unun bozulduğu nasıl anlaşılır / Un ve baklagillerin böceklenmemesi için ne yapılır? Böceklenen un nasıl temizlenir? - Haber 7 YAŞAM

Unun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır

unun bozulduğu nasıl anlaşılır

Un Nasıl Saklanır: Unun B&#;ceklenmemesi İ&#;in Ne Yapmak Gerekir?

Tahılların öğütülmesiyle elde edilen un, mutfaklarda en çok kullanılan malzemelerden biridir. Özellikle hamur işi ve tatlılarda tercih edilen un, birçok gıdanın temel bileşenidir. Tariflerde en çok kullanılan buğday unudur. Ancak mısır unu, siyez unu, tam buğday unu, karabuğday unu, yulaf unu gibi farklı çeşitler de mevcuttur.  Genellikle dolapta saklanan un, doğru yöntemlerle saklanmadığı takdirde böceklenmeye başlar. Bu durum unun kısa süre içinde çöpe gitmesine yol açabilir. Peki, un nasıl saklanır? İşte, un saklama yöntemleri:

Un Nasıl Muhafaza Edilir?

Öncelikle unun raf ömrünü uzatmak için, mümkün olduğunda en taze unu seçmeye özen gösterin. Unun tazeliği anlamak için, paket üzerinde yer alan üretim tarihini kontrol edebilirsiniz.

  1. Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. 
  2. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
  3. Eğer unu saklamak için plastik kapları tercih ediyorsanız, kapalı bir dolabın içinde kabın ağzını açık bırakarak muhafaza edebilirsiniz.
  4. Unu saklayacağınız dolabın temiz ve rutubetsiz olmasına özen gösterin.
  5. Unu kaptan alırken demir ve ıslak kaşık kullanmamaya dikkat edin. Bunun yerine tahta kaşıkları tercih edebilirsiniz.
  6. Unun böceklenmemesi için, saklama kabına defne yaprağı, kuru karanfil veya nergis çiçeği koyabilirsiniz.
  7. Eğer unu orijinal ambalajında saklamak istiyorsanız, ambalajın üzerine bir poşet geçirip hava almayacak şekilde bağlayabilirsiniz.

un

Unun Raf Ömrü Ne Kadardır?

Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.

Bozuk Un Nasıl Anlaşılır?

  1. Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
  2. Bozulmaya başlayan un renksiz görünebilir.
  3. Un, nem ve su ile temas ettiğinde büyük kalıplar ortaya çıkar. Bu durumda tüm unu çöpe atmanız gerekir.
  4. Un bozulmamış ancak böceklenmişse, elekten geçirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Un böceği nasıl yok edilir?
  2. Unun topaklanması nasıl önlenir?
  3. Beyaz et nasıl muhafaza edilir?
  4. Kırmızı et nasıl saklanır?
  5. Pişmiş yemekler nasıl saklanır?
Un tüketirken açık yada patlak paketler alınmamalı


Koliform Bakterisinin DNA&#;sı inceleniyor

Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi bu sefer hastalardaki koliform bakterisinin tek tek genomlarını tespit etti ve bakterinin DNA&#;larının birbirlerine benzer olduklarının sonucuna vardı. Demek ki salgını yapan her neyse kaynakları aynıydı. Peki bu ne olabilirdi?

Benzer vakalar her hafta da gelmeye devam ediyordu. Haftada 5 kişi bu salgından muzdaripti. Her hafta bu sayı gittikçe artıyordu. CDC, bunun bir market malzemesi olabileceğini ve rafta kalıpta, uzun ömürlü cinsten olabileceğini tahmin ediyordu.

Yüz yüze anketler, artık işi daha dedektif tarzı hale çevirecekti. Hastalar çapraz sorguya çekilmedi ama hastaların ailelerine tüm alışkanlıkları hakkında bilgi vermeleri istendi. Bu tarz birebir sorgular daha önce işe yaramıştı. Daha önce çocuklarda salmonella zehirlenmesinin nedeni bulunmuştu. Bunun nedeni ise tüm çocukların evinde ortak olan akvaryum kurbağası olan Afrika Cüce Kurbağasıydı. Beslenen bu kurbağalar, bu salgınının nedeni idi.

Peki şimdi aynı yol işe yarayacak mıydı?

Koliform Bakterisi, Kalın bağırsakta enfeksiyona sebep oluyordu. Hastaların alışkanlıkları incelendiğinde, özellikle mağdur olan kadınlar sık sık fırında unlu mamulleri pişirdikleri anlaşıldı. Hepsinin ortak kümesi unlu mamüllerden olan çörek yada kurabiyeyi evde yapıyorlardı.

Un Zehirlenmesi nedir? Undan Zehirlenme nasıl anlaşılır?

Un ve kuru bakliyatlar zaman içinde böceklenerek kullanılmaz hale gelip ziyan olmaktadır. Mutfaklarda en çok rastlanan sorunlardan biri olan un böceklenmesi, mevsimsel olarak yaz aylarında daha sık görülmektedir. Unun doğru saklama kaplarında muhafaza edilmesi ve birkaç basit püf noktasına dikkat edilmesi halinde böceklenme ve kurtlanmaların önüne geçilebilir. Unun çeşidine saklama yöntemleri de çeşitlilik gösterdiğinden ilk olarak un paketinin üzerinde yazan saklama talimatları dikkate alınmalıdır. 

Un ve Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Marketlerden satın alınan paketli unların son kullanma talimatlarına dikkat ederek son tüketim tarihinden önce bitirilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre nemli ortamda bulunan un, zaman içinde böceklenmeye başlar ve tüketilmesi oldukça zorlaşır. Bundan dolayı, son tüketim tarihini unutmadan, unların paketlerinden çıkararak cam kavanozlarda, serin ve nemsiz dolaplarda saklanmasına özen gösterilmelidir. Özellikle fırın ve ocak yanlarındaki sıcak dolaplarda saklanması unların daha çabuk böceklenmesine neden olmaktadır. Un ve diğer bakliyat böceklenmelerinin önüne geçmek için serin yerlerde saklanmasının yanına ağzı sıkıca kapatılmış cam kavanozlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. 

Unun Böceklenmemesi İçin Neler Yapılır?

Un ve diğer baklagiller böceklenmemesi için nemsiz ve serin ortamlarda muhafaza edilmesi için antik çağlardan günümüze kadar uygulanan bitkisel bir yöntem bulunmaktadır. Antik dönemlerde gıdaların buzdolabı gibi soğuk yerlerde muhafaza edilmesi imkanı olmadığından buğday ambarlarının ve kilerlerin böceklenmemesi için defne yaprağı koydukları bilinmektedir. Bu yöntemin oldukça etkili olduğu günümüzde de denenerek teyit edilmiştir. Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir. 

Böceklenen Un Nasıl Temizlenir? 

Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir. Böceklenen un elenerek de temizlenebilir. 

DERGİ - Un zehirlenmesi: Un ne zaman tehlikeli olur?

  • Veronique Greenwood
  • BBC Future
un zehirlenmesi

Kaynak, Spl

İlginç gıda zehirlenmesi vakalarını araştıran görevliler, bir salgını dedektif titizliğiyle inceleyerek unun ne kadar tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.

Aralık 'te ABD'de bazı ilginç vakalar baş göstermeye başladı. Bunların sayısı çok değildi, ama hepsinde benzer belirtiler vardı: kusma, kanlı ishal ve koliform bakterisi.

Ayrıca hastalar bir bölgeyle sınırlı değildi. Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi (CDC) 10 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladığında 20 eyalette vakalar ortaya çıkmıştı. Belli ki bu hastaların yediği bir şeyde koliform bakterisi vardı. Merkez, bunu tespit etmek için görevliler atadı.

Toplu gıda zehirlenmelerinin ciddiyetle ele alınması gerekir. Bunlar genellikle izole olaylar değildir. Hatta öldürücü bile olabilir. Salgının kaynağını bulup buna göre tedbir almak önemlidir. Örneğin mezbahada bir bulaşma ya da paketleme servisinde hijyen kurallarına dikkat edilmemesi söz konusu olabilir.

Koliform bakterisinin kaynağını bulmak için, bu araştırmayı üstlenen görevliler tek tek hastaları evlerinde ziyaret etti.

Hastalanmadan önce ne yemişlerdi? O hafta neler satın almışlardı? Araştırmacılar her hastayla görüşüp dakikalık bir anket doldurmuş, hastalar arasındaki ortak noktaları bulmaya çalışmıştı.

Anketlerden sonuç alınamadığını belirten CDC başkanı Ian Williams, şaşırtıcı bir veri olarak hastaların yüzde 80'inin kadın olduğunu söylüyordu.

CDC hastalardaki koliform bakterisinin tek tek genomlarını tespit etti ve bakterinin DNA'larının hemen hemen aynı olduğunu fark etti. Bu bilgi, salgının aynı kaynaktan yayıldığını gösteriyordu. Peki bu ne olabilirdi?

Williams, haftada dört-beş yeni vakanın geldiğini ve bunun haftalar boyunca devam ettiğini söylüyor. Garip bir durum söz konusuydu. Hastalığa yol açan şey belli ki uzun raf ömrü olan ve arada bir yenen bir şeydi.

Anketler sonuç vermeyince araştırmacılar, dedektif soruları sorarak hastaları, aileleri ve alışkanlıkları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinip bunları geçmişte bu tür salgınlara nelerin yol açtığı bilgisiyle kıyaslamaya yöneldiler.

Geçmişte de bu yönteme başvurmak şaşırtıcı sonuçlar doğurmuştu. Örneğin, altı yıl önce, çocuklar arasında salgın halinde bir salmonella zehirlenmesi olmuştu.

Yine anketler işe yaramayınca araştırmacılar başka alanlara yönelmiş, hastaların çoğunun evinde akvaryum olduğunu tespit etmişti. Salgına neden olan şey bir yiyecek değil, hastaların pet olarak beslediği Afrika cüce kurbağasıydı. Bunları üreten firmaya telefon açılıp salgının önüne geçilmiş oldu.

Kalın bağırsakta enfeksiyona neden olan koliform bakterisinin neden olduğu salgında da hastaların alışkanlıkları incelendiğinde, çoğu kadın olan bu hastaların sık sık fırında unlu mamuller pişirdikleri fark edildi.

Kolifrom bakterisi daha çok pişmemiş sebze ve ette görülüyordu. Acaba unda da bulunabilir miydi? Ama alışveriş yapıldıktan sonra un paketleri genelde başka bir kaba boşaltılıp atılıyordu.

Sonunda iki farklı eyalette iki hastanın evinde orijinal pakete rastlandı ve bunların birer gün arayla Kansas City'deki bir un fabrikasında öğütülen Gold Medal marka un olduğu tespit edildi.

Fakat muammayı çözmeye yardımcı olan başka bir olay da, Meksika yemekleri yenen bir restoranda, oynamaları için çocuklara hamur verilmiş, hatta bir tanesi bunu yemiş ve hastalanmıştı. Restoranın unu aynı fabrikadan aldığı belirlendi.

Bunun üzerine sağlık bakanlığı yetkilileri General Mills un fabrikasıyla irtibata geçti, müşterilerden ise şüphe oluşturan dönemde üretilen un paketlerini iade etmeleri istendi. Dosya kapandığında toplam 63 kişi undaki koliform bakterisinden zehirlenmiş, ancak kimse hayatını kaybetmemişti.

Normalde un pişirilerek yenir ve kimse mutfakta tezgaha serpilen çiğ unun sorun yaratacağını düşünmez. Ama nihayetinde un ham bir tarımsal üründür ve bu buğdayların üretildiği çiftliklerde bu bakteriyi yayabilecek hayvanlar da barınıyor olabilir.

Bu buğdaylar farklı birçok bölgeden gelen diğer tahıllarla aynı fabrikada işlemden geçirilir. Bu nedenle bir çiftlikteki kirlenme çok sayıda bölgeyi etkileyebilir.

Bu salgın çiğ hamur yememek gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Ayrıca bu sektörle bağlantısı olan şirketlerin unun hastalık yapabileceğini göz önünde bulundurarak standartlarını geliştirmesi gerekir.

Yani unu potansiyel bir tehlike olarak görüp kirlenmenin önüne geçecek tedbirler almaları yerinde olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir