrılarınıza da iyi gelecektir. Aynı zamanda egzersiz yapmak ödem atmayı da hızlandırır. Böylece el ve ayaklarda oluşabilecek şişkinliklerinde önüne geçebilirsiniz. 14 haftalık gebelik egzersizleri hafif tempolu yürüyüşler hamile pilatesi ya da yogası veya yüzme olabilir.

14 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Henüz bebeğin down sendromu, nöral tüp defekti ve benzeri genetik anomalilere sahip olma ihtimalini ölçen ense kalınlığı testi yaptırmadıysanız bu hafta son şansınız olabilir. Ultrason kontrolü ve kan tahlilinden oluşan bu ikili testi gebeliğin 14. haftası içinde yaptırabilirsiniz.
  2. Doğuma hazırlık kurslarını araştırıp bu kurslara katılabilirsiniz. Böylece yeni anne adayları ile tanışıp varsa endişelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sizi rahatlatacaktır.
  3. Hamilelik ve sonrası anlarını tekrar hatırlamak için şimdiden bir doğum fotoğrafçısı arayışına başlayabilirsiniz.

Anneye Alışveriş Önerileri – 14. Hafta Hamilelik

Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek, alışveriş yapmak için en özel adımlardan biri olabilir. Eğer bebeğinizin cinsiyetini bu haftada öğrendiyseniz ona minik minik hediyeler almaya başlayabilirsiniz.

Ancak henüz diğer eşyaları alacak kadar araştırma yapmamış olabilirsiniz, bu nedenle acele etmeden araştırarak ve bütçenizi düşünerek alışverişlerinize başlamanızı tavsiye ederiz.

“15. Hafta Gebelik” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

15. Hafta Gebelik: https://www.bebek.com/15-hafta-gebelik/

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir? Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İçindekiler

Hamilelik (Gebelik) belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur.

Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.

Erken dönemde görülebilecek hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
  • Duygu durum değişiklikleri
  • Memelerde hassasiyet, şişkinlik
  • Areola adı verilen memenin uç kısmında koyulaşma
  • Sık idrara çıkma
  • Bel ve kasık ağrıları
  • Şişkinlik
  • Kokulara karşı hassasiyet
  • Bulantı ve kusma (özellikle sabahları gözlenir)
  • Vücut ısısında artış
  • Kalp hızında artış
  • Çarpıntı hissi

Tabii ki her gebelik kişiye özeldir ve tüm bu bulgular her kadında görülmeyebilir. Aynı zamanda bu belirtilerin sıklığı ve şiddeti de bireye göre değişkenlik gösterebilir.

Hamilelik (Gebelik) belirtileri ne zaman başlar?

Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir.

Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki 1-2 hafta içerisinde başlayabilir.

Gebeliğin 4-6’ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir. İlerleyen dönemde meme ucunda (areolada) koyulaşma, renk değişikliği gözlenebilir.

Bulantı ve kusmalar genellikle 4-6’ncı haftalar arasında artar ve 9’uncu hafta civarında en üst seviyeye ulaşır.

Gebeliğin 8-10’uncu haftaları arasında, kalp hızında artış görülebilir. Vücutta östrojen (Kadınlarda üreme fonksiyonun gelişmesini sağlayan hormon) ve progesteron (Kadınları hamilelik dönemine hazırlayan hormon) hormonlarının gebelik nedeniyle artmasıyla birlikte;

  • Anksiyete,
  • Depresyon,
  • Öfori (Aşırı sevinç hali) gibi duygu durum değişiklikleri gözlenebilir.

Hamilelik (Gebelik) testi ne zaman yapılmalıdır?

Evde yapılabilen gebelik testi, genellikle adet gecikmesinden bir hafta sonra pozitif olur. Ancak bu testlerin, idrarda gebelik hormonu (Beta-HCG) bakılarak değerlendirilmesi nedeniyle sonucun pozitifleşmesi için değerin kan tahliline göre daha fazla yükselmesi gerekir. Bu nedenle hassasiyeti düşüktür.

Kan tahlili ile Beta-HCG bakılması kesin sonuç verir. Kanda gebelik hormonunun pozitifleşmesi en erken, ilişkiden 9-12 gün sonra görülür. Adetleri düzensiz olan ya da son adet tarihini hatırlayamayan kişiler, ilişkiden sonra 14 gün bekleyebilir. 5 IU/L’nin altındaki değer, negatif kabul edilir. 5-10 IU/L arası şüpheli, 10 IU/L üzeri ise pozitif kabul edilir. Şüpheli ya da pozitif çıkan değerlerin takibi gereklidir.

Gebelik hesaplaması nasıl yapılır?

Gebelik haftası ve doğum zamanı, kadının son adet tarihine göre hesaplanır. Gebeliği hesaplamak için anne adayının, son adet tarihini net olarak bilmesi gerekir. Tahmini doğum zamanı bu tarihin üzerine 280 gün eklenerek verilir. Bu durum da 40’ıncı gebelik haftasına tekabül eder. Ancak sağlıklı bir gebelikte doğum 37 ila 42’nci haftalar arası gerçekleşebilir.

Anne adayı adet tarihinden emin değil ya da hatırlamıyorsa kandaki Beta-HCG değerine ve bu değerin artış durumuna göre ya da ultrason bulgularına göre hesaplama yapılabilir.

Özellikle ilk üç ayda yapılan ultrason ölçümlerinin gebelik ve doğum haftasını hesaplamada hassasiyeti oldukça yüksektir. Gebeliğin trimester olarak ifade ettiğimiz üçer aylık dönemleri kısaca şu şekilde ifade edilir:

  • İlk trimester: 1-14. haftaları arası
  • İkinci trimester: 14-28. haftaları arası
  • Üçüncü trimester: 28-42. haftaları arası

Aylık olarak belirtecek olursak,

  1. Ay: 1- 6. gebelik haftaları arası
  2. Ay: 7-11. gebelik haftaları arası
  3. Ay: 12-16. gebelik haftaları arası
  4. Ay: 17-20. gebelik haftaları arası
  5. Ay: 21-24. gebelik haftaları arası
  6. Ay: 25-28. gebelik haftaları arası
  7. Ay: 29-32. gebelik haftaları arası
  8. Ay: 33-36. gebelik haftaları arası
  9. Ay: 37 hafta ve üzeri

Bebeğin anne karnındaki hareketi ne zaman hissedilmeye başlar?

Bebeğin hareketleri, anne karnında ilk kez yaklaşık 18 ila 20’nci gebelik haftaları arası hissedilir. İlk gebelik yaşanması durumunda bu süre daha geç olabilir. Daha önceden doğum yapmış gebelerde ise daha erken, yaklaşık 16’ncı hafta civarı bebeğin hareketleri hissedilmeye başlanır.

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğin hareket sıklığı ve şiddeti değişebilir. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde bebeğin hareketleri artar. Gündüzleri ve geceleri bebeğin 20-40 dakikalık uyku periyodları olmaktadır. Bu süre nadiren 90 dakikayı geçer. Uyku süreci boyunca bebek hareket etmez.

Bebeğin hareketleri genellikle 32’nci haftaya kadar artma eğilimindedir. Sonrasındaysa hareketler daha stabildir. Doğumun yaklaşması ve bebeğin büyümesiyle beraber hareket kapasitesi azalarak hareketleri daha hafif hissedilebilir.

15 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin 15. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

15 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebelikte sıkça rastlanan semptomlardan biri de bacak krampları olarak karşımıza çıkar. Hamileliğim 15. haftasına gelindiğinde annelerde kaşıntılar başlaması mümkündür. Kaşıntıların geçmesi için nemlendirici sürmek ya da pamuklu kıyafetler giymek faydalı olabilir. İkinci trimester olarak da adlandıran bir dönemdir. Bu döneme gelindiği zaman rahim ve yumurtalıkların olduğu pelvik bölgeye kan akımı artmaktadır.

Hamilelikte vajinal enfeksiyon yaşayan annelerde en çok mantar enfeksiyonu ile karşılaşılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarından da korunmak için mutlaka pamuklu iç çamaşırları giymek ve kokusuz sabun kullanmak gerekir. Parfümlü ve kimyasal olan kişisel bakım ürünlerinden de bu süreçte uzak durmak gerekir.

Hamileliğin 15. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamileliğin 15. haftasında anne adaylarında genelde susuzluk hissi artar ve baş dönmesi de yaşanabilir. Bu nedenle 15 haftalık gebelikte ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Anne adayları için yorucu bir süreç 15 hafta itibari ile başlar. Bu nedenle hormonal dengelerde de değişimler olacağı için birçok şeye karşı hassasiyetin artması mümkündür.

Sık olmayan idrar hissi, göz ve ağızda kuruluk ya da baş ağrısı bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Bol sıvı tüketmek ve metabolizmanın çalışmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmak için beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Bu sayede Gebeliğin 15. haftasını daha hafif ve sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür.

15 Haftalık Bebeği Anne Hisseder Mi?

Bebekler anne karnında hareket etmeye başlarlar fakat annelerin bunu hissetmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Annenin bebeği hissetmesi için en az 16 haftalık olması gerekir. 16 ile 22 hafta arasında anne bebeğin hareketlerini ve varlığını hissetmeye başlar. Bazı anneler tarafından yakın bir süre olmasından dolayı 15.haftada da bebeğin hissedilmesi mümkündür. Yalnız 15.haftada bebeğini hissetmeyen annelerin bir korku yaşamaması gerekir. 15.haftada bebeğin hissedilmemesi normal kabul edilir.

15 Haftalık Bebekte Cinsiyet Belli Olur mu?

Hamileliğin genellikle 12. haftasından sonra bebeğin cinsiyetini öğrenmeye başlamak mümkündür. Fakat bu dönemde görülmemesi halinde en geç 14 ile 15 hafta arasında ultrason ile bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. 15 haftalık hamilelikte bebeğin gelişmiş olan elini ve kolunu rahat bir şekilde görebilirsiniz. Genelde bebekler 15 haftada kıvrılmış bir şekildedir. 15 haftalık olan bebek yavaş yavaş sesleri fark etmeye başlar ve anne karnına gelen ışıklara karşı da farkındalığı artar.

Bebek hareketleri en erken ne zaman hissedilir? 2-3 aylık bebek oynar mı?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Bazı anne adayları da der ki, "ben 2 aylık bebeğimin hareketlerini hissettim" diye.

Böyle bir şey mümkün mü? Değil. Bunlar bağırsak hareketleri daha çok.

Hareketler nasıl hissediliyor? Bir kere bebeğin bir kas aktivitesinin oluşmuş olması lazım. Ayrıca bebeğin belli bir aşamaya gelmiş olması lazım ki, o hareketler rahim duvarına değdiği zaman anne adayının cildi tarafından hatta rahim duvarından cilde geçmesi lazım algılanabilmesi için. Çünkü cilt algılıyor bebek hareketlerini. Demek ki bebeğin belli bir güce ulaşması gerekiyor.

Yani 10. haftada, biliyorsunuz bebeğin görüntüsünü 10. haftada, o bebek henüz kemik yapısı ile doğru dürüst oluşmadan mümkün değil bebek hareketlerinin hissedilmesi.

En erken, ilk gebeliği olanlarda 18 ila 22. haftalar arasında, daha sonraki gebeliklerde nasıl bir şey olduğu önceden bilindiği için 16. haftaya kadar inebiliyor.



Ama tabii ki yine bazı anne adayları "ben 14'te hissettim" diyorlar. Hissetmişlerdir belki ama şu mantığı çalıştırdığımızda, yani bebeğin hareketinin anne adayının cildinde hissedebilecek kadar güçlü olması gerektiği gerçeğini göz önünde bulundurursak, yani bunu iddialaşmak için söylemiyorum, sadece bir bilgi olarak söylüyorum, "sen hissetmiş olamazsın falan filan" o anlamda değil, "şu anda hissettim ben" diyen dolu kişi vardır muhtemelen bu videoyu seyreden ama iddialaşmak anlamında değil veya yalanlamak "yanlış biliyorsun" demek anlamında değil, sadece teorik olarak bilgi vermek amacıyla bunları söylüyorum.

Bunları bir de neden söylüyorum? Çünkü şöyle bir algı da oluşuyor: "ben 14'de hissettim", diğer anne adayı diyor ki "aa ben hissedemedim, bebekte bir sorun mu var acaba?"

Bazısı diyor ki "ben 15. haftada hissettim", diğeri de diyor ki, "benim 2. gebeliğim ama hala daha hissedemedim", doktora koşturuyor. Gereksiz bir stres kaynağı oluşuyor.

Yani bu işin gerçeği bebek hareketi gerçeği bu.



Bebek hareketleri ve bebeğin durumu >>


Video: ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN HAREKETLERİ EN ERKEN NE ZAMAN VE NASIL HİSSEDİLİR? 2-3 AYLIK BEBEK OYNAR MI?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır