9 aylık kedi kaç kilo olmalı / Kedimin Kilosu Normal Mi? İdeal Kedi Kilosu - Kedi Blog

9 Aylık Kedi Kaç Kilo Olmalı

9 aylık kedi kaç kilo olmalı

kedilerin ideal kilosu

ne zaman korkmalıyız obez mi diye? ideal kilo kaçtır?

ideal kilo ne kadar rahat hareket ediyor noktası ile bakılmalıdır diye düşünüyorum.

kedinin ırkına göre değişkenlik gösterir. erkek ile dişi arasında kilo farklar oluşur, erkekler daha iridir. yani örneğin normal büyüklükteki bir ırka sahip kediniz varsa dişisi 2, kilo arasında, erkeği ise 3, kilo arasında olur.

kedi ırkına göre değişen bir durum.

tekir kedilerde boyu ile orantılı olarak yetişkin bir dişi 2,5 - 4 kg arası, erkek kedilerde 3 ile 5,5 kilo arası normal benim fikrime göre. ama bizim kedilerimiz gibi genel olarak yaşamını evde geçiren kediler özellikle kısırlaştırılmış ise çok hızlı fazla kilo alıyorlar. ev içinde yaşayan bir tekir kedinin sokakta yaşayan bir kediden 1,5 - 2 kg fazla olması yine bence normal görünüyor ama bundan fazlası sağlıksız olmalı. ev içinde yaşayan kedilerin aktivite alanları kısıtlı olduğundan kilo problemini tamamen ortadan kaldırmak zor ama asgariye indirilebilir bazı pratik çözümlerle. oyun süresini uzatmak, tırmanabilecekleri alanlar yaratmak gibi. bir kaç ay önce veteriner hekimimiz aşı yapmaya geldiğinde kızıma bakıp şöyle dedi " ohoo çinliler seni görse ııımmmm derler valla " yaa dedim çok mu kilolu ? tontiş olduğunu biliyordum ama hekim söyleyince şöyle dışardan bir göz gibi bakmaya çalıştım ve vallahi patatesti resmen. oğullarımdan biri zaten obez, 9 kilo. hemen mamalarını değiştirdim daha düşük kalorili bir mama aldım ve ek olarak bir kaç tane daha tırmanabilecekleri alan yarattım. önümüzde ki yaz için onlara vakit geçirebilecekleri açık bir alan yaratma planları da yapıyorum şu an.

tüm cevaplara çok teşekkür ediyorum, kedilerimiz sokaktan kurtardığımız bildiğimiz tekir kediler.

benim tontişim iki ila üç kiloydu. ne zaman kısırlaştırıldı, o zaman sekiz kiloyu geçti. şu an on kilo kadar. az yiyor ama metabolizma çok yavaş. hareket te sıfıra yakın. çok tatlı ama

bence dişi ve erkek farkı var diye düşünüyorum kilo almada.2 erkek kedimiz 6 ve 7 seafoodplus.infoşi kedimiz seafoodplus.infonerimiz 6 kilonun çok olduğuu söyledi ve proteini az olan bir mama verdi.çok hareketliler fakat kısırlaşma nedeniyle kilo aldıklarını düşünüyorum beylerin.kızım da kısırlaştı fakat kilo almıyor.

Kedilerde İdeal Kilo Nasıl Olmalı? Kedi İdeal Kilo Hesaplama

Kedilerde ideal kilo tutulması aşırı yağlanmanın önüne geçilecektir. Kedinin kilo artışı ya da kilo kaybı yavaş yavaş gelişir. Bu neden sağlığı üzerinde ciddi kalıcı etkiler bırakır. Bir kedinin ideal kilosunun ne kadar olmalı? Kedinin fazla kiloya sahip olması durumunda göstereceği işaretler nelerdir? Bu işaretleri fark etmek önemlidir.

Kedilerde aşırı yağlanma, kalp sorunlarınai, artrit ve daha birçok sağlık problemine yatkın olacağı unutulmamalıdır. Obez kediler de hareket etmekte zorlanır. Sık sık nefes nefese kalırlar.  Diğer kedilere göre yaşam süreleri daha kısa olacağı da kaçınılmazdır.

Kedilerde İdeal Kilo Nasıl Olmalı

Kedinizin kilosunun sağlıklı olduğunu bilmek için ideal kilosunun ne kadar olduğunu öğrenmenizden geçer. Kedinin cinsine göre ortalama olması gereken kilo değişir. Fakat genelde sağlıklı bir kedi yaklaşık 4,5 kg ağırlığında olmalıdır. Bunun yanında kedinizin cinsine, safkan mı olduğuna göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak; Siyam kedisinin ağırlığı yaklaşık 2-,2,5 kg ağırlığında olurken Maine Coon ve Fars kedisi daha büyük ırk olduğu için ağırlıkları kg olur. Kedilerde ideal kilo için önemli etmen kedinizin ırkını ve onun olması gereken ağırlığı öğrendiğinizde beslenme şeklini ona göre ayarlamaktır. Sokak kedisi sahibi iseniz kemik yapısına göre değişiklik göstereceği gibi ortalama ağırlıkları ,5 kg ağırlığında olur.

Kedinin dişi ve erkek olmasına göre de ağırlığı değişir. Örneğin erkek kediler dişilere göre kg daha fazladır. Kedinizi kısırlaştırmış olsanız bile bu operasyonun ideal kilo durumunu etkilememesi gerekir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında     kedinin kilo alması beklenen bir durum olarak beklenmemeli. Eğer ki kediniz kilo aldıysa uygun bir diyet ile eski ideal kilosuna geri dönmelidir.  

Kedinizin Mevcut Ağırlığınızı Belirlemek

Kedinizi kontrol ettirerek şişman olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenilmiş olursunuz. Ellerinizle kedinin bedenine her iki taraftan sararak yumuşak bir şekilde kaburgalarını hissetmeye çalışınız. Eğer kedi normal kilosundaysa kaburgalarına temas ettiğinizde hissetmeniz gerekir. Kaburga kemikleri yağ tabakası ile kaplıdır. Fakat bu yağ miktarı onu hissedemeyecek kadar kalın tabaka şeklinde değildir.

Obezite sorunu yaşayan kedileri gözle görülür şekilde fark etmek daha kolaydır. Karınları genişler ve tüylerini yalamada bazı bölgelerine ulaşmakta zorluk çeker. Kedilerde obezite daha ciddi hastalıkların yan etkisi olmasına neden olacağı için veteriner hekiminize kontrole götürmenizi tavsiye ederiz.

Sağlıklı Kedilerin Kilosunu Korumanın Önemi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde aşırı yemek tüketmek ve vücut ağırlığının artması önüne geçilmediği sürece sorunlara yol açar. Fakat her kedi eşit değildir. Obezite söz konusu olduğunda bazı kedilerin kilo almaya yatkınlığı daha yüksektir. Düşük egzersiz yapmalarından dolayı yaşlı kediler, kısırlaştırma operasyonu geçiren kediler ve fazla yemek yemeyi alışmış kediler için geçerlidir. Kedinizin optimum kilosunda olması bu riskleri yaşamasını daha da düşürecektir.

Kedileri Fazla Kilolarından Kurtarma

Kedinizin olması gerekende fazla kilosu varsa vermesi konusunda sizin yardım etmeniz gerekiyor. Veteriner hekiminiz ile görüşüp kediniz için beslenme planı oluşturmasını isteyin. Böylece doktorunuz ile oluşturduğunuz beslenme listesi tüylü dostunuzun ideal kilo miktarına sağlıklı bir şekilde ulaşacağını sağlar. Bu beslenme listesinin temelinde düşük yağ oranları olan kedi maması yemesi ve egzersiz zamanlarının rutin olarak yapılmasıdır. Kedinizin porsiyon kontrolünü doktorunuzun söylediği ölçüde olmasına dikkat edin. Kediler için hazırlanan diyetlerin her zaman onlara ihtiyaç duydukları besin, mineral ve kalori desteğini sağladığından rahat olabilirsiniz.

Kendi yemeğinizden asla vermeyin. Abartılı ikramlar vermekten kaçınmalısınız.       Kalori alımını engellemek için kedinizle oyunlar oynayın. Bu onları hem zinde hem de eğlenerek zayıf tutmaya yardım olur. Aynı zamanda ideal kiloda kalmasını sağlar. Kilo kontrolünü yapmak için ilerlemesini ölçmek ve olması gereken kilonun üstüne çıkmaması için ağırlık çizelgesi ile not tutabilirsiniz.

Dişler, Kedi Yaşı Hesaplama yaparken kedilerin yaşını öğrenmekte çok önemli bir yere sahiptir. Yetişkin kediler 30, yavru kediler ise 26 dişe sahiptir. Sanıldığı gibi kediler dişsiz doğmazlar. Ancak bu dişler, bebek dişleridir ve oldukça miniklerdir.

Kediler aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar.

  • Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir.
  • Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
  • Dişlerinde yer yer sarı lekeler varsa yaşlarındadır.
  • Tüm dişlerinde sarı lekeler ve tartarlanma da oluşmuşsa yaşlarındadır.
  • Dişleri daha lekeli ve yıpranmışsa yaşlarındadır.
  • Diş kayıpları mevcutsa kediniz muhtemelen 10 yaşından büyük demektir.

Yazı İçeriği

Kedi Yaşı Hesaplama; Kas yapısı

Bir diğer ölçüt kas yapısı. Genç kediler, sırt ve bacaklarında güçlü kaslara sahipken; 10 yaşından büyük kedilerin kas kütlesinde azalma görülür. Deri sarkmaları ve kürek kemiklerinde de çıkıklık meydana gelebilir. Sürekli oyun isteyen genç kedilerin aksine daha yavaş ve ağır hareket ederler. Ayrıca vücutları da onlardan daha iridir.

Kediler, yaşlandıkça gözlerinde çentikler oluşur ve çatlaklı bir görünüm alır. 12 yaşın üzerindeki kedilerin gözlerinde, bulanık tabakalar oluşur. Genç kedilerde ise gözler akıntısız ve parlaktır. İleri yaştaki kedilerde görülen, göz pürüzleri yoktur.

Kedi Yaşı Hesaplama; Tüy yapısı

Kedinizin yaşınız anlayabileceğiniz bir başka etken de kedinizin tüyleridir. Kedilerin kürk yapısı, yaşlarına göre değişiklik gösterebilir. Genç kediler, genellikle yumuşak tüylere sahipken, yaşlı kedilerin tüyleri onlara oranla kalın ve sık tüy yapısındadır.

Yavru kedi, daha yaş almamış kadar küçükse kaç günlük olduğunu bilmeniz ona nasıl bakacağınız konusunda yardımcı olacaktır. Gözleri kapalı doğan kedilerin, günlükken açılan gözleri, haftalık olana kadar tam olarak göremez. Ayrıca 8 haftalık olduklarında, gerçek göz renkleri ortaya çıkar. 2 aylık olduklarında anne sütünden kesilirler. Sütten kesilene kadar annelerinden ayırmamanız, yavrunun sağlığı için iyi olacaktır. Bunların dışında, vücut ve diş büyüklüğü, tüylerinin durumu da bir kedinin kaç günlük olduğunu anlamamız için birer etkendir.

Kedi yaşı hesaplama yaparken, kedi yaşını insan yaşına çevirmek için genel bir formül yoktur, ancak bazı kabaca hesaplamalar kullanılabilir. Kedilerin yaşlanma süreci, cinsiyetleri, sağlık durumları ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir, bu nedenle kesin bir hesaplama yapılmak zordur. Bununla birlikte, kabaca aşağıdaki hesaplamaları kullanabilirsiniz:

  • Bir yavru kedi doğduğunda, 1 insan yılına eşdeğerdir. İlk yıl boyunca, kedilerin yaşlanma süreci oldukça hızlıdır ve bir yıl boyunca yaklaşık olarak 15 insan yılına eşdeğer bir yaşa ulaşırlar.
  • İkinci yıl, kediler yaklaşık 9 insan yılına eşdeğer bir yaşa ulaşırlar.
  • Üçüncü yılda, kediler yaklaşık 4 insan yılına eşdeğer bir yaşa ulaşırlar.
  • Dördüncü yılda, kediler yaklaşık 3 insan yılına eşdeğer bir yaşa ulaşırlar.
  • Bundan sonra, her bir kedi yılı yaklaşık olarak insan yılına eşdeğerdir.

Örneğin, 5 yaşındaki bir kedinin insan yaşına çevrilmesi için, 15 + 9 + 4 + 3 + 4 = 35 insan yılına eşdeğer bir yaşa sahip olduğu hesaplanabilir. Ancak, bu yalnızca yaklaşık bir hesaplamadır ve her kedinin yaşlanma süreci farklıdır, bu nedenle bu hesaplama sadece bir tahmindir.

Kedi yaşı hesaplama sırasında yaklaşık olarak kedi insan yaşı karşılaştırılması aşağıdaki gibidir. Bu konuda araştırmaların devam ettiğini, kedi yaşı hesaplama yapılırken, kedilerin cinsleri, yaşam koşulları değişkenleri,

 

  • 6 aylık kedi insan yaşı 7,5
  • 7 aylık kedi insan yaşı 8,5
  • 8 aylık kedi insan yaşı 9,5
  • 9 aylık kedi insan yaşı 11
  • 10 aylık kedi insan yaşı 12,5
  • 11 aylık kedi insan yaşı 14
  • 1 yaşında kedi insan yaşı 15
  • 2 yaşındaki kedi insan yaşı 24
  • 3 yaşındaki kedi insan yaşı 28
  • 4 yaşındaki kedi insan yaşı 32
  • 5 yaşındaki kedi insan yaşı 36
  • 6 yaşındaki kedi insan yaşı 40
  • 7 yaşındaki kedi insan yaşı 44
  • 8 yaşındaki kedi insan yaşı 48
  • 9 yaşındaki kedi insan yaşı 52
  • 10 yaşındaki kedi insan yaşı 56
  • 11 yaşındaki kedi insan yaşı 60
  • 12 yaşındaki kedi insan yaşı 64
  • 13 yaşındaki kedi insan yaşı 68
  • 14 yaşındaki kedi insan yaşı 72
  • 15 yaşındaki kedi insan yaşı 76
  • 16 yaşındaki kedi insan yaşı 80
  • 17 yaşındaki kedi insan yaşı 84
  • 18 yaşındaki kedi insan yaşı 88
  • 19 yaşındaki kedi insan yaşı 92
  • 20 yaşındaki kedi insan yaşı 96
  • 21 yaşındaki kedi insan yaşı


Bu kriterler kedinizin yaşı hakkında belirli bir yere kadar yardımcı olacaktır. Kedinizi veterinere götürerek, profesyonel muayene ve laboratuvar testleriyle yaşı hakkında daha kesin bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

Kedilerin yaşam süreleri, genetik faktörler, sağlık durumları, beslenme, yaşadıkları ortam, yaşam tarzları ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak, bazı kedi türleri genel olarak daha uzun yaşarlar.

Bu türler arasında şunlar yer alır:

  1. Siyam kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.
  2. Pers kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.
  3. Sphynx kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.
  4. British Shorthair kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.
  5. Maine Coon kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.
  6. Ragdoll kedisi: ortalama yaşam süresi yıldır.

Ancak, her bir kedinin yaşam süresi birçok faktöre bağlıdır ve bu türlerin dışındaki kediler de uzun yaşayabilir.

Kedi yaşını hesaplama yaptıktan sonra, kedilerin yaşamlarını uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey konuyuda bilmenizi istedik;

  1. Sağlıklı bir beslenme programı: Kediniz için sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak önemlidir. Beslenme ihtiyaçlarına uygun kaliteli bir kedi maması kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca, kediniz için uygun miktarlarda taze su sağlamak da önemlidir.
  2. Düzenli veteriner kontrolü: Kedinizin sağlık durumunu takip etmek için düzenli olarak veteriner kontrolü yaptırmak önemlidir. Veterinerinizin önerdiği aşı programını uygulamak da kedinizin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  3. Egzersiz ve aktivite: Kedinizi düzenli olarak egzersiz yaptırmak, onların kaslarını güçlendirmeye ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca, kedinize uygun oyuncaklar sağlayarak onların zihinsel ve fiziksel aktivitelerini artırabilirsiniz.
  4. Düzenli diş bakımı: Kedinizin dişlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi, diş sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
  5. İç ve dış parazit önleme: Kedinizde iç veya dış parazitlerin oluşmasını engellemek için uygun önlemleri almalısınız. Veterinerinizin önerdiği iç ve dış parazit önleme programını uygulamak önemlidir.
  6. Stresi azaltmak: Kedinizde stres sebebiyle oluşabilecek hastalıkların önlenmesi için stresi azaltacak önlemler alabilirsiniz. Bunun için, onların rutinlerinde veya çevrelerinde herhangi bir değişiklik yapmaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca, kediniz için güvenli ve rahat bir yaşam alanı sağlamak da stresi azaltabilir.

Et obur bir kediniz varsa ve diyet yaptırmayı düşünüyorsanız; Etobur Kedilerin Neden Yeşilliklere İhtiyacı Var? konulu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir