polisler kimlerle evlenir / polisle evlenmek için deliren kız - ekşi sözlük

Polisler Kimlerle Evlenir

polisler kimlerle evlenir

Kesin Evlenme Engelleri

Kesin Evlenme Engelleri

E&#;lerin Evlenmeye Engel Olacak Derecede H&#;s&#;ml&#;&#;&#;n Bulunmas&#;

Türk Medeni Kanunu kesin olan evlenme engellerini saym&#;&#; ve engele ra&#;men evlendikleri takdirde mutlak butlan ile geçersiz olaca&#;&#;n&#; belirtmi&#;tir. Kesin evlenme engellerinden ilk olarak h&#;s&#;ml&#;k makam&#;n&#; saym&#;&#;t&#;r. H&#;s&#;ml&#;k makam&#;na göre üç alt dala ayr&#;lmaktad&#;r; kan h&#;s&#;ml&#;&#;&#;, kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; ve evlatl&#;k olmak üzere üç makam vard&#;r.

Kan H&#;s&#;ml&#;&#;&#; (Kaç&#;nc&#; Dereceye Kadar Akraba Evlili&#;i Yasakt&#;r?)

Kan h&#;s&#;ml&#;&#;&#; halk aras&#;nda akrabal&#;k olarak nitelendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre belli bir dereceye kadar yak&#;n olan akrabalar&#;n evlenmesine kesin evlenme engeli konulmu&#;tur. Yak&#;n akrabalar&#;n evlenmesine yönelik konulan evlenme engeli hem t&#;bben hem de ahlaken gereklidir. Sonuçta h&#;s&#;m aras&#;nda yap&#;lan evlilikte, kal&#;t&#;msal bir hastal&#;&#;&#;n nesillere aktar&#;lmas&#; ve di&#;er nesilleri tehlikeye sokaca&#;&#; da mümkündür.

Kimler Kimlerle Evlenemez?

Öncelikle derece yak&#;nl&#;&#;&#;na bak&#;lmaks&#;z&#;n altsoy ve üstsoy aras&#;nda evlenme engeli vard&#;r. H&#;s&#;ml&#;k derecesi ne kadar uzarsa uzas&#;n hiçbir &#;ekilde altsoy ve üstsoylar aras&#;nda evlilik gerçekle&#;emeyecektir.

Karde&#;ler aras&#;nda da evlilik yap&#;lmas&#; mümkün de&#;ildir. Karde&#;lerin sadece annesi ya da babas&#; bir ise yine karde&#;lerin evlenmesi mümkün de&#;ildir. Görüldü&#;ü üzere karde&#;lerin evlenme yasa&#;&#;nda anne ve baban&#;n bir olmas&#;nda geçerli bir durum de&#;ildir. Hukuki olarak tam kan karde&#;i ile yar&#;m kan karde&#;ini de kapsad&#;&#;&#; söylenebilir. Anne ve baban&#;n bir olmad&#;&#;&#; karde&#;likler için de geçerli bir durumdur.

Kanun üçüncü derece de dahil olmak üzere dördüncü dereceye kadar evlenme engeli koymu&#;tur. Amca, hala, teyze, day&#; ile ye&#;en aras&#;nda evlenme engeli vard&#;r. Ancak hala, day&#;, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocu&#;uyla evlenebilmek mümkündür. Halk aras&#;nda kuzen diye bilinen dördüncü derece h&#;s&#;ml&#;k ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmam&#;&#;t&#;r.

Türk Medeni Kanunu’nun Maddesinde de belirtmi&#; oldu&#;u üzere;

A&#;a&#;&#;daki kimseler aras&#;nda evlenme yasakt&#;r:

  • Üstsoy ile altsoy aras&#;nda;
  • Karde&#;ler aras&#;nda;
  • Amca, day&#;, hala ve teyze ile ye&#;enleri aras&#;nda,
  • Kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; meydana getirmi&#; olan evlilik sona ermi&#; olsa bile, e&#;lerden biri ile di&#;erinin üst soyu veya alt soyu aras&#;nda,
  • Evlat edinen ile evlatl&#;&#;&#;n veya bunlardan biri ile di&#;erinin alt soyu ve e&#;i aras&#;nda.

Kay&#;n H&#;s&#;ml&#;&#;&#; (Eski e&#;in hangi akrabas&#;yla evlenme yasa&#;&#; vard&#;r?)

Kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; evlilik birli&#;inin kurulmas&#; ile kurulan bir ba&#;d&#;r. E&#;lerin evlendikten sonra e&#;inin kan ba&#;&#; oldu&#;u akrabalar&#;yla kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; ad&#; alt&#;nda akrabal&#;k kurmas&#;d&#;r. Özetle; e&#;in akrabalar&#;n&#;n di&#;er e&#;in de akrabas&#; olmas&#;d&#;r.

Kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; evlilik birli&#;inin ortadan kalkmas&#; ile sona ermez; kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; bo&#;and&#;ktan sonra devam eder.

Kay&#;n h&#;s&#;ml&#;&#;&#; evlenme engelinde önemlidir. Kimse eski e&#;inin altsoyu ve üstsoyu ile evlenemez. Ancak yansoyu ile evlenebilmesi mümkündür. Eski e&#;inin annesi ya da babas&#; ile evlenme engeli nedeniyle ki&#;i evlenemeyecektir; ancak karde&#;i ile evlenebilecektir.

Yapay H&#;s&#;ml&#;k (Evlatl&#;k)

Yapay h&#;s&#;ml&#;k di&#;er h&#;s&#;ml&#;k türlerinden farkl&#;d&#;r; mahkeme karar&#;yla kurulan bir h&#;s&#;ml&#;k türüdür. Ancak evlatl&#;k ile evlat edinenin kurmu&#; oldu&#;u ba&#;da da evlenme engelleri bulunmaktad&#;r. Kan h&#;s&#;ml&#;&#;&#;nda say&#;lan evlenme engellerinden daha k&#;s&#;tl&#;d&#;r.

Türk Medeni Kanunu’nda evlatl&#;&#;a ili&#;kin evlenme engelleri:

  • Evlatl&#;k ile evlat edinen kendi aralar&#;nda evlenemez,
  • Evlat edinen ile evlatl&#;ktan birinin altsoyu ile e&#;i aras&#;nda evlilik birli&#;i kurulamaz.

Ak&#;l Hastal&#;&#;&#;

Evlenmeden önce ba&#;vuruda bulunurken resmi sa&#;l&#;k kuruludan rapor al&#;nmas&#; gerekmektedir. Evlenmeye ili&#;kin t&#;bbi bir sak&#;nca görülmedi&#;i müddetçe evlenilemez.

Türk Medeni Kanunu’nun Maddesinde belirtti&#;i üzere;

“Ak&#;l hastalar&#;, evlenmelerinde t&#;bbî sak&#;nca bulunmad&#;&#;&#; resmî sa&#;l&#;k kurulu raporuyla anla&#;&#;lmad&#;kça evlenemezler.”

Ak&#;l hastas&#; olan ki&#;ilerin hastal&#;&#;&#;n&#;n derecesi önemlidir. Türk Medeni Kanunu’na göre ay&#;rt etme gücüne sahip olmayanlar&#;n evlenmesi mümkün de&#;ildir. Özetle resmi sa&#;l&#;k kurulunun vermi&#; oldu&#;u raporda evlenemez ibaresi geçti&#;i takdirde evlenemezler.

Önceki Evlilik

Daha önce evlenen ve bo&#;anan ki&#;i, bir daha evlenmek istiyor ise daha önceki evlili&#;inin bitti&#;ini kan&#;tlamal&#;d&#;r. Türk Medeni Kanunu tek e&#;lilik (monogami) sistemini benimsemektedir. &#;lk evlili&#;ini sonland&#;rmadan ikinci evlilik gerçekle&#;tirilemez. Evli olan birisi ba&#;kas&#;yla evlenemez, mükerrer evlilik dedi&#;imiz sistem bizim hukuk sistemimizde bulunmamaktad&#;r. Evli oldu&#;u halde ikinci defa evlendi&#;inde ikinci evlilik geçersiz say&#;lacakt&#;r.

Türk Medeni Kanunu’nun Maddesinde belirtildi&#;i üzere;

“Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evlili&#;inin sona ermi&#; oldu&#;unu ispat etmek zorundad&#;r.”

&#;lgili kanun maddesinden de anla&#;&#;ld&#;&#;&#; üzere, önceki evlili&#;in sona erdi&#;ini yeniden evlenmek isteyen ki&#;i ispatlamak zorundad&#;r. Evlilik, ölüm ile sona ermi&#; ise nüfus kay&#;t örne&#;i evlilik ba&#;vurusunda ya da evlendirme memuruna sunulabilir. E&#;er evlilik bo&#;anma ile sona ermi&#; ise bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;me &#;erhi ile birlikte sunarak kan&#;tlanabilir.

Kesin Olmayan Evlenme Engelleri

Kesin olan evlenme engeli ile evlilik mutlak butlanla hükümsüz olmakta iken kesin olmayan evlenme engelinde evlili&#;e etkisi olmamaktad&#;r. Evlendirme memurunun bu engeli gördü&#;ü vakit evlili&#;e dair i&#;lemleri yapmamal&#;d&#;r; ancak evlenilmesi halinde de evlilik birli&#;ini geçersiz hale getirmeyecektir. Kesin olmayan evlenme engelleri ise bekleme süresi ile bula&#;&#;c&#; hastal&#;klard&#;r.

Bekleme Süresi

Bekleme süresi, iddet müddeti olarak da geçmektedir. Kad&#;nlar&#;n evlili&#;inin sona ermesinden ba&#;layarak üç yüz gün geçmeden evlenememesidir. Bu durum kanunen soyba&#;&#;n&#;n kar&#;&#;mamas&#; için al&#;nan önlem olup soyba&#;&#; nedeniyle yaln&#;zca kad&#;nlar yönünden söz konusudur. Kad&#;n&#;n önceki e&#;i ile yeniden evlenmesi halinde üç yüz gün olan iddet müddetinin beklenmesine gerek olmamaktad&#;r.

&#;ddet müddeti içerisinde ba&#;ka birisi ile evlenmek isteyen kad&#;n, aile mahkemesine iddet müddetinin kald&#;r&#;lmas&#; talebiyle dava açabilecektir. Bunun yan&#;nda kad&#;n&#;n do&#;um yapmas&#; ile birlikte üç yüz gün kendili&#;inden sona erecektir.

Bula&#;&#;c&#; Hastal&#;klar

Umumi H&#;fz&#;s&#;hha Kanunu’nun ilgili maddesinde evlenmeye engel olarak belli ba&#;l&#; bula&#;&#;c&#; hastal&#;klar s&#;ralanm&#;&#;t&#;r. Bu hastal&#;klar, frengi, belso&#;uklu&#;u, yumu&#;ak &#;ankr, cüzzam hastal&#;&#;&#;n&#;n geçme tehlikesinin geçti&#;inin resmi sa&#;l&#;k raporu ile raporland&#;r&#;lmamas&#; halinde evlenemeyece&#;i öngörülmü&#;tür. Ancak kesin olmayan evlenme engelidir, evlenme hastal&#;&#;a ra&#;men gerçekle&#;ti&#;i vakit evlilik geçerli olacakt&#;r.

S&#;k Sorulan Sorular

Evlenme engelleri nelerdir?

Ki&#;inin evlenmek için ya&#;&#;n&#;n uygun olmas&#; yeterli de&#;ildir. Evlenecek olan çiftler ad&#;na belli kriterler getirilmi&#;tir. Kesin olan ve kesin olmayan evlenme engelleri olmak üzere ikiye ayr&#;lmaktad&#;r. Evlenme engeli genellikle çiftler aras&#;ndaki akrabal&#;k derecesi, hastal&#;k veya ba&#;ka birisiyle evlenme gibi engellerdir.

Geçici evlilik engelleri nelerdir?

Kesin olan evlenme engelleri akrabal&#;k derecesine göre engel oldu&#;undan geçici de&#;ildir. Ancak kesin olmayan evlenme engellerinden birisi olan bo&#;anmadan sonra kad&#;n için verilen bekleme süresi geçici evlilik engelidir. Bo&#;anma sonras&#;nda kad&#;n için bekleme süresi olan günün dolmas&#; ile evlenme engeli sona erecektir.

Hangi hastal&#;klar evlilik engelidir?

Umumi H&#;fz&#;s&#;hha Kanunu’nda evlenmeye engel olan bula&#;&#;c&#; hastal&#;klar s&#;ralanm&#;&#;t&#;r. Bunlar bel so&#;uklu&#;u, frengi, yumu&#;ak &#;ankr, cüzzamd&#;r. Bu hastal&#;klar&#;n geçme tehlikesi oldu&#;u raporland&#;r&#;lmas&#; halinde evlilik engeli ortaya ç&#;kacakt&#;r.

Hangi h&#;s&#;ml&#;k/akrabal&#;k durumlar&#; evlili&#;e engeldir?

Ki&#;inin üçüncü dereceye kadar olan h&#;&#;m&#; ile evlenmesi yasakt&#;r. Ancak day&#;, hala, teyze, amca çocuklar&#; olan dördüncü derece h&#;s&#;m ile evlilik gerçekle&#;tirilebilir. Eski e&#;in annesi veya babas&#; ile evlenme gerçekle&#;tirilemez. Bir de evlatl&#;k ile evlat edinen evlenemeyece&#;i gibi evlat edinen ile evlatl&#;ktan birinin altsoyu, üstsoyunun evlenmesi yasakt&#;r.

Din fark&#; evlilik engeli midir?

Evlilik engeli olarak kanunda akrabal&#;k derecesi, ya&#;, halen evli olmas&#; gibi engeller belirtilmi&#;tir. Ancak çiftlerin farkl&#; dine, inanca sahip olmas&#; hukuki bir konu de&#;ildir. Farkl&#; dine sahip olan ki&#;ilerin evlili&#;inde engel olup olmad&#;&#;&#; durumu din adamlar&#;n&#;n tart&#;&#;ma konusudur.

Kesin evlenme engelleri nelerdir?

Üçüncü dereceye kadar kan h&#;sm&#;, yapay h&#;s&#;m ile kurulan evlat edinen ve evlatl&#;&#;&#;n evlili&#;i, ki&#;inin ba&#;ka birisiyle evli olmas&#;, evlili&#;e engel derecede olan ak&#;l hastal&#;&#;&#;, üstsoy ve altsoy olan kay&#;n h&#;sm&#; ile evlenilemeyece&#;i kesin evlenme engeli olarak hüküm alt&#;na al&#;nm&#;&#;t&#;r.

Polis &#;ğrenciye ‘soruşturma şartlı’ evlenme izni

Haberin Devamı

Habertürk Gazetesi'nden Volkan Yanardağ'ın haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

GECE YATISI İZNİ: Öğrenciler, hafta sonunda anne-baba ve kardeşlerinin yanı sıra ikinci dereceden kan hısımlarından herhangi birisine de evci çıkabilecek.

PİŞMAN ÖĞRENCİ: Tazminat ödeme koşuluyla yüksekokuldan ayrılan öğrenci, pişman olsa bile geri dönemeyecek, geri dönme isteği kabul edilmeyecek.

EĞİTİM SONU SINAVI: Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için eğitim sonunda başkanlıkça yapılacak sınavda da başarılı olmaları gerekecek. Sınavı geçenler atanırlarsa 6 yıl mecburi hizmet yapacak.

YASAK, TALEP OLDU: Eski yönetmelikte “Evlenme Yasağı” başlıklı Madde’de değişikliğe gidildi. Madde şöyleydi: Öğrenciler evlenemezler ve evlenme isteğinde bulunamazlar. Buna rağmen evlenen öğrencilerin okulla ilişkileri, yönetim kurulunun kararı, Yüksekokul Müdürü’nün teklifi üzerine başkan onayı ile kesilir. Yeni yönetmelikte Madde’nin başlığı, “Evlenme Talebi” olarak değiştirildi. Madde şöyle düzenlendi: “Öğrenciler, öğrenimleri esnasında evlenme taleplerini Yüksekokul Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildirirler. Öğrencinin evleneceği kişi ile ilgili soruşturmalar, ilgili hükümlere göre Yüksekokul Müdürlüğü tarafından yürütülür. Öğrenci, müracaat tarihinden itibaren 2 aylık süre dolmadan evlenemez. Ancak yapılacak soruşturmanın sonucu olumlu olan öğrencinin iki aylık süre beklenmeden Yüksekokul Müdürü’nün onayı ile evlenmelerine izin verilir.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir